Ko ovo razume svaka mu cast 🙂
osecam da neki i dalje misle kako je najbitnije na trzistu izbaciti top budzevinu od karte koja ce biti najbrza najveca najtoplija i kostati 1500 eur... to vec odavno nikog ne interesuje, danas su hit karte koje spadaju u vishi rang za sto manje para... tu nazalost nv nema sta da trazi i kaska za tim konceptom koji je ati plasirao sa 4870 (jaka karta, ali ne top, za sve igre uz neverovatno nizu cenu od protivnika i sto je najvaznije pristupachnu za skoro svakog)
GTX260 core 216 kosta kao i 4870, a i brzinski mu parira.😉
GTX260 core 216 kosta kao i 4870 jer ga po ceni koju je nVidia zamislila niko normalan ne bi kupio.
Da se 4870 nije pojavio GTX260 core 216 verovatno nikada ne bi ni ugledao svetlost dana.
A to po kojoj ceni je nVidia planirala da prodaje GTX260 (bez core 216) se lepo videlo - a to što ih je muka naterala da režu cene ne znači da imaju čime da pariraju u ovom cenovnom rangu.
A reci mi, jel ti radis u Ati/Amdu, pa te zanima njihovo/konkurentsko poslovanje.
Sta mene briga sto Nvidia gubi prodajom GTX 260 216sp, ja cekam da cena jos malo padne i eto meni zver od karte po ceni nekada mid klase 🙂.
4870 jeste konkurent, al kad vidim silne probleme... jos ako je Safirova :smash:.
A jel čitaš ti postove ili samo tek tako napišeš nešto.
Konkurencija na tržištu je rodila GTX 260 216sp sa cenom po kojoje se prodaje, a ne planovi nVidie - to je fakat.
Mene konkurencija zanima zato što je svima u interesu (kupcima).
A to šta tebe briga ili ne briga je tvoja stvar, a mene inače savršeno ne zanima kome će ko da ostavlja svoje pare.
Inače ko misli da kartice jednog proizvođača prave probleme a drugog ne je (svejedno koga koji trip vozi) ... pa ... da kažem finu reč: teško neobavešten.
Koliko je sigurno da se radi o 133mm^2? Koji je izvor?
Čip je navodno nešto veći od rv730 koji je 145mm^2
Blind guardian nemoj da omalovazavas coveka i nazivas imenima Batice,isto tako fanboyizam.
Sta je on kupio i sta je mogao to se tebe ne tice,njegove su pare,a kad smo vec kod toga u vreme kad je bio 3850 100-120e tad je 8800gt kostao 200 evra,tako da nikako nije mogao za iste pare da kupi 8800gt.
Sta si zapeo za saphire,imas li tacnu informaciju koji procenat je otislo na reklamaciju?? nemas ? pa o cemu pricamo.
Video si par ljudi da se zali? 10,50,100 ljudi? i ti donosis odluku da saphire ne valja?
Vidi se da pricas napamet.Safira je previse otislo na reklamaciju za moj ukus 😉, a mnoge i nisu jer se ne mogu reklamirati, zato sto tako "normalno" i treba da rade, pregrevanje, los oc, nestabilnost/nekompatibilnost u dosta igara.
Da bi iole normalno radilo treba bios flashovati :smash:
To mene kao kupca ne interesuje, mislim zasto nesto kosta toliko koliko kosta.😉GTX260 core 216 kosta kao i 4870 jer ga po ceni koju je nVidia zamislila niko normalan ne bi kupio.
Da se 4870 nije pojavio GTX260 core 216 verovatno nikada ne bi ni ugledao svetlost dana.
A to po kojoj ceni je nVidia planirala da prodaje GTX260 (bez core 216) se lepo videlo - a to što ih je muka naterala da režu cene ne znači da imaju čime da pariraju u ovom cenovnom rangu.
^^Slican nivo dedukcije:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=195345
🙂
Ontopic:
Da li zaista ova kartica "vuce" 80W kao sto najavljuju, to je zaista odlicna vest za one sa slabijim napajanjima.
[1TFlop+80W+100$] 😀
POZ
Ih, pa da se nisu pojavile G80/G92 karte mozda se ne bi pojavio ni 4870.😛 Sve je tu povezano.
Pa dobro, polako, 4770 jos nije izasao.Naravno i tu se slažemo s´tim što nVidia (nažalost) nema čime da parira (cenovno) u ovom rangu u kom se kotira 4770 (samo spuštanjem skupljih GPU-ova), a prosto bilo bi bolje da ima.
Sve vreme je imala cime da parira, 9800GTX+, GTX260 itd.A to što nVidia nema čime da parira cenovno je dovelo do jedine situcije te vrste koju ja pamtim - da HD 4850/70 serija za svo ovo vreme prodavana po istim (ili višim) cenama kao kada se pojavila - cene joj nije pipnula nVidia - već 4890.
Verovatno da moze, ali zasto su se odlucili da vise puta preimenuju G92, ko zna, mozda im se vise isplatilo nego da ulazu u razvoj nobog GPUa.Ja bih voleo da Nvidia može da ponudi GPU pravljen da košta 100€ koji parira performansama al´ to nije tako.
Naravno da nikada NVidia nece doci u situaciju da nema cime da odgovori. Problem je druge prirode - ASP im je zestoko opao od kada je ATI izbacio 3800, a posebno celu 4000 seriju. 4770 je jos jedan dokaz... konkurentnu kartu, koja se nekada prodavala za 200+ e, morace da prodaju za 90-ak evra. Zarada ce, ako i postoji, biti minimalna.
9800 GTX+ i 260 nisu projektovani tako da se prodaju za tako male pare. Jednostavno, kartica je skuplja u proizvodnji - cip je veci (a time i skuplji), PCB je slozeniji, potrebno je bolje hladjenje. Kada se sve to sabere, iako kartice u prodaji kostaju isto, ATI mnogo vise zaradjuje po svakom prodatom komadu. Korisniku je sve jedno, NVidiji i partnerima koji proizvode kartice svakako nije.
Ovo da im se nije isplatilo da projektuju nove karte je verovatno istina... poenta je da nemaju sta mnogo da izmisle, kada je GT200 napravljen brute force pristupom u odnosu na G92. U ranijim generacijama su mid segment pravili iskljucenjem delova cipa najvise klase, a kada je RV770 cca. 20% sporiji, nemaju sta mnogo da iskljuce i da ostanu konkurentni.
Ako GT300 ne bude znacajno brzi od RV870 (makar 50%), problemi ce postati jos uocljiviji.
to je vest pre nego sto su ATI partnerstvu pristupili XFX i Albatron 😉 Cekamo da vidimo Jonov Q1 2009 report 😉Ovakvi problemi:
Graphic Chip Shipments Slump, but Nvidia Takes Market Share from Intel, AMD - http://www.eweek.com/c/a/IT-Infrast...but-Nvidia-Takes-Market-Share-from-Intel-AMD/
Ovakvi problemi:
Graphic Chip Shipments Slump, but Nvidia Takes Market Share from Intel, AMD - http://www.eweek.com/c/a/IT-Infrast...but-Nvidia-Takes-Market-Share-from-Intel-AMD/
Market share nema ama bas nikakve veze sa zaradom. Oni trenutno "skupe" karte prodaju po nizoj ceni da bi bili konkurentni.
The company tried to look on the bright side of things, saying they exceeded in innovation with things like more PhysX support in games and their recent move into 3D graphics with 3D Vision.
Pazi, ovako mozemo do sutra, svaka cinjenica se moze tumaciti na nekoliko nacina. 😉 Na primer, market share za NVidiu raste, a glavni konkurent raste u za njih najbitnijem segmentu - dikretne graficke karte. I sta sada... jel to znak da dobro posluje NVidia, AMD/ATI, obe kompanije?
Po treci put (i definitivno poslednji), ono sto ja hocu da kazem je da market share sam po sebi ne znaci mnogo. ASP i margina za zaradu su daleko bitnije stvari. Kada bi odlucili da prodaju GTX285 za 50e, veoma brzo bi im drasticno skocio market share, ali bi kompanija propala. Banalizujem, ali je u sustini tako.
NVidia je u ovom ciklusu bila primorana da radi ono sto je ATI radio u prethodnom, sa R600 - projektovali su jednu cenu, a morali da prodaju po daleko nizoj. Cinjenica je da oni kartu koja je skuplja u proizvodnji (i to tesko ko moze da osporava), moraju da prodaju po nizoj ceni da bi je uopste prodali. To se delimicno odrazava na samu NVidiu, delimicno i na partnere. Partnerima pada profit, pa je to i razlog zasto su mnogi poceli da prave i ATI karte... veca je zarada na njima.
Nove tehnologije su lepa stvar, ali su trenutno ipak stvar marketinga - CUDA... super, ali oni zive od prodaje karti za igrace. 3D Vision?
Naravno, PhysX je stvarno odlicna stvar, ali kada cemo ga videti u nekom AAA naslovu - pitanje je da li ce se neki izdavac odluciti da za svoj veliki hit odbaci 30-ak procenata PC gaming trzista koje vec ima Radeone.
P.S. Ajde da zavrsimo ovu raspravu, kao sto rekoh, iako je nesto cinjenica, ipak se moze tumaciti na vise nacina i gledati iz raznih uglova. Ostavimo je za neku pravu NVidia vs. ATI flame temu 😉
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari