Šta je novo?

Canon A650 IS?

S5 je 315€ u Cvećari.

A G9... Ma daj, pa to je preko 400 €, ni u ludilu ne bih dao toliko za kompakt, pa sve i da pravi kapućino.

s5 je 300e u bmfoto:D

Ljudi i najeftiniji dSLR, kao sto je Nikon D40, pravi znacajno bolje fotke od svega gore nabrojanog za cca 350 eura! Po meni najbolja kupovina trenutno, za one koji su bili u nameri da kupe sebi neki prosumer!

Poslednja izmena:
Ljudi i najeftiniji dSLR, kao sto je Nikon D40, pravi znacajno bolje fotke od svega gore nabrojanog za cca 350 eura! Po meni najbolja kupovina trenutno, za one koji su bili u nameri da kupe sebi neki prosumer!
Prednost prosumera je to što je kompletan paket za fiksnu sumu i što pokriva širok raspon sa jednim objektivom. Objektivno mnogi ljudi ne bi imali potrebu da kupe dSLR da postoji dobar prosumer za razumnu sumu para. Nevolja je to što su ovoga svesni i Canon, i Nikon, i ostali i zato takav prosumer ne postoji. Zato su praktično i ukinuli prosmere da bi favorizovali prodaju entry level dSLR-a (verovatno s pravom računajući da će posle najviše zaraditi na dodatnim staklima).

Nova politika Canona na polju A kompakata pokazuje da im je to generalan kurs, sasekli su sve što je vredelo u A klasi, ne proizvode više ni S5 (koji je ipak neka vrsta simpatične igračke), sve su stavili pred izbor: idi0t ili G10 ili dSLR - pa izvol'te.

Ja čudom ne mogu da se načudim kako to da su ostavili SX110 IS, on im se uopšte ne uklapa u ovu novu poslovnu politiku (mada bih se mogao kladiti da i on ostaje bez naslednika).

Ono što je najzanimljivije to je što veliki proizvođači ostavljaju rupe u ponudi simultano. Kad je Canon ispraznio polje A klase kompakata nije tu uskočio Nikon (ili tako neko) da popuni rupu. Isto sa prosumerima. A, ne, kad se nešto isprazni onda to svi drže prazno.

U pravu je wiz.
Za tih 350e dobijah pisljivih 3x zoom i neki glup macro.
Ajde kvalitet je i dobar.
A u prosumerima dobijes i zoom i macro.
Ne kazem ja da su prosumeri bolji od entry levela,ali takvi dslr-ovi se kupuju samo ako hoces da ulazes u dodatne objektive.

Vidim niko ne razmishlja o jednoj stvari,a to su dimenzije i tezina samog aparata.Bar 70% trzishta chine turisti sezonci kojima je bitno da snime uspomenu sa letovanja,zimovanja,rodjendana i ostalih dogodovshtina,i koji se u potpunosti zadovoljavaju kvalitetom kompakt aparata.Ljudi lepo ostave aparat u torbu (za plazu),i ne razmishljaju shta se deshava sa njihovim chedom dok se oni brchkaju u talasima.I tom (turistichkom) segmentu postoji dosta ljudi koji zele neshto vishe od obichnog kompakta,a ne zele da kupuju DSLR iz samo njima poznatog razloga.E,tu na scenu stupaju kompakti vishe klase,sa naravno,vishom cenom,ali kvalitetom,i zato nije uputno komentarisati tudje potrebe koje se ne slazu sa vidjenjem onoga koji pravi poredjenja tipa:Nikada ne bih kupio recimo G-9,jer za istu lovu mogu da kupim recimo 450D.Niko u industriji foto opreme nije glup,i vrlo je precizno uradio istrazivanja shta je ono shto svaki kupac zeli i za koliko para.Usput,mi smo narod koji se uvek lozi na profi stvari,nebitno u kom segmentu,bili to automobili,rachunari,elektronika bilo koje vrste,a ne razmishljamo o tome da vecina ljudi u svetu kupuje bash ono shto im je potrebno,neoptereceni prefixom najbolje i najskuplje.

^^^
Meni se čini baš suprotno... Jer ti sad između idi0ta i G9/G10 imaš jednu ogromnu rupu u kojoj nema ničega.

Ok,u pravu si,ali to je najnovija situacija,koju ce uopshte ne sumnjam iskoristiti proizvodjachi koji nemaju Canon u imenu firme.

Ok,u pravu si,ali to je najnovija situacija,koju ce uopshte ne sumnjam iskoristiti proizvodjachi koji nemaju Canon u imenu firme.
Daj bože, ja se stvarno nadam.

Možda zvuči glupo, ali ja više ne mogu opušteno da fotografišem jer sam došao u situaciju da moram da čuvam A720. Ako se on ošteti, razbije, izgubi... ja ne znam šta da kupim umesto njega.

Možda zvuči glupo, ali ja više ne mogu opušteno da fotografišem

Nije glupo, u pitanju je ozbiljan problem koji imaju mnogi vrsni poznavaoci sirom interneta. U principu je najbolje aparat ostaviti u sefu neke banke i preorijentisati se na konceptualnu umetnost i moderan teatar.

^
Ekipa. :S:

Ovde ljudi pitaju razne stvari i ja ne mogu da se setim kad si ti pohitao sa nekim savetom, ali već ne znam koji put uzastopce koristiš svaku priliku da mene bocneš.

Da, Abdijeviću, to jeste problem, jer aparat slične veličine, cene i karakteristika kao A720 ne postoji više u proizvodnji. Ako imaš neka druga saznanja biću ti zahvalan ako nas obavestiš.

Thanks in advance.

Zivot je nekom majka a nekom keva...

Nisu oni blesavi da daju mnogo puta odlican aparat za malo para. Ako bas neces da se posvetis modernom teatru, a to bi bila steta jer si k'o stvoren za tragedije, preporucujem Canon SX110IS ili ako jos uvek ima SX100.

Dosta mi je bilo tih prica o kompaktima i prosumerima, ja juce kupio 1000D!

...
aparat slične veličine, cene i karakteristika kao A720 ne postoji više u proizvodnji.
...
Pojavio se kontigent A720 na nasem trzistu (180-200e).

Pitanjce, sta kupiti: A590 za 130 ili A720 za 180?
(ili postoji neki drugi best buy do 200e)

Ako 50 evra više nije problem (i kad sam ja kupovao razlika je bila tolika), bez dileme A720 IS. To je neuporedivo bolji aparat od A590 IS, pre svega zbog fenomenalnog objektiva.

Poslednja izmena:
E sad ja stvarno mislim da bi bila dobra stvar kad bi postojao neki dobar prosumer za 250-300 evra. Jer to bi mnogim ljudima obavljalo posao. Veliki senzor sa relativno malo šuma i neki 12x zoom koji kreće od 28 mm, to je milina.
Jel ti to pricas o Fuji S6500fd? :D
Eto on ima to sve sto si naveo samo ako nisi gadljiv na polovno. Moj je sasvim OK star sada godinu dana. Navedeni Canonci mu nisu ni do kolena sa njegovim super CCD shipom. U svim uslovima ISO 400 bez shuma a i 800 je vrlo upotrebljiv. Kazi mi koji od kompakta ima takvu karakteristiku. Canon vec grca na ISO 400 u tezim uslovima fotkanja. Zum 10.7x i Tamron rade posao, samo se na ovaj aparat stvarno treba privici i potrebno je neko vreme. Tek sada mogu reci da ga znam podesiti kako zelim i tacno znam rezultat koji cu dobiti.
Eno vam fotka NIKON-a D90 slikano sa blicem na pola metara a mozda i 70cm :p. :type:

Jel ti to pricas o Fuji S6500fd? :D
Otprilike. Mada ni onaj Maxin SX1 uopšte ne bi bio loša kupovina za nekih 250 evra. :d

Eto on ima to sve sto si naveo samo ako nisi gadljiv na polovno.
Ja volim novo. Kad otvaraš kutiju, pa otpakuješ sve one kesice... Sve je to neki ritual.

Navedeni Canonci mu nisu ni do kolena sa njegovim super CCD shipom.
Vrlo je teško razumeti zašto Fuji tako malo na tržištu koristi potencijal SuperCCD-a. Imaš nešto najbolje, što drugi nemaju. I umesto da ih oduvaš svojom prednošću ti kupuješ CCD-ove koje imaju svi ostali i dobar deo svoje proizvodnje baziraš na tome. Ne vidim kako se to može objasniti osim time da između velikih proizvođača postoji neka vrsta dogovora.

Ja sam sebi pazario FUJI S5800 i stvarno sam prezadovoljan aparatom. koshtao me je 170 eura nov i mislim da je za te novce stvarno extra kupovina, mislim da je chak i bolji od A650 i podosta jeftiniji..... Evo review za tog Canon-a gde se i nije bash proslavio :S:....

http://www.imaging-resource.com/PRODS/A650IS/A650ISA.HTM

Citiram sledeci deo ispod slike: Where's the Fire? Canon has a free repair program for this light leak.
Free repair program lol :D.....
Ne znam zasto ljudi pored ovakvih FUJI modela jure neke kompakte za 200 eura....

Auuu, trebao si prvo da pitash shta da kupish :)

Citiram sledeci deo ispod slike: Where's the Fire? Canon has a free repair program for this light leak.
Ih, taj problem se pojavio u prvoj seriji, kad je to bilo kad se A650 IS više i ne proizvodi. :D

Ja sam sebi pazario FUJI S5800 i stvarno sam prezadovoljan aparatom. koshtao me je 170 eura nov i mislim da je za te novce stvarno extra kupovina, mislim da je chak i bolji od A650 i podosta jeftiniji.....
Ja ne mislim da je Fuji S5800 loša kupovina za 170 eura. Da, naravno da mislim da je A650 IS bolji, ali kad ga je bilo bio je više nego duplo skuplji od tog S5800. Tako da, ipak je to poređenje baba i žaba.

Osim toga, taj Fuji S5800 tako izgleda da će neko neupućen možda čak i pomisliti da je to pravi foto aparat. :-devil-:

Poslednja izmena:
Ajde ako tako mislis reci mi zasto je AS650 bolji od FUJI-a koji sam pazario, i da li si uopste pravio fotke sa istim pa si primetio da Canon radi nesto bolje od njega??? :trust:

@ Driver

Mogao sam da uzmem i S6500fd za 200 eura polovan, bilo ih je da se nadju u tom trenutku, ali novo je novo, za moje potrebe taman, dovoljan mi je bio jedan susret sa njim i gomila testova na net-u da se odlucim za isti..... Znam, daleko kvalitetniji je S6500, ali i tebe moram da pitam da li si koristio neki period S5800 pa onda kazes to sto si rekao?

NHF :)

video slike sa 5800 i krs su...

Pa nije stvar u tome da si mogao da uzmesh S6500 ili ne, vec da S5800 nema ono shto je glavno kod Fujija i zbog chega se Fujiji kupuju, a to je SuperCCD. Matori S5600 je bolji od tog aparata recimo.

Poslednja izmena:
Pa nije stvar u tome da si mogao da uzmesh S6500 ili ne, vec da S5800 nema ono shto je glavno kod Fujija i zbog chega se Fujiji kupuju, a to je SuperCCD. Matori S5600 je bolji od tog aparata recimo.

Malo skrecemo sa teme, kapiram, znam da S5800 nema sCCd, ali zaista aparat pravi fenomenalne fotke za sve novce, verujem da bi u tvojim rukama pravio josh bolje fotografije ;)

video slike sa 5800 i krs su...

Obrazlozi!!!

Da li je ovo losha slika? :trust:

opserv.jpg

Poslednja izmena:
Nikako! Fotka je odlicna u sephia modu. :D
Moras okaciti par fotki iz razlicitih uslova fotkanja pa da se nesto konkretno kaze. Na osnovu jedne fotke i to ne bas zahtevne, koje bi i Canon isto tako uslikao, nisi nista dokazao. Okaci neku recimo nocnu sa exsifom ili iz parka ili tamo gde su bas kontrasti svetlo - tamno izrazeni. ;)
Evo danas uslikao sam jednu malu "klicu" leda, okacenu o wireless top antenu, koja vishe nije u upotrebi. Mozda nekome kompozicijski se nece svideti. Morao sam da "vatam" parking ispod zbog dovoljne udaljenosti da bi dobio pristojno pozadinsko zamucenje.
I jos jedna sa tri komata, mnogo bolje pozicionirana i nije kriva. :p

Prilozi

• LED.jpg
    LED.jpg
    156.4 KB · Pregleda: 60
  • KLICE.jpg
    KLICE.jpg
    158.8 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Nije sephia mod. :)
Imam par nocnih slika, okacicu ih cim stignem ovo je sve sto imam na lap-u na poslu, nastavak sledi... :)

Poslednja izmena:
Nije sephia mod. :)
Imam par nocnih slika, okacicu ih cim stignem ovo je sve sto imam na lap-u na poslu, nastavak sledi... :)
Pa nisi video smajli iza sephia. ;)
Naravno da znam da nije sephia samo lici na taj mod.
Okaci pa da te nagrdimo. :-devil-:

Ajde ako tako mislis reci mi zasto je AS650 bolji od FUJI-a koji sam pazario
Pa jesi ti video slike sa oba? Idi na Flickr, pretražuj po A650 IS i S5800, pa će ti se samo kasti zašto je bolji.

Najslabija tačka S5800 nije senzor, nego objektiv, koji pravi neobično mnogo hromatskih aberacija. A650 pak ima jedan od najboljih objektiva ikad konstruisanih za kompakte (ako ne i najbolji). Kad se zna da S5800 ima konfekcijski senzor, veliki zoom i objektiv bez IS-a onda ne vidim kako nešto naročito može da se očekuje od tog aparata. Meni pak smeta i to što on vizuelno, i kad ga držiš u ruci, deluje nekako jadno u poređenju sa npr. Fuji S6500 fd.

Ja ponavljam, ja uopšte ne mislim da je S5800 loš aparat. Ja bih sad, recimo, pre kupio S5800 nego A570 IS. Ali tvrditi da je S5800 bolji aparat od A650 IS je, u najmanju ruku, vrlo neobična tvrdnja.

No, ako si ti zadovoljan, tu se priča završava. Šta te briga šta će da kaže driver, ja, ili bilo ko. Nisi ti kupio aparat za drivera - nego za sebe.

Vrh Dno