Šta je novo?

Zbog piraterije u zatvor

^
Nema nista zvanicno, ali su one savrsene za obevestavnje javnosti i skretanja paznje na problem, tako da mislim da bi trebalo pokrenuti i to.
Ne kosta nista, a moze itekako da koristi kao dopunsko sredstvo.

Poslednja izmena:
Hvala ljudi na svemu, jos ne znam sta ce biti ali verovatno nece dobro. Nemojte nista jos da skupljate moram da vidim kako cu da prodjem, ako bude neka ogromna kazna koju ne mogu da prijustim svaka pomoc bice dobra. Cekam jos da mi se javi da vidim kako, sta.

Pozdrav

I.J.

Hvala ljudi na svemu, jos ne znam sta ce biti ali verovatno nece dobro. Nemojte nista jos da skupljate moram da vidim kako cu da prodjem, ako bude neka ogromna kazna koju ne mogu da prijustim svaka pomoc bice dobra. Cekam jos da mi se javi da vidim kako, sta.

Pozdrav

I.J.

E a kako da znamo da si to bas ti?
I ovo nije borba samo za tebe vec za prava svih nas, sutra moze neko da ti pretresa mobilni, i sta onda?

I ovo nije borba samo za tebe vec za prava svih nas, sutra moze neko da ti pretresa mobilni, i sta onda?

Ja mislim da jeste on, pa uclanio se sa tim nick-om u aprilu 2007.

Nego jel' si ziv, digla se prasina oko tebe, mogao je ovo svako od nas da bude,
ne treba dozvoliti da ovo prodje tek tako.

Nije uopste poenta dali ce kazna biti ogromna ili mala. Ne sme da je bude uopste kao ni sudskog postupka sa ovakvom optuzbom.
Takodje, treba da ih tuzis sto ti se puno ime i prezime povlaci po novinama cak i pre podizanja optuznice a kamoli presude. I to ne novinare vec tuzilastvo sto im je dalo podatke a da nisu ni podneli optuznicu.

Ovde nije samo pitanje tvoje kazne vec pravo na privatnost svih nas. Bas da vidim bilo koga ovde ko moze da kaze da je apsolutno bezbedan i cist ako pocnu da podizu optuznice ovakvom logikom. Jeste, jasno mi je da ovo nije amerika i da ovde pravosudni sistem funkcionise ne po zakonu nego kako mu kazu ali i sami smo delimicno krivi (tj. vasi roditelji) sto su se godinama mirili sa tim i samo nemocno slegali ramenima. Mozda je nekad bilo tesko uopste rasiriti vest o nekoj nenormalnoj presudi ili tuzbi ali danas to bar nije problem.

Takodje, treba da ih tuzis sto ti se puno ime i prezime povlaci po novinama cak i pre podizanja optuznice a kamoli presude.
Ovo je veliki problem kod nas. Nedavno je advokat Prelević navodio primer sudije Džoinčevića, vi se sećate šta je bilo: krimos, mafijaš, zemunski klan, ovo, ono... Na kraju je čovek osuđen samo za posedovanje nekog pištolja bez dozvole i on je i dan-danas sudija Okružnog suda. Ali niko ga nije oprao, mediji su ga mesecima razvlačili po naslovnim stranama, a kad je oslobođen to je bila kratka vest u uglu.

Pa Džajić... Ja ne ulazim u to je li kriv ili nije, ali ne sme onako niko da se hapsi, pred kamerama, kao cirkus.

Ovo je veliki problem kod nas. Nedavno je advokat Prelević navodio primer sudije Džoinčevića, vi se sećate šta je bilo: krimos, mafijaš, zemunski klan, ovo, ono... Na kraju je čovek osuđen samo za posedovanje nekog pištolja bez dozvole i on je i dan-danas sudija Okružnog suda. Ali niko ga nije oprao, mediji su ga mesecima razvlačili po naslovnim stranama, a kad je oslobođen to je bila kratka vest u uglu.

Pa Džajić... Ja ne ulazim u to je li kriv ili nije, ali ne sme onako niko da se hapsi, pred kamerama, kao cirkus.

Sve se to radi zbog publike, tj. sirokih nepismenih narodnih masa,
"hleba i igara", i ekonomija "trange-frange", i "meksikanske" serije.

Wellcome to Serbia.

Sve se to radi zbog publike, tj. sirokih nepismenih narodnih masa.
To je predstava da se pokaže da se nešto radi... Borba protiv korupcije pa uhapse onog u Zrenjaninu (ne ulazim u to je li kriv, ali srećna je ovo zemlja ako je samo tamo korupcija). Prosvetna mafija, pa ispade da je to samo na Pravnom u Kg, ostali svi čisti. E, blago nama! Ova mafija, ona mafija, pa pohapse neke čistačice bezmalo.

Tako se sad i od ovog dečka pravi cirkus.

I... Hoce li biti neka akcija oko prikupljanja sredstava, ili opet samo reci...
I JLK... da li se slazes da se ova stvar istera do kraja?
Zelja svih nas je da kako tebi tako i sebi pomognemo da se ovakve
stvari vise ne desavaju, a ako hoce da se bore protiv piraterije tuzilac
i ostala ekipa neka se prvo informaticki obrazuju.

Postupak protiv Ivana Jelica je pokrenulo Okruzno Javno Tuzilastvo u Beogradu tj. u okviru njega Tuzilastvo za visokotehnoloski kriminal sa Lidijom Komlen-Nikolić na celu. Dakle, nije u pitanju "tuzilastvo za organizovani kriminal" vec za visoko tehnoloski kriminal. Krivicnu prijavu je navedenom tuzilastvu podnelo Odeljenje za borbu protiv visoko tehnoloskog kriminala koje organizaciono pripada Sluzbi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije. S obzirom da je B92 objavio sledece :" I.J. će uz kriviču prijavu biti priveden nadležnom istražnom sudiji" to znaci da je Ivan lisen slobode i uz krivicnu prijavu priveden istraznom sudiji koji dalje odlucuje da li ce Ivanu odrediti pritvor u trajanju od 30 dana ili ce ga pustiti da se brani sa slobode (mislim da ga je istrazni sudija pustio).

"Tužiteljka za visokotehnološki kriminal Lidija Komlen-Nikolić kaže da postoji osnovana sumnja da je nemontiranu kopiju filma Jeliću dao neko iz ekipe filma.Cela priča oko filma pokrenuta je upravo iz njihove kuće znači kopije koje nisu montirane su nekim mehaniuzmom ostavljene da se vide. Na putu za Ameriku i Kanadu, negde je nastao propust u dostavljanju materijala", ocenjuje tužiteljka.

Ova izjava ukazuje na to da je, najverovatnije, reditelj Goran Marković ili neko od njegovih saradnika, podneo krivicnu prijavu tuzilastvu koje je dostavilo zahtev za postupanje odeljenju policije za visoko tehnoloski kriminal koje je radilo na rasvetljavanju ovog slucaja. Ono sto su inspektori za VTK najpre uradili je to da su posetili jedan od najvecih domacih warez sajtova - rapidserbia, registrovali korisnicki nalog i u okviru podforuma "domaci filmovi" pronasli postovane rapidshare linkove za ovaj film. Ono sto pretpostavljam da su dalje uradili je to da su se putem Interpola obratili administratorima sajta Rapidshare i da su im dostavili linkove sa ovim filmom na osnovu kojih su administratori sajta dostavili IP adresu onog ko je uploadovao linkove a ukoliko je Ivan film uploadovao putem Premium naloga, verovatno su inspektori VTK odmah dobili i njegove licne podatke. Nakon otktrivanja IP adrese, obratili su se internet provajderu koji im je dostavio podatke o korisniku internet usluga. Ono sto je potom usledilo je, verovatno, pretres stana i oduzimanje kompjutera, saslusavanje u svojstvu osumnjicenog i potom lisenje slobode i privodjenje istraznom sudiji.

Sve ovo se lako moze zakljuciti iz sledeceg dela izjave:

"Lidija Komlen-Nikolić kaže da je Jelić lako pronađen, jer je administrator sajta “Rapidšer“ dao sve podatke o osumnjičenom za pirateriju."

Evo i Ivanove izjave na sajtu rapidserbia o svemu:

"Stvarno ne znam sta pokusavaju da urade ovi mediji kao i gospodin Cvetkovic, ta kopija koju sam JA okacio je skinuta sa jednog torrent sajta crnaberza.com gde je clan "hubabuba" postavio film. U trenutku kada sam ja skidao film sa torrenta film je vec bio postavljen na svim domacim torrent sajtovima, tako da ja nikako nisam mogao da "ukradem" film, nego sam ga kao i 1000 ljudi skinuo i uploadovoao na RapidShare. Pomenuti clan "hubabuba" koji je i clan ovog foruma pomenuti film je postavio i na jos par torrent sajtova, kao i na rapidshare, tako da trebaju da jure njega zato sto je on prvi pustio film na internet a ne ja. Ja sam na ovom forumu postavio temu oko 7 sati uvece, ali linkovi nisu bili ubaceni odmah nego tek za 10,15 sati, dok je pomenuti clan hubabuba postavio rapidshare linkove za taj film svega par sati po postavljanju teme."

Ja verujem ovoj njegovoj izjavi jer svi znamo da se kod nas domace stvari najpre pojave na torentima pa tek potom to neko uploaduje na rapidshare.

Siguran sam da je Ivan ovu izjavu dao i pred istraznim sudijom ali ce na zalost on biti taj koji ce nastradati jer su inspektori za VTK uradili ono sto su znali i umeli a clan crne berze "hubabuba" nikada nece biti otkriven jer oni nemaju dovoljno znanja ni nacina da saznaju njegov identitet i prikupe dovoljno materijalnih dokaza za postupak protiv njega.

Sto se tice dispozitiva krivicne prijave koji je objavljen na sajtu B92, u njemu ima toliko nelogicnosti i kontradiktornosti koje ce, nadam se, pomoci da se Ivan uz pomoc dobrog advokata lako odbrani na sudu.

Dispozitiv krivicne prijave, objavljen na sajtu B92 kaze sledece:

"Osumnjičeni je bez odobrenja nosilaca autorskih prava, scenariste i reditelja Gorana Markovića i producenta Svetozara Cvetkovića, umnoženu kopiju 'Turneje' postavio na sajt ‘rapidserbia’ i na taj način omogućio korisnicima ovog sajta da neovlašćeno preuzmu kopiju filma", navodi se u saopštenju."

Evo kako glasi krivicno delo Neovlasceno koriscenje autorskog prava

(1) Ko neovlašceno, u celini ili delimicno, reprodukuje, prikaže, izvede, predstavi, prenese izvodenje ili predstavljanje, umnoži, stavi u promet, emituje, da u zakup, ili na drugi nacin iskoristi autorsko delo ili predmet srodnog prava zašticenog zakonom, kaznice se zatvorom do pet godina.

(2) Ko stavi u promet ili da u zakup primerak autorskog dela, snimak interpretacije, emisiju, fonogram, videogram, odnosno bazu podataka, za koje zna da su neovlašceno objavljeni, snimljeni ili umnoženi i time pribavi protivpravnu imovinsku korist za sebe ili drugog, kaznice se zatvorom od jedne do pet godina.

(3) Ako je delo iz stava 2 ovog clana izvršeno organizovano, organizator i neposredni izvršilac, kaznice se zatvorom od tri do osam godina.

(4) Predmeti krivicnih dela iz st. 1 i 2 ovog clana i sredstva za njihovo izvršenje oduzece se, a predmeti krivicnih dela uništice se, u skladu sa zakonom

Ako pogledate boldovane reci, uocicete sledece nelogicnosti iz dispozitiva prijave:

Krivicno delo kaze: "ko umnozi" a dispozitiv prijave "umnozenu kopiju turneje postavio na sajt". Ivan nije nista umnozio jer se pod terminom "umnozio" misli na narezivanje i kopiranje nekog autorskog dela.

Drugi deo dispozitiva koji kaze "postavio na sajt" a misli se na deo iz zakona koji kaze "stavi u promet" takodje nema osnovanih argumenata u zakonu jer postavljanje tudjih autorskih dela na sajtove radi njihovog deljenja ne predstavlja krivicno delo sve dok onaj ko to cini ne ostvari protivpravnu imovinsku korist tj. ne ostavri zaradu od toga. Drugim recima "file shering" u nasem zakonodavstvu jos uvek ne predstavlja krivicno delo. To sto je Ivan uploadovao ovaj film na rapidshare i na taj nacin ga sherovao ili delio sa ostalim clanovima sajta rapidserbia NIKAKO ne moze biti krivicno delo. Ovo veoma dobro zna i Lidija Komlen Nikolic ali verovatno ima i ona svojih razloga zasto je pristala da vodi postupak protiv ovog jadnika a mozda je jedan on njih upravo u tome sto tuzilastvo za VTK postoji vec nekoliko godina a rezultati na suzbijanju krivicnih dela iz oblasti VTK su vise nego minorni.

Slazem se, vreme je da se konacno ljudi i ovde malo pobune - tih inicijalnih par hiljada evra nije prevelika svota na 500-600 clanova foruma, a sa nekim dobrim advokatom bi mogao da se postigne dogovor da covek pokupi deo (moguceg) obestecenja na kraju postupka i tako umanji troskove (pro bono).
Ceka se stav administracije.

Ovo veoma dobro zna i Lidija Komlen Nikolic ali verovatno ima i ona svojih razloga zasto je pristala da vodi postupak protiv ovog jadnika a mozda je jedan on njih upravo u tome sto tuzilastvo za VTK postoji vec nekoliko godina a rezultati na suzbijanju krivicnih dela iz oblasti VTK su vise nego minorni.

E pa ako su mislili da se krivicna dela iz oblasti VTK resavaju kao u losim americkim filmovima, iz kancelarije pune ekrana i satelitskih linkova, grdno su se za**bali. Morace malo da pokrenu svoja lenja dupeta i pocepaju svoje skupe cipele i nesto pocnu da rade a ne da traze zrtvenog jarca da bi opravdali svoje postojanje i plate.

Predlazem im da krenu prvo od drzavne uprave i javnih preuduzeca. Vec tu imaju posla za narednih 5 godina. Kad njih uteraju u legalne vode onda imaju puno, moralno pravo da trkeljisu i sve ostale koji placaju porez a time i njima, izmedju ostalih, daju plate.

Ne smemo dozovliti da se kola slome na nemocnom pojedincu (to moze biti svako od nas)

Xexe.. kako da znas da li sam ja? Dovoljno je da ti kazem da se sve desliko u ponedeljak u 7 ujtru. Skoro ceo dan sam proveu u zgradi SIV-a.. Dosta ti je toliko, ne znam ni da li smem ovo da pise.

Pozdrav

Ja sam definitvino da se prikupi novac i da se angažuje "advokat ajkula", koji će sve da ih pokopa. Sa novcem kod sebe "naš optuženi član" bi mogao laganije da istera pravdu i skine ljagu sa svog imena.

Bez kontratužebe ne bi bilo efekta. Treba da plate za što krše zakon i još uz to krivično gone pogrešne ljude "po službenoj dužnosti"!

znate shta se radi kad u srbiji hotje neshto da se istera...izadje se na ulice. kloshari nepismeni ne znaju ni optuzhnicu da napishu a da nije shuplja. opet trazhe zhrtvenog jarca. setite se samo reklama u kojima kazhu da mozhe da se dobije 8 godina za pirateriju. alo bre, toliko u srbiji za ubistvo ne dobijesh ako ne izadjesh u kuriru.

Jeste, on je ;)

Ja sam spreman da dam i vishe od 200, ali da se taj neko ne shali sa tim parama vec da dospu u ruke jlk-a ;) Mozda ce mu stvarno biti potrebno...

Ne mešajte gazda Pecu, posle iskustava sa majicama nema šanse da se bilo koji zvaničnik sa Bench-a prihvati te obaveze. Nominujte nekog drugog uglednika.

Ljudi ajde nemoj da smo miševi. Dokle više da nas gaze gori od nas, što sede u kožnim foteljama i skupim italijanskim cipelicama.

1. da JLK otovori račun u banci (preporuka Banca Intesa ili Meridijan zbog online opcije)

2. da neko sa bencha bude ovlašćen i ima uvid u stanje, da bi nas izvestio kako prikupljanje ide i eventualno slučaj

Ma samo dobar advokat i ima da ti na kraju plate što su te cimali.
Imam veoma bliskog prijatelja koji je pripit bez ikakvog razloga nasrnuo na čoveka i ozbiljno ga izpovređivao.
Po podizanju optužnice čovek lepo uzeo advokata koji je rekao malo jaču cenu, broj ročišta i da će u najgorem slučaju dobiti uslovnu. Za razliku od drugih advokata koji su lupali neke niske cene tipa 50€ i obećavali da će mu završiti da dobije 6 meseci robije u najboljem slučaju.

Uglavnom, kad se sve sabere ispalo je da je lik dobio batine, uslovnu i platio troškove advokata ovom što ga je bio!

P.S. Na sudu dobija onaj koji uverljivije iznese dokaze tj. laže!

Poslednja izmena:
P.S. Na sudu dobija onaj koji uverljivije iznese dokaze tj. laže!
Neću ovde o tome, ali nema veze sa laganjem. Prilično tačno se zna kako to neki advokati sređuju stvari u sudu (a onda je jasno i zašto su im tarife više). Pitaj bilo kog advokata o tome, svi to znaju (samo što ne mogu svi da srede).

Poslednja izmena:
Bravo soko, pokrenuo si lavinu.

Zasto ne poceti od neceg najlakseg, najosnovnijeg. Ubediti javnost da decko nije kriv, bez nekog uplitanja benca ili hubabube ili sta ti ja znam. Ko kako moze lepo novinama i gde stigne da objasni situaciju, pocevsi od toga da on nije mogao da okaci sam film, neko samo link.

@ JLK_ManiaC vidim da su te dobro uplasili. Ne znam kako tebi sad izgleda, al da treba da ih tuzis, treba, i to sto pre! I sto da ne kazes gde si bio i sta su ti radili? CINJENICE treba da budu recene, da bi umesto da se prica "e neka je ovaj mali dobio", oni neupuceni kazu "vidi sta uradise decku" .

Mnogi sa foruma bi mogli, ako bude bilo potrebno, u bilo kom svojstvu, da daju svoje strucno misljenje, jer sigurno ima na tone dovoljno potkovanih da baci u vodu sve sto je izaslo po novinama...

Da, i mene to interesuje jer radim za firmu čija je centrala u Nemačkoj a headquater u USA.
Takođe sam imao problema sa realnim plaćanjem za profesionalnu uslugu gde je, gle čuda, problem bio u domaćem managementu (Board) a ne u stranom.
Znači stranac je voljan da pošteno plati uslugu i vrednuje urađeni posao dok je problem sa našim ljudima u upravi.
Zaključite sami...

Ovo mogu da potvrdim. Dok sam bio u tripu da se zaposlim u nekoj domaćoj firmi, radio sam web dizajn za tu jednu firmu koja je poslove dobijala iz inostranstva. Primera radi, u pitanju je STATIČKI web sajt koji u toj zemlji odakle se naručuje košta 10000 funti, ta domaća firma sa njima sklapa posao za 2000 funti, a dizajner koji je ceo posao odradio od početka do kraja (dizajn + programiranje) i za mesec dana toj domaćoj firmi napravio 4 takva sajta i otegao m*** od posla, dobija platu od 320€ mesečno. F*ck that! :mad:

Kod nas u zemlji nema leba od rada za firme jer ih sve vode halapljivi gedžovani aka "menadžeri", a nemaju pojma ništa u vezi tog posla. Samo freelance se kod nas isplati koliko toliko kada je web u pitanju. Ili to ili da radiš samo sa pouzdanim ljudima za koje odavno znaš kakvi su.

Ne moze neko da napravi fond, to mora da bude neko sa kredibiltetom i poverenjem svih clanova foruma. Neko za koga znamo da mu se ne isplati da zbog 1,2,3k eura ugrozi svoj ugled. Neko ko ce posle da nam da na uvid koliko novca je sakupljeno i kako je potrosen.

Najbolje bi bilo da bude neko od starijih moderatora bencha, ali pitanje je koliko oni zele da se uplicu u celu tu pricu, mada treba svi da stanemo na stranu ostecenog, finansijski pomognemo njegovu odbranu koliko je to izvodljivo.

Ajde ljudi vi makar sto ste u BGDu se makar prvi organizujte. Ne mora uopste novac da se daje jednom coveku, moze da se ode u banku i otvori zajednicki racun za vise ljudi, dakle sa 5-6 potpisa i da stanje racuna bude javno, kao i njegovo trosenje na advokate.
....

@Goran Markovic & Svetozar Cvetkovic

Sta mislite da li biste snimili vase cenjeno umetnicko delo da se armija srpke mladosti nije obucila u Afteru i Premieru na piratskim kopijama?
Ko bi vam montiro? Sek'o?
Pravio dizajn za spice i plakate? Ko se obucio na piratskim Photoshopovima i Corelima?
Sto ne odete tamo gde se to placa jedno 20x vise, a?
Ili mozda "nije o tome rec..."
Koristite srpsku mladost tamo gde vam treba a kad i vas kolac neko cacne onda boli, a?
Ovoj zemlji je ukradena mladost i zivot i buducnost.
Ko ce to da vrati?
To dete, da ga sutra ujutru u 06:00 ceka posao u fabrici i plata od 1500€ znas kad bi se zezalo sa vasim glupim filmovima? NIKAD!
Vi postojite samo u ovoj srpskoj trulezi i nigde vise, u postenoj zemlji ne bi vam dali ni sok kamermanu da donesete.
.....
A ja licno mislim da je sve ovo jer znate da je vas film glup do bola i plasite se da ce ljudi ukapirati koliko je glup i nece vam dati kintu za bioskopsku kartu.
...

Imam jos bolju ideju: Dobrotvorni fond za gospodu rezisere i producente, pa da pomognemo ljudima, red je valja se.

Imas li ti zelju za ovom akcijom, plus kontraoptuzba?

Ivana ne bi trebalo ni mesati u sve ovo, dosta je decku ****** za ceo zivot, drze ga tamo neku ljudi u crnom ko da je arapski terorista, moze to sve i bez njega da se organizuje, jer samo bi mu trebalo da bude "kolovodja", najbolje je da se mozda i ne mesha uopste u ovo i da "ne zna nista".

Poslednja izmena:
Ivana ne bi trebalo ni mesati u sve ovo, dosta je decku ****** za ceo zivot, drze ga tamo neku ljudi u crnom ko da je arapski terorista, moze to sve i bez njega da se organizuje, jer samo bi mu trebalo da bude "kolovodja", najbolje je da se mozda i ne mesha uopste u ovo i da "ne zna nista".

Ne znam stvarno da li moze bez njega, ima stvari koje nemam pojma,
zelim kao i mnogo njih da makar novcano pomognem i zelja mi je da se
to sto pre organizuje.

Vrh Dno