Šta je novo?

e7300 i p5q-pro

SeRPeNT

Slavan
Učlanjen(a)
17.10.2005
Poena
320
Zanima me ako je neko probao da dize ovaj procesor na box kuler, trenutno nemam vise kesa da pazarim vendettu 2 (cim zgrnem neki kes odo po nju pa u nove pobede :D), pa cisto da znam da li da razmisljam o nekom low OC ? Koliko bi moglo to da se digne a da ga temp. ne sabiju ?

Poslednja izmena:
Na 3.0, eventualno 3.2 ce sigurno moci na box kuleru jer na tim frekvencijama hoce da radi i na default voltazi pa shodno tome ni temp ne bi trebale da budu prevelike, mada u sustini je najlakse da probas i javis rezultate za neke buduce vlasnike E7300 procesora.

Evo sad doneo kuci, cim sve sredim javljam se. Btw ova ploca bolesno izgleda.

Ubacim ja sve to lepo u kuciste i upalim, pojavi se bios, udarim default. udjem u windows, ubacim drajvere, reboot, kad ono nema bios post-a...
Uradim clear cmos, pojavi se bios, opet uradim default settings, udjem u windows, dodam jos koji drajver, reboot ista stvar.
Opet clear cmos, podesim parametre za cpu rucno i cini mi se da sada radi normalno.
Probacu oc cim provalim da li komp i na defaultu radi kako treba, tj da li se ponasa kako valja.
Kometar na plocu :eek:voliko teksta nisam ocekivao, ko da treba space shuttle da podesim :D)

Poslednja izmena:
Treba mi pomoc, kako da iskljucim "CNQ" na ovoj ploci sada vidim da proc radi na 266*6 :( ?

Znam da nemoram, al bi voleo da stalno radi pod istom freq :D, btw da li zna neko kako se zove ta tehnologija za intela (ne zamerite do danas sam imao AMD :D)
EDIT: nasao kako se zove, ahahaa, “SpeedStep”
EDIT2: Nasao gde se nalazi to :D advanced tab u biosu, medjutim jel treba i C1E da islkjucim ?

Poslednja izmena:
Znam da nemoram, al bi voleo da stalno radi pod istom freq :D, btw da li zna neko kako se zove ta tehnologija za intela (ne zamerite do danas sam imao AMD :D)
EDIT: nasao kako se zove, ahahaa, “SpeedStep”
EDIT2: Nasao gde se nalazi to :D advanced tab u biosu, medjutim jel treba i C1E da islkjucim ?

Da

imam isto sto i ti,nedavno sam uzeo i mogu ti reci da se ni si *****ao,za sad ploca je ok a i procesor
sa box kulerom sa oc na 3.2 bes dizanja napona i lepo radi za sad,koju memoriu imas?
ja imam kingston na 800 i tbog toga sam stavio fsb 400 a mnozioc 8 i stime dobijas 3.2ghz i memorija na 800

imam isto sto i ti,nedavno sam uzeo i mogu ti reci da se ni si *****ao,za sad ploca je ok a i procesor
sa box kulerom sa oc na 3.2 bes dizanja napona i lepo radi za sad,koju memoriu imas?
ja imam kingston na 800 i tbog toga sam stavio fsb 400 a mnozioc 8 i stime dobijas 3.2ghz i memorija na 800

Isto :D, cekaj da nisi ti moj brat blizanac za koga ne znam :D :D
Takodje cu probati taj setup malko kasnije, upravo sam podigao Vistu x64 i nemam reci, flies like a butterfly, stings like a bee :D

Ko zna sve je moguće,ja sam pokusao par kombinacija oc i sve mi ej eradilo bez ikakvog stucanja i gasenja nisam nista preterivao u oc,ali ovo mi najbolje pase 400*8=3200 zbog memorije i sad mi proc i mem radi 1:1 mada sam razmisljao da dizem jos ali nemam volje sad,pre ovoga sam i ja imao AMD i to sempron gde sam se mucio da dignem procesor za jeb*** 200 mhz,ali i to sa mnogo muke.A kod ovog procesora bez problema sam digao 600 mhz ma ljudi Intel je zakon AMD djubre mislim sami rezultati kazu svoje.
Mada mi nesto ***** ovaj neki EPU engine kod ove ploce ,nesto za ustedu energije mada mi je to nepotrebno jer kad klokujem masinu ona ne funkcionise!

Poslednja izmena:
Trenutni (default) setup sa temp u attachu.

Prilozi

• SCR.jpg
    SCR.jpg
    75.6 KB · Pregleda: 105
Klokovan....:type::type::type::type::banana::banana:

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    63.3 KB · Pregleda: 114
Uh bre gel koliko su moje temp vece a nije OC, mada moj je do trena kada sam radio scr bio pod heavy load-om :D, videcu posle kad zavrsim instalaciju svih gulposti, onda prelazim na BIOS :D

Imam dosta dobro hladjenje u kucistu,imam 2x12 cm i 1x9cm i otkad ih imam znatno su mi se smanjile temperature komponenti

mada moj je do trena kada sam radio scr bio pod heavy load-om :D, videcu posle kad zavrsim instalaciju svih gulposti, onda prelazim na BIOS :D
bas veliko opterecenje 25% sta bi bilo da je 100% temp bi ti bio 160 stepeni,taman da sprzis koja kajgana..:mad::p:-devil-:;)

ma kda sam radi scr, nije skoro nista sljakalo, al min pre toga bilo je svasta, nego koju sti voltazu podesio u bious, i daj molim te mi reci gde ti se iskljucuje speedstep, ja ne mogu da nadjem nigde.

i ja sam se mucio stime,prvo sam pokusao samo da sikljucim taj speed step ali to nije pomoglo,pa sam iskljucio vise opcija i sad je ok
evo ti uktratko kako sam ja odradio:
pod ADVANCED imas cpu ratio settings,tamo ti verovatno pise auto to promeni na kojoj ti je default ili na koliko vec zelis,C1E OBAVEZNO iskljuci i max CPUID VALUE isto iskljuci,e sad ako ti je CPU RATIO na auto onda ces videti opciju SPEEDSTEP i C-STATE TECH ako ih vidis onda obe opcije iskljuci,ako ne onda stavi ratio na auto sacuvaj resetuj i ionda islkjuci te dve opcije pa onda stavi ratio na koji zelis.tako sam ja odradio

E kako me nervira, sad mi se desava da sta god stavim u biosu, posle save&exit resetuje se komp ali crn ekran (ne vidim bios post), onda moram da uradim clear cmos nakon cega prodje normalno (ali me primorava da ili ucitam default ili da podesim sam) i udje u win, ali pri sledec restartu ista stvar.
Ali fora je sto upali monitor nijde da nema signal ...
Any help ?

Oh konacno sam provalio sta me zeza, kada mi je ukljucen (kao po defaultu) asus express gate, nece da prodje post ... zasto nemam pojma, a ne znam ni kako bi trebalo da radi.
rseke da li bi ti mogao da probas da vidis da li tebi ukljuceno, i ako nije da li ce se nesto desiti kad ukljucis.

ja nemam takve probleme,meni je bio ukljcune eexpress gate neko vreme i nisam imao nikkave probleme,ko zna sta tebe tamo zeza!

Evo ga @ 3.2 nego ostavio sam napon na auto pa je malo veci i verovatno otud malo veci temp

Prilozi

• scr.jpg
    scr.jpg
    72.7 KB · Pregleda: 76
Evo i pod loadom
Desavao se peak i do 60C na jednom jezgru.
Da li je to mnogo (uzimajuci u obzir 1.352V)?

Prilozi

• OC load.jpg
    OC load.jpg
    137.7 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Nije to mnogo,ja sam sa intel burn test navukao temperaturu i do 70 stepeni ali u svakom slucaju neces ti ni zaposliti toliko procesor da mu navuces toliku temperaturu!

Hmm zaista cudno, kada stavim u biosu na 1.1*** pa sve do 1.225 nije stabilan. Jos sam i primetio 'mali' vdrop oko .4v pa sve mislim da je u pitanju ovo moje napajanje.

Temp nije velika ali ti ne treba veci napon od 1.18-1.20 (da pokaze CPU-Z) zbog eventualnog VDrop-a ploce. Poredjenja radi moj E7200 na 3.4GHz radi na 1.18v koji pri loadu padnu na 1.16v

Najmanje sto moze a da radi stabilno je 1.224v po cpu-z. Smanjio sam temp tako sto sam skinuo stranicu kucista, ovo moje je lose provetreno a i nemam neke fanove u njemu.
Dobro znaci svako moze da ovcekuje na boxu oko 3.2GHz...

Znaci u pitanju je masina iz potpisa, sa sve tamo napisanim klokovima. Citam sve ovo i nesto mi se ne uklapa. Ja sam ove klokove postigao sa 9.5*333=3.18ghz @ 1.3V. Sve ispod ove voltaze nije stabilno. Na 1.2v prolazi POST ali izbacuje BSOD odmah po ulasku u OS. Na 1.25v Prime95 puca na drugom jezgru posle 5-10min. Na 1.3v je rock solid. Radi vec danima i ne prelazi 55C pod punim opterecenjem, sto u testovima, sto u realnim uslovima (2h crysisa). U cemu je stvar? Napajanje, ploca? Mislim radi on meni cool i ovako (box cooler je inace), ali mi je malo cudno sto je stabilan tek na 1.3v, jer samo vidjao po netu ogroman broj ljudi kojima je na 8x400mhz @1.15V stabilan ovaj procesor...anybody?
I da, na svakakva sam misljenja nailazio i konacno bih voleo da resim jednu dilemu. Dakle sta je bolje, manji mnozilac x veci fsb ili obrnuto?

Add: Evo sad sam bas u cpuz video da iako je u biosu postavljen na 1.3 u stvari radi na 1.28V...?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno