Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

Ako SBB opet duplira brzine ja cu da izadjem na trg i poserem adsl modem.

Svaka cast za ideju :d al bas trazite lock teme :p

da je SBB pametan i da duplira ponovo brzine dok je Telekom u knock down-u i da im time izotima sve korisnike koji imaju uslova za SBB...to bi bilo do jaja!

U tom slucaju bi i korisnici sa ugovorima prelazili kod SBB-a. Mislim da se isplati da das 6k dindzi i vratis (onako usran) modem zarad 4x brzeg neta ili iste brzine ali jeftiniji kod SBB-a (u tom slucaju bi ti se isplatili tih 6k kroz manje racune).
Samo mi nije jasno kakvu konkurenciju mozemo ocekivati od drugih provajdera kad ce oni ponovo morati da koriste telekomovu infrastrukturu, drugim recima, ponovo ce imati cene kakve im odredi telekom. Jedino SBB sa sopstvenom infrastrukturom moze realno da konkurise telekomu jer je dobijanjem dozvole za link apsolutno nezavistan.

...ako SBB uopste i dobije dozvolu za link ;)

Hm, mislim da tamo jos nije update-ovano. Poslednji broj sl.glasnika na Ratelovom sajtu je 77/08, a poslednji objavljen je 94/08, a u njegovom sadrzaju stoji sledece:

- Pravilnik o uslovima i postupku izdavanja odobrenja javnom telekomunikacionom operatoru za povezivanje domaće telekomunikacione mreže sa telekomunikacionom mrežom druge države

- Pravilnik o uslovima za izdavanje odobrenja za javne telekomunikacione mreže i sadržaju odobrenja

- Pravilnik o uslovima za pružanje usluga prenosa govora korišćenjem Interneta i sadržaju odobrenja.

Poslednja izmena:
Samo mi nije jasno kakvu konkurenciju mozemo ocekivati od drugih provajdera kad ce oni ponovo morati da koriste telekomovu infrastrukturu, drugim recima, ponovo ce imati cene kakve im odredi telekom. Jedino SBB sa sopstvenom infrastrukturom moze realno da konkurise telekomu jer je dobijanjem dozvole za link apsolutno nezavistan.

Pa da ali sa ovim sto je doneo Ratel imamo mogucnost da dodje neko i ulozi pare i da zakupi link pa da ga izdaje ili slicno,a takvih uvek ima....Miskovic,Delta.... Uvek se nadje neko ko je spremen na ulaganje a imace i on pare od toga bez brige...;)

Meni je tu nesto sumnjivo.. na spisku pravilnika koje je RATEL odobrio i koji su izasli u sluzbenom glasniku ( http://www.ratel.rs/index.php?page=uputstva&target=r_pravilnici&item=45&get_treerot=9&lang=srp ) nema ni traga od pravilnika o medjunarodnom povezivanju. Da nisu i to odlozili kao cene impulsa.. :mad:

Izasli su pravilnici u Sluzbenom Glasniku od 17.10. 2008.
Evo ti sadrzaj:

http://www.glasnik.rs/index.php?option=com_wrapper&Itemid=72

Pogledaj pod delom "Agencije i uprave".

Jos kad bi neko ko je u trenutno Bgd bio dobar da proseta i uzme taj glasnik, pa nam skenira te pravilnike da mozemo svi da procitamo njihov sadrzaj :)

p.s. sorry, ne videh da je Air Jordan vec odgovorio

Poslednja izmena:

Hvala majstore :)

Znaci sada je sve jasno, pravilnik stupa na snagu 25.10.2008. i to je datum kada SBB moze da podnese zahtev za medjunarodno povezivanje. RATEL je duzan da na taj zahtev odgovori (tj. da izda odobrenje ako su svi tehnicki uslovi ispunjeni) najkasnije u roku od mesec dana.
Drugim rechima, SBB (i bilo koji drugi provajder koji zeli medjunarodno da se poveze) moze imati svoju medjunarodnu vezu najkasnije do 25.11.2008.

Licno ocekujem da tek oko nove godine osetimo odredjenu korist od ovoga, a tek negde za 6 meseci ocekujem znacajno povrcanje brzina i pravu trzisnu utakmicu (tj. onog trenutka kada budemo imali bar 5-6 prodavaca interneta na veliko).

Obratite paznju na sledeci deo iz pravilnika za VOIP (a skoro identican deo postoji i u pravilniku za javne operatere, tj. vazi i za davaoce drugih usluga poput interneta).

Član 22
Imalac odobrenja slobodno formira cene svojih Usluga.
Imalac odobrenja je u obavezi da javno objavi cene svojih Usluga.
Imalac odobrenja će pisanim putem obavestiti Agenciju o cenovniku i njegovoj promeni,
najmanje 30 dana pre stupanja na snagu cenovnika, odnosno njegove promene.
Imalac odobrenja je u obavezi da informaciju o povećanju cena Usluga javno objavi najmanje
15 dana pre stupanja na snagu.
Ukoliko je imalac odobrenja posebnom odlukom Agencije, označen kao telekomunikacioni
operator sa značajnim tržišnim udelom za uslugu definisanu ovim odobrenjem, regulisanje
tarifa se definiše na osnovu te odluke Agencije i u skladu sa Zakonom.

Sta ovo znachi? :d
Slobodan sam da formiram cene usluga, ali ako sam postao znacajan igrach na trzistu onda RATEL moze da mi diktira cene? :d

E josh kad bi se malo širila infrastruktura i u unutrašnjost....

Evo danas sad dobio reply od Telekomove korisničke službe - cene dialupa idu gore sa cenom impulsa. Znači dosad sam plaćao dual isdn flat između 3.5 i 4 hiljade mesečno, a sad kad dođe poskupljenje impulsa mogu da se šutam. A neće banda da uvede adsl na centralu. :mad:

SBB (i bilo koji drugi provajder koji zeli medjunarodno da se poveze) moze imati svoju medjunarodnu vezu najkasnije do 25.11.2008.

Licno ocekujem da tek oko nove godine osetimo odredjenu korist od ovoga
da je Telesmor u pitanju onda bi bilo tako.. oko nove godine mozda i kasnije...
A SBB.. mislim da reaguje uvek na vreme.. ako svoj link dobiju do 25.11 onda vec 1.decembra se moze ocekivati da povecaju brzinu (ili smanje cene).
Bilo bi dobro da povecaju makar za 1 Kb.. cisto da bruji.. kao, SBB vec dvaput povecao..

за сада имамо сбб и телеком. сбб има два пута јаче пакете од телекома за исту кинту. све и да се повежу на интернет мимо телекома од спуштања цена нема ни говора док их телеком не сустигне или престигне са понудом.

Poslednja izmena:
SBB vecinski vlasnik je spolja, sto znaci da i kada bi opet duplirali brzine imali bi vecu zaradu po protoku nego u inostranstvu tako da im to ne bi bila frka vec sasvim moguc sled dogadjaja. Ceka se samo "dozvola za voznju".

Samo da SBB dobije dozvolu, moze odmah da otkaci Telekom i sav link koji je papreno placao kod njih (jako veliki link, verujte mi ;)) da uzima po visetruko nizoj ceni iz inostranstva. Telekom bi ostao bez velikog dela svojih prihoda, ali je to vec nadomestio na drugoj strani, iz dzepa gradjana preko povecanih cena fiksne telefonije.

Tako Telekom nece biti na gubitku, SBB ce samo dobiti, a ceh ce mi placati preko fiksnog telefona... Sto bi rekli, kako god se okrenes, d*pe ti je uvek pozadi :d

Sasvim je realna činjenica da SBB opali neke normalne cijene i nabaci pakete gdje će upload biti bar 256-768 :d

A poslije doga će Telekom makar duplirati svoje brzine, čime bih bio zadovoljan i ne bih migrirao :D :D
Popustas..
..zato sto ti je jasno da Telekom vise nikad nece stici SBB. Mislim da je to realnost i da teska masinerija Telekom nije sposobna da brzo odgovori i sto je gore po njih ima sve manje prostora da diktira uslove.

A poslije doga će Telekom makar duplirati svoje brzine, čime bih bio zadovoljan i ne bih migrirao :D :D
Ne vidim zašto bi trebalo da budem zadovoljan ako za iste pare dobijam npr. duplo manje, ili znatno manji upload, ili šta god da je bitno manje?!

Ostaću na ADSL-u samo ako odnos sa SBB bude ~ 1:1.

Uzgred budi rečeno, već samo ovo zamajavanje sa ubrzanjem ADSL-a, koje traje već više od pola godine, trebalo bi da bude dovoljan razlog za mnoge da napuste Telekomovu manufakturu, čak i ako odnos sa SBB bude 1:1, jer ovo što Telekom radi je običan bezobrazluk i nepoštovanje klijenata. Za sve ovo vreme nisu, ni nas ni provajdere, udostojili ni jedne jedine rečenice.

Poslednja izmena:
Telekom nece stici SBB... to je i realno, jer nigde u svetu ADSL nema vece brzine od Cable net. Sama infrastruktura im to ne dozvoljava, cable moze ici do 100Mbit tako da su teoretski u prednosti, heh.

Ne vidim zašto bi trebalo da budem zadovoljan ako za iste pare dobijam npr. duplo manje, ili znatno manji upload, ili šta god da je bitno manje?!

Ostaću na ADSL-u samo ako odnos sa SBB bude ~ 1:1.

Cak i da je odnos 1:1 adsl ima vece gubitke i losiji ping, ne vidim zasto se ne bi prebacio na sbb ako imas mogucnosti? Ja bih koliko juce da mogu

Nazad
Vrh Dno