Šta je novo?

Likovani HD 4770 info

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zašto na linku iz prvog posta stoji "Removed" ?

osecam da neki i dalje misle kako je najbitnije na trzistu izbaciti top budzevinu od karte koja ce biti najbrza najveca najtoplija i kostati 1500 eur... to vec odavno nikog ne interesuje, danas su hit karte koje spadaju u vishi rang za sto manje para... tu nazalost nv nema sta da trazi i kaska za tim konceptom koji je ati plasirao sa 4870 (jaka karta, ali ne top, za sve igre uz neverovatno nizu cenu od protivnika i sto je najvaznije pristupachnu za skoro svakog)

osecam da neki i dalje misle kako je najbitnije na trzistu izbaciti top budzevinu od karte koja ce biti najbrza najveca najtoplija i kostati 1500 eur... to vec odavno nikog ne interesuje, danas su hit karte koje spadaju u vishi rang za sto manje para... tu nazalost nv nema sta da trazi i kaska za tim konceptom koji je ati plasirao sa 4870 (jaka karta, ali ne top, za sve igre uz neverovatno nizu cenu od protivnika i sto je najvaznije pristupachnu za skoro svakog)

GTX260 core 216 kosta kao i 4870, a i brzinski mu parira.😉

GTX260 core 216 kosta kao i 4870, a i brzinski mu parira.😉

GTX260 core 216 kosta kao i 4870 jer ga po ceni koju je nVidia zamislila niko normalan ne bi kupio.

Da se 4870 nije pojavio GTX260 core 216 verovatno nikada ne bi ni ugledao svetlost dana.

A to po kojoj ceni je nVidia planirala da prodaje GTX260 (bez core 216) se lepo videlo - a to što ih je muka naterala da režu cene ne znači da imaju čime da pariraju u ovom cenovnom rangu.

GTX260 core 216 kosta kao i 4870 jer ga po ceni koju je nVidia zamislila niko normalan ne bi kupio.

Da se 4870 nije pojavio GTX260 core 216 verovatno nikada ne bi ni ugledao svetlost dana.

A to po kojoj ceni je nVidia planirala da prodaje GTX260 (bez core 216) se lepo videlo - a to što ih je muka naterala da režu cene ne znači da imaju čime da pariraju u ovom cenovnom rangu.

A reci mi, jel ti radis u Ati-ju (Amd-u), pa te zanima njihovo/konkurentsko poslovanje.
Sta mene briga sto Nvidia gubi prodajom GTX 260 216sp, ja cekam da cena jos malo padne i eto meni zver od karte po ceni nekada mid klase 🙂.
4870 jeste konkurent, al kad vidim silne probleme... jos ako je Safirova :smash:.

Poslednja izmena:
Konkurencija je odlichna stvar, to stoji. Novi radeoni (48xx serija) su zaista brze i cenovno dostupne kartice. Ali su daleko od idealnih shto se tiche grejanja i potroshnje, nemaju podrshku za physx (dobro ovo poslednje trenutno i nije toliko vazno). Imam 4870 i zaista je brza kartica, ali eto posle nepunih 6 meseci vec je krenula da me zeza... To mi se nikada nije desilo ni sa jednom nvidija karticom. Imao sam i ranije radeone (8500 i 9700) i nisam sa njima imao problema.

A reci mi, jel ti radis u Ati/Amdu, pa te zanima njihovo/konkurentsko poslovanje.
Sta mene briga sto Nvidia gubi prodajom GTX 260 216sp, ja cekam da cena jos malo padne i eto meni zver od karte po ceni nekada mid klase 🙂.
4870 jeste konkurent, al kad vidim silne probleme... jos ako je Safirova :smash:.

A jel čitaš ti postove ili samo tek tako napišeš nešto.

Konkurencija na tržištu je rodila GTX 260 216sp sa cenom po kojoje se prodaje, a ne planovi nVidie - to je fakat.

Mene konkurencija zanima zato što je svima u interesu (kupcima).

A to šta tebe briga ili ne briga je tvoja stvar, a mene inače savršeno ne zanima kome će ko da ostavlja svoje pare.

Inače ko misli da kartice jednog proizvođača prave probleme a drugog ne je (svejedno koga koji trip vozi) ... pa ... da kažem finu reč: teško neobavešten.

A jel čitaš ti postove ili samo tek tako napišeš nešto.

Konkurencija na tržištu je rodila GTX 260 216sp sa cenom po kojoje se prodaje, a ne planovi nVidie - to je fakat.

Mene konkurencija zanima zato što je svima u interesu (kupcima).

A to šta tebe briga ili ne briga je tvoja stvar, a mene inače savršeno ne zanima kome će ko da ostavlja svoje pare.

Inače ko misli da kartice jednog proizvođača prave probleme a drugog ne je (svejedno koga koji trip vozi) ... pa ... da kažem finu reč: teško neobavešten.

Batice...
Citam ja veoma lepo i lagano, i ovo boldovano mi je dosta reklo o tvom fanboy-izmu :smoke:. A i pogled na tvju graficku mi sve govori, za te pare koje si dao za nju, mogao si da kupis 8800GT :d.

I nisam ja rekao da nema problema kod konkurencije, al ajde da pobrojimo sve nastale probleme, pa da vidimo koliko je felericnih GTX-eva, a koliko 4870-ica 😉.
Ja ne znam nikoga na ovom, a i na drugim forumima koga je GTX 260 zezao, to ne znaci da ih nema problematicnih uopste, ali problemi sa 4870 nisu slucajne prirode, najbolji primer je Safir, izmedju ostalih :type:.

Poslednja izmena:
Blind guardian nemoj da omalovazavas coveka i nazivas imenima Batice,isto tako fanboyizam.
Sta je on kupio i sta je mogao to se tebe ne tice,njegove su pare,a kad smo vec kod toga u vreme kad je bio 3850 100-120e tad je 8800gt kostao 200 evra,tako da nikako nije mogao za iste pare da kupi 8800gt.
Sta si zapeo za saphire,imas li tacnu informaciju koji procenat je otislo na reklamaciju?? nemas ? pa o cemu pricamo.
Video si par ljudi da se zali? 10,50,100 ljudi? i ti donosis odluku da saphire ne valja?

Blind guardian nemoj da omalovazavas coveka i nazivas imenima Batice,isto tako fanboyizam.
Sta je on kupio i sta je mogao to se tebe ne tice,njegove su pare,a kad smo vec kod toga u vreme kad je bio 3850 100-120e tad je 8800gt kostao 200 evra,tako da nikako nije mogao za iste pare da kupi 8800gt.
Sta si zapeo za saphire,imas li tacnu informaciju koji procenat je otislo na reklamaciju?? nemas ? pa o cemu pricamo.
Video si par ljudi da se zali? 10,50,100 ljudi? i ti donosis odluku da saphire ne valja?

Bati... ovaj kolega 😀, nije to omalovazavanje 🙂.
Njegov post je cist fanboyevski, ali 100%, to je ocigledno :type:.
Safira je previse otislo na reklamaciju za moj ukus 😉, a mnoge i nisu jer se ne mogu reklamirati, zato sto tako "normalno" i treba da rade, pregrevanje, los oc, nestabilnost/nekompatibilnost u dosta igara.
Da bi iole normalno radilo treba bios flashovati :smash:.
Znam da nije neka preterana mudrost, ali to govori o ozbiljnosti proizvodjaca.
Sve je to tako jasno, ko zeli da vidi, a sad ko ne zeli...

Opet hype i revolucionarne izjave 🙂

Safira je previse otislo na reklamaciju za moj ukus 😉, a mnoge i nisu jer se ne mogu reklamirati, zato sto tako "normalno" i treba da rade, pregrevanje, los oc, nestabilnost/nekompatibilnost u dosta igara.
Da bi iole normalno radilo treba bios flashovati :smash:
Vidi se da pricas napamet.

To mene kao kupca ne interesuje, mislim zasto nesto kosta toliko koliko kosta.😉

Pa i AMD bi prodavao 4870 za vece pare da moze, sta tu nije jasno.😉

Ih, pa da se nisu pojavile G80/G92 karte mozda se ne bi pojavio ni 4870.😛 Sve je tu povezano.
Muka ih naterala?:d Imaju itekako cime da pariraju.😉

Ako je istina ovo sto grafikoni govore, kartica ubija za te pare 🙂

Ih, pa da se nisu pojavile G80/G92 karte mozda se ne bi pojavio ni 4870.😛 Sve je tu povezano.

Naravno i tu se slažemo s´tim što nVidia (nažalost) nema čime da parira (cenovno) u ovom rangu u kom se kotira 4770 (samo spuštanjem skupljih GPU-ova), a prosto bilo bi bolje da ima.

A to što nVidia nema čime da parira cenovno je dovelo do jedine situcije te vrste koju ja pamtim - da HD 4850/70 serija za svo ovo vreme prodavana po istim (ili višim) cenama kao kada se pojavila - cene joj nije pipnula nVidia - već 4890.

Prema ovoj situaciji 4770 će biti prva "100$" kartica koja pruža vrhunske performanse u 95% naslova i sasvim verovatno može da bude pojedinačno daleko najprodavanija kartica na tržištu što po meni samo pokazuje da se dugoročna taktika ATI-ja pokazala kao superiornija.

Ja bih voleo da Nvidia može da ponudi GPU pravljen da košta 100€ koji parira performansama al´ to nije tako.

Naravno i tu se slažemo s´tim što nVidia (nažalost) nema čime da parira (cenovno) u ovom rangu u kom se kotira 4770 (samo spuštanjem skupljih GPU-ova), a prosto bilo bi bolje da ima.
Pa dobro, polako, 4770 jos nije izasao.
A to što nVidia nema čime da parira cenovno je dovelo do jedine situcije te vrste koju ja pamtim - da HD 4850/70 serija za svo ovo vreme prodavana po istim (ili višim) cenama kao kada se pojavila - cene joj nije pipnula nVidia - već 4890.
Sve vreme je imala cime da parira, 9800GTX+, GTX260 itd.

Ja bih voleo da Nvidia može da ponudi GPU pravljen da košta 100€ koji parira performansama al´ to nije tako.
Verovatno da moze, ali zasto su se odlucili da vise puta preimenuju G92, ko zna, mozda im se vise isplatilo nego da ulazu u razvoj nobog GPUa.

Poslednja izmena:
Naravno da nikada NVidia nece doci u situaciju da nema cime da odgovori. Problem je druge prirode - ASP im je zestoko opao od kada je ATI izbacio 3800, a posebno celu 4000 seriju. 4770 je jos jedan dokaz... konkurentnu kartu, koja se nekada prodavala za 200+ e, morace da prodaju za 90-ak evra. Zarada ce, ako i postoji, biti minimalna.

9800 GTX+ i 260 nisu projektovani tako da se prodaju za tako male pare. Jednostavno, kartica je skuplja u proizvodnji - cip je veci (a time i skuplji), PCB je slozeniji, potrebno je bolje hladjenje. Kada se sve to sabere, iako kartice u prodaji kostaju isto, ATI mnogo vise zaradjuje po svakom prodatom komadu. Korisniku je sve jedno, NVidiji i partnerima koji proizvode kartice svakako nije.

Ovo da im se nije isplatilo da projektuju nove karte je verovatno istina... poenta je da nemaju sta mnogo da izmisle, kada je GT200 napravljen brute force pristupom u odnosu na G92. U ranijim generacijama su mid segment pravili iskljucenjem delova cipa najvise klase, a kada je RV770 cca. 20% sporiji, nemaju sta mnogo da iskljuce i da ostanu konkurentni.

Ako GT300 ne bude znacajno brzi od RV870 (makar 50%), problemi ce postati jos uocljiviji.

Naravno da nikada NVidia nece doci u situaciju da nema cime da odgovori. Problem je druge prirode - ASP im je zestoko opao od kada je ATI izbacio 3800, a posebno celu 4000 seriju. 4770 je jos jedan dokaz... konkurentnu kartu, koja se nekada prodavala za 200+ e, morace da prodaju za 90-ak evra. Zarada ce, ako i postoji, biti minimalna.

9800 GTX+ i 260 nisu projektovani tako da se prodaju za tako male pare. Jednostavno, kartica je skuplja u proizvodnji - cip je veci (a time i skuplji), PCB je slozeniji, potrebno je bolje hladjenje. Kada se sve to sabere, iako kartice u prodaji kostaju isto, ATI mnogo vise zaradjuje po svakom prodatom komadu. Korisniku je sve jedno, NVidiji i partnerima koji proizvode kartice svakako nije.

Ovo da im se nije isplatilo da projektuju nove karte je verovatno istina... poenta je da nemaju sta mnogo da izmisle, kada je GT200 napravljen brute force pristupom u odnosu na G92. U ranijim generacijama su mid segment pravili iskljucenjem delova cipa najvise klase, a kada je RV770 cca. 20% sporiji, nemaju sta mnogo da iskljuce i da ostanu konkurentni.

Ako GT300 ne bude znacajno brzi od RV870 (makar 50%), problemi ce postati jos uocljiviji.

Ovakvi problemi:

Graphic Chip Shipments Slump, but Nvidia Takes Market Share from Intel, AMD - http://www.eweek.com/c/a/IT-Infrast...but-Nvidia-Takes-Market-Share-from-Intel-AMD/

Market share nema ama bas nikakve veze sa zaradom. Oni trenutno "skupe" karte prodaju po nizoj ceni da bi bili konkurentni.

I prodaju puno vise karti.
Ko je u boljoj poziciji i ko bolje zaradjuje se vidi po tome koliko se ulaze u nove tehnologije.

Opet kazem, hype i revolucionarne izjave!

A po istom izvoru je i AMD/ATI u istom periodu uvecao market share u desktop segmentu. 😉 Kako god, uopste ne pricamo o istoj stvari. Broj prodatih komada je jedna stvar, zarada koja se ostvari je druga. Mislim, Intel proda vise karti u desktop racunarima nego NVidia i AMD zajedno, pa nikoga od nas nije briga za to.

Evo na primer ovde...http://news.bigdownload.com/2009/02/11/nvidia-gets-hit-with-massive-loss-in-latest-financial-report/ I dalje ih odrzava ogromna zarada iz prethodnih godina, ali to ne moze doveka da traje. Moraju da poprave ASP da bi podigli prihode, a to ne mogu postici time sto ce spustati cenu svojih proizvoda kako bi performansama parirali konkurenciji u pojedinim trzisnim segmentima.

A sto se tice onoga sto si boldovao iz mog prvog posta... naravno, to je samo moje vidjenje. Niko od nas nema kristalnu kuglu da zna sta ce biti za 6-12 meseci. Ali razmisljam naglas... ako GT300 ponovo bude malo brzi od RV870 (20ak procenata), NVidia ce imati problem u segmentu 150-200e. Tu ce se naci (trenutno hipoteticki) 5850 i 5870, koji ce imati performanse u rangu sa GT200 ili bolje (ovo drugo je ipak verovatnije), a karte ce biti daleko jeftinije za proizvodnju. Po mom misljenju treba im daleko veca prednost u performansama, kako bi taj segment mogli da pokriju derivatom velikog cipa. Naravno, mozda gresim, ipak nemam sposobnost da gledam u buducnost. 😉

Da ATI je uvecao m. share, ali za tek 1.1 procenat. A slusajuci ovdje te revolucionarne komentare, covjek bi pomislio kako se radi o 20 procenata! Cinjenice su nesto sasvim drugo, i o njima treba govoriti.

I tu da Intel proda vise desktop karti si se prevario. Otprilike po 40% desktop trzista drze Intel i Nvidia, a AMD 20%. Ali Intel ovdje nije bitan jer prodaje budjave integruse.

To sto si okacio je vezano uz ekonomsku krizu, i utjece na sve kompanije. I ovo je vrlo vazno:
The company tried to look on the bright side of things, saying they exceeded in innovation with things like more PhysX support in games and their recent move into 3D graphics with 3D Vision.

I bas je problem u tome sto ljudi iznose svoja vidjenja, ali ne na osnovu cinjenica 😉

Pazi, ovako mozemo do sutra, svaka cinjenica se moze tumaciti na nekoliko nacina. 😉 Na primer, market share za NVidiu raste, a glavni konkurent raste u za njih najbitnijem segmentu - dikretne graficke karte. I sta sada... jel to znak da dobro posluje NVidia, AMD/ATI, obe kompanije?

Po treci put (i definitivno poslednji), ono sto ja hocu da kazem je da market share sam po sebi ne znaci mnogo. ASP i margina za zaradu su daleko bitnije stvari. Kada bi odlucili da prodaju GTX285 za 50e, veoma brzo bi im drasticno skocio market share, ali bi kompanija propala. Banalizujem, ali je u sustini tako.

NVidia je u ovom ciklusu bila primorana da radi ono sto je ATI radio u prethodnom, sa R600 - projektovali su jednu cenu, a morali da prodaju po daleko nizoj. Cinjenica je da oni kartu koja je skuplja u proizvodnji (i to tesko ko moze da osporava), moraju da prodaju po nizoj ceni da bi je uopste prodali. To se delimicno odrazava na samu NVidiu, delimicno i na partnere. Partnerima pada profit, pa je to i razlog zasto su mnogi poceli da prave i ATI karte... veca je zarada na njima.

Nove tehnologije su lepa stvar, ali su trenutno ipak stvar marketinga - CUDA... super, ali oni zive od prodaje karti za igrace. 3D Vision?

Naravno, PhysX je stvarno odlicna stvar, ali kada cemo ga videti u nekom AAA naslovu - pitanje je da li ce se neki izdavac odluciti da za svoj veliki hit odbaci 30-ak procenata PC gaming trzista koje vec ima Radeone.

P.S. Ajde da zavrsimo ovu raspravu, kao sto rekoh, iako je nesto cinjenica, ipak se moze tumaciti na vise nacina i gledati iz raznih uglova. Ostavimo je za neku pravu NVidia vs. ATI flame temu 😉

Pazi, ovako mozemo do sutra, svaka cinjenica se moze tumaciti na nekoliko nacina. 😉 Na primer, market share za NVidiu raste, a glavni konkurent raste u za njih najbitnijem segmentu - dikretne graficke karte. I sta sada... jel to znak da dobro posluje NVidia, AMD/ATI, obe kompanije?

Po treci put (i definitivno poslednji), ono sto ja hocu da kazem je da market share sam po sebi ne znaci mnogo. ASP i margina za zaradu su daleko bitnije stvari. Kada bi odlucili da prodaju GTX285 za 50e, veoma brzo bi im drasticno skocio market share, ali bi kompanija propala. Banalizujem, ali je u sustini tako.

NVidia je u ovom ciklusu bila primorana da radi ono sto je ATI radio u prethodnom, sa R600 - projektovali su jednu cenu, a morali da prodaju po daleko nizoj. Cinjenica je da oni kartu koja je skuplja u proizvodnji (i to tesko ko moze da osporava), moraju da prodaju po nizoj ceni da bi je uopste prodali. To se delimicno odrazava na samu NVidiu, delimicno i na partnere. Partnerima pada profit, pa je to i razlog zasto su mnogi poceli da prave i ATI karte... veca je zarada na njima.

Nove tehnologije su lepa stvar, ali su trenutno ipak stvar marketinga - CUDA... super, ali oni zive od prodaje karti za igrace. 3D Vision?

Naravno, PhysX je stvarno odlicna stvar, ali kada cemo ga videti u nekom AAA naslovu - pitanje je da li ce se neki izdavac odluciti da za svoj veliki hit odbaci 30-ak procenata PC gaming trzista koje vec ima Radeone.

P.S. Ajde da zavrsimo ovu raspravu, kao sto rekoh, iako je nesto cinjenica, ipak se moze tumaciti na vise nacina i gledati iz raznih uglova. Ostavimo je za neku pravu NVidia vs. ATI flame temu 😉

Market share ne znaci mnogo kada govorimo o Intelu i njegovih "40%", jer on tu ima daleko najmanju zaradu. Ali ovdje govorimo o Nvidiji, kompaniji koja dominira u desktop segmentu. ATI ima manji die size, ali NV proda duplo vise karti.
I ne mozes govoriti o profitu a ne znati tacno koji segment je najvise zastupljen u procentima. Naravno, najvise se prodaje middle i low segment, a tu Nvidija dobro stoji. 9800/gts250 uopce nije skup niti glomazan cip.

I u velikoj si zabludi kada kazes da ce izdavac odbaciti 30-ak procenata ako podrzi Physx, jer takva igra ce raditi bez problema i sa Radeonima, i ljudi ce je igrati ako im se svidja.
Jasno se vidi da je Nvidiji ovaj put cilj progurati nove tehnologije, i dobro im ide.

Ja ovako tumacim cinjenice 😉 A i mogli bismo zavrsiti ovu raspravu 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno