Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Da li nekome kasni sat? Na 1 sat recimo 5 minuta otprilike i kad udjem u Open Date&Time sinhronizuje se na kako treba. Koliko sam gledao, problem je sto OS ne konta procesor kako treba ili tako nesto, nije mi bas najjasnije.

Da li nekome kasni sat? Na 1 sat recimo 5 minuta otprilike i kad udjem u Open Date&Time sinhronizuje se na kako treba. Koliko sam gledao, problem je sto OS ne konta procesor kako treba ili tako nesto, nije mi bas najjasnije.

Dosta čudna greška, da li se tako ponaša i pod Windowsom ili samo pod OS Xom.
Moj prvi računar 286.tica na 16 MHz u davna vremena imala je grešku sličnog tipa sat mu je radio samo dog računar radi. Na kraju sam jedva uspeo da zamenim maderbord u garanciji.

Windows nisam nikad instalirao na ovu masinu tako da ne znam :(

Windows nisam nikad instalirao na ovu masinu tako da ne znam :(

Zanima me jedna stvar što biste trebali da učinite, i to sledeće
Uključiti računar stisnuti taster DEL (ulazak u BIOS) pročitati vreme,
Podesite tačno vreme u biosu
normalno izaći iz (snimiti promene ako ih ima)
posle isključiti računar iz mreže kompletno,

posle sat ili dva uključiti računar, ponovo u BIOSU pogledajte vreme, Ako časovnik kasni (ako se ne varam) krivac je ili baterija za podržavanje CMOS RAMA ili maderbord (loš kristal neosciluje na pravoj učestanosti ). TREĆE NEMA.

@ BigBoy

moze biti da je ovo u pitanju:

"DSDT Patching fixes a problem with the RTC (real time clock) in the 10.5.6 update which will affect all OSx86 users."...

http://pcwizcomputer.com/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=48

mada na kaze koji je konkretno problem sa satom... i pored toga proveri sat na nacin na koji je Kuršlus predlozio...

nisam pratio proslih 5-6 strana sta se desavalo,
da li je neko probao osx na msi wind netbook-u?

negde sam bookmarkovao link ali ne mogu da ga nadjem :( u svakom slucaju moze, i mislim da ne radi LAN i citac kartica koliko se secam. mislim da ces lako naci odgovor na googlu ;) npr. http://forums.msiwind.net/mac/ ceo forum posvecen MAc OS X-u na MSI Windu tome :D

Poslednja izmena od urednika:
Aj da odgovorim za Winda Miljenku dok ne probam ovo sto ste predlozili.

Nadji MSIWindosx86.iso i narezi na DVD (brzina 4x). Ja sam korisio externi dvd citac neki matori pioneer 116 koji sam stavio u pata 5.25" usb fioku. Instaliras MacOS kako ko i na svakom drugom kompu. Neki sto su probali sa sata citacem nisu uspeli, tako sam cuo.

Nakon instalacije ne radi:

- mic in
- line out
- integrisani mikrofon
- integrisani bluetoth radi ali ne radi pnp sistem, dakle moras aktivirati bt pre dizanja leoparda
- usb mis, vazi isto sto i za bluetoth
- wireless radi, ali treba skinuti dodatne drajvere (koji nisu ukljuceni na dvd-u), skinuti sa neta
- virtuelni scrool (da tako nazovem) na desnoj ivici touchpada ne radi

Koliko se secam sve ostalo radi iznenadjujuce brzo (MSI Wind U100).

Evo i ja da se javim, upravo sam opet instalirao Leopard i to iPC verziju 10.5.6, sto ce reci imam poslednju verziju MacOS-a hehe.

Imao sam samo jedan problem, a to je da drajveri za graficku nisu radili (2600xt), i nije hteo da udje u sistem bez safe moda (-x). Skinuo nove drajvere sa insanelymac foruma (za 10.5.6) i to je to. Takodje sam jos morao da sredim restart i shutdown (izadje iz sistema ali ne ugasi/restartuje komp), za to postoji programce dizajnirano za Gigabyte P35 plocu, ali kapiram da radi i na drugim konfiguracijama. Super je stvar, moze da se sredi i PS2 tastatura i jos dosta tih sitnica koje mogu da zezaju posle instalacije.

Odlicna distribucija, mogu da preporucim. Ima bas dosta drajvera. :)

A evo ga i programce za fino "peglanje" posle instalacije. :)
Kod:
http://pcwizcomputer.com/index.php?option=com_content&task=view&id=104&Itemid=48

Evo probao sam ono što je predlozio Kuršlus + sam probao Ubuntu live cd i sat ide tacno. Dakle, samo na MacOS kasni po par sekundi svake minute.

Koliko sam ja shvatio, tu se prilikom instalacije instalira neki bios koji macos prevari i kaze mu da je ovo mac hardver a ne obican pc. E sad moguce da je do tog virtuelnog biosa. Moguce da gresim.

Nasao sam da treba staviti string key fsb=800 (800MHz je kod mene fsb) u com.apple.boot.plist ima jos neki koraci nakon toga, ali ni to nije pomoglo.

Probao sam i predlozeni patch, ali nakon njega nisam mogao vise da udjem u sistem, samo sa -x.

Problem koji vi vidite, vezan za časovnik je do MacOS Xa. :)
Kada podesite srbiju GMT +1 on ustvari ostavi GMT!? Međutim kada se sinhronizuje sa web serverom onda to ispegla. Međutim.
Kada on to ispegla, promeni se vreme u BIOSu, tj. doda se +1 na ono "već ispravno" vreme. :D Tako da kad pređete u Windows, a ne sinhronizujete časovnik sa web serverom, imate -1 sat.

Tako sam jednom zakasnio u školu.

Poslednja izmena:
Dok sam imao Hackintosh-a imao sam taj problem sa razlikama u vrijednostima između sata u OS-u i sata u BIOS-u. Razlika je bila okrugo jedan sat. Nisam se nešto pretjerano uzbuđivao oko toga, jer nisam imao dual boot, pa nije bilo ni razloga. Kašnjenje u klasičnom smislu nikad nisam primjetio, a imao sa tu mašinu skoro godinu dana...

Problem koji vi vidite, vezan za časovnik je do MacOS Xa. :)
Kada podesite srbiju GMT +1 on ustvari ostavi GMT!? Međutim kada se sinhronizuje sa web serverom onda to ispegla. Međutim.
Kada on to ispegla, promeni se vreme u BIOSu, tj. doda se +1 na ono "već ispravno" vreme. :D Tako da kad pređete u Windows, a ne sinhronizujete časovnik sa web serverom, imate -1 sat.

Tako sam jednom zakasnio u školu.

haha ekstra :D

Da bre ljudi ako je sat vremena tamo vamo, to je do mekosa. Uvek kad udjem u win moram da kliknem da me sihronizuje, sto malo smara al sta je tu je.

Znate šta je komično... Sećate se one Apple reklame gde PC govori šta sve ima od bundlea sa njim?
Kalkulator, sat ... :D

Znači, kome treba softverski časovnik od 150+ eura, Microsoft is a right place to be. :D

{šala mala}

Probao sam i onda posle samo sa -x mogu da udjem u sistem a sat opet kasni :(

ah, sorry. nisam znao da na to mislis kad si rekao da si probao patch ... ja nemam pojma sta bi to moglo da bude:

ukratko: u Apple dokumetaciji pise da je EFI zaduzen za RTC (real-time-clock) na pravom Mac-u. na PCju nemate EFI tako da taj deo mora neki software da odradjuje i najverovatnije on daje pogresne informacije Mac OS X-u.

nego, da li je neko kupio/probao Hackintosh na ovim MSI plocama koje imaju EFI umesto BIOSa ? da li to moze da olaksa instaliranje Mac OS X na PC?

Poslednja izmena:
Da li neko ima iskustva sa grafičkom karticom PCI-E / GIGABYTE / GV-N94T-512H / GF 9400GT / 512B DDR2 / 128bit Kako se pokazala u upotrebi. Za 9600 GT pronašao sam informaciju da radi lepo ali mnogo je skupa za moj džep. a 9400 GT je duplo jeftinija
Naime stara Nvidija 7300 GT otkazala je poslušnost. Sa njom imam sliku samo u safe modu i u Mac OS Xu i u Windowsu. Čim treba da pređe u visoku rezoluciju ekran je CRN.

Problem sa kasnjenjem sata resen. Starije verzije Vanila kernela (kod mene je bio 9.2.0) imaju problema sa 45nm procesorima kao sto je e5200. Resenje je instalacija Vanila 9.6.0 kernela.

PozdraV.

I dalje nema drajvera za Ati 3xxx Mobility seriju?

Imam 1 hard od 250gb podeljen na 3 particije. Na prvoj mi stoji XP i programi sa njim, druga particija je burazerova na kome se nalaze muzika-filmovi-igrice, a treca je moja....

Da li mogu na nju da instaliram Leo4all ili neki drugi macos, al da nikako ne s****m XP? Ili moram da kupim drugi hard?

Imam 1 hard od 250gb podeljen na 3 particije.
Veličine? Format?

Na prvoj mi stoji XP i programi sa njim, druga particija je burazerova na kome se nalaze muzika-filmovi-igrice, a treca je moja....
Drugim rečima, nije tvoj komp.

Da li mogu na nju da instaliram Leo4all ili neki drugi macos,
Možeš.

al da nikako ne s****m XP?
Zavisi koliko iskustva imaš.

Ili moram da kupim drugi hard?
Kupi neki od 40GB i ispraksuj se na njemu. Posle možeš da radiš š'a oćeš.

1.Ta particija na koju instaliras mac mora biti primary (dakle da ne bude Extended). Ovo mozes da uradis sa programom za particije, npr partition magic. I tada je kljucno da ne unistis te particije koje moraju da ostanu, kasnije vec samo moras da izaberes tacnu na koju ces instalirati sistem.

2. Kada se instalira MacOS on ce ubaciti svoj boot menager (barem svaki koji sam ja probao, Leo4All,iPC, JAS itd) i odatle ces moci da biras izmedju Windowsa i MacOS-a.

Poslednja izmena:
Imam instaliran Kalyway 10.5.3 do kog sam dosao instaliranjem prvo Kalyway 10.5.1, a onda combo updatea kalyway 10.5.2 i 10.5.3.
Naravno zeleo bih da instaliram i naredne update do 10.5.6 ali nikako da nadjem nacin - Kalyway combo update 10.5.6 i prethodne ne mogu nigde da nadjem a sa druge strane ne mogu ni preko neta, jer sa Mac-a ne mogu da se konektujem posto jos uvek nema drivera za wireless karticu Intel (R) Pro/Wireless 3945 ABG.

Ima li neko ikakav predlog kako da uradim dalji update?

Mislim da bi ti bilo najbolje da skineš iPC 10.5.6 jer koliko sam vidio u njemu ima 3945 drajver...

Prilozi

• iPCPPF5PackageList.png
    iPCPPF5PackageList.png
    467.6 KB · Pregleda: 69
Moraćeš da skidaš obične updateove i onda da guraš dalje. Mada postoji šansa da kod 10.5.5 ti pukne instalacija zbog Intel Power Managmenta.
Uzgred, što ne napišeš koji računar imaš?

Odličan paket.

Poslednja izmena:
Uzgred, što ne napišeš koji računar imaš?

Laptop Toshiba Satellite A100-599, C2D T7200 2GHz, NVidia GeForce Go 7600 256 Mb VRAM, 4 GB DDR2 RAM... Leopard 10.5.3 na njemu radi super, samo sto me nervira ova wireless kartica odnosno nedostatak drivera za nju:mad:

Sto se tice iPC 10.5.6 - ne bih nesto da instaliram OS ponovo, posto bih onda morao da instaliram ponovo i sve ostalo, zato sam mislio da, ukoliko postoji mogucnost, instaliram kao i do sada samo update-ove. Zbog napred navedenog nisam probao da instaliram ni iAtkos 10.5.5 na cisto iako sam ga odavno skinuo, ali ako je to jedino resenje...

Btw. sto se tice iPC sta znaci PPF3 ili PPF4, posto sam nasao oba? Ili ima i neki noviji?

Poslednja izmena:
Vrh Dno