Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Po mojim merenjima razlika je oko pola sekunde u odnosu na Core 2 Quad u Wprimeu.

pa u proseku kida jednog QX9650 na hwbot za dobrih 150 MHz.
Jer u proseku jedan QX9650 zahteva 5500MHz za 7 secundi
Videcemo koje performance cu ja postici na mojoj memoriji.
Wprime lepo skalira kad se memorija zategne.

Sto me zabrinjava su frikvencije koje je awardfabrik postigao na suvom ledu.
WPrime recimo samo 4400 MHz to je veoma malo za hladjenje na -70°C stepeni

No videcemo veceras :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Toliko o Montijevim predskazanjima, nisam ocekivao da ce ga i7 toliko _tuci_ u korisnim aplikacijama...
Ovaj put ne mozete reci da je memorija u pitanju.

Konkurentan je tacno kako treba Jorkiju (+/- % kako gde, a isplativiji ipak), ali je i7 klase iznad.

Too little, too late

Čudo kome smo se potajno nadali nije se dogodilo.
Phenom II je poprilično sporiji od Core i7, ali to smo mogli da očekujemo.
Loše je što je Phenom II izgleda sporiji clock for clock i od Core 2 quadova. AMD će gurati priče o platformi, overclocku, potrošnji ali nema bežanja od osnovnih brojki.

Toliko o Montijevim predskazanjima, nisam ocekivao da ce ga i7 toliko _tuci_ u korisnim aplikacijama...
Ovaj put ne mozete reci da je memorija u pitanju.

Konkurentan je tacno kako treba Jorkiju (+/- % kako gde, a isplativiji ipak), ali je i7 klase iznad.

KLASA IZNAD I KLASA SKUPLJA PLATFORMA O PROIZVODIMA SA OTVORENIM MULTIPLIKATOROM DA NE PRICAM :)

Sve u svemu niko nij ni ocekivao da ce biti brzi od i7 bilo bi malo mnogo ....
Ali su zato mnogi se zeznuli sa proricanjem brzeg Q6600 i 9550 pa se sad tese sa QX9770 na 3.2 GHz :)

Fino je receno na guru3d ako je AMD do skoro bio tri koraka za intelom sada je samo korak ili ti za petama.

Samo koliko sam mogao da vidim na ovim namackim forumima vec sad se da videti da mnogi gameri prelaze na AMD ....
Sto ukazuje da je CPU pun pogodak.

AMD is back in the Game bilo to nekima milo ili ne ! :)

Poslednja izmena:
Pa kada testeri uzmu 10 testova iz Sandri gde i7 silje, a onda jedan iz 7zipa isl...pa onda e vidi intel ga je zgazio u 10 testova zaredom(dobar psiholoski efekat).

Da se ja pitam testiranje u Sandri bi zabranio.

Pa kada testeri uzmu 10 testova iz Sandri gde i7 silje, a onda jedan iz 7zipa isl...pa onda e vidi intel ga je zgazio u 10 testova zaredom(dobar psiholoski efekat).

Da se ja pitam testiranje u Sandri bi zabranio.

Wprime je jedan od benchmarka koji lepo pokazuje multithreaded mogucnosti ...
A tu Phenom II kida ..... :)

Koliko kida videcemo nadam se vec veceras kad cica uzme to u ruke

Sada pogledah test u igrama na guru3d.Phenom2 je tu bolji od i7, a i u nekim ne-gaming testovima je bio bolji od i7.U drugim testovima se dobro nosi sa 45nm intel quadovima.
Ali pazi u winraru na 3.8 GHz ima samo 1700KB/s, sta li su bre oni koristili kada sam ja na starom Phenomu na 2.4GHz sa memorijom na 800 cl5 imao oko 1500KB/s.

Zato cekam Fedjin, Duletov i tvoj test.

Poslednja izmena:
Sada pogledah test u igrama na guru3d.Phenom2 je tu bolji od i7, a i u nekim ne-gaming testovima je bio bolji od i7.U drugim testovima se dobro nosi sa 45nm intel quadovima.
Ali pazi u winraru na 3.8 GHz ima samo 1700KB/s, sta li su bre oni koristili kada sam ja na starom Pehnomu na 2.4GHz sa memorijom na 800 cl5 imao oko 1500KB/s.

Zato cekam Fedjin, Duletov i tvoj test.

fedja i dule ce pokazati rezove verovatno na vazduhu ja cu se potruditi odmah na kompresiji da vidimo kako skalira posebno uz ovu 4870X2 :)

- 3dmark 2006
- 3dmark Vantage
- WPrime
- Winrar

Poslednja izmena:
U onom gde je i7 pobedio su imali 3SLI konfiguraciju, koja stvarno leti na i7.Dok u onom drugom je koriscena jedna karta.

@monty: Ubaci tu i 7zip.

Poslednja izmena:
...

blagodarim ... ali nije fora, na prvi pogled (kao u mom slucaju) ispada tesko izuvanje...

Phenom II reviews start flooding the web

Later today AMD is expected to make the officially announcement regarding its first 45nm desktop processor, the Phenom II but, since it gave the green light, reviews of the new CPUs have already begun to go online. Part of the Dragon platform, the AM2+ (AM3 coming soon too) Phenom II CPUs launched today are the 3.0 GHz Phenom II X4 940 Black Edition (priced at $275) and the 2.8 GHz X4 920 ($235) quad-cores. Both featuring a 125W TDP, the chips have 6MB of L3 cache and quite a few enhancements (in addition to the 45nm process) other their predecessors which are aimed at taking the fight back to Intel.

To find out whether or not the Phenom II delivers check out the articles posted

@ [H] Enthusiast
@ TweakTown
@ Guru3D
@ The Tech Report
@ Neoseeker
@ Hexus
@ Hardware Canucks
@ bit-tech
@ HotHardware
@ Tom's Hardware
@ Elite Bastards
@ ExtremeTech
@ AnandTech
@ PC Games Hardware - English and German
@ Bjorn3d
@ Legit Reviews

http://www.tcmagazine.com/comments.php?id=23846&catid=2

Čudo kome smo se potajno nadali nije se dogodilo.
Phenom II je poprilično sporiji od Core i7, ali to smo mogli da očekujemo.
Loše je što je Phenom II izgleda sporiji clock for clock i od Core 2 quadova. AMD će gurati priče o platformi, overclocku, potrošnji ali nema bežanja od osnovnih brojki.

Da, ali je neuporedivo jeftiniji od cele nehalem platforme (ako u jednacinu ubacimo dobru OC plocu, dobru memoriju i grafiku).

Od yorkfielda je negde bolji, negde nije. Ali je OC potencijal PII nenad*ebiv! Kad kupim kandalfa planiram neki test na vodenom!

Poslednja izmena:
A gledajući sve ovo šta bi bilo bolje uzeti za rad na defaultu, C2Q (Q9550) ili PII 940? Koliko vidim tu su negdje, ustvari u većini testova mislim da je bolji Q9550, a i cijenom su tu negdje, Anand reče i da je načuo da će Intel do kraja januara obarati cijene C2Q seriji.

A gledajući sve ovo šta bi bilo bolje uzeti za rad na defaultu, C2Q (Q9550) ili PII 940? Koliko vidim tu su negdje, ustvari u većini testova mislim da je bolji Q9550, a i cijenom su tu negdje, Anand reče i da je načuo da će Intel do kraja januara obarati cijene C2Q seriji.

anand je napisao(la):
Even if Intel drops prices to maintain control of the quad-core market, you have AMD to thank for that.

;)

KLASA IZNAD I KLASA SKUPLJA PLATFORMA O PROIZVODIMA SA OTVORENIM MULTIPLIKATOROM DA NE PRICAM :)
Ma sab me gabri za te tvoje price, i7 ga tuce, ne da mu nije za petama nego mu je 3 koraka unazad za sve korisne stvari.
AMD is back in the game - da, for the gaming.

Sve u svemu niko nij ni ocekivao da ce biti brzi od i7 bilo bi malo mnogo ....
Ma, priznaj ti si ocekivao :D Nisam ni ja ocekivao da ce rasturiti i7, ali ***, ovo su ogromne razlike i to sa slj memorijom na i7. 50% bolji WinRAR, na jednoms sajtu su testirali multitasking sa 3+ aplikacija i PII nije mogao ni Jorkija da stigne... kompresija 25-100% brzi i7:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492&p=14
Negde i 2x brzi, yo!
80% brzi za 3DSMax (eto ti najkorisnija stvar u testovima):
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492&p=15
CB, 30-50% brzi, ali ajde to i nije bitno.
POVRay, duplo brzi:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492&p=16
Blender i Data Recovery, 50% brzi! (isti link)
Znaci gomila korisnih stvari u kojima je i7 skoro svugde barem 50% brzi, a cesto i 2x puta. I to sa slj. memorijom, znaci LOW END.
I bez overclocka i7-920 je >30% brzi, ma koliko se ti zalio na vecu cenu platforme opet je bolja platforma ;)

Ali su zato mnogi se zeznuli sa proricanjem brzeg Q6600 i 9550 pa se sad tese sa QX9770 na 3.2 GHz :)
Pa cesto je i Q6600 brzi, Q9550 je skoro svugde brzi... svugde korisno.

Samo koliko sam mogao da vidim na ovim namackim forumima vec sad se da videti da mnogi gameri prelaze na AMD ....
Sto ukazuje da je CPU pun pogodak.
Ako prelaze sa prethodne AM2 konfe, to nije prelaz, a ko prelazi sa Intel platforme zbog gaminga - taj je lud da za koji frame, a cesto i minus frejmova predje na PII.
Za novu konfu, jeste bolji za gaming naspram C2Q, jer je jeftiniji ipak, ali inace - jok.

izdvojio sam testove gdje je Phenom II bolji od Q9650
powray
http://www.planet3dnow.de/photoplog/file.php?n=4561&w=o
E pa nije:

Ma sab me gabri za te tvoje price, i7 ga tuce, ne da mu nije za petama nego mu je 3 koraka unazad za sve korisne stvari.
AMD is back in the game - da, for the gaming.

Ma, priznaj ti si ocekivao :D Nisam ni ja ocekivao da ce rasturiti i7, ali ***, ovo su ogromne razlike i to sa slj memorijom na i7. 50% bolji WinRAR, na jednoms sajtu su testirali multitasking sa 3+ aplikacija i PII nije mogao ni Jorkija da stigne... kompresija 25-100% brzi i7:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492&p=14
Negde i 2x brzi, yo!
80% brzi za 3DSMax (eto ti najkorisnija stvar u testovima):
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3492&p=15
CB, 30-50% brzi, ali ajde to i nije bitno.
POVRay, duplo brzi:
Blender i Data Recovery, 50% brzi! (isti link)
Znaci gomila korisnih stvari u kojima je i7 skoro svugde barem 50% brzi, a cesto i 2x puta. I to sa slj. memorijom, znaci LOW END.
I bez overclocka i7-920 je >30% brzi, ma koliko se ti zalio na vecu cenu platforme opet je bolja platforma ;)

Pa cesto je i Q6600 brzi, Q9550 je skoro svugde brzi... svugde korisno.

Ako prelaze sa prethodne AM2 konfe, to nije prelaz, a ko prelazi sa Intel platforme zbog gaminga - taj je lud da za koji frame, a cesto i minus frejmova predje na PII.
Za novu konfu, jeste bolji za gaming naspram C2Q, jer je jeftiniji ipak, ali inace - jok.

E pa nije:

testovi po Anandtechu ...... :D :) (bese to ona nesvrstana stranica)
Garantujem da u powrayu Q9650 nije brzi ... Opet se ponavljam vise vjerujem izvorima odnosno ljudima koje licno poznajem nego anandtechu po tom pitanju.

Neke aplikacije kod phenoma II lepo dobiju boost ako se i NB-frikvencija adekvatno podigne strpi se malo do veceras odradice mo i taj powray da se uporedi rezultat malkice sa nesvrstanim anandtechom.

Platforme su iz vise razloga neuporedive. A za Phenom II je sama cinjenica da se poredi sa I7 daleko najveci dobitak :) :D
Ako se Phenom II poredi sa proizvodom koji ce samo 2% pokrivati Intelovu ponudu u 2009 godini onda AMD nemora mnogo da brine :)

Zasto je AMD stavio NB po defaultu na samo 1800 je pitanje ?

Nego reci nam aktuelnu cenu jednog Q9650 koji je navodno takodje brzi ? :)

Ljudi koji imaju do sada dual core procesore i DDR2 memoriju a zele da predju na neki quad sistem itekako ce se zapitati na koju platformu da se prebace ....

Poslednja izmena:
Evo i ja da se javim, kako nisam dobio P2 nisam mogao ni da ga uporedim. No pročitao sam dosta testova i doneo sam sledeći zaključak. Što se tiče i7 platforme, mislim da je suludo komentarisati celu priču jer ploče su mnogo, ali mnogo bolje opremljene, a o onome što ponoviću cela platforma pruža suludo je porediti. Druga stvar pogrešno se prilazilo svemu u ovoj temi, naime govorilo se kako je i7 skup, a P2 i C2Q dosta jeftiniji. Mislim da bi profesionalnijii pristup bio kad bi rekli i7 platforma je viša klasa, a viša klasa povlači i višu cenu i opet ne mešati jedno i drugo.

Međutim glavni konkurent je Q9550 i Q9650, ko što smo i mogli da pretpostavimo ( ne po ceni nego po performansama). Po onome što se dalo videti klok za klok Q9550 je u malo većoj prednosti, i to ne u svim aplikacijama. Međutim, recimo da je odnos 50% - 50% i da su snage izjednačene, jer je razlika može se reći zanemarljiva. Pa shodno tome moje mišljenje je da će presudan faktor biti izbor matične ploče ;), tj. cena matične ploče za ono što pruža. Drugi veoma bitan faktor je i cena procesora gde koliko se dalo videti prodaja P2 je odložena i konačna cena verujem da će biti za nijansu niža, a opet ne zna se koja će biti cena Q9550 i Q9650 kad bude izašao P2 na tržište. Bilo kako bilo mislim da će kupac biti najzadovoljniji jer cene bi trebalo da idu dole i Intelu, a ići će (nadam se) dole i AMD-u. Treći faktor je i kako je nazivam „sport“ verzija Intel C2Q procesora sa kojim plavi planiraju malo da ojačaju temelj, tj. Q9550S, Q9650S itd. koji bi trebali da izađu na tržište uskoro (bilo je najave za 18.jan). Radi se o novim procesorima sa 65W potrošnje, boljom komunikacijom sa max FSB-om i svakako većim OC potencijalom. Sve kad se sabere i oduzme dovešće do onoga što sam naveo, a to je skidanje cena, a AMD će sa P2 derivatima (koji su napravili veliki pomak u poređenju na prvi Phenom) i pored odličnog OC proizvoda za 24/7 imati i nešto za sportske overklokere, a to je ogroman minus što povlači i odličan OC potencijal.

U svakom slučaju jedno veliko bravo „Zelenom taboru“! Zasluži ste! :)

Poslednja izmena:
testovi po Anandtechu ...... :D :) (bese to ona nesvrstana stranica)
Pricaj sta hoces, nije nista drugacije na drugim sajtovima.

Neke aplikacije kod phenoma II lepo dobiju boost ako se i NB-frikvencija adekvatno
Sve je to lepo ako mislis da OCujes, onda i i7 mozes da OCujes, vi LN2 ste mala i, po zaradi, nebitna grupa ljudi (ustvari cesto kostate jer vecina dobije cherry-picked CPUs). Ali ni tada ne moze NB da donese 50% razlike. A i7 jos ima gde da ide sa memorjom, u stvari ima duplo prostora u ondosu na testirane.

Platforme su iz vise razloga neuporedive. A za Phenom II je sama cinjenica da se poredi sa I7 daleko najveci dobitak :) :D
Ako ti je "i7 je 50% brzi od PII" dobitak, au :D

Zasto je AMD stavio NB po defaultu na samo 1800 je pitanje ?
ma da, bre, to im je Intel platio da ostave na toliko, nema veze sa time da on ne moze na vishe da radi uvek.

Nego reci nam aktuelnu cenu jednog Q9650 koji navodno takodje brzi ? :)
Ko je pomenuo Q9650? Ja sam pricao Q9550, a inace se ni sa Q9550 ne nosi, a i da Q6600 ga u necemu kosi.

drugaciji rez imas za powray na sajtu na koji sam postavio link

Sve je to lepo ako mislis da OCujes, onda i i7 mozes da OCujes, vi LN2 ste mala i, po zaradi, nebitna grupa ljudi (ustvari cesto kostate jer vecina dobije cherry-picked CPUs). Ali ni tada ne moze NB da donese 50% razlike. A i7 jos ima gde da ide sa memorjom, u stvari ima duplo prostora u ondosu na testirane.

i7 sa otvorenim multiplikatorom kosta kao cetiri Phenoma II 940, cela extremna platforma kosta 1500€ vise. A i7 se smrzne na -70° i zaustavi rad dok je sa Phenom'om uzivancija bencovati.
Ne hvala za sportski OC me i7 ne interesuje :)
Po ovoj tvojoj konstataciji i7 bi trebao da bude 50% brzi u kompiliranju nekog projekta u VS 2008.
Ajde videcemo i to :)

Ako ti je "i7 je 50% brzi od PII" dobitak, au :D

Pa sobzirom da ste ga do skoro predstavljali kao "prasina se digla rodio se mis".
Uvrstili ga po performansama ispod Q6600 veoma je interesantno da ga sad uporedjujete sa i7 :)
Sve u svemu AMD is back to the Top !

ma da, bre, to im je Intel platio da ostave na toliko, nema veze sa time da on ne moze na vishe da radi uvek.

No comment !

Ko je pomenuo Q9650? Ja sam pricao Q9550, a inace se ni sa Q9550 ne nosi, a i da Q6600 ga u necemu kosi.

Pa i on je opet 50€ skuplji od P2, i ?
tu i tamo su isti negdje je P2 brzi negdje Q9550. Uzmi lepo DDR2 memoriju sa Q9550 pa testiraj vs Phenom II +DDR2 da vidimo zbilja kolika je razlika :)

Poslednja izmena:
drugaciji rez imas za powray na sajtu na koji sam postavio link
Kome sa druge strane ja ne verujem vise nego ti Anandu, pogotovu sto im je rezultat za Jorkija smesan. Jedno je reci da je Intel biased pa da krije stvari u kojima je Intel bolji ali da lazira rezultate je drugo.

i7 sa otvorenim multiplikatorom kosta kao cetiri Phenoma II 940
Ja lepo kazem da i7-920 koji dodje 100e vise u varijanti koje su uporedjivane na sajotivma (slj memorija) je 30% brzi. Dodaj extra memoriju i bice mnogo vishe, vishe nego da PII uzem najbolju DDR2.

A i7 se smrzne na -70° i zaustavi rad dok je sa Phenom'om uzivancija bencovati.
To nije korisna stvar, vi ste mizerni deo trzista.

Po ovoj tvojoj konstataciji i7 bi trebao da bude 50% brzi u kompiliranju nekog projekta u VS 2008.
Pocni da skidas WDK za Vistu SP1 odmah da posle ne cekamo, pa cemo videti ;) Da budemo sigurni da je veci projekat i isti sa obe strane.

Uvrstili ga po performansama ispod Q6600 veoma je interesantno da ga sad uporedjujete sa i7 :)
Ne lazi, pa i dalje se po perf. moze uvrstiti oko Q6600 pre nego i7 i to daleko. A ja licno nisam nista tako pricao.
Jedini razlog sto se ja uopste upustam u ove price je sto mrzim kad ljudi kao ti tresu goru ;)

Sve u svemu AMD is back to the Top !
Top of the bottom of the hill...

To je bio ocigledan sarkazam, naravno.... ko ume da tumaci.

Pa i on je opet 50€ skuplji od P2, i ?
tu i tamo su isti negdje je P2 brzi negdje Q9550. Uzmi lepo DDR2 memoriju sa Q9550 pa testiraj vs Phenom II +DDR2 da vidimo zbilja kolika je razlika :)
Pa nista, za nove konfe si sasvim u pravu i tu se slazem, sa velikim problemom sto ljudi vec imaju quad konfe ako im trebaju uglvnom...
Ili su AMD ili Intel, i ocigledno je sta ce ko uzeti.. ko je na Intelu bice mu DZABE upgrade jer nista ne menja, nije lud da menja platformu celu za malu razliku u performansama, dok AMD-ovci opet da kupe Phenom treba da plate >250e samo za CPU, da bi imale te performanse.
Logika ti pije vodu ali ta logika ne uzima stanje u svetu u obzir.

Mene samo nije jasno da intel platforma sa tolikom tehnickom nadmocnoscu i ceni
DDR3 + tripple channel i X58 ploce koje se ne mogu ispod 200€ pazariti na primeru gameinga toliko podbacuje ?

http://www.legitreviews.com/article/860/9/

Sto bi rekao *******i , tu mora da je neki bug u pitanju :)

i7 pa cak i7 920 trenutno za malo kojeg gamera moze biti interesantna nemoj mi samo reci da su sad i gameri mizerni za trziste ? :) :D
Jedino za one koji imaju vec ddr3 memoriju nazalost moraju za i7 pljunuti lepu sumu za odgovarajucu X58 plocu.

Sigurno su overclockeri manje interesantni kao konzumenti na trzistu ali su interesantni za prestiz ili imidz.
U zadnjim godinama Intel je posebnu tezinu davao overclokingu demonstrirajuci tako silu na temperaturama o kojima je AMD mogao da sanja.
Sad su se stvari promenile i to je ono sto nas raduje :)

Coldbug je istorija za AMD !!!! dok je i7 duboko zagazio u isti :)

Poslednja izmena:
Ne uzimaj sad i7 za gaming, lepo sam rekao da je i7 za korisne stvari bolji, dok je Jorki tu da drzi AMD-a na lancu za gaming, pa i za dosta stvari inace.
Zasto Intel ne pozuri sa i5 je pitanje, a i7 je sasvim vishe klasa i u odnosu na Jorkija i u odnosu na PII, nema on sta da se igra sa igrama ;)

Ne uzimaj sad i7 za gaming, lepo sam rekao da je i7 za korisne stvari bolji, dok je Jorki tu da drzi AMD-a na lancu za gaming, pa i za dosta stvari inace.
Zasto Intel ne pozuri sa i5 je pitanje, a i7 je sasvim vishe klasa i u odnosu na Jorkija i u odnosu na PII, nema on sta da se igra sa igrama ;)

Ako pljunem tolike novce za i7 valjda ocekujem bar da bude na nivou stare arhitekture a ne sporiji :) :D kad je gaming u pitanju :)
Mora da je neki Bug u pitanju :D :D :D

i5 stize kasno , prvi prelimenarni testovi i5etice koje sam video su razocaravajuci.
CPU Benchmark u 3dMark Vantagu je veoma veoma los.

Poslednja izmena:
Evo i ja da se javim, kako nisam dobio P2 nisam mogao ni da ga uporedim. No pročitao sam dosta testova i doneo sam sledeći zaključak. Što se tiče i7 platforme, mislim da je suludo komentarisati celu priču jer ploče su mnogo, ali mnogo bolje opremljene, a o onome što ponoviću cela platforma pruža suludo je porediti. Druga stvar pogrešno se prilazilo svemu u ovoj temi, naime govorilo se kako je i7 skup, a P2 i C2Q dosta jeftiniji.

:S Koje ploce? Mnogo si generalizovao celu stvar. Kad nemaju sve ploce 6 slotova za memoriju, nemaju sve iste opcije za SLi/CF, itd... Kao i za P-II postoji vise tipova ploca, koje su razlicito opremljene, i koje su namenjene razlicitim segmentima potrosacke populacije. Ploce za i7 moraju da budu bolje opremljene kad je i7 zverina koja je jaka, ali i zahteva mnogo struje...

Mislim da bi profesionalnijii pristup bio kad bi rekli i7 platforma je viša klasa, a viša klasa povlači i višu cenu i opet ne mešati jedno i drugo.

i7 je klasa koja za najvise para nudi najvise, York ima odlican odnos cena/performanse, ali ga ima i Phenom (mozda cak i vise nego yorkfield).

Međutim glavni konkurent je Q9550 i Q9650, ko što smo i mogli da pretpostavimo ( ne po ceni nego po performansama). Po onome što se dalo videti klok za klok Q9550 je u malo većoj prednosti, i to ne u svim aplikacijama. Međutim, recimo da je odnos 50% - 50% i da su snage izjednačene, jer je razlika može se reći zanemarljiva.

9550 je tek malo bolji od P-II, kolju se, i to mnogo! P-II razbija Yorkfielda u memorijskim testovima, i to mnogo. Sto je posledica odlicnog IMC-a!

Pa shodno tome moje mišljenje je da će presudan faktor biti izbor matične ploče ;), tj. cena matične ploče za ono što pruža.

To je uvek presudan faktor. Ali uvek.

Drugi veoma bitan faktor je i cena procesora gde koliko se dalo videti prodaja P2 je odložena i konačna cena verujem da će biti za nijansu niža, a opet ne zna se koja će biti cena Q9550 i Q9650 kad bude izašao P2 na tržište. Bilo kako bilo mislim da će kupac biti najzadovoljniji jer cene bi trebalo da idu dole i Intelu, a ići će (nadam se) dole i AMD-u.

P-II je vrlo konkurentan proizvod, i sve cene ce ici nanize!

Treći faktor je i kako je nazivam „sport“ verzija Intel C2Q procesora sa kojim plavi planiraju malo da ojačaju temelj, tj. Q9550S, Q9650S itd. koji bi trebali da izađu na tržište uskoro (bilo je najave za 18.jan).

Planirana cena?

Radi se o novim procesorima sa 65W potrošnje, boljom komunikacijom sa max FSB-om i svakako većim OC potencijalom. Sve kad se sabere i oduzme dovešće do onoga što sam naveo, a to je skidanje cena.

Bolja komunikacija sa max FSB-om??????? Sta si ovime rekao? Na sta si mislio!

a AMD će sa P2 derivatima (koji su napravili veliki pomak u poređenju na prvi Phenom) i pored odličnog OC proizvoda za 24/7 imati i nešto za sportske overklokere, a to je ogroman minus što povlači i odličan OC potencijal.

I ovde te nisam razumeo? Sta je minus? Na koje P-II derivate mislis?

Poslednja izmena od urednika:

O, jeste... Anand je pristrasan u PM...

O da, moze. Nisi ni svestan koja je razlika kad NB radi na 1,8GHz i na 2,7GHz!

Sintetika, sintetika. Kao da je ona relevantna. P-II se kolje sa 9550. A mnogo je bolji u radu sa memorijom!!!

Poslednja izmena:
@monteboy
Aj batali se tih provokacija i7 gaming i pominjanj mene u svemu tome:), pocecu da odgovama na to sto govoris sto neizbezno povlaci pominjanje i7 procesora tako da ce ova tema da ode u potpuno drugom pravcu kao stoje se dosada nekoliko puta desilo i sve zbog toga sto nemate mera u komentarima i ocenam vec bahato i pristasno pristupate celoj raspravi na temu PII procesora iznosite razne ne istine i insinuacija na stetu suparnickog tabora, samim tim ne zbog intela vec zbog stava i bezobrazluka provocirate pojedince da vam odgovaraju i pravite od ove teme vasar.

Ka sto rece covek "Jedini razlog sto se ja uopste upustam u ove price je sto mrzim kad ljudi kao ti tresu goru" nema potrebe za tim, ako hoces pretstavi ovaj proizvod u najboljem svetlu ali ne na ovaj nacin.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno