Šta je novo?

ATi Radeon 4830 - diskusija

Ma nikako ne kupuj po ovim cenama, sto rece frenkishka, Safir ce biti dosta jeftiniji od ovog Asusa. A ja moram da se ispravim ovaj Asus je ok nisam znao da je kuler "markiran" :), samo naravno dobro bi bilo da se vidi i neki test ove kartice.

Imao sam tri Safira do sada i samo mogu da pohvalim doticnog proizvodjaca.

ja sam ranije imao svog radeon favorita club 3d ali poshto njihovu karticu nisam video odavno i ne znam shta je bilo sa njima niti me je preteran zanimalo. safir je verovatno najbolji izbor.

U ovom trenutku, cene na nasem trzistu ne diktira masovnost nekog proizvoda vec trzisno jacanje dolara i veoma visok ziralni kurs evra. Sva spoljna trgovina u IT svetu se obavlja u dolarima te otud ovoliki skok cena pa + podivljali kurs evra :zgran::zgran::zgran:.

Realno - nerealno.... ja sam svoj utisak formirao na osnovu pregleda cena iz par izvora i činjenice da su i 4830 i 4850 čije sam cene poredio bile marke Sapphire.

ATI Radeon HD 4830 (Sapphire, Powercolor and HIS)

top.jpg

Ja bih ode ove tri, opet Sapphire! :D

Pa od ove 3 i ja bih Sapphire ali je ? da li ce se na drugoj Sapphire grafickoj isto ovoliko klokovati memara ili ce cvrcnuti kao na Tulu...

Sve u svemu kartica je skupa jos uvek a da li ce, i kada biti jeftinija ostaje da cekamo i da se nadamo...
Mislim da je 10.500,00 DIN MPC prilicna suma novca za ovakvu karticu...

Poslednja izmena:
Pa od ove 3 i ja bih Sapphire ali je ? da li ce se na drugoj Sapphire grafickoj isto ovoliko klokovati memara ili ce cvrcnuti kao na Tulu...

Sve u svemu kartica je skupa jos uvek a da li ce, i kada biti jeftinija ostaje da cekamo i da se nadamo...
Mislim da je 10.500,00 DIN MPC prilicna suma novca za ovakvu karticu...

Ma daj bre tu nema dileme trenutne cene su prevelike, ova kartica vredi 100-ku, sve preko toga je vec previse ako mozes za 140 da kupis 4850.

Evo sta kaze revju. GPU poterali 23% a memara nije htela ni da prne :d.
Mislim da je kod novije generacije grafi bitnije klokovati GPU sto vise. Klokovanje memare ne donosi neki bas veliki boljitak. Probao na svom Radeonu i jos nekim grafama... :)

U ovom trenutku, cene na nasem trzistu ne diktira masovnost nekog proizvoda vec trzisno jacanje dolara i veoma visok ziralni kurs evra. Sva spoljna trgovina u IT svetu se obavlja u dolarima te otud ovoliki skok cena pa + podivljali kurs evra :zgran::zgran::zgran:.

Tacno, to sam ja vec rekao ali sam vec naveo koji je odnos cena izmedju 4830 i 4850 na zapadu. Pa i oni trguju u dolarima i evrima, dok kod nas je, ne gledano na din. cene, cena u evrima visoka sto je posledica ekskluzivnosti i nedostatka konkurencije.
Jos juce sam vec uspeo da nadjem cenu od 10k din. i to kod cetvrtog dilera kod koga je dosao 4830.
Ovaj kuleg na Asusu je mozda firmiran ali je mnogo ruzan, ja bi uzeo Sappha.:D

Jeste videli te brojke? :zgran: Pa XF ima skoro duplo bolji skor od jedne kartice. Mislim da ni jedna kartica nema taj odnos.
:zgran: Ladna je ko zmija u odnosu na 4850, ma u odnosu na sve. 55C u loadu?:zgran:
Jovyland jedino mi nije jasan onaj deo oko potrosnje. Koliko sam ja razumeo potrosnja od 99W je za ceo onaj sistem sa strane "The competition" u idle i 168W u loadu. Nesto mi je to malo potrosnje za ceo komp. Ili negde gresim?

Ma da, a kad je dolar slabio do pre dva meseca opet je sve bilo skuplje jer je dolar slabio, sad kad dolar jaca, sad je opet sve poskupelo jer dolar jaca. Kad evro pada cene odu gore jer evro slabi, kad evro jaca, cene odu gore zbog kursa dinara...Ako sutra poseku jos neku tropsku sumu, 4830 ce kod nas jos vise poskupeti (kao i mleko). A ja otiso u tehnomarket i vidim kod njih skoro sva roba pojeftinila (a kod drugih ista ta poskupela zbog dolara) i sta sad ? :trust: Ko tu koga muze ? :eyebrows:

Za novogodisnje praznike u USA cene idu dole i dolar ce jos vise ojacati, znaci ocekujte da ce cene ovde ili ostati iste ili ce jos porasti u narednih mesec i kusur. (na radost prodavaca/trgovaca/uvoznika).

Moj savet je: Ako imas novce i ako ti treba - kupi. Cekanje na pad cena je lutrija.

Poslednja izmena:
Ma da, a kad je dolar slabio do pre dva meseca opet je sve bilo skuplje jer je dolar slabio, sad kad dolar jaca, sad je opet sve poskupelo jer dolar jaca. Kad evro pada cene odu gore jer evro slabi, kad evro jaca, cene odu gore zbog kursa dinara...Ako sutra poseku jos neku tropsku sumu, 4830 ce kod nas jos vise poskupeti (kao i mleko). A ja otiso u tehnomarket i vidim kod njih skoro sva roba pojeftinila (a kod drugih ista ta poskupela zbog dolara) i sta sad ? :trust: Ko tu koga muze ? :eyebrows:

Za novogodisnje praznike u USA cene idu dole i dolar ce jos vise ojacati, znaci ocekujte da ce cene ovde ili ostati iste ili ce jos porasti u narednih mesec i kusur. (na radost prodavaca/trgovaca/uvoznika).

Moj savet je: Ako imas novce i ako ti treba - kupi. Cekanje na pad cena je lutrija.

Potpuno se slazem sa ovim sto si rekao, sem ovoga na kraju, more za inat bih cekao da padnu cene, bezobraznu im... :D

A, stvarno kada je pao evro cene odletese, toga se odlicno secam, sada ista prica.

Ne znam sta je tu lutrija? Ako ne smanje cene kupim lepo 4850 i gotova stvar!:D

pa lutrija je to sto mogu i da poskupe ;) Ovako, ako ti treba, kao sto rekoh, kupish i uzivas. Pogledaj recimo ljude koji su medju prvima kupili 8800GTX za 400-500e. Uradili su to pre cca 2god, i jos uvek ne moraju da ih menjaju, siti su se naigrali, nisu cekali ni na sta, nisu obarali detalje jer su cekali da kupe novu kartu itd. Sad imas tu situaciju sa recimo 4850. Das 140e i igras. Za to je i kupujes. Da li ce za dva meseca biti 120 ? Sta te briga ! :)

@gx-x: Da nisi nešto pobrkao? Ovde je reč što je cena 4830 mizerno niža od 4850.....

nisam nista pobrkao, procitaj poslednju stranu.

pa lutrija je to sto mogu i da poskupe ;) Ovako, ako ti treba, kao sto rekoh, kupish i uzivas. Pogledaj recimo ljude koji su medju prvima kupili 8800GTX za 400-500e. Uradili su to pre cca 2god, i jos uvek ne moraju da ih menjaju, siti su se naigrali, nisu cekali ni na sta, nisu obarali detalje jer su cekali da kupe novu kartu itd. Sad imas tu situaciju sa recimo 4850. Das 140e i igras. Za to je i kupujes. Da li ce za dva meseca biti 120 ? Sta te briga ! :)

Pa jeste tako ali da ja hocu da dam 140e ja bih odmah kupio 4850, stvar je u tome sto je 125e za 4830 mnogo. Drugo, ne mislim ja da cekam dva meseca nego nedelju-dve da se pojave 4830 i drugih proizvodjaca (i da prvo kupim 22" TFT). Trece, u slucaju da poskupe i 4850 i 4830, sto je nemoguce bez obzira na sve, necu da kupujem nista do daljnjeg.
A sto se tice ljudi koji su kupili 8800GTX za 500e, to je njihova stvar i verovatno samo njima poznat razlog zbog kog su kupili. Moja ideja je da na godinu dana kupujem Best for money kartice u srednjem visem segmentu, tako dobijam da mi igre uvek teku glatko (ne racunajuci Crysis) a gubim najmanje jer kartu koju platim sad 100e sledece godine u ovo vreme prodam za ~40e. Moje misljenje je da 4830 spada bas u tu kategoriju od ~100-110e. Da se razumemo, da ja imam volju da potrosim 500e na karticu ne bi ni citao ovaj thread.

Ja kazem da su za 500e, u toku od dve godine, dobili "value for money", a ne kazem da ti treba da das 500e :) Fora je sto su oni tada imali 22" , a ti ces tek sad kupovati :) I cisto da znas, nece ti sve raditi dobro na 22" u native rezoluciji sa 4830, tj. , ako ocekujes sve max - nece da moze :p NEce ni sa 4850 :|

Ako je verovati slinim testovima velika vecina novih igara ce raditi na 16x10 sa min FPSom od ~20 na 4850 i skoro najvisim nivoom podesavanja ili priblizno tome... ima zahtevnijih, ali dobro, malo smanji podesavanja, ne mora bas apsolutni maximum. :)

Ja kazem da su za 500e, u toku od dve godine, dobili "value for money", a ne kazem da ti treba da das 500e :) Fora je sto su oni tada imali 22" , a ti ces tek sad kupovati :) I cisto da znas, nece ti sve raditi dobro na 22" u native rezoluciji sa 4830, tj. , ako ocekujes sve max - nece da moze :p NEce ni sa 4850 :|

Ne sekiraj se, dovoljno dugo igram igre i pratim hardwer da znam sta moze a sta ne moze:smoke: i dovoljno dugo da shvatim da za igre (ovo je subjektivno) ne vredi kupovati 22" od ~500e i kartice od ~500e. 8800gtx mozes da koristis pristojno 3 god. sto ti dodje 500e dok ja za 3 godine portosim 3x100e i pristojno se igram, sem u novcu razlika je sto ce tebi igre u prvoj godini raditi na 100FPS a u trecoj na 40FPS dok ce meni u sve tri raditi na 40FPS.
80% igrica u narednih godinu dana ce raditi na max i na 4830 a ostalih 20% na nesto nizim podesavanjima, ovim mislim da mi kartica baca bar 30FPS. Iskreno da ti kazem zabole me dal ce mi kartica u igrama bacati 55 ili 60 FPS, jer ja ne primecujem razliku izmedju 30 i 60FPS (ali stvarno, gledao sam i onaj test:d).
Ovo je neiscrpna tema i mozemo i dalje da branimo svako svoj stav, samo jedno je cinjenica u svemu, lakse mi je da pljunem 3 x po 100e nego 500e od jednom pogotovo sad kad jedna dobra graficka treba da ode na registraciju.:D Ipak je to velika suma za moj standard i za standard vecine ljudi u nasoj zemlji.
:D E jeb**a ovo sve zvuci kao sindrom "kiselog grozda":D ali tako je kako je 4830 i to mi je.

Pls neka mi neko odgovori na post #46.

С'обзиром да има нова 4850 (као моја) за 130е са гаранцијом, 4830 за 126е је гори промашај од немачке (или ко је већ имао оно јодловање) песме на евровизији :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno