Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
*** pa temp je bas mala. Cudi me da ne moze jos da izgura koji MHz. Jeste da sam dosadan al' koja je max dozvoljena temp za ovaj proc?

max dozvoljena 72°C.
Pokazat ce se u praksi ali koliko ja mogu oceniti Phenom II nece voleti velike temperature ali ce pri odgovarajucem hladjenju itekako voleti veliki napon sto ce mu pri ekstremnijim vidovima hladjenja biti prednost u odnosu na intel derivate.

Zato ce nash test bii realan a memorija ce raditi na 600 MHz i na York-u i na Deneb-u :). Naravno DDR2.
Tu vrstu poshtovanja zasluzuju i jedan i druga platforma!
A to ce biti posteno uporedjenje po cemu? Sto je ista memorija??
Ako se ide logikom cene, to je jedna stvar, i tu Intel def. gubi, ali porediti sa istom memorijom a ne naj. sto moze svaki da koristi je... nekorisno.
Jeste Jorki sa DDR3-2000 primetno skuplji od PII, ali *** - i primetno je brzi :D Cena u tom rangu vec nije problem, kad pricamo o MB/CPU/RAM >500e, a gde je ostalo...
Kad bude izasao AM3, tad testirajte PII sa DDR3, pa cemo videti kako je, inace ovako... "e bice brzi AM3 "moja procena" x%".... pa ce odmah posle doci i5, i jovo nanovo...

(ovo je vishe montiju upuceno, nego animanu)

Ako se ide logikom cene, to je jedna stvar, i tu Intel def. gubi, ali porediti sa istom memorijom a ne naj. sto moze svaki da koristi je... nekorisno.
Jeste Jorki sa DDR3-2000 primetno skuplji od PII, ali *** - i primetno je brzi :D Cena u tom rangu vec nije problem, kad pricamo o MB/CPU/RAM >500e, a gde je ostalo...
Kad bude izasao AM3, tad testirajte PII sa DDR3, pa cemo videti kako je, inace ovako... "e bice brzi AM3 "moja procena" x%".... pa ce odmah posle doci i5, i jovo nanovo...

I sama cinjenica da govoris vec o i5 koji je planiram krajem godine govori jasno i potvrdjuje

AMD is back in the Game !!!

Na svu srecu svih nas .....

Animan i Fedja idu ispravnim putem i uporedjuju platforme koje se mogu donekle i cenovno uporediti !
Da se da videti realno sta ima Intel u Mainstream segmentu da ponudi a sta AMD.

Poslednja izmena:
Pominjem jer ti stalno pominjes AM3 ;) Sta me briga sta ce biti kasnije, ono sto je dostupno sada je bitno.
A AMD nikad nije ni izasao iz igre, samo nije ocaravao ;) Mislim da vecini je to vishe odgovaralo... AMD je imao mnogo jeftinije procesore zbog toga, a sada ce moci da odrzava cenu koju Intel diktira. Nego, to je bash off.
I sama cinjenica da govoris vec o i5 koji je planiram krajem godine govori jasno i potvrdjuje
AMD is back in the Game !!!
Na svu srecu svih nas .....

mamicu vam .......... prodato:d

Evo ja odmah kupujem, samo nek je cena ispod ocekivanih 250 za 940.

P.S. ozbiljan sam:whip:

Animan i Fedja idu ispravnim putem i uporedjuju platforme koje se mogu donekle i cenovno uporediti !
Pa ne mogu, i da su iste DDR2 memorije, Intel je opet skuplji sa quad cores...
Ali ako hoces dobro poredjenje:
E8500/E8400+P35/45+DDR2
vs.
920+790G+DDR2
Otprilike je Intel nekih 100+ evra jeftiniji, a opet sasvim dovoljno brz da moze da prati barem 920 u igrama (a i drugde) - usteda koja se iskoristi za graficku pa ce sigurno biti brzi.

P.S. Je li jel' ti radis za AMD, kad imas ovoliko vremena i igracaka za igranje, a zivis u Nemackoj?

Poslednja izmena:
mamicu vam .......... prodato:d

Evo ja odmah kupujem, samo nek je cena ispod ocekivanih 250 za 940.

P.S. ozbiljan sam:whip:

u Holandiji je vec vidjen za 230€

E8500/E8400+P35/45+DDR2
vs.
920+790G+DDR2
Otprilike je Intel nekih 100+ evra jeftiniji, a opet sasvim dovoljno brz da moze da prati barem 920 u igrama (a i drugde) - usteda koja se iskoristi za graficku pa ce sigurno biti brzi.

P.S. Je li jel' ti radis za AMD, kad imas ovoliko vremena i igracaka za igranje, a zivis u Nemackoj?

Ako vec ciljas na uporedjenje dual core procesora kako previde ovo :
http://shop.nordpc.com/index.php?artnr=A++23920&rid=geizhals

duplo jeftiniji od E8500 :) a performance u igrama verovatno slicne :) (+ otvoren multiplikator)

Poslednja izmena od urednika:
Da li je bolje uzeti Phenom II sada sa AM2+ pločom ili čekati AM3 i uzeti ga sa DDR3? Kolika se ubrzanja očekuju na AM3-DDR3 platformi u odnosu na ovu sada sa AM2+? Mislim prije svega na realne aplikacije, sintetički testovi me ne zanimaju.

Zna li se možda već sada kakva će biti cijena AM3 ploča? Kakav će sa njima (dakle PII na DDR3 platformi) biti odnos cijena/performanse Phenoma II i kako će on tada stajati prema i7 po svim pitanjima?

Nije li Phenom II 940 3 GHz od oko 250 eura malo poskup, s obzirom da toliko košta i i7 920 koji je brži? Phenom II platforma jeste jeftinija zbog ploča i DDR2 memorije, ali CPU imaju istu cijenu, pri čemu je i7 dosta brži clock-to-clock.

Kad dođe AM3 onda će CPU (PII 940) i memorija po cijeni biti isti kao na i7 920 platformi, ono što će činiti razliku u cijeni će biti samo ploča, zato me zanima cijena tih AM3 ploča.

Zaista bih volio analizu i odgovore na ova pitanja, vidim da ovde ima dosta onih koji ovo sve prate i znaju a ja planiram uzeti novi kompjuter za koji mjesec pa počinjem pratiti sve ovo jer ću trebati odlučiti između Phenom II i i7, a ako budem išao na Phenom II biće izbor AM2+ (DDR2) ili AM3 (DDR3).

Ljudi , sinula mi jedna ideja ovako iz neba :)

Rekoh ako ovaj CPU voli toliko niske temperature daj da vidimo gde su mu fizicke granice.

Sta mislite na ideju da se predstavi test Phenom II procesora na tecnom helijumu ?

-273°C ili ti absolutna 0 :D :D

Tecni helijum ti je na -269. Apsolutna nula je samo teorijski pojam. Jer na apsolutnoj 0 entropija sistema je 0, pa samim tim nema kretanja

Da li je bolje uzeti Phenom II sada sa AM2+ pločom ili čekati AM3 i uzeti ga sa DDR3? Kolika se ubrzanja očekuju na AM3-DDR3 platformi u odnosu na ovu sada sa AM2+? Mislim prije svega na realne aplikacije, sintetički testovi me ne zanimaju.

PII voli velike brzine memorije testovi na 800, 1066 i 1200 su nebo zemlja i svemir. U realnom radu DDR3 na 1600 sa nekim pristojnim latencijama bi mu mnogo prijala!

Zna li se možda već sada kakva će biti cijena AM3 ploča? Kakav će sa njima (dakle PII na DDR3 platformi) biti odnos cijena/performanse Phenoma II i kako će on tada stajati prema i7 po svim pitanjima?

Nije li Phenom II 940 3 GHz od oko 250 eura malo poskup, s obzirom da toliko košta i i7 920 koji je brži? Phenom II platforma jeste jeftinija zbog ploča i DDR2 memorije, ali CPU imaju istu cijenu, pri čemu je i7 dosta brži clock-to-clock.
.

Iako procesori imaju istu cenu, memorija i kvalitetna ploca su skuplje kod i7. Svakom ko sada radi upgrade sa DC procesora (bili oni AMD ili Intel) bih preporucio Phenoma. Jer su kvalitetne 790 ploce jeftine, cena DDR2-1066 modula samo moze da padne. A razlika u ceni moze da se ulozi u bolje hladjenje (koje ce doneti bolji OC) ili grafiku.

Kad dođe AM3 onda će CPU (PII 940) i memorija po cijeni biti isti kao na i7 920 platformi, ono što će činiti razliku u cijeni će biti samo ploča, zato me zanima cijena tih AM3 ploča.

Po netu i dalje nema cena...

Zaista bih volio analizu i odgovore na ova pitanja, vidim da ovde ima dosta onih koji ovo sve prate i znaju a ja planiram uzeti novi kompjuter za koji mjesec pa počinjem pratiti sve ovo jer ću trebati odlučiti između Phenom II i i7, a ako budem išao na Phenom II biće izbor AM2+ (DDR2) ili AM3 (DDR3).

Ako ne volis da u svakom trenutku imas najbrze (!) najbolje, najjace, itd... Moja preporuka ti je PII 940 ili 920, Neka 790 DFi ploca i 1066 memorija. Uz dobar kuler mozes ocekivati 3,6~3,8GHz. U krajnjoj liniji mozes prodati CPU,MoBo, memoriju i dodati neke parice pa kupiti am3 kada izadje!

U realnom radu od DDR3 neces imati neki znacajan benefit mozda nekih 5% zavisno od aplikacije. Prednost AM3 CPU'a tipa 925 ce biti sto ce posedovati i DDR2 IMC tako da ce biti u stanju da radi i na AM2+ plocama a ne samo na AM3.

AM3 ploce bi trebale da se krecu slicno kao i AM2+ znaci moces da za oko 100€ kupis solidan primerak ploce. Ono sto ce verovatno jos uvek biti skuplje je DDR3 memorija.

Phenom II 940 kad bude masovno na trzistu ce se kretati ispod 230€ a verujem da ce 920 i za manje od 200€ ici u prodaju.

i7 920 clock za clock nije u svim aplikacijama brzi od Phenom II 920 i potrebna mu je jos uvek skupa X58 ploca + DDR3 memorija sto ga cini realno neuporedivim sa Phenom II 920. U Realnom radu verujem veliku razliku ove dve platforme neces ni osetiti a cenovno itekako.

Tecni helijum ti je na -269. Apsolutna nula je samo teorijski pojam. Jer na apsolutnoj 0 entropija sistema je 0, pa samim tim nema kretanja

moja greska , -269°C je radna temperatura tecnog helijuma
Mada ti nekoliko Kelvina mnogo znace

Pa onda E7200, pa opet jovo nanovo...
Svejedno PII nije mainstream.

ali platforma u koju mozes da ubudes PII je Mainstream

Dzaba sto je i7 920 prilicno jednak sa Phenom II cenovno kad za memaru i plocu moras dodati jos 200€ da bi sistem radio :)

pogledaj kako se nosi 7750 sa 8200 (koji je 60€ skuplji)
http://www.guru3d.com/article/amd-athlon-x2-7750-be-review/1

CooLa i monteboy hvala na komentarima

Dali ste malo oprečne komentare za isplativost DDR3 na Phenomu II ali pretpostavljam da ćemo svi u februaru vidjeti na testovima kako stvari stoje kad dođe AM3.

Meni se ne žuri jer planiram kupovati možda u martu pa ću vidjeti razliku u brzinama i cijenama AM2+/DD2 i AM3/DDR3 platformi ali me već sad zanima šta mogu da očekujem.

monteboy začudilo me ovo što kažeš da će DDR3 dati samo 5% u realnom radu, ako bude tako to zaista nije vrijedno nekih posebnih ulaganja, mada šteta, nova memorija i rekao bi čovjek ne znam ni ja šta a ono 5% :(

Baš me zanima kako bi radio i7 sa DDR2, tj. koliko on dobija sa DDR3, i da li je bolje iskorištava od Phenoma II.

Znači Phenom II 925 i 945 će se od 920 i 940 razlikovati samo u tome što će moći da rade i na AM2+ i na AM3? To je sve? Ovaj 945 dolazi valjda tek oko sredine godine.

A hoće li biti 940 i 945 Black Edition, i kada se očekuju? I koliko oni inače budu skuplji od običnih sa zaključanim množiocem?

evo sada imam konkretno i potvrdu , CPU salju sutra trebao bi na Bozic da stigne ... :)

Vidi se da je neka visa sila u pitanju ! :)

Poslednja izmena:

Za pochetak moraju isti uslovi da budu ;) Isti clock, ista memorija i na istom clock-u, ista grafichka karta, isto napajanje...
Neka korisnici sami sabiraju posle toga da li im se isplati ili ne jedno ili drugo...Ne zelim da pravim "sakate" ljude oko sebe, svako ima mozak i zna svoje potrebe pa nek razmilsi..na nama je da testiramo u istim uslovima i da pokazemo shta koja platforma moze i kako je treba setovati.
Recimo meni se ne ispalti da prelazim na PII jer trenutna konfiguracija je po perfomansama slichna...Negde brza, negde sporija...Ako nishta drugo RAID ne bih mogao da preselim + cimanje oko sastavljanja...Verovatno cu kupiti PII platformu da bih se igrao (igrao sa platformom, a ne igre-games). Ima PII svoje prednosti i mane u odnosu na C2Q i obrnuto, odnosno gomila korisnika ce prepoznati svoje potrebe u jednoj ili drugoj.
E8500/E8400+P35/45+DDR2
vs.
920+790G+DDR2

Nije ovde bitna cena...mi testiramo PII CPU u odnosu na pandan iz suparnichkog tabora. Mislim da je PII 940 i C2Q q9550 jedino relano porediti. Clock za clock. Naravno poredicemo ga i sa PI procesorom.
Poredjenje koje si napravio je upravo to! Moze da prati u igrama ili da bude bolji...medjutim, U bilo kom programu za rendering quad core CPU melje dual core CPU i poredjenje je apsurdno..chak i kada je dual core CPU debelo OC-ovan...
Inache, za singl GPU grafichke karte je ispaltivije kupiti dual core. Dok u viskokim rezolucijama (19x12 i preko) i CF ili SLi postavci sistema QuadCore zna da donese osetne benefite.
Poenta je da mi testiramo arhitekturu protiv arhitekture. Test koji radimo nije test isplativosti i preklapachka pricha... Krajnji korisnik ce da pogleda u novchanik i da sam donese zakljuchke. Ja uvek kada neko kupuje rachunar, a trazi savet od mene, pitam: Za shta cesh koristiti rachunar? Kada mi kaze: Za sve po malo, obichno se smorim jer znam da je to josh jedan chovek kome moram da razjasnim njegov sopstveni identitet. Shto je najgore, ne uspevam uvek, ali se uvek smorim.

@animan
ipak bi ja na kraju kad se svi testovi odrade podvukao crtu i sabrao sve te koriscene komponente da vidimo koliko Intelovo resenje kosta u odnosu na AMD mozda to ponekom korisniku olaksa pregled u novcaniku i racunanje :)

Sobzirom da je ipak Quad CPU u pitanju lepo bi bilo videti kako jedna 4870X2 skalira pri overclocku .... :)
Ako vas dvojica slicno ne prikazete potrudicu se ja za to :)

Poslednja izmena:
@animan
ipak bi ja na kraju kad se svi testovi odrade podvukao crtu i sabrao sve te koriscene komponente da vidimo koliko Intelovo resenje kosta u odnosu na AMD mozda to ponekom korisniku olaksa pregled u novcaniku i racunanje :)

Sobzirom da je ipak Quad CPU u pitanju lepo bi bilo videti kako jedna 4870X2 skalira pri overclocku .... :)
Ako vas dvojica slicno ne prikazete potrudicu se ja za to :)

Za pochetak gaming u niskim rezolucijama ;) posle i big time part. Nisam ni sumnjao da cesh i ti testirati, tvoja radoznalost i znanje su uvek dobro doshli!
Shto se tiche podvlachenja crte...hm..pipav posao do zla boga...Kao shto i znash ASUS ima P5Q pro matichnu plochu za Intel platformu koja nema bogat bundle ali radi dobro i mozesh sa njom da ostvarish veoma dobar 24/7 oc potencijal. Koshta 100 eura samo. Memorijski protok je na nivou P45 chipseta tj ne moze da pridje X48 plochama, ali to se najcheshce ne oseti u realnom radu tj korisnici ne primecuju. Nema ni 2 x PCI-E 16x slot tj broj linija je manji, ali korisnici i onako imaju najcheshce jednu grafiku.
E sad...po ponashanju u OS-u PII je slichniji Core i7 platformi nego li C2Q. Odziv sistema je fenomenalan. To recimo moze samo video klipom da se demistifikuje i nikako drugachije, tj neke stvari mogu, ali najcheshce ne...Meni je recimo za moje neke potrebe memorijski protok bitniji od frekvencije (iako najcheshce i jedno i drugo zategnem do kraja), ali samo do jedne odredjene granice.
Inache, radimo i na testu multi tasking-a ;) na koji se malo obraca paznje inache, a trebalo mozda i najvishe!

ali platforma u koju mozes da ubudes PII je Mainstream
Dzaba sto je i7 920 prilicno jednak sa Phenom II cenovno kad za memaru i plocu moras dodati jos 200€ da bi sistem radio :)
I dobijam primetno brzi sistem za non-gaming, sto mene licno i zanima. Za gaming necu ulagati u CPU nego GPU.
Kad budem video da testovi sa Hwbot.gr nisu u pravu i da je PII on-pair sa i7 u non-gamingu, reci cu "pogresio sam" i cekati da Intel smanji cenu ili uzeti PII ;) Do tada mi je razlika u ceni i vishe nego opravdana.

I nije 200e razlika nego 100e.

Za neke stvari ce biti bolji za neke ne - a cena celog sistema nece biti ni cesto a kamoli uvek biti presudna. Tako da "brisanje patosa suprotnim taborom" je samo fenbojizam.

pogledaj kako se nosi 7750 sa 8200 (koji je 60€ skuplji)
http://www.guru3d.com/article/amd-athlon-x2-7750-be-review/1
Ja reko ako gledas 7750 onda uporedi E7200. Ali svejedno si za igre sam dao konkurenta X4-ci.

I dobijam primetno brzi sistem za non-gaming, sto mene licno i zanima. Za gaming necu ulagati u CPU nego GPU.
Kad budem video da testovi sa Hwbot.gr nisu u pravu i da je PII on-pair sa i7 u non-gamingu, reci cu "pogresio sam" i cekati da Intel smanji cenu ili uzeti PII ;) Do tada mi je razlika u ceni i vishe nego opravdana.

I nije 200e razlika nego 100e.

Za neke stvari ce biti bolji za neke ne - a cena celog sistema nece biti ni cesto a kamoli uvek biti presudna. Tako da "brisanje patosa suprotnim taborom" je samo fenbojizam.

Ja reko ako gledas 7750 onda uporedi E7200. Ali svejedno si za igre sam dao konkurenta X4-ci.

Kako nije 200€ razlika jel ti znas koliko kosta solidan tripple DDR3 kit ?
Da li si ti uporedjivao cene X58 ploca sa recimo nekim Am2+ resenjem ?

Daleko najjeftinija X58 ploca kosta trenutno u svabiji 190€ + postarina
http://geizhals.at/deutschland/?cat=mbp4_1366_ddr3&sort=p

Dok najjeftinija AM2+ plocica vec ima za manje od 40€ + postarina da se kupi
http://geizhals.at/deutschland/?cat=mbamd2p&sort=p

Ajde da ne uporedjujemo najjeftiniju AM2+ plocu nego da nadjemo i neku sa 790GX + SB750

tu vec imam od Biostara plocicu za 76€

http://geizhals.at/deutschland/?cat=mbamd2p;sort=p&xf=317_790GX

Jer to samo razlika u ploci vise od 100€ ?

prosecna cena za solidan DDR3-Kit je oko 90€ za samo 3GB
dok za vrhunski DDR2-Kit placas za 4GB 50€ ili za solidan 30€ tu je razlika 60€ (a imas cak i MB vise)

aj sad lepo sracunaj malkice suma sumaris pa nam reci kako i gdje mozes doci na samo 100€ razlike ?

Mozda nije 200€ ali je zato za sigurno 180€ :)

E sad to je bilo uporedjenje sto bi rekli za siromahe e sad podji molim te na geizhals da ne radim ja to za tebe pa uporedi komponente koje su cenovno u vrhu znaci najskuplje ili priblizno najbolje ploce i memorije i onda uporedi cenu sa najkvalitetnijom AM2+ plocom i najboljom memorijom razlika ne da nije ispod 200€ neko daleko daleko visocija.

Samo na osnovu toga u ovom momentu ove dve platforme nisu uporedive....

"Primetno brzi" ..... to je subjektivno i relativno a obecao sam ti test brzine kompiliranja da vidis koliko u realnom radu nisi u pravu !

------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
CooLa i monteboy hvala na komentarima

Dali ste malo oprečne komentare za isplativost DDR3 na Phenomu II ali pretpostavljam da ćemo svi u februaru vidjeti na testovima kako stvari stoje kad dođe AM3.
Bilo kako bilo DDR3 je buduci standard i ovog puta AMD ne kasni sa uvodjenjem istog. Sigurno ce za godinu dana DDR3 biti jednak po ceni kao DDR2, ako ne i jeftiniji. Stanje je trenutno takvo da se ne isplati za razliku u brzini.
monteboy začudilo me ovo što kažeš da će DDR3 dati samo 5% u realnom radu, ako bude tako to zaista nije vrijedno nekih posebnih ulaganja, mada šteta, nova memorija i rekao bi čovjek ne znam ni ja šta a ono 5% :(
A koliko si ti ocekivao ? 50% ? Realno je 5%, sto je odlicno. Dodaj na kesu 5-10%, dodaj na memoriji 0-10%, dodaj na IPC-u na jezgrima 5% i eto ti solidna i brza platforma, konkurentna sa konkurentom. :d
DDR2 nije doneo nista na AM2 u odnosu na 939, pa ti gledaj. Doneo je u nekim stvarima i usporenje. Kasnije su se pojavom low latency DDR2 800 memorija stvari malo ispravile, ali kasno.
Baš me zanima kako bi radio i7 sa DDR2, tj. koliko on dobija sa DDR3, i da li je bolje iskorištava od Phenoma II.
To neces nikada saznati, jer i7 ne koristi DDR2.
To koliko je i7 "bandwidth bound" i koliko je "latency bound" je druga prica. U pitanju je arhitektura slicna Core 2, pa svakako bandwidth pomaze agresivnim prefetcherima u podizanju performansi i "troughputa" samog procesora. Hyperthreading verovatno sam po sebi vise koristi RAM nego na procesoru koji ga ne poseduje, odnosno kad je iskljucen.

Znači Phenom II 925 i 945 će se od 920 i 940 razlikovati samo u tome što će moći da rade i na AM2+ i na AM3? To je sve? Ovaj 945 dolazi valjda tek oko sredine godine.
9x5 procesori ce biti isti kao i 9x0, samo ce raditi u AM3, sa DDR2 i DDR3 memorijama. Naravno radice i u AM2+. To ce biti dobar upgrade, npr. ako imas staru AM2 plocu, hoces novi CPU, uzmes novog Phenoma za AM3/AM2+, radice ti verovatno u matoroj NF570 ploci. Kasnije kupis drugu plocu i DDR3 memoriju i vozis novu platformu sa 10-tak posto boljim performansama i mnogo boljim OC. potencijalom.

A hoće li biti 940 i 945 Black Edition, i kada se očekuju? I koliko oni inače budu skuplji od običnih sa zaključanim množiocem?
940 jeste black edition. 945 ce verovatno biti takodje. 920 je zakljucan, kosta 30-tak evra manje, mada mozes da dignes HTT link do 280 Mhz bez problema, a 14x280 je 3920 Mhz. ;)
Mnoziocima mozes da manipulises na dole. Dakle, northbridge im radi na 9x, t.j. na 1800 Mhz po defaultu. Kad dignes HTT na 280, radice ti na solidnih 2520 Mhz uz minimalno dizanje napona na NB/L3.
Ja sam licno uspeo da izvucem cak 2800 Mhz za NB/L3 na Denebu. ;)

Kako nije 200€ razlika jel ti znas koliko kosta solidan tripple DDR3 kit ?
Znam - 100e.
Da li si ti uporedjivao cene X58 ploca sa recimo nekim Am2+ resenjem ?
Da. 140e za Gigabyte X58 plocu na newegg-u.

Daleko najjeftinija X58 ploca kosta trenutno u svabiji 190€ + postarina
Znaci da su skupi.

Ajde da ne uporedjujemo najjeftiniju AM2+ plocu nego da nadjemo i neku sa 790GX + SB750
tu vec imam od Biostara plocicu za 76€
http://geizhals.at/deutschland/?cat=mbamd2p;sort=p&xf=317_790GX
Jer to samo razlika u ploci vise od 100€ ?
Jer -> Jel', ne Jer.
Eno ti na Newegg-u GB X58 za 140e, ovaj Biostar za ~60e. 80e razlike.
Memorija DDR3:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820231229
3GB - 70e
DDR2-1200 4GB isto toliko
Hwbot test je koristio DDR3-1333 CL7, znaci da mi je to sasvim dovoljno.
Hmm - pa razlika manja od 100e.... u *** ala sam ti precenio PII :D
Salu po stranu, DDR2-800 4GB za 40e - znaci tacno 80+30 = 110e.
E sad gde si ti nasao jeftiniji solidan DDR2 kit nego najjeftiniji na NewEgg-u to samo ti znas:

prosecna cena za solidan DDR3-Kit je oko 90€ za samo 3GB
dok za vrhunski DDR2-Kit placas za 4GB 50€ ili za solidan 30€ tu je razlika 60€ (a imas cak i MB vise)

"Primetno brzi" ..... to je subjektivno i relativno a obecao sam ti test brzine kompiliranja da vidis koliko u realnom radu nisi u pravu !
Kad budes pokazao, verovacu - do tada mi je Hwbot dobar indikator u suprotno.

Bilo kako bilo DDR3 je buduci standard i ovog puta AMD ne kasni sa uvodjenjem istog. Sigurno ce za godinu dana DDR3 biti jednak po ceni kao DDR2, ako ne i jeftiniji. Stanje je trenutno takvo da se ne isplati za razliku u brzini.
DDR3 je skoro dostigao svoj maximum, kakav buduci standard :D Mada se slazem, AMD je tacno kad treba usao u DDR3 vagon.

A koliko si ti ocekivao ? 50% ? Realno je 5%, sto je odlicno. Dodaj na kesu 5-10%, dodaj na memoriji 0-10%, dodaj na IPC-u na jezgrima 5% i eto ti solidna i brza platforma, konkurentna sa konkurentom. :d
AM2->AM3 pricas? Odakle tu razlika u kesu i IPC-u?

Ja sam poredio i7 po ceni jer monti insistira da je i7 preskup u odnosu na PII, jer obojica kazete da Hwbot.gr rezultati nisu fer za Phenom samo, itd. sto je samo deo istine, ja vam zvucim kao Intel fenboj samo zato sto dopunjavam istinu ;)
A iskreno mrzim Intel sto mi uvek uskrati PCI-e slotove na plocama :D
Dve platforme nisu u istom rangu, svaka ce imati svoje kupce, koji nisu nimalo slicni.
Pa stekao si los utisak. Prvo si ti poredio i7, pa zatim Alfaunits i sama prica se nadovezala na to sve. Poredjenje Deneba sa i7 koji nosi sa sobom DDR3 memoriju je irelevantno sa tacke gledista iskoriscenja memorijskog protoka. Problem je sto ti opet spominjes i7. Svima nam je jasno da je i7, na defaultu Denebu, Ageni i drugarima "objasnio" neke stvari, ali to nije sada bitno. :d

Znam - 100e.

Da. 140e za Gigabyte X58 plocu na newegg-u.

Znaci da su skupi.

Jer -> Jel', ne Jer.
Eno ti na Newegg-u GB X58 za 140e, ovaj Biostar za ~60e. 80e razlike.
Memorija DDR3:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820231229
3GB - 70e
DDR2-1200 4GB isto toliko
Hwbot test je koristio DDR3-1333 CL7, znaci da mi je to sasvim dovoljno.
Hmm - pa razlika manja od 100e.... u *** ala sam ti precenio PII :D
Salu po stranu, DDR2-800 4GB za 40e - znaci tacno 80+30 = 110e.
E sad gde si ti nasao jeftiniji solidan DDR2 kit nego najjeftiniji na NewEgg-u to samo ti znas:

Kad budes pokazao, verovacu - do tada mi je Hwbot dobar indikator u suprotno.

Al si ti smesan. Ponasas se kao malo dete , jel se placa ista carina sa newegga ili zivis u US pa dobijas sve upola cene.
I da li si racunao transport do lokacije gde zivis ?
Ajde ako je tako da mi odmah narucis 3 Phenoma II 940 po americkim cenama Mislim alfanauts mene ljudi cimaju za HW iz svabije da im saljem za Srbiju. Recimi zasto to rade, ako na newegg mogu dobiti sve upola jeftinije, ako je svabija preskupa ? :) :D

Ja naravno polazim od cena u zemlji u kojoj zivim a cene u nemackoj su u proseku uvek jeftinije nego u francuskoj , italiji i mnogim drugim evropskim drzavama.
Ajde lepo sad pogledaj po lokalnim shopovima i dilerima u BG da vidimo konkretno koliko bi te sve ispalo ? :D :)

Mislim koja ti je fora da uzmes X58 plocu i i7 a u nju ubodes tri MB najjeftinije memare.
To je prosto srpski receno sviranje rcuku ! :)
Po mom mishljenju i iskustvu a sklopio sam mnogo sistema racunarske komponente moraju da harmoniraju a ja nekako ne vidim da tako skup procesor i tako skupa ploca mogu harmonirati sa najjeftinijom memorijom.
Odprilike kao da ugradis Motor od BMW M3 a stavis mu izduvnu granu od fice ! :D :)

Evo ti cena najjeftinijig ddr3 kita :
http://geizhals.at/deutschland/a379502.html

To je opet 40€ skuplje od najjeftinijeg 4GB DDR2 (a imas 1GB vise)
http://geizhals.at/deutschland/?cat=ramddr2;xf=253_4096&sort=p

Ako dodamo onih 120€ od razlike za plocu opet si na 160€. :)

Opet nikako da dodjem na tvoje 100€ :)
Stim sto se ta cifra znatno povecava ako se izabere neka solidna memorija !
Dok je Sama platforma AM2 jos daleko jeftinija ako se uzme neki drugi chipset za plocu

I7 platforma ima trenutno to veliko ogranicenje sto zahtijeva X58 da ima izbora za nekim jeftinijim chipsetom bila bi razlika verovatno dosta manja.

Vidi podji kod *******og i instaliraj mu molim te Visual Studio 2008 (mozes skinuti trial Verziju sa neta ) na njegovom i7 sistemu.
Da odradimo kad mi stigne Phenom jedan mali test brzine kompiliranja nekog projekta. Da se i sam uveris kolika je razlika.
Pa da onda realno vidimo koliko je sta isplativo. Kao operativni bi predlozio Vistu + SP1

Poslednja izmena:
Samo strpljenja, sada ce alfaunits naci neke fabricke cene... :D

Poslednja izmena:
@alfaunits

Evo cene u Srbiji :) da idemo lepo od prosecnog korisnika u Srbiji :)
benchshop , najjeftinija X58 ploca Gigabyte EX58 DS4 cena

18424 dinara do mu dodje nekih 210€ :)

za AM2
Gigabyte GA-MA790X-DS4 8027 dinara to mu dodje nesto vise od 90€

I opet 120€ samo razlika u ploci :)

@ za weBmastera benchshop stranice

ispod MAticnih ploca imate modele u ponudi sa X58 chipsetom.
Mislim da ste previdili i niste dodali filter u masci , u Selectboxu "skup cipova" nema mogucnosti da se izabere X58.
Zasto se zadnji izbor filtera ne memorise nego covek svaki put kad klikne na "prikazi" mora ponovo da unese filter za "Sort" ?
Nakon pretrazivanja filter se uvek vrati na default "po datumu" + "opadajuce"

Poslednja izmena:
Al si ti smesan. Ponasas se kao malo dete , jel se placa ista carina sa newegga ili zivis u US pa dobijas sve upola cene.
Stoli me bojko sto ti zivis tamo, i sto je cena ploca toliko veca trenutno u DE ;)
EU je samo sitna riba u svetu IT-a, cene u US i Aziji nisu iste, a u Aziji je jos manja razlika.
Ti nigde nisi rekao da si mislio na razliku u DE, nigde nisi rekao da si mislio na razliku u Srbiji, nista nisi rekao, samo si izjavio da je skuplje.. e pa moj sad ;)

Mislim koja ti je fora da uzmes X58 plocu i i7 a u nju ubodes tri MB najjeftinije memare.
Ma da, da, uzeo sam istu memaru koju je Hwbot.gr koristio za test naspram PII - znaci sasvim sam korektno izabrao.

Po mom mishljenju i iskustvu a sklopio sam mnogo sistema racunarske komponente moraju da harmoniraju a ja nekako ne vidim da tako skup procesor i tako skupa ploca mogu harmonirati sa najjeftinijom memorijom.
Tom logikom je i PII skup procesor pa ne ide sa mizerojom od MB+RAM za 100e.

Vidi podji kod *******og i instaliraj mu molim te Visual Studio 2008 (mozes skinuti trial Verziju sa neta ) na njegovom i7 sistemu.
Da odradimo kad mi stigne Phenom jedan mali test brzine kompiliranja nekog projekta. Da se i sam uveris kolika je razlika.
Vazi se, ja sam za ;)

Pa da onda realno vidimo koliko je sta isplativo. Kao operativni bi predlozio Vistu + SP1
Ja bih Srv03 ali mislim da nije bitna razlika.

Samo strpljenja, sada ce alfaunits naci neke fabricke cene... :D
Kakve fabricke? Ma samo materijal bre ;)

Poslednja izmena:
Aj se sad ne izvlaci samo dublje ulazis u blato :)
razlika nigdje u evropi nemoze biti samo 100€ to je fakat to sto si ti fizicki u srbiji i placas i srpske poreze i srpske carine naravno ti nista ne smeta da u tvom virtualnom svetu se prodajes kao amerikanac !

Ako pricamo ovdje o cenama i konfiguracijama za prosecne korinike a nalazimo se u srpskom forumu valjda ce mo navoditi cene koje su dostupne u Srbiji ili bar Evropi.

Sve si rekao , pozdrav !

Poslednja izmena:
Dakle vishe nisu performanse u pitanju, i7 je shto fedja reche na default-u nauchio ostale kako se radi posao, sada se vodi rat na temu koliko shta koshta i shta ko vishe nudi za slichan opseg para.
Od pojave C2D arhitekture AMD je toliko spustio cene svojih proizvoda i krenuo politikom niskih cena svoj proboj na trzishte, i dan danas to radi, imamo za primer i grafichke karte nove serije, o procesorima i da ne pricham....
E sad, ovaj Deneb uopshte nije toliko jeftin proizvod, OK, izbor plocha je ogroman i 99% korisnika sadashnje AMD platforme nema potrebe za novom plochom i memorijom, naravno, ogroman + za AMD... Intel je kao i uvek bio inovator na tom polju i sa skoro svakom pojavom nove generacije je menjao chipset i samim tim je diktirao svoje cene koje nikada nisu bile male, za korisnike u Srbiji a i shire su paprene. i7 platforma je bar po meni neuporediva sa novom AMD arhitekturom, ko zeli racunar bez bilo kakvih kompromisa kupice Intela i ljudi koji to rade ne razmishljaju previshe o parama. AMD je se uhvatio u koshtac sa Q9xxx serijom i na tom polju daje veoma slichne performanse, to ste i dokazali. Mnogo je vishe ljudi koji sebi zele da priushte shto vishe za shto manje novca i AMD je toga potpuno svestan, iz tog razloga novi Deneb moze da se bocne na stare ploche i vozi. Intela bolji djokica, zaokruzio je kompletno svoju ponudu i za njega nema zime ni jednog trenutka, bice AMD jeftiniji, i svaka chast za to...
Ja da sada uzimam rachunar uzeo bih AMD, quad core rachunar vrh performansi se moze sklopiti za relativno OK pare, rachunica je prosta, DDR2 vs DDR3 kao i AMD vs Intel chipset... I ajde vishe kachite neke testove, rezultate, stoli i mene bojko za i7 proizvode, oni su ovde van svake bitke sa AMD-om i toga su svi svesni, iz tog razloga bilo bi glupo i7 provlachiti kroz bilo kakvo poredjenje i sa bilo chim. :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno