Šta je novo?

Zbog piraterije u zatvor

Nije prvi put :D

E sad zashto znam da nije prvi put, nije za ovu temu :d

Poslednja izmena:
mi već danima kukamo kako je loš net. a, u stvari, milkani se razleteli da hvataju pirate i tako zagušili protok :d

Lepo ja kazem da ce vece kazne biti za pirateriju nego za ubistvo ili dilovanje gudre . Pravna drzava u punom sjaju . :)

A zašto cena moga rada košta manje nego na zapadu, jel si se možda o tome zapitao...

Jer je ponuda radne snage mnogo veca :D A pored toga nemamo zakone koji stite zaposlene .

Domaca filmska industrija je vec duze vreme u kolapsu i ovo je maltene bilo ocekivano... Ne znam, ja se trudim da nabavljam originalna domaca izdanja, i piratska inostrana. Iz inata ne zelim da dajem pare strancima, ali isto tako ne zelim ni da ojadjujem domace likove.

Sa druge strane, pre manje od godinu dana, kada je Rapidserbia pocinjao sa radom, imao sam prilike da upoznam vlasnike. I naravno, pitao sam ih kako planiraju da se zakonski ograde, jer se moze desiti da bude problema...

Ovakvih slucajeva ce biti sve vise i vise, pre par meseci je Svet Kompjutera spremao tuzbu protiv rapidserbia sajta zbog toga sto je neko postavio skenirane brojeve. Tada sam javio ovima iz rapidserbia za taj problem, mada, cini mi se da nisu reagovali...

Domaca filmska industrija je vec duze vreme u kolapsu i ovo je maltene bilo ocekivano... Ne znam, ja se trudim da nabavljam originalna domaca izdanja, i piratska inostrana. Iz inata ne zelim da dajem pare strancima, ali isto tako ne zelim ni da ojadjujem domace likove.

nisam toliko jadan da skidam domaci junk, da trosim vreme na to... pa ne bih uzeo original ni da mi plate.

A zar nije piraterija i oni "ORIGINAL DVD" na trafikama po 150din? ORIGINAL DVD "MARATONCI TRCE POCASNI KRUG" , ma da ;)
Inace najveci proizvodjac "originalnih" diskova u Srbiji je mr. PINK (Mitrovic)

nisam toliko jadan da skidam domaci junk, da trosim vreme na to... pa ne bih uzeo original ni da mi plate.

Upravo tako. Šteta maltretirati hard disk ili optiku skidajući i gledajući domaće filmove (osim retkih izuzetaka).

A verovali ili ne, jedno vreme, a možda još uvek, teoretski se mogla dobiti veća kazna za pirateriju nego za dilovanje droge. Zna se šta su najgore pošasti današnjice :D

Poslednja izmena:
A zar nije piraterija i oni "ORIGINAL DVD" na trafikama po 150din? ORIGINAL DVD "MARATONCI TRCE POCASNI KRUG" , ma da ;)
Inace najveci proizvodjac "originalnih" diskova u Srbiji je mr. PINK (Mitrovic)

DVD po trafikama su "originali", odnosno za njihovo umnožavanje je plaćena licenca, tu ništa nije ne legalno, ne znam zašto ti je to čudno, slično kao što ComputerLand štancuje naslove od Ubisofta...

Poslednja izmena:
"Osumnjičeni je bez odobrenja nosilaca autorskih prava, scenariste i reditelja Gorana Markovića i producenta Svetozara Cvetkovića, umnoženu kopiju 'Turneje' postavio na sajt ‘rapidserbia’ i na taj način omogućio korisnicima ovog sajta da neovlašćeno preuzmu kopiju filma", navodi se u saopštenju.
Ovo je vrlo budalasta optužba, iz prostog razloga što je reč o forumu koji ne hostuje nikakve fajlove, prema tome "osumnjičeni" nije mogao da uradi ono što mu se stavlja na teret, sve i da je hteo.

Stvar je u tome da je neko, a uopšte ne mora značiti da je to osumnjičeni, stavio kopije filmova na rapidshare.com (ili već neki sličan server).

Postavlja se pitanje da li je krivično delo prenošenje linkova do takvih kopija?

Poslednja izmena:
E bedaka, uhapsili decka zbog nicega, sto rece wiz - samo je postavio linkove, lol.
Kao onaj vic :
Bezi zeka, pitaju ga "sto bezis",
kaze zeka "Bosanci stroje medvede",
"Pa ti nisi medved",
odgovara zeka "Znam, ali dok ja objasnim Bosancima da nisam
medved, odose j.ja".

Da, nažalost, baš je kao sa zekom jer su za naše pravosuđe ovakve stvari nove i ja se bojim da će neki ljudi gadno stradavati zbog sitnica, dok se ne ustali neka normalna praksa. Ako je kažnjivo postirati negde takav link, OK, ali da vidimo po kom tačno zakonu i po kom članu. Ne može da se neko osnovano optuži da je ilegalno kopirao i uploadovao na neki server samo zato što je postirao link, te dve stvari ne moraju biti u nekoj vezi, a najčešće i nisu u vezi.

Jel ovo prvi put kod nas?
Služba za borbu protiv organizovanog kriminala...
Kakvi *****i, a zemlja u rasulu, razvaljuju od kradje, a ovo organizovani kriminal. K`o sto su (kada sam bio klinac) ortaka iz skole razbijali od batina kad` mazne jogurt sabajle iz kaveza ispred radnje, a kada mazne auto postupali sa njim fino kao sa vrhunskim mafijasem.

Kakvi *****i, a zemlja u rasulu, razvaljuju od kradje, a ovo organizovani kriminal.
Mi postajemo smehotresna država. Tužilaštvo za organizovani kriminal je X puta ponovilo da je nenadležno za slučaj na kragujevačkom Pravnom (mada je i laiku jasnu da tu jeste reč o organizovanom kriminalu), ali je zato nadležno za slučaj bubuljičavog klinca (dakle, pojedinca) koji je na nekakvom forumu postirao nekakav link.

Posebna je priča to što se domaća kinematografija mahom finansira iz džepa poreskih obveznika i mogli bi zato da prestanu da glumataju da su neki američki mejdžor studio. Ovako, ispada "videla žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu". Možda taj klinac i ne plaća porez, ali sva je prilika da njegovi roditelji jesu deo svojih para, hteli ne hteli, dali i za snimanje filma o kome je reč.

Poslednja izmena:
Posebna je priča to što se domaća kinematografija mahom finansira iz džepa poreskih obveznika i mogli bi zato da prestanu da glumataju da su neki američki mejdžor studio. Ovako, ispada "videla žalba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu". Možda taj klinac i ne plaća porez, ali sva je prilika da njegovi roditelji jesu deo svojih para, hteli ne hteli, dali i za snimanje filma o kome je reč.

I mogli bi prestati snimati neukus, sigurno znam ako je neko to skinuo mora da
mu je bilo strasno dosadno pa veli sebi "'Aj da vidim sta ovi nasi seljaci
snimili...".
Reditelja i ostalu ekipu treba pohapsiti zbog sirenja neukusa.

ja vec vidim na cega ce to sudjenje liciti, dovedu babu sudiju od 80 godina kojoj procitaju da je mali pirat, osude ga na kaznu na koju su se vec ranije dogovorili (nadam se uslovno)
znaci **** se njima za dokaze kad oni uopste ni ne kontaju sta je piraterija a sta ne i kako je dokazati..
meni su za oduzimanje diskova pre sudjenja rekli, izvini dobili pismo iz ministartstva da sve "piratcke"(CDr snimljene kuci) diskove moramo unistiti a samim tim te za nesto moramo osudititi al nebrini to je samo minimalna uslovana kazna.., a da ne spominjemo da pre svega moja kolekcija diskova uopste nije ni pregledana ni okarakterisana kao piraterija i da se ceo slucaj vodio uz kanap i konopac...
meni je najveci problem bio da objasnim odakle mi prazni diskovi i kako ja mogu film sa satalickog TVa snimiti na CD.. e kad su me pitali a kako si kopirao "hologram" onda sam ostao bez reci, jer oni uopste nisu ni bili upoznati da se CD moze narezati kuci a prazan disk kupiti u lokalnoj trafici
a da ne spominjemo da sam se grdno *****ao kad sam spomenuo internet jer je njima ta rec odma znaci piraterija..... pa sam se kasnije drzao izjave da je sav materijal sa sat TV kanala snimljen na cemu sam dokazao legalnost svojih diskova ali protiv drzave ne mozes kad oni pre sudjenja dobiju dopis kako da presude za sve slucajeve slicne tematike....

Pa zar nije bilo pre kod nas da je kaznjivo samo ako stices materijalnu korist piraterijom? I kako su uopste nasli tog lika sto je okacio linkove?

I mogli bi prestati snimati neukus, sigurno znam ako je neko to skinuo mora da
mu je bilo strasno dosadno pa veli sebi "'Aj da vidim sta ovi nasi seljaci
snimili...".
Reditelja i ostalu ekipu treba pohapsiti zbog sirenja neukusa.

Slazem se 100%. Bolje da pohapse filmadzije mada i ove budale sto to prodaju moraju da snose deo krivice za sirenje neukusa, i da odgovaraju za posedovanje. When I am king you will be first against the wall...

Pa zar nije bilo pre kod nas da je kaznjivo samo ako stices materijalnu korist piraterijom? I kako su uopste nasli tog lika sto je okacio linkove?

ma jok, nista tu nije definisano ja sam na primer osudjen za reprodukciju jer sam film sam sebi pustao sa CD diska da gledam... jer sam izgleda rekao da sam snimljene filmove sa diskova gledao...

ma jok, nista tu nije definisano ja sam na primer osudjen za reprodukciju jer sam film sam sebi pustao sa CD diska da gledam... jer sam izgleda rekao da sam snimljene filmove sa diskova gledao...
Čekaj, tebi su upali u stan, našli ti privatne cd-ove i optužili te za pirateriju zato što si to gledao?

Pioneria

Nikome nije u interesu da spreci pirateriju vec da je kontrolise.
Bez piraterije, vreme potrebno da se dostigne isplativ broj korisnika softwarea i kupaca hardwarea bilo bi visestruko povecano. Piraterija prvo pa onda zakon. Niko nece da plati za ono sto ne zna sta je i tu je edukativni smisao piraterije...Pioneria pre nego priraterija.
Problem pionerije je usko povezan sa evolucijom www-a.Ceo net evoluira u mrezu za pruzanje usluga.Windows live samo na pretplatu. Insert coin strikes back.
To je cilj a do tada prostor pionerije se postepeno zamenjuje zakonskim okvirom ne remeteci broj korisnika vec kontrolisanjem obima.
U tom smislu je 21 jednogodishak iz danasnjih vesti mera prevencije, jedna od mnogih, neko ko nije ni bio svestan opasnost....i ne trebaju biti strogi prema njemu vec samo iskoristiti situaciju za plasman novih kvalitetnih usluga koje ce pirateriju uciniti nepotrebnom a decka pustiti jer kakav god da je link postovao on bar zna da koristi kompjuter sto je za vecinu njegovih drugara u Srbiji to ipak previse zahtevno.

Svaka ozbiljnija osuda od strane suda u ovom slucaju pokazace odsustvo upucenosti u problematiku kojom se bavi. U ovome su proizvodjaci hardwarea i softwarea i Drzave za istim stolom…. Mislim pogledajte samo naziv ovih funkcija iz specijalnog odeljenja bla bla nasa space exploratrion research centar…bla bla..inspektor! U jeeeeee! Dead Space like cinovnik u potrazi za malim kojim ima 5 iz informatike...mislim stvarno!
Ljudima ne moze na ulici biti sve na izvolite a zatim ih hapsiti. Ambijent mora postati mnogo stimulativniji a to podrazumeva smanjenje cena postojecih hardware + software proizvoda koji su visestruko precenjeni.
To se vidi po tome ko je najbogatiji i ko se koliko brzo i mnogo obogatio na hardware + softwareu da ne pominjemo sve najveca brand imena danasnjice.
Precenjenost je nesto sto nije samo vezano za slucaju securityes wall street crash koji preti da postane world crash. Real financial system dumb! Precenjenost je mnogo sira od trenutne finasijske krize na kojoj je ona ogoljena pruzajuci na uvid to da mali broj ljudi kontrolise zivote velikog broja ljudi tako sto upravlaj poseduje enormne kolicine novca. Precenjenos je I u industriji hardwarea I softwarea I tamo cene su visestruko naduvane jer se vidi da piraterija lako brise proizvod sa trzista ali zato oamsovljuje upotrebu do nivoa kada cena usluge bude toliko niska da piraterije nece biti a to je daleko jos 20 godina od nas…onda ce biti net na insert coin i 1 sat je sve tvoje!
Malog treba pod hitno kazniti sa 500 casova drustveno korisnog rada gde ce poducavati svoje vrsnjake upotrebom kompjutera I informacionih tehnologija kao I legalnosti koriscenja istih!

Ha, ha, ha, jaooooj, moram ono sto sam planirao - da naucim jednom tecno engleski
da govorim pa da begam u beli svet, ovo ovde je luda kuca.
Od brzine net-a, tumacenja sta je piraterija, ....

Čekaj, tebi su upali u stan, našli ti privatne cd-ove i optužili te za pirateriju zato što si to gledao?

Da, mada ****no selo je imalo uticaja neko me prijavio (nisu hteli da mi kazu ko, komsija neki garantovano) da sam pirat najveci u zemlji i da imama 2 satalicke na terasi :)

U svakom slučaju, jedno je jasno iz željkovog primera... Ako vam upadnu u stan, a imate snimljene cd-ove, recite da su to podmetači za čaše. :p

Da, mada ****no selo je imalo uticaja neko me prijavio (nisu hteli da mi kazu ko, komsija neki garantovano) da sam pirat najveci u zemlji i da imama 2 satalicke na terasi :)
Između dva posta, još pre nego što si ovo poslao, ja baš razmišljam... Pošto bezmalo svako kod nas ima neke "sumnjive" diskove, onda svako svakoga može da namesti na tu foru. Samo ga prijavite da je pirat i - voila. :-devil-:

Ali, na ovom forumu je pre nekih godinu dana objavljena fotografija savetnika predsednika Republike kako kupuje piratski CD u Knez Mihajlovoj. Ja ne čuh da je Tužilaštvo za organizovani kriminal reagovalo. Ili zakon, možda, ne važi jednako za sve?

Poslednja izmena:
Inace ovo je bilo 2003-2004 kad je zakon stupio na snagu, tako da do sad mozda su malo vise organizovani..
sad verovatno da neko sa skupim advokatom njihove nepravilnosti moze zesce urnisati.. ali ja nezam moj advokat (200e) nije znao ni sta je reprodukcija (mislio je da je to umnozavanje diskova) i sam je spomenuo internet skidanja filmova iako sum mu ja napomenu da internet ne spominje vec samo satelitcku TV... samo kad znas da smo svi(vecina) za nesto krivi po tom pitanju, srecan si i sa uslvnom...

pa da tako ispalo, mada su me na kraju pokopali sa viseg nivoa(drzava) jer tuziteljica mi je rekla posle mog iskaza da nema osnove za tuzbu jer sam joj lepo objasnio/nacrtao kako to "radi" i ona u tome nije videla nista ilegalno a zapis mojih diskova uopste nije imala jer su joj diskovi bili predani djuture bez ikakvog zapisa sta je na njima, a ona moj zaplenjen komp nije ni palila, dobio sam ga nakom 6 meseci nazad i uospte nije paljen ni diran.. kao i diskovi koji su i dalje bili slozeni kao na mom stolu :) samo sto mi njih nisu vratili vec ostavili na cuvanje u ormanu :)

Ja sam pre nekih godinu-godinu i po razmenjivao piratcke filmove sa dva inspektora i nikom nishta :)

Poslednja izmena:
Komentar sa sajta B92:
Prvo sto sam uradio posle čitanja ove vesti je bilo da posetim rapidserbia forum - za koga u zivotu nisam čuo. Zahvaljujem se nadležnim organima, kao i novinskim agencijama na popularizaciji ovako korisnih satova ;)
(sima, 11. novembar 2008 16:13)

Ovo je najbolji komentar o ovoj vesti koji sam pročitao danas. Lik je rekao sve. Ovo je kao da gasiš vatru benzinom.:D

:wave:

Komentar sa sajta B92:
Na taj forum danas skoro da ne može da se uđe. Ja sam prvo mislio da je ukinut, ali ispostavilo se da je toliko posećen da server ne može to da hendluje. Kad nekim čudom uspe da se otvori vidi se da ima oko 500 ulogovanih usera, bezmalo ceo ekran je spisak ulogovanih.

Nazad
Vrh Dno