Šta je novo?

Telekom Srbija IPTV - prvi utisci

• Začetnik teme mischo
  • Datum pokretanja
Nego, jel moze IPTV da se gleda na kompu bez TV tuner-a?

Sto se tice kablovskih operatera apsolutno si u pravu.E sad da bi IPTV bio konkurencija kablovskim operaterima Telekom bi trebao da omoguci ADSL bukvalno u svakom selu sto se najverovatnije nece nikad desiti.Na zalost:S:

A kablovski operateri kao imaju instalaciju u svakom selu? Konkurencija = izbor od barem dve opcije, što će reći, konkurencija kablovskim operatorima može biti samo tamo gde već posluju. Kablovski operateri nikad neće razvlačiti infrastrukturu po selima, zato što im se ne isplati. Tu je telekom u prednosti, pošto kablovi već postoje, potrebno je samo instalirati opremu u centrali. (ako se i njima isplati uopšte)
Ali izgleda da će S****Be konačno morati da snižava "troškove održavanja" (kakvog održavanja?) kad dobiju konkurenciju.
Zanimljivo je kako svi pravdaju povećanje cena, usklađivanjem sa kursom evra. Što sad niko ne usklađuje cene, npr?

Kablovski operateri nemaju mrezu ni u mnogim vecim mestima! Kakva sela!

ne znam koja ce biti cena za iptv, ali ako bude prosecna kao za kablovsku, moze da zameni sbb-ov total tv za manje kinte, a dobija se prakticno isti kvalitet, to bi trebalo da je isti mpeg2 kao sto ide preko sd digitalne sattv.

e sto se tice konkurencije klasicnoj kablovskoj, moze da bude, pod uslovom da se ljudi zainteresuju, tj. ako skuze koje su prednosti iptv u odnosu na kablovsku.

Poslednja izmena:
wow koje ******. ja sam mislio da će meni da bude eye candy, kao u svim ostalim zemljama gde imaju iptv. svi koriste microsoft iptv os i jako dobro izgleda jer podseća dosta na media centar sa viste i 2005.
kad ono izgleda ko da su ga rusi pravili. čudi me jedino da nije na ćirilici.
a i set top box je na prvi pogled žešće *****, bar po dizajnu.
izgleda da ostajem na totalu još neko vreme. osim ako ne ubace neki HD.

box zaista izgleda bedno kao i daljinac, i kvalitet mpeg decodera koji ima, je pod znakom pitanja, sto obicno i utice na kvalitet slike, nadam se da nece biti ograniceno na koriscenje samo tog boxa koji daju, za ljude koji eventualno zele da koriste kvalitetniji box o svom trosku.

Poslednja izmena:
U tom boxu je potreban SW tako da koriscenje sopstvenog/boljeg/bilo kojeg boxa verovatno nije moguce .

box je najverovatnije Huawei... jel Mischo moze da malo zalgeda uredjaj?

wow koje ******. ja sam mislio da će meni da bude eye candy, kao u svim ostalim zemljama gde imaju iptv. svi koriste microsoft iptv os i jako dobro izgleda jer podseća dosta na media centar sa viste i 2005.
kad ono izgleda ko da su ga rusi pravili. čudi me jedino da nije na ćirilici.
a i set top box je na prvi pogled žešće *****, bar po dizajnu.
izgleda da ostajem na totalu još neko vreme. osim ako ne ubace neki HD.

Nije tačno da "svi" koriste Microsoft mediaroom platformu za IPTV. Mediaroom ima zaista najlepši grafički interfejs koji sam video, ali zato košta nekoliko puta više od konkurentskih rešenja, treba ti duplo više servera da bi bi podržali servis, a i mrežni resursi potrebni da servis proradi su mnogo veći nego i kod jedne druge platforme. M$ Mediaroom inače ima instalaciju u Crnogorskom telekomu.

Što se STB-a tiče definitivno nije moguće koristiti svoj, ali nije isključeno da će se pojaviti i drugi uređaji u ponudi. U početku će biti ponuđen Amino Aminet 125, čije tehničke detalje možete viditi na gornjem linku. Ovaj uređaj se pokazao kao jako dobar i mnogo operatera ga koristi. OD STB-a inače ne treba očekivati neka čuda osim da radi. Na njemu se vrti deo softvera koji je sastavni deo IPTV middleware platforme.

I još jedna stvar u vezi daljinskog. Moguće je koristiti ga i kao daljinski od TV prijemnika. Potrebno je samo da se unese odogovarajući kod za model TV-a na startu.

Poslednja izmena:
Hoće li taj IPTV početi skoro i kada?
Neverovatno je da se ne zna koja će biti tačna cena i šta se dobija uz koju kombinaciju i po kojoj ceni.
Dokle više toliko odlaganje i zavlačenje...

Poslednja izmena:
Pa kolko vidim za sada se dobija TV mpeg2 kvaliteta...+ 1536/192 internet...+ verovatno free fixno telefoniranje u lokalu...za 40€
Što mu dođe u mom slučaju 530din PTT KDS + 2124din 1024/128 ADSL + jedno 500din fixni (jako ga slabo koristim)... otprilike...to je to... Dobici su brži net i verovatno kvalitetnija slika na TVu (mada je to diskutabilno s obzirom da PTT-KDS ima optički kabal sve do one kutije u hodniku zgrade)

nije bitno što je optički nego šta ide kroz njega XD

mora mpeg2 biti kvalitetniji od analogne kablovske (bar je takva bila na kdsu u NS koji sam koristio)

Pa kolko vidim za sada se dobija TV mpeg2 kvaliteta...+ 1536/192 internet...+ verovatno free fixno telefoniranje u lokalu...za 40€
Što mu dođe u mom slučaju 530din PTT KDS + 2124din 1024/128 ADSL + jedno 500din fixni (jako ga slabo koristim)... otprilike...to je to... Dobici su brži net i verovatno kvalitetnija slika na TVu (mada je to diskutabilno s obzirom da PTT-KDS ima optički kabal sve do one kutije u hodniku zgrade)
Moralo bi to mnogo bolje ako bude bilo tih 40e,inače je preskupo.
Bar što se tiče neta...

ranije su govorili da će ceo triple play paket biti 2000 mesečno. +PDV.
ovo sve mi izgleda jako loše. ispada da će oni samo ubaciti iptv, a neće povećati brzine onima koji npr. neće iptv. već mi je dosta ovog 512 adsl-a. postao je previše spor za moje potrebe.
a sve preko 1500 din. smatram da je bacanje novca.

a i kakvi će kanali biti. pitanje je da li sbb sve one ekskluzive drži i za iptv (jer i oni imaju u planu triple play). ako budu imali hrtove, rtl, novu, hbo, i one silne foxove za nekih 600 dinara onda će biti dobro, i ako VOD ne bude baš preskup.

Koja ložana ***.:smoke:

Zanima me da li je moguće gledati IPTV na kompjuteru/kompjuterima bez TV karte i da li moguće snimanje programa na taj način. Čak i ako je cena 40€, nije loše za te pare ako je to moguće...

Zanima me da li je moguće gledati IPTV na kompjuteru/kompjuterima bez TV karte i da li moguće snimanje programa na taj način. Čak i ako je cena 40€, nije loše za te pare ako je to moguće...

Ne. Osuđen si na njihov iptv box. A ovo za snimanje pogotovo neće biti, pošto bi time navukli gnev vlasnika autorskih prava. Sve stvari koje budeš "snimao" držaće se kod njih na serveru.

Cek... jel ispade da ovo cudo moze da opsluzi samo jedan TV prijemnik?

Verujem da se cela ova prica nece zadrzati samo na ADSL-u, nego ce preci i na WiMax. A kada se to desi, bice ludilo... :D Svaka kuca u Srbiji imace mogucnost IPTV + Broadband + VoIP...

Nego, ne razumem zasto se koristi MPEG2 umesto MPEG4?

Sto se HD kanala tice, tu pricu ne treba da pokrecu ni prodavci televizora, ni kablovski distributeri, nego vlasnici TV stanica. Bez njih, nema nista od HD signala. A da bi oni presli na HD sistem, mora drzava da se umesa i da im pomogne putem zakonskih propisa (ukidanje carine za HD opremu, poreski podsticaji, itd...).

Bice ludilo kad ti stave adsl na ograniceni protok, pocelo je o tome da se suska :(

Sav sadrzaj ce ici u mpeg4 formatu. Mpeg2 ide samo tokom testiranja i postepeno se gasi.

I kad ce to proseravanje telekoma da dodje i do shirokih masa?

Poslednja izmena:
Na jedan STB ide jedan TV prijemnik. Moguće je priključiti i više njih preko RF konenktora, ali u tom slučaju svi imaju isti stream na ulazu. Za svaki sledeći TV ti treba novi STB.

Na jedan STB ide jedan TV prijemnik. Moguće je priključiti i više njih preko RF konenktora, ali u tom slučaju svi imaju isti stream na ulazu. Za svaki sledeći TV ti treba novi STB.
To je veca glupost od bilo cega drugog... ko jos ima samo jedan TV u kuci?

Drugo ako je opseg oko 10 mb, od toga oko 8 na jedan kanal ode, sta onda treba jos jedan prikljucak da se uzme za 2?

Nazad
Vrh Dno