Šta je novo?

Ubrzanje ADSL-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Deset godina "MTS-a"

5. septembar 2008. | 16:33 | Izvor: B92

Beograd -- Telekom će uskoro nuditi uslugu “Aj pi“:D televizije, pripremaju se i “Tripl plej“ paketi - linija fiksne i mobilne telefonije sa internetom.

Mobilna telefonija Srbije ove godine ostvariće blizu 50 milijardi dinara prihoda, a za 10 godina rada ima poverenje im je pružilo 5,3 miliona korisnika. Planovi cele kompanije su dalje širenje na regionalno, ali i na svetsko tržište.:d

Generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Branko Radujko najavio je i organizacione promene i rekao da je u njihovom interesu da se tržište fiksne telefonije što pre liberalizuje.

“Ono što je glavni trend u svetu nije samo razvoj širopokojasog interneta, nego i razvoj aplikacija. Pošto smo mi i i fksni i moblni opreater, mi ćemo sledeće godine ponuditi niz paketa koji će obuhvati i fisknu i mobilnu telefoniju i intrenet", najavljuje Radujko.

Mi niti bežimo, niti na bilo koji način sprečavamo, niti se plašimo konkurencije u fiknsoj telefoniiji. O tome se najčeće govori, govori se da se cene interneta, pre svega, drže na određenom nivou zarad zaštite interesa ’Telekoma’. Ja, kao generalni direktor ’Telekoma’ kažem da nema potrebe naročito voditi računa o interesima ’Telekoma’, mi ćemo se snaći i održati dominatnu poziciju i u najliberalnijim uslovima na tržištu. Nadamo se da će to da se desi u narednim mesecima“, kaže Radujko. :p

Sinoć mi je puko net na nekoliko sati, odem ja da proverim u setup-u modema šta ne valja kad ima šta da vidim duplo veće brzine download-a i upload-a. Kad je net proradio isprobam da skinem neki fajl i probam speedtest, kad ono mućak iste brzine tj. 512/64. Da li se bliži neko skorije povećanje i to x2 ili je neka greška nemam pojma, znam samo da sam se razočarao, a u setup-u i dalje stoji 1023/126 :wall:

Prilozi

• 2008-09-05_172937.jpg
    2008-09-05_172937.jpg
    98.3 KB · Pregleda: 115
Ta 2Mbps kod telekoma kostaju oko 50.000-60.000 din,a to ne mozes nikako da prodajes kao 100 X 1Mbps,nije bas sve kao sto mislis,ovu za agregaciju nema veze sa vezom o cemu pricas.Ne mislis valjda da ce recimo neki nesretni wirleless provajder da da 150k din za 7-8Mbps i da to proda korisnicima za 1MbpsX8 Korisnika po 2-3 hiljade dinara?

Ja znam wireless provajdere koji kojim aDSL sluzi kao backbon link i koji to preprodaju na najmanje 15 mesta kao paket 512/128 i jos se hvale kako imaju bolji odnos za DL/UL od aDSL-a.

Uvek je lako naći primer gde opšte prihvaćen način merenja nečega nama ne odgovara.

Ne postoji opste prihvaceni nacin merenja, postoje samo priznate merne jedinice i bazdareni merni uredjaji, sve ostalo je pijacno potkradanje i netacno merenje.

Po tvome koga ćeš da tužiš kada naspeš to gorivo tačno onoliko koliko piše na pumpi ali ih kola nekad potroše za pređenih 300, a nekad za 350 km. A ni jedno ni drugo ne odgovara onome što je proizvođač automobila zvanično napisao u specifikaciji za automobil jer bi onda moralo da možeš da pređeš bar 400km.

Analogija ti nije na mestu, potrosnja automobila zavisi od mnogo vise faktora nego brzina DL kroz aDSL prikljucak.

Kad smo već krenuli sa kolima imam odličnu analogiju sa aDSLom. Proizvođač je napisao da je npr max brzina 180 km/h. Da li ćeš da prestaneš da koristiš kola zato što kola u svakom momentu ne idu, po tebi garantovanih, 180 km/h. Plus nikada i nemožeš da ideš 180, već recimo da je realni max bar 10% niži

Kada bilo sta kupujem ja prvo vidim sta su moje potrebe i kolike su mi mogucnosti, napavim kompromis izmedju tih parametara, pa onda pogledam ponudu i odaberem ono sto mi odgovara. Ako 24 sata online, ja hocu da sam 24 sata online, pa makar nista ne download-ovao ili upload-ovao. Ako u ponudi pise brzina DL je 512 kb/s iako mozda nikada necu imati potrebe da tom brzinom i skidam, zelim da onog trenuka kada mi je to potrebno zaista upotrebim tu brzinu jer sam to plato (***** je onaj ko pravi problem oko 2-3% ali 20% je vec ozbiljno neslaganje)

Isto je i sa aDSLom. ISP (ovde ili napolju) su tebi instalirali priključak za koji je maximalna moguća brzina određena u tehničkoj specifikaciji. Čak i da imaš 50% maksimalnog protoka to opet ne znači da je ISP nešto zabrljao.

Ne radi se o brljanju radi se o prevari i o potkradanju!!!

Ovde ti svi objašavaju da ako imaš do 20% ispod teoretskog maksimuma možeš da budeš nezadovoljan ali i poprilično siguran da je sa tvojim aDSLom sve u redu.

Prvo ne radi se o teoretskom maksimumu vec o maksimumu koji sam ja ili bilo koji drugi korisnik zakupio. Svi koji kazu da treba biti zadovoljan doprinose postojecem stanju i na taj nacin su saucesnici.

Uvek moraš da imaš u vidu da je žica koja vodi od tebe do razdelnika postavljena jednom u poslenjih 70 godina i da od nje poprilično zavisi kakav je krajnji rezultat tvoje veze.

Ja je nisam ni postavljao tako da me ta stvar savrseno ne zanima. Tu zicu je postavio Telekom, koji je izvsio ispitivanja i potvrdio da postoje tehnicke mogucnosti za uvodjenje aDSl-a

A sve u svemu cena aDSLa je ipak mnogo niža od automobila iz gornjeg primera ;)

Takodje ni ovu cenu nisam ja propisao, vec provajder koji valjda uzeo sve cinioce u obzir i na osnovu njih formirao cenu po kojoj ce da prodaje uslugu. Ja ni u jednom trenutku nisam rekao ni da je cena premala ni prevelika, to je cena po kojoj se prodaje odredjeni paket usluga, a ja kao korisnik hocu da za posteno placenu cenu, dobijem i dogovarajucu uslugu.

dsb je napisao(la):
Kad citam tvoje postove i slicne koji postoje u ovoj temi pomislim da bi neko mogao doci do zakljucka da je PPPoE izmislio nas telekom i da to nigde drugde ne postoji a takodje da su agregaciju izmislili nasi provajderi i da ona nigde drugde ne postoji kao i da se primenjuje agregacija milion prema jedan.

Ni jedno ni drugo nisu izmislili ni telekom ni nasi provajderi ali zato je veoma uspesno zloupotrebljavaju na stetu nas korisnika.

Izvinjavam se cc13, BB King-u i dsb-u i ostalim ucesnicima, nije mi bila namera da se s njima svadjam, da ih uvredim, niti da bilo kome namecem svoje misljenje.

Takodje izvinjavam se svima na golemom postu i OFF-u

Poslednja izmena:
Druga problem je kriminalno slab upload. Toliko je jadan da nemozes ni email sa slikama normalno da posalljes.
Bukvalno. Imate servere koji su postavili takav time-out da vam prekinu konekciju pre nego što ste završili upload. Mi godinama nismo mogli ništa da šaljemo na Yahoo Groups (osim manjih slika) jer jednostavno nisu uopšte uzeli u obzir tako male brzine uploada, pa vam na pola uploada server prekine konekciju. Posle niza žalbi nas sa bednim brzinama produžili su time-out servera pa sad može.

Poslednja izmena:
1Mb/256Kb Flat
2Mb/512Kb Flat
3Mb/768Kb Flat

Mislim da bi ovi paketi bili skroz ok kao nova povecanja uz cene starih, jos samo kad bi obracali paznju na to sta korisnici hoce...

Sve osim 4x povecanja down/up je smesno. Ne treba biti zadovoljan sicom...

Jeste, ali je opet bolje i ovo nego jadni paketi koje sad imamo.

Istom logikom je i ovo sto su resili da nam daju (50% povecanje downloada) bolje od postojecih paketa. Da li treba da se zadovoljimo time? Naravno da ne. Kao sto ne bismo trebali nicim manjim od 4x. Naravno da ne ocekujem da cemo to dobiti...

Znaci, po tebi, ili 4x ili nista ? :)

A "biti zadovoljan" necim je prilicno siroka kategorija. Neko ne bi bio zadovoljan ni sa 10Mbit, uvek bi trazio vise. Neko juri ploce dok je nekom dovoljan mp3 itd...

Inače, poluinsajderska (prijatelj radi kod jednog od najvećih dobavljača opremene za Telekom) informacija kaže da je prvi plan bio da se ide sa još jednim dupliranjem ali je testiranje pokazalo da kod prevelikog broja korisnika ne bi mogli da postignu zadovoljavajući nivo usluge za veće brzine (zato najveći paket ne ide preko 2Mbs) zbog katastrofalnog stanja kabliranja "last mile". To je jedan od razloga zašto kasni i IPTV.
iskreno se nadam da ovo nije istina jer ako jeste, necemo mi imati normalan Internet jos dugo, dugo vremena...

Poslednje povecanje downloada je bilo 100% a za oktobar najavljuju 50%, verovatno ce decembra 2009 godine povecati svima download za "citavih" 25% a upload ce, naravno, ostati isti :)
Kakvi su samo bednici ove jajare iz lelekoma pa to je strasno...

To je sve zato što im se može...Neka velika budž(e)a tu pere dobre pare,i zato im ne odgovara konkurencija(rumuni,Bugari,nemci...)I dokle god se ti neki pune ko brod,mi imamo net kakav u svetu ljudi imaju na dial up-u

Ok, ne sporim da bi net trebao da bude brzi, barem da pratimo tok sa svetom...Ali realno...Kolikom procentu ljudi ovde je potrebno da ima vise od 1mbit/1mbit? Ali da zanemarimo tesku pirateriju downloadovanja po nekoliko filmova dnevno i po koju igricu dnevno...Dakle, 4 gb downloada preko noci (1mbit)?

Ok, ne sporim da bi net trebao da bude brzi, barem da pratimo tok sa svetom...Ali realno...Kolikom procentu ljudi ovde je potrebno da ima vise od 1mbit/1mbit? Ali da zanemarimo tesku pirateriju downloadovanja po nekoliko filmova dnevno i po koju igricu dnevno...Dakle, 4 gb downloada preko noci (1mbit)?

Pa treba,mislim meni ne posto nista ne skidam osim poneke igre ali sta ce onda u svetu 20Mbps+ koji ce im to
? neki HD film sa 1Mpbs treba da skidas danima.

Poslednja izmena:

Ne treba to gledati samo sa stanovista da ces imati mogucnost da vise materijala svuces sa neta, moze se posmatrati i sa aspekta utrosenog vremena. Meni licno ne treba brzi net da bi ostvario 1TB downloada mesecno, nego da bi tih par desetina GB koliko inace ostvarim preuzeo brze nego sa postojecom brzinom.

Poslednja izmena:
Nije stvar samo u prostom downloadu... Vi danas imate internet video konferencije, imate Internet TV... Mi ne da to ne možemo da koristimo, mi čak ni bolje strimove Internet radija često ne možemo da primamo sa ovakvom vezom.

Hrpu Internet servisa mi ne možemo da koristimo, a sve više i obično surfovanje postaje problem. Ne samo da sajtove u praksi skoro niko više ne optimizuje, nego su natrpani silni MB flasha, video klipova i svačega. I tu ne pričam sad o kojekakvim Myspace profilima, nego o sajtovima velikih medijskih kuća. Danas se veliki sajtovi prave za brzine kakve ima većina ljudi u normalnom svetu, a nama ovde secka svaki drugi YouTube klip.

ne vredi se raspravljati izgleda neki ne zele da izadju iz kamenog doba, samo pirateriju spominju, a ja se onda pitam zasto svaka normalna zemlja tezi ka 100Mbit ili 1Gbit, prakticno maximumu trenutne tehnologije, a mi raspravljamo o necemu sto je vec odavno jasno za ceo svet.......
nije ni cudo sto nas stoka iz telekoma ovako *****ava

Ko da samo kod nas ljudi spominju pirateriju...

...eno u Aradu su uhapsili nekog lika sto je skidao ko nenormalan (ima covek 100/100Mbit protok) i navodno se bavio se piraterijom, prodavao diskove po gradu i po oglasima. Smesno je jer, ti u lokalu (pod lokal mislim cela Rumunija, tvoja mreza a i druge) uvek imas full protok sa rumunskih trackera, o DC++ da ne pricamo pa uvek mozes da D-lujes sta ti treba.

Tamo se o tome cuti i svi se prave blesavi - od vlade pa do internet provajdera sve do korisnika :D Navodno ne postoji P2P restriction, ali lupaju blokade na neke portove koje svaki advanced pc user moze da izmeni i opet mozes da skidas ko nenormalan i OPET neces imati nikakvih problema :)

To kao uhapse jednog lika godisnje i kao 'A-ha sad smo im pokazali'. Za tih 30 minuta sto oni javljaju tu vest da su uhapsili tog jednog lika koji se bavio piraterijom, mnogo terabajta p2p traffica prodje kroz UPC mrezu i nikom nista :)

Poslednja izmena:
Ja retko uključujem torrent, ali kad nešto skidam obično su mi 2-3 najbrže konekcije iz Rumunije... Mi treba već jednom da stanemo pred ogledalo i da sebi priznamo da smo sad mi ono što je pre 20 godina za nas bila Rumunija. A ne, mi se busamo u prsa i dokazujemo kako su oni zaostali u odnosu na nas i kako su bezveze primljeni u EU...

Ako hoćete moje iskreno mišljenje, Srbija - ovakva kakva je - nije ni za zajednicu sa Ruandom i Burundijem, a ne za EU.

Ja se, BTW, uopšte ne bih iznenadio ako bi se ispostavilo da je u Ruandi i Burundiju Internet brži nego u Srbiji.

Poslednja izmena:
Mi treba već jednom da stanemo pred ogledalo i da sebi priznamo da smo sad mi ono što je pre 20 godina za nas bila Rumunija. A ne, mi se busamo u prsa i dokazujemo kako su oni zaostali u odnosu na nas i kako su bezveze primljeni u EU...

Ako hoćete moje iskreno mišljenje, Srbija - ovakva kakva je - nije ni za zajednicu sa Ruandom i Burundijem, a ne za EU.

Word!:smoke:

Ne, ja se slazem, treba ici u korak sa vremenom...Retkim od nas trebaju video konferencije (zet je zbog toga i uzeo 5mbit net), takodje retkim od nas treba internet radio koji je preko 320kbps..

Tv preko interneta je stvarno super stvar, medjutim, suvise je malo kanala sa iole kvalitetnom slikom...90%, ako ne i vise moze najopustenije da se gleda sa 1mbit.

Sto se tiche surfa, ja ne znam sta vi otvarate, ali meni preko 5 sec ne treba da se neki sajt skroz ischita, osim po koje flash animacije za reklamu...Ok oni koji su skroz u flashu, pa gledash progres bar u %.

Nisam hteo da kazem "koji ce nam". Treba, zatrebace, treba ici u korak sa ostalim...Moze dupe i liskom od kukuruza da se brishe, ali komotnije je sa toalet papirom...Medjutim, aludirao sam da postavite sebi sledeca pitanja.

Kolika je brzina meni potrebna?
Koliko bih bio zadovoljan sa 1mbit/128k paketom?
Sta, sto bih inace radio skoro svaki dan ne mogu da radim sa 1mbit/128k paketom?
Da li izgubim 5 minuta vremena dnevno na prebudzene sajtove?
DA LI MOGU ISTA DA UCINIM DA PO OVOJ CENI DOBIJEM BRZI NET?
Ako vec ne mogu nista da ucinim, zasto se kog mog nerviram?

Hocete li organizovati vojni puch na telekom? Jock...hocete li stati pred direktora telekoma i reci mu "ma more @#$@#$@#$ se cele familije, pushtaj brzi net da ti #@$@$@" ? Onda se nemo` nervirate bzv ;)

***a, ne volim ni ja kad moram da uploadujem 100mb mailova sa 128k, al` ako nish ne mogu promeniti...zashto bih se nervirao?

Džebote, bolji smo od Ruande! :exploder: :exploder: :exploder:

hocete li stati pred direktora telekoma i reci mu "ma more @#$@#$@#$ se cele familije, pushtaj brzi net da ti #@$@$@" ?
Normalan svet ne mora da nanu-naninu direktoru Telekoma, dovoljno je da na sledećim izborima ne zaokruži one koji su ga tu postavili.

http://www.rwandatel.rw/services/internet.html :d

Treba, pak, imati u vidu da je u Ruandi razvoj interneta počeo tek 2006.

pa dobro, a kada je kod nas poceo da se razvija ;))
Par godina pre ... a gde je sada? :D
A sto kukate za upload, ljudi moji pa u nemackoj je 16:1 :)

Deutsche Telekom offers T-DSL:
* 1024/128 (€17)
* 2048/192 (€20)

* 6016/576 (€25)
* 16000/1024 (€30)

AKo se ne varam ova prva dva paketa su ISTA Kao kod nas (osim za 2gi gde je DL 2MB -- ali to je to)! Znam da je frka kada skidate torrente, pa kada se jedan torrent apuje 3 dana, ali realno da imamo neki korektan odnos nemamo :)

Poslednja izmena:
pa dobro, a kada je kod nas poceo da se razvija ;))
Par godina pre ... a gde je sada? :D
Pa nije baš par godina. Ja sam prvi put surfovao 1995. godine, doduše preko dial-in-a Afrodite u RCUB-u preko 2400bps modema, ali ipak :smoke:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno