Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok boardslide, idemo redom...Rekao si da samo sacica ljudi na ovom forumu propagira plazmu...malo si zaokrenuo stvari, al` ajde...Elem, prva napravljena greska je testiranje tv-a pod jakim osvetljenjem, ali nije ni to toliko strasno...Nego idemo...

1. Koji si model hd ready lcd-a cenovno slicnog hd ready plazmi testirao. Odgovorno tvrdis da SD signal (SD, DVD, DIVX) bolje izgleda na LCD nego na plazmi istog cenovnog ranga? Znaci odvedi me u radnju gde je okaceno 20 televizora...U roku od 10 sekundi cu ti za svaki reci da li je lcd ili plazma po tome kakvu sd sliku daju.

2. Tvrdis li da su u kucnim uslovima boje na lcd zivlje i prirodnije od plazme, u cenovno istoj kategoriji

3. Tvrdis li da je ghosting apsolutno neprimetan na lcd, u cenovno istom rangu? Dakle recimo, neka R ili M serija samsunga, izuzmimo A...

4. Hoces da kazes da slika na full hd lcd izgleda ostrije od full hd plazme?

Ako je na ova tvoja pitanja odgovor DA, mislim da ne postoji iko ko se iole razume u materiju na ovom forumu ko ce se malo potruditi da procita neki tvoj post...

Nemo` se ljutis, ali 1 od 5 ljudi koji rade u radnjama za prodaju tehnike ZNAJU sta pricaju. Ostali prepricavaju specifikacije ili ono sto im je rekao kolega.

Dakle, na svetu imas dve grupe strucnjaka...prvi tvrde da je plazma u principu bolja kada se sve stavi na sto, drugi vec 5 godina da je plazma u principu bolja, ali da ce je lcd uskoro sustici...

Ja sam covek koji prilicno ceni svoj zaradjeni novac...I dugo vremena sam citao, citao, citao, gledao sta pruza najvise za ulozen novac. Isao sam sa tim da cu 70% gledati SD signal, 30% hd...Ali eto, zavrsilo se na tome da 95% gledam HD. I ni jednog momenta od kad sam kupio TV nisam pomislio da bi mozda bolje bilo uzeti 40` lcd za tih 45 000...

1) Plazma daje bolju sliku u SD-u, OK apsolutno tacno. Poredimo recimo y80(G11 panel) i recimo LCD A656. Pusti mene, ja gledam i HD ready plazme i LCD-ove zato sto volim da gledam i zato sto me interesuje i *potajno se nadam* :p da cu da naletim na neki solidan panel za malu lovu mada kako stvari stoje moracu da se izujem nikih 200k za 656 ili 756. LCD ima ostriju sliku u wordu i svemu ostalom.

2) Zivlje sigurno jesu ali ne verujem koliko se to moze nazvati prirodnim.

3) Vidis juce sam *gledao* w4500 izmedju ostalog(proveo sam 3,5 sata u radnji) i nisam se previse interesovao za njega. Zasto? Boje su mu dosta lepe(ne kazem da nisam video lepse) ali mu ostrina nije u redu, nema tu ostrinu koju treba da ima da bi bio upotrebljiv kao multimedijalni monitor i dalje me nije interesovalo. Nisam stigao da testiram odziv jer nije ispunjavao uslov ostrine. Sta ce mi najbrzi panel ako slika nije ostra(y80 je jos mutniji, ne mnogo ali jeste vidno - znaci svako moze da primeti razliku a ne samo oni sa nadarenim ocima) . Nisam stigao da pogledam sve relevantne modele LCD-a da bih mogao da kazem ali generalno sigurno da LCD ima ostriju sliku. Probao sam i LG 52" LCD i nisam zapamtio ni model jer nije bilo potrebe u smislu nije nista posebno - 166k mislim da je kostao. Ono sto je bitno za taj LG je da nije nista nesto losiji os Sony-a koji je kostao 223k. Jako slicne performanse(boje, ostrina, kontrast) a odziv nisam merio jer su neupotrebljivi kao multimedijalni monitori zbog najvaznijeg faktora - OSTRINE. Znaci gledam redom da bih nasao TV za sebe i bio zadovoljan kupovinom i to sa velikom dozom realnosti, ne padam na reklame, visoke cene i kojekakve gluposti a ne zbog toga da bi se prepucavao sa onima koji su kupili vec TV i brane to sto su kupili(ne znam samo odakle toliko psihicke snage da ljudi rade to sto rade, razumite mene - ja nisam kupio jos svoj TV i treba da zunem dosta kesh-a za to a onaj ko je vec kupio, mislim svasta zar gubi vreme ovde braneci nesto sto je apsolutno nerealno danima iz ja stvarno ne razumem kojih razloga moze jedna zrela formirana licnost da radi ovakve stvari koje su primerene deci uzrasta 3-12 godina). Ljudi nisam ovde da bih nervirao druge clanove, zaista necu takav efekat i maximalno se trudim da se sto kulturnije izrazavam ne bi li uvredio nekoga. Kada nadjem ostrinu kod panela onda cu da provedem dosta vremena sa njim, trazicu "dlaku u jajetu" ali za sada nisam zadovoljan ni jednim LCD-om a jos manje plazmom za DIGITALNI SIGNAL A ZA ANALOGNI JE PLAZMA MAJKA(koji me *by the way* apsulutno ne interesuje). Polako gde toliko zurimo. U WEG-u sam pogledao sve sto me interesuje, na redu je TEHNO MARKET :p .

4) Mare objasni mi jednu stvar - kako moze nesto sto ima mutniju staticnu sliku(desktop, word) kao sto je plazma da ima ostriju sliku u pokretu(motion). Mislim ako mi ovo objasnis i ubedis....neka me odmah pregazi tramvaj.

Slazem se da je lepo dosta citati i sam dooosta citam(nekada i 20 sati u toku dana :p ) ali kada su bitne stvari u pitanju pa ne treba biti lenj i ne probati, testirati kako god vec i nisam ja nikakav strucnjak ni za jednu tehnologiju vec samo savetujem ljude da ponesu svoj PC i da pogledaju. Nikoga ne teram da kupi bilo sta, vec cisto iz hobia baci oko i vidi sta je stvarno bolje za nas kompjuterase ali ocigledno bolje jer razlika nije mala, da je mala ne bih pisao ovde nista.

Momci iz WEG-a kazu:"Nek dodje i nek nam pokaze u cemu je to plazma bolja", gotovo sa osmehom na licu. Ja se nikome ne smejem ali danas cu da razgovaram sa njima u vezi telefona pa zovite ako ne verujete. Ako neko od vas poznavaoca i strucnjaka za plazmu dobre volje neka dodje i podesi Panasonic 46" y80 kako treba i *OTVORI NAM SVIMA OCI* - platicemo gorivo. Ovo nije provokacija i nije zawebancija, mrtav sam ozbiljan.

Za naše uslove i našu televiziju ako baš hoćete da budete u trendu plazma je A must have. Jedino što me odbija je potrošnja struje al' šta da se radi.;)

Slazem se u potpunosti ako ti ne sluzi kao monitor a ako sluzi plazma nema sta da trazi pored modernog LCD-a.

Poslednja izmena:
Cekaj ti stvarno mislis da su prodavci strucnjaci u tim radnjama? Likovi verovatno misle da posto vise ljudi kupuje LCD da je zbog toga bolji? Ne razumem zasto se toliko pozivas na njih, kada prodavac moze da te ubedi da je crno zapravo belo.

Sto se tice novih panasonic plasmi, mogu reci da su me prilicno zainteresovale, pa se cak i razmisljam da pazarim G10 ako cena bude bila ok kada dodje u martu.

Cekaj ti stvarno mislis da su prodavci strucnjaci u tim radnjama? Likovi verovatno misle da posto vise ljudi kupuje LCD da je zbog toga bolji? Ne razumem zasto se toliko pozivas na njih, kada prodavac moze da te ubedi da je crno zapravo belo.

Sto se tice novih panasonic plasmi, mogu reci da su me prilicno zainteresovale, pa se cak i razmisljam da pazarim G10 ako cena bude bila ok kada dodje u martu.

Ne mislim Gizmore, meni ne treba panel za koji ce samo strucnjak da kaze da je bolji. Ti momci opet kazem nisu klinci, vecina ima PC i koliko toliko se razume(za dvojicu sam primetio da bas imaju ostro oko i da znaju sta treba da gledaju ali opet ovo je samo moje vidjenje stvari i nista vise) za razliku od *obicnog* coveka koji i ne zna sta je HD. Nemoguce da svi vidimo isto, nismo strucnjaci ali imamo prilicno jasnu sliku sta je kvalitetniji prikaz. Ako se svi slazemo da je nesto dosta bolje(ostrina, jace boje - ajde ovo drugo i neka ne bude relevantno zbog neko ce reci prirodnosti boja mozda nebitno skroz ali opet ostaje ovo prvo bez koga ne moze da lje da se prica ni o odzivu, ni o bojama i kontrastu a kamoli o crnoj boji koja se reklamira na sva usta kao vrhunski kvalitet) zasto onda ne spomenuti, pa zar svi mi moramo da radimo kao video inzenjeri ili IT novinari da bismo rekli nesto - NE MORAMO, fascinantna stvar je da se svi slazemo oko istog a ni ne poznajem licno nekoga ko misli drugacije da budem potpuno iskren. A ako se svi bez izuzetka slazemo i nemamo nikakvu dilemu onda tu nesto nije postavljeno kako treba i treba reci a ne cutati. Mislis ti da ja volim da me neko hejtuje i vredja, da dobijam kaznene poene od moderatora? Ovako nesto krupno ne moze da prodje cutke makar ponistio nalog na bench-u.

4) Mare objasni mi jednu stvar - kako moze nesto sto ima mutniju staticnu sliku(desktop, word) kao sto je plazma da ima ostriju sliku u pokretu(motion). Mislim ako mi ovo objasnis i ubedis....neka me odmah pregazi tramvaj.
Znam da pitanje nije upućeno meni ali da odgovorim...
To se zove motion resolution i poznato je još iz vremena CRTa, pre LCDa i plazme. Nije izmišljotina
nekih TV freakova već postoje i zvanična merenja ATSC-a i sličnih organizacija.
Suština je da skoro nijedan TV nije u stanju, da pri brzim pokretnim scenama prikaže sliku pune rezolucije.
Recimo da je, grubo govoreći, kod full hd plazmi oko 800-900 linija a kod LCD-a ide od 300-800 i mnogo više varira od modela do modela.

Ovde su neka merenja:

http://hdguru.com/will-you-see-all-the-hdtv-resolution-you-expected-125-2008-model-test-results-hd-guru-exclusive/287/

http://hdguru.com/wp-content/uploads/2008/09/2008-resolution-tests-125-hdtvs.pdf

Poslednja izmena:
Zanimljivo je zasto likovi kao ovaj expert iz Kragujevca posecuju tehnicke forume kao Benchmark, ako ne uvazavaju tehnicke argumente. Jezik i argumenti sa sve "moji ortaci videli, prodavac mi rekao, ja u radnji video, ne treba meni expert da kaze sta je bolje", potpuno ignorishuci sve svetske i domace sajtove za testove, su na nivou diskusija sa recimo burek foruma.

Druze, ja smem da se kladim u sta oces, da sam ja testirao plasmi - lcd-a vishe nego ti. I svako normalan ce posle gomile sretanja sa te dve tehnologije doci do istog zakljucka do koga su doshli svi svetski i domaci experti za home theater ugodjaj. Navodjenje testova su jedini pravi argument protiv spama, klinaca koji mogu da spamuju forum kako su zaposleni u Panasonic fabrici, znaju shatro sve, a u stvari samo zezaju ljude, itd.

Ako izuzmemo mene, a kolko vidish Nani zna o tome jedno 5x vishe nego ti, ajde da izuzmemo i njega, ajde da izuzmeo i svetske testove, sve su to diabole koje nemaju pojma (LOL), i da uzmemo testera sa ovog sajta na kome ti pishesh. Pogledaj testove sa bencha, dva TV-a, istog proizvodjaca, jedan plazma drugi lcd. Dal si ti to i pogledao? Drugo, lik koji radi testove, i koji se sasvim sigurno, susreo sa vishe lcd/plazma televizora nego sto ces se ti susresti u zivotu, furao je lcd mnogo pre nego sto si ti planirao da kupish ista od toga, pogledaj sta je covek uzeo sebi kao TV/Monitor imash u njegovom potpisu. E sad, zamisli, koja neznalica, nakon toliko testiranih televizora, mogao je za manje para kupiti LCD i imati bolju sliku - ajde mu poshalji PM i to mu objasni, onako strucno, sa sve telefonima tvojih ortaka koji su LCD gledali u radnji :).

Full HD Plazme najnovije generacije - desktop/gaming (00001ms)/filmovi/boje/uglovi - savrshenstvo. Istakao bih josh jednu prednost plazme, pogotovo za gaming. Za plazmu (sobzirom da se ostrina moze podesavati), nema native rezolucije. Sve rezolucije su joj native. I sad, cepate neku stariju igru koja ne moze preko 1024x768 - na LCD-u slika raspad - na plazmi - perfekcija. Za mene znacajna stavka.

Poslednja izmena:
Slazem se u potpunosti ako ti ne sluzi kao monitor a ako sluzi plazma nema sta da trazi pored modernog LCD-a.

Ma čisto izdrkavanje, šta će mi TV od preko 37" i da mi služi kao monitor??? Valjda je poenta da se zabodeš u fotelju/dvosed/trosed itd i uživaš u slici zar ne? Ok LCD kao monitor ali čemu to? Kupiš lepo neki 24" TFT i gotova stvar, preko toga je nepotrebno za svakodnevni rad za računarom.

Bozo pa ti se svadjas :p - No CoMmEnT
A gde si ti to imao pa prilike da vidis toliko TV-a onako da pitam posto sam se ja detaljno objasnio i gde sam bio i sta sam radio i koliko sam vremena provodio gledajuci??? Ti mene prozivas??? Stvarno se trudim da ne reagujem na ovakve provokacije. Kada ste toliko nacitani ti i Nani i "znate"(ne znam sta tu ima da se zna sem da se vidi ali dobro), zasto ne dodjete u KG i bukvalno NAM OTVORITE OCI - MI PLACAMO GORIVO I AKO USPETE NAPISACU TO OVDE. Jos cu da vam budem zahvalan do besvesti(ja i jos gomila ljudi) jer ste mi pokazali nesto sto nije bilo teoretske sanse da vidim bez vase pomoci!!!

Ma čisto izdrkavanje, šta će mi TV od preko 37" i da mi služi kao monitor??? Valjda je poenta da se zabodeš u fotelju/dvosed/trosed itd i uživaš u slici zar ne? Ok LCD kao monitor ali čemu to? Kupiš lepo neki 24" TFT i gotova stvar, preko toga je nepotrebno za svakodnevni rad za računarom.

Meni treba a meni ne treba u to ne ulazim.

Poslednja izmena:
Vidim da se ovde uglavnom radi o modelima 37+, sta je sa 32"? Ima li smisla razmisljati o plazmi na 32"? To bi verovtano bio neki hd ready model, jer sam zakljucio da na toj dijagonali nema smisal full hd ili se varam?

Lalegenije, od panasonic/samsung nemas nista od 32 modela. Cak sta vise, samsung nema 37` plazme, minimum 42. Mislim da LG ima neke 32` plazme.

Enivej, boardslide...Sigurno znas sta je 1:1 pixel mapping...Ako svaki pixel naleze na pixel, bez skaliranja...To je vrh oshtro, right? Samo veci kontrast moze dati veci utisak ostrine.

Ako možete da diskutujete bez međusobnog prozivanja i vređavanja, samo izvolite. Ako nemožete, tu su moderatori sa žutim i crvenim kartonima pa da vidimo kome će pre da dosadi :)

Enivej, boardslide...Sigurno znas sta je 1:1 pixel mapping...Ako svaki pixel naleze na pixel, bez skaliranja...To je vrh oshtro, right? Samo veci kontrast moze dati veci utisak ostrine.

Mare, ko ima vremena(kad god) i ko hoce(ima volje i otvoren je za nove vidike) moze da pomogne u organizovanju jednog ili vise nebitno videofilskog skupa gde bi smo se druzili, diskutovali o kvalitetu prikaza(a ne prepucavali, vredjali jedni druge itd), pili kafu... Kada audiofili to mogu da rade non-stop zasto ne bismo i mi mogli ako ne jednom bar da se organizujemo i prodiskutujemo. Ne kosta to ne znam sta. Bozu sam na PP vec pozvao ali ne odgovara :( . Mislim razlog je toliko razlicitih extremnih stavova, znaci ide se iz krajnosti u krajnost(neko je kategoricki za plazmu a neko za LCD kada se koristi kao multimedijalni monitor a za SD televiziju nema dileme PLAZMA, nikada nisam protivrecio) i UPRAVO JE TO RAZLOG zasto bi morali da malo dublje zagrebemo.

Ovako ispada da iz nasih usta izlaze reci ko zna koga, daju se linkovi, citiraju video guru-i - mislim ko ce u taj TV od 100k - 200k da zeva posle? Taj video guru ili ti/ja/Boza nebitno? Slusaj vrlo prosto - ako treba fax da bi video razliku da je plazma bolja od LCD-a ili obratno onda nikako ne treba da se pravi bilo kakva razlika i treba da se kupi pa za malo bilo sta ali nije tako zar ne. Ima mnogo totalno razlicitih *pogleda* i zbog toga ko sebe smatra relevantnim da procenjuje(ne treba nam doktor nauka vec ispravan par ociju sam bar malo iskustva koji ima "moc" zdravog rasudjivanja) dobrodosao je, sto nas vise bude bilo to bolje u cilju vece objektivnosti.

Poslednja izmena:
@Boarslide
Prijatelju hajmo ovako, prvo si rekao da je ostrina najvaznija za tebe a drugo je bilo upuceno pitanje Maretu oko motion resolution-a;

Pa hajmo redom;

Ostrina je po NIC specifikacijama na zadnjem mjestu;

1.Kontrast (Stvarni ne dinamički)
2.Zasičenje bojama ili reprodukcija boja(mogučnost TV-a da bude sto bliže D65 skali)
3.Osvijetljenje
4.Rezolucija - ovo solobodno prevedi kao ostrina

Naime, kontrast predstavlja razliku izmedju najbjelije bjele i najtamnije crne boje laicki receno, dakle ako je TV u mogučnosti da u isto vrijeme prikaže „svijetlo bijelu boju“ i „tamno crnu“ slika će biti realna i živa, kontrast utiče i na reprodukciju i prikaz ostalih boja, jer čitava paleta boja zavisi od mogučnosti TV-a kako će uklopiti bijelu odnosno crnu u ostale spektre. Sto je kontrast manji bjela je tamnija a crna je blijedja i nema te oštrine koja može ispraviti takav nedostatak slike.
Ako pogledate specifikacije pojedinih plasmi i LCD-a jasno je da plasme imaju veči kontrast, razlog je u tehnologiji na kojoj plasme rade i samim tim imaju veče vrijednosti kad je u pitanju najvažnija stavka kvaliteta slike.

2. Zasičenost boja je po važnosti na 2 mjestu, i predstavlja mogučnost TV-a da prikaze boje onako kako izgledaju u prirodi po danjem svijetlu koje se mjeri sa D65 skalom koja predstavlja 6500K topline spektra.

3. Svijetlina ili mogučnost TV-a da pravilno osvijetljava pojedine dijelove panela je na 3 mjestu, ova stavka je jako vezana za samo tehnologiju izrade LCD-a i Plasmi. Naime kod Plasmi svaki pixel je jedinica za sebe koji se pali i gasi po potrebi, proizvodi svijetlost i spectar boja. Kod LCD tehnologija (iza matrice na kojoj se nalaze svi tranzistori ciji broj odgovara fizičkoj rezoluciji) se nalazi ploča sa pozadinskim osvijetljenjem, koja gori svo vrijeme. Dakle svi pixeli su osvijetljenji u svakom momentu i crna boja se stvara tako sto tranzistori blokiraju prolaz pozadinskog osvijetljenja. Naravno da je skoro nemoguće blokirati svijetlost i to je razlog zbog čega LCD nema dobru reprodukciju crne boje na nivou plasmi.

Jasno je da LCD-ovi kojima je največa mana pozadinsko ovijetljenje nemaju dobru ni uniformnost, laički rečeno sposobnost da podjednako na svakom djelu panela se prikazuje slika sa istim kvalitetom osvijetljenja.
Dobru uniformnost LCD-ova ponajvise kvari pozadinsko osvijetljenje, medjutim uniformnost kod novijih panela sa Back Lightom takodjer nije na nekom zavidnom nivou.
Ovde je takodjer potrebno naglasiti da se pozadisnko osvijetljenje moze smanjiti u korisničkom meniu, medjutim smanjivanjem vrijednosti pozadinskog osvijetljenja gubi se na deklariranom kontrastu.
Mač sa dvije ostrice, za skupo plačeni uredjaj. Čitajući komentare mnogih vlasnika LCD-ova, sa foruma jasno je da se ne radi o anomalijama kod pojedinih modela već o pravilu da crne boje, uniformnost kao i na kraju krajeva loš vidljivi ugao koji je opet posljedica tehnologije korištenja ploče sa pozadinskim osvijetljenjem koja je ograničena sa disipacijom svijetlosti u svim smjerovima.
Dakle osvijetljenje je jako važno iz mnogih aspekata a ne samo kao dekleracija koja stoji na papiru, sa kontrastom i vjerodostojnosti boja čini da sto slika bude vjerodostojnija. Tako npr. baš zbog pretjerane osvijetljenosti panela kod LCD-a gubi se mogučnost vjerodostojnog prikaza sjena u filmovima.

Jasno vam je sad zašto je rezolucija na zadnjem mjestu po važnosti, kriteriji koji se primjenjuju kod ocjenjivanja slike po HD standardima su jos rigorozniji, tek posljednja generacija Panasonicovih plasmi je dobila THX certifikat za svoje display-e, poslije godina i godina usavršavanja plasma tehnologije.
Jasno vam je gdje u svoj ovoj priči onda stoji LCD tehnologija i zašto se napušta pozadinsko osvijetljenje i prelazi na LED osvijetljenje ili na potpuno nove OLED ili Laserske tehnologije.

4. I na kraju dolazi rezolucija sto je ako razmislite i vise nego logično jer ako ste pažljivo čitali do sad rekao sam da tek 50“ televizori imaju beneficiju od 1080p rezolucije, što znači da Full HD rezolucija uopste nije presudan faktor jer svi HDTV imaju već HD ready panele 720p ili 768p koji daju odličnu oštrinu do 46“ dijagonala.

Nadalje razlike u ostrini izmedju 1080p plasme i 1080p LCD-a nema.
Prijatelju, kada dodjes u neku radnju slobodno im reci da ti daju daljinac od PV80 plasme i ako imaju promo materijal koji pustaju u HD signalu, sa daljincem povecaj shaprness na Pani-i na 100%.
Pogledaj ostrinu i sve je jasno.

Za ove stvari koje sam napisao, nazovi te svoje prijatelje, ni jedan ti nece reci nista ni priblizno ovome.
Ovo su osnovni postulati koji se ako ce se pricati plasma vs. LCD moraju znati.

Sto se tice motion resolutiona;

Ne bitno o kojem se pozadisnkom osvijetljenju kod LCD-a raidlo, CCFL, LED ili EDGE LED, tranzistorima treba vremena da propuste ili blokiraju svijetlost pozadinskog osvijetljenja. Tranzistori kod LCD-a u fizickom smislu zakrecu i zato im treba do 8ms. Plasma celije kako sam i prije rekao su jedinice za sebe proizvode boju i svijetlost i to rade za 0,0001s, dakle trenunto.

LCD je navise pogeodjen odzivom kada dolazi do prikaza sa bijele na crnu podlogu jer treba od najveceg propustanja osvijetljenja da se prebaci u apsolutni off za crni boju.

Kada postoje brze scene, ovakvih je dogadjanja po ciklusu puno vise nego sto su tranzistori u stanju pravovremeno da reaguju. Zato se javlja blur.
Zato se implementiraju 100 i 200Hz algoritmi koji se nazivaju interpolacija. Interpolacija kod LCD-ova je djelo procesora koji na osnovu postojecih frame-ova izracunava nove koje dodaje izmedju postojecih. Predvidja dakle gdje bi se mogao nalaziti brzi objekat u pokretu.

Bez 100Hz moda LCD-ovi su ustanju prikazati do 300 linija pokretne resolucije, sa ukljucenim 100Hz modom (obicno na vrijednost low ili normal jer high izaziva artefakte) ta se vrijednost penje na 650 linija.

Plasme kad ih se upali imaju minimum (bez ikakvog setinga dakle out of the box) 900 linija pokretne rezoluicje - G11 paneli, ovo je posljedica 480Hz sub fileda koji se do sad ugradjivao.
Od 2009 godine se ugradjuje 600Hz sub-field engine koji obezbjedjuje punih 1080p linija pokretne rezolucije naravno za Full HD plasme.
Najvaznija je cinjenica u svoj ovoj prici sto plasme ne stvaraju "video" efekat filma(kao da je snimljen amaterskom kamerom) da bi postigle savrsenu ostrinu prilikom brzih scena, kaos to to LCD-ovi rade kad se upali interpolacija.

To je sva prica, ne da LCD nije pandan plasmi vec se LCD ne moze uzeti uopste u razmatranje za bilo kakav sadrzaj koji ce prikazivati brze scene osim i osim za 0-24 rad na desktopu. Za takve stvari imas PC monitor.
Pozdrav

Poslednja izmena:
99,9% kupuje plazmu/lcd tv da bi gledao televiziju sd/d3/hd ripove,blurej :D i pikao igre , a ti BoArDsLiDe na osnovu worda,exel tabela,ikona i koje kakvih gluposti tvrdiš da je lcd bolji generealno od plazme. Mislim ako ti treba monitor za word/exel/dizajn kupi neki profi 24" ili 26" pa piši i crtaj do mile volje. Nemoj da mešaš babe i žabe. I trebao si odma u početku da kažeš koristću monitor za to i to i više mi odgovara lcd,tu je kraj priče za tebe,nema šta da nabeđuješ ljude drugačije.

ma i lcd za trku konja imade.
licno nikad ne bi uzeo plazmu ,bez obzira dali je sve tecno na njoj - licno nevolim vodeni efekat koji daju plazme a da ne spominjem talas topline koji me obuzme kad joj pridjem blize od metra.
(one poznate negativne osobine necu ni da spominjem)
elem uzeh fullhd lcd pre neko vreme od 40inch i to je ono sto sam zeleo.
juce sam gledao na njoj ( izmedju ostalog) mkvrip 1280x5xx perl harbor a slika je bila sto bi rekli plazmasi - de ces ostrije od toga, zatim sam se zezao sa total commanderom na desktopu trazeci immortal u divx kako bi i njega pogledao - naravno pri rezi od 19xxX1080p i ako ima plazme koja moze da prismrdi a da nekosta x3 ( mada neverujem ) ja cu se prijatno iznenaditi da nekazem odusevicu se sa doticnom plazmom.
usput sam proverio mail-ove kao i forume na benchu, pa mi se posle svega skoro i nije gledao immortal u divx - toliko je mocan bio dozivljaj.
ali eto setio sam se Plavuse iz filma pa rekoh daj da pogledam na lcdtv i divx pa neka slika bude i njesra, avaj mogu reci da je slika bila kao u bioskopu sto na kraju krajeva i moze da prodje.
e sad da slika ponekad trzne-trzne, ali ko zna zasto.ako uzmete i obican tv od 54cm i pustite kablovsku preko nje videcete da i na crt trza.
sta reci na kraju:
dobro je za nas da postoji konkurencija izmedju plazme i lcd jer to znaci poboljsanje kvaliteta u obe tehnologije i manje cene kao kod nvidie vs ati.
ali trenutno sam se toliko navikao na moj ultramegagiga lcd tv da ga u skorije vreme ne bi menjao nizakakvu plazmu bez obzira na mane ?? koje ima moj lcdtv.
p.s.
kontrast od 10000000ultramegagiga necega nista ne govori o kvalitetu ni slike a kamoli osvetljenja, cisto da napomenem mozda neko nezna.
:)

e da zaboravih da napomenem,
proverite koliko kosta monitor za komp od 24inch sa s pva panelom pa to prevedite na 40inch i sve ce vam biti jasno oko kvaliteta

^ kakve veze imaju tvoja dva posta sa temom Plasma vs LCD ?

nisam primetio da ovde neko govori o uslovima u kojima gleda Tv, osvetljena soba ili neosvetljenja.Ja koliko sam mogao videti i procitati plazmi odgovara tamnije okruzenje dok lcd-u svetlije, to sma primetio i kod sestre koja poseduje lcd, u toku dana slika je odlicna dok vec necu bode oci prezasicene boje.

Jao Nani odakle ti tolika energija, naucio sam ovu teoriju koju prezentujes napamet vec koliko puta sam naisao na istu.

Prvo

Ovo su osnovni postulati koji se ako ce se pricati plasma vs. LCD moraju znati.

O postulatima kliknite na sledeci link http://www.vokabular.org/?lang=sr-lat&search=postulat&Submit=Tra%9Ei . Nije da koristim niske udarce ali kada se vec koristis teorijom i predstavljas kao takav "strucnjak" ne mogu da preskacem ovakve stvari. Sorry :(

Covece ako nemas ostrinu, NEMAS NISTA(za mene komjuterasa) - prosto ko pasulj. Imao sam daljinski na Panasonic-u 46" y80 full HD i sharpness na 100% izgleda mutno ko djavo sa artifaktima do 0-20 je OK ali ni tada nije Bog zna sta.

Plazme od 50" HD ready(probao sam 2 - LG i Smasung) od kojih jedna (Samsung) ima razvaljen panel od burn in-a za koji kazu da se sam "pere" ali non stop se stvara neki drugi, JA BIO PA VIDEO, doduse ta plazma kosta oko 90k, e sad, na tim plazmama je font smesno necitljiv, bukvalno nije citljiv uopste!!!! U komanderu je smesno pokusavati uopste. Neka slova se razaznaju a neka ne na max podesenom panelu i rez-u 720p. Ti sve to pricas i "znas" a ocigledno da nisi probao. Na y80 full HD 46" je situacija drasticno bolja ali nije Bog zna sta kao sto rekoh a ako je to ostrina koju 46" moderne tehnologije i zrele konacno ima da ponudi JA JE ZAOBILAZIM U SIROOOOOKOM LUKU jer mi je neupotrbljiva za ovaj forum, za surf i word i necu da gledam iskrivljene texture u igricama i filmove na takav nacin. Ostajem na monitorima dok se ne usavrsi tehnologija. Prosto. Nista od kupovine u sledecih nekoliko god i za mene kraj price. Medjutim nisam jos kao sto opet ponavljam pogledao A656 i A756 u 52" tako da ne mogu da kazem jos uvek nista.

Ja lepo pozivam clanove na skup, moze u BG-u, moze u KG-u gde god i lepo ko ljudi da razgovaramo i definisemo neke stvari. Uhvatio si se za tu teoriju ko ne znam za sta a i ona se menja iz dana u dan. Moj pristup je mnogo realniji od tvog. Ti kazes ovo ovako, ono onako jer si procitao a ni sam nisi video. Kad nisi video zasto se deres na sav glas??? Reko' ovaj, reko' onaj - ma pusti i Miku i Ziku i da pogledamo par panela pa posle vici i deri se koliko hoces. Vikend, nedelja oko 9 ujutru neki Tehno Market - tada uglavnom svako ima vremena i dosadno vise samo o teoriji. Ne zanima me teorija kao korisnika VEC ONO STO REALNO VIDIM.

Pa ne mozes ti meni nisko podbadat, vidjeli smo gdje stojis sa znanjem.
Vidjeli smo tvoj tehnicki vokabular koji se satoji od; pitajte moje drugare :) A zasta si mi to postao link, prijatelju? Malo perfidno sa tvoje strane zar ne;)
Ne ja nisam probao, ja sam samo recezent za www.hdtelevizija.com koja je pokrila trziste Hrvatske i BIH, pa rekoh da dodjem ovde na forum da vidim ima li koji strucnjak da nam se pridruzi koji ce biti glavni urednik za podrucije Srbije ;)

Nemas potrebe da budes tvdorglav i da se identifikujes sa licnim stvarima poput tvog LCD-a. Zaista te ne vrijedjam, vec mi nije jasno da odrasla osoba moze da bude uporno trdoglava i da prkosi cijelom svjetskom HDTV auditorijumu.

Sto se ostrine tice, ja te opet lijepo molim da se vratis na moj prosli post i opet procitas sve.
Takodjer bih te zamolio da svim organizacijama koje testiraju sliku i kvalitet prikaza posaljes mail sa naznakom; "Ako nemas ostrinu nemas nista"
Ko zna mozda reklamu napravis od toga ;)

Za kraj bi te zamolio da se ne prepires bez argumenata jer ti niko ozbiljno nece shvatiti, ovo nije pijaca ovo je tehnoloski forum ;)

Poslednja izmena:
nisam primetio da ovde neko govori o uslovima u kojima gleda Tv, osvetljena soba ili neosvetljenja.Ja koliko sam mogao videti i procitati plazmi odgovara tamnije okruzenje dok lcd-u svetlije, to sma primetio i kod sestre koja poseduje lcd, u toku dana slika je odlicna dok vec necu bode oci prezasicene boje.

Auuuu bodu ti oci prezasicene boje, ne mozes da ih gledas na LCD TV-u? A kako sada koristis svoj LCD monitor da ti oci slucajno ne izgore od jacine boja? Meni boje ne mogu da budu preterano zive, preterano veliki kontrast i pervise ostro - TO JE UVEK DOBRODOSLO I NIKADA DOSTA :p . Kome ne trebaju takve performanse taj ce vrlo jeftino da prodje i nije p od videofil-a i nema sta da prica ovde. Ko se zadovoljava mutnom slikom tom ne teba ni sta drugo do najjeftinijeg sto veceg panela :p .

Pa ne mozes ti meni nisko podbadat, vidjeli smo gdje stojis sa znanjem.
Vidjeli smo tvoj tehnicki vokabular koji se satoji od; pitajte moje drugare :) A zasta si mi to postao link, prijatelju? Malo perfidno sa tvoje strane zar ne;)

Ti si uporno tvrdoglav lik koji se identifikovao sa svojim LCD-om, sto je odlika djece da se identifikuju sa licnim stvarima. Zaista te ne vrijedjam, vec mi nije jasno da odrasla osoba moze da bude uporno trdoglava i da prkosi cijelom svjetskom HDTV auditorijumu.

Sto se ostrine tice, ja te opet lijepo molim da se vratis na moj prosli post i opet procitas sve.
Takodjer bih te zamolio da svim organizacijama koje testiraju sliku i kvalitet prikaza posaljes mail sa naznakom; "Ako nemas ostrinu nemas nista"
Ko zna mozda reklamu napravis od toga ;)

Za kraj bi te zamolio da se ne prepires bez argumenata jer ti niko ozbiljno nece shvatiti, ovo nije pijaca ovo je tehnoloski forum ;)

Ti si Nani toliko tvrdoglav a ne ja, tvoje postove o tehnickim karakteristikama plazme znam napamet. Tvoja prica Nani u praxi ne drzi vodu covece.

Kako ljudi mogu ovako slepo i naivno da veruju prosto za ne poverovati. On toliko slepo "veruje" da cak ne zeli ni da proba procitano :p . Ti si idealan profil klasicnog consumer-a modernog drustva.

Poslednja izmena:
Ne znam koji si to PY video i gde, ali 8ca je fantastična. Oštrina, full HD materijal, desktop, tu nema mane, izgleda ošrto ko žilet. Na VGA kablu je možda malo slabije, ali DVI je perfektno.

Ti si Nani toliko tvrdoglav a ne ja, tvoje postove o tehnickim karakteristikama plazme znam napamet. Tvoja prica Nani u praxi ne drzi vodu covece.

Kako ljudi mogu ovako slepo i naivno da veruju prosto za ne poverovati. On toliko slepo "veruje" da cak ne zeli ni da proba procitano :p . Ti si idealan profil klasicnog consumer-a modernog drustva.

Opet tekst sa ni jednom jedinom rijeci tehnickog karaktera:smash:

Meni ova tema nekako postaje sve zanimljivija, idem da iskokam kokice da vidimo sta ce dalje da se desi hehe. Uporan decko ovaj Boardslide nema sta. Sam protiv svih.

WEG Kragujevac, 124k na akciji 46" y80 full HD Panasonic. Sve smo zivo pokusavali ukupno nas sestorica(drugar koji ima firmu sa racunarima 12 god sigurno Extreme PC, njegov radnik koji "voli" kvalitretne panele, ja koji sam *zaludjen* :p i jos 3 prodavca iz WEG-a jedno 45 min) da dobijemo max iz slike. Ati DVI/HDMI konverter i HDMI kabal 2m iz WEG-a njihov neki bele boje koji ima sluzi kao tester. Prodavac je rekao da mu dovedem tog lika sa foruma da mu pokaze sta je top bolje na plazmi od LCD-a. Nije provokacija. Postovacu likov telefon najverovatnije veceras, treba da se vidim sa njim i da ga prethodno pitam. Ima covek PC duze vreme i ja mogu da kazem za tog momka da ima ostro oko i da zna da gleda detalje i sitnice, da razlikuje nijanse, nije moja baba prodavac pa da svi sumnicavo zapitkuju, na kraju krajeva toliko sam optimisticki i prijateljski raspolozen prema svima da hocu da organizujemo videofilski skup i nemam nista protiv da neko "nasteluje" plazmu kako treba i da TO BUDE TO ali ne verujem.

Ugasite svetlo pri testiranju :) Mislim da ces se iznenaditi.

Ta se oprema testira sa recimo Konica/Minolta light i spectrometrima a ne necijim "ostrim okom".
Nadji na internetu jedan takav skup gdje je bilo suceljavanje plasem i LCD-a i da je pobjedio LCD.
Nadji bilo koju relevantnu stranicu koja prica da je LCD bolji. Jednu jedinu. Svi oni imaju katarakte na ocima samo vas 6-orica imate eagle eye u glavama sa 20/20 vidom i vidite sve sto za proteklih 10 godina je promaklo i instrumentima i Davidu Ketzmeiru i Vincentu i svim ostalim likovima koji su istestirali 500 setova u porteklim godinama.

6 ljudi setovalo plasmu, pa mogli ste kucu uzgraditi koliko vas je bilo. Znas ono koliko je plavusa potrebno da promjene sijalicu :D

Auuuu bodu ti oci prezasicene boje, ne mozes da ih gledas na LCD TV-u? A kako sada koristis svoj LCD monitor da ti oci slucajno ne izgore od jacine boja? Meni boje ne mogu da budu preterano zive, preterano veliki kontrast i pervise ostro - TO JE UVEK DOBRODOSLO I NIKADA DOSTA :p . Kome ne trebaju takve performanse taj ce vrlo jeftino da prodje i nije p od videofil-a i nema sta da prica ovde. Ko se zadovoljava mutnom slikom tom ne teba ni sta drugo do najjeftinijeg sto veceg panela :p .

e sad:trust:, nikad te nije zabolela glava ili oci dok sedis recimo par sati i buljis u monitor pogotovo nocu dok igras igre
Nije da je sve dobro ako je zasiceno, deluje nekako liciderski:d
probaj da ugasis svetlo i pusti film.

i ja sam isto u dilemi sta da uzmen ali meni treba za gledanje tv.A ipak mislim da za rad na racunaru i kucanje teksta monitor nema premca.Mozda je bolje resenje kupiti par njih i povezati nego uzimati TV.Postajes produktivniji - ja procitao na benchu:-devil-:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno