Ej pa ja sam imao dvojku iz matematike, trojku na lepe oci
Evo vam neke zanimljivosti:
1 Mbps ADSL PRISTUP (Srbija) - 2.800,00 din
1 Mbps CABLE PRISTUP (Rumunija) - 603,00 din
10 Mbps BEZINI PRISTUP (Srbija) - 195.708,00 din
10 Mbps CABLE PRISTUP (Rumunija) - 844,00 din
20 Mbps BEZICNI PRISTUP (Srbija) - 276.021,00 din
20 Mbps CABLE PRISTUP (Rumunija) - 1.447,00 din
Ovo implicira da jedan mesec interneta u srbiji od 20Mbps je
10 godina, 4 meseca i 16 dana interneta rumuniji.
Firma kod koje ja uzimam internet, kablovsku i telefon u rumuniji je UPC i objektivno je najbolja, mada u poslednje vreme je pocela da lupa gadne blokade (tamo gde su potrebne, naravno) na P2P mreze i to samo u Rumuniji od cele evrope :/ Dok lupaju blokade, na njihovom sajtu pise koliko je potrebno sa large parketom (20 Mbit) skinuti jedan DVD film - 28 min i 36 sek.
Pre nedelju dana sam prihvatio njihovu ponudu (medium paket) gde imas:
- Telefon
Besplatan razgovor u tvojoj mrezi; od 18h do 02h besplatan u drugim fiksnim mrezama; vikendom besplatan; dobijes njihov UPC branded telefon; cene prema inostranstvu su jako povoljne, ali u granicama normale (ako npr zoves argentinu svaki dan, naravno da ce ti stici trocifren racun) - za dnevno caskanje sa mojima iz Vrsca je povoljno
- Kablovska televizija
50 kanala, dobar kvalitet; mozes da uzmes i full digitalnu televiziju sa astronomskim rezolucijama i mnogo kanala - samo ako imas odgovarajuci TV
- Internet
10 Mbit; no P2P restrictions (za sada); Cable modem u koji ide telefon i internet; 2 sanduceta za postu; upload 1 Mbit; 35ms ping google (mirror iz Bukuresta)
E sad, za razliku od UPCa, postoje jos 2 firme RDS&RCS (kinezi) i njihova nacionalna mreza Romtelecom. Znam da nude manje pakete za slicne pare (RDS 2, 4 i 8 Mbit), ali dobijas vise kanala na TVu i navodno jeftinije razgovaranje u mrezi + jedan mobilni telefon sa RDS kucnom mrezom (kad odes u grad i neko te nazove na fiksni, ti se javis iz kafica, vrlo interesantna fora

)
A ovo telekomovo glupiranje i ciganisanje, dodavanje 256k na 512k je tako snobisticko-monopolisticki - to se odmah vidi cim ne dizu upload na minimum 128k ili 256k. Jako je bitno imati velik upload, ovako ADSL je pravljen samo za hardcore downloadere koji bi da kvare ratio na private trackerima.