Šta je novo?

MacPro

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
gledam ove nove MacPro masine i vidim da za memoriju pise:

1066MHz DDR3 ECC SDRAM link

da li to znaci da u ove MacPro ide "obicna" memorija a ne FB-DIMM ??

pored toga na Wikipediji za Xeon procesore pise da ce tek novi Xeon procesori, koji treba da se pojave u toku 2009, podrzavati DDR3 FB-DIMM link ?!?

Poslednja izmena:
Da, sadasnji Nehalem Xeoni koriste DDR3-ECC (mogu ja mislim i bez ECC-a ali... to je druga prica).
FB-DIMM koliko sam razumeo je planiran za multi-socket platforme. Sa DDR3-ECC ako se ne varam moze da se napravi... 96GB masina.
Ja cekam power consumption brojke pa cu na neku Nehalem DP platformu da predjem. (naravno ni pod razno Mac, za razliku i ceni mogu da odem na Karibe mesec dana :D)

isto kao sto ja ne bih koristio Windows ni po cenu NE odlaska na Karibe! :D

btw koliko kosta 2x X5570 CPU?

hm... na apple.rs prodaju neki 2 x quad na 2.8GHz za 2400e. - to je onda definitivno ovaj stari model... :D

sad sam pogledao i na store.apple.com - sa tim procesorom X5570 MacPro kosta 5900$ !

Yap. Ali samo ta 2 CPU-a su preko 3200$. Tako da i ne deru puno za ostatak :)

Pa.... ako za 1TB HDD placas 300$ ili za 600GB 200$ (SATA ne SAS ili SSD :D) i to ne zoves dranje.... proeri recnik i potrazi rec "DRANJE" ;)
Tako da ako ti konfa sa manje memorije/HDD space-a i gorom grafikom od bilo koje na benchu za 3000$ nije dranje - siroko ti polje...

Da, nove Pro mašine se još ne mogu kupiti kod nas, tako da sve što vidiš po cenovnicima su još uvek "stare" mašine :)

Pa.... ako za 1TB HDD placas 300$ ili za 600GB 200$ (SATA ne SAS ili SSD :D) i to ne zoves dranje.... proeri recnik i potrazi rec "DRANJE" ;)
Tako da ako ti konfa sa manje memorije/HDD space-a i gorom grafikom od bilo koje na benchu za 3000$ nije dranje - siroko ti polje...

pa niko te ne tera da kupis od njih HDD ili memoriju... ;)

idi igraj se sa windowsom - "siroko ti polje" :type:

---

vidim da su MacPro uredno izlazili kako se pojavi nova generacija Xeon-a. nikada nisam pratio sta tacno donosi koja generacija ovih procesora ali da li postoji neka drasticna razlika izmedju neke dve generacije ili je sve manje/vise linerano (osim ove poslednje koje je bazirana na Nehalemu umesto na C2D)?

Poslednja izmena:
-V-O-Y-A-G-E-R- ako bi mogao ukratko da preneses svoje impresije preslaka sa iMac-a na MacPro posto verujem da nisam jedini kojeg to zanima ovde ;)

pa niko te ne tera da kupis od njih HDD ili memoriju... ;)

idi igraj se sa windowsom - "siroko ti polje" :type:
Ja ovde pricam o hardveru, softver nisam ni pomenuo. Ako te toliko boli kada ti neko dirne Mac (i to jos sa cinjenicama a ne flamerski), daj ozbiljno se pozabavi time sa nekim drugim...
A disk i memorija mora da se kupi uz config, ne moras dodatne, ali te i pocetni kostaju isto toliko!

Da, nove Pro mašine se još ne mogu kupiti kod nas, tako da sve što vidiš po cenovnicima su još uvek "stare" mašine :)
Uhhh ako ovo kod nas ne bude primetno skuplje bice dobro :D

Poslednja izmena:
a nije bilo flamerski ... ? a dobro onda, onda je u redu - ako ti nemas nista protiv da ja dam tolike pare na MacPro onda je u redu... :trust:

...i mora da me je prevario tvoj postpis: "Apple sux:" ;) :D

Poslednja izmena:
I da se zadržimo na tome, da ne bi morali da zakatančimo i ovu temu.

pazi sad ovo!

u novom c't magazinu izašao test: koliko poboljšanje donosi multi-core?

uzeli su MacPro octo-core na 2,8GHz i testirali 10tak aplikacija pod Vistom i par aplikacija pod Mac-om - sutra ću skenirati rezultate i postaviti ih :)

ja mislim da sam se zeznuo sto nisam uzeo MacPro od Maria umesto iMac-a, ali dobro covek se uci dok je ziv...

^Tako je..tek kad prođe godina dana, onda udri u brigu, pa se čujemo :d

^ :d dogovoreno

inace iMac sa C2D na 2.8GHz i 4GB RAM je vise nego dovoljna masina za svakodnevni rad, cak i za poneku igricu. Evo upravo sam se sit izigrao Silent Hunter III u 1920x1200.

A 'el mogu ja da zamolim nekoga od vas, pod pretpostavkom da imate boot camp kad zapne, da neko upali core temp i pusti Orthos ili Prime95 jedno 15min, zivo me interesuju temperature takve mashine, ubi me znatizelja da li ce pustiti mali beli dim. :d
Ovo nije zahebancija, zaista zelim da vidim screenshot gde se vrti na 100%, moze i blend test. :)
Ja molio ortaka, on mi reko da sam lood, uk**ao se. :D:D

o cemu pricas?

da uradimo prime95 na iMacu ili MacPro ? i sta ocekujes da ce se desiti, nije mi bas najjasnije...

iMac sa C2D na 2.16GHz (beli) renda u Cinemi normalno ceo dan cak da ni ne ubrza ventilatore iznad 1000rpm.
dok mi neko rece, mislim Srky, da su Alu 3.06GHz prilicno topli "pod rukom", ipak je to aluminijum pa nije ni cudo sto se prenosi toplota.

Poslednja izmena:
@FantomX: za OS X postoji m-prime, posle 15-ak min testa CPU je na 60+ stepeni. Napajanje isto tako lebdi oko 60C. U Pitanju je iMac 2008 - 24" 2.8GHz 4GB RAM 500GB HDD. Ventilatori CPU - 1200RPM, HDD 1200 RPM, ODD 700RPM.

Ako mene pitas iMac nije necujna masina, odnosno moze biti da ja imam previse osetljiv sluh i prevelike zahteve po pitanju necujne masine. Ali, iMac je apsolutno najtisi racunar koji sam ikada imao. Tisi je i od HP laptopova koje koristim. A za ovih 20-ak godina koliko sam koristio PC svojski sam se trudio da sklapam sto tise masine. Kad se samo setim novca/vremena/sekiracije ulozenih u sklapanje tihe masine... i kad sad vidim sta sam dobio out of the box, mogu samo reci, otidjite u Kneza Milosa 12 i poslusajte kako to tiho radi.
Na licu mesta neka se dogovori sa prodavcem koji je vise nego super lik, da li bi mogao da se provrti mprime i pogleda temperatura.

pozz
M

Poslednja izmena:
@Kovac

Zeleo bih samo ako neko moze da boot-ne u xp na iMac-u i da pusti malo Othosa i da napravi SS da vidim koliko se to greje kada se stvarno podgreje, kod drugara sam gledao temperature na iMac-u 24" i bile su oko 43-44C u leru.... Ne ocekujem da ce se nesto desiti (mozda se ugasi ako se pregreje, eventualno :))....

@Mipko

Hvala na iscrpnom odgovoru, nisam znao za m-prime (ne znam kolika je slichnost sa prime95), ako te ne mrzi pusti malo to da vidim kako radi pa baci neku sliku... Znam da iMac nije nechujna mashina bash, tiha je ali ne i nechujna. :)

Poslednja izmena:
@Kovac

Zeleo bih samo ako neko moze da boot-ne u xp na iMac-u i da pusti malo Othosa i da napravi SS da vidim koliko se to greje kada se stvarno podgreje, kod drugara sam gledao temperature na iMac-u 24" i bile su oko 43-44C u leru.... Ne ocekujem da ce se nesto desiti (mozda se ugasi ako se pregreje, eventualno :))....

kao sto rekoh, posle 20takm sati renderinga u Cinema 4D ventilatori su i dalje bili necujni a temperaturu nikada nisam video vecu od 60tak stepeni...

samo jednom za dve-tri godine sam cuo da se ventilator ubrzao do maksimuma na par sekundi - to se nesto Mac istripovao posto nista zahtevno nisam radio... :D

inace nemam bootcamp ali mogu da pustim ovaj m-prime sto je mipko postovao kad dojem kuci pa cu javiti rezultate...

^
Kako ide prajmovanje, nije valjda neshto krenulo po zlu, jedva cekam da vidim slikice. :)

Evo ja pustio mprime kome je u pola readme fajlova prime95, tako da kontam da je to to.

Pustio sam ga sad na iMac 20" na 2.4GHz, a prekosutra ću na Prou.

Koliko ovo traje..hteo sam nešto drugo da radim večeras? :d

pa radi ti slobodno. nije valjda da zbog prajma ne mozes nista drugo da radis?

Mislim da bi bio red da i vlasnici iMac, macpro i ostalih mac-olikih mashina naprave neki thread gde ce da postuju stabilnost svojih mashina, ako je za nas sa Prc*om 12h testa po CAR-u stable za 24/7 za mac bi moglo bar 6h, mada opet mac glasi za stabilniji sistem, mashinu, sta vec... :)

Mogu, mogu, evo iako je okupirao procesor, paralelno mi radi i Safari u kome na jednom od tabova vrti Last.fm radio. Upaljen mi je i Hardware Monitor, da vidim kako se hardver ponaša :) Nego, nisam ga mislio ostaviti da radi preko noći, jer sam maznuo kabl za napajanje sa devojčinog PC-ja :d

Evo radi skoro 2h i temperatura procesora se sa 35ºC popela na 76ºC (heatsink sa 37 na 64ºC).

Iako je Alu iMac, nije nešto posebno vruć. Osetno je topliji jedino na vrhu (i dalje ništa u poređenju sa tim kako je Cinema vrela :D ), gde mu je i "izduvna grana", a sa strana je više mlak. Ventilatori bili i još uvek jesu na 1200/1200/1000 RPM.

Vrh Dno