Šta je novo?

Ubrzanje ADSL-a - Zvanicno!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni na beotelu je sinoc povecano na modemu pise 1mb ali na speedtest-u mi je i dalje 768/64 (tacnije 660/40). Jel ima jos puno slucajeva kao meni?

Da ali opet dolazimo do toga,kakve su plate u Hrvatskoj a kakve kod nas??što se tiče poredjenja sa Bosnom po mom mišljenju je to glupo i smešno jer su oni ja mislim jedina zemlja iz okruženja koja ima gori standard nego mi(a još im telekom preprodaje usluge).Što se tiče neta u Rumuniji,raspitaj se,i vidi koji je procenat ljudi na ADSL-u tamo...Nije poenta da porediš ADSL nego net,a pošto je optika tamo dosta rasprostranjena,to ne može da se poredi(kao kad bi kod nas Poredio sad ADSL- i dial up:p),a pritom poznate su cene tog neta(20 ili 30 jura čini mi se 50-10 van zemlje i 100/100lokal FLAT):D
Takodje ne znam da li si zaboravio,ili si namerno preskočio Sloveniju koja takodje ima Optiku po mizernim cenama,a o njihovim platama tek nećemo...Jasno je meni da je nama država u ku*cu i da cene ne prate plate,ali onda neću da gledam pozitivne strane i da lažem sebe kako je dobro i kako mora tako.

Ajde batalite više te priče kolika ja cena usluge a kolike su plate. S ovim brzinama po ovoj ceni došlo se na neki realan nivo odnosa plaćenog/dobijenog. Pa nije Telekom kriv što su plate male. Šta sad? Jel se automobili/garderoba/hrana/... prodaju po nižoj ceni ovde nego u SLO, HR zato što su plate male? Ne. Plaćaš ih isto ili više nego u drugim zemljama.

Poenta je,da je ovo povećanje dobro,i daj bože da ih bude još u kojima će da dižu Up,ali cena za onaj paket od 16mbita ili šta već,je sramota i PLJAČKA

Edit:Žarkovo(sezam)povećali

***, kod mene na poslu se ceo office od skoro 50 ljudi kači preko 2 Mbit linka i sve radi bez problema. Ako znaš čime ćeš da uposliš tih 16 Mbit od kuće onda ti tih 55 EUR neće predstavljati problem. Za Warez će i manje brzine završiti posao. Pa do pre 2-3 godine su nam toliki bili računi za Dial-Up...

Poslednja izmena:
Ok, 10x za info

@ROCK i svi ostali koji se uzdaju u taj speedtest - batalite to i skinite neki fajl sa Microsoft-ovog servera na primer, to je relevantno, to pokazuje koju brzinu DL zaista imas. Svi ti meraci su totalno nepouzdani...

:wave:

Beocity povecao brzine :) Svaka cast!!! Nisam ocekivao pre Nove godine :)

Telekom Valjevo, 5.dana pre roka. :)

Cacak centar, nista za sada !

A sirotinja raja nema leba da jede :D Salu na stranu zaista pohvalno sto su se upustili u ovaj korak i to jos par dana pre obecanog roka :banana:

Ma zamisli samo sta bi se desilo da su krenuli tek od prvog.Em ima da popadjau centrale od nove godine em bi ih ljudi zvali vec prvog da im kazu da pise na sajtu da su ubrzali ali njima jos nisu.A neki ljudi,kao sto se moze videti,vec zovu i pitaju zasto im nije ubrzano iako zvanicno ubrzanje pocinje tek 01.01.09.QQ

Poz

Poslednja izmena:
Da ali opet dolazimo do toga,kakve su plate u Hrvatskoj a kakve kod nas??što se tiče poredjenja sa Bosnom po mom mišljenju je to glupo i smešno jer su oni ja mislim jedina zemlja iz okruženja koja ima gori standard nego mi(a još im telekom preprodaje usluge).Što se tiče neta u Rumuniji,raspitaj se,i vidi koji je procenat ljudi na ADSL-u tamo...Nije poenta da porediš ADSL nego net,a pošto je optika tamo dosta rasprostranjena,to ne može da se poredi(kao kad bi kod nas Poredio sad ADSL- i dial up:p),a pritom poznate su cene tog neta(20 ili 30 jura čini mi se 50-10 van zemlje i 100/100lokal FLAT):D
Takodje ne znam da li si zaboravio,ili si namerno preskočio Sloveniju koja takodje ima Optiku po mizernim cenama,a o njihovim platama tek nećemo...Jasno je meni da je nama država u ku*cu i da cene ne prate plate,ali onda neću da gledam pozitivne strane i da lažem sebe kako je dobro i kako mora tako.
Poenta je,da je ovo povećanje dobro,i daj bože da ih bude još u kojima će da dižu Up,ali cena za onaj paket od 16mbita ili šta već,je sramota i PLJAČKA
Edit:Žarkovo(sezam)povećali

Plate su nebitne u celoj prichi, jer one ne odredjuju formiranje cene interneta (bar ne u nekoj znacajnoj meri). Ako se nama poveca prosecna plata za duplo, cena interneta nece rasti zbog toga. Ne secam se da je BMW ponudio jeftinije automobile u Srbiji zato sto je ovde manja plata ;)
Ne mogu da poredim kablovske operatere iz Rumunije sa Telekomom, jer Telekom ne nudi kablovski internet. Sa njima mogu da poredim samo nase kablovske operatere, a ako se slozimo da je tu ponuda mnogo bolja i jeftinija u Rumuniji, onda ne mozemo vishe kriviti Telekom, jer sada SBB i kompanija imaju odresene ruke koliko brz i jeftin internet zele da nam ponude.
Sloveniju sam namerno preskochio, jer se ne granichimo sa njom. Ako krenem da poredim i sa njima, onda nema nikakvog razloga da nas ne poredim sa Austrijom, Italijom, Grckom...a sve te zemlje su (ukljucujuci i Sloveniju) svetlosnim godinama ispred nas, na svakom polju. Znaci, ajde da se fokusiramo prvo na okruzenje.

Ispade sada kao da sam advokat Telekoma, ali moramo malo da budemo realni, i da se prisetimo postova od letos, kada su se mnogi kleli na ponudu i cene u Hrvatskoj (nemoj me terati da kopiram sad ovde citate :p), a sada imamo identicnu ponudu. To je otprilike to sto Telekom moze ponuditi od brzina kad je ADSL u pitanju. Brze ne moze, jer tehnologija ne dozvoljava. Cene ce mozda ici na dole u sledecem koraku (kad SBB bude imao brzi net, a Telekom ga ne moze pratiti), ali ne treba ocekivati neko spektakularno pojeftinjenje. Od danas je nasha sudbina u rukama kablovskih operatera, jer ADSL je dostigao svoj limit. Neko mozda ocekuje da ce wimax reshiti Telekomov problem, ali u urbanim sredinama kad nemate opticku vidljivost (a vecina je nema) ni wimax ne moze pruziti vece brzine od ADSL-a (cak naprotiv). Od wimax-a ce korist imati samo drugi ADSL operateri jer ce dobiti svoj last mile, pa ce cene zbog vece konkurencije ici na dole, ali on nece resiti problem da smo trenutno zakucani na 20 mbit/s, i da taj limit mogu probiti jedino kablovski operateri i/ili masovno razvlacenje optike po gradovima.

Sto se mene tiche, ponuda u Srbiji sada izgleda sasvim pristojno, bar ovako teoretski, dok ne vidimo kako ce sve funkcionisati u praksi. Cene jesu mogle biti nize, ali ako pogledam situaciju od pre samo tri meseca, ovo je vec sasvim solidno.

Ista situacija :)
Sigurno Beotel ogranicava brzinu do 1.1. - da ih slucajno ne ostetimo za koji GB vise :)

Meni na beotelu je sinoc povecano na modemu pise 1mb ali na speedtest-u mi je i dalje 768/64 (tacnije 660/40). Jel ima jos puno slucajeva kao meni?

Plate su nebitne u celoj prichi, jer one ne odredjuju formiranje cene interneta (bar ne u nekoj znacajnoj meri). Ako se nama poveca prosecna plata za duplo, cena interneta nece rasti zbog toga. Ne secam se da je BMW ponudio jeftinije automobile u Srbiji zato sto je ovde manja plata ;)
Ne mogu da poredim kablovske operatere iz Rumunije sa Telekomom, jer Telekom ne nudi kablovski internet. Sa njima mogu da poredim samo nase kablovske operatere, a ako se slozimo da je tu ponuda mnogo bolja i jeftinija u Rumuniji, onda ne mozemo vishe kriviti Telekom, jer sada SBB i kompanija imaju odresene ruke koliko brz i jeftin internet zele da nam ponude.
Sloveniju sam namerno preskochio, jer se ne granichimo sa njom. Ako krenem da poredim i sa njima, onda nema nikakvog razloga da nas ne poredim sa Austrijom, Italijom, Grckom...a sve te zemlje su (ukljucujuci i Sloveniju) svetlosnim godinama ispred nas, na svakom polju. Znaci, ajde da se fokusiramo prvo na okruzenje.

Ispade sada kao da sam advokat Telekoma, ali moramo malo da budemo realni, i da se prisetimo postova od letos, kada su se mnogi kleli na ponudu i cene u Hrvatskoj (nemoj me terati da kopiram sad ovde citate :p), a sada imamo identicnu ponudu. To je otprilike to sto Telekom moze ponuditi od brzina kad je ADSL u pitanju. Brze ne moze, jer tehnologija ne dozvoljava. Cene ce mozda ici na dole u sledecem koraku (kad SBB bude imao brzi net, a Telekom ga ne moze pratiti), ali ne treba ocekivati neko spektakularno pojeftinjenje. Od danas je nasha sudbina u rukama kablovskih operatera, jer ADSL je dostigao svoj limit. Neko mozda ocekuje da ce wimax reshiti Telekomov problem, ali u urbanim sredinama kad nemate opticku vidljivost (a vecina je nema) ni wimax ne moze pruziti vece brzine od ADSL-a (cak naprotiv). Od wimax-a ce korist imati samo drugi ADSL operateri jer ce dobiti svoj last mile, pa ce cene zbog vece konkurencije ici na dole, ali on nece resiti problem da smo trenutno zakucani na 20 mbit/s, i da taj limit mogu probiti jedino kablovski operateri i/ili masovno razvlacenje optike po gradovima.

Sto se mene tiche, ponuda u Srbiji sada izgleda sasvim pristojno, bar ovako teoretski, dok ne vidimo kako ce sve funkcionisati u praksi. Cene jesu mogle biti nize, ali ako pogledam situaciju od pre samo tri meseca, ovo je vec sasvim solidno.

Po tvojoj priči ispade da je ovo kraj puta za razvoj interneta u Srbiji :)

Sutra se ADSL oprema lako može zameniti VDSL opremom (VDSL2 može da podrži brzine i preko 100Mbit), a ima i drugih rešenja... Ovo je tek početak ;)

sezampro u novom sadu ce izgleda da ceka zadnji minut da poveca pakete ali zato meni sutra kod njih istice paket i uzimam MIK i odo dalje!!! a dok se ja odlucim kod kog provajdera da uzmem adsl, dotle ce se povecanje obaviti kod svih i nadamse da cu u novu godinu uci sa novim provajderom i novim brzinama ili cu sacekati da prodju praznici pa cu onda da menjam provajdera?

Telekom, koliko sam video i cuo... Kralj provajdera :D :D :D... Sad ozbiljno, oni samo trenutno izgleda pripremaju teren, sihnronizuju modeme na novu brzinu i podesavaju, a od 1.1 ce da puste skoro svima...

Šta je sad ovo?Na Sezamovom sajtu piše sledeće:

Od 1. januara 2009. svi ADL paketi će postati automatski brži i to kako download, tako i upload. Paketi se poboljšavaju na sledeći način

768/64 >>> 1024/256 Kbps
1536/128 >>> 2048/192 Kbps
2048/192 >>> 4096/256 Kbps

Jesu li se ovo šalili za upload na prvom paketu.Sad će oni da uvide grešku

Aman, Telekom jedini može da menja brzine i podešava portove u centrali, provajderi se tu ništa ne pitaju. Kad krenu sa povećanjima brzine na vašoj centrali, biće povećano svima, ne samo Telekom korisnicima. Ovo za sada ne važi za korisnike Speedup usluge, kao i IPTV korisnike, oni će doći na kraju jer se za njih kreiraju drugačiji profili na DSLAM-u.

Strpite se, ionako je povećanje zvanično tek od 1.1.

Poslednja izmena:
pa jel vam ja kazem malo pre oni ce da budu poslednji da promene brzine! nedaj boze za ovih par dana da se ostete... a sto se tice brzine definitivno se neko zajabunio dok je kucao ili bi neko iz sezama voleo da bude taj upload pa ajde da i napisemo tako!

Šta je sad ovo?Na Sezamovom sajtu piše sledeće:

Od 1. januara 2009. svi ADL paketi će postati automatski brži i to kako download, tako i upload. Paketi se poboljšavaju na sledeći način

768/64 >>> 1024/256 Kbps
1536/128 >>> 2048/192 Kbps
2048/192 >>> 4096/256 Kbps

Jesu li se ovo šalili za upload na prvom paketu.Sad će oni da uvide grešku

Ma neko se zeznuo, ispavice...
U Zarkovu posle sat vremena bez ADSLa... brzina stara :(

Od pre nekoliko minuta [posle nekog prekida od 15min] kod mene je podignita brzina sa 1,5-2 i upload sa 128 na 192.
ISP Eunet.
pozz

Au, mora da ce da bude neko sr#nje.
Hleba i igara narodu.

Poslednja izmena:
Ima jedna nova zanimljivost glede 8 i 16 Mbps

prema informacijama, 8 i 16 postoje kao opcije, ali se zahtevi pojedinačno rešavaju, a krajnja instanca je Telekom (ako njihova komisija smatra da je zahtev opravdan, onda ima izgleda)
http://www.pcpress.info/info/yubc-obavestio-o-povecanju/

Ti reci da nameravas 24 sata dnevno da skidas filmove i igrice. Ima da ti odobre odmah 16 mbps :)

Telekom, koliko sam video i cuo... Kralj provajdera :D :D :D... Sad ozbiljno, oni samo trenutno izgleda pripremaju teren, sihnronizuju modeme na novu brzinu i podesavaju, a od 1.1 ce da puste skoro svima...

Ne znam samo ko će raditi 1. januara ;) Zato su verovatno i krenuli ranije da završe sve do Nove godine. Kome ne puste do tada verovatno će čekati 5. a možda i 8. januar.

[Nadam se da me nećete sad ovde banovati zbog pesimizma :d :d :d]

Poslednja izmena:
prema informacijama, 8 i 16 postoje kao opcije, ali se zahtevi pojedinačno rešavaju, a krajnja instanca je Telekom (ako njihova komisija smatra da je zahtev opravdan, onda ima izgleda)

Ovi iz pcpresa su se zesce nalupali, najpre navodeci da ce upload biti znatno povecan na svim paketima a potom i sada za ovo sa 8 i 16 mbit.
Danas sam razgovarao sa jednim od direktora telekoma i zvanicno se uvode 3 nova paketa i to 6, 8 i 16mbit a cene su 32xx za 6mbit, 38xx za 8 mbit i 46xx za 16mbit sve bez PDV-a.

Da dodam da su za sada brzine setovane samo u ruteru korisnicima koji idu preko ISDN-a dok im realno jos uvek nije povecana brzina.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno