Šta je novo?

Zbog piraterije u zatvor

Da sada ne krenu da jure sve koji su pomenuti film skinuli sa neta? :D
Ja sam onda 100% siguran, jer ne postoji zamisliva situacija u kojoj bih utrošio ma i minut svog vremena na gledanje ma kog domaćeg filma ili serije. Ko zna, možda su se autori razgoropadili kad su videli da njihov film većina ljudi neće da skine ni kad je džabe. :-devil-:

A zašto jednostavno država ne propiše da se mogu koristiti samo light internet paketi,paketi gde je nemoguće korišćenje p2p sadržaja,zabrana pristupa rapidshare sajtovima i sajtovima slične namene(ftp,news...) i onda bi piraterija bila svedena na minimum...?

zato sto je tako nesto ne moguce

i zato sto p2p nije ilegalan

preko njega mogu da razmenjujem svoje slike sa letovanja

preko rapdishare-a mogu da kacim neke legalne stvari

i kako onda da zabrane ? Zato sto postoji mogucnost da se preko njih razmenjuje piratski sadrzaj ne znaci da je p2p, rapid , news ilegalan.

Poslednja izmena:
Mozda covek nije opuzen da je uploadovao film, vec da je kacio linkove ka RS. To je vec jednostavnije, sudski nalog, proveri se IP adresa na forumu, pa log fajl kod provajdera i to je to.

po kom te to zakonu mogu optuziti sto stavljas linkove na neki forum lol

ako je to odgovor na moje pitanje ne vidim tu nista vezano za moje pitanje.

edit... a kako neko da dokaze da ja znam sta je na tom linku koji sam paste_ovao?

Poslednja izmena:
ako je to odgovor na moje pitanje ne vidim tu nista vezano za moje pitanje.

edit... a kako neko da dokaze da ja znam sta je na tom linku koji sam paste_ovao?

(lupam) Mozda mogu da nadju kod tebe materijal skinut bas sa tog linka (pratili te, kako ne znam) pa si ti znajuci sta je tu svesno podelio link sa ostalima. Ali tamo pise da ja on taj materijal okacio na Rapidserbia sto je glupost.

Uostalom, oglasio se i vlasnik doticnog foruma i to imenom i prezimenom :D
Postovani posetioci,

Nakon vesti koje sam dobio iz medija, a u vezi sa podnosenjem prijave protiv Ivana Jelica od strane Sluzbe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije, odlucio sam da vam se obratim kao vlasnik sajta RapidSerbia.com i dam kratko obavestenje sledece sadrzine:

"Prema izvoru B92, Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije je u toku jucerasnjeg dana izdalo obavestenje u kome se navodi da je "Osumnjiceni bez odobrenja nosilaca autorskih prava, scenariste i reditelja Gorana Markovica i producenta Svetozara Cvetkovica, umnozenu kopiju 'Turneje' postavio na sajt ‘rapidserbia’ i na taj nacin omogucio korisnicima ovog sajta da neovlasceno preuzmu kopiju filma". Kao administrator i vlasnik Foruma tvrdim da nijedan clan Foruma nije u mogucnosti da bilo kakav materijal, osim tekstualnog, ostavi na ovom mestu pa je stoga sumnja da je Ivan Jelic "umnozenu kopiju 'Turneje' postavio na sajt 'rapidserbia' i na taj nacin omogucio korisnicima ovog sajta da neovlasceno preuzmu kopiju filma", potpuno neosnovana. Ovakva optuzba rusi ugled Foruma, njegovu funkciju stavlja u potpuno pogresan kontekst i vredja njegove clanove. Zbog bojazni da bi nas clan mogao biti pogresno okrivljen za delo koje nikako nije mogao da izvrsi, ovom prilikom objavljujem da cu u slucaju da optuzena strana od mene zatrazi pomoc, dati sve potrebne informacije o funkcionisanju foruma i zvanicnu izjavu u kojoj tvrdim da delo za koje terete Ivana nikako nije moglo biti izvrseno na ovom mestu. Rapid Serbia Forum sa mnom na celu ne podrzava pirateriju, pa stoga zelim da podrzim napore Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u sprecavanju iste i smatram da ukoliko se dokaze da bilo ko ko svesno distribuira neovlascene kopije filmova i od toga ima materjalnu korist mora biti adekvatno kaznjen. Na srecu po nas i nase clanove, takvo jedno krivicno delo se ne moze izvrsiti na sajtu ovakvog tipa, sto ce se siguran sam i dokazati."

Milan Janackovic

Ma nema nista od toga, to je samo da se predstave kao borci protiv piraterije. Sve je to reklamica za njih same, a decko ce biti pusten, jer sumnjam da mogu ikako da ga osude po nasem zakonu koji je pun rupa. Pa ne kaze se dzabe da u svaku rupu naseg zakona posadimo po jednu sljivu, bili bi najbogatija zemlja na svetu. Na kraju ne znam kako mogu da dokazu da je bas on kliktao za kompom, mozda je nekome dao pristup svom kompu, slucajnom prolazniku - tako mu se htelo. Pa nije komp oruzje ili auto da ti za takve stvari trebaju dozvole i ovlascenja. Tako da ako zzelite mozete vas licni komp ceo dan a ako treba i nedelju dana da ustupite klosarima sa ulice koje prvi put vidite bez da ikome podnosite ista.
Nisam pravnik, ako gresim nek me neko ispravi.

Grešiš. Jer naš KZ je u tom pogledu jedan od najoštrijih na svetu. Konkurencija i nije velika jer u većini zemalja kršenje prava intelektualne svojine niti je krivično delo, niti se uopšte goni po službenoj dužnosti, nego isključivo po privatnoj tužbi oštećenih.

Koliko god DMCA bio oštar, ali kad npr. Time Warner nekoga tuži zbog šerovanja filmova, to je parnica. Kod nas pak u takvim slučajevima skače javni tužilac (a sad, kao što vidimo, i tužilac za organizovani kriminal) i vodi se krivični postupak.

Ma nema nista od toga, to je samo da se predstave kao borci protiv piraterije. Sve je to reklamica za njih same, a decko ce biti pusten, jer sumnjam da mogu ikako da ga osude po nasem zakonu koji je pun rupa. Pa ne kaze se dzabe da u svaku rupu naseg zakona posadimo po jednu sljivu, bili bi najbogatija zemlja na svetu. Na kraju ne znam kako mogu da dokazu da je bas on kliktao za kompom, mozda je nekome dao pristup svom kompu, slucajnom prolazniku - tako mu se htelo. Pa nije komp oruzje ili auto da ti za takve stvari trebaju dozvole i ovlascenja. Tako da ako zzelite mozete vas licni komp ceo dan a ako treba i nedelju dana da ustupite klosarima sa ulice koje prvi put vidite bez da ikome podnosite ista.

zar ti stvarno verujes da nase sudije briga za pravdu?, ako im drzava nesto naredi, neznanje je njihov argument pa tako bez ikakvih dokaza te itekako mogu osuditi
jos ako se neko umesa u proces i ima veze a izgleda neko se i mesa (producenti filma)
ono sto je najgore a to je da se u nasem sudstvu koriste presedani to jest kopiranje neke osude slicne karakteristike.. a posto su do sad osudjivali bez dokaza, znaci samo prekopiraju staru presudu od nekog lica.. pa ti mozes da se zalis koliko oces
a dobar advokat sigurno kosta a taj klinac tesko takog nekog da moze da priusti
jedino ako mu neko pomogne kao sto se javio vlasnik forum-a

Ali kako ce da dokazu da si BAS TI kliktao za tvojim racunarom ??? Evo ja sada mogu da izadjem na ulici i pozovem koga god hocu da dodje kod mene, nemoram ni da ga znam.I da mu kazem evo dodji kad hoces kod mene i koristi komp, da saljes postu . Ne znam da li si me skapirao na sta mislim. Iako to skoro niko ne radi (prima nepoznate ljude na gajbu) ali desava se - zurke, proslave ....
mislim pa i ja sam 1000 puta bio u prilici da promenim nekom admin pass na kompu, saznam njegovu ip adresu, omogucim remote konekciju na njegov komp i za to sve mi ne treba vise od 20 sec. A siguran sam do od njih 1000 , 990 ne bi provalilo da im na njihov hd skidam sta zelim. Da li imaju danas 200 gb a sutra 180gb praznog prostora - nemaju pojma. Tako da zato kazem da je to zasta ga optuzuju jako tesko dokazljivo - naravno uz dobrog advokata.

Ali kako ce da dokazu da si BAS TI kliktao za tvojim racunarom ???
Pa neće da dokažu! Nije valjda da veruješ da ovdašnji sudovi nešto dokazuju? Željko lepo kaže, čovek govori iz sopstvenog iskustva.

Ej, mene je tužio nepostojeći čovek. Ali bukvalno! Ja kažem sudiji da ta osoba ne postoji, a ona meni "Pa kako može da vas tuži kad ne postoji?" "Pa to ja vas sve vreme pitam, to vi meni objasnite kako može da me tuži?!", rekoh sudiji. Postoji advokat koji zastupa nepostojećeg čoveka, kažem neka predoči sudu ličnu kartu, papir, šta god, da dokaže da taj čovek zaista postoji. Jok, odbija se, dokažite vi da ne postoji. I tako ja izgubih spor protiv nepostojećeg čoveka.

Uzgred budi rečeno, nikad nisu tražili izvršenje presude jer sam ja rekao da ću pokrenuti krivični postupak i ganjati ih do božije kuće a tom advokatu oduzeti dozvolu za rad. Mene mrzelo da se akam, bilo mi je bitno da oni od mene ne traže pare, što sam i postigao.

Poslednja izmena:
naravno zato vecina parnica u USA padaju u vodu ili se zavrsavaju nagodbama... a kad uspeju one traju mesecima sa milion dokaza i pobijanja
kod nas nazalost to traje jako kratko vreme.. ja sam za uslovnu gledao sudije manje od 10 minuta koliko im je trebalo da procitaju optuzbu i proglase me krivim...
e sad davanje iskaza je jedino trajalo nesto oko sat vremena jer sam im ja objasnjavao elementarne stvari oko nacinja narezivanja CD-eva

zaboravih da dodam na sudjenu sudija je bila baba od ~80 godina sa jednom nogom u grobu kao i jos dve babe pored od 70tak godina, tako da sam i zeleo nesto da kazem ne bi vredelo.. :)

Poslednja izmena:
@zeljko
Ma ne pricam ja uopste o tome dali je nase sudije briga za pravdu ili nije. Samo kazem da sa dobrim advokatom tesko mogu ista da mu urade - niti ce ista da mu urade (mislim na neku ozbiljnu robiju). Pa ja sam mogao da organizujem zurku na Lionu, i da dodje 100 ljudi od kojih 30 znam a 70 nemam pojma, i da se posle dogodi ubistvo u Mirijevu, i da se u ubistvu koristi noz koji je ukraden iz moje gajbe a ja nisam uopste provalio da mi je ukraden. Drugacije bi bilo da su mi ukrali pistolj, ali za noz, makaze ili komp ne postoji takav zakon. Uostalom da su hteli nesto ozbiljno da urade snimili bi sa 3 kamere nekog preprodavca na ulici kako uzima pare i poslali mu pandura u civilu da kupi od njega cd. ako treba snimali ga i mesec dana. Tako bi mnogo lakse nekog osudili za isti prekrsaj, a imali bi neuporedivo bolje dokaze nego da ulaze u proces oko nekog kompa sa nekim linkovima i klincem od 21 godine.
Eto toliko o pravosudju u Srbiji. (mogao bih jos svasta da napisem, ali o tome na nekom drugom forumu )

phantome, imam utisak da ti nisi imao posla sa ovdašnjim sudovima. Dobro je što nisi. Ali pošto svako kad-tad ima posla sa sudom, kad se bude desilo videćeš da smo Željko i ja u pravu.

Prvo što neupućen čovek shvati je, naročito u parnicama, da njih uopšte ne zanima ni šta ti pričaš, ni šta su činjenice, niti ih čak zanima šta piše u Zakonu (jerbo oni sude na osnovu "slobodnog sudijskog uverenja", što u parničnom postupku ima svoj smisao, ali u našoj praksi se svodi na to da sudija presudi kako mu se ćefne). Ako se sudiš sa ma kim ko može da udari pečat (država, opština itd) sve što oni kažu se prihvata kao činjenica, za sve što ti kažeš se traže čvrsti dokazi. I kad im predočiš dokaze oni se jednostavno uopšte ne spomenu u presudi.

Ja se nisam nešto mnogo sudio, ali i ono koliko jesam, to je da se čovek krsti i nogama i rukama.

Poslednja izmena:
Forum warez-bb ima preko 800.000 članova. Znači, prvo se neki film pojavi na p2p, pa onda na warez-bb. Tamo ima ljudi koji su postovali hiljade filmova i epizoda serija. A tih foruma sa 100.000+ korisnika ima puno. Između ostalih, tu se pojavljuju i naši filmovi. Znam da je jedan lik koji je valjda Indijac postovao nekoliko naših novijih filmova. Ne verujem da hapse ljude koji tu postuju. I šta sad i ako ugase rapidserbia za koji do sad nisam čuo? Ostaju gomile sličnih, stranih sajtova kao warez-bb. Ne znam šta će se ovim hapšenjem postići :trust:

edit: Koliko je softvera na fakultetima legalno?

Poslednja izmena:
...
a dobar advokat sigurno kosta a taj klinac tesko takog nekog da moze da priusti
jedino ako mu neko pomogne kao sto se javio vlasnik forum-a

Ja sam licno spreman da dam najmanje 200.00 dinara u fond za odbranu tog nesrecnika, a nadam se i ostali, cifra od 1500€+ bi bila sakupljena za manje od nedelju dana.Jer ova glupost je mogla da se desi apsolutno svakome
Nemojte se kriti iza monitora, ovaj covek tj DETE nije uradio nista.

Poslednja izmena:
Ja sam licno spreman da dam najmanje 200.00 dinara u fond za odbranu tog nesrecnika, a nadam se i ostali, cifra od 1500€+ bi bila sakupljena za manje od nedelju dana.Jer ova glupost je mogla da se desi apsolutno svakome

OK, neka neko napravi fond.
Nesto 'kao' da moze da se uplati obicnom postanskom uplatnicom.

Stvarno, hajde!

Naravno da treba pomoci decku pre svega sto je ovo takva nebuloza da nemam reci. Ne zato sto ga ceka neka teska robija. Verovatno ce ga pustiti uz neki uslov i novcanu kaznu a sebi i filmu napraviti reklamu. Ali treba se zapitati kuda ovo vodi. Tuzba NE SME ni da bude napisana i predata sudu bez odgovarajucih dokaza i pozivanja na clan zakona koji je prekrsen!!! Nebitno dali tu tuzbu pise javni tuzilac, advokat ili fizicko lice!
Zatim, kada ga oslobode treba on da ih tuzi za narusavanje ugleda, dusevne boli..... sto su mu ime povlacili po novinama bez ijednog validnog dokaza.

Pozivam administraciju da u saradnji sa drugim forumima (ES, rapidsrbija) otvore zr na koji ce se skupiti sredstva za advokata. Takodje, ovo treba propratiti i medijski da svi vide blamazu naseg tuzilastva. Ako dnevna stampa ne zeli ili ne sme tu je Digital u kome mnogi od vas pisu, SK, Kurir... Stvarno, bre, pa dokle vise. Ovom logikom sutra mogu uhapsiti 90% clanova ovog foruma jer raspravljaju o software-u za koji nemaju racun da su ga kupili. Ma samo sto citaju forum iz Win-a kojeg je vecina ovde "kupila" na slicnim "prodavnicama".
Prvi taj tuzioc na svom racunaru ima bar 2 programa koje nije platio, sluzbenici suda, novinari koji su obajvili ovo.... Stvarno neverovatno.
One dole kriminalce sto su prodavali diplome vratise na posao, onog trovaca sto je svojom hemijskom rakijom pobio 10ak ljudi jos nisu osudili a ovamo jure i optuzuju decu za koju nemaju nijedan dokaz da su prekrsili bilo koji clan naseg zakona. Dok sedimo i samo slezemo ramenima i pricamo kako ne mozemo, tako ce nam i biti. Dajte ljudi, zivnite. Pravda jeste spora ali je dostizna pa makar na sudu u Strazburu.

Ja cu da uplatim ne 200 nego 1200, 2000, nebitno samo ako znam da ce te pare stvarno biti upotrebljene za tu namenu. Shvatite to kao investiciju u sopstvenu bezbednost.

Ne moze neko da napravi fond, to mora da bude neko sa kredibiltetom i poverenjem svih clanova foruma. Neko za koga znamo da mu se ne isplati da zbog 1,2,3k eura ugrozi svoj ugled. Neko ko ce posle da nam da na uvid koliko novca je sakupljeno i kako je potrosen.

Poslednja izmena:
Ja sam malopre ovo preneo na Rapidserbia i na ES, e sad da vidimo.

Ne moze neko da napravi fond, to mora da bude neko sa kredibiltetom i poverenjem svih clanova foruma. Neko za koga znamo da mu se ne isplati da zbog 1,2,3k eura ugrozi svoj ugled. Neko ko ce posle da nam da na uvid koliko novca je sakupljeno i kako je potrosen.

Apsolutno se slazem!

Just my 2 cents. Apropo ovoga kako rade sudovi.
Ćale mi je sudija porotnik (ide povremeno kada ga pozovu) i kaže sledeće, pazite sad (to mu je sudija rekao ZVANIČNO) - optuženi može da se brani KAKO HOĆE, PA ČAK I DA LAŽE!!! ,)
Na tužiocu je da dokaže suprotno.

Ja se frapirao kada sam to čuo.

Shta se dogadja, imamo li pokret?
Čoveka treba pomoći, on trenutno predstavlja sve nas.

Relativno sam nov na ovom forumu, pa s toga bi zamolio iskusne clanove
da predloze nekog kandidata i naravno da se on slozi.
Neko ko nece da se blamira za 1,2,3 k EUR.

pazite sad (to mu je sudija rekao ZVANIČNO) - optuženi može da se brani KAKO HOĆE, PA ČAK I DA LAŽE!!!
Da, da, to je tako u pravu. Ne samo kod nas, nego svugde, i to od vajkada.

Pogledaj zakone, kazne su zaprećene za svedoke ako lažu, za veštake itd, nigde se ne kaže da optuženi ne sme da laže. Tako da znate, kad u medijima slušate advokata nekog optuženog, on isto tako ima pravo da laže i to pravo i koristi.

E dobro kad si tu wiz. Da se ja pitam, ja bi tebi poverio ovaj posao
oko racuna za sredstva - za odbranu Jelica.

OK, posto vidim da nisam bio dovoljno konkretan: taj zr tj. fond mora da aktivira Peca ili neko iz administracije kome ce Peca javno da pokloni svoje poverenje i rukovanje novcem i njegovim ugledom. To ne moze da bude niko drugi ma koliki staz i ugled imao na forumu.

Dakle cekamo upravu. Mislim da bi trebalo da razmisle o ovome.

@okmijun: nema nista od tih online peticija. Samo gubljenje vremena.

edit: sad tek vidim da je wiz postao moderator. Njegova je duznost da obavesti i predlozi upravi. Ako vlasnik foruma i sajta javno da odobrenje Wiz-u da vodi ovu akciju (ako je uopste bude) nemam nista protiv. Wiz, nadam se da kapiras da nije nista licno :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno