Šta je novo?

PC mnogo jeftiniji od Mac računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Super je, stabilniji je, brzi je, sareniji je, opensource, dzabe, al' kad dodje stani pani, nijedan junak se ne odlucuje da zaboravi Win i da kompletno migrira prema nekom drugom resenju.

OSX ima ocigledne prednosti u audio video obradi ili u grafickoj industriji ali u svakom drugom segmentu debelo zaostaje za Win platformom.

Slazem se uglavnom, samo preuvelicavas profesionalnu upotrebu racunara.

99.99% ljudi nema veze sa takvom upotrebom, tako da je glupo generalizovati pricu i navoditi kao primer nekakvu egzotiku od softvera za koji obican korisnik (a njih je najvise) ne zna ni cemu sluzi. A takvom obicnom korisniku (kao sto sam npr. ja) kome se upotreba racunara svodi na slusanje muzike, surfovanje internetom (kao glavna aktivnost) i gledanje pokojeg filma, mac os savrseno dobro lezi, daleko bolje nego windows. U principu, i linux takodje, ali tu vec treba znanja i truda da se sve podesi za udoban rad.

Ne sporim da je pojedincima windows nezabilazan.

Poslednja izmena:
Dolazi mi klinac koji radi sa mnom na posao i donosi iPod nano koji je platio oko 200 evra (pare je dobio od caleta) a kuci ima neki kompjuter star nekih pet godina (neki celeron i 5200 grafiku). E sad on u stvari voli da igra igrice (mogu misliti kako mu je isao NFS Carbon a zalio se sto ne moze da igra najnoviji) i na kompjuteru provodi puno vise vremena nego sa iPod. Sada mu je cilj kada dodje do para (citaj dobije) kupi neki dodatak za auto sa podnozjem za iPod koji kosta vise nego dobar CD za auto. Inace kada sam ga pitao sto ga je kupio opravdanje mu je bilo da baterija traje 24 sata.

Ja inace nisam video laptop koji nije pretrpan kojekakvim igricama, kodecima, po par programa za pregled slika i kojekakvih gluposti. Onada nije ni cudo da je Mac OS brzi jer ko njega koristi zna i ponesto o kompjuterima. Ne znam kako je u svetu ali sam siguran da 90% prodatih Mac-ova je kupljeno da bude statusni simbol.

Dolazi mi klinac koji radi sa mnom na posao i donosi iPod nano koji je platio oko 200 evra (pare je dobio od caleta) a kuci ima neki kompjuter star nekih pet godina (neki celeron i 5200 grafiku). E sad on u stvari voli da igra igrice (mogu misliti kako mu je isao NFS Carbon a zalio se sto ne moze da igra najnoviji) i na kompjuteru provodi puno vise vremena nego sa iPod. Sada mu je cilj kada dodje do para (citaj dobije) kupi neki dodatak za auto sa podnozjem za iPod koji kosta vise nego dobar CD za auto. Inace kada sam ga pitao sto ga je kupio opravdanje mu je bilo da baterija traje 24 sata.

Ja inace nisam video laptop koji nije pretrpan kojekakvim igricama, kodecima, po par programa za pregled slika i kojekakvih gluposti. Onada nije ni cudo da je Mac OS brzi jer ko njega koristi zna i ponesto o kompjuterima. Ne znam kako je u svetu ali sam siguran da 90% prodatih Mac-ova je kupljeno da bude statusni simbol.
No comment!:trust:
I primer i poređenje i objašnjenje je blago rečeno...

Slazem se uglavnom, samo preuvelicavas profesionalnu upotrebu racunara.

99.99% ljudi nema veze sa takvom upotrebom, tako da je glupo generalizovati pricu i navoditi kao primer nekakvu egzotiku od softvera za koju obican korisnik, a njih je najvise, ne zna ni cemu sluzi. A takvom obicnom korisniku (kao sto sam npr. ja) kome se upotreba racunara svodi na slusanje muzike, surfovanje internetom (kao glavna aktivnost) i gledanje pokojeg filma, mac os savrseno dobro lezi, daleko bolje nego windows. U principu, i linux takodje, ali tu vec treba znanja i truda da se sve podesi za udoban rad.

Ne sporim da je pojedincima windows nezabilazan.

Prvo ovde silno gresis. Da su vecina korisnika racunara "obicni" korisnici niti bi racunarska industrija bila ovde gde se danas nalazi niti bi mi danas ovde pricali o ovome.

I sta sad? Za surf, slusanje muzike i gledanje pokojeg filma ces da pljunes zestoku kintu da bi nabavio Mac? Nekontam :trust: Zato sto je basnoslovno bolji? Za sta? Bolje muzika zvuci kad je pustas na Mac-u? Za te pare mozes da kupis PC, solidnu zvucnu, Marantz reciever i par solidnih stereo zvucnika - i da se naslusas muzike ko covek.

Za sve gore navedeno, meni PC mnogo bolje lezi nego Mac. Stvar navike ili necega drugog ko ce ga znati

...A takvom obicnom korisniku (kao sto sam npr. ja) kome se upotreba racunara svodi na slusanje muzike, surfovanje internetom (kao glavna aktivnost) i gledanje pokojeg filma...
Aha... a takvim korisnicima baš treba ultra fensi preskupi računar.

Fascinira me to koliko neki trde da je Mac savrsen, iako to sigurno nije. Mada, da toliko preplatim običan kompjuter i ja bih govorio da je savršen i apsolutno bez mane, čisto da ne priznam da sam ispao jedna domaća životinja sa koje se šiša vuna :D

Nerazumem tolike hvalospeve na racun OSX. Cela stvar nevidjeno lici na famu oko Linuxa.

pogledaj programe kao sto su: QuickSilver, DefaultFolderX, SallingClickers, xGestures...

ili najsveziji, moj omiljeni primer je:

u SK 07/2008 opisuju neki program za slikanje vizit kartica telefonom kao da ih imate u digitalnom obliku... i nista.

na Mac OS X imate program koji uzme sliku iz telefona, uradi OCR i spakuje u bazu. Onda uzmete i ukucate npr. "milan" i program pronadje SVE slike na kojima NEGDE pise "milan"!!
i jos kao dodatak, u duhu danasnjeg vremena, sve je to moguce imati ONLINE...
(trenutno nemam link do programa)

eto razlike izmedju PrC programa i Mac programa.

prosto je smesno i zalosno kako zbog pisanja, nalik tvojem, ostali ljudi ostaju uskraceni da vide i drugu stranu!

Super je, stabilniji je, brzi je, sareniji je, opensource, dzabe, al' kad dodje stani pani, nijedan junak se ne odlucuje da zaboravi Win i da kompletno migrira prema nekom drugom resenju.

koji crni Win ?!? samo zato sto nase banke kupuju online sisteme koji zahtevaju M$ ActiveX palim windows i internet explorer!

OSX ima ocigledne prednosti u audio video obradi ili u grafickoj industriji ali u svakom drugom segmentu debelo zaostaje za Win platformom. Neki ovde su ocigledno voljni da sa lakocom zaborave na cinjenicu jedan deo price cini sam OS a da drugi (i to mnogo veci deo) cini rasprostranjenost softvera koji funkcionise na doticnoj platformi. CAD, 3D modelovanje, Office primena, Gaming...Mac je nekoliko svetlosnih godina iza Win platforme po ovim pitanjima (a da ne pricamo o nekim egzoticnijim poslovnim primenama). Cak je i Lunux u ovim segmentima ima znacajno bolju ponudu od OSX. Zbog ovih stvari (zalosno je ali je tako) Microsoft moze sebi da dopusti gafove tipa Milenijum ili Vista.

ne moze! jer Mac OS X vrti bilo koji sWinjdows program bez problema + zadrzava sve pogodnosti Mac OS X-a!! meni se Windows "pali" za par sekundi, reinstalacija traje isto tako - par sekundi...!

u danasnjem svetu kad je Virtualizacija SVE M$ nema prava na gresku i uskoro ce ga stici sve greske koje je pravio godinama! sacekaj pa ces videti kako dolazi na pravu meru.

btw gde je Logic ili FinalCut za windows??

Nerazumem tolike hvalospeve na racun OSX. Cela stvar nevidjeno lici na famu oko Linuxa. Super je, stabilniji je, brzi je, sareniji je, opensource, dzabe, al' kad dodje stani pani, nijedan junak se ne odlucuje da zaboravi Win i da kompletno migrira prema nekom drugom resenju.

Pa eto mnoge vlade su presle na linux (npr Nemacka), drugo mnoge firme koriste linux/Unix (meni je neozbiljno kad cujem da je web server windows).
U mojoj firmi smo izabrali linux, kao pogodniju platformu za nas rad i mogu ti reci da ima visestrukih prednosti (najvise se oseca nedostatak virusa, posto imamo mnogo klijentskih racunara gde rade ljudi koji nisu eksperti, a i dobra podrska za bilo sta sto ti zatreba da podesis). Na serverima koristimo FreeBSD (mac os ga ima ispod haube) i Solaris...
Istina je da je Srbija iz nekog razloga vise Windows oriented nego neki drugi delovi sveta (cak i susedna nam Makedonija), ali to ne znaci da je Windows najbolji sistem na svetu i da nema ozbiljnog posla bez njega. Ja cak mislim obrnuto, cinjenica je da igranja igrica nema bez Windowsa... :type:
Ovo pisem bas iz linuxa (koji koristim 90% vremena) iako imam windows (trebaju mi oba) jer je KDE mnogo udobniji. I da imam XP, a Vistu cu instalirati samo ako budem morao, ono je strasno...
Mac nisam koristio, osim jednom kad sam gazdi instalirao neke nase programe (srecom svi sistemi osim mikrosoftovih su POSIX kompatibilni sto je veliki plus) i na prvi pogled nisam bio previse odusevljen, pretpostavljam da treba vise navikavanja... Ali istina je da je sve klizilo savrseno, tj osecaj je kao da terate XP na masini sa quad procesorom i 4GB rama, tj sve leti, iako je hardware daleko skromniji. Tako da zaista smatram taj Mac dosta ozbiljnijim od windowsa i to ima svoju cenu. Da li bih ja to kupio. Verovatno ne, ali ko ima para...

Aha... a takvim korisnicima baš treba ultra fensi preskupi računar.

Fascinira me to koliko neki trde da je Mac savrsen, iako to sigurno nije. Mada, da toliko preplatim običan kompjuter i ja bih govorio da je savršen i apsolutno bez mane, čisto da ne priznam da sam ispao jedna domaća životinja sa koje se šiša vuna :D
stavi sve komponente na papir iz imac-a 24'' npr. i videces da onakav dizajn i "jabucicu" placas reda velicine 150-200e sto je cifra koju i balavci iz osnovne skole u srbiji daju na mobilni telefon :)
+ dobijes LEGALAN os koji je po stabilnosti/odrzavanju kilometrima ispred windows-a ;)
tako da kada dodas i sw na tu cenu prakticno si za iste pare kupio pc + 24'' monitor sa vrhunski dizajniranim kucistem ;)
e sad' sto ne mozez crysis da opicis to je vec nesto drugo :D
za dizajn, audio/video/foto obradu mac je mama jer os ne puca skoro nikada ;)

p.s.pre izvesnog vremena (par godina koliko se secam) sam sa delimirom vodio slicnu "raspravu" oko isplativosti i ostalog. razmisljao sam slicno kao ti iako sam radio i na mac-u i na pc-u. sada medjutim razmisljanja nema - kome racunar donosi novac u gorepomenutim oblastima i treba mu stabilna masina mac je jedini izbor :) jer je zbog "pc based" komponenti jeftiniji nego ranije
p.s.2 sada ce naravno "pro" dizajner i 3d/video "master" iz ns-a da me "demantuje" :d

pogledaj programe kao sto su: QuickSilver, DefaultFolderX, SallingClickers, xGestures...

Mislim argumenti su ti na mestu. Ne bi mogao da zivim bez ovoga. Daj da probam ja nesto drugo. Autocad, Microsoft Office (nepricam o onom kukavnom portu na Mac-u)...jel treba igre da pominjemo

Mogao bi ovako do sutra. I poenta sveg tvog pisanja je da furas Mac i da kad treba nesto da odradis palis Win u virtuelnoj masini. :trust:

A najzalosnija stvar ovde je to sto svaki korisnik Mac-a (a ti prvi medju njima) ima nevidjenu potrebu da na sav glas ide unaokolo i da trubi Mac je najbolji, Mac je savrsen. Get a life

A sledeci put procitaj ceo post pre nego sto krenes da citiras i komentarises.

@p.s.2
jeeee !!! gx-x !!! gx-x !!! gx-x !!! gx-x !!!

btw ivke76 vrh potpis... LOL :d

Pa eto mnoge vlade su presle na linux (npr Nemacka), drugo mnoge firme koriste linux/Unix (meni je neozbiljno kad cujem da je web server windows).
U mojoj firmi smo izabrali linux, kao pogodniju platformu za nas rad i mogu ti reci da ima visestrukih prednosti (najvise se oseca nedostatak virusa, posto imamo mnogo klijentskih racunara gde rade ljudi koji nisu eksperti, a i dobra podrska za bilo sta sto ti zatreba da podesis). Na serverima koristimo FreeBSD (mac os ga ima ispod haube) i Solaris...
Istina je da je Srbija iz nekog razloga vise Windows oriented nego neki drugi delovi sveta (cak i susedna nam Makedonija), ali to ne znaci da je Windows najbolji sistem na svetu i da nema ozbiljnog posla bez njega. Ja cak mislim obrnuto, cinjenica je da igranja igrica nema bez Windowsa... :type:
Ovo pisem bas iz linuxa (koji koristim 90% vremena) iako imam windows (trebaju mi oba) jer je KDE mnogo udobniji. I da imam XP, a Vistu cu instalirati samo ako budem morao, ono je strasno...
Mac nisam koristio, osim jednom kad sam gazdi instalirao neke nase programe (srecom svi sistemi osim mikrosoftovih su POSIX kompatibilni sto je veliki plus) i na prvi pogled nisam bio previse odusevljen, pretpostavljam da treba vise navikavanja... Ali istina je da je sve klizilo savrseno, tj osecaj je kao da terate XP na masini sa quad procesorom i 4GB rama, tj sve leti, iako je hardware daleko skromniji. Tako da zaista smatram taj Mac dosta ozbiljnijim od windowsa i to ima svoju cenu. Da li bih ja to kupio. Verovatno ne, ali ko ima para...

Ne pokusavam uopste da kazem da je Windovs savrsen i najbolji. Ali ne mogu da podnesem situaciju u kojoj neko bez trunke kritickog sagledavanja stvari tvrdi JA pa JA. Nije mi ni Win ni Linux ni OS X iz oka ispao. Svako treba da koristi ono sto mu najvise odgovara. Ja imam svoje arsine i sta sad? Treba da ubedjujem ceo svet da koristi ono sto meni najvise odgovara? Gde to vodi?

Mislim argumenti su ti na mestu. Ne bi mogao da zivim bez ovoga. Daj da probam ja nesto drugo. Autocad, Microsoft Office (nepricam o onom kukavnom portu na Mac-u)...jel treba igre da pominjemo

VMWare, Parallels, CrossOver... izvoli AutoCad ili bilo sta drugo sto ces da spomenes od Windows softwarea. Penal u brzini je oko ~5%.

Cider, posebna verzija CrossOvera bez problema vrti neke DirectX igre.

dakle resenje za te Windows programe postoji na Mac-u, sta je sa onim programcicima koje sam nabrojao?

sad reci da su ti programcici bezveze! hm, onda si ...kratkovid?

Mogao bi ovako do sutra. I poenta sveg tvog pisanja je da furas Mac i da kad treba nesto da odradis palis Win u virtuelnoj masini. :trust:

ko pali Windows u VM?? sta sam napisao? ja ga jedino palim za online banking jer su NESPOSOBNI programeri (ili los menadzment, svejedno) koristili ActiveX.

A najzalosnija stvar ovde je to sto svaki korisnik Mac-a (a ti prvi medju njima) ima nevidjenu potrebu da na sav glas ide unaokolo i da trubi Mac je najbolji, Mac je savrsen. Get a life

jeste, imam potrebu da ljudima koji NEARGUMETOVANO i PAUSALNO ocene Mac (software+hardware) kao nista posebno, samo fency i nepotrebno, da nisu u pravu.

<ot>
online banking resenja kod nas su uradjena tako kako su uradjena jer je M$ omogucio odredjene "beneficije" ako sistem bude baziran na M$ softveru.
</ot>

Sve vise pricate o licnim ukusima a sve manje o tome da li je PC mnogo jeftiniji od Mac racunara. Drzite se teme.

Mac OS X je daleko kvalitetniji od oba rasprostranjena operativna sistema. I Windows i Linux su lošiji operativni sistemi.

Ala si ovo odvalio... Svaka ti cast.

Radim na meku od oktobra meseca, na linuxu manje vise 6 godina, na windowsu od kad znam za kompjuter i mogu vam reci da je mek vrlo neugodan za rad onima koji su navikli na uobicajene platforme. Problem lezi u drugacijem interfejsu - svi napredniji korisnici su navikli na neke precice (alt+F4 ili Ctrl+C/V i slicno) a te precice su drugacije na meku. Problem je i sto su standardni dugmici drugacije postavljeni, sto je meni za svaki program u top baru a ne u svom prozoru, sto onaj (izvin'te na izrazu) usrani dock smeta samo tako itd itd...

Cinjenica je takodje da (iako ja licno imam probleme sa njim) OS X trenutno ima bolji interfejs od windows/linux resenja i sudeci po mom profesoru dizajna korisnickog interfejsa, na njemu ce nase majke, bake, dede, deca i svi ostali kompjuterski noobovi mnogo bolje i brze da se snadju nego na bilo kom drugom sistemu.

Ali, ono sto mene iritira najvise od svega je cinjenica da nemam blage veze gde se instalira koji program (gde su prokleti fajlovi?). Istina, nisam bio previse radoznao (a i nisam imao vremena da se zanimam sa tim), ali ni najmanje mi nije bilo intuitivno gde se sta nalazi. Doduse, nisam se konsultovao sa majkom, mozda bi se ona snasla bolje...

Sve u svemu, ko voli i ko se nasao u OS X-svetu, nek uziva i nek zvizdi, al mom ubuntu ne moze ni pod prozor da pljune. :wave:

Edit: I neka je PC jeftiniji od Maca. I treba. Uvek cu imati jaci komp za manje pare :p

Poslednja izmena:
@kovacm

Samo jedno pitanje. Da li je ljudi koji nemaju pojma za sta sluze programi koje si ti naveo imaju potrebe da kupuju Mac i tako daju duplo vise para u odnosu na kompjuter koji zadovoljava njihove potrebe. ili je to u njihovom slucaju samo statusni simbol. Stavi sebe u situaciju da kompjuter koristis kao 99% korisnika da li bi ti dao tolike pare za komp? "Jabucica" sigurno nije postala jabuka prodavajuci svoje kompjutere ljudima koji sa njim zaradjuju za zivot vec bas zahvaljujuci ljudima koji kupe kompjuter da bi surfovali internetom gledali filmove i slusali muziku. Za te namene postoje puno jeftinije varijante. To je isto kada ljudi kupuju svojoj deci (zenskoj) kompjuter(PC) od 800-900evra a ja im objasnjavam da je za njih za pocetak dovoljna i puno jeftinija varijanta jer u 90% slucajeva najvise dokle ce im cerke igrati je SIMS 2.

Samo na benchu ljudi imaju skuplje konfiguracije i besmislenije bacene pare nego sto bi bila kupovina nekog apple proizvoda, pa ne vidim da im se nesto prigovara.

Ljudi daju 5-6000 evra za zvucnike, garderobu, televizore, desetine hiljada evra na automobile, a vi se ovde uhvatili apple-a ko pijan plota.
Da, skuplji su im proizvodi od proseka, neki ih kupuju zbog prestiza, zaradjuju mnogo od tih istih kupaca, i sve to, ali da su dobri - dobri su. Da nisu, ne bi pola vas na forumu balavilo nad iphone, ipod, i ostalim i-ovima, ne bi bilo milion tema po internetu o tome kako instalirati mac os na pc, ne bi ih pola IT sveta kopiralo itd. :)
Naravno da imaju i mana, kao i svi kapitalisti...

"Jabucica" sigurno nije postala jabuka prodavajuci svoje kompjutere ljudima koji sa njim zaradjuju za zivot vec bas zahvaljujuci ljudima koji kupe kompjuter da bi surfovali internetom gledali filmove i slusali muziku. Za te namene postoje puno jeftinije varijante.

Pa sta ako ima jeftinijih varijanti? Ima i jeftinih automobila, ali sta to briga nekoga ko moze da priusti jedan skup. Te jeftinije varijante ne mogu imati instaliran sistem sa svim drajverima kroz dva klika, niti ce biti "udobne" za koriscene koliko je to mac os, bas za tu varijantu surfa, muzike i filmova.

Poslednja izmena od urednika:
Pa o tome i ja govorim. Koliko ljudi vozi sportski auto zbog sebe a koliko da bi impresionirali druge. Mnogo je udobnije voziti se u Pasatu nego recimo u BMW Z5 ali ko se okrece za Pasatom. Nemam ja nista protiv toga da neko ko zaradjuje 100k evra godisnje ili mesecno kupi Mac. Ovde se radi da je bez veze da neko ko ima recimo 800 evra pozajmi jos toliko, ili stedi jos godinu dve da bi kupio Mac a moze odmah da kupi kompjuter koji ce zadovoljavati njegove potrebe. I kada na kraju kupi ubedjuje sve oko sebe da je Mac duplo brzi bolji lepsi samo da bi opravdao svoju investiciju. I ja kada bi imao para na bacanje kupio bi jedan.

Inace i za mnoge druge stvari imam isto misljenje recimo zvucnike, kola, garderobu i sl. ali ovo je ipak kompjuterski forum. Nervira me sto ljudi slusajuci vas steknu utisak da je Mac stvarno duplo brzi i bolji pa daju zadnje pare da ga kupe a odricu se nekih drugih stvari u zivotu (recimo letovanja).

Zato sto bi time izgubili jedan od najjacih ako ne i najjaci adut koji ide na ruku Mac racunima. Sa Windowsom, svaki mac je ranjiv i (ne)stabilan kao svaki PC.

il ti mene nisi razumeo, ili ja tebe ne razumem ;)

pitao sam zašto Apple ne dozvoljava normalnu & legalnu instalaciju OSX na PC (ne Win na Mac!)?

Radim na meku od oktobra meseca, na linuxu manje vise 6 godina, na windowsu od kad znam za kompjuter i mogu vam reci da je mek vrlo neugodan za rad onima koji su navikli na uobicajene platforme. Problem lezi u drugacijem interfejsu - svi napredniji korisnici su navikli na neke precice (alt+F4 ili Ctrl+C/V i slicno) a te precice su drugacije na meku.

skini program MenuMaster za Mac. On moze da ti remapira sve precice na Macu da ti budu iste kao na Windowsu/DOSu.

Da li uopste znate zasto Alt+F4 sluzi za zatvaranje prozora?

link prcitaj papus "Consistent User Interface" (drugi po redu)

btw meni za razliku od Win precica Mac savrseno odgovaraju jer su 90% iste kao na Atariju :p

bonus: pregled default precica

Ali, ono sto mene iritira najvise od svega je cinjenica da nemam blage veze gde se instalira koji program (gde su prokleti fajlovi?). Istina, nisam bio previse radoznao (a i nisam imao vremena da se zanimam sa tim), ali ni najmanje mi nije bilo intuitivno gde se sta nalazi.

Ovo je prvi "problem" sa kojim se susreću ljudi koji dolaze sa Windowsa.

• Na Macu ceo program se nalazi u jednoj "sličici" (fajl sa extenzijom .APP).
    Ta "sličica" (.APP fajl) je u suštini folder koji sadrži fajlove programa ali ga Mac OS X korisniku prikazuje samo kao jedan ".app" fajl.
  • Ako kliknes desnim dugmetom na .APP videces da imas opciju "Show Package Option".
  • .APP fajlove možeš postaviti bilo gde na harddisk i startovati programe bez problema ali po _pravilu_ se stavljaju u /Application
  • programi svoje konfiguracione fajlove smestaju u ~user/Library/Preferences a dodatne fajlove u ~user/Library/Application Support
  • u slucaju da nesto treba da vazi za sve korisnike na racunaru fajlovi idu u /Library

to je to ukratko.

@milanbb jel to stvarno tako?? da su dobili "beneficije" od M$-a ili me zezas? ;)

pitao sam zašto Apple ne dozvoljava normalnu & legalnu instalaciju OSX na PC (ne Win na Mac!)?

Ti ne razumes mene.
Ono sto cini Mac, Macom je nekoliko stvari od kojih je verovatno najvaznija OS.
Kad bi "dali' OS drugima, Mac bi izgubio jednu od najvecih prednosti, jednostavan, lep i virus free OS prilagodjen kako vunama tako i naprednim korisnicima.

@kovacm

Samo jedno pitanje. Da li je ljudi koji nemaju pojma za sta sluze programi koje si ti naveo imaju potrebe da kupuju Mac i tako daju duplo vise para u odnosu na kompjuter koji zadovoljava njihove potrebe. ili je to u njihovom slucaju samo statusni simbol. Stavi sebe u situaciju da kompjuter koristis kao 99% korisnika da li bi ti dao tolike pare za komp?

ne, ne bih dao tolike pare.
vidi, ja sam svojoj devojci kupio eMac (iz 2005.) godina za 250e. zato sto njoj treba:
1. internet
2. MP3
3. DVD
4. ...i naravno Sims-i :d

dakle za malo para ima sve one programe koje sam nabrojao ;) i od kad ima Mac vise me ne smara: kako-ovo, kako-ono, joj imam virus, antivirus nece da se updajtuje; ne radi mi <NESTO>...

Jedino sam joj objasnio kako se instaliraju programi za Mac i to je to!

Sad je samo gledam kako se snalazi bez problema sa kompom. Tako da je meni Mac masina DALEKO jeftinija od PC-Windowsa jer nemam problema sa njom tj. ne trosim ni svoje vreme, ni svoje zivce...

Poslednja izmena od urednika:
@tule: Apple je ostao Apple, posto je svet postojao i pre Windowsa, BAS zahvaljujuci profesionalnim korisnicima. Kada su SVE kompjuterske firme 90'ih propale zbog 'superiornog' PC koncepta i jeftinih kineskih delova, Apple je ostao u trci zbog ljudi koji su Mac koristili za posao. Da, Apple je postao danas u domenu racunara to sto jeste prodajuci racunare uz iPod, ali i dalje je MacPro najbrzi desktop na svetu, MacBook Pro najkvalitetniji itd...

@abc011abc: Zasto bi 'dozvolio' pa nije to Linux, evo ti OS pa se igraj sa njim. Moras da imas podrsku, moras da imas 1000000000 drajvera, da se smaras sa korisnicima. Apple nije M$ koji i dan danas zivi na monopolskim ugovorima od pre ko zna koliko godina i koji moze da dozvoli kikseve kao sto je Vista.

kovacm je napisao(la):
@milanbb jel to stvarno tako?? da su dobili "beneficije" od M$-a ili me zezas?

Nazalost tako je: imas ovde teme, pa mozes pogledati. http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=157233 ovo je prva druga ima slican naslov, ali sada ne mogu da je nadjem. Nesto u stilu - kako naterati FireFox da radi OnlineBanking

Ono sto cini Mac, Macom je nekoliko stvari od kojih je verovatno najvaznija OS.
Kad bi "dali' OS drugima, Mac bi izgubio jednu od najvecih prednosti, jednostavan, lep i virus free OS prilagodjen kako vunama tako i naprednim korisnicima.

ok, kontam - maximalna zatvorenost i očigledna želja za potpunom kontrolom šta se i kako koristi, bez mogućnosti da korisnik izabere šta mu odgovara (uostalom, Apple filozofija je "mi vam damo sve što vam treba, nema potrebe da se razmišlja na drugu stranu!")

ježim se od same pomisli kako bi svet izgledao kada bi se npr. M$ monopol zamenio Jabuka monopolom! :zgran: Svi bi koristili samo jednu liniju računara, sa jednim OS-om, bez ikakave mogućnosti kastomizacije, bez mogućnosti jednostavne zamene komponente nekom po sopstvenom izboru, uz cene koje bi rasle do neba! to bi bilo ko neki Equilibrium! :S:

Da si meni odgovorio na ovaj nacin predlozio bih te za ban. APSOLUTNO ne kontas sta je Sasa napisao i sto je najgore pljujes po necemu sto ne poznajes niti si imao dodirnih tacaka sa Apple racunarima - osim sjajnog teksta sa ITsveta.

predložio bi me za ban zbog iznošenja svog mišljenja? svaka čast!

ok, ako će ti biti lakše, smatraj da sam tebi "onako" odgovorio :)

Da si meni odgovorio na ovaj nacin predlozio bih te za ban. APSOLUTNO ne kontas sta je Sasa napisao i sto je najgore pljujes po necemu sto ne poznajes niti si imao dodirnih tacaka sa Apple racunarima - osim sjajnog teksta sa ITsveta.
Uh, bre, Milane... Pa čemu taj stav? Nisu se razumeli ljudi pa šta sada? Niko nikome nije naudio...

A zbog cega bi dozvolio? Njihovo je pravo da prodaju svoje proizvode na nacin koji im odgovara... M$ je krenuo jednim putem, Apple drugim... Danas Windows ima imidz kakav ima, a na OS X ljudi gledaju kako gledaju...

Sa druge strane, niko nikome nije uskratio slobodu izbora: ti mozes da odaberes Mac ili Windows, u skladu sa svojim potrebama i mogucnostima. Niko te ne ogranicava ni u kom pogledu.

Prica oko krajnje cene je totalno besmislena: cena kostanja je samo jedna od stavki koje formiraju finalnu cenu proizvoda i na proizvodjacu je da kreira finalnu cenu. Rezultati prodaje koje je Apple ostvario poslednjih godina, govore da kompanija ima dobru poslovnu strategiju i to je to.

Sa aspekta krajnjih korisnika sve to je totalno nebitnom, jer kao sto rekoh: korisnici imaju izbor: Vista laptop za 40 000 dinara ili npr. MacBook za 80 000 dinara.

Poslednja izmena:
Moguće, ali ta razlika nije tolika da bi se opravdala razlika u ceni PC+Win u odnosu na Mac+OSX... Mislim, ako će neko da gleda filmove, igra igre, surfuje Netom i koristi neki Office paket (a to radi većina ljudi na svojim kompovima!) - ne vidim kako bi mu bilo bolje da koristi skuplji Mac u odnosu na npr. pomenuti Acer?!?

uzgred:
http://www.macvswindows.com/index.php?title=Main_Page

ih, naravno da ne moramo! naprotiv, bolja je jeftinija, a funkcionalnija varijanta (PC+Win ili PC+Lin)...

Meni npr. smetaju neke stvari kod Windows-a i mislim da je razlika u ceni izmedju MacBook Pro koji koristim i npr. nekog drugog Windows racunara i po mojim kriterijumima sasvim je OK dodati 1000 eur kako bih koristio neki drugi OS.

Uopste ne kapiras: zasto je po definiciji bolja jeftinija varijanta? Zato sto je jeftinija, zato sto ima bolji odnos performanse/cena? Cak je i funkcionalnost koju nevesto dokazujes, subjektivna kategorija: mozda je za nekoga funckionalan racunar onaj koji radi npr. u Aperture-u? Ili onaj na kome se vrti FinalCut. Koliko je Windows PC ili Linux PC funkcionalan u tom softveru?

Sta ako mene ne zanima odnos performanse/cena vec npr. hocu da mi na poklopcu svetli Jabuka ili da imam racunar izradjen od aluminijuma i recimo deluje mi kao sasvim fer da doplatim 1000 eura za te stvari? Sta ako sam npr. profesionalac koji koristi bas Aperture, Logic, Final Cut i sl? Kako je za mene onda Windows funckionalniji?

Isto tako potpuno kapiram da je za tebe OK da kupis jeftiniji racunar i ustedis novac, jer takav racunar zadovoljava tvoje potrebe.

Da je tvoje razmisljanje ispravno, Apple npr. ne bi postojao, ali ne bi ni biznis klasa u avionu, ni Rolce Royce itd... To se pokusalo uraditi u komunizmu, ali je propalo.

Dakle, po meni u ovom threadu je dovoljan bio jedan post:

Topic: "PC mnogo jeftiniji od Mac racunara"
Reply: "Dobro, sta sad?
i lock :)

Poslednja izmena:
delimire, ja pričam uopšteno, ne sa pogledom na neku konkretnu skupinu korisnika!

evo primer: drugarica hoće da kupi komp. slabo se razume u kompove, tj. početnik je... pita mene koji da uzme. kako da joj objasnim zašto da uzme primetno skuplji Macbook, a ne npr. već pomenuti Acer (njega uzimam samo za primer ovde). hajde, reci mi šta bih to trebao da joj kažem...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno