Šta je novo?

[VGA] XFX Radeon HD 4830 512MB

Ma ne sme da bude tolika temperatura ni u ludilu. Znash li shta znachi preko 80c za 45nm procesore ? Ne znam koliko si u OC-u ali gledaj da ti ne prelazi preko 72c pri vishe satnom maltretiranju mashine. Znam ja shta je AFE kuler ali ti si otpanjio napon na 1.6v za samo 4ghz !?!?!?

Vidi ti lepo spusti taj vcore i max mnozilac i lepo digni fsb pa se tu malo igraj, ovako maltretiranje procesora sa ajde relativno ok kulerom [ mada shta ochekivati od AFE-a realno] zaista nije pozheljno i potrebno.

Veruj mi kada pogledash taj test i tvoj screenshot neshto se zaista ne slazhe ! To morash priznati.
Nema shta ti dodatno da ga zatezujesh da ne daj bozhe pukne plocha, vecj se drzhi specifikacija kako za kuler tako i za OC samog proc-a. 80c je previshe.

sve ja to vec znam, i za svaki dan drzim cpu na 3.6ghz @ 1.36v, pri cemu temp ne prelazi 55 C u orthosu, a u igrama 47 C... ovo je bilo samo za potrebe testiranja, da vidim koliko moze cpu izvuci, al' imam cpu koji poslije 3.6ghz gotovo da trazi po 0.1v napona za svakih narednih 100mhz :smash::smash:
skinucu kuler da pogledam bazu, i taman provjerim kako je nalegao, pa javljam utiske

80C :shock::hair::shock: Iscooliraj malo taj CPU, što je mnogo mnogo je.

Nego zna li neko koji program da koristim u Visti64 umesto Catalist Control Centra? Pošto kada njega instaliram od CF u Visti64 nema ništa. :trust:

Flashovanje biosa kartice, eto taj program ti je najbolji! :D

Ako moze Riva da ti zavrsi posao Rivu, ako ne moze onda ovaj program sto sam ti predlozio prvi.

A kako ce flash kartice da resi problem bas me zanima
ako je problem kod ljudi na nivou drajvera ...
Sharpshooter, koristi catalyst 8.10 drajvere, CrossFire sa njima radi "normalno"
tj. radi

A kako ce flash kartice da resi problem bas me zanima
ako je problem kod ljudi na nivou drajvera ...
Sharpshooter, koristi catalyst 8.10 drajvere, CrossFire sa njima radi "normalno"
tj. radi

Ma bre Tarmi, ohladi! :D Salim se ;) Pa njemu je problem sto preko Rive ne moze da overklokuje obe kartice, a fleshovanjem biosa to moze da odradi i plus moze i malo da ih utisa dodatno.

sorry za off al' moram...
ne znam kako sa tx-om imas tako niske temp...evo moj primjer sa e5200 na 4ghz @ 1.6v i Artic freezer Xtreme na 1500rpm, tj na max obrtaja:

Sta da ti sad i ja kazem!
Temperature su kod mene OK, tj. tachne i realne, nisam "gushter" :d

A kod tebe definitivno neshto ne shtima kako treba, ili jednostavno imash uzasan primerak CPU-a, mada, vidish ja sa mojim ne mogu na 4GHz bez 1.7V, dok tvoj ide sa manjim naponom.

Sve u svemu ja razmisljam o prelasku na E7xxx seriju, ili ukoliko bi iskrsne povoljno neki Quad. A mozda chak i na Dragon platformu! :D

Poslednja izmena:
Sta da ti sad i ja kazem!
Temperature su kod mene OK, tj. tachne i realne, nisam "gushter" :d

A kod tebe definitivno neshto ne shtima kako treba, ili jednostavno imash uzasan primerak CPU-a, mada, vidish ja sa mojim ne mogu na 4GHz bez 1.7V, dok tvoj ide sa manjim naponom.

Sve u svemu ja razmisljam o prelasku na E7xxx seriju, ili ukoliko bi iskrsne povoljno neki Quad. A mozda chak i na Dragon platformu! :D

Bolje na Dragona idi, sa tom plocom neces da se naklokujes na Intel Kvodu! :D

Hm, pa ne znam bas, za nove Q9 seriju svi uzimaju X48 cipset, mozda ce moci, mozda ne ne znam kakav je taj P31 cipset, zvuci sumnjivo?

To je osakacena verzija P35 chipseta i takve ploche koshtaju 50 €. I na njoj nishta od O/C quada sigurno :) Barem ne na 3.6GHz.... Mozda bi na nekih 3.0 GHz i izgurala... Plocha od 50 i Quad od 160 € za O/C neidu zejedno nikako :)

Poslednja izmena:
To je osakacena verzija P35 chipseta i takve ploche koshtaju 50 €. I na njoj nishta od O/C quada sigurno :) Barem ne na 3.6GHz.... Mozda bi na nekih 3.0 GHz i izgurala... Plocha od 50 i Quad od 160 € za O/C neidu zejedno nikako :)

Eto covek koji je upuceniji u Intel ti je sve reko!

Shto ne bih?

Da OCnem Q6600 na 3500-3600 i lepota! Valjda ce moci plocha da to izgura!

Za Q6600 @ 3.6GHz ti treba neka ploca sa dobrom naponskom jedinicom i neki
pristojan primerak.
4phase ploce za furunicu u 65nm ... tesko

Tako je, evo ja imam problema sa quadom i plocom sa trofaznom regulacijom. Vdroop je rijesen pomocu pencil moda, ali quad jednostavno nije stabilan preko 3GHz. Doduse, imam los primjerak (VID=1.325V), ali overclock ovog cuda se drasticno razlikuje od E2160 koji je na ovoj ploci isao u nebesa (imao sam 78% oc za 24/7 na istoj ploci i to duze od godinu dana). Ploca mi se ne mijenja jer moj quad trazi puno soka iznad 3.2GHz.

U biti sam sretan sa 2.8GHz i 1.184V, Freezer na 1500rpm u loadu, a temp ispod 60C. :D

Dok nisam uzeo plocu sa 16phase napajanjem ovaj proc je trazio vecu voltazu za
stabilnost na samo 3GHz, naravno zbog vdrop-a
Sada sa dobrom naponskom (maximus II formula) procesor je stabilan na default voltazi na 3GHz
A vid mu je inace jako dobar za Q6600 ... samo 1.2625v
Pre ovog ASUS-a imao sam svasta od ploca...
Naravno ovo ne treba da znaci da je samo 16phase prava stvar za Quad ...
Mislim da su i ploce sa 8phase napajanjem za procesor dovoljne za Quad-ove

Dok nisam uzeo plocu sa 16phase napajanjem ovaj proc je trazio vecu voltazu za
stabilnost na samo 3GHz, naravno zbog vdrop-a
Sada sa dobrom naponskom (maximus II formula) procesor je stabilan na default voltazi na 3GHz
A vid mu je inace jako dobar za Q6600 ... samo 1.2625v
Pre ovog ASUS-a imao sam svasta od ploca...
Naravno ovo ne treba da znaci da je samo 16phase prava stvar za Quad ...
Mislim da su i ploce sa 8phase napajanjem za procesor dovoljne za Quad-ove

Fala na informacijama! ;)

Evo izgleda da se novo napajanje ipak isplaćuje. Pored boljeg OC CPU, na red je došao i GPU. Brža karta je uspela da izgura celih 810/1050 što dođe novi rekord. cheers

Kao dokaz evo snimka izvršenog Crysis warhead bencha.

Prilozi

• 810.JPG
    810.JPG
    250.4 KB · Pregleda: 99
Zanima me da li je neko uspeo da progura Fur Mark stability test na XFX 4830 700/2000 ili vecem OC. Kod mene se zakuca posle par minuta. 3D Mark prolazi bez problema i na vecim frekvencijama, i u igrama je sve savrseno stabilno.

:type:

Zanima me da li je neko uspeo da progura Fur Mark stability test na XFX 4830 700/2000 ili vecem OC. Kod mene se zakuca posle par minuta. 3D Mark prolazi bez problema i na vecim frekvencijama, i u igrama je sve savrseno stabilno.

:type:

Skinuću pa ću probati danas poslepodne ako budem imao vremena.

Evo izgurah i taj Fur test. Prošla je stabilno na 780/900.

Prolazi 3DMark 06 stabilno na 830/1050.
Prolazi Crysis Warhead bench stabilno na 810/1050.
I ovaj krzneni ogrtač na samo 780/900. (Zaboravio sam da memoriju kloknem).

Prilozi

• Fur.JPG
    Fur.JPG
    287.2 KB · Pregleda: 58
Evo i obe karte ali samo na 700/1050 (Još uvek nisam modovao BIOS na njima).

Prilozi

• FurX2.JPG
    FurX2.JPG
    277.6 KB · Pregleda: 40
Evo izgurah i taj Fur test. Prošla je stabilno na 780/900.

Prolazi 3DMark 06 stabilno na 830/1050.
Prolazi Crysis Warhead bench stabilno na 810/1050.
I ovaj krzneni ogrtač na samo 780/900. (Zaboravio sam da memoriju kloknem).

Taj rendering u Fur Mark-u maksimalno opterećuje karticu, ista priča i kod mene, sa nekim većim OC vrednostima nema šanse da se protera tj. nije stabilno. :smash:

pozdrav ljudi! posto je ovo najcitanija 4830 , rekoh da pitam ovde :) da li je neko od vas cackao 2d frekvencije i napon u cilju smanjivanja temperature a i potrosnje?

ja sam bas danas nesto cackao u ATT-u i , smanjio sam napon koliko je moglo, ali nisam uspeo da smanjim frekvenciju memorije ispod 600, jednostavno pojavljuju se artefakti... a citao sam da 4870 radi i na nekih 250mhz recimo. a inace, klokno sam je za 3d na 725/2070, furmark stabilno bez artefakta u njemu, neka 2min koliko sam terao. u igrama naravno moze i vise, ali nek za sad stoji ovako. bar dok ne dodje recimo accelero ako ga madjem negde... na 725/2070 presao sam 7k markova u vantage (znaci samo gpu skor) pozz

Ja se razmisljao da uzmem onu XFX GTS 250, ali na kraju se opet vratih u ATI tabor i uzeh XFX 4830. Jeftinija, moze da se klokuje, izgleda odlicno. Nisam se *****ao, a danas cu da probam neki FPS (predlozite nesto da je isprobam). Procitah na prethodnim stranama da je vec neko upario (CF) i da je super. Pa za 200e se dobije super igracka.

Uzeo sam je juce u ATOMU 9700 din i za skoro 2.500 din jeftinije nego u Gigatroncu.
Kloknuo sam je odmah sa Rivom na 700/1000(2000). Fan se nije ni ubrzao. Koliko moze iz ove kartice da se iscedi za stabilni rad?
Imam dobro napajanje i dobar proc., tako da bi trebalo da ide kako treba. VAljda ce ova karta da tera Diablo 3 i SC2, kada se pojave.

Poslednja izmena:
Uradi Crysis Bench ako hoces da je isprobas. Inace taj XFX 4830 je za te pare odlicna kupovina.

Da li je bolje da sam uzeo isto XFX 4850? Ona je 15.000 din:trust: Koliko se dobija % sa njom i da li moze da se klokne kao 4830? Cisto pitam, ako su male razlike, onda se ne isplati dodati tih 5000din.

Poslednja izmena:
Da li je bolje da sam uzeo isto XFX 4850? Ona je 15.000 din:trust: Koliko se dobija % sa njom i da li moze da se klokne kao 4830? Cisto pitam, ako su male razlike, onda se ne isplati dodati tih 5000din.

znachi, ne da se ne isplati nego je to i previshe. 4850 je brza nekih 10 do maximum 15 %, koji se mogu stici ili prestici Overclock-om 4830-ice, tako da je to chisto bacanje para uz vetar. Nisi se zayebao!

ja moju drzim na defaultu, a u Rivi sam napravio OC profil na 700/2100, koji moze biti i za svaki dan, ali nemam potrebe za tim posto jedva i stignem da upalim neku igru u toku nedelje, a kamoli da se igram. :(

Poslednja izmena:
Instalirao sam Catalyst 9.4. Da li da ga ostavim ili da instaliram neke prethodne verzije.

Bolje sto si uzeo tu 4830, jer stvarno overklokom dostize performanse 4850-ice a dosta je jeftinija, ako ti sve radi ok nemoj da menjas driver-e.

Ne znam koliko je ovo pouzdana informacija:
http://www.bozzabench.com/News/tabid/60/language/en-US/Default.aspx

Ali izgeda da, slicno kao sto je izasla 4850 DDR5 koja je downclockovana 4870, tako PowerColor i Sapphire izbacuju 4830 sa 800 stream procesora, dakle nova 4830 = 4850 DDR3, jedino je cena nepoznata, moguce da se cenja nece povecavati.

Dakle zamene su:
umesto 4830 640sp -> 4830 800sp = 4850 DDR3
umesto 4850 DDR3 -> 4850 DDR5 = 4870 malo downclock-ovana

Bas juce sam imao jednu PowerColor 4830 istu kao sa slike iz linka,
ali nisam pogledao da li kartica ima 800 ili 640 stream-ova ...
Zakasnio si sa informacijom jedan dan :) ovako bi imali info iz prve ruke

Vrh Dno