Šta je novo?

WD6400AAKS

A što jednostavno ne kupiš neko bolje napajanje...i sam kažeš "400w nekih slabih"...Pazari nekog LCa ako već nećeš da bacaš puno para i makar znaš da nije do napajanja :)

Pa to i hocu prvo da proverim da ne bacam pare na napajanje, ako nije do napajanja. Videcu u servisu ovih dana kad odnesem komp. Nego pitam jel 400W dovoljno za 2 interna i jedan externi hard (oko 1 TB ukupno) plus dvd rezac, dual core procesor, ali zato integrisana graficka i 2 GB memorije. Mozda za sve to treba 550W napajanje.

Poslednja izmena:
nikako da kazes koje napajanje imas, ako je kinez nije dovoljno.. da imas neki brand name guralo bi ti i 320w

Imam i ja jedan problem sa ovim HDD, ispusta neki ludacki zvuk. Znaci cuje se zujanje glave, ali nije konstantno, vec kao da kaci jednim delom. To je toliko glasno da prosto ne mogu da verujem.

Da li neko ima slican problem?

Evo, imam i ja taj hdd (koristim ga u externoj usb "fijokici" :) ) i radi ok i sasvim tiho (da kucnem u drvo :D) - bas sam obratio paznju kad sam procitao ovaj post. Jesi li bas 100% siguran da je hdd u pitanju?

Poslednja izmena:
Dovoljno je chieftec napajanje od 350W za to što navodiš, ali kung-fu "400W" nije problem u smislu snage (koja je takođe upitna) već je problem njegov kvalitet.

Poslednja izmena:
Već je više puta pisano da tih "400w" kod kineza je realnih 200-220w. Isprobavali su ljudi i sa sijalicama koje su priključivali...

Evo, imam i ja taj hdd (koristim ga u externoj usb "fijokici" :) ) i radi ok i sasvim tiho (da kucnem u drvo :D) - bas sam obratio paznju kad sam procitao ovaj post. Jesi li bas 100% siguran da je hdd u pitanju?

radi u xcraftu i ne cuje se a napajanje je da ti ne pricam :zgran:

Evo slika napajanja. Reko, slika govori vise od reci, pa cete i sami da vidite je li kinez ili original ovog nepoznatog brenda :)

Prilozi

• napajanje.JPG
    napajanje.JPG
    85.5 KB · Pregleda: 177
Ukoliko neko postavlja pitanja da li da menjam ovo ili ono, a nema navedene komponente u moja masina ne treba mu ni odgovarati.

Treba da menjas napajanje, cak i da ti ne resi taj problem bar nece da ti napravi neki drugi.

100% je novi WD, imam jos 3HDD i nisam imao ovih problema.

Ne znam sta da radim, mnogo nervira.

Najgora varijanta je to, kad te nesto nervira odnosno ne radi kako treba a ne moze da se reklamira jer ipak radi. Moj je savrseno tih, jednostavno nisi imao srece zapao ti se los primerak. Cudno je to sto je jako brz, ako se dobro secam.
Probaj da ga reklamiras.

Ako uzmem chieftec napajanje od 400w, jel bi to trebalo da resi problem zujanja ili je bolje da uzmem od 550w, mada je skuplje za 18 evra.

Najgora varijanta je to, kad te nesto nervira odnosno ne radi kako treba a ne moze da se reklamira jer ipak radi. Moj je savrseno tih, jednostavno nisi imao srece zapao ti se los primerak. Cudno je to sto je jako brz, ako se dobro secam.
Probaj da ga reklamiras.

Brz je kao munja i sve normalno radi, cak i seek nije previse bucan, manje nego na WD 5000AAKS.

Danas cu sve da razmontiram pa da sastavim iz pocetka.

Cini mi se da ti piste zavojnice u napajanju. Jednostavno, HDD ima takvu "karakteristiku potrosnje" da na tvom napajanju izaziva neku rezonanciju u zavojnicama. Nesrecna kombinacija rekao bih. Nema to veze sa snagom napajanja i nedostatkom iste. Naravno ne mogu ovo sa sigornoscu da tvrdim. Probaj ga na drugom napajanju, verovatno se nece nista cuti.

@lazaNS

Da probam mozda drugi hard, mozda on nece da izaziva to zujanje. Da li mzoe da se desi da drugi hard nece da izaziva zujanje.

Poz.

Pa ako mozes da probas, sigurno da nece da skodi, i vrlo moguce da nece vise zujati posto kazes da se sa ostalim HDD-ovima ne cuje. Probaj cak i da ga prikacis na drugi molex, drugu granu... nista te ne kosta.
Poz.

Evo slika napajanja. Reko, slika govori vise od reci, pa cete i sami da vidite je li kinez ili original ovog nepoznatog brenda :)
Pogledaj moju mashinu iz potpisa i videcesh shta kod mene tera Zito 400w. Dnevno radi 15 sati, nekada ga ostavim danima da radi dok skidam filmove(bez gashenja).
Isto napajanje ima moj drug i hard disk WD2500AAJS a iz kucishta se chuje zujanje non-stop. Nema problema za sada a i zujanje mu ne smeta. Mogu da sumnjam i na grafiku poshto ima ventilator, ali nikako da otvorimo kucishte jer njemu ne smeta to zujanje.
Kod mene na poslu imamo kuchishta ZIto, nije bilo problema sa napajanjima. Verovatno je problem u hard disku.
Ako reshish problem javi.

Evo i mene! :D

73960317pj1.jpg

Poslednja izmena:
.. . .shta reci, osim: brz, hladan, tih hard disk...
. ...best buy, definitivno...

Evo uzeh i ja konačno ovaj sjajni hard, dva komada odmah :) i zaista sam oduševljen, primetno je brži od 5000AAKS, ni malo glasniji, hladan, ma, svaka preporuka :)

Imam ovaj hdd vec oko 3-4 meseca i pre neki dan sam poceo da primecujem da se na svakih 7-8 sekundi nesto cuje iz njega, cak iako nista ne radim na kompu. Nije jak zvuk, izgleda kao kada nesto ocitava, ali slabije jacine. Otprilike na svakih 7-8 sek, zasvetli hdd led lampica na kucistu, i tad se cuje jace, a izmedju toga, jos 2-3 puta se cuje slabije, kao da glava kaci o nesto.
Inace pre oko nedelju dana sam stavio napajanje LC Power 6600GP koje je veoma tiho i koristim i fan conditioner tako da me prilicno iritira ovo. Pre ovog napajanja sam imao Frontier 400w koje je bilo prilicno bucno, tako da mozda zbog njega nisam ni cuo, ako je bilo i ranije.
Napominjem da sam iskljucio Nod32 i Spy bot Tea timer, pomislivsi da nije nesto do njih, da pretrazuju hdd, ali je sve ostalo isto.
Sta mislite o ovome, tj da li je ovo normalno ili nije? Mozda se ja dzabe tripujem ali rekoh, bolje da pitam. Da li se ovo cuje i kod ostalih?
Inace, Everest pokazuje da je temp hdd-a 37 stepeni.

Chini mi se da malo pisti, nije strasno, ali definitivno taj zvuk nije postojao na prethodnom 320GB WD-u.

Evo ga i jedan sampionski :d:
Normalan test, potom onaj long... a tu je i R/W (average write) deo, cisto da se vidi kako i to odradjuje.
(koji se inace ne radi, jer sravnjuje sa zemljom particije i podatke na njima :d... da se neko ne zabuni, pa me posle proklinje kao Vjerica Radeta :D:D)

Ovaj komaT me je odusevio, po ovom testu extremno brz (kolje mi se sa VelociRaptor-om u average read-u :d), izuzetno tih (AAM setovanje fabricko, iskljuceno... probah i to posle, stavio ga na "Loud" (254) - identicne perfomanse, identican nivo "buke"... znaci, vec fabricki dolazi na max), nis' posebno sto se tice grejanja... ostace mi u masini :p

P.S. Taj je uzet juce, danas uzeh jos jedan... sve je isto, i oznaka (00A7B2)... access time je (takodje) 12.1ms, burst (takodje) ~233MB/s... ali average read je 95.1MB/s. E da, i average write je 83.8MB/s.

P.P.S. Sve je testirano - naravno - u identicnim uslovima, samo su hardovi menjani... IDE mod, nije AHCI... i to je, konkretno, testirano na Gigabyte P965 ploci, sa ICH8 kontrolerom. Videcemo kako ce se ponasati kod mene na Maximus-u sa ICH9R... mozda se ucari jos koji megabajt :D

Prilozi

• WD6400AAKS short.png
    WD6400AAKS short.png
    27.9 KB · Pregleda: 162
  • WD6400AAKS long.png
    WD6400AAKS long.png
    28.6 KB · Pregleda: 129
  • WD6400AAKS r+w.png
    WD6400AAKS r+w.png
    33 KB · Pregleda: 140
Poslednja izmena:
Ah, pa na Native IDE mi je, nisam AHCI stavio... :D :d