Šta je novo?

Da li je kraden?

kamango604

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2006
Poena
660
Imam priliku da kupim jedan telefon iz radnje, medjutim znam da se tamo otkupljuje sve i svasta. Telefon je malo star sto se i vidi i iz Telenora je(vidim po softveru). Medjutim gazda mi ne daje nikaku garanciju, i nema nikakvu opremu da mi da, kaze prethodni vlasnik uzeo od njega isto SE pa samo zadrzao za sebe opremu.

Ja imam isto SE i treba samo navodno da razmenimo telefone s tim sto ja imam malu doplatu ali sva moja oprema da ostane jer je ista. Tu sam posumljao da je kraden. I sad je pitanje kako proveriti da li je telefon ukraden?

uzmesh mu br licne karte i lagano, nosash telefon pa kao ti ga uzmu onda lepo kazesh gde si i kako kupio i to je to, nema da te boli glava 😉

Pa citao sam svasta, ne zilim da mi za par dana pokuca policija na vrata. Kako sam cuo lako se telefoni prolaze preko IMEI a i telefon je jos telenorov sto je valjda i lakse....

Ako nece da da licnu kartu onda racunas da je kraden. Pa onda cenis dal se isplati rabota.

Znas kako licna karta te spasava jedino od eventualnih batina ili daljeg sudskog prosledjivanja.
Telefon bi ti oduzeli u svakom slucaju ako je kraden, to sto si ti kupio to je samo tvoj problem, na zalost tako je to u zakonu, ti samo posle sudski mozes da gonis tog od koga si kupio.

Kloni se takvih telefona.

Znas kako licna karta te spasava jedino od eventualnih batina ili daljeg sudskog prosledjivanja.
Telefon bi ti oduzeli u svakom slucaju ako je kraden, to sto si ti kupio to je samo tvoj problem, na zalost tako je to u zakonu, ti samo posle sudski mozes da gonis tog od koga si kupio.

Kloni se takvih telefona.

...da i ovaj lik /AKO je telefon kraden/ bi ladno rekao da je pokretac teme na "ilegalan nacin" dosao u posed njegove LK i da nema pojma o cemu se radi i da taj mobilni nikad nije bio kod njega u radnji....

@ P@IN

Sto si se toliko smorio, ili uzimaj na rizik ili ne uzimaj uopste, pa nisu mobilni vise tolka retkost i atrakcija da moras da uzimas za ono za sta sumnjas da je mozda kradeno, a da bi te nasli, nasli bi te, i to samo ako 'oce, ne brini se.

Kao sto Vuk rece Kloni se takvih telefona.
I telenor i MTS imaju tolku ponudu da je to cudo, mozes i na rate ako neces kod njih....

Poslednja izmena:
Živiš u Srbiji. :d

Ti bas nisi u toku? Ne mogu sad da se setim ko ali neko sa foruma je imao problema sa policijom zato sto je kupio nov neotpakovan telefon u kutiji za koji se kasnije ispostavilo da je ukraden iz magacina Comtrade-a cini mi se. Pazi glupo je da ako kupis telefon u radnji bez obzira sto je polovan da ne dobijes 7-14 dana radne garancije, treba izbegavati takvu radnju, jer koliko se meni cini oni ne stoje iza robe koju prodaju i mozes sebi samo bedu na vrat da navuces.

Telefoni se traze samo ako je pocinjen neki tezak prekrsaj u vezi sa njim...Ko zna koliko se dnevno telefona ukrade, pa niko nece da se zeza sa tim...Ipak, ako je ukraden preko...miran si ovde...:smoke:

e ovako, ja bih znao, radio sam u radnji mobilnih pre 3 god, i dalje muljam sa telefonima -

1. telefon ako je ukraden, murija ga trazi samo u ova dva sluchaja - a. kada je ukraden u procesu krivichnog dela, na primer - neko nekom izotvarao glavu, i pritom odneo mobilni. b. - kada je neko maminoj i tatinoj cerki ukrao mobilni, i tata okrenuo dva broja.

2. shta murija radi kad sazna IMEI - prati trafic tog IMEI-a, i sazna koji su brojevi okretani (obratiti paznju na to da je kartica u telefonu nebitna) i onda povezuje kockice. ako je neki fiksan okrenut vishe puta, odu na tu adresu, ili uporede trafic tog, i cesto okretanog drugog mobilnog, ili jednostavno provere postapid account ako je to sluchaj.

3. trik - u 90 posto sluchajeva, carevi te okrenu pre nego shto te nadju, pa imash mali head start - njih na osnovu broja 1 ne zanima sam aparat, iako po zakonu moraju da ti ga konfiskuju, te mozesh da ga ushtekash, izvadish karticu i slichno. na kraju krajeva, nisi ti kriv shto je neko nekome ukrao telefon a greota je da ostanesh bez para.

4. naredni koraci - anonimno ga prodash preko 'alo oglasa - kupish novu karticu, uzmesh babin mobilni koji 3 godine skuplja prashinu, i sa tom kombinacijom postavish oglas, prodash nekome, sa kachketom na glavi, i reshish se zla koje ti je neko drugi naneo.

5. special notes - murija zanemaruje aparate koji su ukradeni pre 6 meseci, samo iz razloga zato shto se za taj njihov monitoring izvlachi iz ministarovog dzepa, i daje telenoru, telekomu i vipu. special notes2 - NI JEDNA zemlja oko nas nema saradnju sa nashima po tom pitanju, tako da je safe buy kupiti kraden telefon ako ZNASH da mu je poreklo iz bosne, CG, hrvatske i slichno ...

ceo ovaj tutorijal ispisah bash iz razloga shto smo takva zemlja, i shto se svakom moze desiti da ostane bez svojih novaca, koje je verovatno teshko zaradio, zato shto lopovi nemaju obzira.

Uuuu poucno. Hvala Igoritza 🙂.....

suma sumarum,kradite samo po Crnoj Gori:d.....

Ti bas nisi u toku? Ne mogu sad da se setim ko ali neko sa foruma je imao problema sa policijom zato sto je kupio nov neotpakovan telefon u kutiji za koji se kasnije ispostavilo da je ukraden iz magacina Comtrade-a cini mi se.
Beše to Maxa, šaban :d

Poslednja izmena:
Uuuu poucno. Hvala Igoritza 🙂.....

suma sumarum,kradite samo po Crnoj Gori:d.....

Pain, dacu ti ja savet, kao sto sam ti dao za pocu onda, batali to odmah. 😉 Dodaj jos malo i uzivaj, moci ces sa garancijom i da prodas kasnije itd.

ček malo, šta se desi kad sa mobilnim ukradenim u Crnoj Gori odeš na letovanje (u CG) i staviš njihovu karticu..?

I dalje moze da se prati imei ali to zavisi od crnogoraca da li zele da to rade...

Ako je radnja u pitanju odes sa dva drugara da imas svedoke da si kupio telefon u radnji i to je to.Sto se tice porekla naravno da moze da bude veoma sumnjivo.
Ako se plasis i sumnjas onda brate kupi nov telefon sa papirima i to je to.

Verovali ili ne mom drugu su pokusali da pre par meseci uvale Nokiju n95 8gb za 450evra, full oprema, Nokijina garancija, telefon nov... A sto se tice porekla odgovor je bukvalno glasio: "Palo s kamiona"... :smash::smash:

Hehehe Ja se secam vremena kada su Nokie stizale kamionima humanitarne pomoci medjunarodnog Crvenog krsta. Na paletama, direktno iz Nokijinog magacina :d Paleta ili dve po sleperu i vozi. CK i ovako niko ne dira 😉
Ludo vreme bilo skroz.

Nemoj uzimati taj telefon uopste. Bolje da ne razmisljao o tome uopste. Moze vrlo lako da se desi da te za kradju optuzi cak i prijatelj tog vlasnika radnje 😉 Tako mogu da ga prodaju po 2x hehe
Jes teorija zavere ali sve je moguce. U svakom slucaju milion stvari moze da krene naopako.

Ma ako hoće nadju te bez muke.
Koleginicin muž je jedan od pet vodećih menadzera u telenoru i ja je pitam da li mogu da znaju tvoju lokaciju kada koristiš mobilni...kaže ona, naravno, samo ako hoce.
Mogu i da imaju i transkript svakog tvog razgovora, sve to zavisi od njih da li zele da te pronadju:wave:i od toga koga poznaješ u telenoru/mtsu/vipu😉

mogu da znaju njenu lokaciju i kad ne koristi mobilni al to je vetj drugo pitanje 😀

Ja sam jednom pitao jednog lika koji radi u panduraciji na malo višem položaju: da li bi vi mogli mene da nadjete recimo kupim na kiosku karticu novu, kupim na pijaci telefon koji nakada nisam pre video. Ubacim karticu tu novu i koristim karticu samo za pozivanje jednog broja, da bih ga zezao, cimao, ucenjivao, nije bitno, eto imam pik na njega i oću da ga urnišem. Da li bi ste mogli da me nadjete? Odgovor je glasio : vrlo lako i vrlo brzo, samo ako imamo potrebne papire-nalog za to ....

a da pita prodavca da lepo snimi kupovinu nekom kamerom ili cak mikrofonom gde on jasno kaze da prodaje nov telefon?

@MagicMaster pa tako funkcionise mobilna, ima one celije.. sve sto znaju o tebi je nivo signala iz nekoliko baznih stanica.
verovatno zavisi od duzine razgovora, da li se kreces..
mozda bi bilo malo teze da te nadju ako bi nabavio neku usmerenu antenu.
u stvari znaju i kasnjenje..tja

zato lepo odes na neki koncert, utakmicu.. i pici.. 🙂
(i recimo koristis onaj bluetooth adapter)

Poslednja izmena:
a da pita prodavca da lepo snimi kupovinu nekom kamerom ili cak mikrofonom gde on jasno kaze da prodaje nov telefon?

Kamera bi valjda bila ok, mada nisam siguran koliko bi ti prihvatili audio zapis kao validan....

Koliko sam nacuo moze i emai telefona da se dekodira... pa ako je to moguce, onda si siguran... pa nek ide celo jaje u pitu 😀

Poslednja izmena od urednika:
on kad otkupljuje mora da uzme podatke od kupca,tj iz licne karte.nemoj da mu trazis njegove podatke nego neka ti da/prepise one od koga je on kupio.

Ako hoćeš pravno da budeš zaštićen napravi kupoprodajni ugovor i overi ga u sudu. Ako je ukraden ti ćeš biti zaštićen, a svoju štetu koja ti je načinjena, potražićeš tužbom protiv prodavca telefona.

Po važećem zakonu policija će ti i ovako i onako oduzeti telefon.
postoji način da se promijeni IMEI broj, i to može svaki bolji serviser da ti uradi.

Nazad
Vrh Dno