Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ja 4 puta. Svaki put nesto falilo. Postoji upustvo na wikiju za M305 (A300 u evropi, model slican mom samo sa 15.4") i prema tom upustvu sam najbolje instalirao Leo Kalyway, ali dzaba kad ne radi sleep, shutdown, itd..

Ostaje mi samo da cekam i da se nadam.. :)

Pitanje: Da li neki release podrzava Ati 4850/4870?

a radi li sb live 5.1?

Proradila prokletinja!!!111

Izgleda da je bio ok i ovaj 885 shto je okachio sirnemanja pro samo shto je trebalo da se u sound outputu [koji se nalazi u system preferences] namesti internal speakers :)

Malo cu da ga nashtelujem i kachim screenshotove.

Blago tebi, ja još uvek radim na 10.5.5. Slagao bih kad bi rekao da nešto ne radi. Čak i windows u virtualnoj mašini za probu. Treba mi za štampu po diskovima, Ne znam kako ali jedino CD Labelar mi ne radi, uvek kaže ubacite disk, to je jedino što mi za sada nedostaje :type:
Probaću na drugom HDD malopredjašnji savet Leo4All imam verziju V3 10.5.2 ali koliko se sećam nešto nije bilo uredu, čini mi se da nije dizao sistem pre dva meseca, disk napušten ali nisam ga još bacio. Upravo gledam u njega. Kako bilo ovo je mnogo bolje od windovsa. Ja zadovoljan ali bih voleo da se unapredim.:smoke:

Proradila prokletinja!!!111

Izgleda da je bio ok i ovaj 885 shto je okachio sirnemanja pro samo shto je trebalo da se u sound outputu [koji se nalazi u system preferences] namesti internal speakers :)

Malo cu da ga nashtelujem i kachim screenshotove.

Proradila od muke! :D

Konačno i kod mene OD MUKE proradila kanta na PCWZ 10.5.6. Ima zvuk ALC889A, Nvidia 8400 GS, kućna mreža, USB, ferwer, Blutut SVE out of boks što bi neki rekli. Doduše nije vanila nego darvin 10.5.6. ali i ovo je nešto za pohvalu.
Čini mi se da tek sada treba videti ostatak kako se ponaša u praksi, ume li da se pali, gasi, resetuje itt. Videće se i proveriće se (ipak drugi HDD na kome je iDeneb 10.5.5. čeka ispod stola)

Probao sam na Kalyway 10.5.3 da instaliram combo update 10.5.6 skinut sa Apple-ovog sajta ali sam dobio samo beskrajni restart.
Obzirom na to instalirao sam iPC 10.5.6 i sama instalacija je prosla sasvim OK, medjutim prilikom restarta kaze mi da nema tastature i trazi mi da je prikljucim, sto ne bi bio problem da ja iPC nisam instalirao na laptopu(?)!
Probao sam ponovo da odradim instalaciju, trazio u customize prilikom instalacije ima li neka opcija za keyboard, ali nisam nista nasao. Po zavrsetku instalacije ista prica - trazi tastaturu.
Ima li neko ideju kako da resim ovaj problem? Nemojte samo da kazete da nosim tastaturu sa sobom, jer cemu onda laptop?!:)

Imao sam isti problem, mislim da je resenje da instaliras PS/2 drajvere za tastaturu ;)

Ja sam uspeo da instaliram neke beta kx drajvere za tu kartu,posle nekoliko minuta slusanja muzike zvuk se izoblici i potpuno nestane.

Live! sa drajverima KXProject 1.2b1 rade bez problema, nema pomenutih problema, zvuk fenomenalan.

Imao sam isti problem, mislim da je resenje da instaliras PS/2 drajvere za tastaturu ;)

Hmmmm! Instalirao sam navedene drajvere i prilikom podizanja sistema mi nije trazeno da prikljucim tastaturu, ali se sada pojavio drugi problem - mis nece da radi kako treba!!!
Da bar uopste ne radi, nego samo ne mogu da pokrecem pointer, tj. tu gde je zatecen radi sve vreme, ali zato kada ga pomerim putem touchpada na neku ikonu, mogu da kliknem misem na istu i otvorim je(?).
A sto se touchpada tice, bez obzira sto kliknem dvaput na njemu nece da reaguje, tj. da otvori odabrano.
I na kraju prilikom instalacije ima mogucnost odabira PS/2 i za mis i za tastaturu, ali kaze da obavezno odaberemo samo jednu, nikako obe. Zasto?

Resio sam problem misa i tastature ali mi je ostao jos jedan problem, a to je zvuk posto istog nema verovatno zbog drivera.
Kod mene je zvucna integrisana realtek ALC 862, medjutim prilikom instalacije isti nije bio ponudjen tako da nista nisam cekirao.
Na netu ne mogu da nadjem driver za mac (nasao sam samo za windows) za navedenu zvucnu, tako da bih cenio pomoc ukoliko neko zna gde bih mogao da skinem isti.:(
Ukoliko ne, moze li se instalirati neki drugi driver koji bi bio kompatibilan sa istom?

Poslednja izmena od urednika:
Hmmmm! Instalirao sam navedene drajvere i prilikom podizanja sistema mi nije trazeno da prikljucim tastaturu, ali se sada pojavio drugi problem - mis nece da radi kako treba!!!
Da bar uopste ne radi, nego samo ne mogu da pokrecem pointer, tj. tu gde je zatecen radi sve vreme, ali zato kada ga pomerim putem touchpada na neku ikonu, mogu da kliknem misem na istu i otvorim je(?).
A sto se touchpada tice, bez obzira sto kliknem dvaput na njemu nece da reaguje, tj. da otvori odabrano.
I na kraju prilikom instalacije ima mogucnost odabira PS/2 i za mis i za tastaturu, ali kaze da obavezno odaberemo samo jednu, nikako obe. Zasto?

Resio sam problem misa i tastature ali mi je ostao jos jedan problem, a to je zvuk posto istog nema verovatno zbog drivera.
Kod mene je zvucna integrisana realtek ALC 862, medjutim prilikom instalacije isti nije bio ponudjen tako da nista nisam cekirao.
Na netu ne mogu da nadjem driver za mac (nasao sam samo za windows) za navedenu zvucnu, tako da bih cenio pomoc ukoliko neko zna gde bih mogao da skinem isti.:(
Ukoliko ne, moze li se instalirati neki drugi driver koji bi bio kompatibilan sa istom?
Marti, Marti kažu proguglaj obično ali ako na upit "ALC 862"dopišeš "for Mac" prva stavka je ono što ti treba. Evo i linka ispod.
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=64220

^ Ma nasao sam ja to sto si linkovao, ali posto je uspeh bio pod znakom pitanja proguglao sam jos malo, nasao, skinuo i instalirao AzaliaAudio i sad je sto se zvuka tice sve u savrsenom redu - Satrijani je zasvirao samo tako.:D

Nego glupo mi je bilo da samo ja postavljam razna pitanja i da opet ja dajem odgovore na ista (to bi mi bio treci post zaredom, pre nego sto je sirNemanja spojio prethodna dva), pa sam cekao da se neko javi u medjuvremenu i ubaci neku rec izmedju moja dva-tri posta.:d

Btw, u svom zadnjem postu stvarno nisam imao dostupnom opciju izmeni, kako bih samo dodao promenu u istom.

P.S. Hvala na linku i pomoci.

Uspeo sam da instaliram iPC 10.5.6 na Q6600, ASUS P5K SE (P35), 2GB RAM i NV8800GT. Od drajvera sam dodao:
- ALC883 za zvuk,
- NVDarwin za grfaficku,
- Attansic L1 za mreznu,
- PS/2 fix SAMO za tastaturu (mis je i dalje na USB)

Posto sam imao windows na toj masini, prvo sam proverio spisak uredjaja u Device Manageru i popisao DevId i HwID sto mi je olaksalo potragu za drajverima za zvuk i mreznu.

Pitanje.. kako da se posle instalacije igram sa dodatnim extenzijama? Da li neko moze da mi opise nacin rada tih extenzija ili barem okaci neki link. Dok sam radio na Mac-u pre 10 godina na starom OS 9 sistemu, imao sam extensions manager i mogao sam da ukljucujem ili iskljucujem extenzije bez neke bojazni da cu upropastiti sistem. Sada ako prilikom instalacije ubacim 2 extenzije iz iste grupe verovatno ce sistem puci.

Dalje.. kakva je razlika izmedju ALC883 i i Legacy AppleHDA ALC883 Addres 0 i Addres 2??
Kakva je razlika izmedju NVInject i NVDarwin drajvera za graficku?
Sta staviti od Fixes & Patches? Sta je DSDT Patch? Neka stura objasnjena postoje u installeru ali nije dovoljno da shvatim cemu sluze.

Sto se tastature tice, greskom sa stiklirao oba PS/2 fix-a (za tastaturu i za misa). Rezultat je da sistem nije video tastaturu prilikom prvog boot-a. U mom slucaju ploca ima samo jedan PS/2 na kome se nalazi tastatura dok je mis na USB-u. OSX trazi da su oba uredjaja ili na PS/2 ili na USB-u. PS/2 fixevi omogucavaju kombinovanje PS/2 i USB.

Da li nekako mogu da pokrenem Windows XP (koji je instaliran na drugom HDD-u) pomocu nekog Parallelisa ili Crossovera iz OSX-a?

Ne mozesh da pokrenesh vec instaliran sistem na drugom hardu.

Ako mislish pod ekstenzijama mislish na razne kext-ove i patcheve to sredjujesh preko Kext helper v7 i Apple HDA patcher v1.20

Je l' neko zna kako da pokrenem boot camp poshto mi izbacuje sledecu poruku :(

Prilozi

• Picture 1.png
    Picture 1.png
    25.7 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Da li nekako mogu da pokrenem Windows XP (koji je instaliran na drugom HDD-u) pomocu nekog Parallelisa ili Crossovera iz OSX-a?

ono sto mozes sigurno da uradis je da od postojece particije Windowsa napravis Virtualni harddisk container file za virtualnu masinu (mislim da se za Paralles zove Parallels Transporter...).

takodje mislim da sam procitao da jedna od virtualnih masina (Parallels, VMware ili VirtualBox) nudi mogucnost da pokrenes i Windows instaliran pomocu BootCampa (dakle da se fizicki nalazi na drugoj particiji) - za ovo nisam 100% siguran :/

btw welcome 2 club ;) :wave:

EDIT: da, PArallels ima opciju da pokrene Windows sa druge particije link
pise da ovo vazi za Boot Camp; najverovatnije da koristi/prepoznaje iste drajvere kao i bootcamp ali moguce da bi radilo i sa "obicnim" Windowsom... :/ (u svakom slucaju - tu je Parallels Transporter ;))

Poslednja izmena:
Jel moze neko da mi nareze iPC 10.5.6 pa da se vidimo danas u gradu oko preuzimanja DVDa. Smara me torrent.

Može sutra ili mora danas?

Mislim da je neophodno, šta više.

iLife '09 zahteva > Mac OS X v10.5.6 or later
iWork '09 zahteva > Mac OS X v10.4.11 or Mac OS X v10.5.6 or later

Tako da...

Mislim da to ima veze sa časovnikom. Meni žuri 1h kada ga podesim na Belgrade, Serbia.

Koliko sam upoznat sa ovom temom DSDT patch nema nikakve veze sa časovnikom. Njegova uloga je da odradi startovanje grafike, tona i sličnih stvari umesto injektora koji se koriste da bi OSX proradio na ne Apple računarima. Zbog korišćenja injektora sistem je spor i trom, bez obzira na originalne drajvere koje smo postavili za naše uredjaje. Nešto poput odnosa brzine rada bejzika i mašinca. Oba rade isto ali zna se koji je brži.
Kada sam odradio pečovanje moj sistem stari Ideneb 10.5.5. se preporodio što se tiče brzine rada, ali i dalje nam to ne znači da imamo pravi Apple kompjuter.

Kod distroa IPC 10.5.6. po instalaciji sve je već podešeno da ide preko DSDT patchera i sistem odmah LETI. Na mom računaru instalirana samo 4 kexta i mogu reći da se ponaša kao pravi Mac:banana:
Usput pojavio se i LEOPARD 10.5.6. (HAZARD) na srpskom koliko sam čuo. Da li neko ima iskustva sa tim, (na windovs mašinam gde je urađen prevod na srpski jezik nerado priznajem ali ne umem da se snađem)

Potrebna mi je pomoc. Imam u kompu HDD WD 400gb / 2 particije, obe NTFS.
Imam externi hard disk USB TRANSCEND 160gb / FAT 32. U Biosu podesim da se butuje prvo CD DVD, pa posle toga USB TRANSCEND 160gb. Pokrene se instalacija i dodje do onog dela kada me pita gde hocu da instaliram MAC OSX, ali mi ne pokazuje ni jedan HDD (prozor je prazan). Cak sam pokrenuo Disk utilities koji uredno prijavi oba harda, ali mi nedozvoljava da mountujem externi hard USB TRANSCEND 160gb. Da li neko zna u cemu je caka:trust:

Koliko sam upoznat sa ovom temom DSDT patch...
Google je čudo. :D

A ja sam se prešao, i mislio na Daylight Saving Time. :d

@Doktor
Gde pokušavaš da instaliraš MacOS? Na ext HDD ili na jednu od particija?
Kako ti je ACHI podešen?

Neki kažu da treba uključiti Legacy USB storage detect. Kod mene je to po defoltu uključeno (enabled). Medjutim to je kod tebe još i dobro NE DA ti da instaliraš i dobro. Kod mene su sve neki problemi, meni i dozvoli instalaciju, čak je i odradi na USB hard, dobijem čak i onu lepu poruku da je instalirao, Medjutim instalacija se ne da nikako podići. Čak sam pokušavao na Fer Wer HDD što bi trbalo da bude mnogo bolje, Ali ni odatle neće da digne sistem, pregledao sam i postove od MIKICE SLATKICE ako ne grešim u imenu, Ona kaže u svom postu USPELA ali ne kaže kako. Čak sam u eksterni rek postavio i već instaliran sistem, sistem koji radi normalno, medjutim ni on neće da se podigne iz eksternog reka, bez obzira na konekciju. Moraćemo da čekamo iskusnije korisnike.

Nazad
Vrh Dno