Šta je novo?

popularnost Linuxa

dejan2006

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2007
Poena
319
Glasao sam i ja u anketi Operativni Sistem http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=189689
I mogu vam reci da sam se zapanjio sa tim koliko malo ljudi koristi Linux . Od oko 180 osoba koji su glasali
samo njih 9 koristi linux . To mu dodje oko 5 % . Samo 5 % !
U cemu je toliko mala popularnost Linuxa kao besplatnog operativnog sistema , zapravo ?

Tacnije, ako se uzme prosecna populacija koja posecuje bench 5% i jeste realno, dok ako gledamo opstu populaciju korisnika racunara linux pada na nekih 1-2%.

Poslednja izmena:
Ako ima 5% ljudi koji rade na linuxu 24/7, to je sasvim ok.

@dejan2006
Ja mislim da je za malu popularnost linuxa krivo stanje na trzistu. Do skoro su svi bred racunari bili isporucivani sa instaliranim Windowsom. Od skoro su neki poceli da prelaze na Linux, ali se tu javlja novi problem. Ljudi su vec navikli na windows. Sledeci problem je inertnost i strah od novog. Vecina neKorisnika Linuxa, ne bi znali da kazu zasto ne koriste Linux, ali bi znali da kazu zasto koriste Windows (zbog igrica).

Glasao sam i ja u anketi Operativni Sistem http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=189689
I mogu vam reci da sam se zapanjio sa tim koliko malo ljudi koristi Linux . Od oko 180 osoba koji su glasali
samo njih 9 koristi linux . To mu dodje oko 5 % . Samo 5 % !
U cemu je toliko mala popularnost Linuxa kao besplatnog operativnog sistema , zapravo ?

Nemaju ti te ankete veze s mozgom :d Ja recimo koristim Linux kao primarni OS a nisam glasao, a verujem da takvih kao ja ima puno :smash:

@dejan2006
... Vecina neKorisnika Linuxa, ne bi znali da kazu zasto ne koriste Linux, ali bi znali da kazu zasto koriste Windows (zbog igrica).

Desetak godina koristim racunar, i pokusavao sam u vise navrata da se bahcem sa Linuxom. Argumenti zasto sam jos na Windowsu: igre, manji izbor aplikacija, potreba za stalnim internetom da bi se iste ubacile, navika... Naucio sam da se borim sa odrzavanjem Windowsa, a Linux znam samo instalirati i koristiti, crni prozori i dugi teksualni nizovi su mi uvek bili mrski. Treba li jos?

PS: Linuxi su jedino lepsi na oko postali, ali to mi nije primarno. Bitnija je funkcija.

Desetak godina koristim racunar, i pokusavao sam u vise navrata da se bahcem sa Linuxom. Argumenti zasto sam jos na Windowsu: igre, manji izbor aplikacija, potreba za stalnim internetom da bi se iste ubacile, navika... Naucio sam da se borim sa odrzavanjem Windowsa, a Linux znam samo instalirati i koristiti, crni prozori i dugi teksualni nizovi su mi uvek bili mrski. Treba li jos?

PS: Linuxi su jedino lepsi na oko postali, ali to mi nije primarno. Bitnija je funkcija.

Napredovao je Linux po pitanju odrzavanja tokom godina. Sad je vise User friendly nego ranije tako da to nije neki argument. Jedina mana mu je sto ovde niko ne placa softver pa svi imaju za dz Win i aplikacije, inace bi video kako bi ljudi lako "administrirali" Linux:d

Napredovao je Linux po pitanju odrzavanja tokom godina. Sad je vise User friendly nego ranije tako da to nije neki argument. Jedina mana mu je sto ovde niko ne placa softver pa svi imaju za dz Win i aplikacije, inace bi video kako bi ljudi lako "administrirali" Linux:d

Slazem se da bi suzbijanje piraterije kod nas, nateralo ljude na Linux. Ali istrazivanja o zastupljenosti Linuxa od par posto nisu radjena samo u Srbiji. Ameri imaju manji procenat nelegalnog softwarea pa i dalje nece ono sto je "dobro" i besplatno.

Poslednja izmena:

Linuxi su danas prilično funkcionalni, jako je malo stvari koje se mogu uraditi pod Window-om, a da ne mogu pod Linux-om. Linux aplikacija danas ima puno, kvalitetom su dosta napredovale, a puno se i Windows programa može pokrenuti kroz Wine. Još uvek obično ima malo više čačkanja oko podešavanja nego što bih preporučio za neiskusnog korisnika, ali iskusni korisnici bi trebalo da koriste Linux, Windows je više za decu.

Igre i dalje ostaju problem, mada nije ni tu tako crno. Ljubitelji online FPS-ova imaju da biraju do mile volje (Quake 1/2/3/4, UT 1/2, Prey, Counter Strike, Nexuiz, Open Arena, Warsaw...), a rade i najpopularniji MMO-ovi (WoW, Guild Wars, EVE, City of Heroes/Villains...). Srećom, ova dva žanra igara su i najpopulanija na PC-u, dok većina ostalih igara ionako izlazi samo za konzole. :S:

Slazem se da bi suzbijanje piraterije kod nas, nateralo ljude na Linux. Ali istrazivanja o zastupljenosti Linuxa od par posto nisu radjena samo u Srbiji. Ameri imaju manji procenat nelegalnog softwarea pa i dalje nece ono sto je "dobro" i besplatno.

Drastichnu prednost Windowsu daju igre. Jer dobar deo trzishta cine gejmeri i zato se odluchuju i na kupovinu Windows-a samo da bi mogli da koriste igre...

Dosta prednosti windowsu potice iz navike, jer vecina ljudi zamislja windows kao deo racunara, tj:
"Znam da postoje stari windows i ovaj novi (vista). Koji su ti sad Linux i Mac? Jel to noviji windows od Viste ili stariji?"
A naravno i ono: "Nikad nisam video Linux, ali znam da je jako komplikovan, pricali su mi o nekoj konzoli...".

U stvarnosti je Linux komplikovaniji za podesiti prvi put (mada je to relativno, jer ljudi instaliraju i krekuju svakakve programe na windowsu sa jako komplikovanom procedurom i ne smeta im), ali je odrzavanje visestruko lakse. Za razliku od windowsa kome treba i antivirus i firewall, pa ciscenje registry baze, defragmentacije... Linux jednostavno radi....

Poslednja izmena:
A i sto se tice podrske za hardver nove distribucije stoje vise nego dobro. Na mom laptopu acer 5530G je sve radilo na prvu loptu sa opensuse 11.1.

Mislim da je primarni "problem" s Linuxom što ljudi očekuju neki Windows klon, a to nije to. Filozofija korištenja je skroz drugačija. Nema *nixa bez konzole i kao takav će više biti interesantatn onima koji i inače vole istraživati i petljati po sistemu.

Slazem se sa ovim, one distribucije koje i jesu "windows klonovi" pate od slicnih problema kao i windows...

Nekako sumnjam da pate od virusa i ostale gamadi....:)

Dobro ne bas od svih problema, mislio sam na to je sve nepotrebno zakomplikovano, tj dok nesto uradis umoris se od kliktanja i trazenja po menijima. Onda imaju milion servisa u pozadini jer racunaju mozda ce nekad nesto od taga zatrebati pa se vuku skoro ko vindovs i sl... A i sigurnost je narusena, radi udobnosti ;)

Dobro ne bas od svih problema, mislio sam na to je sve nepotrebno zakomplikovano, tj dok nesto uradis umoris se od kliktanja i trazenja po menijima. Onda imaju milion servisa u pozadini jer racunaju mozda ce nekad nesto od taga zatrebati pa se vuku skoro ko vindovs i sl... A i sigurnost je narusena, radi udobnosti ;)

A u linuxu da bi instalirao drajver moram da kompajliram ****** kernel.. te stvari koje su nepotrebno zakomplikovane sprecavaju linux da udje na desktop trziste. Postoji veliki broj korisnika kojima komp trba za net, muziku, filmove. i linux u desktop kucnom segmentu tu ima potencijala da uspe.

ne moraš, ko te to slagao?

A u linuxu da bi instalirao drajver moram da kompajliram ****** kernel.. te stvari koje su nepotrebno zakomplikovane sprecavaju linux da udje na desktop trziste. Postoji veliki broj korisnika kojima komp trba za net, muziku, filmove. i linux u desktop kucnom segmentu tu ima potencijala da uspe.

U vecini slucajeva ne moras da radis nista jer ce samo da radi.
A kernel ne moras nikad da kompajliras da bi ubacio drajver :D

Razlog? Neobavestenost i neupucenost. Za primer, pogledati post koji quote-ujem :)

Tipican primer nepoznavanja materije i onda kad se skupi takva gomila likova da savetuje druge o necemu o cemu nema pojma. Upravo ta neobavestenost odbija ljude jer zamisljaju Linux kao bauka koji jede korisnike necim sto se zove mracna i strasna crna konzola. Stvarnost je ipak malo drugacija - Linux je napredovao i to znacajno u zadnjih par godina. Dobra je alternativa svima koji surfuju netom/slusaju mjuzu/kuckaju u wordu/gledaju filmove a takvih je gomila.

A i sto se tice podrske za hardver nove distribucije stoje vise nego dobro. Na mom laptopu acer 5530G je sve radilo na prvu loptu sa opensuse 11.1.
Blago tebi :)

Ja sam se mučio i patio 3 meseca. Hteo sam da na dva manje bitna kompa (jedan desktop, jedan laptop) na poslu stavim neki Linux (isprobao 5 ili 6 distribucija, zadržao se na Kubuntuu). I ne vredi - i pored moje najbolje volje, i pored iščitanih stotina strana po Netu i brojnih foruma, to jednostavno nije bilo to! Bilo je brojnih problema (npr. sa integrisanom Via Chrome grafikom, sa deljenjem štampača, raznih sitnica koje su mi smetale...). Polse par meseci, odustao sam od Linuxa na tim kompovima, kupio XP Home x 2, instalirao ih i zaboravio na bilo kakve probleme.

Slično je bilo i kući, gde sam pokušao da stavim Linux (tu sam probao bar 10 distribucija!) na jedan stari laptop. I ne vredi. Sa jednom distribucijom nije radila grafika kako treba, sa drugom zvuk, sa trećom modem nije postojao... E, onda sam stavio XP Pro SP3 i evo već skoro godinu dana taj "otpisani" laptop radi odlično.

Zaključak: potreban je relativno nov i relativno mejnstrim hardver da bi Linux radio kako treba. Filozofija rada je takođe primetno drugačija, tako da jeste potrebno dosta vremena da se čovek navikne (ako je prethodno živeo i radio u Win svetu). Budućnost Linuxa? Mislim da je prilično svetla! (Ili se bar iskreno nadam da će biti takva.)

Blago tebi :)

Ja sam se mučio i patio 3 meseca. Hteo sam da na dva manje bitna kompa (jedan desktop, jedan laptop) na poslu stavim neki Linux (isprobao 5 ili 6 distribucija, zadržao se na Kubuntuu). I ne vredi - i pored moje najbolje volje, i pored iščitanih stotina strana po Netu i brojnih foruma, to jednostavno nije bilo to! Bilo je brojnih problema (npr. sa integrisanom Via Chrome grafikom, sa deljenjem štampača, raznih sitnica koje su mi smetale...). Polse par meseci, odustao sam od Linuxa na tim kompovima, kupio XP Home x 2, instalirao ih i zaboravio na bilo kakve probleme.

Slično je bilo i kući, gde sam pokušao da stavim Linux (tu sam probao bar 10 distribucija!) na jedan stari laptop. I ne vredi. Sa jednom distribucijom nije radila grafika kako treba, sa drugom zvuk, sa trećom modem nije postojao... E, onda sam stavio XP Pro SP3 i evo već skoro godinu dana taj "otpisani" laptop radi odlično.

Zaključak: potreban je relativno nov i relativno mejnstrim hardver da bi Linux radio kako treba. Filozofija rada je takođe primetno drugačija, tako da jeste potrebno dosta vremena da se čovek navikne (ako je prethodno živeo i radio u Win svetu). Budućnost Linuxa? Mislim da je prilično svetla! (Ili se bar iskreno nadam da će biti takva.)

Ja bash imam obrnuta iskustva, najvishe se druzim sa Ubuntu-om i ogromna vecina HW-a je radila out of the box, a stvarno sam bizao ubuntu na raznim krshevima. Chak mi je i DSL prepoznavao sav HW.

:wave:

Ja bas imam suprotna iskustva - evo sad skoro sam uzeo laptop koji je dosao sa vistom, jednostavno taj model se nije isporucivao u verziji bez OS-a (sto sam prvenstveno trazio), a ni u verziji sa XP-om.

Prvo sto sam uradio je - brisanje viste, uzimanje XP-a oridjinale i instalacija. Instalacija gotova relativno brzo, naravno gomila hardvera se ne vidi; uradjen update, opet mi ne radi gomila toga. Procesljao net, poskidao drajvere za XP za bas te konkretne hardverske komponente, opet - ne radi. Posle 4-5 dana, isprobavanja raznoraznih drajvera, konacno sam sistem doveo do stadijuma kada u Device Manager sve navodno radi ok ali......laptop posle standby-ja ne prikazuje sliku, ne radi mi 'sabvufer', kad god se dize windows vraca me u 1024x768 rezoluciju (sta god da podesim u setovanjima za grafiku) plus mi se masina mestimicno potpuno zakucava iz meni apsolutno misterioznih razloga.

Drugi sistem koji sam instalirao je Debian linux distro - instalacija je bila gotova istom brzinom kao u windowsu, jedino sto nije radilo je wireless, ali posle updateovanja prilikom cega su dovuceni novi kernel i ati proprietary drajveri, zatim i restarta, sve radi savrseno. Cak su i web kamera, modem i specijalni tasteri proradili iz prve.

Mogu reci da je na mom laptopu, na najmodernijem hardveru, windows XP potpuno i apsolutno zakazao u odnosu na linux sto se tice prepoznavanja hardvera.

Poslednja izmena:
Zato se i isporučivao sa Vistom ;)

Ipak treba imati u vidu starost XP-a kao OS-a; sada je naročito za laptop-ove teško naći drajvere za XP, jer ih kompanije ni ne pišu za dotični.

Pa i krpio sam drajvere k'o sto vidite....:)

I eto dolazimo do onoga sto je vazilo do pre 5-6 godina za linux - XP radi jadno sa novijim laptopovima jer proizvodjace bole uvo da pisu drajvere za isti.
Eto kako se sve preokrenulo :)

Poslednja izmena:
Pa i krpio sam drajvere k'o sto vidite....:)

I eto dolazimo do onoga sto je vazilo do pre 5-6 godina za linux - XP radi jadno sa novijim laptopovima jer proizvodjace bole uvo da pisu drajvere za isti.
Eto kako se sve preokrenulo :)
Nije se preokrenulo - i dalje Windows (onaj koji je aktuelan!) radi dobro i sa novim i sa starim hardverom.

Nazad
Vrh Dno