Šta je novo?

AMD RV740

Kako ti crkla :trust:, si je maltretirao previse ?!?

Racuna se samo datum launch-a,to sta se desava 'u pozadini' se ne racuna ;)

O kakvom nivou kompleksnosti pricas?

posto GPU-ove ne mozes kupiti u kutiji kao CPU-ove, onda se racuna to sto AIB (Add-In-Board) partneri mogu da kupe... a po onom guruovom testu, sva je prilika da mogu da kupe RV740...

opaska o nivou kompleksnoti se odnosila na glasine da ce NV prvi izaci sa LowEnd GT218 GPU-om, koji treba da zameni 9500GT... sto je i logicno, jer 9500 GT nema sta da trazi pored 4670 i ba su tom segmentu se NVIDIAi najvise "kruni" marketshare...

LM, realno GT218 nikako ne moze biti GPU koji ce po broju tranzistora i izvrsnih jedinica parirati RV740!

Pretpostavio sam da si na to mislio.

Pa nema sta da mu parira,GT218 ako bude zamena za 9500,bice i cenovno pozicioniran mnogo nize.
A sto se tice pandama RV740,izaci ce i on u 40nm,mozda sa zakasnjenjem,ali definitivno nVidia nece kasniti kao sto je kasnila sa 55nm.

Da li ce se isplatiti prelazak sa 3850 512mb na 4750 (aka rv740)???:D:wave:

Poslednja izmena od urednika:
Ne deri se !
Pretpostavljam ne znacajno veca u odnosu na tvoju.
Koje napajanje imas ?

Ne deri se !
Pretpostavljam ne znacajno veca u odnosu na tvoju.
Koje napajanje imas ?

Ma imam lose napajanje, zato i pitam, ali kupicu ga do tad. Imam MS Ind. 400w. Ne derem se, hteo sam malo da povecam font, ali sam ga preterao.

bogme moja posteno fulji tvoju :p napajanje ce ti biti sasvim ok

Ej...:p Pa tu smo negde, malo si bolji, nemoj da se zanosis.:D:d Salu na stranu, i ja mislim da ce biti ok za jednu 4750. Sigurno ce i manje trositi od nasih kartica.:wave:

Poslednja izmena:
Mobility Radeon HD 4860 - 640 SPs, 32 TMUs, 16 ROPs - 128-bit Memory Interface
~ 650MHz Core, Up To 1000MHz (4000MHz Effective) GDDR5

Mobility Radeon HD 4830 - 640 SPs, 32 TMUs, 16 ROPs - 128-bit Memory Interface
~ 600MHz Core, Up To 900MHz (1800MHz Effective) GDDR3

Poznate oznake ?

Mobilne i desktop varijante često imaju iste oznake, a skroz druge čipove.
Npr. Mobility Radeon 9700 je bio ustvari 9600XT.

Mobilne i desktop varijante često imaju iste oznake, a skroz druge čipove.
Npr. Mobility Radeon 9700 je bio ustvari 9600XT.
U slucaju serije 4000 stvari su drugacije:

GPU-ovi su isti, samo su taktovi (logicno) drugaciji:

Ma znam, poanta je bila da 4830 mobility nema nikakve veze sa HD4830.

Cinjenica da se test primerak kartice pojavio mesec-dva(ili koliko vec) pre zvanicnog launch-a je cist dokaz neporofesionalnog ponasanja kompanije.

Cinjenica da se test primerak kartice pojavio mesec-dva(ili koliko vec) pre zvanicnog launch-a je cist dokaz neporofesionalnog ponasanja kompanije.

Bojim se da ne shvatam logiku ovoga posta. Ako su procenili da im odgovara da to sada prikazu, ne znam zasto bi se to shvatalo kao neprofesionalno. Mozemo eventualno da polemisemo da li je pametno ili nije, ali to je sve.

Bojim se da ne shvatam logiku ovoga posta. Ako su procenili da im odgovara da to sada prikazu, ne znam zasto bi se to shvatalo kao neprofesionalno. Mozemo eventualno da polemisemo da li je pametno ili nije, ali to je sve.

Da i ja ne razumem ovu njegovu izjavu sta je tu neprofesionalno?

Čip sam po sebi je "lansiran" jučer ... u mobilnoj varijanti.
Znači, više nema smisla skrivati informacije.

Stize nam 4750

http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-4750-rv740-review-preview-test/
ATI će predstaviti prvi grafički procesor na svetu izrađen u 40 nm proizvodnom procesu, koji donosi performanse srednje klase po cenana onih iz niže

Radeon HD 4750 bazira se na RV740 čipu izrađenom u 40 nm proizvodnom procesu (trenutno je aktuaelan 55 nm), što znači da će čip biti manje površine, hladniji u radu i jeftiniji za proizvodnju. Performansama se smestio između današnjih Radeona HD 4830 i 4850, a zanimljiv je način štednje koji je ATI primenio: na sporu 128 bitnu memorijsku sabirnicu (dvostruko sporija od 256 bitne na seriji 4800) stavljena je brza GDDR5 memorija (dvostruko brža od GDDR3/4), što u kranjme slučaju daje identične performanse uz nižu proizvodnu cenu. Najavljena je cena oko 100 dolara, a novi Radeon se očekuje u prodaji za koji mesec.:banana:

http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-4750-rv740-review-preview-test/
ATI će predstaviti prvi grafički procesor na svetu izrađen u 40 nm proizvodnom procesu, koji donosi performanse srednje klase po cenana onih iz niže

Radeon HD 4750 bazira se na RV740 čipu izrađenom u 40 nm proizvodnom procesu (trenutno je aktuaelan 55 nm), što znači da će čip biti manje površine, hladniji u radu i jeftiniji za proizvodnju. Performansama se smestio između današnjih Radeona HD 4830 i 4850, a zanimljiv je način štednje koji je ATI primenio: na sporu 128 bitnu memorijsku sabirnicu (dvostruko sporija od 256 bitne na seriji 4800) stavljena je brza GDDR5 memorija (dvostruko brža od GDDR3/4), što u kranjme slučaju daje identične performanse uz nižu proizvodnu cenu. Najavljena je cena oko 100 dolara, a novi Radeon se očekuje u prodaji za koji mesec.:banana:

jos samo da vidimo cenu za krajne korisnike i sud ce pasti :wave:

Ako bude ispod 100E bice apsolutno best buy, a verovatno i moja sledeca karta:smash:

Ma meni onih 128bit-a deluje totalno ogranicavajuce... :smash:.
Treba ipak sacekati testove, i to dooosta testova, pa tek onda razmisljati o kupovini.
Nesto mi se chini da nece biti mnogo ili uopste brza od 4830.

Poslednja izmena:
Ma meni onih 128bit-a deluje totalno ogranicavajuce... :smash:
to je zato sto se ne razumes u materiju :smoke: lepo je objasnjeno da se sirina magistrale nadoknadjuje brzinom DDR5 memorije.
Treba ipak sacekati testove, i to dooosta testova, pa tek onda razmisljati o kupovini.
Nesto mi se chini da nece biti mnogo ili uopste brza od 4830.
mozda i nece biti brza, ali i ne treba. to je zamena za 4830, jeftinija u proizvodnji, blabla. bilo je reci i o tome...

To kad kazu manji proizvodni proces, jeftinija u proizvodnji kao da to interesuje potrosaca, bitne su performanse sta ona moze da ponudi u igrama, moze ona biti u u 30nm ako je slaba

To kad kazu manji proizvodni proces, jeftinija u proizvodnji kao da to interesuje potrosaca, bitne su performanse sta ona moze da ponudi u igrama, moze ona biti u u 30nm ako je slaba
ako je jeftinija u proizvodnji onda ima potencijala da bude jeftinija i u prodaji, a to vec interesuje potrosaca, zar ne? ;)

Poslednja izmena:
ako je jeftinija u proizvodnji onda ima potencijala da bude jeftinija i u prodaji, a to vec interesuje potrosaca, zar ne? ;)

Bas tako. Zato je i prave da bude stedljiva i brza.
Ovo ce biti odlicna karta koja malo trosi, hladna, jeftina, brza:banana:
Recite koja ce to biti zamena za moj sadasnji 8600gt 512mb ddr3
To ce biti karta ko stvorena za mene!

Poslednja izmena:
to je zato sto se ne razumes u materiju :smoke: lepo je objasnjeno da se sirina magistrale nadoknadjuje brzinom DDR5 memorije.

mozda i nece biti brza, ali i ne treba. to je zamena za 4830, jeftinija u proizvodnji, blabla. bilo je reci i o tome...

Razumem se koliko toliko u materiju, znam za to sto si napisao, ali se to svodi na ustedu u proizvodnji, zbog 128bitne magistrale, da bi se nadoknadilo brzom memorijom, koja valjda predstavlja manji trosak, i sad se ocekuje da se ova karta pozicionira izmedju 4830 i 4850.
Seci ushi krpi dupe :d, na to meni njihova taktika zvuchi ;).

Lepo je to, ako karta bude 15-20e jeftinija od 4830, ali nemojte da pricate napamet kako ce biti brza od nje ;). Dovoljno je i da bude min sporija a opet jeftinija...

Recite koja ce to biti zamena za moj sadasnji 8600gt 512mb ddr3
To ce biti karta ko stvorena za mene!

Ti sta god da stavis osetices ubrzanje :d :p.

Razumem se koliko toliko u materiju, znam za to sto si napisao, ali se to svodi na ustedu u proizvodnji, zbog 128bitne magistrale, da bi se nadoknadilo brzom memorijom, koja valjda predstavlja manji trosak, i sad se ocekuje da se ova karta pozicionira izmedju 4830 i 4850.
Seci ushi krpi dupe :d, na to meni njihova taktika zvuchi ;).

Lepo je to, ako karta bude 15-20e jeftinija od 4830, ali nemojte da pricate napamet kako ce biti brza od nje ;). Dovoljno je i da bude min sporija a opet jeftinija...
vidi, ova karta je bitnija po AMD nego po krajnjeg potrosaca, to stoji. ko vec ima 4830, bas ga briga za RV740 kartu, svakako. a sada, ti meris svaki frejm i cent pa ako se pokaze da ce karta imati za truncicu nepovoljniji bang4buck od 4830 ti ces je vec proglasiti za katastrofu...sacekajmo testove i cenu umesto da mrsomudimo...

Nazad
Vrh Dno