Šta je novo?

Iskustva sa racunarskim radnjama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zivim 40 km od Beograda pa me mrzi da cesto idem u Beograd.Mnoge stvari /IT/ kupujem na nevidjeno, pouzecem/Prvo se dobro obavestim o uredjaju pa onda narucujem. Dosad nisam imao problema sa firmama. Listcomputers mi je nekoliko puta slao sitnije stvari pouzecem /memori stickove, Mp4 plejere.optickog misa../ i sve to radi kao i prvi dan.Kod ZDElectronik sam prosle godine pazario malog asus eeePC na odlozeno i sve je ispostovano.Trazio sam posebno napajanje za PC. ljuubazna sekretarica ga je pronasla i vec sutra je stiglo zajedno sa monitorom koji sam porucio.
Sve izvrsno i sa garancijom.Momci iz ZDEa radi su i da daju sva objasnjenja pa iako nisu u vezi sa robom koju kupujete.Sve kupljeno je u pogonu i radi bez greske sto se tice kvara ne brinem imaju odlican servis..
To su moja iskustva
Larryson

-1 za gigatron
sa takvom neozbiljnoscu i takvim zavlacenjem ja se nigde nisam susreo, sta god da sam trazio da kupim (lcd tv, napajanje, kuciste, graficku...) nikada nista nisu imali u radnji, a naravno sve na sajtu u ponudi imaju, vrhunac je bio kada sam trazio alteca mx5021 pa su mi rekli da imaju na bbrdu, ja istog trenutka krenuo do kirovljeve, platio taxi i onda mi rekli da nemaju vec par dana
vise ih ne uzimam u obzir

-1 za Gigatron aka Gigašit:
nemaju ono što nude na sajtu, zavlačenje od nedelju dana (od Subote), u Subotu je bilo "danas ne rade VP, nemamo uvid u njihove portale" na šta ja odgovaram "ali to nudite na sajtu, ranije ste govorili da ako ima na sajtu ima sigurno u nekoj radnji", naravno palo je 5 minuta glume "ko je to rekao, nismo m imajke mi..."
Uglavnom, rezultat je bio: "pozovite u Ponedeljak..." i tako svaki dan do danas. :(
Cekaj bre, nesreco, zar ti nisi rekao jos pre koju godinu da u Gigatron tvoja noga vise krociti nece? :) :d

Nisam išao zbog sebe! :d
Trebao mi je Thermalright LGA775 Bolt-Thru-Kit...

Pre 15-tak dana sam pazario u Lithium OC House-u dva hdd-a,extra ljubazni momci.Sve odradjeno super :)

Stvarno pohvala za njih

Juce sam narucio iz Atom Computers Creative X-Fi Titanium,sve preporuke.Izuzetno ljubazni,iako je uplata juce izvrsena poslata mi je kartica a nije kao vecina prodavnica da ceka da vidi na izvodu :) I da jos su najjeftiniji bili za karticu

:)

Nekoliko puta sam kupovao u QBit-u u Trgovackoj i sve je bilo na obostrano zadovoljstvo. Nazovem, jel imate, samo momenat, imamo, cena je ta i ta ili nemamo trenutno, nazovite sutra donecemo iz magacina, ja nazovem, jel imate - imamo...
Nijednom nije bilo zavlacenja niti dvoumljenja oko cene, sad je ova a kad dodjes neka druga - sve na rec.
Svaka pohvala.

Evo i ja da pohvalim nekog :D

Sve pohvale za Qbit. Kada sam zadnji put kupovao procesor okrenem prvo Winwin jer su mi blizi, i tu me smore sa pricom da prvo dodjem da uplatim kaparu ( ko da kupujem kucu ) pa ce onda oni da donesu iz magacina pa jos jedan dolazak ...

Nazovem Qbit i dogovorimo se za tren. Nemamo trenutno nabavicemo sutra. Sutradan me procesor stvarno cekao u radnji

Evo i jedno moje iskustvo sa Alti veleprodajom i to nazalost negativno. Do sad sam imao dosta pozitivna iskustva sa Altijem al ovaj put su me razocharali. Pre neke dve nedelje poruchim DFI LanParty LT P35, bio je samo jedan komad na stanju al *** porucheno je i trebala da stigne. Poshto nije stigla, a potom je nije bilo vishe na njihovom sajtu komercijalista Altija se izvinio i ponudio mi popust od 5e na bilo kuju plochu. Izbor je pao na DFI Bloodiron P45. Plocha je prvobitno naruchena u proshli utorak, al u chetvrtak nije stigla, komercijalista je rekao da ne zna u chemu je problem i da naruchimo ponovo i da u 5ak stize. Ali ni u petak nije stigla, stigla je tek danas, ali ni to ne bi bio problem. Procha sa popustom je trebala da oshto oko 9000 dinara, ali popust mi nisu urachunali i da stvar bude josh bolja, plocha kada je poruchena kurs po kojem je alti rachunao komponente bio je 96.5, a oni su mi obrachunali plochu po danashnjem kursu koji je 100.4 tako da me sad plocha koshta 9990dinara. Nije 1000din neko bogatsvo, al ipak ocekivao sam maksimalno 9500din i to da mi ne daju popust, a ovako me izadje 10000 din. Bilo kako bilo ovo je jedan veliki minus za Alti kod mene. :S:

Multicom.
Proslo mesec dana otkad je mis u servisu (A4Tech X-750BF - riknuo laser)
Najbolje u svemu je sto je rok za popravku 45 dana. 45 dana za misa???
Pretpostavljam da cekaju da se probudi iz kome. 45. dana ce da ga iskljuce sa aparata i daju mi drugi? A mozda i nece... Na mojoj su shitlisti

ako pise 45 dana onda je sve djuture, ako pise 45 radnih onda je radnih :D

onda si pogresio radnju u kojoj si kupio :D

...plocha kada je poruchena kurs po kojem je alti rachunao komponente bio je 96.5, a oni su mi obrachunali plochu po danashnjem kursu koji je 100.4 ...

Cekaj, jesam li samo ja neobavesten ili je to evro enormno skocio za samo jedan dan?;)
Mislim, ako su stvarno evro racunali po 100,4 onda je to vrhunski bezobrazluk i zelenasenje, i stvarno ne znam odakle im obraza da ga tako obracunavaju?:mad:

Poslednja izmena:
Ne bih da "otvaram ochi" ali upravo je to MAIN problem. Nije problem shto je su ploche procesori ram memorije i grafichke karte toliko i toliko eura vecj shto ti ne mozhesh te eure da ponesesh sa sobom i platish nego ih razmenish pre ulaska u prodavnicu po nekom potpuno levom kursu, i onda shta ? Onda se iznenadish da su "poskupeli" u medju vremenu. E to se care deshava SVE VREME, a ne u medjuvremenu...

:wave:

Cekaj, jesam li samo ja neobavesten ili je to evro enormno skocio za samo jedan dan?;)
Mislim, ako su stvarno evro racunali po 100,4 onda je to vrhunski bezobrazluk i zelenasenje, i stvarno ne znam odakle im obraza da ga tako obracunavaju?:mad:

100.4 je bio juche, danas je bio ravno 100. Al nije fer to shto sam ja plochu poruchio prvo u subotu kad je kurs bio ~96, pa je ispalo da sva roba poruchena za vikend mora ponovo da se poruchi, tako da je narucheno ponovo u utorak (ponedeljak praznik) kad je kurs bio 96.5 i trebala je da stigne u chetvrtak, pa nije sigla, pa je poruchena ponovo u taj isti chetvrtak, kurs se nije menjao, u 5ak o5 nije sigla, pa su nam rekli da ponovo poruchimo da je neka greshka kod njih i da ce da vide da kurirom poshalju za subotu. Naravno ni u subotu nije siglo nego je stiglo u ponedeljak. I preko svega sam pregurao, al kad sam cenu video bash sam bio #$%#^%$. Ajde shto su mi zakinuli obecani popust, al me josh koshta skuplje nego shto je trebalo....:mad:

Jedan veliki plus za Atom, narucim konfu u cetvrtak i sve gotovo do petka. Zadovoljan kupac :) A nisu skupi.

100.4 je bio juche, danas je bio ravno 100. Al nije fer to shto sam ja plochu poruchio prvo u subotu kad je kurs bio ~96, pa je ispalo da sva roba poruchena za vikend mora ponovo da se poruchi, tako da je narucheno ponovo u utorak (ponedeljak praznik) kad je kurs bio 96.5 i trebala je da stigne u chetvrtak, pa nije sigla, pa je poruchena ponovo u taj isti chetvrtak, kurs se nije menjao, u 5ak o5 nije sigla, pa su nam rekli da ponovo poruchimo da je neka greshka kod njih i da ce da vide da kurirom poshalju za subotu. Naravno ni u subotu nije siglo nego je stiglo u ponedeljak. I preko svega sam pregurao, al kad sam cenu video bash sam bio #$%#^%$. Ajde shto su mi zakinuli obecani popust, al me josh koshta skuplje nego shto je trebalo....:mad:

O ovom problemu sam govorio u vishe tema.Generalno savet je da kada nazovete,pitate za cenu u dinarima i to sada i odmah a ne kada bude bilo_Ovo momentalno iskljuchuje firme poput Gigatrona,Microsystemsa,WinWin-ova i kojekakvih...Pogledajte im site-ove...tu su cene u bodovim,eurima...kada kliknesh na komponentu onda dobijesh cene u dinarima prerachunate po prekljucherashnjem zhiralnom kursu...a kada dodjesh u radnju ili nema ili ti rachunaju bod ili euro josh skuplje.Tako da poshteni prodavci trenutno nemaju shanse pored ovakvih prevaranata,jer zapitajte se koliko puta ste doshli u situaciju u zadnjih 2 godine da neshto bash ne koshta toliko koliko pishe na famoznom IT Svetu ili PC Berzi!!!

Poslednja izmena:
Ma sve je to OK, ali kako oni smeju da racunaju evro po tolikom kursu?
Hajde da racunaju po najvisem prodajnom kursu neke od silnih banaka pa da i razumem, ali da racunaju cak 3 i vise dinara od najskupljeg prodajnog kursa - e pa to je maksimalni bezobrazluk!:mad:
Na svu srecu dosad se nisam susretao sa takvim slucajevima, mada mozda i jesam, samo sto nisam obracao paznju na to jer su mi bile bitne cene koje se (i tamo gde se) iskazuju u dinarima, a ne u evrima, bodovima ili cemu vec.
Sada sam dobio jos jedan znak da moram jos sire da otvorim oci nego sto sam do sada.

Hajde da racunaju po najvisem prodajnom kursu neke od silnih banaka pa da i razumem, ali da racunaju cak 3 i vise dinara od najskupljeg prodajnog kursa - e pa to je maksimalni bezobrazluk!:mad:
Na svu srecu dosad se nisam susretao sa takvim slucajevima, mada mozda i jesam, samo sto nisam obracao paznju na to jer su mi bile bitne cene koje se (i tamo gde se) iskazuju u dinarima, a ne u evrima, bodovima ili cemu vec.
Sada sam dobio jos jedan znak da moram jos sire da otvorim oci nego sto sam do sada.

Oduvek je bilo tako ;)
Pakom uvek ima najjachi kurs, dok Telix obichno ima najnizi ali bilo koji dobavljach je minimum 2 dinara iznad prodajnog kursa, jer maloprodaja kad pristupi dobavljachu ima cene izrazene u eurima i kurs koji im dobavljach rachuna. Ti kad dodjesh da naruchish robu oni uzmu tu cenu u eurima obrachunaju PDV i zaradu i pomnoze sa tim kurosm i kazu ti cenu u dinarima. :smash:

Sretao si se, prijatelju, uvek i svuda, samo toga nisi ni svestan ..... pošto nam je tržište zatrpano uvoznom robom, normalno je da se sva ta roba plaća u devizama, i sve je ukalkulisano pa i više ..... i danas tvrdim i veliki sam zagovarač ideje da se i kod nas uvede evro kao sredstvo plaćanja, kao CrnaGora i još par država, koje nisu članice EU .... tvrdim da bi sva uvozna roba bila 5 do 10 odsto jeftinija, i bilo bi mnogo manje mesta malverzacijama .....
Evo ti prost primer koliko ti skupo nešto platiš.

Dobiješ 100 evra od dede recimo, i treba da kupiš grafičku koja realno košta 100 evra. Tebe će da košta 110, jer ti odeš u banku i razmeniš 100 evra, i dobiješ 9250 dinara, ali trgovina da bi se zaštitila, računa 100 evra kao 10 000 dinara, ili čak i bezobrazno više .... I ? I ništa, mogu li ja vama da dam 100 evra? Ne može, mora dinari. Pa evo vam 9250 dinara, ja sam toliko dobio za 100 evra? A gde mi da kupimo 100 evra za 9250 dinara? Moramo da platimo banci 9700 dinara za 100 evra, i još nam gazda računa 100 za evro, za svaki slučaj, šta ako sutra kurs ode 3 posto, a nama cena u dinarima? Nego idi ti traži od dede još 10 evra, razmeni za još 925 dinaa, daj nama 10000 dinara, ostane ti za sladoled, i eto ... odoše 110 evra ...

odeš da vratiš ratu za kredit u banci, koja je 50 evra, ne može da uplatiš 50 evra, koje si možda i mogao da nabaviš od druga kome treba dinara, pa ste se našli na sredini .... nego moraš da razmrniš 50 evra. Ali avaj .... banka ti menja po nižem kursu, a ratu obračunava po srednjem kursu .... tako da raru uvek platiš 50 "i nešto malo preko" evra .... pa se ti sabiraj i oduzimaj ....

Ovo sto je Magic Master napisao treba da ide na sticky, kao odlicno pojasnjenje trenutne situacije. Jos kada se doda da veliki distributeri bezmale gube i po nekoliko desetina hiljada eura (kod nas se i dalje radi na dodjem ti, pa se duguje i po nekoliko mjeseci za robu) na ovim transakcijama u periodima naplate/uplate za novu turu uvoza, jasno je odakle i tako visok, tkz zastitni ili shticovani (ziralni kurs).

Drzava nam je obicna banana drzava, nemamo nikakvu proizvodnju, niti bilo kakav mehanizam sa kojim bismo se mogli zastiti (zvucace smijesno, ali upravo je valuta ta koja bi mogla da nas zastiti, da nemamo na mjestima koje traze strucni kadar, cisto partijski...izmedju ostalog, mlad, sposoban i strucan svijet je davno otisao odavde jos za vrijeme devedesetih), a posto sve uvozimo (materijale, hranu, bijelu tehniku, IT tehniku, automobile, gradjevinski materijal, pa sve do carapa i gaca, itd itd), jasno je zasto se ovakve pojave superponiraju i zasto dinar ide stalno gore dolje (tome doprinose i razne malverzacije, jer svaki put kada se stvori razlika, cak i kada dinar ide dolje, to je prilika da neko zaradi na razlici).

Eto, da vec jednom stavimo tacku na to zasto je toliki ziralni kurs.

Ovo sto je Magic Master napisao treba da ide na sticky, kao odlicno pojasnjenje trenutne situacije. Jos kada se doda da veliki distributeri bezmale gube i po nekoliko desetina hiljada eura (kod nas se i dalje radi na dodjem ti, pa se duguje i po nekoliko mjeseci za robu) na ovim transakcijama u periodima naplate/uplate za novu turu uvoza, jasno je odakle i tako visok, tkz zastitni ili shticovani (ziralni kurs).

Drzava nam je obicna banana drzava, nemamo nikakvu proizvodnju, niti bilo kakav mehanizam sa kojim bismo se mogli zastiti (zvucace smijesno, ali upravo je valuta ta koja bi mogla da nas zastiti, da nemamo na mjestima koje traze strucni kadar, cisto partijski...izmedju ostalog, mlad, sposoban i strucan svijet je davno otisao odavde jos za vrijeme devedesetih), a posto sve uvozimo (materijale, hranu, bijelu tehniku, IT tehniku, automobile, gradjevinski materijal, pa sve do carapa i gaca, itd itd), jasno je zasto se ovakve pojave superponiraju i zasto dinar ide stalno gore dolje (tome doprinose i razne malverzacije, jer svaki put kada se stvori razlika, cak i kada dinar ide dolje, to je prilika da neko zaradi na razlici).

Eto, da vec jednom stavimo tacku na to zasto je toliki ziralni kurs.

Ja se nisam bunim na ziralni kurs, navikao sam na njega. Ali nije fer da plocu koju sam poruchio u utorak po ziralnom kursu od 96.5 i koja je trebala da stigne u chetvrtak, da mi posle obrachunaju po novom ziralnom kursu koji je bio u ponedeljak (100.4). Shto sam ja kriv shto polcha nije stigla u chetvtak, a ni u petak (kurs se jooshu uvek nije menjao) kad je alti dva puta donosio robu, a jedino moja plocha nije stizala i onda kad je stigla uteraju mi novi ziralni kurs :S:

Ne znam zasto se svi cude na ziralni kurs? Pa oduvek je taj kurs bio visi nego realni, tzv. "ulicni" kurs. Stavite se u poziciju dobavljaca. On proda robu po trenutnom kursu od npr. 95,00din. nekoj firmi, a firme kao firme ne placaju odmah nego cekaju po 2-3 nedelje. U medjuvremenu kurs ode na 100,00din. i eto gubitka od 5din po jednom evru. Po meni, nisu ni dobavljaci, ni maloprodaje krive sto postoji ziralni kurs jer im ga je drzava nametnula sa ovako nestabilnim kretanjem zvanicnog kursa u poslednjih nekoliko meseci.

Ma nije to ovde glavni problem.
Problem je što su čoveka na bezobrazan način izvaćarili za 1000 Dinara.
To je onaj neoprostivi bezobrazluk.
Sve odo ostalo (što napisa MagicMaster) je "normalno"...

Ne znam zasto se svi cude na ziralni kurs? Pa oduvek je taj kurs bio visi nego realni, tzv. "ulicni" kurs. Stavite se u poziciju dobavljaca. On proda robu po trenutnom kursu od npr. 95,00din. nekoj firmi, a firme kao firme ne placaju odmah nego cekaju po 2-3 nedelje. U medjuvremenu kurs ode na 100,00din. i eto gubitka od 5din po jednom evru. Po meni, nisu ni dobavljaci, ni maloprodaje krive sto postoji ziralni kurs jer im ga je drzava nametnula sa ovako nestabilnim kretanjem zvanicnog kursa u poslednjih nekoliko meseci.
Jesi ti neki uvoznik ovde il' se samo "praviš Englez"? :d

Vidi ovako:
Država nametnula dobavljačima, dobavljači maloprodaji, maloprodaja kupcima, kome kupci da ga (na)metnu? :D
Ko tu ispašta? Kupci.
Ko može da bude dobar? Država uvek, dobavljači imaju velike šanse da se debelo omaste.

Jel se seća neko kako je bilo sa cenama pred ovaj skok € na 95 Din?
Jedan dan € = 80 Din, drugi € = 75 a cene ISTE !!!
A evo primera gore 5 posta iznad, kako za 1 dan može cena komponente da skoči bez obzira kada je uvezena i po kojem kursu.
Manite nas tih priča "ja razumem ove lopove"... ;)

Poslednja izmena:
Jel se seća neko kako je bilo sa cenama pred ovaj skok € na 95 Din?
Jedan dan € = 80 Din, drugi € = 75 a cene ISTE !!!

Nisu bas svuda ostale iste. Konkurencija i tu radi posao, te ce ti jedna prodavnica napraviti popust, upravo zato sto se stvorila razlika, ne bi li ona bila ta koja ce ti prodati trazenu komponentu. Ali nije to fundament problema. Da nije bilo prethodnog skoka, ne bi bilo ni tog naglog pada (i obratno). Silne pare se tu gube (ili dobijaju, ako si na strani onih koji rade malverzije, ili jednostavno imas ludacku srecu) kada su u pitanju mjenjaze i rad sa nekoliko stotina hiljada dinara, sa kojima obrcu distributeri i uvoznici.

A evo primera gore 5 posta iznad, kako za 1 dan može cena komponente da skoči bez obzira kada je uvezena i po kojem kursu.
Manite nas tih priča "ja razumem ove lopove"... ;)

Kao sto rekoh, nikada nece cijena neke komponente skociti volsebno, jer je konkurencija i otvoreno trziste ono sto je regulise. Ali posto je nama kurs takav kakav je, drzava takva kakva je (doduse, i dijelom je ova svjetska finansijska kriza kriva za to) ponekad prodavnice regulisu cijene ne prema tome koliko zele da odrape svoje kupce, vec koliko treba da podignu (ili spuste) cijene da bi se eventualno zastitili od neke vece papazjanije (podivljali kurs recimo...zbog koga se sada cijena koje vidite u eurima vise ne racunaju x 1.08 vec nerijetko x 1.15...znaci oko 6% je sve skuplje samo zbog nestabilnog kursa dinara).

Da ne bude zabune niti radim u prodavniti IT hardvera, niti imam istu. Imam proizvodnju namjenskih racunara, i posto i sam koristim i kupujem komponente kao sastavne djelove masine, sve me ovo pogadja upravo kao i kupca kome treba da prodam masinu (drugim rjecima moja masina mora da bude skuplja zbog svega ovoga, sto znaci da cu ih manje prodati, sto znaci da mi zaradu jede onih 6 posto zbog kursa ili 25% zbog skoka dolara).

@ivke

Hvala! :)

Poslednja izmena:
Dobiješ 100 evra od dede recimo, i treba da kupiš grafičku koja realno košta 100 evra. Tebe će da košta 110, jer ti odeš u banku i razmeniš 100 evra, i dobiješ 9250 dinara, ali trgovina da bi se zaštitila, računa 100 evra kao 10 000 dinara, ili čak i bezobrazno više .... I ? I ništa, mogu li ja vama da dam 100 evra? Ne može, mora dinari. Pa evo vam 9250 dinara, ja sam toliko dobio za 100 evra? A gde mi da kupimo 100 evra za 9250 dinara? Moramo da platimo banci 9700 dinara za 100 evra, i još nam gazda računa 100 za evro, za svaki slučaj, šta ako sutra kurs ode 3 posto, a nama cena u dinarima? Nego idi ti traži od dede još 10 evra, razmeni za još 925 dinaa, daj nama 10000 dinara, ostane ti za sladoled, i eto ... odoše 110 evra ...

Deda dobije penziju u dinarima i da unuku, ili unuk pocne da radi i dobije platu u dinarima i ode da kupi, korak sa evrima je potpuni visak.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno