Šta je novo?

Slaba Sony PS 3 prodaja

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

psihoyu

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.03.2007
Poena
349
Sta mislite zbog cega prodaja PS 3 ide slabije 50 % od Xbox 360 i 250 % slabije od Nintendo Wii ?
Ja mislim da je PS 3 pruza najvise za ulozene pare. Mada veliku ulogu igra i piraterija.
Al nikako mi nije jasno kako je moguce da se PS 3 slabo prodaje posle 120 miliona PS 2 konzola ?! Pa valjda svako ko je imao PS 2 hoce i PS 3.
Mada da nije bilo piraterije nikad se ne bi prodalo toliko PS 1 i PS 2 konzola.
Dal je Sony-iju jedino resenje za bolju prodaju omogucavanje piraterije na neki nacin.
:wall:

ma gde je 599 $ ?
ja sam kupio PS 3 u USA za 400$ sa MGS 4

Pa ***, duplo skuplji od jednako jakog xbox-a i ne mogu piratske igrarije. 🙂

Ali ima nade: Link

Kao sto sam rekao, snizenje konzola mozete ocekivati tek kada se izbaci Slim verzija. Po ranijim iskustvima to je odprilike trece godine postojanja konzole, sto znaci da PS3 mozda smrsha krajem ove godine ili pocetkom sledece.
Mada opet, obe generacije konzole su imale hack sa chipovima nakon godinu i po - dve, sto sada nije slucaj 🙁

Takvom cenom su izasli iz okvira koji je spremna sira masa da ulozi u konzolu. Gamer ce sam sebi da smanji rashode na druge strane (tanjir,izlasci...) da bi sacuvao za PS3.
Wii je formirao cenu na granici, iskoristili momenat i skupocu "next-gen" konkurenta, i uz malo originalnosti i mnogo marketinga zauzeli sadasnju poziciju. Prosecnom Wii kupcu (kao sto je moj stariji ujak npr) sve jedno da li wii ima malo jaci hardver od gamecube-a, ili kakva je grafika. Kolege kupile, pricaju o tome, i on je kupio iako nikad nije imao konzolu ranije.

Ja sam kupio x360 zbog jeftinih igara. Trenutno ne mogu da izdvojim stalno 79€ za nove naslove, iako mnogi vrede taj novac.
Imam i Wii-a u kuci, zabavna konzola kad dolazi drustvo, ali mi je vecina naslova dosadno posle 30mn igranja.
Verovatno cu u nekoj buducnosti da kupim PS3, trenutno smatram da mi se takvo zadovoljstvo ne isplati.

Mislim da je definitivno zbog cene. Mada sam cuo da Sony i nije imao bas najbolji marketing. Pogotovo isticanje nekih ekskluziva. Mozda i gresim.

Ja planiram u bliskoj buducnosti da uzmem PS3, verovatno na leto. Mislim da stvarno vredi tih para, a i mislim da nije problem da se jednom mesecno izdvoji za 1-2-3 igre (naravno preko shopto i polovnjaci)😀

Pa jednostavno M$ radi nikada gori dumping, konzola je imala godinu+ dana prednosti dok se PS3 pojavio ...
Soniju je ispod casti da radi takav dumping kao sto radi M$ jer su oduvek nudili vrhunski kvalitet za ulozeni novac , ali i kao inovaciju (PS2 je bio u svoje vreme najjeftiniji DVD player , sto je sada stanje sa PS3) i posavljaju neke nove standarde.
Cak i sada zbog zelje da pruze najbolje za novac svom kupcu , sony gubi odredjenu kolicinu novca svakom prodatom konzolom , jer ipak nemaju para za bacanje kao sto ima M$ koji ide na cistu taktiku sile i $, pa ih briga sta uvaljuju ljudima , doklegod je jeftino!

PS3 je mnogo skuplji od svojih konkurenata. Pa svaki roditelj ce radije da pljucne novac za wii nego da podize kredit za ps3 😀 Tek kad obore cenu sa ps3 slimom mogu da se nadaju daleko boljoj prodaji. Uostalom, najvise ps2 je prodato tek nakon pojave slima.

Wii trenutno kosta vise nego XB360 arcade, a po meni nudi manje za jednog hard core gamer-a.

PS3 jeste najbolja konzola ove generacije, ali jednostavno su promasili ciljnu grupu. Dok su Wii i XB360 ciste konzole, PS3 je i konzola, i multimedijalni player i uz malo truda - racunar sa linuxom. To mu je dosta povecalo cenu, tako da Sony i uz ovako visoku cenu konzole gubi novac po prodatom primerku konzole. MS i Nintendo su jednostavno shvatili da ako neko hoce konzolu, hoce je zbog igara a za ostale gluposti ce koristiti komp koji, mogu se kladiti, da svaki vlasnik na zapadu ima pored konzole.

Piraterija ima malu ulogu na zapadu pri odluci o kupovini koznole, to je mahom bitno za siromasnija trzista. U ostalom, Nintendo je svojevremno sa N64 i 30% udela na trzistu imao profit koliki i Sony PS2 sa 70% trzista i 120 miliona prodatih konzola. I to samo zato sto piraterija nije postojala za N64 (ketridzi) dok Sony jeste prodao 120 miliona kozola, ali je polovina njih zavrsila na siromasnim trzistima poput naseg, gde pojedini vlasnici PS2 nisu imali niti jedan original.

BTW - najbolja stvar kod Sonija je ujedno i njegova najveca mana. PS3 je i dalje najjeftiniji BlueRay player i zahvaljujuci njemu je taj standard pobedio Ali je zato i najskuplja konzola na trzistu, a veliku vecinu gamera ne zanima gledanje hd filmova.

nije jeftiniji od br drive-a a i kakve veze ima n64 sa ps2?

Ja kada sam nedavno kupovao konzolu samo sam isao na izgled! 😛

Malo i na temi ta budem 🙂 mislim da je novac samo u pitanju! I mislim da vecina koja ima novac kupi Sony.

Poslednja izmena:
Mozda prodaja ne ide kako su neki ocekivali, ali uopste ne ide slabo.
Vreme u svakom slucaju radi za PS3.

1. Wii je postao kulturni fenomen. Bas kao iPod i iPhone mogucnosti Wii-a kao konzole u odnosu na konkurenciju i njegova cena nisu presudan faktor u kupovini iste. Ono sto je zanimljivo je da je Wii u stvari zauzeo trziste koje je SONY stvorio sa PS2. Takozvene CASUAL ili 1 game gamere koji su kupovai PS2 sa Eye Toy, Singstar ili Guitar Hero. Wii je tako zamenio PS2 na fensi zurkama i slicnim mestima. Postao je stvar za sebe.

2. Cena je naravno faktor. Kada roditelj udje u prodavnicu da kupi detetu konzolu on u vecini slucajeva nema neku formiranu svest o tome sta je sta i onda cena ima ogroman uticaj. Gledajuci da XBOX360 moze da se nabavi za 200US$, Wii za 250 US$ a PS3 za 400 US$ govori samo po sebi. Uzrok cene ovde necu raspravljati mada bi i o tome moglo nasiroko jer je mnogo faktora.

3. Na siromasnim trzistima kao deo faktora "cena" je i piraterija. Mada su prodaje u takvim zemljama prilicno beznacajne prema onima u ekonomski jakim drzavama sa finansijski jakom i mnogobrojnom sredjnom klasom postojanje piraterije je i dalje faktor u odlucivanju.

4. Marketing. SONY je oduvek imao cudan marketing. Svi smo videli kakve su sve reklame za PS2. M$ je marketinski odradio fenomenalan posao. Reklame za XBOX360 su direktne, primamljive i nehumano mnogobrojne. Isto vazi i za reklame za navece hitove medju igrama za konzolu. Dodajmo tome da M$ placa odredjenim multiplatformskim naslovima da se na kraju reklame pojavi SAMO xbox logo shvatate koliko to moze imati uticaja. Sve to ima svoju cenu i deo te cene je i ugvor koji je 2005 godine M$ sklopio sa najvecom US televizijskom mrezom vredan 500.000.000 US$ a vezan iskljucivo za XBOX360 brend. Za kraj M$ sav marketing fokusira na XBOX360. Sony sa druge strane nastavlja sa svojom taktikom apstraktnih reklama, ne zauzima ni priblizno toliko vremena i prostora u medijima kao konkurencija i na kraju rasipa rasipa reklamnu kampanju izmedju velikog broja svojih ogranaka (SONY Pictures, Sony Music, Sony Consumer Electronics, Sony Online i Sony Computer Enterainment). Cak i budzet za SCE se deli na PS2, PS3 i PSP jer su sve tri konzole i dalje zive i SONY ih aktivno podrzava.

4. Tu je naravno i drustveni faktor. PS3 je imao los start jer su ljudi na pocetku videli kolikko naslovi izasli u isto vreme za XBOX360 izgledaju bolje od prvih naslova za PS3. U to vreme multiplatform naslovi za PS3 su izgledali znacajno losije. Ali vise od toga, pre samog izlaska PS3 formirala se velika i jaka "ANTI-SONY" zajednica narocito u US i UK. Doticni ljudi cesto rade po radnjama koje se bave elektronskom zabavom i drasticno krive sliku realnosti. Od uveravanja ljudi da PS3 ni dan danas nema kvalitetne igre do suludih tvrdnji kako se PS3 u stvari kvari mnogo vise nego konkurentne konzole. I o ovom faktoru ima mnogo toga da se kaze ali ne bi ovde da razglabam.

5. I naravno tu je, za US i UK koji jos malo pa ce samo po imenu da se razlikuju od US je faktor domaceg proizvoda i faktor MS proizvoda. Cinjenica da je nesto od Microsofta vuce veliku tezinu tamo i mada samo po sebi nije presudan faktor (pogledati ZUNE) to ima ogroman uticaj jer je M$ brend koji je ljudima poznat i kome ljudi veruju (iako je M$ jedna od firmi koja je nebrojeno puta ukljala svoj ugled velika vecina ih gleda sa veoma selektivnom memorijom ili (velika vecina) prosto se ne zanimaju za IT svet toliko da bi znali sta se sve desava tamo i sta se sve desavalo tokom svih prohujalih godina)

2. Cena je naravno faktor. Kada roditelj udje u prodavnicu da kupi detetu konzolu on u vecini slucajeva nema neku formiranu svest o tome sta je sta i onda cena ima ogroman uticaj. Gledajuci da XBOX360 moze da se nabavi za 200US$, Wii za 250 US$ a PS3 za 400 US$ govori samo po sebi. Uzrok cene ovde necu raspravljati mada bi i o tome moglo nasiroko jer je mnogo faktora.

Pa gde su silni gejmeri? Ne kupuju li i njima mame konzole? 😛

Ne slažem se potpuno sa ovim. Ti si ovde prikazao PS3 kao konzolu koju roditelj ne bi kupio detetu samo zato što košta više od Xbox360. To je SADAŠNJE trenutno stanje. Ali nije bila tako velika u razlici u ceni konzola kad je PS3 krenuo u prodaju, a ipak se prodavao lošije.

Na siromasnim trzistima kao deo faktora "cena" je i piraterija. Mada su prodaje u takvim zemljama prilicno beznacajne prema onima u ekonomski jakim drzavama sa finansijski jakom i mnogobrojnom sredjnom klasom postojanje piraterije je i dalje faktor u odlucivanju.

Siromašnija tržišta ne ulaze u mesečne/nedeljne statistike, jer čine nevažan deo prodatih konzola, u odnosu na USA, Japan i Zapadnu Evropu.

4. Marketing
4. Tu je naravno i drustveni faktor

Imaš dve 4 🙂. PS3 je "trebao" da ima odličan start. Što? Zbog PS2 fenomena. Naravno nisu svi vlasnici PS2 pojurili da kupe 3, ali reputacija prethodnika je trebala da da ogroman plus za naslednika(Mouth to mouth marketing).

5.I naravno tu je, za US i UK koji jos malo pa ce samo po imenu da se razlikuju od US je faktor domaceg proizvoda i faktor MS proizvoda. Cinjenica da je nesto od Microsofta vuce veliku tezinu tamo i mada samo po sebi nije presudan faktor (pogledati ZUNE) to ima ogroman uticaj jer je M$ brend koji je ljudima poznat i kome ljudi veruju (iako je M$ jedna od firmi koja je nebrojeno puta ukljala svoj ugled velika vecina ih gleda sa veoma selektivnom memorijom ili (velika vecina) prosto se ne zanimaju za IT svet toliko da bi znali sta se sve desava tamo i sta se sve desavalo tokom svih prohujalih godina)
Sa ovim se delimično slažem.
"Kupujmo domaće. " Pogotovo u kriznim vremenima :d

Ali zašto kupuju Wii više od Xbox360 ? Tu ne proradi ta svest "kupujmo domace" ?
Ili svi kupuju zbog WiiFita?
Ako je zbog WiiFita, onda ni ta "svest", ni cenovni faktor ne utiče na njih jer je Wii+Wiifit 250+80USD, a Xbox 200USD.

Ma nisu samo "japanci ludi", i ameri su. :d

Psihoyu, VGChartz koristis kao izvor, bolje da si izvukao informacije iz "Skandala".
Ogromna vecina vlasnika PS2 jos nije presla na noviju konzolu, izlaze igre za PS2 jos uvek, PES kao i ostale sportske, itd.. njima super. Kad prestanu da se prave sportske igre za PS2, tad se moze ocekivati neki veci skok prodaje PS3, veci nego kad izadju neke velike ekskluzive..
Ako sve tri kompanije profitiraju na kraju, da li je bitno ko je bio "prvi"? Pa Wii ce verovatno ostati na tom prvom mestu, jel to znaci da je najbolji? Najbolji je onima koje to interesuje, mada vecina kupaca nisu oni koji znaju sta Wii donosi, vec je jeftin a i rekla im komsinica da je super sprava, mogu i da smrsaju, pa onda posle mesec dana stoji ispod kreveta vecini korisnika 🙂 Ali kapa dole Nintendu za strategiju..

Microsoft kida sa tim "instant" reklamnim kampanjama koje ne mozes da ignorises, pogotovo to deluje na americku javnost, izblicas im "199" ispred face za vreme reklama tokom Nascara, i to je to..
SONY ide na neku dugorocniju i mirniju strategiju, cak i na najvecem izvoru reklamiranja, tokom Lige Sampiona, ne reklamiraju PS3, vec samo Playstation generalno, kao brend.
Uvek su se jeftinije stvari prodavale bolje, kao da to treba nekog da cudi..

Poslednja izmena:
Kad prestanu da se prave sportske igre za PS2, tad se moze ocekivati neki veci skok prodaje PS3, veci nego kad izadju neke velike ekskluzive..

Zna se zasto se kupuje PS3 - zbog kvalitetnih ekskluziva.
Ali kod nas vecina ljudi koji ne prate konzole uopste ni ne znaju da postoji nesto sem playstation-a. Nekoliko klinaca posle kojih igramo fudbal imaju PS3 i uglavnom igraju sportske igre i GTA. Kada ih pitam zasto su kupili PS3, a ne x360 gledaju me kao da sam pao sa Marsa.
Verovatno je slicna situacija i u USA, gde god se okrenes reklamira se x360. Kada dodas na to i patriotizam, logicno je sto se x360 tamo dobro prodaje. Potpuno ista stvar vazi i za Japan.
Evropa je uvek bila na strani Sonija, mada, fino nam to vracaju, nema sta 😉.

Naravno, ali veliki faktor igraju i sportske igre. Kad prestanu sa sportskim igrama za PS2, tad se moze ocekivati ogroman prelaz na PS3..

Isti ti igrači "sportskih igara" , kod nas PES, u americi Madden, vole HD fudbal. Valjda ih to tera da kupe PS3? Bar to vodi "ove naše sportiste" da pazare konzolu, što ne bi vodio i strance?

EDIT : zaboravio sam zašto ga ne kupuju. Beše "otac playstationa" (ne sećam se, a mrzi me da guglam), reče da će oni koju budu hteli da kupe PS3, biti spremni da rade i duple poslove, da bi ga kupili. Izgleda ih kriza zeza, neki izgube i svoj jedini posao...a ne da rade 2... 🙁

Poslednja izmena:
Mi smo posebna sorta, dajemo celu platu ili pozajmljujemo da bi uzeli mobilni od 500 evra 🙂 Zacudio bi se koliko su stranci racionalni, znam iz par licnih primera, a ljudi sa dosta velikim platama. Oni razmisljaju - imam najnoviji PES, sa najnovijim transferima, ne vidim potrebu da uzimam next-gen konzolu.
Samo kazem da je 200 % to jedan od razloga zasto mnogi jos ne prelaze na nove konzole.

Drugacije ljudi razmisljaju.
Secam se da sam skoro u Invisible Walls gledao kako ocenjuju keyboard za PS3 i kazu da bi bila vredna uzimanja da je 5-10 $ jeftinija. Mislim, za tu razliku se ja koji dosta manje zaradjujem ne bih cimao.

Mi smo posebna sorta, dajemo celu platu ili pozajmljujemo da bi uzeli mobilni od 500 evra 🙂 Zacudio bi se koliko su stranci racionalni, znam iz par licnih primera, a ljudi sa dosta velikim platama. Oni razmisljaju - imam najnoviji PES, sa najnovijim transferima, ne vidim potrebu da uzimam next-gen konzolu.
Samo kazem da je 200 % to jedan od razloga zasto mnogi jos ne prelaze na nove konzole.

Pa ako vecina ljudi igra samo PES na ps2,onda nisu ni smeli da racunaju da ce oni biti prvi koji ce da kupe PS3,a ima tu jos par faktora,na primer starenje vlasnika prethodnih konzola, koji sad imaju dosta vise godina nego kad su kupovali ps2,iz 20-tih su presli u 30-te pa ih vise i ne zanima nova konzola,tj zanima ih ali nema one opsednutosti da se nabavi nova konzola,eeee kad se setim sebe pre 7-8 godina i PS2.

Sto se tice Wii,nove generacije dece nemaju pojma o istorijatu konzola,traze roditeljima ono sto im je najinteresantnije,a to je definitivno Wii,vecina decijih igraonica ima u standardnoj opremi Wii konzolu,i eto vam najbolje reklame.Cerka me posle svakog rodjendana davi ko zmija zabu,da joj kupim Wii,a imali smo PS2 koji i ne spominje niti je zanima!!!

Ama ljudi, marketing je bitan. Da se sony vise iscimao sa reklamama vise bi ps3 prodao. Skoro sam bio u Amsterdamu, samo reklame za wii, nigde za xbox360 ili ps3.

Pa ako vecina ljudi igra samo PES na ps2,onda nisu ni smeli da racunaju da ce oni biti prvi koji ce da kupe PS3,

Pa ni nisu racunali da ce oni prvi kupiti PS3 🙂 Vidis da nastavljaju da ga podrzavaju, proizvode i forsiraju igre na njemu... Samo kazem da kad jednom ili SONY prestane da proizvodi PS2 ili izdavaci odluce da ih mrzi da prave i PS2 varijante sportskih igara, da ce onda biti veliki skok prodaje PS3..

Pa ni nisu racunali da ce oni prvi kupiti PS3 🙂 Vidis da nastavljaju da ga podrzavaju, proizvode i forsiraju igre na njemu... Samo kazem da kad jednom ili SONY prestane da proizvodi PS2 ili izdavaci odluce da ih mrzi da prave i PS2 varijante sportskih igara, da ce onda biti veliki skok prodaje PS3..

Sta god da su racunali,malo su se presli,hteli to da priznaju ili ne.😉

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno