Šta je novo?

Navelo me na razmisljanje

Kolika vam je plata

• 0-500e

Glasovi: 158 57.9%
  • 500e-1000e

Glasovi: 70 25.6%
  • 1000e do 2000e

Glasovi: 28 10.3%
  • 2000e do 3000e

Glasovi: 3 1.1%
  • 3000e i vise

Glasovi: 14 5.1%

• Ukupno glasača
    273
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Sarah Carigan

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2004
Poena
319
Post od strane Vincent Vega o platama sistem administratora kao i neko trenutno finansijsko preracunavanje supruge i mene zbog mog trenutnog sluzenja vojnog roka a samim tim i smanjenja priliva sredstava navelo me na razmisljanje shta je to normalna plata i normalan zivot ovde u srbiji? Koliko bi recimo trebali da zaradjujemo supruga i ja zajedno (nebitno je ko koliko to je pitanje situacije)?

Prvo sam se sabrao pa sam se oduzeo :type: malo matematke i zdravog razuma i verujte mi loshe se osecam. Po prirodi sam optimista ali ..... evo i moje racunice.

- Stan od recimo 50-60 kvadrata koliko je mislim minimum za cetvoroclanu da ne kazem petoclanu porodicu koshta mizernih 55 x 1.500,00e 82.500,00e poshto te pare nemogu da skupim ni u ludilu, nemam dalekog rodjaka koji ce da oladi i da mi ostavi milione negine mi kreda. Uz subvenciju drzave i sve moguce peripetije moj kum uzeo kredu 38k evra rata ~200e na 20god. ja mogu da se nadam recimo ~350e minimum.
- Normalno je da vozite neki auto za koji recimo dajete 100e mesecno kao ratu.
- a taj automobil ne ide na vazduh pa eto i 150e za gorivo i ovo je malo al nema veze.
- Komunalije su vam josh 100e struja, voda, grejanje, infostan, tel fiksni i mob.
- Hrana za mesec dana za 2 osobe je minimum 200e mesecno i to da odete lepo 1 mesecno u tempo/metro/cmarket ili gde god i pokupujete sve shto vam treba tako da dnevno novac eventualno trosite na hleb, mleko i novine.
- Da kazem da 50e odvajate za odecu u smislu neke globalne podele. da kazem 600e godisnje za patike, cipele, jakne, carape, gace i sve ostalo.
- Normalno je da ljudi idu na letovanje i zimovanje pa da recimo odvojimo i po 50e msecno za te potrebe. 600e za more sa sve parama za trosak je malo al ajde. malo van sezone, malo paradajz turizam. sto se tice zimovanja srecom imamo rodbine po brdovitom balkanu pa nas to ne koshta mnogo.
I recimo neki dnevni troskovi od 5e dnevno. Cigare, prevoz, sokic, kafa ...dodje mu na 150e
I da podvucemo crtu.
-----------------------------------
Stan 350e
Auto 100e
Gorivo 150e
komunalije 100e
Klopa 200e
Odeca 100e (2 x 50e)
Odmor 100e (2 x 50e)
Redovni troskovi 300e (2 x 150e)
----------------------
total 1400e

E sad mi nije jasno kako ove pare da zaradimo. Da ne pominjem da ovde nedostaje josh mnooog stvari. Registracija kola, Rodjendani, Svadbe, Slave, Crkavanje nekih kucnih aparata, kazna za parking ili neko prekoracenje brzine ... ma ima toga koliko oces. Znaci postavalja se pitanje kako? Kako vi ljudi krpite kraj sa krajem?

Ne zelim da tema dobije politicki ugao tipa zemlja nam je ****** i tako to. Nego realno kakva su vasha iskustva ima ovde starijih clanova koji imaju porodice ... a s druge strane shta mladi kod nas misle i dali u opste misle na buducnost. Ili svi jednostavno cekaju da se neshto desi ili da zapale odavde. Ili postoji neka treca\cetvrta stvar koju ja ne vidim.

s' postovanjem JA:smoke:

p.s. Gore navedena aneketa je tu da vidimo sa koliko para "raspolazu" benchmarkovci, naravno ne moze da se vidi ko kojoj grupi pripada nego cisto okvirna situacija.

Poslednja izmena:
Sto kaze moj cale, ostaje ti samo da ustedis za kanap i obesis se.

Neki dan otisla ja u maxi s drugaricom, nakupuje ona svega i svacega, reko: "Mala koga si ubila?" "Sta te briga..!"

Ne znam kako moji matori krpe kraj s krajem, al svaka im cast. Necu u podstanare u skorije vreme jer cak i pored relativno ok plate, nema sanse da poplacam sve troskove.

Stan 350e - OK
Auto 100e - KUPIS NESTO ZA 2000 EUR I TERAS DOK NE OTPLATIS STAN:p
Gorivo 150e - UGRADIS PLIN 80:D
komunalije 100e - :mad:
Klopa 200e - :S:
Odeca 100e (2 x 50e) - KINEZI 1*50:S:
Odmor 100e (2 x 50e) - 10 DANA U PRIVATNOM SMESTAJU U CG ILI VAN SEZONE GRCKA 1 X 60E :wall:
Redovni troskovi 300e (2 x 150e) - 1*150 NEMA KAFANE I PREVOZA IMAS KOLA;)
TOTAL :zgran:
KAKO GOD OKRENES GLAVOBOLJA:wall:

Stan 350e - OK
Auto 100e - KUPIS NESTO ZA 2000 EUR I TERAS DOK NE OTPLATIS STAN:p
Gorivo 150e - UGRADIS PLIN 80:D
komunalije 100e - :mad:
Klopa 200e - :S:
Odeca 100e (2 x 50e) - KINEZI 1*50:S:
Odmor 100e (2 x 50e) - 10 DANA U PRIVATNOM SMESTAJU U CG ILI VAN SEZONE GRCKA 1 X 60E :wall:
Redovni troskovi 300e (2 x 150e) - 1*150 NEMA KAFANE I PREVOZA IMAS KOLA;)
TOTAL :zgran:
KAKO GOD OKRENES GLAVOBOLJA:wall:

Za stan smo se slozili
Auto i koristi plin inace
Za kineze se ne slazem
Crna gora .... aj da ne nacinjem temu al oni me videti nece.. nikad vishe. btw Grcka je jeftinija od CG. A to za 60e dve osobe tesko.
Zivimo na Mirijevu, zena radi u zemunu ja na dusanovcu a vojsku sluzim civilno u bircaninovoj. Neko od nas dvoje mora deo prevozom pa kako god okrenesh. A i kafa u gradu sa nekim mora jer psiha drugacije nece izdrzati, 24h u zatvorenom pa i normalan bi poludeo.

A i poenta je normalan zivot ne prezivljavanje.

[spam]Zar ti nisi zensko (Sarah) ?:)[/spam]

Ooooo ne. Samo veliki fan igrice StarCraft i Sare Kerigen kao glavnog lika. Pa eto tamo nekad kad sam otvarao nalog nisam znao shta da stvim pa eto... :d

Ocigledno cu morati da promenim :p

damn.... iskreno sam verovao da ce vecina primanja biti u drugoj kategoriji...
kad ono medjutim :( razocarenje

Mada, pretpostavljajuci da su ljudi koji ovde dolaze IT struka, bas i ne mogu to shvatim ove rez.
Moja situacija sa pocetka godine = zavrsio ETF i trazio prvi programerski posao, sto znaci najmanja plata programera juniora, bez dana iskustva, i opet, niko mi nije ponudio <500e platu. A u pitanju je bilo 4-5 ponuda. Doduse niko nije ponudio ni mnogo vise od 500e.

Istina, nisu svi programeri, ali opet, nisu ni svi bez dana radnog iskustva...

To sam i ja preracunavao tako u nekoliko navrata, i uvek ispadne nemoguce...
Da bi ziveo normalno moras da imas roditelje/blizu rodbinu koja ti dodaje kintu u kucni budzet, u suprotnom se zivi u podstanarima u neasfaltiranom delu periferije grada, sa Kecom (berba '88-'91), odecom iz Panceva, letovanjem u shator kampu u Grckoj/Bugarskoj, a na kafu ides u kucne posete ili u birtije koje rade preko dana vise reda radi...
Kapiram da je za Beograd stanje kriticno sto se cena tice, ali u NS se moze pristojan stan naci za manje pare (circa 50.000e), a i dobre kuce su poprilicno jeftine...
Mada sam cuo da u poslednje vreme nije bas lako uopste naci stan u NSu, iako su ih puni oglasi...

ponuda 25.08.08. 11 dana KRF, 2+1, PP, avion, agencija u centru grada ~300EURA PO GLAVI, 1 DETE BESPLATNO. Za ostale troskove Benchmarkovci prodaju 8800gt ili 3870.
P.S. neces valjda kod kineza 2 x 50. /zezam se/

Poslednja izmena:
damn.... iskreno sam verovao da ce vecina primanja biti u drugoj kategoriji...
kad ono medjutim :( razocarenje

Mada, pretpostavljajuci da su ljudi koji ovde dolaze IT struka, bas i ne mogu to shvatim ove rez.
Moja situacija sa pocetka godine = zavrsio ETF i trazio prvi programerski posao, sto znaci najmanja plata programera juniora, bez dana iskustva, i opet, niko mi nije ponudio <500e platu. A u pitanju je bilo 4-5 ponuda. Doduse niko nije ponudio ni mnogo vise od 500e.

Istina, nisu svi programeri, ali opet, nisu ni svi bez dana radnog iskustva...

Pretpostavka nije na mestu, po toj logici o umetnosti raspravljaju samo umetnici, o automobilima samo profi vozači.... Verovatno je tako bilo pre 2000 dok se računari nisu omasovili u Srbiji.
Kako god, ovde svraćam baš da bih izbegao razmišljanja iz prvog posta, u suprotnom bi Hitman dobio konkurenciju.

Ljudi, pare nisu problem - para nema... :smoke:

Odbanujte igoricu, evo mu idealne teme :D

Meni samo nije jasno odakle vama cifra od 350 evra za stan.

Shta je to, uzi centar ili playboy mansion?

Kod mene na staroj karaburmi cene stanova se krecu max 250 jura [novogradnja]. U mirjevu kolega sa faxa iznamljuje stan od 120 kvadrata za 270 evra. [al to je ono predposlednja stanica 27e sistem :) ]

Al' opet to zavisi od choveka do choveka. Neko je zadovoljan i sve stize sa platom od 500 jura, a nekog ni 3000 ne moz da okrpi.

Switch to alcohol :)

To je za burzuje :d

Poslednja izmena:
Odbanujte igoricu, evo mu idealne teme :D

Meni samo nije jasno odakle vama cifra od 350 evra za stan.

Shta je to, uzi centar ili playboy mansion?

Kod mene na staroj karaburmi cene stanova se krecu max 250 jura [novogradnja]. U mirjevu kolega sa faxa iznamljuje stan od 120 kvadrata za 270 evra. [al to je ono predposlednja stanica 27e sistem :) ]

Zavisi od ucesca i roka otplate, stavise ja bih rekao da je mala rata u odnosu na druge. :)

A pijuckanje kafice po kafićima u gradu nije? :D

Pa pazi, izadji jednom u klub koji je iole pristojan [chitaj: ne smrdi], naruchi par pica tipa pivo ili mozda 1 koktel uz to i javi mi koliki iznos na rachunu.

Kafa jedna moze da koshta i u najstrozijem centru sasvim ok.

Ko ovo tera shegu da zaradjuje 3000 i vise?

Svako ko ima privatni biznis duze vreme [gradjevinska firma npr.]

Poslednja izmena:
Pih tipicno srpsko razmisljanje ocu sve ocu odma':d iako ne mogu(navescu i zasto)
Stan 350e (mozes za manje, ne moras da zivis u elitnom delu grada)
Auto 100e (zar moras da imas auto iako ti to nije preko potrebno?)
Gorivo 150e (bez auta nema goriva)
komunalije 100e (mora se)
Klopa 200e (mora da se jede)
Odeca 100e (2 x 50e) (ne moras kod kineza ali 600 eura godisnje nije malo za obucu odecu, realno 300-400 i to kupovinom iz normalnih radnji)
Odmor 100e (2 x 50e) (opet tipicno razmisljanje (moram na odmor iako ne mogu sebi da priustim to) (znaci nema odmora)
Redovni troskovi 300e (2 x 150e) (mnogo ako si mislio na amortizaciju kucnih aparata, popravke, rodjendane, slave) Opet tipicno moram da idem na sve rodjendane, slave, proslave.....tu se najvise potrosi. Takodje vecina voli da izlazi na splavove ide u klabing a opet kazem da realno se ne uklapa u njihov budzet.

Moja poenta bi bila da ne mozes da zivis iznad svojih mogucnosti. Kad dodje plata odredis prioritete i sledis njih. neke stvari nisu preko potrebne. A naravno cekas bolje vreme kad ce se nesto promeniti u situaciji i onda mozes da trosis na luksuzne stvari. Nekih stvari moras da se odreknes sada i nadas se i radis na tome da ubuduce popravis svoj materijalni polozaj

Poslednja izmena:
Da, to su oni koji idu na more za 1000€ a rade za 350€ mesečno...

[al to je ono predposlednja stanica 27e sistem :) ]

el imaš problem sa tim krajem, loš a? :d

Pih tipicno srpsko razmisljanje ocu sve ocu odma':d iako ne mogu(navescu i zasto)
Stan 350e (mozes za manje, ne moras da zivis u elitnom delu grada)
Auto 100e (zar moras da imas auto iako ti to nije preko potrebno?)
Gorivo 150e (bez auta nema goriva)
komunalije 100e (mora se)
Klopa 200e (mora da se jede)
Odeca 100e (2 x 50e) (ne moras kod kineza ali 600 eura godisnje nije malo za obucu odecu, realno 300-400 i to kupovinom iz normalnih radnji)
Odmor 100e (2 x 50e) (opet tipicno razmisljanje (moram na odmor iako ne mogu sebi da priustim to) (znaci nema odmora)
Redovni troskovi 300e (2 x 150e) (mnogo ako si mislio na amortizaciju kucnih aparata, popravke, rodjendane, slave) Opet tipicno moram da idem na sve rodjendane, slave, proslave.....tu se najvise potrosi. Takodje vecina voli da izlazi na splavove ide u klabing a opet kazem da realno se ne uklapa u njihov budzet.

Moja poenta bi bila da ne mozes da zivis iznad svojih mogucnosti. Kad dodje plata odredis prioritete i sledis njih. neke stvari nisu preko potrebne. A naravno cekas bolje vreme kad ce se nesto promeniti u situaciji i onda mozes da trosis na luksuzne stvari. Nekih stvari moras da se odreknes sada i nadas se i radis na tome da ubuduce popravis svoj materijalni polozaj

a ti si omašio temu, koja je ako pogledaš malo bolje "shta je to normalna plata i normalan zivot ovde u srbiji"

znači šta i koliko, a ne da nam daješ savete za zavrtanje "slavina"
tome smo se valjda naučili... :S:

Poslednja izmena:
Uzmesh sve pare shto imash i odesh na rulet :p, pa shta bude.

Pazi ovako : Plata zavisi od toga cime se bavis,i od toga sta je trazeno..Sada medicinari :)d) zaradjuju puno,jel puno ljudi ima pokvarene zube,SVI kupuju lekove,dosta zena ima gumeno dupe,grudi i usta...Ali i programeri se traze (server,PHP,MySQL)....A opet,plata zavisi i od znanja kojim raspolazes..

Sto se tice troskova - nemaju svi kola (ja sam se tek skorije odlucio za kupovinu istih zbog devojke,inace vozim bicikl),nemaju svi stanove (ja imam kucu,staru 100 godina,renovirao sam je prosle),ali mislim da se na hranu trosi vise (samo pogledaj cenu ulja sada i prosle godine...;) ),i neki opet,ne idu na letovanje (ima i u srbiji puno planina i jezera za opustanje...)..Takodje,cini mi se da si preterao - na svadbe se najvise trosi a za svojih 26 godina zivota bio sam ukupno na tri svadbe...;)

I naravno,ko ima platu preko 3000e naravno da ce sebi priustiti sve ovo,ali ako pogledas ovo sto sam ti rekao,sasvim je moguce ziveti sa 500 eura,cak MOZDA i sa manje...

@Saro Karigane, baš ti hvala :mad:, želim sebi da priuštim par minuta relaksacije od surove stvarnosti, a ti me ubadaš sa leđa, ovako dok mi je spušten gard, pogotovo kad mi ovakve teme nisu ni na kraju pameti :wall:

Hvala i pozdrav :S:

Da krenemo redom.

@rAMA
Cime sam te ja to ubo u ledja??? Sta god da je nije namerno.

@staljin
I ja sam u istom kraju. Predzadnja stanica 27e i shta fali kraju :smoke::p

@John Cena
Kao shto ti je cof rekao. Mislim da si malo omashio poentu teme. Ja i zivim sa mogucnostima ali govorimo da ne kazem mashtamo kako izgleda normalan zivot i koliko para treba da se zaradjuje mesecno da bi se zovelo koliko toliko normalno. Kakva su iskustva ljudi ovde starijih, mladjih, a kakva recimo ljudi iz inostranstva. Aj sad nazad za crtacu tablu :type:;)

@staljin 2 deo
Kad sam rekao stan 350e mislio sam na kupovinu istog ne na iznajmljivanje. Znam da na karaburmi stan od 55km2 mozes da iznejmish za cirka 250e ali necu citav zivot da budem podstanar (bar se nadam da necu) nego kapiram da u normalnoj drzavi mladi bracni par moze da priusti sebi stan od 50ak kvadrata za porodicu.
A kad smo kod onog cena, lokacija ... Drugar je na Visnjickoj Banji pazario stan od 31km2 za 55k evra eeeeeeeejjjjjj 31 jeb*eni, kad moram da lajem, kvadrat. Ok neko ce da kaze da je to novo dedinje ali evo na mirijevu nisu cene nishta bolje. Da ne govorim da je novogradnja uzasna stan u kojem stanujem je star 4 god ja sam drugi stanar. Zid je skroz ispucao, vrata ulazna ne dihtuju da ne kazem zjape, ne mogu da se zakljucaju regularno nego je montirana dodatna brava. A cena kvadrata je bila 1300e pa ti vidi.

I samo da dodam josh jednom za sve. Poenta price nije da gledamo gde da se zavrne slavina i dal je nekom neshto uvek malo i koliko god da imash uvek oces vishe. To je da kazem prirodna pojava, svi nekako teze da imaju sve vise i vishe. Ali mislim da sam objektivno u prvom postu izneo realno sagledane cinjenice i troskove nekog iole realnog zivota.

p.s. onih zadnjih 150 x 2 - redovni troskovi, za koje se svi hvataju.
Rodjendana ima itekako samo se zaborave.
Isto tako ima i slava, i krstenja .... al se nam vremena ili para a da je normalno o cemu mi ovde pricamo bilo bi i jednog i drugog.
A taj deo moje racunice je ono kad odete do grada pa gurnete ruku u dzep a ono tamo bar 400din da ne idete gradom praznih dzepova. Da kupite sladoled, cigare, svet kompjutera ili digital, ckm ili sta vec, ili sretnete kolegu iz srednje pa odete na kafu ;)

toliko od mene

A vi bi i na kafu? I u lepom stanu da zivete? Da li ste hteli kapitalizam? Jeste? E pa evo vam ga, pa plivajte... Mislim kapitalizam.

Poslednja izmena:
Ovaj bench pun mirijevaca :)
Super vam je taj deo, ali odatle vec mozesh doci u kaludjericu :d

Vidi, 350 evra ako vec rachunash kao kredu na gajbu svakako treba podeliti sa zivotnim partnerom. Ako imash zenu domacicu imacesh samim tim i vecu mogucnost za podstanarski staz.

Inache shto se tiche cena nekretnina, sada vam je veca potraznja od ponude. Cena stanova npr. na karaburmi znam da se krecu oko 2000 evra po kvadratu. Kod arene necu ni da pricham.

PS:

Ne bi da kvarim temu, ali diskusije o stvarma materijalne prirode nisu bash za jedan IT forum.
[Kao i inache kad postavish pitanje ,,kolika ti je plata?" (Nikakav hejt, stvar bontona.) ]

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno