Šta je novo?

Symbian VS iPhone!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jos kad bi mi neko naveo koje to aplikacije koristite pa vam treba toliko i taj multitasking. Tj cime se to ljudi bave, verujem da ste svi neki menadzeri kompanija itd. I za tako neke je kapiram tako nesto potrebno, ali ja sam vec napomenuo da ukoliko to nije neophodno da je promasena investicija kupiti slican telefon, zbog gore navedenih problema.

Na ostale izmisljotine necu ni da odgovorim jer nisu vredne paznje, ali evo za multitasking, treba da ti radi neki IM u pozadini dok slusas muziku a surfujes sa operom mini. Ovo je nesto normalno sto treba svakome i ne vidim kako ces mi ti objasniti da mi to ne treba i da je bolji neki krs od dumbphone-a jer je za delic sekunde brzi ponekad, a to sto ne moze ni 10% od onoga sto moze jedan smartphone to se ne racuna. To je smesno!
Recimo neko je krenuo da me zeza na telefon, na smartphone instaliras odmah neki program za filtriranje poziva i SMSa i miran si, trebaju ti word excell... bez problema, treba ti napredan email klijent, ili treba nekome da saljem SMS za rodjendan, ako imam smartphone ne moram svakog dana da gledam u kalendar, postoji program sa kojim cu programirati kada da se posalje sam SMS, onda ako neko ti stalno cacka po telefonu a neces da vidi sve sto imas na njemu, na smartphone mozes da zakljucas ili sakrijes foldere, inbox.... i tako mogu do sutra da ti navedem primere koje svakome trebaju, a ti ne znam kakvu prednos vidis u manjku.
Sto se bagova tice, nije tacno da je symbian bagovit, samo reci da li hoces da ti izguglam bagove za obicne dumb nokia telefone pa da vidis koji telefoni imaju vise bagova? To sa neulaskom u meni nisi ni zanao da postoji taj bug dok neko drugi ovde nije spomenuo. A i za taj bug ne mora da bude kriv OS nego veoma je moguce da ima neki nispravan (lose hackovan) program.

Poslednja izmena:
evo ti mustang trolu, sobizrom da si TI pocheo offtopic sa iPhone-om, i prozivash nokiu da su "kante", a pritom me prozivash da sam izneo pogreshne chinjenice za CPU telefona, dokazi i argumenti:

nltpxh.jpg

dakle - DOBRO prochitaj tekst, i ne izvlachi iz konteksta, i trebalo bi da ti bude jasno. poredjenje klokova ova dva je kao da poredish Intelov E5200, sa AMD-ovim 5000+, dakle manje i nebitne razlike. a ne kako ti kazesh - prespore kante.

trol si samo zbog chinjenice da si rekao da se slike otvaraju po 10 sekundi, ne bi li dokazao svoju tvrdnju.

a kazesh - nokie bagovite i mora da se tvikuju? LOL! ako ti iPhone nije bagovit ... iPhone klot je gori za koriscenje od XP-a klot. to je telefon sa OS-om koji VRISHTI za modovanjem i tvikovanjem, i beskorisan je bez 3rd party-ja.

kazesh ne valja mi argument ...

http://www.informationweek.com/blog/main/archives/2009/01/whos_the_champ.html

According to Apple's first-quarter results (which spanned the holiday shopping season),"Unit sales of iPhone 3G have been significantly greater than sales of the first-generation iPhone. During the first quarter of iPhone 3G availability ended September 27, 2008, 6.9 million units were sold, exceeding the 6.1 million first-generation iPhone units sold in the prior five quarters combined. Unit sales of iPhone 3G continued to be significant in the quarter ended December 27, 2008, with 4.4 million iPhones sold."

Last, industry leader Nokia. It sold 113 million mobile phones in the fourth quarter. Nokia shipped approximately 8 million Nokia N series and more than 3 million Nokia E series devices during the fourth quarter of 2008. Both the N and E series phones run the S60 operating system, which is deemed "smart." That makes Nokia's minimum smartphone sales for the fourth quarter 11 million. Nokia also said it sold 15.1 million "converged devices" in the fourth quarter. Other phones in Nokia's lineup run S60 – it's not reserved just for N series and E series. How many of these "converged" devices actually run S60, though, Nokia didn't say. If we say half (total guess on my part), that makes Nokia's smartphone sales for 2008 total more than 18 million.

dakle - ne da je 10 miliona, nego je 11 miliona samo N i E serije, a ostalih nokia S60 modela je prodato da se zaokruzi na 18 miliona.

I PORED celog iPhone hype-a, nokia je uspela da nakrca 3x vecu prodaju od Apple-a u smartphone ponudi. to je inache u godini kad se iPhone i pojavio worldwide. ekstra.

18 miliona prodatih jedinica MORA da pobije tvoju chinjenicu da su nokia telefoni kante.

na kraju krajeva - toliko si se izgubio u svojoj prichi da si prevideo bitne chinjenice koje sam iznosish:

1. prvo si rekao da je simbijan spor, i bagovit, pa si posle preshaltao tvrdnju na nokia telefone u globalu. dogovori se sma sa sobom, i zaboga - argumentuj neshto, daj primer gde je nokia " kanta", osim u tim tvojim 20 minute testovima, pa da te razumemo.

Igoritze nije ti prvi put da dodjes i unistis neku temu, vidim da si se i ovog puta nameracio.
Nadam se da ce moderatori reagovati.
Moderatori su trebali da reaguju si ti poceo da trollujes.

Poslednja izmena:
Na ostale izmisljotine necu ni da odgovorim jer nisu vredne paznje, ali evo za multitasking, treba da ti radi neki IM u pozadini dok slusas muziku a surfujes sa operom mini. Ovo je nesto normalno sto treba svakome i ne vidim kako ces mi ti objasniti da mi to ne treba i da je bolji neki krs od dumbphone-a jer je za delic sekunde brzi ponekad, a to sto ne moze ni 10% od onoga sto moze jedan smartphone to se ne racuna. To je smesno!

Sony Ericsson K800: Opera, DocViewer, Nagesh Real Player, Face Warp, HP Print, PhotoMate (*** to je sve sto imam od aplikacija) + muzika u isto vreme rade. I bez problema mogu da se setam izmedju njih.
Prilicno dumb zar ne?

Recimo neko je krenuo da me zeza na telefon, na smartphone instaliras odmah neki program za filtriranje poziva i SMSa i miran si, trebaju ti word excell... bez problema, treba ti napredan email klijent, ili treba nekome da saljem SMS za rodjendan, ako imam smartphone ne moram svakog dana da gledam u kalendar, postoji program sa kojim cu programirati kada da se posalje sam SMS,
Ok mozes da filtriras, koliko cesto neko dolazi u takvu situaciju?
A ovo drugo, je glupost najveca, to mozda je dobra opcija samo ako se druzis sa robotima.

onda ako neko ti stalno cacka po telefonu a neces da vidi sve sto imas na njemu, na smartphone mozes da zakljucas ili sakrijes foldere, inbox.... i tako mogu do sutra da ti navedem primere koje svakome trebaju, a ti ne znam kakvu prednos vidis u manjku.

A ovo je totalno trivijalno, da vec ne objasanjavam zasto, ocigledno je.

Sto se bagova tice, nije tacno da je symbian bagovit, samo reci da li hoces da ti izguglam bagove za obicne dumb nokia telefone pa da vidis koji telefoni imaju vise bagova? To sa neulaskom u meni nisi ni zanao da postoji taj bug dok neko drugi ovde nije spomenuo. A i za taj bug ne mora da bude kriv OS nego veoma je moguce da ima neki nispravan (lose hackovan) program.

Taj bag se ne desava samo na nekom vec na vise telefona sam to primetio,Dakle N95, E51, N73. i to na E51 sigurno nije nista hakovano vec je uzet u Telenoru. I problem je softverske prirode.

Ne znam kakve su nokije ali SonyEricsson modeli su vrh sto se tice softvera (jer je vec sve sredjeno ne moras nista da budzis i tvikujes), a to sam i rekao jos pre.

Mislio sam da ces da navedes nesto korisno, uostalom zato sam i pitao u cemu je kvaka, al ocigledno nista posebno. Sem ako neko radi nesto u Exelu za posao pa mu treba bas na telefonu, e taj i ja mislim da treba da kupi "pametni" telefon. Mada za iste pare moze i laptop koliko nokia udara po usima :)

P.S. Opera mini, a sta bi sa Operom Mobile? :D

Poslednja izmena:
OK poenta cele price jeste, a javili su se i neki vlasnici N95 da to potvrde, da je to jedna spora kanta od telefona. Jednog iritira, a drugi kaze kako moze da radi brzo samo uz par "tvikovanja". Ne vidim sta sam ja netacno rekao. Da bi znao koliko je brz telefon dosta mi je i tih 20 minuta, a bogami i da je bagovit, sto dalje potvrdjuju i postovi na forumima, gde ljudi stalno cekaju novi firmver da bi im resili neki od bagova.
Poenta cele price je da nemas blage veze o cemu pricas, a uz to se bavis i forama zute stampe.

Uz par "tvikovanja" telefon radi JOS BRZE i telefon se "personalizuje" da bi vlasnicima odgovarale cak i najsitnije finese o kojima obicni korisnici i ne razmisljaju, a samim tim sto kazes da je kanta pokazao si koliko se razumes u symbian telefone.

Sta si netacno rekao? Koliko vidim, svaki post ti je pun gluposti (izvini na grubosti) koje su ljudi koji se razumeju u ove telefone debelo demantovali.

Kupi symbian telefon, upoznajes se sa zverkom od telefona pa se vrati. :smoke:

Igoritza prvo i prvo, to da li procesor sam moze ovoliko ili onoliko operacija da izvrsi u sekundi ne mora da ima veze sa time sto, kada ulazis u galeriju moras da cekas jer se vuce kao mrtav konj. I sta meni tu bacas neke sinteticke testove, koga briga za te brojke. Koriscenje u praksi je ono sto se jedino racuna, i brzina odziva.

Druga stvar iPhone nema procesor isti kao i N71 vec brzi i to 412Mhz a sto je jos veca razlika jer je N95 sporiji i od N71.
Treca stvar iPhone ima GPU i samim tim sve tece glatko.
A cetvrta stvar, to sto ces ispljuvati iPhone nece nista poboljsati ni nokiju ni Symbian.

A sto se tice brojki ti i dalje ne kapiras koliko ja vidim. Koliko ima u svetu korisnika windowsa? Mora da rastura kako je dobar cim ga svi koriste, jel to ta logika Igoritze? Batali me brojki molim te.

Da li sam se ja pogubio? Prvo, pricam o svim manama Symbiana, a druga stvar je sto je sada tema Nokia kod kojih se za tricavih 500 evra moze uzeti konkretan primer toga. Umesto da za pare kojim mozes kupiti laptop ili finu konfiguraciju, dobijes makar krsten telefon koji je brz da trenutno otvara slike ili da kad otvoris kameru ne cekas ucitavanje aplikacije, ili barem da ne pati od boljki univerzalnog operativnog sistema. Verujem da su Sony Ericsson (modeli sa Symbianom) jos sporiji posto imaju sporiji procesor. Ali oni sada nisu tema, pricamo o telefonima koji kostaju 500evra eeej 500 evra, ima da pere sudove za te pare, a ne da jos budem rob glupom telefonu koji nema cak ni krstenu kameru. Jos uvek nisu ni prisli prastarom K800i po tome, ali je cena zato tu.

I nemojte da me smarate za iPhone vise.

Poslednja izmena:
@MUSTANG

Ocigledno ti si covek koji nikada nije koristio neki novi smartphone (tu ne mozes da racunas cackanje u neciji tudji telefon par minuta) ali to te ne sprecava ovde da izneses razne tvoje umotvorine.
Zanima me kako moze ti na taj tvoj SE da imas sve te aplikacije pokrenute u isto vreme i koji task manager koristis da predjes sa jednog aktivnog programa na drugi?
Mozes da hvalis koliko hoces tvoj ograniceni SE i da nam kazes da ti nista od programa koje postoje kod smartphonea ne treba, ja sam ti lepo rekao, moj deda ima isti problem...
I bas me zanima kolika je uportrebljivost tih programa i na sta lice.

Drugo, hocu da mi objasnis i dokazes kako ces laptop da nosis u dzep sa sobom?

Kakvu navigaciju imas na tom dumbphone-u?
Samo da mi ne kazes da ti se nikada nije desilo da ne mozes da pronadjes neku ulicu u nekom drugom gradu i da je to isto nepotrebna glupost jer tvoj SE ima sve!

Ja cu jos jednom ponoviti, SE ima sve ali samo za mog dedu kojem stvarno ne treba vise.

@MUSTTANG
I nemoj mi reci da je MacOSX funkcionalniji od Windoze jer gomilu stvari ne mozes da uradis u OSX, tj. ne postoji gomila softvera koji je u sirokoj primeni (hint 3D modeling).

A sto se fonova tice ocigledno ti gomila stvari ne treba pa ne cenis smartphonove. Sto rece zevs da ti zatreba SSH da odradis nesto na serveru ili slicno, sta onda?
Drugo call liste su ekstra, nocu bupnes belu listu kao dozvoljenu i moze da te dobije samo par ljudi koji moraju da te imaju dostupnog za ne daj boze...

a moj deda korsit nokiu 3310. i SE mu je previse :D Pravi geek mora da ima fon u kome ima sto vise opcija i kojecega. Nema veze sto on nece to sve koristiti, ali bitno je da njegov fon ima sve.
Ja sam se jednom zeznuo i kupio Mp4 plejer misleci da cu da gledam filmove, slike, txt fajlove na tom sranjcu. A ustvari sam ga koristio samo za slusanje muzike. Ustvari ja pokusavam da kazem da kupujemo razne stvari zbog nabudzenih sporednih funkcija a zaboravljamo osnovne.

edit: BigJoe me pretekao
@bench daj ljudi sredite to, neku skripticu da daje upozorenje kada je vec neko nesto postovao za vreme dok sam ja kucao.

Poslednja izmena:
chovek reche - SE smartphone-ovi su verovatno sporiji zbog slabijeg CPU-a, a imaju simbijan ...

dakle - on ne zna ni razliku izmedju UIQ, i Symbian-a, te nema sa njim rasprave o smartphone-ovima ...

evo ti mustang trolu, sobizrom da si TI pocheo offtopic sa iPhone-om, i prozivash nokiu da su "kante", a pritom me prozivash da sam izneo pogreshne chinjenice za CPU telefona, dokazi i argumenti:

nltpxh.jpg

dakle - DOBRO prochitaj tekst, i ne izvlachi iz konteksta, i trebalo bi da ti bude jasno. poredjenje klokova ova dva je kao da poredish Intelov E5200, sa AMD-ovim 5000+, dakle manje i nebitne razlike. a ne kako ti kazesh - prespore kante.

symbian je nesto sto je nablize mirokernelu, i cela tromost najverovatnije otuda.

nije bitna brzina CPU jer iPhone koristi GPU za fluidan GUI - i, jos bitnije, sve to je podrzano kroz CoreAnimation API.

(ako ih vec poredis ne zaboravi da iPhone ima i vecu rezoluciju ekrana od Nokije N95).

Nokija je svesna da kako vreme prolazi Symbian ce biti sve vise u zaostatku, mora da: ili modernizuje svoj Symbian ili da prelazi na nesto drugo. Korak ka toj modernizaciji je i kupovina Qt-a.

btw Nokija E71 je neverovatno brza - gotovo sve je trenutno, dakle moze da se napravi i Symbian da bude brz ali i dalje ce mu nedostajati neke stvari u OS-u koje i iPhone i npr. Android imaju...!

---

sorry Stator! ja sam pisao poruku dok si ti "sredjivao" temu :( - reko neka ostane i moj post kratko, samo da ga Igy vidi :)

Poslednja izmena:
ah, kovachm, bravo za to, upravu si, ja sam ranije pisao da Symbian ili treba da dozivi veliku recenziju, ili da se baci u kontenjer, ali -

da sachekamo mi lepo N97, jacheg brata 5800, pa da prichamo, vazi ? em ce biti wide 16:9, em ce biti touch, a mana je shto je i dalje na ARM-u ...

@MUSTANG

Ocigledno ti si covek koji nikada nije koristio neki novi smartphone (tu ne mozes da racunas cackanje u neciji tudji telefon par minuta) ali to te ne sprecava ovde da izneses razne tvoje umotvorine.
Zanima me kako moze ti na taj tvoj SE da imas sve te aplikacije pokrenute u isto vreme i koji task manager koristis da predjes sa jednog aktivnog programa na drugi?
Mozes da hvalis koliko hoces tvoj ograniceni SE i da nam kazes da ti nista od programa koje postoje kod smartphonea ne treba, ja sam ti lepo rekao, moj deda ima isti problem...
I bas me zanima kolika je uportrebljivost tih programa i na sta lice.

Drugo, hocu da mi objasnis i dokazes kako ces laptop da nosis u dzep sa sobom?

Samo da mi ne kazes da ti se nikada nije desilo da ne mozes da pronadjes neku ulicu u nekom drugom gradu i da je to isto nepotrebna glupost jer tvoj SE ima sve!

Ja cu jos jednom ponoviti, SE ima sve ali samo za mog dedu kojem stvarno ne treba vise.

Postoji na K800i dugmence skroz desno koje sluzi za promenu aplikacija. Dakle jedan klik za otvaranje task menagera izaberes gore dole koju ces aplikaciju i klik. Prosto. Ja samo kazem da to sto vi pricate nije nista posebno, cim jedan prastari K800i vec ima i famozni multitasking i sa fabrickim softverom.

Kakvu navigaciju imas na tom dumbphone-u?
Imam onu koja kosta -400 evra.
No salu na stranu, nemojte da mi podmecete da sam sad uporedjivao K800 sa svim tim telefonima i da pricam kako je najbolji itd. Ja samo govorim da to o cemu vi pricate, da to nije bas tako, niti "neophodno" prvenstveno zato sto dosta stvari imaju i ovi "obicni" telefoni, mislim i sam si mi naveo primere, gotovo sve moze i moj K800 od toga, i da li taj telefon vredi 400 evra vise? I ja samo pricam o softverskom aspektu, a tek kvalitet izrade... plastikaner sa pokretnim delovima.

@MUSTTANG
I nemoj mi reci da je MacOSX funkcionalniji od Windoze jer gomilu stvari ne mozes da uradis u OSX, tj. ne postoji gomila softvera koji je u sirokoj primeni (hint 3D modeling).

Recicu ti. Da jeste. A isto tako je tacno i da nema softvera koliko ima windows.
Problem je sto ne kapiras da te dve cinjenice, (to da je MacOS stoput napredniji od windowsa i druga da windows ima mnogo vise softvera) mogu da logicki egzistiraju i da ne protivurece jedna drugoj.

Izgleda da tebi ne treba telefon vec digitalni fotoaparat?

Ne treba meni fotoaparat i totalno kapiram da telefoni ne mogu da pridju fotoaparatu, ali vec kada uzimam telefon za 500 evra mogao bih da dobijem (kad vec nisam nista drugo pametno) makar kameru slicnu onoj sa nekog matorog SE. A nemoj da se lazemo glavni markentinski adut N95 jeste bila ta prva 5 megapikselna kamera.

chovek reche - SE smartphone-ovi su verovatno sporiji zbog slabijeg CPU-a, a imaju simbijan ...

dakle - on ne zna ni razliku izmedju UIQ, i Symbian-a, te nema sa njim rasprave o smartphone-ovima ...

Ne moram da budem doktor nauka da znam sta mi je sporo a sta brzo,a samim tim sta je sisanje ovaca.

justfriend je pogodio sustinu, poenta jeste da pravi geekovi vole to cisto da imaju, bez obzira sto nece koristiti. A ovde ja nikome ne namecem sta treba a sta en da kupi vec pokusavam objektivno da kritikujem takav pristup. Po meni je to i dalje jako lose softversko resenje, i moraju da se mnogo bolje potrude, kao sto rece kovacm u corsokaku su, moraju da menjaju sistem pod hitno.

@MUSTANG
Sa tobom mozemo do sutra jer ti ces kao sto sam i rekao (slicno ko moj deda), uvek ponavljati da su za tebe te funkcije nebitne jer ti imas sve to na SE bez OS-a.
Na sta lice te dve tri aplikacije koje spominjes mozemo i da zamislimo i koliko one mogu da posluze za bilo sta, koliko su upotrebljive...
Nemas ni 10% od onoga sto moze smartphone.

PS.Znao sam da je i GPS za tebe beskorisna skupa stvar.

Poslednja izmena:
...da sachekamo mi lepo N97, jacheg brata 5800, pa da prichamo, vazi ? em ce biti wide 16:9, em ce biti touch, a mana je shto je i dalje na ARM-u ...

:D a sta bi trebao da bude ako ne ARM ?

nemoj da prosipas pricu o Atomu i Morrowstone-u ... ubici ARM-a :d

vec se o tome nasiroko razglabalo i do kraja je ispalo da intelovi low power procesori postoje samo zbog Microsoft Windowsa* - sve ostalo je na strani ARM-a (potrosnja vs brzina)!

*ok, i Linuxa, jer Atom moze da vozi i Linux ali ne vidim zasto bi neko prebacivao svoj SmartPhone OS na procesor koji je inferioran po pitanju potrosnje (najverovatnije ce uvek i biti jer x86 mora uvek da vuce legacy deo).

@MUSTTANG

pa jeste ako ti treba video montaza. hint: FinalCut. (inace sam GUI je x puta funkcionalniji od Windowsovog tako da masu stvari mozes da uradis mnogo brze).

sto se 3D modelinga tice za Mac nemas Autodeskove proizvode (mislim da postoji samo nesto za postprodukciju) + nemas Catiu / ProE, i to je otprilike to; zar ne? zato sa druge strane imas sav 3D software koji postoji i na Windowsu (da ne nabrajam sad redom ali to je sve cega mogu da se setim a da fali za Mac, osim ako ti nisi imao nesto drugo na umu?)

Poslednja izmena:
:D a sta bi trebao da bude ako ne ARM ?

nemoj da mi prosipas pricu o Atomu i Morrowstone-u ... ubici ARM-a :d

vec se o tome nasiroko razglabalo i do kraja je ispalo da intelovi low power procesori postoje samo zbog Microsoft Windowsa* - sve ostalo je na strani ARM-a (potrosnja vs brzina)!

*ok, i Linuxa, jer Atom moze da vozi i Linux ali ne vidim zasto bi neko prebacivao svoj SmartPhone OS na procesor koji je inferioran po pitanju potrosnje (najverovatnije ce uvek i biti jer x86 mora uvek da vuce legacy deo).

my bad - nisam mislio na ARM generalno, nego na ARM 11. mogli su ovi iz Nokia-e da se isprse za Cortex-A8, da pozure ove iz ARM-a, jer oni planiraju da ga izbace u q3 2009, a Symbian dev team vec uveliko pishe podrshku OS-a za Cortex-A8.

zamis' mobilni aparat, wide rezolucije, sa 1Ghz, a malena potroshnja :)

nego, zanimljiva ce biti ta trka - ARM krece od malih vrednosti CPU-a, i malog TDP-a na gore, a Intel krece od jakog CPU-a i velikog TDP-a na dole, kako li ce se sudariti :)

btw - X86 da bog da crko! :p

@ MUSTANG & kovacm
MUSTANG probao sam ja MacOS X i to verovatno davno pre tebe na pravoj Mac masini i to sto ti pricas je cisto lozenje na fensi efekte ;)
kovacm sa tobom sam vec dosta diskutovao o Mac-u i nekako uvek zaratimo i ako znas da postujem Mac svaki put me iznova ubedjujes kako si samo ti u pravu i kako je Mac vrhunska sprava (i osim FinalCut-a ne znas da navedes koristan softver za neki ozbiljan posao koji ne postoji za PC)... Cemu to???

Poenta je da ljudi koriste ono sto im najvise odgovara na cemu su najproduktivniji. I nemojte mi reci da brze modelujete u Maya-i pod OS X-om nego pod Windozom i slicne gluposti. Kako cemo recimo za nesto tipa Pro/ENGINEER na Mac-u? A Rhino? itd, itd...

Sto se tice iPhone-a nemoj te ga svrstavati u smartphoneove jer i nije bas na nivou Symbiana (ne mislim po brzini nego po funkcionalnosti). iPhone je odlican telefon, vrhunski dizajniran, ali ne zadovoljava potrebe ljudi koji su navikli na nesto kao sto je WinMobile ili Symbian.

@ MUSTANG & kovacm
MUSTANG probao sam ja MacOS X i to verovatno davno pre tebe na pravoj Mac masini i to sto ti pricas je cisto lozenje na fensi efekte ;)
kovacm sa tobom sam vec dosta diskutovao o Mac-u i nekako uvek zaratimo i ako znas da postujem Mac svaki put me iznova ubedjujes kako si samo ti u pravu i kako je Mac vrhunska sprava (i osim FinalCut-a ne znas da navedes koristan softver za neki ozbiljan posao koji ne postoji za PC)... Cemu to???

Poenta je da ljudi koriste ono sto im najvise odgovara na cemu su najproduktivniji. I nemojte mi reci da brze modelujete u Maya-i pod OS X-om nego pod Windozom i slicne gluposti. Kako cemo recimo za nesto tipa Pro/ENGINEER na Mac-u? A Rhino? itd, itd...

Mac je tehnicki sest generacija ispred windowsa. Softverska je druga prica. Dakle ne mesaj te dve stvari. Da mac OS ima toliku softversku bazu i da moze da se kupi pa nikada ne bi win drzao toliki procenat trzista. To je poenta moje price, zbog losih okolnosti Windows je uspeo da se progura i nazalost moramo da trpimo to djubre od OS-a.

priest77
I dalje cekam da cujem ostatak od tih naprednih mogucnosti bez kojih ne mozete da zivite. Iskreno me zanima, zelim da se prosvetlim. Posto ovo do sada sto ste rekli opera + word dokument + muzika to moze svaki glupifon, barem od SE.

Mada ne znam zasto bih se dalje raspravljao sa vama, ja sam svoje dokazao, to sto vi imate niske standarde to je vase i to je okej.

Poslednja izmena:

:S: ti mene pitas cemo to ? a prvi napises kako za Mac nema programa za 3D modelovanje ;)

btw i Logic je Mac only. mada, sam FinalCut je dovoljan primer (kao sto je npr. ProE/Catia za PC - to je sve vrhunski software koji je unikatan za datu platformu).

koliko vidim ni ti ne umes da nabrojis sta jos nedostaje od 3D-a za Mac (osim Rhino-a) a da to ja vec nisam nabrojao (3D Max, Catia, ProE)! ;)) -
i naravno da svako koristi ono sto mu vise odgovara ali ne pricaj kako "ne postoji gomila softvera (za Mac) koji je u sirokoj primeni (hint 3D modeling)." - jer se to svelo na 4 programa, u svakom slucaju lepo sto su nabrojani ;)

Sto se tice iPhone-a nemoj te ga svrstavati u smartphoneove jer i nije bas na nivou Symbiana (ne mislim po brzini nego po funkcionalnosti). iPhone je odlican telefon, vrhunski dizajniran, ali ne zadovoljava potrebe ljudi koji su navikli na nesto kao sto je WinMobile ili Symbian.

nastavak na prethodno: "nije bas na nivou Symbiana" - a sto mu to fali!? :trust: - daj neki argument umesto ove pausalne konstatacije: - ne moze da otvori office dokument? ne moze da prikaze PDF, nema podrsku za exchange? ne moze - sta - ? nema black listu? ? ... sve to postoji za iphone... samo nemoj tako pausalne ocene kojima odvracas ljude od iPhone-a ;) :d

^
Kao sto rekoh bice ratovanja :D
PS
Nego jel mozes da mi bacis onaj dokument preko plavog zuba sa iPhonea?
Jasna ti je poenta valjda...

PS2
Naravno da svako koristi sta mu vise odgovara, ali mene nervira to ubedjivanje Mac j konza iPhone je konza. Jeste ako ti to zavrsava posao, a isto tako nije ako ti ne zavrsava posao. Pazi iPod nosim sto godina i mislim da je pored nekih mana najbolji plejer na trzistu, ali iPhone jednostavno ne ispunjava sve moje potrebe i ocekivanja...

:) ok, ne radi BlueTooth transfer ali ako hoces mogu ti poslati fajl na email, nadam se da tvoj SmartPhone moze da primi email sa attachmentom ;) :D :p
ok, i jos nesto osim BT-a? (prica se da ce Apple i to dozvoliti, full BT, kao i delimican multitasking za background procese - prosledjivanje event-a background procesima)

nema ratovanja, samo argumentovano :D

Poslednja izmena:
:) ok, ne radi BlueTooth transfer ali ako hoces mogu ti poslati fajl na email, nadam se da tvoj SmartPhone moze da primi email sa attachmentom ;) :D :p
ok, i jos nesto osim BT-a? (prica se da ce Apple i to dozvoliti, full BT, kao i delimican multitasking za background procese - prosledjivanje event-a background procesima)

nema ratovanja, samo argumentovano :D

Pazi bluetooth i multitasking bi stvarno mogli da srede, jer je to sramota sto iPhone nema. Ratovacemo sutra dalje, sad moram da zavrsavam rad za ispit :D

Pazi bluetooth i multitasking bi stvarno mogli da srede, jer je to sramota sto iPhone nema. Ratovacemo sutra dalje, sad moram da zavrsavam rad za ispit :D

;) i ja bih trebao da radim dalje, ali reko da malo iscitam bench :d

elem, sredice sigurno - iPhone su jednostavno izbacili ranije i vremenom samo dodaju stvari i to prilicno brzo, pocev od banalnih stvari:

- slanje MMSa
- snimanje videa
do
- izbacivanje SDK
- OpenGL ES
- GPS
- kompatibilnost sa Exchangeom

i na leto novi model iPhone-a (3G se vodi kao revizija 2G modela)

tako da ce sigurno srediti i te dve stvari, jednostavno nisu imali vremena da sve odrade u cugu nego vremenom dodaju nove mogucnosti.
sve to za posledicu ima da npr. Quake3 danas na iPhoneu tece glatko dok na N95 malo secka (pogledati youtube 1 2)
iPhone ima 412MHz CPU, N95 332MHz; iPhone ima nesto slabiji GPU od N95.

Poslednja izmena:
Mac je tehnicki sest generacija ispred windowsa.
argumentuj. po chemu ? nemoj samo sa tvojim bajkama, kako si probao, pa znash.
shta znachi - tehnichki, i kako si ti to odredio da je bash 6 generacija ?

Da mac OS ima toliku softversku bazu i da moze da se kupi pa nikada ne bi win drzao toliki procenat trzista. To je poenta moje price, zbog losih okolnosti Windows je uspeo da se progura i nazalost moramo da trpimo to djubre od OS-a.

koji OS koristish ? ako kazesh da si na win-u, ti si onda najgora osoba na svetu.

OS X moze da se kupi, prodaje ga apple.

a zashto OS X nema bazu kao windows ? koje su to "loshe" okolnosti ? loshe je jedino to shto je mac preskup i fensi, i kupuju ga tachno oni ljudi sa reklame za ajpod - likovi sa kravatama i urbanim frizurama, skejteri mamini sinovi, i ribe sa beverli hilsa.

Mada ne znam zasto bih se dalje raspravljao sa vama, ja sam svoje dokazao, to sto vi imate niske standarde to je vase i to je okej.

nisi ti nishta dokazao, i dalje trolujesh. svaki tvoj post je odsustvo intelektualne konverzacije gde ti je glavni argument - ******* je djubre, i kanta, i ne radi, i spor je.

argumentuj. po chemu ? nemoj samo sa tvojim bajkama, kako si probao, pa znash.
shta znachi - tehnichki, i kako si ti to odredio da je bash 6 generacija ?

Po cemu, ima toliko toga da nema svrhe ovde raspravljati, al glavno je da je stabilan kao zemlja, i da ima hiljadu sitnica koje jedan operativni sistem 21 veka mora da ima. Windows je od XP-a do Viste dosao tako sto je majstor kliknuo da se ikonice izmesaju po randomu, pa je jos par puta za svaki slucaj da ljudi ne primete da je isti kao i ranije. Mada dovoljno je da kazem da Mac stalno napreduje, i da je do sada izaslo sest varijanti MacOS X-a, i samo jedna nesrecna Vista koja nije donela nista. Otprilike jedna velika nula.

A broj sest sam lupio.

koji OS koristish ? ako kazesh da si na win-u, ti si onda najgora osoba na svetu.

OS X moze da se kupi, prodaje ga apple.
Naravno koristim Mac OS X 10.5.6
Hvala na pitanju.
Nemoj da izvrces, znas ti dobro na sta sam mislio, a to je da se prodaje za sve platforme, kao windows. Jedino tako moze da udje u narodne mase, i da zaebe windows.

a zashto OS X nema bazu kao windows ? koje su to "loshe" okolnosti ? loshe je jedino to shto je mac preskup i fensi, i kupuju ga tachno oni ljudi sa reklame za ajpod - likovi sa kravatama i urbanim frizurama, skejteri mamini sinovi, i ribe sa beverli hilsa.

Ma ne izvini, OS X nema bazu jer je windows bolji, stabilniji brzi, ma ludnica.
Mislim da li je moguce da treba jos uvek ljudima objasnjavati da li je neki operativni sistem napredniji od windows-a? Bolje je postaviti pitanje, koji to nije napredniji od wina?

Jesam li ja negde rekao da je mac jeftin? A sto uvek skreces sa teme, i podmeces mi stvari. Pricamo o tome koji OS je napredniji Mac ili Win. Ja kazem da je Mac naravno, a to sto je takva poslovna politika Apple-a il sta vec je problem jer nemamo Mac za siroke mase. To su nesrecne okolnosti.

nisi ti nishta dokazao, i dalje trolujesh. svaki tvoj post je odsustvo intelektualne konverzacije gde ti je glavni argument - ******* je djubre, i kanta, i ne radi, i spor je.

Dokazao sam da je N95 sporila od telefona i kraj price. Evo i vlasnik N95 se javio i rekao da ga iritira to sto je spor, sta jos hoces da ti crtam? O bagovima se zna jos odavno a i pokazao sam linkove, necu da se ponavljam.

Poslednja izmena:
Dokazao sam da je N95 sporila od telefona i kraj price. Evo i vlasnik N95 se javio i rekao da ga iritira to sto je spor, sta jos hoces da ti crtam? O bagovima se zna jos odavno a i pokazao sam linkove, necu da se ponavljam.

n95 uopshte nije toliko spor telefon,imao sam n95 8gb sa predzadnjim FW,extra je brz bio,on je sada kod Bigjoe-a,i kako kaze da je sa zadnjim FW josh brzi tj dosta brzi,ali ti i dalje volish da prichash napamet :wall:

Poslednja izmena:
priest77
I dalje cekam da cujem ostatak od tih naprednih mogucnosti bez kojih ne mozete da zivite. Iskreno me zanima, zelim da se prosvetlim. Posto ovo do sada sto ste rekli opera + word dokument + muzika to moze svaki glupifon, barem od SE.

I ja sam tebi dokazao do sada, ali tebi je to ondmah nebitna stvar, i kazes da bez toga moze da se zivi. Ako cemo po tvojoj logici, onda nam ne treba ni telefon jer i bez njega moze da se zivi.
Ali evo navecu ti par stvari o kojima ti mozes da sanjas na SE dumbphone:
Kao prvo o navigaciji mozes samo da sanjas, cak ni eksterni gps prijemnik preko bletootha ne mozes koristiti jer nemas kako da instaliras neki Garmin, iGO... i to stvarno ne verujem da postoji covek kojem se nikada nije desilo da mu zatreba pomocu oko pronalazenje neke adrese u nekom gradu ili slicno.
Da li mozes da otvoris neki exell, word, i da uradis neke male izmene?
Da li mozes da napravis blackliste za filtriranje nepozeljnih poziva i sms ako te neko zeza ili ako nece da te neko uznemirujue nocu osim one koje ti hoce da pusti?
Da li mozes da ogranicis pristum nekim folderima u tvom telefonu gde imas privatne stvari?
Da li mozes da promeis interface prema tvojim potrebama, recimo ja volim da imam vremensku prognozu na homescreenu i par progamam koje najcesce koristim.
Da li mozes da gledas youtube dok surfujes sa tvojim web browserom?
Da li mozes da koristis Skype za razgovor preko wi-fi-a kada si recimo u instranstvu imas na svakom koraku hot spotove gde je wi-fi djabe i mozes da pricas sa tvojima besplatno?
Da li mozes da programiras kada da ti telefon sam posalje SMS da ne bi morao ti o tome da vodis racuna kada je nekom rodjendan ili neka slicna stvar?
Da li mozes da imas threaded SMS ako ti se ovakav standardni sms koji imas ne svidja?
Koji im messenger mozes da koristis?
Da li mozes da instaliras neki Plejer koji pusta tiltlove?
Da li mozes da pretrazujes lako nesto po celom telefonu ako ne mozes da pronadjes?
Da li mozes da instaliras neki napredan file explere koji otvara, zip, rar...?

Ovako mogu do sutra,problem je sto ti tvoj telefon ne mozes podesiti prema tvojim potrebama i ti ces i dalje reci da to za tebe nije bitno, ali srecom nisu svi kao ti jer onda ne bi nam trebalo nista vise od fiksnog telefona.
Samo hocu jos da nam kazes na sta lice te tvoje par java aplikacije koje imas i koliko su upotrebljive?
I da li mozes laptop da nosis u dzep sa sobom?

Poslednja izmena:
Iščupao sam ove postove iz predhodne teme. Tako da ovde bacajte drvlje i kamenje po telefonima :)
Naravno opet nikakvo direktno vređanje neće biti tolerisano.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno