Šta je novo?

[VGA] XFX Radeon HD 4830 512MB

Ja se razmisljao da uzmem onu XFX GTS 250, ali na kraju se opet vratih u ATI tabor i uzeh XFX 4830. Jeftinija, moze da se klokuje, izgleda odlicno. Nisam se *****ao, a danas cu da probam neki FPS (predlozite nesto da je isprobam). Procitah na prethodnim stranama da je vec neko upario (CF) i da je super. Pa za 200e se dobije super igracka.

Uzeo sam je juce u ATOMU 9700 din i za skoro 2.500 din jeftinije nego u Gigatroncu.
Kloknuo sam je odmah sa Rivom na 700/1000(2000). Fan se nije ni ubrzao. Koliko moze iz ove kartice da se iscedi za stabilni rad?
Imam dobro napajanje i dobar proc., tako da bi trebalo da ide kako treba. VAljda ce ova karta da tera Diablo 3 i SC2, kada se pojave.

Trebala bi svaka da ide do barem 740, tako da prži samo. Što se tiče CF vozio sam ga jedno mesec dana i mogu reći da je brutalan, ali spremi se i na par razočarenja. Pregledaj prethodne stranice teme i tu ćeš sve naći što te interesuje o 4830 CF, samo da ti napomenem da ti je potreban prilično jak procesor da izgura 2 karte.

Juče sam prodao jednu kartu i to čisto iz razloga ekonomske krize :)
Tako da sada se vozi samo jedan XFX 4830 na 780/1050 za svaki dan.

Koliko sam mogao da primetim, mozda i gresim, u Rivi sam pomerao klizac za GPU i izbaci mi znak uzvika kada sam stigao do vrednosti od 740. Probacu veceras malo duze da se igram sa vrednostima. Vrednosti za memoriju idu preko 1100. Ja drzim na 710/1050.

Probao sma Furmark i stability test. Povecavao je temp u koracima i na 78 stepeni su mi se pojavile horizontalne zelene linije preko celog ekrana, umesto rendera. Da li sam trebao jos da pustim ili je to max vrednost pa je zakucao test ili to nije kraj testa?

Koliko sam mogao da primetim, mozda i gresim, u Rivi sam pomerao klizac za GPU i izbaci mi znak uzvika kada sam stigao do vrednosti od 740. Probacu veceras malo duze da se igram sa vrednostima. Vrednosti za memoriju idu preko 1100. Ja drzim na 710/1050.

Probao sma Furmark i stability test. Povecavao je temp u koracima i na 78 stepeni su mi se pojavile horizontalne zelene linije preko celog ekrana, umesto rendera. Da li sam trebao jos da pustim ili je to max vrednost pa je zakucao test ili to nije kraj testa?

Da li ti je kućište dobro provetreno, pošto meni u CF configuraciji (2x4830) temperatura na gornjoj karti nije prelazila preko 70C ni u Fur testu.
Što se tiče zelenih linija da znači da ti prsava karta na tim taktovima. Proveri brzinu okretanja ventilatora na njoj i ako treba ručno je povećaj. Što se tiče znaka uzvika, to se sama Riva iznenađuje koliko ti je dobar primerak zapao ;)

Nemoj baš da ti FurMark bude reper stabilnosti pošto je to ne standardno mučenje karte. Uzmi neku zahtevnu igru, odigraj sat-dva i ako u njoj nemaš problema uživaj. Preporučujem Race driver GRID, jer je to igra koja mi prva izbacuje artifakte ako preteram sa OC-om.

Da li ti je kućište dobro provetreno, pošto meni u CF configuraciji (2x4830) temperatura na gornjoj karti nije prelazila preko 70C ni u Fur testu.
Što se tiče zelenih linija da znači da ti prsava karta na tim taktovima. Proveri brzinu okretanja ventilatora na njoj i ako treba ručno je povećaj. Što se tiče znaka uzvika, to se sama Riva iznenađuje koliko ti je dobar primerak zapao ;)

Nemoj baš da ti FurMark bude reper stabilnosti pošto je to ne standardno mučenje karte. Uzmi neku zahtevnu igru, odigraj sat-dva i ako u njoj nemaš problema uživaj. Preporučujem Race driver GRID, jer je to igra koja mi prva izbacuje artifakte ako preteram sa OC-om.

Ma bez veze sam instalirao furmark, cisto da probam. Imam 2 12-tice unutra, tako da dobro duva. Mada sam cuo da je ubrzao vent, ali ne nesto puno, pri clocku.
Probacu GRID.

ajde da se i ja zapljunem. qpio sam pre neki dan od Sharpshootera jednu njegovu XFX 4830 i stavio je odmah na 770/2100Mhz i izvrteo 3D Mark 2006. nisam imao vremena za dalja ispitivanja jer se to desavalo u 6 ujutru i bio sam mrtav pijan. sve u svemu, probacu jos malo da je zategnem ovih dana pa cu postovati rezultate...
za sada sam prezadovoljan kartom. odlican posao su uradili cobani u XFX-u :)

Poslednja izmena:
Jel se varam il sam video tvoju graficku 4850 u oglasima ?!?
Sa 4850 na 4830 :zgran: ?

Hehe, Sa 4850 na 4830. Ja sam jos gori. Ja sam presao sa MSI GTX 280 na 4830. Jes da sam kupio za MSI, PS3 i sada se nasladjujem.

Hehe, Sa 4850 na 4830. Ja sam jos gori. Ja sam presao sa MSI GTX 280 na 4830. Jes da sam kupio za MSI, PS3 i sada se nasladjujem.

To ti je veoma odlicna stvar sto si uradio ;).
4830 ce gurati na 1680x1050 sve igre, uz manje ili vise AA/AF, a kupio si i konzolu.
Samo mi nije jasno za koliko si onda para prodao GTX 280, za 400e :D, kad si uspeo i 4830 i PS3 da kupis ?!?

Poslednja izmena:
To ti je veoma odlicna stvar sto si uradio ;).
4830 ce gurati na 1680x1050 sve igre, uz manje ili vise AA/AF, a kupio si i konzolu.
Samo mi nije jasno za koliko si onda para prodao GTX 280, za 400e :D, kad si uspeo i 4830 i PS3 da kupis ?!?

Ne. Samo sam uzeo PS3 za GTX 280, a ovu XFX sam posebno platio.
Evo igram DEMIGOD vec 3-4 sata na 1920x1200 4xAA i igra klizi.
Kartica kloknuta na 710/2100

Pa poteraj obe karte na max OC-cu, što za njegov bivši 4850 dođe 650 MHZ i 4830 na 770 MHZ i videćeš o čemu ti pričam. Brža je barem 10%

Po mojoj proceni potrebno je 4830 nagurati na 680-700 da bi dostigla def 4850, a sve preko toga....

Ista stvar važi OC-uj 4850 na 750 MHZ i dobio si 4870, što dođe da kada bi OC-ova 4830 na nekih 800-820 MHZ dobio bi 4870.

ukratko, sa starom kartom sam imao 11500 markova a sa novom 12k, dakle imam oko 4-5% vise i to je to. kapiram da ce u igrama isto ili neosetno brze raditi ovaj XFX nego stari Xpertvision. samo je XFX tisi i baca vazduh napolje. to je sva mudrost...
edit: karta ipak nece na 770Mhz vec na 750, ali dobro...

Poslednja izmena:
Jeste da je malo bajata karta, ali sam je stavio pod vodu, pa rekoh da prenesem utiske.

Nabavio sam EK univerzalni water blok i nakačio ga na moju XFX 4830 koja je sa def hlađenjem dostizala oko 800-810 Mhz u 3Dmark06 sa ventom na 100%, a FurMark je prolazila sa bednih 770 mhz.

Elem posle potapanja iste pod vodu (samo sam je dodao na postojeći CM Aquagate Max) dobio sam sledeće:

Bez promene napona i sičnih Voltmod ****** karta sada prolazi FurMark na celih 840 Mhz za procesor!!!! :zgran:

Pošto hladnjake za memoriju još nisam nabavio nju sam ostavio na def, takođe procesor još uvek nisam vratio na standardnih 3.8 Ghz. Najbolja stvar je da pri testiranju karta ne prelazi 40C.

3Dmark još nisam izvrteo ali biće i to sledećih dana.

Znači sa standardnih 575 na 840 Mhz bez promene napona, nije loše za staru damu.

Prilozi

• Furmark-840.jpg
    Furmark-840.jpg
    464.7 KB · Pregleda: 98
  • IM000623.jpg
    IM000623.jpg
    527.4 KB · Pregleda: 161
rezultat je do jaja, nema sta ali pak su igre relevantnije od furmarka i ostale boranije. meni je recimo u Call of Juarez 2 bagovala karta dok je nisam spustio na 730Mhz cini mi se. eto, ko bi reako, nije zahtevna igra ali napreze GPU vise od 3D Marka koji prolazi bez problema na 750Mhz. sve u svemu, ako ti bude u igrama stabilna na 8 glava - do jaja.

Daj vidi nabavi mi te hladnjake za memoriju, pa da je zategnem do kraja. Igraću Dirt2 ovih dana pa ću videti da li može da izdrži i igre isto kao i FurMark.

moraces da me podsetis kada budem porucivao ponovo...

evo i ja posle dinu dana epske torture ove xfxice da postavim rezultate!800/1050
u furmarku stoji da su klokovi na 700/1050,ali gpu-z,riva tuner,a i ja ne mislimo tako xD
da li ja nju da drzim na ovim klokovima ili ipak maalkice da se iskuliram?

Prilozi

• xfx4830.jpg
    xfx4830.jpg
    477.3 KB · Pregleda: 70
Daj vidi nabavi mi te hladnjake za memoriju, pa da je zategnem do kraja. Igraću Dirt2 ovih dana pa ću videti da li može da izdrži i igre isto kao i FurMark.

uzmi xsilence zavrsice ti posao ;) sad ti je problem za memoriju nema sta da ih hladi onake je barem nesto duvao vent sa coolera ili stavi 12cm vent da duva preko toga :wave: takav sam imao dobitak kada sam hladio 3850 moduj kartu za izvuces maximum i znaj da ti temo nece skociti ni tad :d dalje od 45 nece da vidi

Memorija se ispostavilo nije nikakav problem bila i karta je skroz stabilna na 840/1050. Znači hladnjaci u njenom slučaju ničemu ne služe. Inače 12-ica sa dna kućišta bije direktno na kartu što je izgleda dovoljno.

Avaj pošto nisam uspeo da pronađem još jednu XFX 4830 za CF, nabavio sam 4870 koji sam takođe stavio pod vodu, ali ovaj put sa full cover EK WB.

Tako da ako je neko zainteresovan za CF ili mu treba ovakav fin XFX neka me cimne PP. Prodaja je u toku.

He he probao sam i CF 4870 + 4830 smejurija živa. Win 7 se malo tripuje u tom slučaju i moram da 2 puta instaliram drajvere, ali na kraju ipak radi. *** nisam baš radio detaljna testiranja, ali evidentno je da 4830-ca guši drugu kartu. Razultati su malo bolji nego 2 x 4830.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno