Kada sam bio ubedjen da me vise nista ne moze iznenaditi od nasih dilera, sinoc je usledio shok (tacnije 2 shoka)!!!
Naime, zove me ortak da mi kaze da je kupio novi lap-top racunar u PC Centru i da mu treba pomoc, posto se on bas slabo snalazi. Dolazi kod mene i vadi potpuno nov HP Compaq lap-top regularno tog dana kupljen u gorenavedenoj prodavnici, u originalnoj kutiji, sa racunom i garancijom. Posle par minuta zagledanja spoljasnjosti i zakljucka da dolazi sa instaliranim legalnim OS Vista Home Basic.
Ukljucujem racunar i dok cekam da se OS digne, ni ne obracam paznju na ekran, a kada se sistem konacno digao sledi prvi shok - OS je na ITALIJANSKOM!!!!!
OK, rekoh, ajde da vidimo da li se to moze promeniti u control panelu (panello di controlle

), ali ubrzoo sam shvatio da ne moze, a nakon konsultacije gugla i par foruma, to je bilo i potvrdjeno - NE MOZE! Sva sreca pa sam naleteo na sajt koji ima pomoc za takve slucajeve (odnosno, programce koje omogucava instaliranje dodatnih jezika na Vistu Home Basic), ali to nije poenta ove teme.
Ortak mi je inace pomenuo da je u prodavnici (kada su mu ukljucili komp za proveru) napomenuo ovima za italijanski jezik, na sta su mu oni non-salantno odgovorili "Nemamo mi sad vremena, to cete vi kod kuce sami lako da promenite".
Posto je u medjuvremenu baterija pala na niske procente, rekoh ortaku da mi da punjac koji je dobio uz lap-top kako bi ga nakacili na struju. Kada je izvadio punjac usledio je drugi, jos veci shok!!!! konektor za struju prvi put vidim u zivotu!!!! Slican nasem, ali sa jos jednim pinom u sredini. Kasnije sam na net-u nasao da je to Italijanski standard, a da je taj centralni pin uzemljenje. Opet na srecu, posedujem Targusov traveller multi adapter za struju, ali opet ni to nije poenta ove teme.
Poenta ove teme je da jedna "ozbiljna" firma poput PC Centra, u sred Srbije nasem narodu regularno prodaje racunare sa OS (uredno placenim) na italijanskom i sa strujnim prikljuckom koji ne odgovara nasem standardu!!!
Zaista neopravdivi bezobrazluk.
Mogu samo da kazem da ce se zestoko pokajati sto su natrcali na ovog mog prijatelja, posto je prilicno za**ban lik i nece im ostati duzan.