Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Их па супер, фебруар и није далеко.

А чему служи х4 атлон? Мислим још мало па је застарео процесор.

3.85 GHz Prime Stable na vazduhu

385G1284.JPG

ostali testovi kao i test potrosnje
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=213644

Poslednja izmena:
^
I sve to na MSI plochi, vrlo lepo. Josh kad bi novi stepping izgurao 4ghz stabilno na vazduhu uz pristojno hladjenje i eto veselja. :type:

Poslednja izmena od urednika:
1.59V, malo mnogo za taj takt? Ja sam očekivao manje. . . S obzirom da su neki prijavili 3.6 na default VCore.

Na razlicitim plocama razlicito pokazuje. To bi trebalo da je +0.2 v od standardnog napona. Ako je 1.35v onda mu to dodje 1.55v i neka ploca overvoltuje, to mu dodje to. Meni radi na 3.8 Ghz sa 1.52v. Preko tog napona gubi stabilnost.

^
I sve to na MSI plochi, vrlo lepo. Josh kad bi novi stepping izgurao 4ghz stabilno na vazduhu uz pristojno hladjenje i eto veselja. :type:

Phenom II AM3 ce biti specificiran na 95W , tako da mozemo ocekivati nize temperature a sa time i veci stabilan takt.

Moj primerak nazalost tek sutra stize .... ova zima i DHL'u pravi probleme

Poslednja izmena:
Da nije ovo malo prevelik napon 1.60v za 3850mhz? ne razumem bas najbolje zar nece ovako velik napon vremnom da osteti procesor? temperature koje su vide u everestu jako su male ako se uzme u obzir ovako veliki napon i da je sve hladjeno vazduhom, zbunjen sam:S:

Aj neko ko pouzdano zna neka napise koji napon nebi trebao da se pralazi za 24/7 sa vazdusnim hladjenjem i koja tempertura je gornaj granica da ne dodje do ostecenja procesora nakon nekog vremena koriscenja, svaka tehnologija izrade ima neke svoje limite i granice koje nebi trebalo da se prelaze pa tako i ova, mislim da bi bilo korisno da se ima taj podatak pre nego sto se krene u neki overklok.

Mene zanima na koliko će moći da radi na vazduhu bez podizanja napona.

Bruka na 3.8Ghz sa tom voltazom stvarno mnogo,temperature koje pokazuje everest nisu merodavne,znao sam da AMD puca iz prazne puske.:d

Mene zanima na koliko će moći da radi na vazduhu bez podizanja napona.

vec je postavljen Prime Screen sa 3.6 GHz na default naponu.
Sto naravno nemora da znaci za svaki primerak bice tu i plusa i minusa

interesantna je potrosnja ovog phenoma pa cak i na naponima blizu 1,6V :)
Verujem da bi i7 na tim naponima i frikvencijama trosio i 300W :)

Ja se izvinjavam monteboyu, forum u poslednje vreme brljavi sa postovima. :S:

Poslednja izmena:
Bruka na 3.8Ghz sa tom voltazom stvarno mnogo,temperature koje pokazuje everest nisu merodavne,znao sam da AMD puca iz prazne puske.:d

temperature su merodavne .... default napon CPU'a je 1,35V sta je sad tu cudno ako onda na +0.2 radi na 3.85 GHz stabilno .... (850 MHz +)

Proizvodni 45nm proces kod Intela i AMD'a nije isti tako da se nemoze izvlaciti ni paralela o naponima ;)

Ono sto se broji je potrosnja a ona se jos uvek meri pomocu (U*I) sto znaci da je AMD'u potreban daleko manji I na vecem U :)

vrati se na moj post imas link sa ostalim testovima kao i testovima potrosnje.

Ja se izvinjavam monteboyu, forum u poslednje vreme brljavi sa postovima. :S:

nista u redu je , *******i je to vec procitao

Ne vidim shta je tu prazna pushka, AMD je josh uvek na K10 i stigao je Yorkfiled shto je trebao biti i osnovni cilj K10. i7 je naredni korak kod Intela isto shto treba da bude K11 kod AMD-a kad bude izashao.

Poslednja izmena:
Ne vidim shta je tu prazna pushka, AMD je josh uvek na K10 i stigao je Yorkfiled shto je trebao biti i osnovni cilj K10. i7 je naredni korak kod Intela isto shto treba da bude K11 kod AMD-a kad bude izashao.

Nemacka Gamers stranica "PC Games Hardware" je svojim clanovima koji uplacuju abo putem emaila poslala najnoviji broj sa opsirnim testom Phenoma II iako NDA jos uvek vazi :)

Zakljucak PC Games Hardware inace sajta koji u zadnje vreme malo vise preferira Intel je sledeci: Phenom II je gotovo isti po performansama kao Q9550 a slabiji je u nekim disciplinama od i7 mislim da bi AMD po toj oceni mogao da kaze "mission completed"

he he i7 pri naponu od 1.60v, to je nesto sto nebih nikome preporucio da proba sem ako ne zivi na severnom polu i to iskljucivo kada su hladniji dani cisto malo da se ugruje:) 1.34v je maksimalni napon za i7 pri overkloku a da se ne predje temperatura od 70-75c sa iskljucenim HT, sa ukljucenim HT i 1.26v je mnogo pri kloku od 3600-3700mhz, nema dovoljno dobrog vazdusnog hladjenja da ohladi ovaj procesor kako bi se postigo veci stabilan klok od 4000mhz i to sa iskljucenim HT.

he he i7 pri naponu od 1.60v, to je nesto sto nebih nikome preporucio da proba sem ako ne zivi na severnom polu i to iskljucivo kada su hladniji dani cisto malo da se ugruje:) 1.34v je maksimalni napon za i7 pri overkloku a da se ne predje temperatura od 70-75c sa iskljucenim HT, sa ukljucenim HT i 1.26v je mnogo pri kloku od 3600-3700mhz, nema dovoljno dobrog vazdusnog hladjenja da ohladi ovaj procesor kako bi se postigo veci stabilan klok od 4000mhz i to sa iskljucenim HT.

znam ja to dobro i zato govorim da se proizvodni procesi nemogu uporediti Phenom II vec fabricki ima daleko vise postavljen Default napon. Manju Amperazu ali zato visociji napon.

Zakljuci sam da se nemogu porediti sto se proizvodnog procesa tica zato me i zanima sledece "Aj neko ko pouzdano zna neka napise koji napon nebi trebao da se pralazi za 24/7 sa vazdusnim hladjenjem i koja tempertura je gornaj granica da ne dodje do ostecenja procesora nakon nekog vremena koriscenja"

Mislim da mozda bas napon na neki nacin iz nekog razloga ne dozvoljava veci stabiln klok od 3.8hgz barem u ovoj fazi razvoja PII procesora, mozda ce neka naredna revizija doneti nesto novo po tom pitanju, ne vidim drugi razlog posto je ocigledno da procesor ima dobar potencijal za veliki klok ali iz nekog razloga je nestabilan preko okvirno gledano tih 3800mhz, pa cenim da je to zbog mnogo struje na jednom mestu:)

Zakljuci sam da se nemogu porediti sto se proizvodnog procesa tica zato me i zanima sledece "Aj neko ko pouzdano zna neka napise koji napon nebi trebao da se pralazi za 24/7 sa vazdusnim hladjenjem i koja tempertura je gornaj granica da ne dodje do ostecenja procesora nakon nekog vremena koriscenja"

Mislim da mozda bas napon na neki nacin iz nekog razloga ne dozvoljava veci stabiln klok od 3.8hgz barem u ovoj fazi razvoja PII procesora, mozda ce neka naredna revizija doneti nesto novo po tom pitanju, ne vidim drugi razlog posto je ocigledno da procesor ima dobar potencijal za veliki klok ali iz nekog razloga je nestabilan preko okvirno gledano tih 3800mhz, pa cenim da je to zbog mnogo struje na jednom mestu:)

Ovaj CPU je specificiran za maksimalno 72°C po kojoj onda osnovi mislis da je Napon problem :) ? Dok je tvoj i7 specificiran do 100°C
Opet ides i gledas sve iz ugla Intela i vuces paralele a to je ovde pogresno :)
Ako je tvoja konstatacija tacna onda ja na kompresiji sutra kad mi CPU stigne na 1,6V+ nebih smeo postici stabilne frikvencije :)

overvolt treba gledati relativno u odnosu na default napon

Poslednja izmena:
Nemam neku osnovu za ono sto mislim samo pretpostavka, iz perspektive intela ili ne u svakom slucaju mislim da postoji neka granica do koje sme da se ide sa naponom za 24/7 sa vazdusnim hladjenjem.

Hoces da kazes da mogu da idem recimo do 90c bez da brinem da ce doci do ostecenja procesora?

meni se preshot grejao tu oko 90C (jer sam ja tako podesio stock kuler da bude tih) i zvekla mi ploca zbog pregrejavanja mosfeta... (najverovatnije jer nije bilo dodatnih kulera u kucistu) a gadu nista nije falilo :p

Otprilike znachi da kod Deneb-a ne igra preveliku ulogu Vcore vrednost sve dok je temperatura u okviru 72C..... Totalno drugachije no sve do sada, ako je zaista tako...

Otprilike znachi da kod Deneb-a ne igra preveliku ulogu Vcore vrednost sve dok je temperatura u okviru 72C..... Totalno drugachije no sve do sada, ako je zaista tako...

Otprilike tako, s' tim sto ne sme ni jedan "hot-spot" da predje kriticnih 72 stepena. Problem je ako podignes napon, hotspotovi u procesoru lako prevazilaze te vrednosti. Ako imas "subzero" hladjenje, lako je sa Denebom postici vece skorove od 4 Ghz.
Evo malo sam otvorio prozor da "izluftiram" sobu i lepo je odradio neke testove na 4 Ghz. :d

Temperatura je posledica povećanja napona i predstavlja manju opasnost za elektronsku komponentu, u ovom slučaju procesor, od previsokog napona. Povećanje temperature će dovesti do nestabilnosti komponente pa nas na jednostavan i efikasan način obavestiti da smo preterali. Većina elektronskih komponenti ima termičku zaštitu, a procesori u poslednje vreme imaju mogućnost i da se overklokuju ukoliko termički nisu ugroženi. Povećanje napona ali isto tako i visoka temperatura (bez obzira na maximalnu dopuštenu vrednost) ubrzavaju degradaciju komponente i skraćuju joj radni vek, koji može da se meri i desetinama godina. Lično sam doživeo u dovoljnom broju slučaja da procesori vremenom prvo izgube OC potencijal, a ako degradacija uzme maha, krenu da se pregrevaju i na kraju otkazuju. Najveći krivac je elektromigracija (degradacija PN spoja) koju na prvom mestu izaziva visok napon čemu se pridružuje neminovno, verni sluga, visoka temperatura. Nezahvalno je prognozirati koji nivo povećanja napona je bezbedan iz prostog razloga što sam proizvođač komponente stoji pred istom tom dilemom. Kada na tržištu nema konkurencije onda ta margina može biti veća ali kada vam konkurencija "dahće" za vratom izvlačićete maksimum iz komponente po cenu da joj skratite životni vek. Moja lična preporuka (baziram je na ponešto znanja koje imam) je uvek bila da se na duže staze može ići sa povećanjem napona od ~ 10% naročito ako se komponenti obezbedi bolje hlađenje od onog na koje se standardno računa. To ne znači da se ne može ići i na 15% ako se komponenta efikasno hladi. Sve preko toga je veća/manja u ovoj ili onoj meri. Lično najviše volim da za 24/7 držim procesor na default naponu, a frekvenciju podignem onoliko koliko mi dozvoli konretan primerak sa aftermarket hlađenjem.

Poslednja izmena:
@ Paradigma

Lepo objashnjenje, svaka chast. :)

@ Fedja

Bitno je da se vrti na 4G, 3800 je za jedan quad core procesor i vishe nego dobro, jos ako mu tih 1.5V ne smeta na duze staze, sjajno. :)
Sa prvim revizijama se koliko mi se chini dobacuje lako do 3.8Ghz i mislim da je to izvanredan rezultat za quad. Generalno, i 3600 je do skoro bila misaona imenica za AMD, chak i sa dual core serijom... Ovo je vishe nego zadovolljavajuce, svaka chast za AMD, verujem da ce biti josh boljih rezultata.... Samo ih cedite. ;) :wave:

Poslednja izmena:
Šta znači ono "The market, however, it seems that not see CPUs Phenom X4 II before 4 February even though many online stores will be allowed to take pre-orders".

Šta onda znači datum 8. januar? Kad su neki već naručili i dobili ranije ili im stiže baš 8. januara a moglo je i koji dan ranije, npr. monteboy-u. A šta sad onda znači i ovaj 4. februar?

Što se testa tiče u većini je izgubio od C2Q, u dosta testova zaostaje i za Q9300.

U testovima gde je intenzivan rad sa memorijom ne zaostaje ni malo. U testovima koji intenzivno koriste kes i koji se oslanjaju na rad jezgra, zaostaje oko 6-7%.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno