Šta je novo?

AMD Preparing Radeon HD 4890, Slated for April

I prema ovim testovima koliko je brza od 4870?:)

cenim do 10% najvise. naravno, od verzije sa 1GB.

ja lično nikad na osnovu tih 3d markova nisam zaključivao o kartici.
najbolje je da se sačekaju 9.4 drajveri i onda lepo uporedni test 4870 1GB sa max klokom i 4890 na def. i to u igrama naravno.
nešto mi deluje da će 275 biti bolji za istu lovu (250e).
4890, malo bolje urađena 4870, protiv GTX275, osakaćene GTX280.

Kad smo vec kod love ono sto mi mnogo smeta u poslednjim generacijama kartica je ,ajd da ga nazovemo bodovanje performanci a to znaci da karta od 200 eura nije duplo brza od one od 100,vec je jaka kao ove dve od 100 u cf ili sli .Sto je veliki minus za gamere.

Kad smo vec kod love ono sto mi mnogo smeta u poslednjim generacijama kartica je ,ajd da ga nazovemo bodovanje performanci a to znaci da karta od 200 eura nije duplo brza od one od 100,vec je jaka kao ove dve od 100 u cf ili sli .Sto je veliki minus za gamere.

pa jel to nije duplo:) (možda ako si mislio da CF i SLI i ne daju ono šta se traži - x2, a to bi baš bilo dobro)

samo nek oni izbacuju te podvrste, da možeš lepo da nađeš karticu za bilo kakve pare.
nije baš ni dobro da imaju samo npr. ultra jeftinu, srednju i ultra skupu.
bolje je kad se praznine popune.

Poslednja izmena:
pa jel to nije duplo:) (možda ako si mislio da CF i SLI i ne daju ono šta se traži - x2, a to bi baš bilo dobro)

samo nek oni izbacuju te podvrste, da možeš lepo da nađeš karticu za bilo kakve pare.
nije baš ni dobro da imaju samo npr. ultra jeftinu, srednju i ultra skupu.
bolje je kad se praznine popune.

Pa duplo je u parama,ali dobro ionako se ide ka omasovljenju multigpu renderovanja.Mada je cak trenutno za iste pare bolji neki cf nego 48701g.Sto se tice rv790 ne mora da donese neko veliko ubrzanje,najbitnije je da se posle njegove pojave znacajnije promene(padnu) cene.;)

...Sa druge strane, gtx280 nece otici mnogo dalje od 730mhz, sto nije nedostizno za odlican primerak gtx260, a tu ce razlike biti klok za klok mizerne (zbog memorije na grafickoj)...

Loša pretpostavka. Klok za klok, GTX280 sa 240SP će i te kako pokazati zube GTX-u 260 sa 216 ili 192SP. Pa čak i ta mizerna razlika u memoriji može da bude presudna u npr. GTA IV.
E sad, što cenovno, što po performansama GTX280 je ne dugo nakon pojavljivanja totalno obesmislen pojavom GTX260 c216 dok je GTX285 konačno oterao tu karticu u penziju.

...Sto se tice rv790 ne mora da donese neko veliko ubrzanje,najbitnije je da se posle njegove pojave znacajnije promene(padnu) cene.;)...

Upravo tako. U Srbiji cene najprodavanijih kartica se gotovo nisu menjale od njihovod izlaska. Ja sam svoju bivšu Gigabyte HD4850 kupio u junu 2008. (pre 9 meseci) za 134€. Tu cenu ima i danas. Isto je i sa 8800GTS (9800GTX) gledajući tu vremensku distancu.

.

Poslednja izmena:
a ako 4890 bude isao na 900mhz to je vec velika razlika u odnosu na 4970 posto gddr5 moze da isprati "ta desavanja". (i tu ce 4890 biti brzi i od gtx280 na 720mhz bez sumnje)

Hmm,pa ne bih se bas slozio za ovu izjavu :) Realno, GTX 280 je brzi nekih 20% od 4870. E sad,4890 na 900Mhz(sto ne bi trebalo da bude problem obzirom da radi na 850Mhz,osim ako nije vec nategnuta) bi takodje bio nekih 20% brzi od 4870 na defaultu(jer je tolika i razlika u clocku). Sto znaci da bi 4890 na 900Mhz trebao da bude tu negde sa GTX 280 na defaultu.To je neko moje vidjenje.

Sto se tice 4890 meni se cini da ce biti dosta dobra kartica,jedino ostaje da se vidi koliki ce biti oc.Ako vecina prelaze 900Mhz to je super.
Ipak Ati ne napusta koncept jake single GPU kartice,znaju da to narod voli :)

E sad,4890 na 900Mhz(sto ne bi trebalo da bude problem obzirom da radi na 850Mhz,osim ako nije vec nategnuta) bi takodje bio nekih 20% brzi od 4870 na defaultu(jer je tolika i razlika u clocku). Sto znaci da bi 4890 na 900Mhz trebao da bude tu negde sa GTX 280 na defaultu.To je neko moje vidjenje.
nema sanse da dobijes +20% u performansama kada ubrzas cip za 20%. da ubrzas i cip i memoriju za 20% pa bi dobio mozda 15% realni boost. ako nisu vrsene nikakve optimizacije na cipu, ja ocekujem da 4890 bude okruglo 10% brzi od 4870 i u rangu recimo Core 216 karte ili za pola nijanse brzi...

To je tacno,trebao sam da stavim ~20% :) ,mada mislim da memorija ovde nije presudna jer 4870 vec ima ogroman bandwidth. Realno bi 4890 trebalo da bude tih 10% brzi jer ima 13% veci clock. Ati je otisao visoko sa clock-ovima pa na prvi pogled tih 100Mhz vise deluje kao mnogo ali je zapravo tek nesto vise od 10%.

Uglavnom,moja poenta je bila da je GX-X preterao kad je rekao da ce 4890 na 900Mhz biti brzi nego GTX 280 na 720.

Uvijek je tako bilo.

moja poenta je bila da se performanse OC-om skaliraju do odredjene granice, posle toga postajes ogranicen tj sputan memorijom i njenim protokom. GDDR5 je tu u prednosti.
jeste u prednosti, ali je tu "uska" magistrala. ne treba ocekivati cuda od 4890. bice 10% brza od 4870 1GB i tu je da drzi vodu do nove generacije :smash:

Fora je u tome što obično "malo naklokovane" karte prate i bolji kuleri, pa mogu da se klokuju više od referentnih, da ne govorim o kvalitetu hlađenja i kulturi rada ;)

Naravno, uvek može da se desi da neko nasvira kartu na ko zna koliko MHz više, preko softvera utiša kuler, radi mu čip na 90 stepeni u leru ali ne riknjava, pa da pametuje drugima kako je prošao 20 evra jeftinije :d ali se ja sa njim ne bih menjao :)

Naklokovane se bas pokazase u praksi, daj molim te :whip:
:wave:

ASUS Preparing High-End Non-Reference HD 4890 Accelerator
As we inch closer to the early-April launch of AMD's newest graphics card, the Radeon HD 4890, pictures of the said card by various AMD partners are piling up. Among all the usual reference-design cards we have seen so far, that virtually every partner is working on, we have learned that ASUS is working on something bigger. The company already has a reference-design card in the works, and another one that is set to eye the top-spot in the range of HD 4890 cards that will hit the market.

The company is designing a non-reference design accelerator that concentrates on a superior power design, and higher clock-speeds. We do not know what the company plans to call it, whether it joins the elite MATRIX series, or a "TOP" model under its general lineup, but the odds are tilting in favour of it featuring in the MATRIX lineup, the reasons you will soon know. Pictured below is its PCB, a list of some of the most notable features follows:

27a.jpg

* 100% digital PWM design - something the reference PCB features too, but enhanced by a small design change by ASUS
* The 6+2 phase power circuit is controlled by two independent VRM controller chips, the vGPU can be controlled by software, and can be set up to 1.4 V with the included software
* An 8-pin PCI-E power input replaces one of two 6-pin inputs on the reference model. This is said to add electrical stability and increase overclocking headroom
* ASUS added the industry's highest-quality voltage regulation thanks to the Fujitsu high-density ML capacitor, that facilitates the lowest ESR, and is best suited for digital PWM circuits (the cleanest power makes it to the GPU)
* The GPU is expected to be clocked above 900 MHz, with the GDDR5 memory at 1000 MHz (4.00 GHz effective)
* It will feature a non-reference high-performance cooler, which doesn't want to be pictured yet

With this on offer, the card could be one of the more expensive ones in its series. The reference-design card is expected to be priced at US $249.99, for the know.

27b.jpg
27c.jpg

source

4890 je dizajniran tako da ostavi maksimalno odresene ruke partnerima da prave preklokovane kartice ;)

Al ovo ima da srce struju,nadam se da ovih 250 dolara nece direktno da se racuna u evrima kod nas.

Nedjo ima li kakvih informacija o 4890X2 ?

Koliko sam nacuo Sapphire bi trebao u nekom solo izdanju da krene sa slicnim projektom.

:wave:

a hoce li moci neko od partnera da napravi kartu sa 512MB? to bi itekako imalo svoje qpce ;)
mala je razlika u ceni u tom trzisnom segmentu. Kome treba 512MB ima 4870... a i toga ce biti sve manje... 1 GB je postao standard ;)

mala je razlika u ceni u tom trzisnom segmentu. Kome treba 512MB ima 4870... a i toga ce biti sve manje... 1 GB je postao standard ;)
nisi mi odgovorio na pitanje :) dakle, hoce li moci neko na svoju ruku da pravi karte sa 512MB? jer cenovna razlika izmedju 4870 512MB i 1GB je bilo i do 50e, sto nikako nije za bacanje...

nisi mi odgovorio na pitanje :) dakle, hoce li moci neko na svoju ruku da pravi karte sa 512MB? jer cenovna razlika izmedju 4870 512MB i 1GB je bilo i do 50e, sto nikako nije za bacanje...
niko AIB-ovima ne moze da zabrani da prave 512MB kartice, ali to zavisi od kolicine GDDR5 cipova odgovarajuceg kapaciteta... a vecina trenutne produkcije ima kapacitet koji sa 8 cipova daje 1 GB ;)

Oni sa manjim kapacitetom ce otici na RV740 kartice sa 512MB... tako da, ja se ne bih nadao 4890-ki sa 512MB ;)

@Nedjo: Jel ce to samo ova Asus-ova(i druge nereferentne) imati 6 + 8-pin za napajanje ili ce tako biti i kod referentnih?

* An 8-pin PCI-E power input replaces one of two 6-pin inputs on the reference model. This is said to add electrical stability and increase overclocking headroom

Po ovome je logicno zakljuciti da referentna ima 2x6-pin.

* HD 4890 is slated for launch on April 9th instead of 6th
* Cards have been shipped out to distributors and reviewers already
* 800 stream processors
* 1GB GDDR5 memory on 256-bit memory interface
* Clocks : 850MHz core and 975MHz memory
* Internal benchmarks claim 6% faster than RV770
* Expect to retail at USD$249
Ovo ako se ne odnosi na clock vs. clock, onda karta nema sta da trazi u ovom cenovnom rangu.

ja lepo rekoh do 10%, od situacije do situacije. naravno, u odnosu na 4870 1GB. ne treba ocekivati nikakvo cudo. 4870 1GB na steroidima (eto ideje za naziv zvanicnog thread-a :D) i to je to :)

ja lepo rekoh do 10%, od situacije do situacije. naravno, u odnosu na 4870 1GB. ne treba ocekivati nikakvo cudo. 4870 1GB na steroidima (eto ideje za naziv zvanicnog thread-a :D) i to je to :)
heheh, kako svi znaju performanse, a nisu ni testirali karticu :)

evo ja ti kazem da je razlika veca od 6%, a i od 10%... u odredjenim setovanjima ;)

* HD 4890 is slated for launch on April 9th instead of 6th
* Cards have been shipped out to distributors and reviewers already
* 800 stream processors
* 1GB GDDR5 memory on 256-bit memory interface
* Clocks : 850MHz core and 975MHz memory
* Internal benchmarks claim 6% faster than RV770
* Expect to retail at USD$249
Ovo ako se ne odnosi na clock vs. clock, onda karta nema sta da trazi u ovom cenovnom rangu.

Bog te,ja nisam ovo (6%) ni video:p,mozda se odnosi na razliku na istom kloku,ali ako je stvarno samo ovoliko brza onda bolje da ne cekam vec da bocnem gainward gtx260 216c gs(204 eura).Jer ako bude bila za 240-250 eura,onda slaba vajda od padanja cena 4870,mada videcemo.:wall:

Vrh Dno