Šta je novo?

Štampači: reciklaža tonera

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
OPC - tzv selenski valjak, dram,
PCR - gumeni valjak
mag sleeve - magnetni valjak, mnoge toner kasete nemaju ovaj dio već developer roler umjesto njega, npr. Samsung, Lexmark, Brother a i poneki HP
wiper blade - čistač glavnog valjka
doctor blade - čistač magnetnog odnosno developer rolera
to su osnovne izmjenjive stvari u toner kaseti, svakako osim ovoga ima još mnogo drugih djelova

Poslednja izmena:
Postovanje,

Zeleo bih da cujem koliko je zapravo clanova imalo dobra iskustva sa reciklazom tonera?

Ja sam licno imao jako lose iskustvo sa reciklazom ML-1520 (starter) kertridza. Ovaj kertridz je deklarisan na 1500 kopija i ne znam da li se fizicki razlikuje od normalnog kertridza koji nudi 3000 kopija ili se radi samo o nivou toner praha.
Kada sam doneo kertridz kuci sa punjenja u kesi u kojoj je stajao je bilo nesto rasutog praha, ali ok pretpostavio sam da su ljudi koji su radili jednostavno aljkavi, ocistio kertridz i stavio ga u stampac.
Elem dopunjeni kertridz je izvukao jedva 300 kopija nakon cega je otisak poceo da bledi. Izvadio sam kertridz kako bih mu uradio jedan lagani "shake", u vodoravnom polozaju i najednom se toner prah rasuo po meni.
Na prvi pogled nisam video nikakvu rupu iz koje moze da curi, ali svejedno prah je odnekud cureo.
Ocigledno je da je praha bilo dovoljno (tj. niko nije pokusao da stavi manje praha kako bih ranije doneo kertridz na dopunu), ali je ili kertridz ostecen ili je to ono sto mogu da ocekujem od reciklaze.
Naravno da je moguce da sam usamljen slucaj i da je to bio izuzetak od pravila. Zato sam kontaktirao nekolicinu prijatelja i kolega sa posla, sa pitanjem kakva su oni imali iskustva sa dopunom laser kertridza.
Svi do jednog su imali jako losa iskustva sa dopunom. Dobijeni kertridzi sa reciklaze su izvlacili jako malo kopija (ajde da je duplo manje, nego slicno kao i u mom slucaju od 5-10 puta manje). Nekima su se kvarili na pola rada.
Inace radi se od dopuni modernih low-cost mono lasera, poput mog Samsunga koji je kostao manje od 100e pre 3 godine ako se ne varam. Nijedan od kertridza nije bio ranije dopunjavan, to im je bilo prvo (i poslednje) iskustvo sa dopunama.
Jedino pozitivno iskustvo je imalo par ljudi koji su koristili prastare HP lasere gde su kertridzi zapravo kontejneri za prah, dok je sva ostala mehanika, roleri, bubanj itd. na printeru.

Sa druge strane mi se ne isplati ni da kupujem nov kertridz za 4 godine star low cost printer kome moze da otkaze nesta drugo, a van garantnog roka je. Ako pak kupim ML-1640, imam tih 1000 kopija u pocetnom kertridzu, ali sam na kraju osudjen na nov toner sto ne cini stampanje nimalo jeftinim :(

Resenje za vas su kompatibilno nove toner kasete. Naime, ove kasete su potpuno nove, sto podrazumeva spoljni oklop i sve neophodne delove u njima. TO vam galrantuje da izbegnete probleme koje ste gore naveli. Sa takvim kasetama imamo veoma pozitivna iskustva i manjak glavobolje i nerviranja.

Hteo bih za firmu da kupim Canon IR2018 A3 multifunkcionalni uredjaj. Kakva je situacija sa reciklazom i da li je to dobar uredjaj. Ako ne, preporucite nesto slicno (A3 stampac, kopir, skener), obim stampe nije veliki posto se radi o arhitektonskom birou.

Resenje za vas su kompatibilno nove toner kasete. Naime, ove kasete su potpuno nove, sto podrazumeva spoljni oklop i sve neophodne delove u njima. TO vam garantuje da izbegnete probleme koje ste gore naveli. Sa takvim kasetama imamo veoma pozitivna iskustva i manjak glavobolje i nerviranja.
Samsung nema klasican cistac bubnja kao HP,vec furaju jednu valjak koji na sebi ima filc pa se ponasa kao cetka.Problem je sto posle par reciklaza kao i cistac bubnja,cetka propada i refuzni toner moze iscureti, pored problema sa kopijom.Ne radim licno reciklazu Samsunga,ali pretpostavljam da je ili problematicno nabaviti taj cistac ili je majstor koji ti je radio reciklazu predpostavio da mu jos uvek nije potrebna zamena.

Loša iskustva

Naravno da je moguce da sam usamljen slucaj i da je to bio izuzetak od pravila. Zato sam kontaktirao nekolicinu prijatelja i kolega sa posla, sa pitanjem kakva su oni imali iskustva sa dopunom laser kertridza.
Svi do jednog su imali jako losa iskustva sa dopunom. Dobijeni kertridzi sa reciklaze su izvlacili jako malo kopija (ajde da je duplo manje, nego slicno kao i u mom slucaju od 5-10 puta manje). Nekima su se kvarili na pola rada.

Kao i u svakom poslu ima ljudi koji to rade profesionalno ali i onih drugih, po pravilu uvek više. Moj savet vam je kad radite kod nekog reciklažu tražite garanciju na broj i kvalitet otisaka, i naravno da ne očekujete od onih što samo dopunjavaju toner s prahom i prodaju vam isti za 1000 dinara, kvalitet kao i kod profesionalaca.
Po pravilu kvalitetno reciklirani toneri su jeftiniji od originala duplo a ne 5 puta.

Zna li neko gde mogu da uzmem cip za samsung SCX-4300 treba mi hitno! Ako neko zna koji servis u Bg-u to ima neka mi posalje adresu na private.

Unapred hvala.

Kao i u svakom poslu ima ljudi koji to rade profesionalno ali i onih drugih, po pravilu uvek više. Moj savet vam je kad radite kod nekog reciklažu tražite garanciju na broj i kvalitet otisaka, i naravno da ne očekujete od onih što samo dopunjavaju toner s prahom i prodaju vam isti za 1000 dinara, kvalitet kao i kod profesionalaca.
Po pravilu kvalitetno reciklirani toneri su jeftiniji od originala duplo a ne 5 puta.

Ne bih se bas slozio sa ovim. Sta znaci garancija na broj kopija ??? Kolika je garanciaj na broj kopija za HP 1010/1018/1020 (Q 2612) kod Vas u servisu ??? Kvalitet otiska ? Pri isporuci svake kasete uradimo test kopiju na nasem stampacu koji je u savrsenom stanju (nikada nije stampao nego je koriscen samo za test, optika se cisti svakih mesec dana da bi imao odlicnu kopiju radi lakseg detektovanja kvarova na samom toneru). Pravila u ceni nema. Znaci da je sada recimo nova toner kaseta 5000 dinara "profesionalno" reciklirana kaseta je 2500 dinara. Ja ne znam nikoga u Beogradu ko naplacuje recikliranu toner kasetu 2.500,00 dinara za HP 1010/1018/1020. Zbog cene ispadam "amater" iako imam 40+ kaseta dnevno na reciklazi (u ovo vreme koje je lose za posao), Potvrde o Karakterizaciji otpada, verifikaciju Agencije za reciklazu, Misljenje Ministarstva za zastitu zivotne sredine, Dokumenta o opasnom otpadu izdatog od strane zavoda za zastitu zdravlja i instituta VINCA (Sve placeno oko 800.000,00 dinara 24.07.2008. i te papire ima osam (8) firmi u celoj Srbiji.). Dva usisivaca uvezena iz Italije specijalno projektovana za reciklazu tonera (svaki placen 2.900 eura). Cisto sumnjam da veliki broj "profesionalaca" ima sve ovo. RIBBON CMS (koje izuzetno cenim) naplacuju reciklazu ispod dve hiljade dinara. Oni su po meni profesionalci u ovom poslu sa preko 5000 faktura godisnje. Najveci problem ove branse je taj sto je veliki broj preciznih mehanicara (koji su do skoro popravljali pisace masine, fotokopir aparate itd. u situaciji nemanja posla poceli da se bave reciklazom tonera kao naslednikom svoje prethodne delatnosti. Ovo govorim iz licnog iskustva) poceo da radi ovaj posao na nivou iz osamdesetih godina. Rad na terenu (ima slucajeva kada se toner kasete za laserske stampace pune na licu mesta !!!!) itd. Samim tim se desava da se pojavljuju nezadovoljne musterije koje su imali lose iskustvo i nikada vise nece hteti da reciklira toner sto u potpunosti opravdavam.

Ako je neko ovaj post licno shvatio, ili ga protumacio kao samoreklamiranje molim moderatore da ga izbrisu.

A mi nastavljamo dalje u sledecim postovimo da razgovaramo o reciklazi.

fanatic
uvek sam se divio reciklerima koji rade na terenu hehe
jednom prilikom sam to i video lik je otpadni toner istresao u toalet i kad su musterije pustile vodu zurka samo tako.
e shto se tice cene ja bijem preko 2ooo reciklazu 1010 hp al u cenu ide i bubanj i sve shto je potrebno + dostava :)
moje je mishljenje da treba ukinuti uvoz toner kaseta i da lepo potpomognemo domacu ekonomiju tako shto ce svi reciklirati :)
Bravo ja! Zivela reciklaza!
ua hp i ostali amateri

Chini mi se da je vreme da se ovaj thret ugasi jel je pocelo previshe prepucavanja izmedju korisnika usluga reciklaze koji nalaze dlaku u jajetu i nas reciklera.
Ovo je oformljeno da bi mi koliko je moguce pomogli pri izboru kupovine shtampaca ili odabira mesta za reciklazu a ne da prilazemo sertifikate koliko ce neki kertridz odstampati.
Glupo ali istinito je ovo sto cu napisati sada, a desilo mi se barem 30 tak puta do sada.
Veliki broj ljudi zbog nedostatka prostora drzi stamapce na podu + ima kera ili machku.
Dovoljno je da jedna dlaka padne na papir ( sistem povlachenja tipa hp 1010 )
i da se ta dlaka lepo namesti na brisac bubnja i kopija vise nije dobra.
Garancija da ce se odstampati predodredjeni broj stranica u mojoj firmi se zasniva na razlici tezine odlaznog i dolaznog tonera.
svaka kaseta se meri u gram, zavodi seriski broj iste.
ukoliko neko reklamira da mu ne valja otisak, ili da je prebrzo postrosio isti ( desavalo se sa nekim piratima kojima napunim toner kasetu odu kuci puste 2ooo stranica i za sat vremena se vrate sa pricom e nesto ne valja) onda ide toner na zlatarsku vagicu i ukoliko je preterao preko 70% od kolicine koja je sipana nema reklamacije.
Tuzno ali istinito svi traze reklamaciju na reciklirani toner da mora da istera xy stana, dok na original kupljen u radnji reklamacija vazi nedelju dana od kupovine istog.

I to je pitanje dobre volje da prihvate reklamaciju jer je to novi toner.

Hteo bih za firmu da kupim Canon IR2018 A3 multifunkcionalni uredjaj. Kakva je situacija sa reciklazom i da li je to dobar uredjaj. Ako ne, preporucite nesto slicno (A3 stampac, kopir, skener), obim stampe nije veliki posto se radi o arhitektonskom birou.

Ovde mogu da odgovorim samo oko reciklaze. Sam originalni toner nije skup tako da preporucujem kupovinu novog.

Samsung nema klasican cistac bubnja kao HP,vec furaju jednu valjak koji na sebi ima filc pa se ponasa kao cetka.Problem je sto posle par reciklaza kao i cistac bubnja,cetka propada i refuzni toner moze iscureti, pored problema sa kopijom.Ne radim licno reciklazu Samsunga,ali pretpostavljam da je ili problematicno nabaviti taj cistac ili je majstor koji ti je radio reciklazu predpostavio da mu jos uvek nije potrebna zamena.

Filc na sebi ima samo model 1520. Ostali modeli a pogotovu ovi noviji 1610/2010 itd. imaju normalan brisac. Ali ima logike ovo sa filcom.

Poslednja izmena od urednika:

Prosto ne znam ko radi reciklažu za 2500 dinara i ko je spreman u SRBIJI da to plati.
Sve što je fanatic rekao stoji s`tim što nije napomenuo servisere računara koji prave veliki problem pravim servisima za reciklažu tonera.Sad malo popravljam računar pa malo punim toner pa opet računar....
Ne postoji servis i za fiću i za mercedes.
Ili fića ili mercedes a na Vama je ljudi da birate, a pravi servisi za reciklažu koji su na desetine hiljada tonera propustili kroz ruke staće iza tonera koji su napunili.

Pozdrav,

Filc na sebi ima samo model 1520. Ostali modeli a pogotovu ovi noviji 1610/2010 itd. imaju normalan brisac. Ali ima logike ovo sa filcom.
A ko kod nas prodaje Samsungove cistace,cipove,bubnjeve i ostalo?

to3a, nema potrebe da se topic zatvara. Toliki broj nas koristi reciklažu da su primeri nezadovoljnih korisnika uglavnom izolovani, pa i oni ovde možda naiđu na rešenje svog nezadovoljstva ;)

Jedna od konstruktivnijih tema! Pobrisao sam malo off topic novijeg datuma.

Back to topic:
Kakva su iskustva vas pro refilera sa tonerima "proizvedenim" u Srbiji? Prodavci tvrde da su uveženi novi delovi i da je kompletna toner kaseta sklopljena kod nas. Budu zapakovani u crnu kesu i kutiju identične konstrukcije kao i HP-ova (recimo), samo su natpisi, naravno, drugi.

Evo amaterskog odgovora (jednostavno nisam mogao da odolim :) :)): Imao sam prilike da sklapam celu toner kasetu za HP 1010/1012/1018/1020 u delovima. Jednostavno cela toner kaseta stigne u delovima upakovana u kutiju. Treba samo da se sipa prah. Milina jedna, medjutim problem je bio sto kada se napuni ostavlja sivu pozadinu. Problem je bio u magnetnim valjcima i brisacima magnetnih valjaka. E sad, "made in serbia" moze da bude i otkupljena toner kaseta koja se samo napuni ubaci "seal" traka (ona sto se izvlaci kao kod novog tonera) i to je to. Sa obzirom kakva vremena idu mislim da ce ljudi gledati da prodju sto jeftinije a da za to dobiju kakav-takav kvalitet. Pre neki dan sam bio na sastanku u jednoj firmi gde su ljudi hteli da vide razliku troskova izmedju reciklaze i novih tonera.

Evo ovako je to izgledalo:

30 recikliranih kaseta

30x1.180,00= 35.400 (Cena je sa PDV-om)

30x 4.700,00=141,000 (Cena je sa PDV-om)

Razlika je 105.600,00 dinara.

Usteda od 105.600,00 dinara. Na to je covek rekao cak i da su uradile duplo manje kopija (a nisu jer je vodjena rigorozna kontrola broja otisaka) opet smo ustedeli dobrih 70.200,00 dinara !!!

Po njihovoj statistici svaka toner kaseta je u proseku radila 1900 strana njihovih dokumenata.

U pitanju je kaseta Q 2612A.

Broj kaseta mesecno: 30 kom. (Garantovano od komintenta).

Godisnji nivo:

30x1.180,00=35.400,00

35.400,00x12=424.800,00

30x4.700,00=141.000,00

141.000,00x12=1.692.000,00

Razlika:

1.267.200,00

Jedna "SKODA ROOMSTER" PRAKTIK.

to3a, nema potrebe da se topic zatvara. Toliki broj nas koristi reciklažu da su primeri nezadovoljnih korisnika uglavnom izolovani, pa i oni ovde možda naiđu na rešenje svog nezadovoljstva ;)

Jedna od konstruktivnijih tema! Pobrisao sam malo off topic novijeg datuma.

Slazem se. Pogotovu sto ima 17.144 pregleda do sada. :zgran::zgran:

Poslednja izmena:
Sve stoji što je fanatic napisao s`tim što je sada kaseta hp 12a oko 5.500dinara a ne 4.700 kao pre mesec dana
Hp je digao cene za 5-10 % pa + skok eura

Iz mog iskustva dobro remontovana kaseta (zamena OPC-a i brisača) daje bolju kopiju nego takozvana made in Serbia kaseta.Skoro mi je jedna poznata firma koja se bavi prodajom kanc.materijala dala na testiranje kasetu koja je upakovana u kutiju i prodaje se kao nov proizvod.Kaseta je bila totalni krš.Kopija koju je ta toner kaseta dala bila bleda, na papiru se videlo sivilo a bubanj je ostavljao tačku na svakih 8 cm (fizičko oštećenje) a o škripanju da ne pričam.
Jako je bitno ko proizvodi te kasete a to šta prodavci kažu...

Na tržištu delova za reciklažu postoji sve i svašta pa je i taj problem koji je fanatic napomenuo sa magnetnim valjkom i brisačem tačna(kineski delovi).Činjenica je da kineske tonere nekad ne možeš pošteno da recikliraš jer uvek naprave neki problem pa onda kreni da menjaš bubanj pa brisač pa koronu pa na kraju dođeš u situaciju da promeniš čitavo kućište a pri tom izgubiš 2 sata i oteraš onda sve u ....

Siguran sam da sa recikliranim originalnim kasetama se može dobiti zadovoljavajući kvalitet,a ako se još i takva kaseta upakuje u kesu i kutiju eto nama novog proizvoda made in serbia.

Pozdrav,

:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Poslednja izmena:
ja kupujem skoro sve iz Kine i Tajvana, i mnogo sam zadovoljan sa njihovim kvalitetom, bar sa ovim firmama sa kojim trenutno radim, svakako da ima i užasnog kvaliteta ali ja se potrudio obilazio sajmove i našao dobre.
Za zatamnjenje je bitan OPC i magnetni valjak, ne PCR, on više pravi tzv gostovanje ili nepravilno prljanje prilikom štampe. To škripanje ili zavijanje najčešće je izazvano nestavljanjem pudera ili stavljanjem lošeg kvaliteta pudera. Uglavnom svi ti navedeni problemi su lako otklonjivi ali u servisu koji je specijalizovan za to. Mali broj firmi mijenja magnetni valjak uglavnom su to čistači, OPC i PCR. Kada mu promijenim svaki dio vjerujte da je otisak bolji od originalnog a takvu toner kasetu u VP prodajem za 16€, svakako preko 50komada a MP cijena je 20€.

Potrebna pomoc jel stampac CANON Laser Shot LBP-5000 ima cip ili sta kupiti u tom cenovnom rangu?

Ima cip ali se reciklira bez problema. To je isto sto i HP 1600. Kupi ako ima.

Nisam ga nasao a uzeo sam samsung cpl 300 kazite mi kakvo je stanje za refilovanje sa njim

Pa jurio sam Canon Lbp 5000 ali nisam nasao pa uzeh ovaj i kakvo je stanje sa refilovanjem

Jel moze mala pomoc u odabiru stampaca, dvoumim se oko HP P1005 i SAMSUNG 1640, koji je po vama bolje i isplativije uzeti, i kakva je situacija kada je u pitanju reciklaza ova dva modela.

Jel moze mala pomoc u odabiru stampaca, dvoumim se oko HP P1005 i SAMSUNG 1640, koji je po vama bolje i isplativije uzeti, i kakva je situacija kada je u pitanju reciklaza ova dva modela.

HP 1005. Jeftina reciklaza. Za SAMSUNG se ne radi jos uvek reciklaza.

radi se za Samsung 1640 reciklaža ima i čipova i tonera!

Poslednja izmena:
Ne znam dali iskačem iz teme, interesuje me multifunkcijski inkjet za kuću, cene oko 50e.

po akcijama se ovih dana muvaju:

1. Canon pixma mp140 (3k)
2. Lexmark x2650 (2,3k)
3. HP f4180 (4,7k)
4. Epson dx4450 (4k)

Naravno, od ovih navedenih cena, više me interesuje cena eksploatacije, odnosno mogućnost reciklaže tonera. imate li neki savet?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno