Šta je novo?

[VGA] XFX Radeon HD 4830 512MB

Pokusavao sam na drugim mestima ali nigde ne dobijem konkretan odgovor pa cu pokusati i ovde: Koja je bolja graficka, ova XFX 4830 ili Gainward 8800gts 512MB g92? Obema su cene slicne i ja do sutra ujutru treba da se odlucim za jednu.

ipak je bolja 8800GTS.

na defaultu je ipak brza nvidia. a obe se solidno klokuju...

Auuuu... Ako je 9800GTX iskopirana 8800gts onda ovaj 4830 kad se malo klokne, jede za dorucak 8800gts. Jel sam u pravu ili sam se nesto istripovao?

Pa ima razlicitih testova, ali recimo mogu da nadjem bar tri sa ovakvim rezultatima, plus moze i 9800GTX da se klokne (takodje i 8800GTS moze dobro da se klokne), stvar je u tome sto su kartice tu negde, s tim sto ti 9800GTX ipak koji procenat bolja od tog 8800GTS i novija, pa onda kad uporedis da je 4830 55nm proizvodnja da trosi za 30-40% manje struje od 8800GTS, da se manje greje, da je novija tehnologija, da ako se upare dve da je to automatski najisplativiji dual gpu itd, onda sam izvuci zakljucak :)

Poslednja izmena:
Pa ima razlicitih testova, ali recimo mogu da nadjem bar tri sa ovakvim rezultatima, plus moze i 9800GTX da se klokne (takodje i 8800GTS moze dobro da se klokne), stvar je u tome sto su kartice tu negde, s tim sto ti 9800GTX ipak koji procenat bolja od tog 8800GTS i novija, pa onda kad uporedis da je 4830 55nm proizvodnja da trosi za 30-40% manje struje od 8800GTS, da se manje greje, da je novija tehnologija, da ako se upare dve da je to automatski najisplativiji dual gpu itd, onda sam izvuci zakljucak :)

Pa nema sta onda...uzimam 4830 bez vise razmisljanja...

Legla plata napokon, pa je legao još jedan XFX 4830 u mašinu. Ovaj komad za razliku od prethodnog radi stabilno "samo" na 770/1070 (800/1060 prva karta).

Pošto kod kuće i dalje nemam net (Hvala SBB, već počinjem da razmišljam o ADSL-u), odavde sa posla mogu da opišem samo otprilike moje iskustvo sa CF 4830.

Elem posle malo peripetija proradi i CF :wall:. Pošto je moj [email protected] sada definitivno usko grlo sistema, poterao sam ga na približno njegovih maximalnih 3.6 pri naponu od 1.55V. Primetio sam da u Riva Tuner-u ne mogu da klokujem obe karte odjednom (ako neko zna foru, neka pomogne), pa sam koristio Catalist CC sa verzijom drivera 9.1. Elem proc na 3.6 i obe karte na 700/1050 izbacuju u 3D Mark-u oko 16650 poena (sa proc na 3.2 i jednom kartom na 700/1050 oko 12500).

3DMark na stranu. Performanse u igrama su šarenolike. Sve je igrano u 12x10. Najveće ubrzanje ubedljivo sam dobio u FC2 i u World in Conflict, skoro duplo. Sa druge strane u Oblivion-u i Fallout 3 jedva da je primetno ubrzanje 2-3fps (jedino je min frame rate značajno bolji). U Grid-u se otišlo sa 70-80 fps na oko 110-120 fps, dok sa u GTAIV dobio umesto 30-35 fps oko 40-45 fps. Crysis Warhead preko 10fps dobitka.

Što se temperatura tiče u otvorenom Cosmos-u 1000 (moram zbog proca, na 3.6 se ozbiljno greje za GeminII) se kreću od 60C donja karta do 65C gornja karta.

I naravno pitanje napajanja. Sve nagruvano do kraja za sada sasvim uspešno gura dotični Sweex gold od 650W.

E sada pošto sam utvrdio da moj vremešni E6420 nije više dovoljan, šta mislite da li je nophodno ići na neki quad zbog CF ili će i neki E85/[email protected] biti dovoljan?

Šta sam na kraju dobio za 200e:
1) Šarenoliko ubrzanje u igrama (isplativo po meni) :type:
2) Više ne moram da palim grejanje da bi dogrevao sobu, samo poteram GRID i nema zime više :exploder:
3) Mašinu koja brutalno dobro izgleda sa 2 XFX4830 i GeminII.

Kada se dotični iz SBB-a smiluju i vrate Net u moj kraj (cela ulica ga nema već 18 dana) postovaću konkretno sve rezultate zajedno sa slikama mašine.

Šta sam na kraju dobio za 200e:
1) Šarenoliko ubrzanje u igrama (isplativo po meni) :type:
2) Više ne moram da palim grejanje da bi dogrevao sobu, samo poteram GRID i nema zime više :exploder:
3) Mašinu koja brutalno dobro izgleda sa 2 XFX4830 i GeminII.

Polako imas odlican uspeh posle samo jednog dana, kada se malo uhodas i doteras sve kako treba, kao Spaad koji ima slabiji procesor od tebe cak pa mu shljaka sve kako treba, onda ces tek da vidis sta je uzivancija, mislim da ne treba da menjas procesor samo mu malo smanji napon i stavi ga tipa na 3,4 ghz, a recimo kasnije idi obavezno na Quad core, nema svrhe da sa dual core-a koji nije toliko los da prelazis na dual core. Za sada ti je dovoljan taj procesor samo mu smanji voltazu na 1,45v da ti ne bi riknuo pa ces onda morati nov da kupujes. :)

Samo da se ovo ne pretvori u raspravu o procesorima, znaci da podsetim ljude ovo je tema vezana za XFX 4830.

Poslednja izmena:
Kupio sam danas ovu kartu. Ukartko - kriminalno dobro :)
E sad pitanje, kako da namestima da se ventilator vrti sporije u 2d (kad sam u windowsu), a kad ukljucim neku igru da sam regulise brzinu obrtaja prema zagrevanju? Jel moguce to pomocu ovog Catalyst Control Center-a sto sam dobio uz graficku?

Poslednja izmena:
Kupio sam danas ovu kartu. Ukartko - kriminalno dobro :)
E sad pitanje, kako da namestima da se ventilator vrti sporije u 2d (kad sam u windowsu), a kad ukljucim neku igru da sam regulise brzinu obrtaja prema zagrevanju? Jel moguce to pomocu ovog Catalyst Control Center-a sto sam dobio uz graficku?
pa na koliko % vrti u 2D kada ti toliko smeta? i koliko si je platio u dinarima?

a na 60% ga cujes?

Ok spustio sam procesor sa max 3.6 na nekih razumnijih 3.4 i to pri naponu od "samo" 1.45V. Nisam se mnogo igrao juče tako da je jedino što mogu da kažem da se u GTA IV gubi barem 5 fps za tih 200 mhz. Istestiraću danas razne igre kako bih utvrdio razliku između 3.2 i 3.6 Ghz.

Evo par sličica, ako ništa drugo barem dve 4830 izgledaju u CF do jaja. :smash:

Prilozi

• IM000370.jpg
    IM000370.jpg
    516.8 KB · Pregleda: 140
  • IM000355.jpg
    IM000355.jpg
    506.2 KB · Pregleda: 113
Ok spustio sam procesor sa max 3.6 na nekih razumnijih 3.4 i to pri naponu od "samo" 1.45V. Nisam se mnogo igrao juče tako da je jedino što mogu da kažem da se u GTA IV gubi barem 5 fps za tih 200 mhz. Istestiraću danas razne igre kako bih utvrdio razliku između 3.2 i 3.6 Ghz.

Kako to Sweex napajanje izdržava?

Drzi tako na 3,4ghz, i uzivkaj, procesor ti je lepo hladjen tako da 1,45v ne bi trebalo da ima problema. Gubis u igrama tako maks do 5 frejmova, na mom procesor bar testirano za svakih 100 mhz dobije se izmedju 2-3 frejma, zavisno od igre.

Gde si nasao CF mostic i ako si kupovao koliko para?

Za sada dobro :smoke:

Mada planiram da ga menjam.
Znam dobra mašina a polu-krsh napajanje.
I meni bode oči, pa makar kada ga gledam.

Sto bre bas je kul, tozla boja i sve! :d

Poslednja izmena:
CF mostić sam dobio u Atomu kada sam kupio drugu kartu. Pa valjda je red da se otvore za mostić, do sad sam potrošio kod njih brdo para u zadnjih par godina. :d

Što se napajanja tiče stvarno ne ide ono zlatno sa crno srebrnom kombinacijom kućišta i komponenti unutra.

Pazi tih 5 fps više itekako znači u GTA 4 jer ovako sam na 25-30. Granica gde se lomi između igrivog i neigrivog.

Netreba mozda da stavish oba CF mostica ??

blagi offtopic, da bi ti GTA radio kako treba procitaj tweakove u toj igri jer igra radi ocajno out of the box. kada se odradi par stvari onda poleti manje vise...bzvz je da sa takvom masinom imas 25-30fps u 12x10 :S:
procitaj celu temu:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=183884

Jos jedan off.:)
Radi CF i sa jednim mostom,ali za vece rezolucije kazu bolje je dva.

http://ati.amd.com/technology/crossfire/howitworksdemo.html

(stariji demo, ali princip je isti)

Sa AMD/ATI foruma:
Because I asked the Sapphire Techs this when I first got the HD3/4xxx cards to mess with, and their answer was with the new HD3/4xxx cards ( unlike the HD2900 series ) you only need 1 bridge for 2 cards, 2 bridges for 3 cards, 3 bridges for 4 cards ... otherwise you'd never be able to connect x4 single cards together .. People use 2 bridges for a pair of cards because it apparently helps bandwidth for gaming at very very high resolutions.

GG ( Moderator @ SapphireTech's VGA / Mainboard Help Forums ).
:wave:

Evo sinoć sam izvrteo standardni test igara na različitim brzinama procesora, kako bi utvrdio da li i koliko mi procesor "guši" 4830-ce u CF.

Grafičke su fiksirane na 700/1050 u svim testovima, dok sam procesor vrteo na "standardnih" 3.2 i na max 3.6 Ghz.
Rađeni standardni testovi u rezoluciji 1280x1024

Rezultati se sledeći:

[email protected]

AVG / MAX / MIN

Far Cry2 58 / 83 / 43
Warhead 34 / 50 / 18
World in conflict 56 / 121 / 28
GTA IV 43

[email protected]

AVG / MAX / MIN

Far Cry2 67 / 86 / 52
Warhead 35 / 51 / 21
World in conflict 63 / 125 / 33
GTA IV 47

Razlike za tih 400 mhz iznose:

Far Cry2 9 / 3 / 9
Warhead 1 / 1 / 3
World in conflict 7 / 4 / 5
GTA IV 4

Ili u procentima za prosečni frame rate:

Far Cry2 16%
Warhead 3%
World in conflict 12%
GTA IV 9%

E sad grafičke mogu kompotno da rade i na 750 za GPU ali iskreno da kažem, tako neka exzibicija će morati da sačeka neko novo napajanje, da ne bude baš :exploder:

Jos jedan off.:)
Radi CF i sa jednim mostom,ali za vece rezolucije kazu bolje je dva.

http://ati.amd.com/technology/crossfire/howitworksdemo.html

(stariji demo, ali princip je isti)

Sa AMD/ATI foruma:
Because I asked the Sapphire Techs this when I first got the HD3/4xxx cards to mess with, and their answer was with the new HD3/4xxx cards ( unlike the HD2900 series ) you only need 1 bridge for 2 cards, 2 bridges for 3 cards, 3 bridges for 4 cards ... otherwise you'd never be able to connect x4 single cards together .. People use 2 bridges for a pair of cards because it apparently helps bandwidth for gaming at very very high resolutions.

GG ( Moderator @ SapphireTech's VGA / Mainboard Help Forums ).
:wave:

Nabaviću još jedan pa ću baš da probam, mada sumljam da donosi bilo šta osim boljeg izgleda. :smoke:

Nazad
Vrh Dno