Šta je novo?

Telekom Srbija IPTV - prvi utisci

• Začetnik teme mischo
  • Datum pokretanja
Posle svega sto je napisano, mogu samo da zakljucim sledece: To little to late... da je ovo 2000 pa da razumem... ali sa ovako razvijenom kablovskom mrežom ovo će da bude opcija pre svega za ruralna područja... a onda je jasno na šta će se svesti ponuda kanala, pink, pink+, pink gold, pink grand, pink mega grand, grand, grand plus, grand giga...

U prevodu... popravite nam internet da lici na nesto, a ovo ne morate ni da pravite sto se mene tice...

Poslednja izmena:
Od svega ovde procitanog vezano za IPTV moram samo da prokomentarise"Ytrewq" komentar kako je usluga EPG kao neka "naucna fantastika"u Srbiji.
Pa covece ja imam SBB D3 uslugu vec skoro 6 meseci i od pocetka preko njihovog dekodera imam EPG ( Electronic program guide)kojim sam jako zadovoljan i mnogo je jednostavnija i preglednija usluga za koriscenje od obicnog teletexta.

Hej, drago mi je zbog tebe zaista...

Ne znam zašto padaš u vatru, ja nemam SBB D3 i nisam znao da koriste mogućnosti EPG-a, lepo od njih.
Od izvora TV programa koristim satelit u 90% vremena ii izneo sam svoja iskustva i predviđanja, evo ako ti je lakše povlačim ono što sam napisao u vezi EPG. Ja li sad u redu ?
Inače nikakvu naučnu fantastiku nisam spominjao, niti sam mislio da je to neko čudo od tehnike. To je deo servisne platforme i ništa više od toga.
A ovo što kažeš kako će Telekom nepravedno da tvrdi kako je izmislio toplu vodu moram da te podsetim da EPG nije izmislio ni SBB ni Telekom nego je samo pitanje hoće li neko da odredi radnika da ispravno ukucava gomilu teksta svakog dana (ili svakih 7 dana) ili neće. I ako ne dođe na posao da li će neko da ga zameni ili neće.

Posle svega sto je napisano, mogu samo da zakljucim sledece: To little to late... da je ovo 2000 pa da razumem... ali sa ovako razvijenom kablovskom mrežom ovo će da bude opcija pre svega za ruralna područja... a onda je jasno na šta će se svesti ponuda kanala, pink, pink+, pink gold, pink grand, pink mega grand, grand, grand plus, grand giga...

U prevodu... popravite nam internet da lici na nesto, a ovo ne morate ni da pravite sto se mene tice...

Potpisujem sve sto si napisao.A najvise od svega me nervira poznajuci nas dragi Telekom je sto ce i kad krene konacno taj IPTV da od toga naprave grandiozan marketing i svetsku senzaciju,a ta usluga je u svetu vec godinama uobicajeni standard i sasvim normalna stvar.Sto kazes da je ovo 2000 god,pa ajde,ali nije.
Za dve godine ce ljudi mozda vec putovati na Mars a Japan i neke razvijene tehnoloske sile ce mozda vec izmisliti i teleportaciju i time machine dok mi jadni Srbi i dalje treba da mastamo o nekim tako obicnim stvarima kao sto je IPTV.Boze jadni li smo!!!
Sta li sam samo zgresio u svom prethodnom karmickom zivotu pa sam sad bio kaznjen da budem rodjen u zemlji Srbiji na brdovitom Balkanu,stvarno neznam?!

Poslednja izmena:
I na koliko ono televizora može taj SjBB D3 ? :d

Kad je toliko bolji nego IPTV...

:-devil-:

Pa isto,jedan receiver jedan TV.Mislim da ni ne moze drugacije.Isto ce tako biti i IPTV,sve je to isti k...c.
Ja doduse u stanu samo i imam jedan TV ali sam D3 prikopcao na moju tv karticu pa ga gledam preko kompa.Tako sam od obicnog LCD-a dobio"LCD TV"i meni je to dovoljno;)

Poslednja izmena:
A, onaj STB, ako sam dobro video, od izlaza ima samo RF i S-video?

Potpisujem sve sto si napisao.A najvise od svega me nervira poznajuci nas dragi Telekom je sto ce i kad krene konacno taj IPTV da od toga naprave grandiozan marketing i svetsku senzaciju,a ta usluga je u svetu vec godinama uobicajeni standard i sasvim normalna stvar.Sto kazes da je ovo 2000 god,pa ajde,ali nije.
Za dve godine ce ljudi mozda vec putovati na Mars a Japan i neke razvijene tehnoloske sile ce mozda vec izmisliti i teleportaciju i time machine dok mi jadni Srbi i dalje treba da mastamo o nekim tako obicnim stvarima kao sto je IPTV.Boze jadni li smo!!!
Sta li sam samo zgresio u svom prethodnom karmickom zivotu pa sam sad bio kaznjen da budem rodjen u zemlji Srbiji na brdovitom Balkanu,stvarno neznam?!

Dobro ljudi zašto morate da preterujete preko svake granice, pogotovo mislim na @draganvl
Da li možete da shvatite da 2000-te godine IPTV nije postojao nigde u Evropi (za Japan i Koreju ne znam, mada sumnjam. Možemo da diskutujemo da li je to tržišno isplativa usluga, jer je tačno da se KDS, IPTV i satelitski DTH tuku za skoro isti segment tržišta, ali opredelili smo se da pratimo svet (doduše sa malim zaostatkom i sa nižim standardom što je posledica nekih godina kojih se svi mi malo stariji dobro sećamo), a u svetu je sada in IPTV pa će se videti za koju godinu kako stoji sa korisnicima, usput će biti neka nova tehnologija i tako u nedogled...
Zar vi stvarno očekujete da u današnjoj Srbiji IP bazirane usluge budu na nivou npr. Nemačke ili Francuske (i to naravno 3 puta jeftinije jer zaboga kod nas su plate 3 puta manje ...)
Da li možete da ukapirate koliki je tehnološki jaz u telekomunikacijama uspeo da se koliko-toliko premosti u ovoj zemlji u poslednjih nekoliko godina ?
Evo u Crnoj Gori je deregulacija, Telekom već neko vreme nije državni, i naš Telekom dole normalno radi kao jedan od operatora, nisam primetio da su im cene baš niže niti da imaju neke lude usluge kojih ovde nema, s izuzetkom Extra TV-a odskora.

Poslednja izmena:
Zar vi stvarno očekujete da u današnjoj Srbiji IP bazirane usluge budu na nivou npr. Nemačke ili Francuske (i to naravno 3 puta jeftinije jer zaboga kod nas su plate 3 puta manje ...)

Kako te bre nije sramota da nam ovde prodajes m..a za bubrege a znas i sam da ogavno preduzece u kojem ocigledno radis a zove se LELEKOM, Siptarskim internet provajderima na Kosovu prodaje link 10x jeftinije nego nasim u Srbiji te da Siptari zato imaju brzine 5x vece od nasih uz to jos i za menja novca.

To što možda ti imaš samo jedan tv prijemnik,ne znači da imaju i drugi.

Rekao sam da vecina ljudi ima jedan tv...
ja imam 2 a od toga ako ovaj drugi upalim samo da pogledam neki dvd jer ipak gledam tv u dnevnom boravku, jer postojeci signal kablovske mi ne odgovara bas za lcd tv posto je signal ipak optimizovan za standardne televizore

Imam i ja 2,ali ne gledam oba,jer je drugi ćaletov,tako da i ostali koji imaju više tv prijemnika,ne gleda jedna osoba ,već i ostali ukućani.Tako da varijanta da npr.jedan kanal ide na 2 tv prijemnika je teška glupost.

Poslednja izmena:
I na koliko ono televizora može taj SjBB D3 ? :d

Kad je toliko bolji nego IPTV...

:-devil-:

ja ne znam šta su ljudi zapeli za broj televizora.
odeš lepo u tehnomarket, tamo imaju jedan sbb D3 tuner spojen preko šume analognih kablova na 120 televizora i na lcd i crt modele. naravno što više tv-ova slika je lošija, zbog dužine kablova, zračenja kojeg emituju drugi tv-ovi itd. dakle ako baš hoćeš to da uradiš možeš da spojiš na koliko hoćeš.

i da dodam za epg. ja imam total tv već skoro dve godine i epg radi od prvog dana čak i na palmi. na nekim kanalima ide i do mesec dana unapred a na hbo i hbo comedy 6 dana. selektuješ emisiju koju bi gledao i 5 min. pre početka ti izbaci na ekran da potvrdiš, naravno to ako si na drugom kanalu. FTA kanali nemaju epg bar na totalovom risiveru jer je to pitanje firmvera.

risiver za telekomov iptv će biti dobar samo onima koji imaju CRT televizore, jer ako je neko primetio nazad mu je samo s-video izlaz. jedina razlika u odnosu na onaj sa grafičkih kartica je što ima umesto sedam - deset pinova. kako ja to da spojim na moj lcd kad znam da će slika biti očajna. trebali su da uzmu neke risivere kao sbb, da ima lepo skart, a ne ovo govance malo. ja ne znam da li postoji tv u svetu (osim japana) koji nema skart. čak i ameri koji skart izbegavaju i koriste komponentne konektore uvek ostave bar jedno mesto za skart. a s-video to baš i nisam viđao na televizorima od 5-6k din koji čine 98% svih televizora u srbiji.

Kabl koji povezuje STB i TV prijemnik ide u SCART ulaz TV prijemnika.

Poslednja izmena:
Hmm... a šta ako TV nema SCART ulaz (Toshiba iz 1989...) ? :S

hehehe, neces valjda da gledas digitalnu ip tv, na tv-u iz 89.e Veruj mi, ako budes imao novaca za tu "poslasticu" koja se zove ip tv (samo cekaj da ispostavi cenovnik);) sigurno ce se naci i neko "unuce" za novi tv ;)

Poslednja izmena:
Sada je 2008. zar ne mislis da je krajnje vreme da promenis tv?

bar na buvljaku ima svih mogucih adaptera ja sam za oko 10DM uzeo pre oko 5 godina jedan koji radi skart u komponent/svhs i obratno... sad je sigurno i jeftinije...

al svejedno koja je svrha onda digitalnog emitovanja ako nema digitalni izlaz za spajanje na tv.
to isto važi i za total tv i D3. ko ima crt neka spoji sa skartom a za lcd treba neka alternativa.
ja lično ne želim da pređem sa "native" skarta na wonnabe skart.

al svejedno koja je svrha onda digitalnog emitovanja ako nema digitalni izlaz za spajanje na tv.
to isto važi i za total tv i D3. ko ima crt neka spoji sa skartom a za lcd treba neka alternativa.
ja lično ne želim da pređem sa "native" skarta na wonnabe skart.

Svrha je to što za takvu SD sliku nema nikakvog smisla stavljati hdmi, štaviše dobićeš goru sliku, jer ćeš mnogo lakše i jasnije videti kockice i ostale artefakte zbog male rezolucije i malog bitrate-a. Ovako kabl+par DA-AD konverzija ti urade "native antialiasing" i uštede pare provajderu za bitrate. ;)

Hmm... a šta ako TV nema SCART ulaz (Toshiba iz 1989...) ? :S

Mislim da sam video i rf prikljucak.
Sam uredjaj ima i nagradu.

Best IPTV technology or service
Amino Technologies – AmiNET 125

These are one of the most comprehensive technology awards anywhere and are designed to reward technical and product marketing excellence, with an emphasis on innovation. They are open to any company marketing goods or services into the cable, satellite, terrestrial broadcast and IPTV sectors

Poslednja izmena:
Očigledno da si nedovoljno kompetentan da komentarišeš ove kanale, jer molim te on nije "Vidoviti Milan" nego Tarotolog Mr Milan:D

Šalu na stranu, TELEKOM je najveći lopov u našoj zemlji, tako da me upošte ne bi iznenadila neka astronomska cifra za ovu uslugu...
Meni duguju broj za koji sam podneo zahtev za preseljenje broja već 8 godina, a živim u centru grada sa oko 100000 stanovnika, šta bi bilo da ne daj bože živim u nekom manjem mestu.

Takodje na broju koji već imam, imam i DVOJNIKA:mad:u 21. veku, ja kad odem na internet dvojnik mora da koristi mobilni...iskreno žalim čoveka, ali žalim i sebe zato što moram da trpim lopovski LELEKOM da mi kroji kapu.

Zar su ovi toliko loši da se i dalje patiš sa dialup-om?

@ BB King Pa ima više faktora, ja živim u kući i nemam optičku vidljivost sa ni jednom antenom, nemam kablovsku, na staroj sam centrali i tako mojim mukama nema kraja... :D

Poslednja izmena:
Od svega ovde procitanog vezano za IPTV moram samo da prokomentarise"Ytrewq" komentar kako je usluga EPG kao neka "naucna fantastika"u Srbiji.
Pa covece ja imam SBB D3 uslugu vec skoro 6 meseci i od pocetka preko njihovog dekodera imam EPG ( Electronic program guide)kojim sam jako zadovoljan i mnogo je jednostavnija i preglednija usluga za koriscenje od obicnog teletexta.
A programski vodic imam cak i za domace krsh kanale a ne samo za strane i to za 7 dana unapred i to sasvim lepo funkcionise.Nista nije nemoguce kad se hoce.
A onda kad krene Telekonjov IPTV i kad pocnu da se hvale kako imaju EPG u svom servisu ispasce kao da su oni sa tim izmislili"toplu vodu",a SBB to vec ima odavno.
A to sa stalnim odlaganjem rokova sa pustanjem komercijalne prodaje IPTV-a samo pokazuje koliko je Telekom"ozbiljna"telekomunikaciona firma.
Samo da podsetim da su tu uslugu svojevremeno jos prosle godine najavljivali 100 % vec od 1 marta ove godine,pa su pomerili sad za 1 septembar.A neko gore u prethodnim komentarima je jos spomenuo da ima"pouzdanu"informaciju da se ocekuje tek za 3-6 meseci sto znaci negde januar sledece godine i tako"lipsi magare do zelene trave".Ljudi nemojte da se lozite,nema od tog nista u nesposobnoj zemlji Srbiji.A kada konacno jednog lepog dana to i krene ,cene za tu uslugu ce im biti na svetskom nivou,dok cemo plate i dalje imati albanske;)

A to što ti imaš na D3 nazivaš EPG????????

Ja imam TotalTV već jače od godinu dana, bar 40% sadržaja koji napišu dole se ne poklapa sa onim što gledaš, a kada pritisneš dugme "+" na daljinskom (pošto su nam daljinci isti) da vidiš opis emisije za film "Umri muški" opis je "Umri muški, igrani film"

Ne kažem da će LELEKOM biti bolji u pogledu ovoga, ali naš ti je narod i suviše lenj i isuviše nepouzdan da bi ukucavali opise i da bi mogao da veruješ u njihovu programsku šemu...

A što se tiče pitanja o tome na koliko može televizora da se gleda TotalTV, D3, DiGi itd. odgovor je na koliko hoćete, ali o izboru kanala odlučuje ponosni vlasnik daljinskog upravljača:D

Kod tih provajdera, princip je, kao što je neko pomenuo, kao kod VCR-a, znači kada uključite TV, morate da se prebacite na AV kanal, onda sve ide preko resivera.:wave:

Pa ja nisam rekao da je SBB-ov EPG savrsen,samo sam hteo da kazem da Telekom nece biti prvi koji ce to imati kad uvedu IPTV vec da je EPG nesto sto vec postoji u Srbiji.
Naravno da kad pritisnes + ne postoji uradjen sadrzaj za opis svake emisije i filma ali moras priznati da je EPG preglednija i jednostavnija stvar za koriscenje od klasicnog teletexta gde moras da se smaras i cekad pola sata dok ti se ucita odgovarajuca stranica da bi pronasao ono sto zelis.
Ovako kad prebacim na neki kanal i vidim da je u toku neki dobar film lepo pritisnes dugne "guide" i odmah mozes da vidis naziv filma i kada je poceo sa emitovanjem ili bilo koja emisija da je u pitanju.U principu ja sam zadovoljan i uslugom i kvalitetom slike i ne verujem da cu preci na IPTV i kad ga uvedu osim ako ne bude bas nesto drasticno jeftiniji od SBB-a u cega cisto sumnjam.Cene ce sigurno biti identicne,a mozda Telekom bude i malo skuplji

Poslednja izmena:
Pa ja nisam rekao da je SBB-ov EPG savrsen,samo sam hteo da kazem da Telekom nece biti prvi koji ce to imati kad uvedu IPTV vec da je EPG nesto sto vec postoji u Srbiji.

To jeste, ali puno će još vode proteći Dunavom i Savom dok u Srbiji nešto bude kako treba...

Cene ce sigurno biti identicne,a mozda Telekom bude i malo skuplji

Ma ja bih pristao i da plaćam skuplje od TotalTV, za iole normalan net.

Jedino mi je krivo što u našoj državi jedan glupi i šugavi lelekom drži monopol, pa sve zavisi od njega.:mad:

Poslednja izmena:
U poslednjih par dana je pušten i MPEG4 signal sa domaćih TV stanica. Na raspolaganju su: RTS1 i 2, RTV1 i 2, B92, B92info, Pink, Pink kids, Pink music, SOS, Košava. Pored toga rade i Fox, HRT1 i OBN u MPEG2. Razlika u kvalitetu između MPEG2 i MPEG4 na mom CRT Samsungu od 25 inča se ne primeti.

Na raspolaganju je za sada i dvadesetak stranih kanala koji se emituju u MPEG2. Na kraju će svi biti pogašeni kada se montiraju MPEG4 enkoderi. Naravno i spisak televizija će se tada proširiti.

Doterani su i meniji i prevedeni na srpski. U sistem je ugrađen i jako dobar i razumljiv help.

To većinu zanima,ali pošto su već dva puta slagali oko početka,ne verujem da će i informacija koju nam sad da biti tačna.

Ja do sada nisam davao nikakve informacije o datumima, jer sam bio poprilično skeptičan oko objavljenih rokova. Moja je procena da će krenuti tokom septembra.

Nazad
Vrh Dno