Šta je novo?

Iphone, E-bay, carina

kalla89

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2004
Poena
619
Treba da kupim Iphone na ebay,i sada mi prodavac kaze da transakciju mozemo da obavimo ali me zanima sta kad on posalje i roba stigne na carinu,sta nasi carinici kazu kad otvore paket,da li u tom slucaju iphone ostaje na carini jer kod nas nije legalno pusten u prodaju,ili samo proslede postarima, i da li u tom slucaju se placa neka carina? Inace prodavac mi je rekao da moze ucinite sve da mi olaksa slanje,ali me savetuje da proverim nase odredbe carine za taj slucaj mobilnog telefona,jer se desava da roba ostaje na carini.Treba da prekosutra uplatim pare,pa ako bi ste mi dali neke savete,mnogo bi mi znacilo.Hvala unapred.

Mislim da ti neće konfiskovati iPhone, ali će ti carinu sigurno naplatiti, a ona se računa na cenu + pdv, dakle dodaće najpre 18% pdv-a na deklarisanu cenu (zamoli prodavca da ti napiše nižu cenu, ali ukoliko napiše mnogo nisku cenu carinici mogu da ne poveruju i onda koriste svoje cenovnike za carinjenje), pa na to će da odrape carinu, koja je ako me ne vara pamćenje oko 10,5% + 0,5% troškovi.
Mislim da to ide ovako, ali ovde ima mnogo iskusnijih koji mogu i da me isprave.
Pozz i sretno

Dobro je sve dok ne kolabira na carini :d

kalla89

Kako bi ti poslao. Mislim koji servisom ?

usps, dhl, fedex, airmail.. ili sta vec

Naplatice ti opstu stopu od 10% carine na deklarisanu vrednost telefona (ako je suvise mala deklarisana vrednost, sami procenjuju vrednost) i postarine, pa na ukupnu cifru uvecanu za carinu zaracunavaju 18% PDV-a, i jos na sve to, ako stigne dhl-om, fed-ex-om ili drugom kurirskom sluzbom jos oko 40, 50e za "spediterske usluge".

Sve u svemu dobro razmisli da li ti se to isplati jer te carina i porez mogu izaci sa spedicijom i preko 150 evra, a prakticno nemas garanciju na taj telefon.

On bi mi to posalo USPS,a da li vredi pokusati da mi stavio paket kao GIFT.

To bi moglo da prodje da je u pitanju polovan telefon, ali tesko ako je telefon potpuno nov i fabricki zapakovan, a sto se tice USPS-a tu je solidna usteda na postarini, i nema fantomskih "troskova spedicije"...

I ja sam hteo da mu kazem za USPS... i za ustedu, al me prestize zeljkoz :)

svojevremeno sam na e-bay-u kupio novu nokiu n73(ako ne gresim u oznaci modela),cena je bila oko 200-250e.posto je pisalo gift na paketu,carina je procenila da je vrednost 100e i na tu cifru naplatila blizu 3000din pdv,carinu i neke sitne troskove...nikad vise ne narucujem takve stvarcice od tada.. nadam se da sam pomogo bar malo...

Nikako nemojte izabrati shipping preko UPS-a i sl. Ja sam narucio neke patike i em platio carinu i porez em spediciju 6000 din...

To je skupa stvar, sto znaci da bi bilo pozeljno da se osigura.
A osigurati se isplati samo na realnu sumu, nikako na 20-30$.
A posto su nasi carinici (uglavnom) pismeni, lako ce provaliti cifru.

Licno, nikada ne bih kupovao tako nesto. Ima mnogo sanse da nesto krene naopako.
Da se nekome usput dopadne ili da te na carini oderu.

Ili zaista najbolja varijanta da ti upakuje kao rodjendanski poklon, i "happy birthday my friend" sticker na paket ili slicno...
Milsim da bi na tu varijantu prosao sa najvisim mogucim olaksicama...

Ajd da ne otvaram novu temu, ipak se neposredno tice svega ovoga.
Kako nekom laiku da objasnim da mi kupi iPhone u USA, i na koji nacin bi to bilo najlakse da se izvede?
Naime, imam drugaricu, koja treba uskoro da se vrati, ali od prilike moram da joj nacrtam sta i kako da uradi. Koja je najpovoljnija varijanta za 3g od 8 ili od 16giga? Na applestore-u sam nasao za ~250usd ali to je sa nekim paketima i glupostima. Dakle gde kupiti cist telefon bez obaveza najpovoljnije???

Ajd da ne otvaram novu temu, ipak se neposredno tice svega ovoga.
Kako nekom laiku da objasnim da mi kupi iPhone u USA, i na koji nacin bi to bilo najlakse da se izvede?
Naime, imam drugaricu, koja treba uskoro da se vrati, ali od prilike moram da joj nacrtam sta i kako da uradi. Koja je najpovoljnija varijanta za 3g od 8 ili od 16giga? Na applestore-u sam nasao za ~250usd ali to je sa nekim paketima i glupostima. Dakle gde kupiti cist telefon bez obaveza najpovoljnije???

Ebay. Bio u USA prosle god i svi koje znam su kupovali tako.

Ne bih ti preporucio da uzimas telefon preko ebay, jer ce te izaci mozda 10-50e jeftinije, ali je procedura sa carinom haos.

axon, ne znam da li si obrato paznju, dakle imam u usa osobu koja bi mogla da mi kupi to. ne bih narucivao preko ebaya da mi se salje za srbiju, vec bi bilo tamo kupljeno, i doneseno od strane prijateljice.

mozda je mislio da cak i ako mi ga neko donese izadje skuplje??

jedino ako na carini kaze hocu da mi carinite ovo, ko jos telefone (ako nisu u kutiji) carini?

USPS je bolji za internacionalno slanje, dok je UPS daleko, daleko bolji u okviru granica SAD-a...:wave:

I još uz sve te zahjebancije moraš da ga dekodiraš.

hektoor, jel to meni namenjeno?
nije nikakakv problem otkljucati ajfon.

^ Plus ne znaju engleski, pa im ne bi bash znachilo :)

Ja sam jednom iz zezanja na paketu rekao da mi napishu "mom najdrazem unuku" i taj paket su mi odvalili od dazbina, vishe nego po bilo kakvim propisima, toliko im je to bitno ;)
Kada smo vec kod poruka na paketima.
Kada sam kupovao prvi compound luk (onaj sa tockovima), trazio sam da napisu na srBskom "NE NATEZI LUK - MOZE DOCI DO NESRECE"
Sta znas sta nekome moze pasti na pamet, a moze svasta da se desi ako se luk pusti na prazno. A radoznalih kol'ko hoces :d

Ja pre par godina kupio polovan fon na ebayu i doneo ga ga postar bez ikakvih carina i sl.

propisi se cesto menjaju, a i oni postojeci nisu previse bitni, sve se svodi na subjektivnu procenu carinika.. radim sa spediterima na uvozu svakakvih stvari za firmu svake nedelje, po meni ne postoji pravilo kako ce neko proci..

ukoliko neko donosi telefon jos nisam cuo da je neko imao problema, dovoljno je da baci kutiju, sav sadrzaj moze da zadrzi, ljudi su mi ovako iz USA donosili telefone, kamere, lap top na kome pisem ovo..

^ Plus ne znaju engleski, pa im ne bi bash znachilo :)

Ja sam jednom iz zezanja na paketu rekao da mi napishu "mom najdrazem unuku" i taj paket su mi odvalili od dazbina, vishe nego po bilo kakvim propisima, toliko im je to bitno ;)
na onu foru shto si mi predlozhio, da kazhem prodavcu da napishe po srpski NEISPRAVNO, svashta je proshlo bez carine.

Evo ziv primer, narucim 20 PDA baterija od kineza i trazio sam mu da na srPskom napise "Neispravne baterije" i proslo bez dinara dazbina, cak mi doneo postar na vrata :D A da ne pricam da baterije vrede 300e u nabavci a po ovdasnjim cenovnicima preko 500e...

Tako da *** nek ti napise na carnskoj deklaraciji broken electronics ili na srpskom tako nesto pa mozda prodje jer ovi carinici ne smeju da ti pale uredjaj...

Ili mozda jos bolje ako hoces da platis 2400dinara tih troskova, nek posalje DHL-om i napise da je sample... Ti dhl-u kod nas das papire da si firma koja ce to pokazivati musterijama i to ti je to. Ja sam tako uvezao 10-ak ekrana vrednosti preko 1000e za samo 2400din troskova kod nas...

Vrh Dno