Šta je novo?

Vise pitanja

ma94re

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2008
Poena
319
Koji makro objektiv preporucujete do 150 evrova?
Kako se gleda do koliko objektiv moze da makrira?
Canon eos 1000d vs 400d vs drugi?
:wave:

Koji makro objektiv preporucujete do 150 evrova?

Morash da kazesh za koji sistem...

Kako se gleda do koliko objektiv moze da makrira?

Macro objektivi kod DSLRa ne rade kao macro na kompakt aparatima. Kod DSLRa se macro ne meri blizinom koliko moze da fokusira, vec velichinom kadra koji pokriva. Pravi macro objektivi su 1:1 a to znachi da ce 1cm kadra biti 1cm na senzoru. Postoje i "shatro" macro objektivi, uglavnom telezumovi iz Sigme koji imaju 1:2 macro, shto je duplo veci kadar u odnosu na velichinu senzora. Ako je senzor grubo 2.5x1.5cm, najveci kadar koji on moze da napravi je 5x3cm i to na maksimalnom zumu (recimo Sigma 70-300 APO je na 300mm) gde je najloshiji kvalitet slike. Postoji i reshenje u vidu extension tuba koje omogucavaju da bilo koji objektiv fokusira blize, pa tako jedan jeftini 50/1.8 objektiv moze za 100e lako da postane 1.5:1, shto je bolje uvecanje nego na specijalizovanom macro objektivu i to je najjeftiniji nachin da se dobije kvalitetan macro objektiv.

Canon eos 1000d vs 400d vs drugi?
:wave:

Shto se mene tiche, korishcen 30D > 1000D > 400D.

E hvala ti puno!
A samo da pitam:sa extension tube-om kakve bi bile makro fotke sa kit objektivom?

Aha za sistem:pa za ovaj canon 1000d,svatio ja(konacno) bolje kupiti entry level dslr nego neki prenabudzeni prosumer.A za ove extension tubev ne vidim da imaju na bm foto i axel foto.

U cemu je razlika između canon-a 1000d i nikona d40x?
(sem marke):D

E hvala ti puno!
A samo da pitam:sa extension tube-om kakve bi bile makro fotke sa kit objektivom?

Dovoljno dobre za pochetak, jer svejedno morash da zavrnesh blendu zbog plitkog DOFa, pa istovremeno "naoshtrish" i objektiv.

Aha za sistem:pa za ovaj canon 1000d,svatio ja(konacno) bolje kupiti entry level dslr nego neki prenabudzeni prosumer.A za ove extension tubev ne vidim da imaju na bm foto i axel foto.

Nema to da se kupi kod nas...

U cemu je razlika između canon-a 1000d i nikona d40x?
(sem marke):D

Za tebe koji nisi video ni jedan, ne postoji razlika :)

A znam...:D
Hteo sam da pitam koji je boji?
I sta je to DOF?

Za tebe koji nisi video ni jedan, ne postoji razlika :)
Prenapičeno, ali u suštini tačno.:D
Poslušaj Driver-a, čovek praktično živi od fotografije, tako da...
Inače, za 150 evrova nećeš baš mnogo da se usrećiš sa nekom macro staklom. Problem je u tome što su "prava" macro stakla možda i najkvalitetnija stakla koja se prave, s obzirom na to za šta se koriste, tako da nisu ni jeftina. Npr. ja koristim (slabo, uglavnom moja supruga) Canon 100 Macro i staklo je ubica, oštro do bola, ali nije ni jeftino, a i za dobru macro fotku nije ti dovoljan samo jako dobar objektiv, potrebno je tu još mnogo toga.
Varijanta sa obrnutim normalcem, ala varijanta Canon 50 1.8 "nakačen" naopako na neki zoom nije loša, barem za početak, a i samo staklo nije skupo, tako da nije velika gre'ota ako se kupi samo za eksperimentisanje.
S obzirom da si kako stvari stoje nov u DSLR vodama lično bih ti preporučio neki dobar polovnjak da se ispraksiraš i praktično vidiš šta te zanima, a onda polako skupljaš pare i kupiš neko staklo - ali znaj, DSLR je rupa bez dna, uvek će ti "trebati" još nešto novo i tako unedogled.
Neko je rekao: "Tela se menjaju, stakla ostaju" - ovo je definitivno tačno, tako da bih ti preporučio da uvek dobro odmeriš koji objektiv kupuješ, dobri objektivi jesu skupi, ali i vrede, nećeš ih menjati dugo vremena.
Daklem, moj ti je predlog da za početak uzmeš neko polovno telo, npr. 30D, 350D, 400D (ili nov 1000D), solidan zoom - Canon 18-55 IS (tzv. "stabilan kit") i Canon 50 1.8, pa da kroz rad vidiš šta ćeš dalje.
Pozz

Poslednja izmena:
A znam...:D
Hteo sam da pitam koji je boji?
I sta je to DOF?
Pa... dvocifreni EOS>trocifreni EOS>četvorocifreni EOS
Između Canon-a 1000D i Nikon-a D40x po meni nema dileme - hiljadarka je u prednosti, definitivno.
DOF - depth of field
Definition: "The area in front of and behind a focused subject in which the photographed image appears sharp".

Poslednja izmena:
Pa da...
Kupujem izgleda 1000d na zimu!
Pa kako ono tvoje > pa valjda je 1000d bolji od 300 i 400d
(ili gresim)?:D

Pa da...
Kupujem izgleda 1000d na zimu!
Pa kako ono tvoje > pa valjda je 1000d bolji od 300 i 400d
(ili gresim)?:D
Grešiš, ovaj grešiš, sinak.:D
Četvorocifreni EOS je od skoro uveden, praktično kao entry-level DSLR, ono što je do juče bio trocifreni EOS. E, sad, ako misliš da je 1000 bolji od 300D, tu bih se složio, ipak u ovome kuca mnogo noviji procesor, ali mislim je 400D ipak bolji aparat, iako ne mnogo, što se mene tiče.
S obzirom da ulaziš u DSLR svet moj ti je predlog da uzmeš hijadarku, nije skup, nov procesor, kompaktan, sve u svemu sasvim dovoljno za tebe. Gledaj da kit bude onaj nov 18-55 IS, mnooooogo je bolji od starog, ustvari, ne mogu ni da se porede.
Anyway, ti vidi, proceni, pa odluči.
Može i još neko da te posavetuje.
Pozz

Poslednja izmena:
E sad vidim da je 400d 450eura sa RB kitom?
A koja je razlika između običnog i RB kita?(obični je 500evra)?
Za tu razliku (između 400d i 1000d bi mogao da kupim neki objektiv).

E sad vidim da je 400d 450eura sa RB kitom?
A koja je razlika između običnog i RB kita?(obični je 500evra)?
Za tu razliku (između 400d i 1000d bi mogao da kupim neki objektiv).
Gledao si cene na sajtu BM foto, jel?
Nema razlike, imaš kit varijantu (telo + 18-55, običan, tzv. "kit shit") i ne-kit varijantu, daklem, samo telo. To što na sajtu ove "firme" pišu (da ne kažem l***taju) svašta je jedno, u stvarnosti je sasvim druga priča.
Moja preporuka: Telo + 18-55 IS, tzv. novi "stabilni kit" objektiv, razlika je kao nebo i zemlja; ustvari, glupo ih je uopšte i porediti. Razlika u ceni jeste solidna, ali vredi svaki cent, a i više.
Ili, još bolje: EOS 450D kit - uz mnogo bolje telo ide standardno novi, bolji kit objektiv.
Za objektiv sačekaj, najpre da vidiš šta ti je potrebno. Ako razmišljaš da kačiš iole kvalitetnija stakla hiljadarka nije baš pametan izbor, lično bih pre išao na neki polovan dvocifreni ili nov trocifreni, ali ne bih na 1000D, ne znam, ne uliva mi poverenje.
Osim toga, čisto da znaš, stakla vrlo često budu skuplja od inicijalne investicije, računaj i sa time.
Anyway, presaberi se i odluči. Šta god da kupiš mislim da će ti pasovati, s obzirom da tek ulaziš u DSLR svet.
Pozz

Poslednja izmena:
Aha.
Dobro,nisam bas neki "zahtevan" korisnik.kod ovog 450d mi se ne sviđa prevelik ekran(verovatno sam budala:D)a kod 1000d spot način merenja(ni ne znam baš tačno šta je to).Tako da uzimam 1000d i "stabilan kit" i ako ostane love jos neki objektiv ili tripod i da me bog vidi...:D

Aha.
Dobro,nisam bas neki "zahtevan" korisnik.kod ovog 450d mi se ne sviđa prevelik ekran(verovatno sam budala:D)a kod 1000d spot način merenja(ni ne znam baš tačno šta je to).Tako da uzimam 1000d i "stabilan kit" i ako ostane love jos neki objektiv ili tripod i da me bog vidi...:D
Mislim da ti je ovo ok izbor, za početak i da vidiš šta te interesuje, a kasnije ćeš već videti šta i kako.

E da pitam:sta je spot nacin merenja i cujem da neki govore da je 400d telo kvalitetnije 1000d?da li je to istine i ako jeste koliko je kvalitetnije?

mare, pre nego shto neshto pitash potrazi prvo po googleu, ili na wikipediji. Ne mozemo mi sad svaki fotografski termin koji postoji da ti objashnjavamo. Ono shto ne razumesh ili ne mozesh da nadjesh nije problem...

Da bi razumeo shta je spot merenje, morash da znash kako merenje svetla na aparatu funkcionishe. U principu, u tom modu aparat meri svetlo sa samo par procenata kadra, i korisno je u situacijama prevelikog dinamichkog raspona (sad pitaj shta je to :)) kada je potrebna tachna ekspozicija (i to :)), recimo lica..

Da ne bi ovako ishli u nedogled, prochitash shkolu fotografije za pochetnike ovde pa onda krenesh da postavljash pitanja..

Dobro!
Samo mi reci preko kog programa da otvorim?
Skoro mi se digao sistem pa imam jako malo programa.

Nego ja sam vec citao Djulijana,a jel mozes da mi odgovoris na drugo pitanje?
tj.koje je telo kvalitetnije 400d ili 1000d?

Slabo si ga neshto prochitao..

400D je bolje telo za nekoga ko ne zna gde da gleda pa vidi/oseti gumirane delove, ali 1000D ima bolju ergonomiju, eksterni ISO taster i ostale 'novine' sa 450D, a ima i bolji senzor, live view i josh neke nove opcije, i moze se kupiti nov za neshto vece pare od polovnog 400D, sa 18-55 IS oko 550e i to je ubedljivo najbolja pochetnichka DSLR kupovina trenutno, odnosno najbolji value for money.

E da pitam:sta je spot nacin merenja
Ne samo spot merenje, nego i pojmovi spot svetlo i spot reflektor su nešto što predstavlja abecedu ne samo u fotografiji, nego i u filmskoj i TV produkciji (pa i pozorišnoj, ako hoćeš). Nemoj mi zameriti, ali ti se, s jedne strane, predstavljaš bezmalo kao profesionalac (stocker, traži dSLR itd), a s druge strane ne znaš pojmove koje bi morao znati da si ikada pročitao neku knjigu o fotografiji, filmu ili TV produkciji. Neozbiljno.

A sto se ja predstavljam kao profesionalac?
To sto prodajem slike na stocku?-hocu da zaradim za dzeparac.
Sto kupujem dSLR-sa kompaktom nije dobro prodavati stock slike pa sam hteo prosumer,i na kraju shvatio da hocu neki entry level dSLR.
I sad ne vidim zasto se ja predstavljam kao profesionalac,to u ni u jednom trenutku nisam rekao,sta vise,fotografijom sam krenuo da se bavim na prolece,tako da nisam mogao da predstavim sebe kao profesionalca.:D

A sto se ja predstavljam kao profesionalac?
To sto prodajem slike na stocku?-hocu da zaradim za dzeparac.
Sto kupujem dSLR-sa kompaktom nije dobro prodavati stock slike pa sam hteo prosumer,i na kraju shvatio da hocu neki entry level dSLR.
I sad ne vidim zasto se ja predstavljam kao profesionalac,to u ni u jednom trenutku nisam rekao,sta vise,fotografijom sam krenuo da se bavim na prolece,tako da nisam mogao da predstavim sebe kao profesionalca.:D
E, sad već postaješ neozbiljan.
Uradi kao što su ti ljudi već rekli, pročitaj malo i onda pitaj. Osnove fotografije neće niko da ti objašnjava, ipak je to nešto što mora samostalno da se nauči, a onda ako ti nešto nije jasno pitaš.
Pozz i NHF.;)

Ok,od sad slusam proffesionalce!
Wizz,izvini.
Ajde mi recite neki drugi kurs sem djulijana,sa njim imam problema sa skidanjem.
Pozz!
ps.sta je NHF?

Ok,od sad slusam proffesionalce!
Wizz,izvini.
Ajde mi recite neki drugi kurs sem djulijana,sa njim imam problema sa skidanjem.
Pozz!
ps.sta je NHF?

Ma nismo mi pro, daleko od toga. Ali brate, postavljaš elementarna pitanja, pitanja na koja ipak moraš sam naći odgovore (a oni su ti na pljucometar, samo malo prelistaj materijal sa jarca).
Evo i linka za skidanje (radi, proverio sam pre nego što sam ga stavio):
http://jarac.net/skola_fotografije/Djulijano_Belic-Skola_fotografije_v4.zip
I na kraju, NHF je No Heart Feeling, iliti - nema ljutiš.
Pozz

Ajde mi samo reci preko kog programa otvaras.

Ne,ne
Ja se razumem u kompjutere,cak verovatno bolje nego ti.
Nego su mi juce dizali sistem pa ne znam tacno koje sve programe imam,nisam gledao.

...I ja ga odzippujem i preko kog programa da ga otvorim?

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno