Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

Tesko da kod nasih kablovskih operatera moze da ide 100mbps kroz coax, eventualno ako je optika do pred zgradu.

Ako postane standard, cable ce moci i 160Mbit/s, a to je nesto sto ADSL sa svojih 24Mbit/s maksimalno u idealnim uslovima (citaj, na manje od 1000 metara od centrale) moze samo da sanja. Da sam na mestu SBB-a, momentalno bih ponudio brzine od 25Mbit, pa nek' crknu od muke :D

Poslednja izmena:
Cak i da je odnos 1:1 adsl ima vece gubitke i losiji ping, ne vidim zasto se ne bi prebacio na sbb ako imas mogucnosti? Ja bih koliko juce da mogu
Tako je. Ja imam neke poslove (sređivanje stana itd) tako da je to glavni razlog zbog koga celu stvar odlažem (najverovatnije za januar 2009), ali u principu nema razloga da se ne pređe odmah.

Pa da ali sa ovim sto je doneo Ratel imamo mogucnost da dodje neko i ulozi pare i da zakupi link pa da ga izdaje ili slicno,a takvih uvek ima....Miskovic,Delta.... Uvek se nadje neko ko je spremen na ulaganje a imace i on pare od toga bez brige...;)

Tacno, ali je mreza i dalje u vlasnistvu telekoma, tj svi kablovi i sve centrale, preko kojih ce telekom ponovo da utice na cenu neta kod svih ostalih provajdercica. Miskovic i Delta su jedno te isto, i tacno je da ce imati koristi on ali ja sam mislio na nas i kako ce konkurencija uticati na usluge prema nama. Sta me boli za nekog ko ima para, njemu ni sad nije skup net (mada bi voleo da mu bude brzi).

Hehe 24Mbps, 160Mbps, o cemu vi pricate...?

Stvarno o cemu pricaju... samo gradovi imaju mogucnost za adsl i kablovsku... a sta je sa nama koji zivimo na selu... ocete brzi net... nikad niste zadovoljni... Ocu i ja da dobijem adsl il kablovsku i da ne zavisim od vremenskih prilika koje su smrt za wirelles, pa da onda zajedno zahtevamo brzi net...

Stvarno o cemu pricaju... samo gradovi imaju mogucnost za adsl i kablovsku... a sta je sa nama koji zivimo na selu... ocete brzi net... nikad niste zadovoljni... Ocu i ja da dobijem adsl il kablovsku i da ne zavisim od vremenskih prilika koje su smrt za wirelles, pa da onda zajedno zahtevamo brzi net...

Realno, za vas je jedini spas wimax. Kablovski i adsl sigurno nece uvoditi u selima. Jeste da nije u redu, ali to je realnost.

Kablovski i adsl sigurno nece uvoditi u selima. Jeste da nije u redu, ali to je realnost.
Kablovski neće, ali ne postoje nikakve specijalne telefonske centrale za sela i ja ne vidim zašto u dogledno vreme ne bi ADSL bio i u selima (kao što u mnogim selima verovatno već i ima).

Ne zaboravi da su mnoga sela po Srbiji imale moderne digitalne centrale (često sposobne i za ADSL, druga je stvar da li je uključeno) u vreme dok je dobar deo Beograda još bio na "klepetušama".

^ Verovatno zbog rastojanja i "kvaliteta" parica od centrale do krajnjeg korisnika, kao i ukupnog interesovanja iz tog mesta/sela.

Poslednja izmena:
^ Verovatno zbog rastojanja i "kvaliteta" parica od centrale do krajnjeg korisnika, kao i ukupnog interesovanja iz tog mesta/sela.
Pre će biti ovo drugo. U stvari su u većini sela parice bolje nego u Beogradu, jer su kablovi polagani znatno kasnije. Osim toga, često su to nadzemni kablovi pa i nije ne znam kakav problem da se zamene.

Beograd je bio najveći problem jer je često zamena značila velika prekopavanja ulica. Nije Telekom slučajno Beograd digitalizovao maltene posle svih ostalih, upravo su te stare parice (neke verovatno položene još pre WWII) bile problem, pa se u masovniju digitalizaciju krenulo tek kad je to koliko-toliko sređeno.

I govorim zbog interesovanja. Tesko da ce da im se isplati da postavljaju adsl opremu na centralu zbog par ljudi koji bi to uzeli. Takodje ako su u pitanju rastrkana sela centrala moze biti udaljena kilometrima od pojedinih kuca, tako da i u tom slucaju mrka kapa.
Ako krene Wimax u dogledno vreme (a trebalo bi uskoro da buide tender za licence, jer su u maju rekli da se to odlaze do formiranja nove vlade, tako da mislim da je to sledeci korak ministarstva) onda bi i sela moga da dodju na svoje sto se tiche interneta, jer je Wimax savrsen za te stvari - jeftino pokrivanje slabije naseljenih podrucja.
Jos bolja stvar kod Wimax-a je sto bi telekom izgubio monopol nad "last mile" mrezom, a kobinacija medjunarodni link + sopstveni last mile za nekog provajdera bi konacno znacilo brzi i jeftiniji internet kod nas.
Zabrinjava samo to sto ce u Bgd biti dodeljena samo jedna Wimax licenca, i postavlja se pitanje da li ce taj ko je dobije smeti da ustupa svoje kapacitete i drugim provajderima (a da ne govorim apsurdnost situacije da recimo Telekom dobije tu licencu u Bgd).

Ako ce biti samo jedna licenca onda ce verovatno Telekom dobiti jer oni su "svoji"

Znači da je sve ostalo isto. Kad se sve sabere i oduzme, ostaje sve isto, osim što će SBB imati link. Ne znam kako bi ostali provajderi mogli pružati svoje usluge. Jedino ako mogu svoj inostrani link koristiti za pružanje ADSL-a, a i ako mognu, Tele-konj će im opaliti neku taksu.

I ako će biti jedna WiMax licenca za BG zna li se situacija za NS???

Pa napisao sam vec, chitaj malo :p
Beograd jedna, svi ostali delovi zemlje tri licence.

Mislim da necemo imati bilo kakve koristi od pravilnika o medjunarodnom povezivanju jer sta vredi pravilnik kad sem SBB-a nema ko da se poveze a SBB nije svuda dostupan. Na zalost, necemo videti koristi od tog pravilnika jos najmanje 2-3 godine.

Mislim da necemo imati bilo kakve koristi od pravilnika o medjunarodnom povezivanju jer sta vredi pravilnik kad sem SBB-a nema ko da se poveze a SBB nije svuda dostupan. Na zalost, necemo videti koristi od tog pravilnika jos najmanje 2-3 godine.

ne lupaj :smash:

imas,pogledaj samo na ratelovoj stranici i mozda i sam ukapiras :wave:

i ja mislim da je SBB pored Telekoma jedini ozbiljniji igrac. imaju ubedljivo najvise kosrisnika Interneta posle Telekoma i kada budu kupovali net na veliko dobijace najbolju cenu, a samim tim ce moci da ponude najvecu brzinu i najnize cene (makar u teoriji). tesko mi je da zamislim da ce recimo Beotel moci da konkurise sa brzinom i cenom jednom SBB-u, tim pre sto ce i dalje koristiti Telekomove parice...
lepa je ova liberalizacija, ali realno nasi provajderi su sitni preprodavci usluge a ne neki ozbiljni igraci. daj boze da gresim :smash:

I "manji" (manji od SBB) provajderi ce moci da zakupe link iz inostranstva po znatno nizim cenama, ili u preprodaji od SBB-a ili nekog drugog provajdera koji bude kupovao direkt iz inostranstva i opet ce biti povoljnije nego da kupuje od Telekoma.

pojavice se firme koje ce se baviti specijalno SAMO uvozom interneta,tj koje ce biti vlasnistvo nekog ko prodaje vec u Madjarskoj,Rumuniji,Bugarskoj ...
i ja pricam napamet,ali bice tu ozbiljne konkurencije (po meni)
ne bi da nabrajam ali bar znam napamet 4 firme koje ce napraviti medjunarodni link,da li samo za sebe i da li ce jos nekome prodavati to ne smem da tvrdim

Da li i kakve koristi mogu da imaju korisnici adsl-a od sbb? Apsolutno se ne razumem u ovu materiju, pa cu postaviti jedno laicko pitanje. Da li je internet koji se uveze, vezan za konkretnu tehnologiju, znaci da je iskljucivo kablovski ili dsl?

Poslednja izmena:
I "manji" (manji od SBB) provajderi ce moci da zakupe link iz inostranstva po znatno nizim cenama, ili u preprodaji od SBB-a ili nekog drugog provajdera koji bude kupovao direkt iz inostranstva i opet ce biti povoljnije nego da kupuje od Telekoma.
niko ne kaze da nece biti povoljnije nego sto sada placaju, nego da nece moci konkurisati SBB-u, kao sto ni lokalni gulikoza sa svojim mini marketom ne moze da konkurise Tempu.

@Placebo: sve je to isto...

Da li i kakve koristi mogu da imaju korisnici adsl-a od sbb? Apsolutno se ne razumem u ovu materiju, pa cu postaviti jedno laicko pitanje. Da li je internet koji se uveze, vezan za konkretnu tehnologiju, znaci da je iskljucivo kablovski ili dsl?
Internet je internet, nije vezan za tehnologiju.

Da li to znaci da sbb moze recimo sezamu da prodaje internet, po ceni boljoj od telekomove, koji cu ja koristiti preko adsl-a, ili postoje neke prepreke?

mislim da teoretski moze. mozda ima i nekih ogranicenja, ali ne tehnoloskih vec pravnih...

Tehnoloskih prepreka nema, jedinu prepreku predstavlja Telekom jer bi sav internet i dalje isao kroz njihove centrale i infrastrukturu, a to ce sigurno naplatiti.

Pored SBB-a jos 4-5 provajdera ceka u redu za dozvolu o kupovini linka tvrdi Slobadan Markovic iz ministarstva za telekomunikacije
Tačno je da SBB već uveliko koristi link prema Rumuniji, što se lepo vidi iz routing tabela... Sada će se barem 'legalizovati' i biti u mogućnosti da slobodno ponude zakup tih kapaciteta drugim operatorima. Još 4-5 drugih operatora čeka u redu za tu dozvolu, tako da će definitivno količina Interneta koja "ulazi u zemlju" biti povećana u narednom periodu (što će i korisnici osetiti većim propusnim opsezima, po istim ili nižim cenama)
http://www.elitesecurity.org/t334743-8#2079917
Ako je tako onda ce ipak biti konkurencije i uskoro (mozda vec u decembru) mozemo ocekivati pad cena ili povecanje brzina.

Nazad
Vrh Dno