Šta je novo?

WD6400AAKS

A sta ako se hard disk pokvari dok je izvrnut naopacke.

Ne verujem da je kod mene problem u limu. Izvadio sam problematicni hard van kucista i stavio ga na policu. I sta se desilo... Polica je vibrirala od hard diska. Dakle, kod mene nije problem u limu i vibracijama, vec mozda napajanje ili nesto drugo. Mada, probao sam i jace napajanje, isto je.

Neće disku ništa faliti ako ga "izvrneš". Kao što su ljudi već predlagali pokušaj da odvojiš diskove od limarije. To je jedino efikasno rešenje.

Ranije sam imao 3 hard diska u kompu i nikad se nista nije culo. Sad sa dva, vec ima buke.

Eto rešenja, dodaj još jedan disk. Možda će vibracije nestati ;)

Evo i ja bućnuo upravo 640AAKS u mašinu, pa da podelim utisak po pitanju buke - idle nema šanse da se čuje pored 500AAKS dok je u radu (ovi testovi, još nisam ništa kopirao na njega) tiši nego na 500AAKS koji je odmah ispod, jedino što prave tu neku iritirajuću vibraciju koju primećujem kad stavim ruke na sto, ponavlja se ciklično na svake 3-4s i traje isto toliko - neko reče sinusoida, e pa kao onaj pozitivni deo sinusoide koji se čuje, pa onda pauza dok je u minusu i tako u krug. :S: Već vidim da ću dodatno morati da budžim ovaj mini kavez, do malopre sam montirao neki s478 vent da duva u njih i uguravao ispod kaveza onu antistatic penu (ili kako se već zove :d) od pakovanja matične ploče...

Prilozi

• HDTach640AAKS.PNG
    HDTach640AAKS.PNG
    34.8 KB · Pregleda: 75
  • HDTune640AAKS.PNG
    HDTune640AAKS.PNG
    27.7 KB · Pregleda: 50
2x AAKS = 1 tih ladan i miran, drugi bucan i primetno topliji. Iste oznake, drugi je sa 'blue' nalepnicom.
Jel imaju one zlatne nalepnice na osovini motora sto je Vule okacio sliku?
I mene zanima. Da razresimo misteriju :)
Moj ima taj zlatni deo, i ima blue nalepnicu.

Sto se buke i vibracija tice, slabo se iz ove teme moze izvuci zakljucak, jer svako ima svoju definiciju bucnog. (tek opisi - "mucno zavija" :)).
Jedino poredjenje koje mogu da uradim je sa Maxtorom 250GB, i 640AAKS bar 50% manje vibrira.

Drugo Chieftec kucista su najveci izvor problema, jer i najmanju vibraciju HDD-a prenose na celo kuciste. Lastisi pomazu ali zujanje i dalje postoji.

ja bih dolio ulje na vatru i rekao da moj Chieftec ni sa 3 HDDa ne vibrira :d

Ma tebi su uvalili neku kopiju Chieftec-a :d

to pitaj Miska gdje je nabavio ovu silent seriju Chiefova ;) :d

Pa kod Kineza u 70. bloku. Direktno sa izvora i bez PDV-a :D :D

Za sad prilično tih i dosta brži od prethodnika, brz boot, nekako je cela makina sad dosta življa, ponekad počne da "ore" iskreno nije uopšte strašno,svi su orali manje/više, improvizovao sam gumene odstojnike da ubijemo buku još malo. Mislim da dosta utiče kakvo je kućište, moj je neki stari ali dobar kinez, mada kavez za diskove baš landara pa sam ga učvrstio koliko je bilo moguće, ali čim bude vremena pašće neki mod:D.

evo meni krepao jedan sa zlatnom nalepnicom,zezao me nedelju dana,na sve sam sumnjao ali na hard nisam.
elem,test kaze too many bad sectors....
inace usprkos elasticnoj montazi nije bio neki primer tisine...

poz.

Evo i mene zeza vec nekoliko nedelja, usporavanje sistema, pa greske na pola torrenta, pa nemogucnost citanja arhiva (cyclic redundancy error), chkdsk prijavljuje bad sectore, wd diagnostic ne prolazi testove uz too many bad sectors, itd. Izgleda mora zamena.

Kakav me moguci scenario ocekuje kada ga budem reklamirao, disk je pod garancijom, kupio sam ga u Novom Sadu, a iz Republike Srpske sam i dolazim u NS na jedan dan.

Ima li sanse da mi ga odmah zamene, tj. koliko se obicno ceka na dijagnostiku? Ako ga uzmu na testiranje mesec dana, sta cu toliko bez diska i kompjutera, hajde recite iskustva?

Vidite ovo :
"Your hard disk is a WDC WD6400AAKS-00A7B0 with firmware 01.03B01.
The average temperature for this hard disk is 36C (MIN=27C MAX=45C) and yours is 38C.
Your hard disk's S.M.A.R.T. attributes are now being analyzed and a full report about the reliability, health and status of your hard disk is generated:
Your hard disk is not below any attribute threshold. This is good.
Your hard disk was never below any attribute threshold. This is good.
Your hard disk is now being compared to real data used to define normal values for your specific hard disk model. This way, the analysis can automatically use proper operating ranges. The images give you an idea of how each attribute is within such range. Current and raw values are shown for easier reference for experienced users. There are 2300 hard disk models in the current archive.

Attribute Current Raw Overall
10 Raw Read Error Rate 186 45007 Very good
9 Spin Up Time 150 5458 Very good
10 Start/Stop Count 100 258 Very good
10 Reallocated Sector Count 200 0 Very good
1 Seek Error Rate 100 0 Normal
6 Power On Hours Count 99 852 Good
10 Spin Retry Count 100 0 Very good
10 Calibration Retry Count 100 0 Very good
10 Power Cycle Count 100 141 Very good
10 Power Off Retract Count 200 17 Very good
10 Load Cycle Count 200 226 Very good
10 Reallocated Event Count 200 0 Very good
0 Current Pending Sector 196 505 Watch
Warning: Current Pending Sector is below the average limits (200-200).
10 Offline Uncorrectable Sector Count 198 253 Very good
10 Ultra DMA CRC Error Rate 200 0 Very good
10 Write Error Rate 198 270 Very good

NOTE: not all warnings are reflected on fitness and performance overall values as relevancy is based upon the settings from the hard disk manufacturer who is the best entity deputed to define such relationships.

NOTE : your hard disk has 505 pending sectors (this value is very large and your hard disk should be replaced). Those are sectors that couldn't be properly read and that the hard disk logic is waiting for a write operation to try to remap to a spare sector (if available). According to the Reallocated Sector Count attribute, your hard disk seems to have available spare sectors. A simple disk surface scan won't be enough to force the remap operation. You need a read/write surface scan to remap the sector. The best option should be a tool that knows about what should be read from that sector so that it has some option to apply the best fix to the missing data.

NOTE : your hard disk has 253 offline uncorrectable sectors (this value is very large and your hard disk should be replaced). Those are sectors that an offline scanning found as unreadable. Offline scanning is a process that can be automatically started by the hard disk logic when a long enough idle period is detected or that can be forced by some tool. Those unreadable sectors are identified and the hard disk logic is waiting for a write command that will overwrite them to try to remap them to spare sectors (if available). According to the Reallocated Sector Count attribute, your hard disk seems to have available spare sectors. A simple disk surface scan won't be enough to force the remap operation. You need a read/write surface scan to remap the sector. The best option should be a tool that knows about what should be read from that sector so that it has some option to apply the best fix to the missing data.

The overall fitness for this drive is 0%.
The overall performance for this drive is 90%."

@mic
sarolika,kako te hoce sreca.
Ja nisam cekao nista-kupio sam odma drugi,a ovaj ide na reklamaciju...

Mene interesuje buka dotičnog harda, tj. koliko je tiši/bučniji od Caviar WD1600JS sata2?
Ako je neko imao priliku da čuje uporedo oba.
Lomim se oko Wd6400aaks i Wd500aaks, šta da radim?
Buka je bitan faktor, radim na tome da utišam makinu što više.

Evo i ja sam kao i ti zamenio WD 160GB AAJS sa 6400AAKS i nemam zamerke . Znaci 6400 je tisi (ne "krcka" kao 1600AAJS), u mom kung-fu-micro-zbudz-200Wpowersupply-nocooling htpc kucistu ne pravi vibracije uopste iako je ovesen direktno na lim, a i greje se u granicama normale. Dakle ja sam prezadovoljan, ali citajuci temu izgleda da to zavisi od primerka. Cinim mi se da je moj A7B0 ali provericu. Eto da kucnem u drvo sve sljaka kako treba.

Poslednja izmena:
Možda je ovo pitanje za neku drugu temu ili za posebni topic, ali ja bih hteo da upitam da li HDDovima može da šteti elastična veza, tipa da se zbog vibracija i same elastičnosti takvog sistema, a ne krute i stabilne veze za kućište, smandrlja igla harda i slično?
Hvala na odgovorima, ovaj crv mi je u glavu ubacio jedan čovek, i mozganje o njoj me ne napušta već duže vreme.

Možda je ovo pitanje za neku drugu temu ili za posebni topic, ali ja bih hteo da upitam da li HDDovima može da šteti elastična veza, tipa da se zbog vibracija i same elastičnosti takvog sistema, a ne krute i stabilne veze za kućište, smandrlja igla harda i slično?
Hvala na odgovorima, ovaj crv mi je u glavu ubacio jedan čovek, i mozganje o njoj me ne napušta već duže vreme.

Ne može da škodi. Takav sistem samo ne prenosi preko krutih veza oscilacije koje izaziva motor ili aktuator već one bivaju amortizovane i ublažene.

Ne može da škodi. Takav sistem samo ne prenosi preko krutih veza oscilacije koje izaziva motor ili aktuator već one bivaju amortizovane i ublažene.

Valjda mora postojati neka granica koliko ta elasticna veza sme da bude elasticna, da se HDD ne bi ponasao kao viseci most :S:

Ja licno ne bih stavljao nikakve lastise, vec samo gumice izmedju HDD-a i kucista.

Ali ovo je bas off topic ,)

Ja sam danas uzeo jedan sa blue nalepnicom, u poredjenju sa 3200AAKS (nije single platter), 6400AAKS radi u stealth modu!

I ja juce uzeo jedan sa blue nalepnicom,22A7B0.Imam jos 2 komada 500 AAKS i vrlo sam zadovoljan tisinom,za sada nema nikakvih vibracija,buke i slicno iako sam vrlo veliki panicar po pitanju buke.Sve to stoji u Chieftecovim kavezima,jedan od 500 stoji sam u kavezu a jedan 500 i ovaj od 640 su zajedno u kavezu,direktno prisrafljeno na lim.Temp je malo veca nego sto bih zeleo ali ce to vrlo brzo resiti jedna osmica.

Kao sto su rekli uglavnom mehanickih problema ne bi trebalo da ima,ali treba uzeti u obzir da ce hard disk biti topliji ovako vezan,jer klasnicnim srafljenjem na kuciste deo toplote sa hard diska prelazi na lim pa je samim tim i temperatura niza.
EDIT: I zamerka da je ovaj WD prilicno topliji od moje stare barakude 250gb(jedna ploca).U kineskom kucistu,barakuda ima 37 stepeni posle 30min kopiranja,a WD dostize 44.

Poslednja izmena:
Dobijam za par dana 2 X WD6400AAKS pa sam konto da ih spajam u raid na svojoj ploči, e sad, gledo sam u uputstvu od matične ploče, pa jel mi samo to dovoljno da spojim raid jer nisam prije nikad radio, ili da mi neko ubaci neko uputstvo ovde ako ima kakva tema o pravljenju raid-a?

Poslednja izmena:
U mom Chief-u bez hladjenja 3xWD 640

Prilozi

• ScreenShot by Stoske001.jpg
    ScreenShot by Stoske001.jpg
    132.4 KB · Pregleda: 146
U mom Chief-u bez hladjenja 3xWD 640

Super temperature, kod mene je oko 40-44, kuciste ima dva 120mm ali nijedan ne duva direkt na hard. U sobi je veoma toplo, u kratkim rukavima stalno :), sobna temperatura ima najvise uticaja kod ovih temeraturaturnih razlika sto ostali postuju, nije do harda...

Poslednja izmena:
Plasim se da mi se ne razbole hardovi!:DJel ovo ok temperature?

Prilozi

• Temp.jpg
    Temp.jpg
    134.9 KB · Pregleda: 76
  • Everest temp.jpg
    Everest temp.jpg
    179.4 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
Ovako kao na screen-u je sad preko zime,leti oko 38C

Prilozi

• temperature.jpg
    temperature.jpg