Šta je novo?

Stigli novi mekovi :)

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Dakle(m)

Updejtovani su Mac Mini iMac i Mac Pro

Mac Mini
macmini090303-1.png

macmini090303-2.png

2.0GHz Intel Core 2 Duo
1GB memory
120GB hard drive1
8x double-layer SuperDrive
NVIDIA GeForce 9400M graphics

$599.00

i
2.0GHz Intel Core 2 Duo
2GB memory
320GB hard drive1
$799.00

iMac

product-24in.jpg

24-inch
2.66 GHz
4GB RAM
NVIDIA GeForce 9400M Integrated graphics
640GB HD. Mini Display Port
$1499.

"Our flagship 24-inch iMac with twice the memory and twice the storage is now available for just $1,499," said Tim Cook, Apple's COO.

24-inch
2.93 GHz
4GB RAM.
NVIDIA GeForce NVIDIA GeForce GT 120
640GB HD. Mini Display Port
$1799

Bah. Ocekivao sam skidanje 100$ cene sa Mac Mini-a :/ I da ako se pitate WTF je GeForce GT 120 to vam je preimenovani GeForce 9500. Sto je jadno. Upgrade na ATI Radeon HD 4850 kosta 150$. Nisam nesto odusevljen

Poslednja izmena:
Refreshed Macs

Apple disclosed refreshed Mac lineup:

Mac Mini

macmini-new-1-usb.jpg

Apple's done just about the bare minimum that was expected in a Mac mini update -- though we suppose the expected five USB ports will be a boon for homebuilt RAID enthusiasts, and the Mini DisplayPort and DVI plugs make for some nice dual monitor support. The new SKUs both run 2.0GHz Core 2 Duo processors and are backed up by the same NVIDIA GeForce 9400M graphics that've done wonders for the MacBook. For $600 you get 1GB of RAM and a 120GB hard drive, $800 nabs 2GB of RAM and a 320GB hard drive -- both minis have 8x SuperDrives.

Mac Pro

design_smartdesign_hero20080108.jpg

Apple has announced a new Nehalem based Mac Pro with a starting price of $2,499. The new systems feature either a single core 2.66GHz Quad-Core Intel Xeon 3500, or a dual 2.26 GHz Quad-Core Intel Xeon 5500, start with 3GB of memory, a 640GB hard drive, and the NVIDIA GeForce GT 120 with 512MB of RAM.

iMac

new-imac-keyboard-1.jpg

Apple just announced new 24-inch and 20-inch iMacs, with some friendlier pricing and Mini DisplayPort video out.

Prices start at $1,199 for the 20-inch and $1,499 for the 24-inch. At the base level Apple offers a 20-incher with 2.66Ghz Core 2 Duo processor, 2GB of RAM, a 320GB HDD and GeForce 9400M graphics, the rest of the iMacs are 24-inch numbers with 4GB of RAM standard.

In the high end Apple has 2.93GHz and 3.06GHz processor for $1,799 and $2,199, respectively, with GeForce GT 120 256MB and GeForce GT 130 512MB graphics.

In between there's a 24-incher for $1,199 with 9400M graphics, a 2.66GHz processor and a 640GB HDD.

On the outside it's that same iMac candy shell you know and love, though Apple has oddly replaced the standard wired keyboard with a new numeric keypad-free model -- those pesky numbers are available as an option.

Nije mi jasno zasto zakidaju na tastaturi i pri tome i dalje isporucuju zicane perfierije i onog neergonomskog misa?!

******.

jedino je novi AirPort Extreme insteresantan... link

...i MacPro :D :party:

Poslednja izmena:
Nema quad iMac-ova opet :(

2.0GHz Intel Core 2 Duo
2GB memory
320GB hard drive1
$799.00

Ukoliko je neko raspoložen za poklanjanje, neka mi pokloni ovog mališana, pa da se malo upoznam sa Mac-om i OSX-om :)

lepo odmeren upgrade iMAC-a, steta sto ce to doci kasno do nas i po sumanutim cenama.

nece kasno stici, PowerCom u poslednje vreme dobija robu sa zakasnjenjem od svega nedelju dve dana u odnosu na USA ;) ...a cene... :d

mada! i tu su se popravili - na macserbia.org imas detaljan uporedni pregle cena - generalno smo skuplji za max. 100e od npr. nemacke...

Poslednja izmena:
^pre bih rekao da smo apx 180-200E skuplji... A powercom meni licno nije ostavio pozitivan utisak, tako da je meni reper applecentar.
Sad mi ni ne vredi da gledam te nove Mac-ove posto sam vec uzeo iMAC 24" 2.8, 4GB i 500GB HDD

Poslednja izmena:
Ovaj novi mac mini je stravica za htpc mašinu. Kako stoje stvari sa Mac-ovima i softverom za tu funkciju?
Jel ide još uvek daljinski uz njega i koliko je upotrebljiv?

to si skoro uzeo? 500GB si trazio da ti ugrade ili... ?
---

kad kazem PowerCom mislim na uvoznika Apple za Srbiju.

elem: iMac 2.8GHz, 2GB, 320GB, 2600PRO

- store.apple.rs - 1677e. (159.000rsd)
- www.alternate.de - 1599e.
- www.mzone.sk - 1665e.

razlika 78e., tako je manje vise za sve... u svakom slucaju razlika se smanjila u odnosu na period od pre 2-3 godine.

Ovaj novi mac mini je stravica za htpc mašinu. Kako stoje stvari sa Mac-ovima i softverom za tu funkciju?
Jel ide još uvek daljinski uz njega i koliko je upotrebljiv?

ide daljinski uz svaki Mac; pored toga pogledaj SalingClickers (kontrolises Mac pomocu mobilnog).

uz Mac OS X dobijas FrontRow link; takodje imas codece za sve moguce formate.

pazi 159 000 nije 1677E

da bi dobio 159000 ja moram po danasnjem kursu (92) da prodam apx - 1728E, znaci razlika je 130E.

Verujem da ce sa novim MAC-ovima biti malo losiji odnos u prvo vreme. A realno gledano jedino sto je realna prednost je graficka na novim iMAC-ovima. Ostalo je tu negde... ne znam koji je CPU u pitanju na tim novim ?
Na early 2008 je penryn, na 2007 je merom, a za ove nove ne znam sta su stavili.

500GB sam nadogradio odmah, znaci uzimam masinu sa ubacenim vecim diskom. To mi rade ljudi u globnetu - applecentar.

poz
M

i koliko naplate tu zamenu harddiska ako nije tajna ? :)

a sto se poboljsanja/razlike izmedju novih i starih iMac-ova... tako je jos od pojave prvih intel iMac-ova: ja npr. imam beli 24" sa C2D 2.16GHz i 7300GT; sledece sto se pojavilo su bili aluminijumski iMac-ovi sa C2D 2.4GHz i 2600pro (koji je jedva nesto brzi od 7300GT ako je uopste i brzi...) - nekako su razlike sa novim verzijama uvek male u odnosu na prethodnu ali ih ipak uvek ima :)

pored toga ce sigurno proci godine dok se ne pojavi nesto smisleno a da koristi npr. OpenCL pa da kazes da ti je neophodna GeForce 8xxx ili 9xxx (ne znam sta je podrzano od ATI kartica)

btw korstio sam online konvertor da bih dobio RSD > EURO :)

memorija i HDD apx 10k dinara sa uracunatim njihovim radom.
Isto to bi me izaslo osetno skuplje preko PowerCom-a i jos bi cekao 30 dana, a pri tom ne bi imao mogucnost ni da upalim masinu da proverim da li ima bad pixele i tako to...

Sto se tice grafike sada ima opcija 4850, sto je skroz OK mid range grafika. Samo opet kazem sve te BTO stvarcice u Srbiji treba cekati mnogo mnogo dugo po nenormalnoj ceni.

Poslednja izmena:
a to da, pa eno Castor je uzeo 3.06 BTO sa 8800 i cekao je preko 40 dana!

a i 4850 je niceeee... :)

4850 je bas bas sweet po meni. Videcemo, imam opciju zamene staro za novo, pa kad zaista budem imao potrebe za boljom grafikom mozda cu uraditi upgrade.

A sad malo u off:

Glavni catch, uzmes tako SKUPU stvar i da ne mozes da je probas, cak ni ono najbanalnije upalis i vidis mrtav pixel po sred ekrana. U tom slucaju (nedaj Boze) najnormalnije bi bilo da kazes, izvinite ali ja ovo necu da uzmem, dajte mi drugi, ako nema drugi zahvalis se ljubazno i odes. To je najnormalniji sled stvari.

Umesto toga ti moras da platis 100% iznos, da preuzmes robu, odes kuci, i nedaj Boze vidis DP po sred ekrana, onda nosis masinu na servis ali ne u firmu gde si je kupio. U servisu opet cekas da ti kazu sta su odlucili - a) zamena ili b) zao mi je ovo ne podleze uslovu za zamenu.

Znaci, takva kupovina je za mene skroz na skroz neprihvatljiva. Ako das 100% OGROMNIH para onda zelis 100% ispravan proizvod po specifikaciji proizvodjaca. Price da Apple ne daje nikome uslove za reklamaciju ekrana, me apsolutno ne interesuju. Zelim da vidim proizvod koji kupujem.

Druga stvar je rok isporuke, jednostavno ne verujem nikome na rec, nema nigde pismene ugovorne obaveze da kupac ima pravo na odustajanje od kupovine i refundaciju u iznosu na dan refundacije, ukoliko se recimo prekoraci vreme isporuke. Price u stilu zaista se nikad nije desilo ili jos gore ovo je Srbija... samo me dodatno udaljavaju od kupovine.

Ovime ne zelim da kazem da je neka firma neozbiljna, losa ili bilo sta drugo negativno. Samo isticem stvari koje mom mentalnom sklopu smetaju. Uvek imamo izbor, i nikad ne smemo da zaboravimo da mi drzimo pare u rukama. Kome cemo da poklonimo poverenje je zaista stvar licne procene.

pozz
M

Nisu ubacili QuadCore u novi iMac? Dzizs.
9600GSO i Radeon 4850 u tako skupim masinama? Dzizs.

@Kutija: kad bi ubacili Quad-ove onda bi MacPro izgubio smisao :)

Zasto bi? MacPro je multicpu masina koja je namenjena najtezim zadacima koje iMac ne moze da uradi. Zamisli da pustis renderovanje neke scene samo 1 dan u iMac-u, najverovatnije bi se zapalio :D dok je upravo to jedna od prednosti Pro-a.
Aj sad ti meni objasni zasto bi neko dao $1700 da bi dobio obican DualCore CPU?

Poslednja izmena:
Ono gore je slika starog Proa..novom se na tacni izvlače procesori i memorija :)

nisu oni glupi - tacno su razgranicili iMac i MacPro - sada mi se MacPro cine primamljivije nego ikad :) ovako, ovi novi iMacovi su gotovo isti kao i stari... :| mogli su makar QuadCore da stave kao BTO - mislim da bi se to prodavalo ko blesavo! :D

Teško da će da stave QC CPU, treba to da se ohladi. Takođe, zaboravljate da je to notebook platforma upakovana sa velikim ekranom. Sve je zajedno strpano na jedno mjesto, a tu onda ni tri ventilatora koja jaMac-an ima ne pomažu.

I mislim da nam je svima namjena mašina malo poremećena. Što kaže kutija, MacPro je radni konj. Dalje je iMac kancelarijska/kućna mašina, dok je Mini HTPC/Net-center-multimedia mašina. Book-ovi su podijeljeni u tri grupe: MacBook je (studentska) mašina za osnovne potrebe za mašinom na putu, MacBook Pro je mašina za sve one korisnike kojima je MacBook malo, a treba im snage i prostora u pokretu, dok je MacBook Air čista showoff mašina za prezentacije i corporate elite činovnike.

Ako se tako to sve posmatra, onda se i mogu izvući zaključci da kad se ove mašine slože po redoslijedu, onda je svaka naredna barem 2x jača od svake prethodne. Tako se zna tačno mjesto i mogućnosti određene mašine.

Pitanja su dva: da li sam ja u pravu i da li možemo tako to da prihvatimo? Ipak vučemo korijene iz PrC svijeta gdje je "odnos snaga" relativno lako promjenjiv (može sve veoma lako da se zamijeni, dok je to kod Apple mašina, osim kod Pro-a, veoma teško)...

Ajd'... ;) :wave:

@kutija: MacPro sa dual QuadCore xeonom je masina o kojoj ti pricas. Isto tako je postojala opcija da uzmes MacPro sa jednim Quad-om. iMAC sa jednim Quadom bi po CPU snazi bio tu negde. Naravno grafika u vidu nV Quadro se nikad nece desiti na iMAC-u.

Bottom line je da je Quad za sve normalne desktop stvari za sada zaista overkill.

@castor: slazem se sa tvojim misljenjem 100%

Poslednja izmena:
Ok, ajmo ovako...

Ja svaki dan ubijam moj MacBook Pro sa 2 virtuelne masine, konstantnim radom u Photoshopu/Illustratoru/Web dizajn generalno i programiranjem. Znaci, kod mene je iskoriscenje memorije uvek 100% (i vise :)), procesor je u svakom momentu 30% opterecen kao i sam disk.
I ja njega svaki dan, znaci 24/7, vec skoro 2 godine koristim za rad.

Disk mu je generalno prespor postao, trom je, masina cesto koci i pravi mi problem. I sad, ja bih mozda porucio iMac ali mi opet treba prenosivi Mac sto iMac nije. Sa druge strane, meni iskreno nista ne znaci da li moj Mac ima 2, 3 ili 4 kg jer imam auto a i generalno mi nije tesko da nosim to na ledjima. I sad svako objasnjenje na temu "Quad se tesko hladi u takvim masinama (iMac, MBP" ja ne prihvatam jer imam jedan QuadCore kod kuce koji nema nikakvo specijalno hladjenje, cak se manje greje od C2D koji imam u MBP (recimo, prilikom istog opterecenja, moj Quad je na oko 55 stepeni; C2D u ovom MBP ide preko 65 a kad odvrnem ventilatore na 6k RPM onda padne na minimum 55!).
Ja se ne slazem sa tim. Taj iMac u nekoj advanced verziji bi mogao ipak da posluzi kao brza masina za rad. A kome zaista treba horse power, eto mu MacPro. Ali zasto ja da dam 2000+ EUR za Mac Pro kada ista ta tehnologija je mogla da stane u iMac od 1700 USD?

A mozemo i da okrenemo pitanje - zasto da dam 1700 ili 140 USD za iMac kada sve to moze da radi i jedan Mac Mini za 600 dolara. Monitor kosta oko 350 EUR, znaci opet smo ispod cene najjeftinijeg iMac-a a razlika u brzini nije nista specijalno velika.

Poslednja izmena:
New iMacs offer more value than competition - report link

mada nista novo... jos davno sam pisao o cenama Dell XPS one vs. iMac...

Ja sam preestao gledati članak kad sam video da je iMac C2D na 2.66 bolji od Della C2Q na 2.33.
Valjda im je matematika išla 2.66>2.33.

to bash i ja htedoh da kazem ! Eno kutija za 1600$ imas XPS One sa Quad Corom! ;)

i pazi tezinu Della - gotovo je duplo tezi od iMac-a ?!? :D

Poslednja izmena:
Novi Mac Mini je fenomenalna mašina, tačno ono čemu sam se nadao. Sada (tj. dok postoje ovi modeli) ili nikada na OS X što se mene tiče :)

A mozemo i da okrenemo pitanje - zasto da dam 1700 ili 140 USD za iMac kada sve to moze da radi i jedan Mac Mini za 600 dolara. Monitor kosta oko 350 EUR, znaci opet smo ispod cene najjeftinijeg iMac-a a razlika u brzini nije nista specijalno velika.

Bojim se da griješiš. Ja sam imao Mini-ja sa 2GHz/2GB/120GB/5400rpm hardom i to je na momente bilo mučenje. Loptica se pojavljivala relativno često. Kada sam naručio jaMac-ana, dobio sam posluženje 20-icu sa 1GB RAM-a i preporodio sam se. Toliko znači disk.

E, sad da li pored diska uticaja ima i ploča, to je pitanje za razmatranje, ali vjeruj mi da je praktično ista konfiguracija Mini/iMac u pitanju (disk i grafika su različiti), a da je iMac bio barem duplo ugodniji za rad od Mini-ja koji je imao duplo više RAM-a. iMac ima desktop HDD, samo da napomenem.

Moguće je da se stanje popravlja sa nV čipsetom koji osim grafike, donosi i DDR3 RAM, pa bi sad performanse Mini-ja trebale biti bolje...

Nazad
Vrh Dno