Šta je novo?

prva srpska selfmade kompresija , monteboy did it again

Ma, OK, super ako radi u praksi. U tehnici a narocito rashladnoj se pokazalo da je praksa bitno razlicita od teorije. Ustvari, nije, nego proizvodjaci iz raznih razloga navode drugacije podatke.

To jeste LBP kompresor ali proizvodjac za njega ne navodi podatke o snazi za ispod -35C. Vidi slike u prilogu.

U ovim malim sistemima nemas potrebe za separatorom ulja ili odvajacem kapljica ako si mislio da ih integrises u sistem. I ne mozes sam lako napraviti separator ulja koji bi bio ugradjen i automatski vracao ulje nazad u kompresor. Potrazi na netu princip rada separatora ulja, recimo Castel 5540/4 ili Carly.
Ako ih koristis kod ispustanja freona sa potisne strane, onda OK, moze se nesto sklopiti da odradi posao.

R1150 se u Srbiji ne moze nabaviti, ni skupo ni jeftino. Jednostavno, niko ga ne uvozi. Iskreno, i ne znam gde se koristi, pretpostavljam u medicini i farmaciji. Znam da oni koji to odrzavaju to sami porucuju iz sveta i ne prave pitanje troskova jer i svoje usluge masno naplacuju.

Ako se taj sistem podesava i puni za tacno odredjenu snagu disipacije to bi znacilo da proc. stalno treba da radi sa istim opterecenjem jer cim ode u idle smanji mu se i angazovana snaga. To onda nema primene za svakodnevnu upotrebu.

Nisam siguran za tacnu cenu SC12CL ali je tu negde oko 100 +- 10 eura.

Prilozi

• NL11F.jpg
    NL11F.jpg
    154.9 KB · Pregleda: 74
  • SC12CL.jpg
    SC12CL.jpg
    153.2 KB · Pregleda: 49
SC 12 CL (R404) 130e + pdv,
SC 12 CM ( R22, 502 ) 130e + pdv kod mog dobavljaca.
R404 ( kinez ) - 65e + pdv
R404 ( global ) - 80e + pdv
R507 ( italy ) - 110e + pdv.

Nece ti taj NF dugo raditi u vakumu, mada nema pravima meni jedan radi skoro 10god u vakumu, jedan laktofrizer koristi LTH MK15 star 30god radi potopljen ceo ( zaledio se skoro pola ) bez problema.
Nema pravila, moze da izdri moze i da crkne vrlo brzo.

Poslednja izmena:
Ma, OK, super ako radi u praksi. U tehnici a narocito rashladnoj se pokazalo da je praksa bitno razlicita od teorije. Ustvari, nije, nego proizvodjaci iz raznih razloga navode drugacije podatke.

To jeste LBP kompresor ali proizvodjac za njega ne navodi podatke o snazi za ispod -35C. Vidi slike u prilogu.

U ovim malim sistemima nemas potrebe za separatorom ulja ili odvajacem kapljica ako si mislio da ih integrises u sistem. I ne mozes sam lako napraviti separator ulja koji bi bio ugradjen i automatski vracao ulje nazad u kompresor. Potrazi na netu princip rada separatora ulja, recimo Castel 5540/4 ili Carly.
Ako ih koristis kod ispustanja freona sa potisne strane, onda OK, moze se nesto sklopiti da odradi posao.

R1150 se u Srbiji ne moze nabaviti, ni skupo ni jeftino. Jednostavno, niko ga ne uvozi. Iskreno, i ne znam gde se koristi, pretpostavljam u medicini i farmaciji. Znam da oni koji to odrzavaju to sami porucuju iz sveta i ne prave pitanje troskova jer i svoje usluge masno naplacuju.

Ako se taj sistem podesava i puni za tacno odredjenu snagu disipacije to bi znacilo da proc. stalno treba da radi sa istim opterecenjem jer cim ode u idle smanji mu se i angazovana snaga. To onda nema primene za svakodnevnu upotrebu.

Nisam siguran za tacnu cenu SC12CL ali je tu negde oko 100 +- 10 eura.

kad sam govorio o separatorima ulja i odvajacima kapljica mislio sam naravno na kaskadu , pomenuo sam ih u kontekstu tvoje izjave da je kaskada preskupa :)

Odvajac kapljica moze a ponekad i mora u malim sistemima da se koristi pogotovo kad govorimo o sistemima sa thermo ekspanzionim ventilima.

Pokazalo se recimo u praksi da je kod takozvanih Water-Chiller'a TEV + thermo controller daleko bolje resenje od kapilarke.

Kod Waterchillera se koristi rashladni sistem koji umesto direktno da hladi CPU hladi tecnost koja pomocu vodene pumpe kruzi u zatvorenom sistemu racunara kroz takozvane waterblokove :) To su takodje veoma mali sistemi ali je TEV + sakupljac kapljica neminovnost. Pomocu navedenog controllera kompressor radi nekih 5 minuta pa se gasi i pravi pauzu od 20 minuta da bi se onda ponovo upalio :)

Sto se tice selfmade separatora ulja ..... videces uskoro kako moze lepo sa celicnom vunom i prostom bakrenom cevi da se napravi :)

Sve je pitanje namene .... :)

citam li ja to dobro ?
R507 kilogram 110€ ???????

Poslednja izmena:
SC 12 CL (R404) 130e + pdv,
SC 12 CM ( R22, 502 ) 130e + pdv kod mog dobavljaca.
R404 ( kinez ) - 65e + pdv
R404 ( global ) - 80e + pdv
R507 ( italy ) - 110e + pdv.

Nece ti taj NF dugo raditi u vakumu, mada nema pravima meni jedan radi skoro 10god u vakumu, jedan laktofrizer koristi LTH MK15 star 30god radi potopljen ceo ( zaledio se skoro pola ) bez problema.
Nema pravila, moze da izdri moze i da crkne vrlo brzo.

Nisam ja valjda te srece da budem jedini kome NL11F crkne na R507 u vakuum'u.
P.S ne brini ionako ide uskoro jos jedan kondenzator i druga kapilarla tako da nece biti u velikom vakuumu. Ponavljam jos jedanput , kompresor je LBP i njemu je vece opterecenje veliki potis od ovolikog vakuuma

@Fireblade:
Los ti je dobavljac.
Sorry za off.

Znam dobro sta je vodeni ciler. I po meni je to bolje resenje jer se fluid (nije voda kao sto mu ime kaze) moze koristiti i za druge komponente sistema. Mnogo je lakse regulisati protok pumpe nego protok kompresora pa samim tim i potrebnu snagu hladjenja. Razervoar se ponasa kao svojevrstan akumulator hladnoce pa se kompresor moze dimenzionisati da radi sa boljim iskoriscenjem i periodicno.
Inace, vodeni ciler moze uspesno da se uradi i sa kapilarom. Doduse pricam o cilerima koji rade u HBP i MBP podrucju dok za LBP ne znam. Teorijski moze a kako bi radilo.....

Ne znam dali mi pricamo o istoj stvari ali termoeksp. ventil ne znaci obavezno i odvajac kapljica. Ustvari, mislim da vise od pola sistema sa ventilom koji su upotrebi nemaju odvajac kapljica (suction acumulator). To je jos jedna zastitna komponenta u sistemu koja pomaze ali se moze bez nje kad je cena bitna (kao u Srbiji). Vrlo slicna prica vazi i za separator ulja.

Ustvari, sad kad procitam tvoj post, ti mozda mislis na risiver bocu. Ako je to u pitanju, onda si u pravu. U 98% slucajeva mora da postoji u sistemu sa TEV ventilom dok se kod kapilarnih sistema filter-susac ponasa kao risiver boca.

edit:
Ne, ono gore su cene za boce od 10ak kg (zavisno do vrste freona).

Bas da vidim kako ces ulje iz tog separatora da vratis nazad u kapsulu. Separator se postavlja na stranu visokog pritiska a ulje mozes da vratis samo u karter koji je na niskom pritisku. Moraces da smislis ventil koji ce to razdvojiti i otvarati samo po potrebi. Inace, ako ih spojis direktno, od separatora ces napraviti most koji ce ti pomesati potis i usis i kompresor ce sam sebe pumpati bez ikakvog korisnog efekta.

Poslednja izmena:
@Fireblade:
Los ti je dobavljac.
Sorry za off.

Znam dobro sta je vodeni ciler. I po meni je to bolje resenje jer se fluid (nije voda kao sto mu ime kaze) moze koristiti i za druge komponente sistema. Mnogo je lakse regulisati protok pumpe nego protok kompresora pa samim tim i potrebnu snagu hladjenja. Razervoar se ponasa kao svojevrstan akumulator hladnoce pa se kompresor moze dimenzionisati da radi sa boljim iskoriscenjem i periodicno.
Inace, vodeni ciler moze uspesno da se uradi i sa kapilarom. Doduse pricam o cilerima koji rade u HBP i MBP podrucju dok za LBP ne znam. Teorijski moze a kako bi radilo.....

Ne znam dali mi pricamo o istoj stvari ali termoeksp. ventil ne znaci obavezno i odvajac kapljica. Ustvari, mislim da vise od pola sistema sa ventilom koji su upotrebi nemaju odvajac kapljica (suction acumulator). To je jos jedna zastitna komponenta u sistemu koja pomaze ali se moze bez nje kad je cena bitna (kao u Srbiji). Vrlo slicna prica vazi i za separator ulja.

Ustvari, sad kad procitam tvoj post, ti mozda mislis na risiver bocu. Ako je to u pitanju, onda si u pravu. U 98% slucajeva mora da postoji u sistemu sa TEV ventilom dok se kod kapilarnih sistema filter-susac ponasa kao risiver boca.

Da se razumemo waterchiller (fluidchiller) ima samo smisla sa MBP kompresorom.
Gledao sam i neke sa LBP ali je izolacija ogromna + ne moze da trpi veliki load.
Ljudi sa lepo dimenzioniranim MBP ili HBP kompresorom hlade gotovo sve toplotne izvore sistema (cpu , grafiku , chipset ) . I po mom mishljenju je vaterchiller za svakodnevnu upotrebu daleko najbolja stvar jer nemamo toliko znacajan problem kondenzacije. Sto se naravno ne sme zaboraviti je cena takvog sistema jer da bi to sve funkcionisalo potreban ti je za svaki toplotni izvor i po jedan waterblok kao i pumpa koja ce to pokrenuti sve. Kad se sve lepo nasteluje moze da radi na +10°C temperatura fluida i to kao svajcarski sat :)
Sporedni pozitivni efekad waterchillera je eliminisanje svih izvora buke u racunaru :)

Mislio sam na risiver ali nisam znao naziv koji se koristi u Srbiji za to. Slicno izgleda
kao separator ulja.

Poslednja izmena:
R507 je 13e / kg losu sam stavku prepisao iz cenovnika.
www.status-frigo.com
Ja kupujem kada meni treba nesto, odrzavam samo moje uredjaje.
Tako da ne jurim nizu cenu, znam da ima jeftinije ali status je ok za saradnju sami uvoze 90% robe iz grcke, daju garanciju.
Meni su zamenili alat za pertlovanje refco ( proslajfovao je ), bez problema.
Master Frigo nije hteo da mi zameni alat koji je takodje proslajfovao.:S::S::S:

Moram reci cene kompresora su u srbiju sasvim ok , nize nego ovde.
Ali vas zato freon nagrdi .....

Ja ovdje nabavljam kg R507 za 20€ njemacki :D

13€ to je vec ok !!!

Kakav kvalitet ima ta roba na srpskom trzistu.
Da li i kod klima tehnike imamo takodje robu za zapadno odnosno istocno trziste ?

Poslednja izmena:
Nema pravila, prosle nedelje sam vido gomilu NL kompresora na reklaciji svi su pocrkali u roku od 2-3 nedelje, losa serija. Made in INDIA???

Kupio sam 2 expanziona ventila TEX2 made in CHINA! Rade 2 meseca bez problema.

Freon nije skup, R22 global je 55e boca, ima i za 40e china, R12 je skup 115e+pdv ( global ), 65-70e kinez ( zacepio mi insalaciju komore morao sam da perem nitro razredjivacem 3 puta ).

Monteboy:
Koliko je mineralno ulje 3GS ili 4GS, poliestersko?
Kapilara se kod nas prodaje 20e/kg bez obzira ne sirinu.

Poslednja izmena:
Da se razumemo waterchiller (fluidchiller) ima samo smisla sa MBP kompresorom.
Gledao sam i neke sa LBP ali je izolacija ogromna + ne moze da trpi veliki load.
Ljudi sa lepo dimenzioniranim MBP ili HBP kompresorom hlade gotovo sve toplotne izvore sistema (cpu , grafiku , chipset ) . I po mom mishljenju je vaterchiller za svakodnevnu upotrebu daleko najbolja stvar jer nemamo toliko znacajan problem kondenzacije. Sto se naravno ne sme zaboraviti je cena takvog sistema jer da bi to sve funkcionisalo potreban ti je za svaki toplotni izvor i po jedan waterblok kao i pumpa koja ce to pokrenuti sve. Kad se sve lepo nasteluje moze da radi na +10°C temperatura fluida i to kao svajcarski sat :)
Sporedni pozitivni efekad waterchillera je eliminisanje svih izvora buke u racunaru :)

Mislio sam na risiver ali nisam znao naziv koji se koristi u Srbiji za to. Slicno izgleda
kao separator ulja.

Ja imam waterchiller dve kade jedna 6m3 driga 4m3 sa dva expanziona ventila (bio 1 pa crko) mogu samo da razvucem creva do kompa... :banana::banana::banana:

Nema pravila, prosle nedelje sam vido gomilu NL kompresora na reklaciji svi su pocrkali u roku od 2-3 nedelje, losa serija. Made in INDIA???

Kupio sam 2 expanziona ventila TEX2 made in CHINA! Rade 2 meseca bez problema.

Freon nije skup, R22 global je 55e boca, ima i za 40e china, R12 je skup 115e+pdv ( global ), 65-70e kinez ( zacepio mi insalaciju komore morao sam da perem nitro razredjivacem 3 puta ).

Monteboy:
Koliko je mineralno ulje 3GS ili 4GS, poliestersko?
Kapilara se kod nas prodaje 20e/kg bez obzira ne sirinu.

Poliester ulje je strasno skupo , 1L blizu 30€
Ja sam imao srecu pa sam ugrabio 5L na ebay i kupio za 2€ po litar :D

Cena Kapilare -> 30m Refco TC-31 0.8mm 42€

Poslednja izmena:
Poliester ulje je strasno skupo , 1L blizu 30€
Ja sam imao srecu pa sam ugrabio 5L na ebay i kupio za 2€ po litar :D

Cena Kapilare je slicna .....

Suniso 3GS, 4GS i 5GS oko 24e + pdv 4l.
Suniso SL46H, SL68H 70e + pdv 4l
National 3G i 4G 20e + pdv ali je takovanje 1 galon.

Fuchs Triton SEZ 32 1L -> 27€
3 GS 4l Suniso -> 41€
4 GS 4l Suniso -> 41€

Poslednja izmena:
Suniso Sl32 4L 70e + pdv
Emkarate 32 5L 100e +pdv
Ima neko kinesko u limenkama 50e 4 lit

Jeftinije je kod nas

Poslednja izmena:
gotovo sve je jeftinije , vidim .....

Manje price vise rada:) kada ce poso biti zavrsen, jako sam ne strpljiv;)

Da razjasnimo samo ovo oko cena freona. Jeste mozda off pa brisite ako smatrate da mu ovde nije mesto:

u Srbiji se na uvoz R22 i R12 placa posebna taksa drzavi od oko 12e po boci. To je mera destimulacije kako bi se preslo na njihove zamene. To sto postoji R22 od 60 i od 40 samo znaci da je na onaj skuplji placena taksa a da je ovaj jeftiniji pri uvozu deklarisan kao neki drugi pa naknadno nalepljena nalepnica. Ista stvar i sa R12. Kod tih koji se uvoze na razne nacine je veliki rizik da se u boci dobije stosta i da to nije ono sto pise. Tu je bitan samo max profit, sad i odma. Takodje, Kini je zabranjen izvoz R12 pa onda umesto njega pakuju R406 koji ima dosta slicne termalne karakteristike ali moze uzrokovati probleme u instalaciji. Ove sezone je na trzistu bio i neki R404 koji je pravio probleme ali ga je bilo malo, nekih 100ak boca i brzo se proculo i povucen je.
I Global je kineski brand i nije nista kvalitetniji ili manje kvalitetan nego drugi brandovi, jedino sto oni nisu imali te akcije pa izasli na glas kao pouzdan i pristupacan brand. I nemacki i italijanski brandovi su 90% uvezeni iz Kine i Indije i samo prepakovani u nemackoj u male boce. Ustvari kod njih se i ne prodaju ove jednokratne boce nego se dopunjavaju iz cisterni. Oni poreklo uopste i ne kriju, verujte mi, pre mesec dana sam dosao sa sajma i to je informacija iz prve ruke. Jedino DuPont delimicno ima proizvodnju u Evropi ali i to ce uskoro da outsource-uju.

To sto je TEX2 made in China nema nikakve veze. Danfos je vecinu svoje proizvodnje preselio u Kinu. Ove godine je bila nestasica TEV ventila u Italiji i Grckoj jer nisu mogli da dodju na red od Kineza koji trosili sve sto se proizvede zbog priprema olimpijade.

Te Refco alate koji "slajfuju" je uvezao Master prosle godine (2007) i nije nikom menjao jer im se moze, veliki su i svi ce na kraju doci ponovo kod njih. Ja znam za preko 30 komada koji su se pokvarili. Status ti je to zamenio o svom trosku da ne bi izgubili kupca zbog alata od 40e.

Manje price vise rada:) kada ce poso biti zavrsen, jako sam ne strpljiv;)

Moras da se strpis malo , realno gledano ovoj kompresiji fali jos kuciste mali transformator na 12V za ventilator i moram spojiti i fino izolovati elektroniku....
Ona bi ti zavrsila posao lepo jer drzi load od 180W na -36°C e sad ja nisam licno zadovoljan jer hocu da vidim veci load i zbog toga ces morati da se strpis :)

Poslednja izmena:
Naravno, samo da te podsetim da sam tu negde i budno pratim sta se radi:);)

Nemoj zaboraviti da ceo sistem ide na kuciste HAF 939 tako da vidi ako mozes sto vise da smanjis velicinu sistema i ako je moguce napravis kakvu takvu zvucnu izolaciju istog. Ako uspes to da uradis ja verujem da ces imati dosta zianteresovanih koji bi kupili ovako nesto za 24/7, ljudi koji se bave ozbiljnim poslovima a ne kao je da igraju igrice na -50c :) Bitna je sto manja buka, da ne kazem tisina i sto niza tempertura, uz izolaciju sa kojom ne moze doci do kondezacije, samim tim do nekih havarija tipa da sve izgori zbog kratkih spojeva ili tako nesto.

Pozdrav i srecan rad:wave:

Poslednja izmena:
Da razjasnimo samo ovo oko cena freona. Jeste mozda off pa brisite ako smatrate da mu ovde nije mesto:

u Srbiji se na uvoz R22 i R12 placa posebna taksa drzavi od oko 12e po boci. To je mera destimulacije kako bi se preslo na njihove zamene. To sto postoji R22 od 60 i od 40 samo znaci da je na onaj skuplji placena taksa a da je ovaj jeftiniji pri uvozu deklarisan kao neki drugi pa naknadno nalepljena nalepnica. Ista stvar i sa R12. Kod tih koji se uvoze na razne nacine je veliki rizik da se u boci dobije stosta i da to nije ono sto pise. Tu je bitan samo max profit, sad i odma. Takodje, Kini je zabranjen izvoz R12 pa onda umesto njega pakuju R406 koji ima dosta slicne termalne karakteristike ali moze uzrokovati probleme u instalaciji. Ove sezone je na trzistu bio i neki R404 koji je pravio probleme ali ga je bilo malo, nekih 100ak boca i brzo se proculo i povucen je.
I Global je kineski brand i nije nista kvalitetniji ili manje kvalitetan nego drugi brandovi, jedino sto oni nisu imali te akcije pa izasli na glas kao pouzdan i pristupacan brand. I nemacki i italijanski brandovi su 90% uvezeni iz Kine i Indije i samo prepakovani u nemackoj u male boce. Ustvari kod njih se i ne prodaju ove jednokratne boce nego se dopunjavaju iz cisterni. Oni poreklo uopste i ne kriju, verujte mi, pre mesec dana sam dosao sa sajma i to je informacija iz prve ruke. Jedino DuPont delimicno ima proizvodnju u Evropi ali i to ce uskoro da outsource-uju.

To sto je TEX2 made in China nema nikakve veze. Danfos je vecinu svoje proizvodnje preselio u Kinu. Ove godine je bila nestasica TEV ventila u Italiji i Grckoj jer nisu mogli da dodju na red od Kineza koji trosili sve sto se proizvede zbog priprema olimpijade.

Te Refco alate koji "slajfuju" je uvezao Master prosle godine (2007) i nije nikom menjao jer im se moze, veliki su i svi ce na kraju doci ponovo kod njih. Ja znam za preko 30 komada koji su se pokvarili. Status ti je to zamenio o svom trosku da ne bi izgubili kupca zbog alata od 40e.

R12 jeftiniji je prelepljen R134 nalepnicom i tesko je dju** moguce da je R406, cela instalacije je pobelela kao da je isla faraba, zacepi filter za 150-200 radnih sati. Jednom majstoru su pocrkala 15-20 frizidera zbog tog freona.
R12 skuplji je Italijanski cela boca je puna natpisa.
Status sam uvozi Refco iz Grcke, alat je kod njih 45e.
Takodje su mi zamenili i vakum pumpu Refco motor je izgoreo posle 15min, uzo sam CPS koja radi kao sat.

Poslednja izmena:
sistem je veceras finalno optimizovan .....

napon 1,5V
frikvencija 5300 MHz :)
temperatura na evaporatoru nije nijedanput bila toplija od -45°C

sistem je veceras finalno optimizovan .....

napon 1,5V
frikvencija 5300 MHz :)
temperatura na evaporatoru nije nijedanput bila toplija od -45°C

Lepo lepo! Vidim ja da cu morati da smishljam ime i tu tvoju kompresiju :)
Ne bilo ti zapovedeno, ostavi i "details" sledeci put ;)
:wave:

R12 jeftiniji je prelepljen R134 nalepnicom i tesko je dju** moguce da je R406, cela instalacije je pobelela kao da je isla faraba, zacepi filter za 150-200 radnih sati. Jednom majstoru su pocrkala 15-20 frizidera zbog tog freona.
R12 skuplji je Italijanski cela boca je puna natpisa.
Status sam uvozi Refco iz Grcke, alat je kod njih 45e.
Takodje su mi zamenili i vakum pumpu Refco motor je izgoreo posle 15min, uzo sam CPS koja radi kao sat.

Ne hvala momci ovako kad malo bolje razmislim , ipak se isplati malkice vise platiti ali bar znas sta imas :)

Naravno, samo da te podsetim da sam tu negde i budno pratim sta se radi:);)

Nemoj zaboraviti da ceo sistem ide na kuciste HAF 939 tako da vidi ako mozes sto vise da smanjis velicinu sistema i ako je moguce napravis kakvu takvu zvucnu izolaciju istog. Ako uspes to da uradis ja verujem da ces imati dosta zianteresovanih koji bi kupili ovako nesto za 24/7, ljudi koji se bave ozbiljnim poslovima a ne kao je da igraju igrice na -50c :) Bitna je sto manja buka, da ne kazem tisina i sto niza tempertura, uz izolaciju sa kojom ne moze doci do kondezacije, samim tim do nekih havarija tipa da sve izgori zbog kratkih spojeva ili tako nesto.

Pozdrav i srecan rad:wave:

Moze da se ugradi i zvucna izolacija ali to ce imati uticaja na temperaturu u kucistu.
Postavljas gotovo industriske zahteve !
sto manje , sto jace i sto tise !
Bojim se da ces morati sa jednim kompromisom da zivis sve se nemoze postici...

Koliko sam shvatio prioritet je buka .....
Da bi resili to pitanje moracemo menjati kondenzator za znatno veci ili dodati jos jedan slicnih dimenzija.
Zamislio sam dva kondenzatora jedan spreda jedan pozadi sa dve silent 12tice (ova spreda usisava svez vazduh , ova zadnja duva topli napolje ) + zvucna izolacija za stranice + poklopac kucista.

Na prednjem delu kucista , display za temperaturu na evaporatoru , potenciometar za brzinu ventilatora + prekidac za paljenje i gasenje sistema.

Poslednja izmena:
Nece ti valjati taj setup sa kondenzatorima koji duvaju jedan kroz drugi. Cilj ti je da sto vise toplote skines i predas okolnom prostoru. Sa tim tunel setupom ces toplotu prvog kondenzatora prevlaciti preko onog drugog. Da ne pominjem sto ces time i kompresoru napraviti saunu. Ako vec hoces 2 kondenzatora najbolje ti je da oba ventilatora stavis da izbacuju vazduh van te kutije a negde otvoris rupe kroz koje ce ulaziti DOVOLJNO svezeg vazduha. Bojim se da ce neki kompromis morati da se napravi.
Koliko sam razumeo dosad, prvi prioritet su perfomanse. Dakle ne dolazi u obzir bilo kakvo smanjivanje kapaciteta kondenzatora posto ti od toga najvise zavisi efikasnost uredjaja.
Sa sporim ventilatorima ces imati mali raspoloziv pritisak vazduha sto znaci da moras da imas tanke kondenzatore i dovoljno vazduha na raspolaganju. Da bi im obezbedio dovoljno vazduha moraces dobro da otvoris tu kutiju a onda povecevas buku kompresora koja se cuje napolju.
Ako ubrzas ventilatore mozes da ides sa manjim otvorima ali oni i dalje moraju da postoje.

Po meni, najbolje je da uradis dvokomornu kutiju gde ce ti u jednom delu biti samo kompresor sa minimumom otvora, cisto da ne usija sam sebe. U drugu komoru stavis oba kondenzatora tako da ventilatori budu duboko unutar kutije a vazduh uvlace kroz otvore sa suprotne strane. Nemam sad ovde nikakav SW da to nacrtam ali mislim da nije mnogo komplikovano.

Ma ok, za freon se ne isplati cimati ga odavde. Pre svega sto je boca pod pritiskom pa retko ko hoce i da je ponese. A nije bas mala, btw.
Ali za bakar, pribor za varenje, razni ventile, fitinge, alat pa i kompresore. Tu se vec moze fino ustedeti a nije glomazno.

Ne bih da pokrenem neku lokal-patriotsku raspravu ali skoro svi uvoznici su u BG-u i najvise stvari se ovde trosi i desava (nazalost) tako da sve informacije krecu odavde. Stoji ovo sto kaze kolega fireblade ali mislim da dosta stvari oko tokova te robe ne zna, sto kao krajnjeg kupca-majstora i ne treba da ga zanima. Nije bas tako kriticna situacija, ko je u toj igri vec tacno zna sta i sa koje strane moze ocekivati.

Nece ti valjati taj setup sa kondenzatorima koji duvaju jedan kroz drugi. Cilj ti je da sto vise toplote skines i predas okolnom prostoru. Sa tim tunel setupom ces toplotu prvog kondenzatora prevlaciti preko onog drugog. Da ne pominjem sto ces time i kompresoru napraviti saunu. Ako vec hoces 2 kondenzatora najbolje ti je da oba ventilatora stavis da izbacuju vazduh van te kutije a negde otvoris rupe kroz koje ce ulaziti DOVOLJNO svezeg vazduha. Bojim se da ce neki kompromis morati da se napravi.
Koliko sam razumeo dosad, prvi prioritet su perfomanse. Dakle ne dolazi u obzir bilo kakvo smanjivanje kapaciteta kondenzatora posto ti od toga najvise zavisi efikasnost uredjaja.
Sa sporim ventilatorima ces imati mali raspoloziv pritisak vazduha sto znaci da moras da imas tanke kondenzatore i dovoljno vazduha na raspolaganju. Da bi im obezbedio dovoljno vazduha moraces dobro da otvoris tu kutiju a onda povecevas buku kompresora koja se cuje napolju.
Ako ubrzas ventilatore mozes da ides sa manjim otvorima ali oni i dalje moraju da postoje.

Po meni, najbolje je da uradis dvokomornu kutiju gde ce ti u jednom delu biti samo kompresor sa minimumom otvora, cisto da ne usija sam sebe. U drugu komoru stavis oba kondenzatora tako da ventilatori budu duboko unutar kutije a vazduh uvlace kroz otvore sa suprotne strane. Nemam sad ovde nikakav SW da to nacrtam ali mislim da nije mnogo komplikovano.

Ma ok, za freon se ne isplati cimati ga odavde. Pre svega sto je boca pod pritiskom pa retko ko hoce i da je ponese. A nije bas mala, btw.
Ali za bakar, pribor za varenje, razni ventile, fitinge, alat pa i kompresore. Tu se vec moze fino ustedeti a nije glomazno.

Ne bih da pokrenem neku lokal-patriotsku raspravu ali skoro svi uvoznici su u BG-u i najvise stvari se ovde trosi i desava (nazalost) tako da sve informacije krecu odavde. Stoji ovo sto kaze kolega fireblade ali mislim da dosta stvari oko tokova te robe ne zna, sto kao krajnjeg kupca-majstora i ne treba da ga zanima. Nije bas tako kriticna situacija, ko je u toj igri vec tacno zna sta i sa koje strane moze ocekivati.

Ne , *******om je prvi prioritet tisina .
Sto znaci da performanse idu u drugi red. Imajuci to u vidu ja se nadam da sa dodatnim kondenzatorom nije potrebno da ventilatori brzo okrecu.
postoje 12tice od firme Tacens Ventus
koje imaju 12dB pri 85m³ / h sto je sasvim dovoljno a gotovo necujno :)

A i mocno izgledaju ....

ventusm20g.gif

Probacemo vise varijanti montaze ventilatora pa ce mo videti sta je u praksi najbolje.

Ja mislim da vazduh pri strujanjem u kucistu nece imati vremena toliko da se zagreje da bi imao znatnog uticaja na drugi kondenzator vazan je brz i tih tranport toplog vazduha napolje ako se to obezbedi a obezbedit ce se tunel principom onda nebi trebalo da bude problema.

Ja sam protiv montiranja zvucne izolacije jer ima negativan efekat po zagrevanje vazduhu u kucistu.
Zato cu probati sistem da optimizujem na tisinu bez zvucne izolacije , mislim da ce to zadovoljiti nivo buke.

Videcemo , sad cekam drugi kondenzator ....

Druga mogucnost za ventilatore bi bila SilenX iXtrema Pro, 120x120x38mm, 1500rpm, 149.2m³/h, 18dB(A) + potenciometar

Poslednja izmena:
Ako sam te dobro razumeo na ulazu u taj tunel ces imati jedan kondenzator i na njemu ventilator sa unutrasnje strane koji uvlaci vazduh. Dalje, u sredini tunela je kompresor pa na izlazu jos jedan kondenzator sa ventilatorom koji vazduh izbacuje napolje. Ako si tako zamislio to nece valjati. Vazduh koji uzmes spolja se vec pri prolasku kroz prvi, ulazni kondenzator zagreje, uzme odredjenu kolicinu toplotne energije od freona. Tu energiju dalje nosi kroz tunel, ne dozvoljava kompresoru da mu preda svoju toplotu jer je vec ima prilicno u tom vazduhu i ista stvar se desava i sa izlaznim kondenzatorom. Uz sve to ces koristiti i spore ventilatore pa ce manje vazduha prolaziti i nesto vise se grejati nego da prolazi brze. Taj izlazni kondenzator ce raditi sa 20ak procenata svog kapaciteta sto je beskorisno. Nadam se da sam objasnio razumljivim jezikom.
Bolje napravi tunel veceg poprecnog preseka pa stavi oba kondenzatora napred.

Nazad
Vrh Dno