Šta je novo?

Navelo me na razmisljanje

Kolika vam je plata

• 0-500e

Glasovi: 158 57.9%
  • 500e-1000e

Glasovi: 70 25.6%
  • 1000e do 2000e

Glasovi: 28 10.3%
  • 2000e do 3000e

Glasovi: 3 1.1%
  • 3000e i vise

Glasovi: 14 5.1%

• Ukupno glasača
    273
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice garderobe mogu da se kupe odlicne stvari u kontra sezoni na velikim i lepim snizenjima.

E sad nas najveci problem kao narodu jeste sto svi se zalecu u kredite u roku od 5 minuta jos pogotovu sad ovi brzi krediti i svi bi hteli da voze skup auto,da imaju extra opremljen stan sve najbolje,najgori su mi oni e komsija ima pasat ja cu da uzmem bmw 5.A jos gore je sto tek prava kriza sledi po stanju u evropi kriza je polako pocela da drma i sve je veci broj ne zaposlenih i onih koji rade za mizerne plate tako da... A tek ove kreditne kartice itd znam velik broj ljudi koji npr imaju tri racuna u tri banke i u sve tri zaduzene pa svaki mesec kad dodje dan pred kamatu oni dizu iz jedne pa u drugu i tako u krug a suma ostaje ...

Poslednja izmena:
i kog ste djoku sakrili glasanje?ocju da vidim ko kolike plate ima :)

PS:

Ne bi da kvarim temu, ali diskusije o stvarma materijalne prirode nisu bash za jedan IT forum.
Pa dobro valjda mozhe na jednoj temi ljudi da se "opuste" ne mora bash sve da bude vezano za IT ili mora ? Video sam par puta ljudi sugerishu kroz objashnjenje wikipedia-e kao shta je IT. Meni je to potpuno bez veze..Ako postavljamo slike i ako se ljudi dogovaraju [uspeshno ili ne] shto za majice shto za sport, ovo je ipak slazhem se malo "heavy" tema ali pre cje ovde isplivati korisnih podataka nego da chitam ona napushavanja u sobama za konzole...

btw danas sam se vratio iz Kragujevca a otishao sam da bih u dzegeru kupio sebi najobichnije farmerke jer ih u Beogradu nigde nema i sta mislite koliko sam ih platio ? 1600 din. Povratna karta do Kg je 650 din. Nasao sam se drugarom [koji je isto ovde sa bencha] i popio pivo kafu kokakole sve sam to platio 350 din.

Najbolje da nije jeftinije u unutrashnjosti..Josh mi se svi "smeju" kao ne mogu da verujem da si ovde doshao po farmerke. Sto da ne kada su ovde sve preko 3-4-5-6 soma i to izbeljene i "moderne"...sorry za off

Cekaj, ako zivis u BG-u i radis u BG-u nema potrebe ici kolima na posao, cemu to izivljavanje? Glupiranje totalno, em ces brze doci autobusom, em nemerljivo jeftinije, sa kolima po danu u BG-u se samo iznerviras i istrosis duplo vise benzina nego sto bi na otvorenom putu. Ja idem kolima samo kad radim nocnu smenu, nema UOPSTE potrebe po danu ici kolima u bilo koji deo grada... Tu ces ustedeti dosta novca, stvarno nema potrebe za kolima..
Ako bas moras, zasto nova kola, krediti od 250 evra? Sta uzimas, novi BMW5? :) Uzmes nesto polovno, vozis ga nekad bas kad moras, cisto da imas automobil kad zatreba, ici 22 dana mesecno do posla je totalna nepotrebnost... Eto to je neko moje misljenje.. poz

Cekaj, ako zivis u BG-u i radis u BG-u nema potrebe ici kolima na posao, cemu to izivljavanje? Glupiranje totalno, em ces brze doci autobusom, em nemerljivo jeftinije, sa kolima po danu u BG-u se samo iznerviras i istrosis duplo vise benzina nego sto bi na otvorenom putu. Ja idem kolima samo kad radim nocnu smenu, nema UOPSTE potrebe po danu ici kolima u bilo koji deo grada... Tu ces ustedeti dosta novca, stvarno nema potrebe za kolima..
Ako bas moras, zasto nova kola, krediti od 250 evra? Sta uzimas, novi BMW5? :) Uzmes nesto polovno, vozis ga nekad bas kad moras, cisto da imas automobil kad zatreba, ici 22 dana mesecno do posla je totalna nepotrebnost... Eto to je neko moje misljenje.. poz
U ala lupetaš, pa to je strašno. Živim u Mirijevu a posao mi je na Novom Beogradu - Airport City. Autom stižem za pola sata max, a ako krenem do 7:10 i narušim par pravila stižem za 20min. GSP-om 27E-95, ili bilo koja druga GSP kombinacija traje bar 50min. Dalje, GSP-om mi za povratak treba 1,5 sat, autom stignem za 35-45min, zavisi od gužve. Da ne pričamo o tome što ne želim intimne dodire u busu, smrad, štroku i ostale gratis stvari. Ako idem city busom (oni manijaci sa mercedes kombijima) treba mi malo više vremena nego autom - u odlasku, a u povratku se opet oduži i sa city busom. Naravno, gorivo za auto me košta nešto manje nego da se vozim kombijem (opet ne znam da li ću sesti u njemu). I još nešto, retko kada odem kući pravo sa posla. Meni je kilometraža 1500km mesečno, kuća - posao, levo desno, malo van grada. Uglavnom gradska vožnja.
E što volim one što maštaju da dođu u BG:d iz svoje provincije. Ja zapalio iz Sankt-Peterburga (BG je selendra najgora za njega), ma preselio bi se negde u Vršac na primer. Dok ne moram NEĆU da se vozim busom, vučem traume iz srednje škole (ja sam 1976g), ako je neko išao u srednju u to vreme zna o čemu pričam.

Poenta je da se vodi diskusija na temu troškova za vođenje/imanje normalnog života. Podvlačim i naglašavam - normalnog.

Mislim da je Sarina procjena sasvima realna. Dakle, niti da se skupiš, ali niti da se opustiš po pitanju troškova. Naravno da je moguće proći sa manje love, kao i da je moguće potrošiti mnogo više.

Ono što svi zaboravljaju je da treba kupiti odjeću i obuću za cijelu porodicu (4-5 članova), a da je izvor prihoda samo od dvoje koji rade. Tada je cifra od 600 eura godišnje veoma realna, ako ne i mala...

Ista priča je i za ljetovanje.

A za sve one koji se pitaju čemu auto - reći ću samo ovo: niko od nas koji radimo kao sistem administratori, serviseri ili šta već u našoj struci, a nema preko 1500 eura plaće, nije imun da proda još koju mašinu sa strane. Mnogo mi je lakše sjesti u auto i otići po 1-2-5 mašina, kućišta, monitora i to prevesti tamo gdje trebam nego lupati glavu kako, čekati taksi, moliti kurtu i murtu da me prevezu i tako dalje... Auto se isplati imati sa toga stanovišta... Samo kad se sjetim koliko sam puta lupao glavom u zid kako prebaciti nešto od tačke A do tačke B...

A vi bi i na kafu? I u lepom stanu da zivete? Da li ste hteli kapitalizam? Jeste? E pa evo vam ga, pa plivajte... Mislim kapitalizam.

Da ja sam za kapitalizam, a ovo je tranzicioni period i ovo nema veze sa kapitalizmom. ;)

@staljin
Ja i jesam tamo naveo kao stavku koju samo jednom placam. a ne x2.

@misticx
Kao shto je neko rekao. Ne kulturno je nekog pitati za koliko radi i samim tim naravno da je zabranjeno da se vidi ko kojoj grupi pripada. Ovo je cisto da se vidi odnos ljudi koji zaradjuju dovoljno da prezive, ili zaradjuju da zive prosecno ili mozda iznad proseka.

@Boris Lozac

Stanujem na mirijevu a radim na dusanovcu (TC BTC) ako ocu da idem GSP-om treba mi 2 prevoza i otprilike 50 min. Dvadesetica koja ide na pola sata pa onda 18 ona srecom ide malo cesce. Kolima mi treba 20min max a shto kaze RUS ako malo prekrsim pravilo o brzini kretanja stizem za 12 do 15 min. KAd se vracam stvar je josh gora jer mi treba po 1h ili 1.15h posto kad idem planiram kad krece 20ica a kad se vracam mogu da je cekam 2 minuta a desava se da mi ode pa da je cekam 25min. To da GSP stize brze to je cisto lupetanje. Kolima idem zato shto moram a ne zato shto hocu. Jer mi i onako posle posla i trenutno vojske ostaje jako malo vremena koje cu radije provesti za zenom ili prijateljima nego u gradskom prevozu.

I dajte ljudi nemojte const u off. Ovaj prica o kapitalizmu, opet neko pominje zavrtanje slavina, batalite to. Zanimam me kako vi vidite sadasnjost i buducnost i to u smislu normalnog zivota ne prezivljavanja.

Kao shto sam rekao na pocetku na ovo me je navela tema o plati sistem admina. Prepucavanje i kritike zato shto sam rekao da je 800e minimum koji mislim da treba da bude. A to sve iz neke moje perspektive jer radim taj posao znam sve prednosti i mane posla ili bar vecinu. A opet kapiram da neko treba da radi i zaradi i normalno zivi. Koliko je nash rad podcenjen, i koliko se stvarno borimo da se nash rad drugacije vrednuje. Ili se sve svodi na "ma o cemu ti pricas ovo je SRBIJA pomiri se sa tim".:mad:

btw shta je to normalan zivot???:trust:

s' postovanjem JA:smoke:

I da podvucemo crtu.

-----------------------------------
Stan 350e
Auto 100e
Gorivo 150e
komunalije 100e
Klopa 200e
Odeca 100e (2 x 50e)
Odmor 100e (2 x 50e)
Redovni troskovi 300e (2 x 150e)
----------------------
total 1400e

+trosak za mobilne, kablovsku, internet, cigare....a to nisi naveo a i to u zbiru moz' da izadje na 100€, verovali ili ne.
+
Ovima u fazonu "oblaci se kod kineza i vozi nesto za 500€"
bi porucio nesto a to je sledece
$%*$%$&%$&^%$%%(*&#$%#@$#@(*^&
Nadam se da smo se razumeli.
Oblacite se slobodno kod tih vasih kineshcica, ja necu.
....
LJudi 2008-a je, jel kapirate? Dokle cete da zivite u fazonu "kriza je ...." itd....
Kriza pocinje iz glave a zavrsava sa dzepom.
Eto toliko od mene i ziveli snobovi, mada ja to nisam.

Živim od 550e mesečno, plaćam gajbu, račune, hranu i sve što treba i jedva sastavljam kraj s krajem.Često mi se dešava da se zajmim na kraju meseca za kiriju i slično. Mogu da priuštim sebi komad odeće, obuće ili neku komponentu za mašinu, da sednem ponekad na piće i sl.
Mislim da bolje prolaze ljudi koji žive zajedno (parovi) koji raspolažu sa dve ovakve plate. Tu već postoji mogućnost i za trećeg člana i za neki skroman život.

Poslednja izmena:
Mislim da bolje prolaze ljudi koji žive zajedno (parovi) koji raspolažu sa dve ovakve plate. Tu već postoji mogućnost i trećeg člana i za neki skroman život.

Ja zivim sa zenom, znaci 2 plate i definitivno su mogucnosti mnogo vece. Kao kad kupujes hard, za svakih 20 evra dupli kapacitet :)

Poslednja izmena:
Pu PU e ovako ljudi....Ja sam zavrsio visoku strukovnu skolu,informatika...ponuda za posao nema otiso da sluzim vojsku...zavrsio u komunalnom preduzecu gde gledam svaki danljude kako crnce po ovoj kishi 8 sati na dan a i vise i dobiju 12000din a to je 150e...Zena dobije nekih 6-7k din meseci kolace torte peciva za debele majmune koji opet sede u tom istom komunalnom dobijaju platu od 50 hiljada dinara i vise a za to vreme dok oni sada ja doticni im obavljam sve poslove od administracije,odrzavanja opreme, racunovodstva i 2 sata na dan menjam sekretaricu dok se debela ne najede i odluci da dodje na posao opet...

Pricamo mi i pitaju me de cesh posle vojske da radish...Ja reko vodjen sam zaradom i zeleo bih u Novi Sad i da radim nesto u struci...a oni ce meni na to...Pa ovako mi ti mozemo ponuditi kad zavrsis vojsku da radish kod nas za platu od cak 14500din koliko bi oni bili spremni da izdvoje za jednog informaticara jer im takav kadar fali

DA napomenem da imam najvise skole u doticnom preduzecu da sam njihov jako tezak posao i svakodnevne duznosti naucio za 2 nedelje i od tada obavljam sve poslove itd...

I eto cemu da se nada mlad covek od 23-4 godine u ovoj drzavi...moj plan je bio da odem u NS da se zaposlim i uzmem stan na krediti jer drugacije nemogu

1.platu jacu od 500e necu imati...za stan od 40-50kvadrata treba uz kerefeke oko kredita itd(buraz mi radi u banci) trebamesecno 370e na 25godina s tim da plata treba da je 700e da bi vam ovaj kredit odobrili

2.videci da nema sanse za ovu mogucnost odlucujem se da uzmem plac u Rumencni za koji mi treba 5k evra i da tamo pocnem da zidam kucu...

na posao cu ici gradskim,ne pusim ne pijem ne letujem i ne zimim,oblacim se kod turaka, ne trosim vise od 300dinmesecno na mobilni(ok promenice se kad se zaposlim) ne gostim se,za hranu sam skroman ne jedem puno,dovoljno mi je u sobi da imam jedan kauc,komp, frizider i wc za pocetak...

4 godine sam studirao i putovao svaki dan 50km do fakulteta, za te cetiri godine nisam pojeo ni jedan hamburger i kolu osim u slucajevima kad sam castio druga ili oni mene(polozen ispit)

Ja ne vidim buducnot neku pozitivnu a vi.....

kod mene je ovakva situacija

-----------------------------------
Stan-imamo kucu pa to nije stavka mesecno
Auto-golf 2 vozi keva i to jako retko tako da to nije neki trosak,cale ima sluzbeni pa ...
Gorivo-50
komunalije 100e+mobilni,internet itd 100e+sad krece zimski period pa ce biti jos 100 mesecno za grejanje
Klopa 250e
Odeca-kupujemo po potrebi tako da ... kod kineza ne kupujem,volim da mi nesto traje a ne da se odmah pocepa itd
Cigare,dnevni troskovi ispadne oko nekih 150-200e mesecno
Skola-svaki mesec se nakupi nekih 50 eura za neka cuda

To sve ispadne nekih 800 eura.Do pre par godina cale je radio u svojoj firmi sve je bilo odlicno,moglo je i da se ustedi al *** pocele velike firme da jedu male i tako morao je da pocne da saradjuje sa Slovencima tako da je vise gore nego ovde al *** sta ce se.Ja ne zicam za komponente itd od njih nego lepo odradim neki sajt kad naleti i tako :)
----------------------

@ jonesba sto se tice buducnosti ja koji sam lepo mladji i isto je ne vidim ni ovde ni u toj famoznoj evropi.Ja imam reseno stambeno pitanje i ovde u Sapcu i Bg-u stan na NBG al opet imaju drugi troskovi tako da opet...

Keva ne moze nadje posao vec godinama iako ima fakultet iako bi radila mesecno za 300 eura al nema ***.Cale mesecno ima primanje nekih 1200 eura sa placenim svim troskovima i stanom u sloveniji al opet mora i on da jede :) tako da plata ode cela dok kazes piksla i opet to nije neki preterano luksuzan zivot.

Poslednja izmena:
Pih tipicno srpsko razmisljanje ocu sve ocu odma':d iako ne mogu(navescu i zasto)

Zar ti smatraš da je to nenormalno razmišljanje...čovek je naveo samo jedan normalan život, da li je nenormalno da mlad čovek sa svojom devojkom/verenicom/ženom živi u svom stanu...NIJE...A velika većina nas živi sa roditeljima, nije da meni oni smetaju, ali jednostavno ima trenutaka kada želim da budem sam sa svojom devojkom...hoću da se šetam go po kući, pijem pivo i gledam tekmu...:D

Zašto je nenormalno ići barem jednom godišnje na odmor...pa celu godinu rintaš k'o konj, trpiš svačija ******, pa mozak bi ti eksplodirao da nije tog usranog godišnjeg...

Svi vičete visoka rata za stan, čovek je napisao da je to rata koju otplaćuješ na kredit...u Beogradu su skupi stanovi...meni bi za stan iste kvadrature u pančevu trebalo oko 35000€, ja planiram da uzmem 40k pa da odmah kupim i neki auto, polovnjak(sa plinom, ili možda metanom, pošto u Pančevu ima taksi udruženje, kojima su sva vozila na metan, košta isto koliko i plin, ali troši duplo manje nego plina)

Ali za hranu je čovek baš preterao:mad:to je jako malo:p

A jel neko od vas gladan i spava na ulici? :)

***a, neko je imao srece pa su mu roditelji ceo zivot radili da detetu obezbede, neko nije imao srece...Neko je dovoljno glup da se opusti i ne nastavi da gura roditeljskim stopama i stvara dalje, neko pametan da nastavi...Ne vredi kukati, skupo jeste, plate jesu male (kako gde), ali ako si gladan, radish 2 posla, ***a, mora se...Ne volim ni ja shto sam juche buljio 18 sati u gigavate megavate na kompu...

Tu se javlja i faktor obrazovanja...Npr, kad sam upisivao fax, ishao sam logikom da mi to ne predstavlja problem da radim i da tu ima kinte! Kad sam posle odredjivao koji cu smer, opet sam se raspitivao "gde je kinta", a nisam se u`vatio za ono shto mi je interesantno. Nije bitno upisati dobar i jak fakultet...bitno je upisati fakultet sa kojim mozes da zgrces prilichnu kintu i da nije puna bara krokodila. Da moji nisu mogli da mi obezbede studiranje u Bg (poshto nisam iz Bg), zavrsio bih za automehanichara/autolakirera, nauchio da budem dobar majstor...I djavola bih kukao na kintu. "ali ju ju ju, ja sam pametan i fensi, kako meni ruke da budu masne"...

Ako izuzmemo pojam "sklop nesrecnih okolnosti", normalan, realan, vredan, solidno obrazovan chovek ce vrlo vrlo tesko zavrsiti gladan i bez krova nad glavom....Najsmeshnije mi je kad gledam one koji kukaju da nemaju para leba da jedu, a na stolu mob od 150e...Greske se prave u mladosti, reputacija se pravi u mladosti, pare se zgrcu u mladosti...

Daklem....ako ste krokodil u bari punoj krokodila...Ne mozete ochekivati da budete debelo placeni ako niste najjachi krokodil..A za to treba truda...A i sama chinjenica da je neko samo krokodil u punoj bari govori da je napravio gresku sto nije nasao drugu baru...Jes da ta bara u pochetku ne mirishe tako lepo i zabachena je, ali kasnije...

Mozda ovo sto pricham vama deluje kao "sve je to lepo", ali gledam celu moju familiju i furam proveren recept...

Poslednja izmena:
Zar ti smatraš da je to nenormalno razmišljanje...čovek je naveo samo jedan normalan život, da li je nenormalno da mlad čovek sa svojom devojkom/verenicom/ženom živi u svom stanu...NIJE...A velika većina nas živi sa roditeljima, nije da meni oni smetaju, ali jednostavno ima trenutaka kada želim da budem sam sa svojom devojkom...hoću da se šetam go po kući, pijem pivo i gledam tekmu...:D
Vala baš. Je&eš zemlju gde moraš da objašnjavaš zašto bi hteo da sa 20 i nešto godina živiš sam a ne sa roditeljima...
Ma koliko tolerantan bio, kad su roditelji matori i/ili u klimaksu, ponekad ti dođe da ih prebaciš preko terase...

sasvim je moguce ziveti sa 500 eura,cak MOZDA i sa manje...
Svi znamo da su u teoriji moguće neke stvari koje nisu u praksi.
Srbija je fenomen. Jedino u Srbiji u praksi možeš da preživiš sa 500e i ako nema šane u teoriji.

Zašto niko ne pominje koliko košta "održavanje" dece. Koliko koštaju: pelene, benkice, kolica, lekari, bebi hrana, garderoba, igračke, škola, izleti, ekskurzije, balet, hor, fudbal, školski pribor, profesor engleskog, matematike, užina, prevoz, fakultet...
Ko dobije četvorke...uh

Moje mišljenje je da je početna brojka u ovoj temi veoma optimistična za život sa dvoje i više dece.

Znam ja da može da se preživi sa manje para, ali ovde pričamo o životu, a ne o preživljavanju. Može da se preživi i bez dinara...ali koliko?

Skoro sam išao u Leskovac na roštiljijadu, pa na vlasinsko jezero. Nas petoro, smeštaj nismo plaćali, potrošili samo ~300 e za tri dana. Prevoz sopstvenim kolima koja su prosečno trošila <10L plina. Nikakve bahanalije nisu u pitanju, čak se može reći da je trošak bio skroman.

PS. Nadam se da neće biti zaključana ili obrisana tema.

Sta imate protivu mirijevaca :p

nisam se u`vatio za ono shto mi je interesantno. bitno je upisati fakultet sa kojim mozes da zgrces prilichnu kintu i da nije puna bara krokodila.

Pa koja je to logika ? :) Ok, sa podvucenim se slazem da bi bilo dobro da se takva situacija realizuje, ali kolika je verovatnoca da se doticna konjukcija ostvari u danasnjim uslovima ? :) (doduse, kod tebe se ostvarila :p ali to je zbog specificnosti oblasti ;))

Ali sa boldovanim se definitivno ne slazem. Kako bi neko mogao da upise nesto sto mu ne lezi, sto ga ne privlaci da istrazuje o tome i sl. ? Ili da ne radi nesto za sta ima talenta a pritom na tom polju ima prilicno konkurencije ? Da odustane od toga ? Bas bih voleo da vidim koliki procenat ljudi sa elektro/racunarskih smerova bi upisao pravo/ekonomiju i obrnuto. :D

Najpopularniji faksevi kod nas su u IT struci, ekonomiji i pravu. I sta sad, oni treba da da se prebace na neke druge koji su razlicite orijentacije jer je ovde ogromna konkurencija ? ...

Poslednja izmena:
Mislim da je velika zabluda da su na ovom forumu uglavnom ljudi koji se bave IT poslovima. Ja sam gradjevisnki inzenjer ali me zanima hardver (ranije mnogo vise ali sad nemam toliko vremena).
Sa svojom skolom imam platu od 450 evra (sto je smesno) ali sam sam tako izabrao. Mogao bih da radim i za 700-800 evra ali da se lomim po gradilistima po suncu, kisi, snegu, vetru i da se mlatim sa radnicima koji nemaju ni osnovnu skolu. Ovako radim kancelarijski posao, 80% vremena provodim za kompom u klimatizovanoj prostoriji i sa fakultetski obrazovanim ljudima. Vozim raspali Reno Clio star 11 godina kojim svaki dan idem na posao, imam telefon od 350 evra, ali zato idem sa 300 evra na more a ne za 700-800...
Sve u svemu mislim da izbori postoje samo je pitanje kako se ko snadje i sta zeli u zivotu a sta je spreman da zrtvuje. Imam 29 godina i nemam ni zenu ni decu jer sam svestan da ce mi to uskratiti mnoge druge stvari ali moracje i to da dodje na red u narednih 5-6 godina. Moglo je i ranije ali sve je stvar izbora.

***a, neko je imao srece pa su mu roditelji ceo zivot radili da detetu obezbede, neko nije imao srece...

Ovo je najdebilskija izjava koju sam pročitao na benchu...
Pa zar ti hoćeš da kažeš da čovek koji sada nema, da su krivi njegovi roditelji koji ga nisu dovoljno voleli i nisu se trudili da mu obezbede bolju budućnost, to je čista budalaština...
Pa svako se od roditelja trudio kako je znao i umeo da detetu obezbedi bolji život, moj ćale nije hteo da ide da krade naftu u vreme inflacije, a imao je ponuda...danas bi imao milione evra...da li ga ja smatram nesposobnim što mi nije stvorio milione, da li smatram da me ne voli zbog toga...NE NESMATRAM, ja se ponosim time što moj otac nije lopov...

i kog ste djoku sakrili glasanje?ocju da vidim ko kolike plate ima :)

Djubre jedno nevaspitano :D

Sad mi pade na pamet jedna scena koja odgovara temi :d

rane.jpg

Mislim da si me pogresno razumeo...Nemash pojma koliko takvih primera znam...Idemo na more, idemo na zimovanje, idemo ovamo, idemo onamo..Naravno, cela porodica....Medjutim, kad je doshlo vreme studiranja, ****ga sine, nema se para za strudiranje u Bg, ajd u NS! Nije to u ljubavi prema detetu, NEGO U KRATKOROCHNOM RAZMISLJANJU!!!!!! U jednom vremenskom periodu od godinu-dve, keva je imala 300 prekovremenih sati svaki mesec, cale je radio projekte do 4 ujutru, a u 8 isao na posao...Da bi bratu sestri i meni obezbedili krov nad glavom kako se ne bi akali po domovima, tj bilo nam sto lakse...7-8 godina kasnije, mi njima placamo putovanja da obilaze svet...E to je investicija...

Bishop, ja tvog caleta ne smatram nesposobnim...Cak sta vise, postujem njegovu odluku. On uveche kad legne, zaspi k`o beba, ne misli koga je zjbao, kome se zamerio, ko mu preti deci...Ne moze svako da se bavi prljavim poslovima, koza i savest moraju biti debeli k`o asfalt.

Poslednja izmena:
Pa koja je to logika ? :) Ok, sa podvucenim se slazem da bi bilo dobro da se takva situacija realizuje, ali kolika je verovatnoca da se doticna konjukcija ostvari u danasnjim uslovima ? :) (doduse, kod tebe se ostvarila :p ali to je zbog specificnosti oblasti ;))

Ali sa boldovanim se definitivno ne slazem. Kako bi neko mogao da upise nesto sto mu ne lezi, sto ga ne privlaci da istrazuje o tome i sl. ? Ili da ne radi nesto za sta ima talenta a pritom na tom polju ima prilicno konkurencije ? Da odustane od toga ? Bas bih voleo da vidim koliki procenat ljudi sa elektro/racunarskih smerova bi upisao pravo/ekonomiju i obrnuto. :D

Najpopularniji faksevi kod nas su u IT struci, ekonomiji i pravu. I sta sad, oni treba da da se prebace na neke druge koji su razlicite orijentacije jer je ovde ogromna konkurencija ? ...

Ne, nego su trebali da razmisle pre no shto to upishu...To ti je k`o kad se napalish, pa kazes "jbo ti to, ko ce sad traziti kondom po fijoci"...9 meseci kasnije...

Naravno da neko ko se gadi krvi i bolesti nece upisati medicinu...Ja bih najradije upisao psihologiju...Ali mi je i etf bio okej. A shta bih radio sa psihologijom i koje su sanse da dogurash do nekoliko K ojra? Naravno da neces raditi nesto za sta apsolutno nemas talenta. Ali nekad moras napraviti kompromis...Medjutim, ispostavilo se da imam zestokog talenta za ovo sto radim, da mi mozak razmislja na taj nachin itd itd itd...

Mislim da je velika zabluda da su na ovom forumu uglavnom ljudi koji se bave IT poslovima. Ja sam gradjevisnki inzenjer ali me zanima hardver (ranije mnogo vise ali sad nemam toliko vremena).
Sa svojom skolom imam platu od 450 evra (sto je smesno) ali sam sam tako izabrao. Mogao bih da radim i za 700-800 evra ali da se lomim po gradilistima po suncu, kisi, snegu, vetru i da se mlatim sa radnicima koji nemaju ni osnovnu skolu. Ovako radim kancelarijski posao, 80% vremena provodim za kompom u klimatizovanoj prostoriji i sa fakultetski obrazovanim ljudima. Vozim raspali Reno Clio star 11 godina kojim svaki dan idem na posao, imam telefon od 350 evra, ali zato idem sa 300 evra na more a ne za 700-800...
Sve u svemu mislim da izbori postoje samo je pitanje kako se ko snadje i sta zeli u zivotu a sta je spreman da zrtvuje. Imam 29 godina i nemam ni zenu ni decu jer sam svestan da ce mi to uskratiti mnoge druge stvari ali moracje i to da dodje na red u narednih 5-6 godina. Moglo je i ranije ali sve je stvar izbora.

Izvni na pitanju mozda me se ne tice ali koji je tvoj sistem vrednosti kad sa 29 godina ti nemas ni zenu ni decu. Porodicu planiras za nekih 5-6 god tj sa 35. Zena i deca ce ti uskratiti zadovoljstvo??? wtf.... molimte razjasni.

Ja imam 25 i imam zenu. U narednih 5-6 godina planiram da imam 3 dece ili bar 2 i trece na putu. I nikako mi nije tesko da se dok sam mlad akam i po suncu i po kisi i po snegu i po vetru ma gde oces. Kapiram bolje sad nego sa 40god. Zato i pitam koji ti je sistem vrednosti mozda ja gresim :zgran:

s' postovanjem JA:smoke:

kako se ne bi akali po domovima,

Pa ti onda ne znaš kako je extra studentski život:D

A da li smatraš da je tvom ćaletu i kevi bilo lepo što su morali toliko da rade da bi vama obezbedili to što kažeš?
Nije siguran sam, ako je to normalan život da ti sa ženom ne možeš da odeš na kaficu do grada zato što imaš decu, pa to onda nije normalan život, a cela ova tema je upravo o tome.
Znači postavlja se pitanje kolika ti je plata dovoljna za normalan život, čovek je došao do cifre od 1500€ dodaj na to samo 200€ koje ćeš ostavljati sa strane (što iznosi 850€ ti i 850€ žena) što ćeš se i sam složiti da je po prilično bedna plata za fakultetski obrazovane ljude, pa ćeš opet moći sve to da obezbediš deci uz rad od 8h.

Iako Pavle93, uporno proziva evropu, nigde u zapadnoj evropi nije tako bedna plata ljudima koji su završili fax, a sam život je jeftiniji. (moj prijatelj (osnovna škola) radi u nemačkoj u hemiskom čišćenju i ima platu 1700€, od čega živi sa ženom, plaća stan i sve dažbine, njenu celu platu ostavljaju sa strane)
A ta priča da ni u evropi ne cvetaju ruže je tačna, ne cvetaju, već da bi mogau NORMALNO da živiš moraš da...zamisli,strašno...radiš:zgran:

Pa ti onda ne znaš kako je extra studentski život:D

A da li smatraš da je tvom ćaletu i kevi bilo lepo što su morali toliko da rade da bi vama obezbedili to što kažeš?
Nije siguran sam, ako je to normalan život da ti sa ženom ne možeš da odeš na kaficu do grada zato što imaš decu, pa to onda nije normalan život, a cela ova tema je upravo o tome.
Znači postavlja se pitanje kolika ti je plata dovoljna za normalan život, čovek je došao do cifre od 1500€ dodaj na to samo 200€ koje ćeš ostavljati sa strane (što iznosi 850€ ti i 850€ žena) što ćeš se i sam složiti da je po prilično bedna plata za fakultetski obrazovane ljude, pa ćeš opet moći sve to da obezbediš deci uz rad od 8h.

Naravno da im nije bilo lepo, ali su stisli zube te dve godine dok je bila najzesca kriza da se shto pre stvore pare za stan...Zrtvovali su se zbog njima visheg cilja, i ni jednog momenta ne zale. Boze sachuvaj, besh zivot ako ces morati da se non stop ubijash da deci stvorish i da ne odesh do grada na kafu sa zenom...

Kolika je meni plata dovoljna...Ja opushteno mogu da zivim sa npr 300 eura mesecno...rekao bih da sa toliko i zivim. Racuni su mi, sa internetom, 5 000 mesecno. Stan ne placam. Na gorivo mi ode npr 3 000 mesecno. To mi je za neki normalan zivot, osim kad mi dune da kupim nesto vece ili negde putujem...Nemam bash potpuni uvid u svoje troskove, posto nikad ne znam ni koliko zaradim ni koliko potroshim...Chak shta vishe, ne znam ni kolika mi je plata, nisam podig`o ni januarsku :D

@sarah
Ja npr imam 24 godine i ne pada mi na pamet da se zenim...ne osecam potrebu ni za zenom ni za decom, kad osetim potrebu, tad cu to i uraditi. Do tada, gradim karijeru kako bi mi bilo sto lakse kad se ozenim...Moj pos`o je specifichan, shto vishe znash, manje radish a vishe zaradjujesh...

Poslednja izmena:
Iako Pavle93, uporno proziva evropu, nigde u zapadnoj evropi nije tako bedna plata ljudima koji su završili fax, a sam život je jeftiniji. (moj prijatelj (osnovna škola) radi u nemačkoj u hemiskom čišćenju i ima platu 1700€, od čega živi sa ženom, plaća stan i sve dažbine, njenu celu platu ostavljaju sa strane)
A ta priča da ni u evropi ne cvetaju ruže je tačna, ne cvetaju, već da bi mogau NORMALNO da živiš moraš da...zamisli,strašno...radiš:zgran:

pa ne kazem ja da je bas bedna toliko kad bih sve sabrao cale ima platu oko 1800 eura sto nije malo sa faxa Ekonomija i Masinstvo,toliko ovde ne bi imao sigurno.Pa kad spomenu fax jedan moj poznanik kao arhitekta (otisao je odavde '89.) ima svaki mesec 10k+ platu ima svoju firmu i ne moze da stigne od posla.Takodje jedna drugar u Svici koji nema fax radi kao vozac gradskog autobusta ima platu 1000 eura al sad je veliki problem npr u svajcarskoj sto velika kolicina nemaca,bugara,rumuna ide da radi za mizerne pare skoro duplo manje.Al da ne kvarimo vise temu...

Kad se sve sabere bez ukupne plate bracnog para u bg od oko 2000 eura sa decom (dvoje pa navise) nema normalnog i lagodnog zivota da se ne spava nocu i razmislja a sta cu sledeci mesec.

Pretpostavka nije na mestu, po toj logici o umetnosti raspravljaju samo umetnici, o automobilima samo profi vozači.... Verovatno je tako bilo pre 2000 dok se računari nisu omasovili u Srbiji.
Kako god, ovde svraćam baš da bih izbegao razmišljanja iz prvog posta, u suprotnom bi Hitman dobio konkurenciju.

Nisam napisao SAMO... a izgleda da sam morao explicitno da napisem i VECINA... ali avaj...

Na zalost... prva kategorija vodi jos ubedljivije danas :(

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno