Šta je novo?

Ubrzanje ADSL-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti zaista preneseš toliko podataka koliki je paket. E sada, to što je količina korisnih informacija manja od količine podataka koja prođe kroz link, to je posledica ADSL tehnologije, a ti nemoj da se brukaš više ovde.

Voleo bih da neko stručan razjasni misteriju.Neznam dali to IP Header Compression over PPP smanjuje 20% veličinu paketa te prolaze kroz manji link.

Dobijam conspiracy theory sindrom

Poslednja izmena:
there are additional headers to take into account over the MTU before splitting into ATM cells, and as the cells hold 48 bytes of data, the packet is fragmented into 48 byte cells after which ATM adds a 5 byte header to each. The diagram actually shows a DSL variant known as PPP over LLC encapsulated bridged ethernet*. This is pretty much the worst case in terms of efficiency, but in this case a 1448 byte MTU is optimum. This MTU size includes the 20 byte IP and 20 byte TCP header, so it actually carries 1408 bytes of data. Before transmission, a further 32 bytes of header are added, consisting of PPP(2), PPPoE(6), ethernet MAC (14), PAD(2), LLC+SNAP (8), plus another 8 bytes of CCPS-PDU trailer, goving a total of 1488 bytes. This is then fragmented exactly into 31 cells of 48 bytes, each of which then gets a further 5 byte cell header giving a total of 1643 bytes transmitted at whatever speed the modem has synchronised at. So the overall efficiency in this case is 1408 data bytes requiring 1643 line bytes, which is 85.7%.

In reality an alternative called VC based multiplexing is often used over DSL instead of LLC encapsulation, saving the largely redundant 8 byte LLC + SNAP header (see http://www.ietf.org/rfc/rfc1483.txt for details). Then the optimum MTU increases to 1456, carrying 1416 bytes of data using 1643 bytes on the line, giving an efficiency of 86.2% for VC multiplexed PPPoE.

PPPoA with VC multiplexing is the most efficient configuration for DSL. This further misses out the 6 PPPoE, 14 ethernet MAC and 2 PAD bytes. So you end up with just the 2 byte PPP header plus the 8 byte CPCS-PDU trailer and ATM cell headers (see http://www.ietf.org/rfc/rfc2364.txt). Then the optimum MTU increases to 1478 bytes, carrying 1438 bytes TCP data over 1643 line bytes, and giving an efficiency of 87.5%.
*) Naš Telekom koristi ovu izvedbu.

Poslednja izmena:
Ono što sam primetio je da linux uvek izmeri manji protok.Neznam dali je modem efikasniji kada je na kompu linux.To jes moraću da se informišem malo bolje o tome kako radi ova enkapsulacija i heder kompresija.

Ok znači to je ta fora http://pflog.net/dsl_overhead/

Poslednja izmena:

evo ubrzanja povezao sam ruter preko lan umesto preko usb,malo je brzi,probacu i to nekoliko dana da vidim kako ce da radi,a sto se tice ubrzanja izgleda tek posle nove godine,da nam je neko od tarabica ziv pa da nam prorekne kad ce...

Poslednja izmena:
Zbog takvih kao vi to i rade ili to vi radite

@kocka

Nije baš čisto 8
Zato izračunaj ovde http://www.speedguide.net/conversion.php
Ovde pise Notes: Keep in mind in data communication 1 kilobit = 1000 bits, while in data storage 1 Kilobyte = 1024 Bytes.
tako da je i po tom sajtu deljenje cisto sa 8,a sto se tice toga da kada telekom nesto popravlja obicno na kraju ispadne gore potvrdjujem iz licnog iskustva ali obicno nije nista drasticno - umesto 58kB/s posle popravke imas 56kB/s.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ma to smo rešili
http://pflog.net/dsl_overhead/

Sad koliko sam do sada skontao ili je adsl efikasan oko 85-87% ili je stvar u kompresiji hedera.E sad tu čovek treba da sedne pa shvati sve.Mislim ima vremena pa ću verovatno da vidim dobro šta je šta a posebno zato što nekad menjam onaj havajski modem sa ruterom ili drugim modemom pa čovek treba da zna šta koristi i kako podešava.

No da nebi išli off topic znači kako je neko napisao oko nove godine možda imamo povećanje paketa.
Ako sretnem nekog rođaka što radi za tk baš ću ga pitati ali je mala verovatnoća da ću da vidim čoveka do nove godine.

@Sine Nebojša
Možda ti radi brže ako si isključio routing u modemu što se verovatno i desilo kada si počeo da koristiš lan.
Tu i postoji fora sa modemom odnosno mogućnostima modema.Naprimer kada bih imao $500 za adsl router uzeo bih cisko sa procesorom.To mi je palo na pamet prošle godine kada je ovaj havajski modem počeo da se resetuje.

Poslednja izmena:
Kada sam prvi put uveo ADSL, a to je bilo negde pocetkom 2005, a bio je kod Beotela, svi provajderi i Telekom naravno, koristili su PPPoA enkapsulaciju. Tada je download isao na paketu 512/128 punih 66KB/s. Istina i ruter je prijavljivao brzinu konektovanja kao 576/128.
Negde u jesen promenili su enkasulaciju u PPPoE i tada je brzina pala na 54-55KB/s posto je ADSL koristio deo protoka za svoje potrebe.

U medjuvremenu koristio sam i WiFi i Kablovski net. WiFi kod Verata paket 512/256kb/s protok 65-66KB/s u downloadu (naravno kada radi), isto tako kablovski kod IKOM NET-a, paket 768/386, protok 95-96KB.

Sada koristim Telekomov ADSL na 1024/128 i max download mogu da nateram na oko 106-109 KB/s.

Kada provajderima ukazete na ta cisto osnovno-matematicka neslaganja, oni vas pitaju kojom brzinom pise da se modem konektovao (pise i na tarabi svasta), a nikako neobjasnjavaju gde se tih 20% brzine izgubilo.

Poslednja izmena:
Kada sam prvi put uveo ADSL, a to je bilo negde pocetkom 2005, a bio je kod Beotela, svi provajderi i Telekom naravno, koristili su PPPoA enkapsulaciju. Tada je download isao na paketu 512/128 punih 66KB/s. Istina i ruter je prijavljivao brzinu konektovanja kao 576/128.
Negde u jesen promenili su enkasulaciju u PPPoE i tada je brzina pala na 54-55KB/s posto je ADSL koristio deo protoka za svoje potrebe.

U medjuvremenu koristio sam i WiFi i Kablovski net. WiFi kod Verata paket 512/256kb/s protok 65-66KB/s u downloadu (naravno kada radi), isto tako kablovski kod IKOM NET-a, paket 768/386, protok 95-96KB.

Sada koristim Telekomov ADSL na 1024/128 i max download mogu da nateram na oko 106-109 KB/s.

Kada provajderima ukazete na ta cisto osnovno-matematicka neslaganja, oni vas pitaju kojom brzinom pise da se modem konektovao (pise i na tarabi svasta), a nikako neobjasnjavaju gde se tih 20% brzine izgubilo.

Ne verujem da podrska bilo kog provajdera ne zna da objasni, ono sto je u par postova iznad navedeno, gde se gubi brzina na adsl-u, mozda ne bas u detalje ali uopstenu i pojednostavljenu pricu svakako da. Nema tu nikakvih neslaganja, zakupio si odredjenu brzinu i dobio si je, e sad to sto zbog toga sto je tehnologija takva i ta brzina obuhvata korisne i tebi beskorisne podatke to je visa sila.
Generalno kad je vec pomenut PPPoA on ima manji overhead od PPPoE-a kod kojeg je negde 13-15%. Ne znam sad tacno koliko je ( mrzi me da guglam ) ali kod PPPoA definitivno imas vecu brzinu za korisne podatke a sad zasto ti se link hvatao na vise od 512 to je vec pogresna konfigurisana brzina porta. Po tim tvojim podacima mu dodje da je puna brzina bila 576 korisna 528 znaci nesto manje od 10% gubitaka, opet overhead koji je neizbezan ali ipak osetno manji nego kod PPPoE. Zasto je telekom odustao od PPPoA varijante koja je boja za korisnike, to je vec misterija, a mozda i nije.
Poredjenja adsl-a sa wireless-om i kablom je neodgovarajuce jer se kod njih za razmenu podataka koriste drugi protokoli koji imaju mizeran overhead te je kod njih gotovo sva brzina "korisna".

Poslednja izmena:
Reklama za sezamov adsl u novom SK preko cele strane a u dnu sitnim slovima pise:
"Model 512 povlaci se iz prodaje 15.10.2008. godine"
verovatno znaju da ce tada uslediti povecanje cim su najavili tacan datum kada se povlaci iz prodaje najslabiji paket;)

znači čekamo taj dan za 1Mbs (mi sa 512). baš da vidimo da li će duplirati.

mislim da je bilo priche o povetjanju za 50% ne dupliranju

Poslednja izmena:
Sa prethodne strane:

Deco, od mojih bivsih kolega iz MTS 789 korisnickog i Telekom korisnickog sam dobio istovetnu informaciju: od januara 2009. po sadasnjim cenama imacemo pakete 512kbt, 1mbt, 1.5mbt i kao vrhunac cak 3mbt! Ova akcija 1 din do kraja godine, kada se bira paket u startu, on vazi do kraja ugovora od 12 meseci, stim da se u januaru duplira brzina a cena ostaje ista, po ugovoru!

Ziveli!

Diabolique - Šta tebe i telekom boli k... za šta ja koristim internet.
mene si napao zato što sam ocrnio Lexmark a ovamo ti pljuješ po drugima. Nema šta ovo je vrlo kulturno!!!

DSB je napisao(la):
Nema tu nikakvih neslaganja, zakupio si odredjenu brzinu i dobio si je, e sad to sto zbog toga sto je tehnologija takva i ta brzina obuhvata korisne i tebi beskorisne podatke to je visa sila.

Pa ovo nije cudno zato sto kod nas kao sto neko rece kupis "kilo leba", dobijes veknicu od 600 grama. Zamisli situaciju da odes na pumpu i platis 20l benzina, a dobijes recimo 15l. Sta bi rekao? Mozda je isparilo dok ti je pumpadzija sipao, a? Svako, pa i tim sam bi rekao da su te pokrali, zar ne?

Jel' ja zakupljujem 1024/128 kb/s protoka? E pa toliko hocu i da dobijem neiteresuje me tehnologija isporuke. Sta mislis zasto mleko ne isporucuju u loncicima i serpama nego su izmislili tetrapak? Pa naravno, da se mleko nebi prolivalo dok nestigne do kupca (karikiram naravno, ima tu i higijenski raazloga).

DSB je napisao(la):
Poredjenja adsl-a sa wireless-om i kablom je neodgovarajuce jer se kod njih za razmenu podataka koriste drugi protokoli koji imaju mizeran overhead te je kod njih gotovo sva brzina "korisna"

Zasto su ADSL presli na PPPoE, pa naravno, da bi zakidali na protoku, 20% tu, 20% tamo, pa da vidis. Svi koji kazu da je to OK ili rade kod provajdera ili zavise od njih.

Poslednja izmena:
Deco, od mojih bivsih kolega iz MTS 789 korisnickog i Telekom korisnickog sam dobio istovetnu informaciju: od januara 2009. po sadasnjim cenama imacemo pakete 512kbt, 1mbt, 1.5mbt i kao vrhunac cak 3mbt! Ova akcija 1 din do kraja godine, kada se bira paket u startu, on vazi do kraja ugovora od 12 meseci, stim da se u januaru duplira brzina a cena ostaje ista, po ugovoru!

Ziveli!

Si siguran da paketi nisu 1/2, 1, 2 i 3 ??

Upload 75% ostaje isti...

Pa ovo nije cudno zato sto kod nas kao sto neko rece kupis "kilo leba", dobijes veknicu od 600 grama.

Bilo nekad...

Sad je u najboljem slucaju 500g.

Dzabe se ovde palamudi, kad nista od nas ne zavisi :(

Ako povecaju - bice dobro; ako ne povecaju - opet je bolje od dial up-a.

:wave:

Ma i neka uspore ali je bolje nego dial up. :d

(salim se , naravno)

Pa ovo nije cudno zato sto kod nas kao sto neko rece kupis "kilo leba", dobijes veknicu od 600 grama. Zamisli situaciju da odes na pumpu i platis 20l benzina, a dobijes recimo 15l. Sta bi rekao? Mozda je isparilo dok ti je pumpadzija sipao, a? Svako, pa i tim sam bi rekao da su te pokrali, zar ne?

Jel' ja zakupljujem 1024/128 kb/s protoka? E pa toliko hocu i da dobijem neiteresuje me tehnologija isporuke. Sta mislis zasto mleko ne isporucuju u loncicima i serpama nego su izmislili tetrapak? Pa naravno, da se mleko nebi prolivalo dok nestigne do kupca (karikiram naravno, ima tu i higijenski raazloga).

Definitivno se necemo sloziti i ne zelim da se ovo razvije u kilometarsku raspravu gde ce svako vuci na svoju stranu, reci samo jos ovo i prestajem, ionako je ovo otislo daleko u off topic. Ne mogu se sloziti da te neko potkrada jer je jednostavno tehnologija takva, mora biti 15% overheda i tu nema pomoci. Servis je takav kakav je i ukoliko ti se to ne svidja niko te ne prisiljava da koristis takav servis, otkazes lepo i kraj. Brzinu koju si zakupio i dobijas jer podaci se zaista razmenjuju tom brzinom no nazalost imas dve vrste podataka koji se razmenjuju i koji ne idu jedan bez drugog. Pogledaj i sa sledeceg stanovista, da nema tih podataka iz overheada ne bi bilo ni ovih korisnih jer ne bi mogli da se razmene tako da su i ti iz overheda korisni, samo "manje korisni" od pravih korisnih podataka.
Da i ja malo iskarikiram. Imas most kod kojeg je saobracajni znak koji kaze ogranicenje od 4 tone npr. i sad se ti zalis ministarstvu saobracaja, direkciji za puteve ili kome vec jer preko tog mosta ne mozes da preteras 4 tone necega jer ti za to treba i kamion od jedne tone da to nosi jer ga ne mozes gurati po zemlji te znaci mozes da preteras samo 3 tone tvog materijala.
Kad odes u postu da posaljes neki paket jel ti ga oni izmere tako sto izvadis sadrzinu iz kutije koju saljes pa ti to izmere i odrede cenu ili ti mere sa sve kutijom u koju je upakovano. Da ne teram dalje jasno je na sta ciljam.

Zasto su ADSL presli na PPPoE, pa naravno, da bi zakidali na protoku, 20% tu, 20% tamo, pa da vidis. Svi koji kazu da je to OK ili rade kod provajdera ili zavise od njih.

Da li je ok ili ne opet kazem servis je takav i niko te ne prisiljava da ga koristis. Inace sve je na telekomu, PPPoA su furali svega nekoliko meseci na pocetku ere ADSL-a kod nas i presli su na PPPoE vise od godinu dana pre nego su sami poceli da rade maloprodaju ADSL-a. Njima bi cak bilo logicnije da su ostali na PPPoA jer sto veci korisni saobracaj korisnici ostavaruju to ISP mora da zakupljuje veci link od tog istog telekoma te telekomu veca zarada, tako da nije bas sve u zaradi i zakidanju i kojecemu, ima tu vervatno i neceg drugog.

Poslednja izmena:
najbolje da se internet uspori i da se uvede adsl dialup 43 kbps down i up i to flat 100% svima da bidne isto bre!

ne znam d ali je neko ovo već napisao (ne mogu da čitam poslednjih 10 strana ;) ), ali danas su mi u Sezamu potvrdili da svima (tj. kod svih provajdera) ide ubrzanje adsl-a od 15.10.2008! Od tada, u ponudi se više neće nalaziti paket 512... Zato je Sezam sada i uveo ovu promotivnu kampanju (3 meseca 512k za ukupno 2.999din)...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno