Šta je novo?

Microlab PRO-1, PRO-2 i PRO-3

@Mare Ako mislis na audigy2, sigurno mogu jos uvek da se nadju. (itsvet,pcberza)
@Zorz Ne razumem hard/soft komentar (svi creativi su hardwareske karte), ali creative drajveri su bleda senka kx-a ukoliko karticu koristis za muziku. Samo dodavanje npr notch filtera na rezonantnoj frekvenciji sobe i/ili zvucnih kutija cini cuda u bas podrucju (prestaje mumlanje), a na creative-drajverima sem grubog ekvilajzera,eax-a, i crystalizera nema nista. Fine tuning eq-a, kasnjenja pa i aktivne skretnice, sve se to lako nacrta u kx-u.
Poz

gospodo sa solo zvucnicima, gde sada bodete slusalice?

gospodo sa solo zvucnicima, gde sada bodete slusalice?

Pa u usiiiiiiii. Sala mala. Ja ih ni ne koristim. :d:d:d

Ova osnovna X-Fi kartica kompletan posao odradjuje softvrski tako da je ona shit nezapamceni. Prilikom reprodukcije necega, zauzece cpu-a ide do 15% cak. Proguglaj malo po netu pa ces videti. (mislim da jeu pitanju model x-fi audio, nisam siguran...)

X-Fi Audio je za izbegavanje. Iz X-Fi serije, Xtreme Music kao minimum.

X-Fi Audio je za izbegavanje. Iz X-Fi serije, Xtreme Music kao minimum.

Tako je. Evo i LINKa za Music. Do haja je. Ima pozlacene konektore ali mi danas drugar ske.... masto. Rakao mi je da Creative nije za muziku uopste. Za muziku treba uzeti M-audio proizvode. A kada sam video cene joooooj. 100$ najjeftinija kartica, ali kvalitet vrhunski.
Evo linka za M-audio koji se meni svidja. Ima tkva varijanta sa 3.5mm stereo jackom ali mi je ova gotivnija. Moram da poradim da je donese rodbina iz USA... Kosta 60e u nase pare :d:d:d

Poslednja izmena:
Kad vec kupujes skupu kartu uzmi emu1212, opet zbog dobrog software-a. (x-fi nisam ni gledao niti cu jer ga kx ne podrzava, a ta emulacija je verovatno samo za eax i dolby)

Samo M-audio tra la la. Prijatelj je izuzetan audiofil tako da mu bespredmetno verujem.

Ljudi moji poslushajte vi mene, nadjite polovnu Live karticu + kx driveri, i udri do mile volje!!:)))

Samo M-audio tra la la. Prijatelj je izuzetan audiofil tako da mu bespredmetno verujem.
ma live sa KX zvuci extra, bar 3x cistije i jasnije od istog tog live-a sa creative driverima, istina Aureal MX 300 i 400 kartice su isto bile extra...

Poslednja izmena:
Ajd sada 1no laicko pitanje. Sta su KX driveri???
Bez smeha molim...:d:d:d:d:d
set drajvera nezavisne kompanije za emu 10k1 based kartice ukljucujuci i live, daju podrsku za ASIO i jos stosta... istina nisu bas najbolje resenje za igre...

a moje slusalice? :D

А јел би могли мало и да појасните зашто су KX драјвери бољи од Creаtive-ових?

Мени некако пискаво звуче, али вероватно не знам да их подесим... (може и неки предлог како их подесити...)

I ne zaboravite da kx driveri rade i sa audigy 2 kartama (ali ne svim, npr. moj ojadjeni LS ne radi- pod hitno moram da ga menjam).
Posto znam izuzetne audiofile, a i ja satro spadam u jednog od njih, znam tacno njihove preporuke:
-nikako ne dirati equalizer
-najbitniji je sto deblji kabl od zvucne do zvucnika po moguctstvu bez kiseonika sa srebrom, zlatom i platinom u razmeri x:X:x
-racunar obavezno staviti na mermernu plocu da ne vibrira jer to mnogo menja zvuk digitalnih uredjaja
tako da uzimaj m-audio i uzivaj!

Za sve ostale koji imaju realne probleme sa zvukom u sobi, a svi ih imaju, kx driveri vam omogucavaju dosta veliko poboljsanje kvaliteta zvuka, ali ne samo pukom instalacijom. Ako nekog bude zanimalo, napisacu neke preporuke.
Ali kao sto Mare rece, za igre su bolji originalni drajveri zbog boljeg eax-a.
Btw, zadrzao sam i live! 5.1, i moram biti iskren, ovaj audigy ls ima cistiji zvuk, tako da preporucujem jurenje punokrvne audigy/audigy 2 kartice koja je kompatibilna sa kx-om.

@Chinaski
Slusalice ces morati da stavis na racvu sa zvucnicima pa tako slusas, ili sto je mnogo bolje resenje, stavis u driverima da zadnji kanali kopiraju prednje pa ubodes sluske u izlaz za zadnje zvucnike.
@Dule13
Nisi rekao koju karticu imas. Bolji su zbog gomile podesavanja koja mozes da uradis u Kx DSP odeljku drivera ( http://djdecks.be/images/kxDSP_Audigy2.gif ).

Mx, nista te ne razumem. kakvu racvu?
ovo drugo mi se mnogo vise svidja. jos samo kada bih znao gde to da iscackam :D moze mala pomoc? :)

Nisi rekao koju karticu imas. Bolji su zbog gomile podesavanja koja mozes da uradis u Kx DSP odeljku drivera ( http://djdecks.be/images/kxDSP_Audigy2.gif ).

Имам audigy ЕS, мислим да је ему 10к2 ознака је SB0160. Звучници су Mиcrolab А-6201.

Капирам појам DSP-a , али то је то , даље ништа :D . Видео сам само подешавање али нисам покапирао како се користи.

ja sam imao dosta problema sa kx driverima i igrama, ima igara koje rade fino (istina uvek samo soft mode), ali ima i onih gde zahtevnost poraste nenormalno, zvuk se gubi, fale efekti itd. skoro pa neupotrebljivo... inace naka subjektivna ocena je da realtek moze isto lepo da se namesti da svira ako se dovoljno potrudite...

meni najjaci zvuk na analognom izlazu imale su yamahe iz vremena sb kompatibilaca... bolje od Live-a sigurno...

a moje slusalice? :D
Imas valjda na tom CMu napred izlaz? Ja imam na mom, ali ga ne koristim, zavucem se pozadi, nisi valjda toliko lenj ***a, kada treba koristiti slusalice izskljucis zvucnike da iskuliraju i zadenes slusalice i obratno. :d

I ne zaboravite da kx driveri rade i sa audigy 2 kartama (ali ne svim, npr. moj ojadjeni LS ne radi- pod hitno moram da ga menjam).
Posto znam izuzetne audiofile, a i ja satro spadam u jednog od njih, znam tacno njihove preporuke:
-nikako ne dirati equalizer
-najbitniji je sto deblji kabl od zvucne do zvucnika po moguctstvu bez kiseonika sa srebrom, zlatom i platinom u razmeri x:X:x
-racunar obavezno staviti na mermernu plocu da ne vibrira jer to mnogo menja zvuk digitalnih uredjaja
tako da uzimaj m-audio i uzivaj!

Za sve ostale koji imaju realne probleme sa zvukom u sobi, a svi ih imaju, kx driveri vam omogucavaju dosta veliko poboljsanje kvaliteta zvuka, ali ne samo pukom instalacijom. Ako nekog bude zanimalo, napisacu neke preporuke.
Ali kao sto Mare rece, za igre su bolji originalni drajveri zbog boljeg eax-a.
Btw, zadrzao sam i live! 5.1, i moram biti iskren, ovaj audigy ls ima cistiji zvuk, tako da preporucujem jurenje punokrvne audigy/audigy 2 kartice koja je kompatibilna sa kx-om.

Moze, bilo bi pozeljno da napises stosta o podesavanju tih kx drivera za nas koji nismo vise toliko opsednuti igrama. :)

E da, i gde imaju ti bolji kablovi, to su oni koji idu od kucista do zvucnika? Koliko su otprilike?

Aj dajte predlog za neku emu karticu pa bi mogli kolektivno da uvezemo, to je sitno za transport. :)

Poslednja izmena:
Imas valjda na tom CMu napred izlaz? Ja imam na mom, ali ga ne koristim, zavucem se pozadi, nisi valjda toliko lenj ***a, kada treba koristiti slusalice izskljucis zvucnike da iskuliraju i zadenes slusalice i obratno. :d
imam, ali nemam pojma kako da dovedem zvuk sa audigy-ja napred. nikad to nisam radio jer nisam ni imao potrebe. i naravno da me mrzi da pozadi prebadam, da me ne mrzi ne bih ni pitao sve ovo :) plus ako zabodem sluske na zvucnu kartu onda ne mogu da kontrolisem zvuk u igri jer nemam potenciometar na kablu od sluski. ah, koja smaracina. ne mogu da verujem da ladno nisu napravili izlaz za slusalice na zvucnicima :wall: izgleda da cu morati da preskocim solo seriju :)

ti da cutis sa svojom Aiwa kantom :-devil-:

Vrati se ti na Altec, to je za tebe.:d

Uuuu nisko :p

E pa imas na tastaturi onda Volume control, ja tako, tj podesis u winu pre ulaska u igru a imas i u igrama ***a sad. A zvuk, pa dobiju se kablovi uz plocu i u uputstvu kako se povezuje. ;)

Uglavnom neces bas zeleti sluske da stavljas kada ovo zagrmi a sva je verovatnoca da ce ti zbog dimenzija biti pred facom kao meni iako sam imao veliki sto :) a sada mi je svaki momenat kao sa sluskama, samo ne Senn vec Microlab. :d

Poslednja izmena:
Je l' ima neko poređenje SOLO-2 sa SOLO-5C? Razmišljam se između ova dva, pa bih bio zahvalan ako bi mi neko pomogao u izboru. :)

Uuuu nisko :p

E pa imas na tastaturi onda Volume control, ja tako, tj podesis u winu pre ulaska u igru a imas i u igrama ***a sad. A zvuk, pa dobiju se kablovi uz plocu i u uputstvu kako se povezuje. ;)

Uglavnom neces bas zeleti sluske da stavljas kada ovo zagrmi a sva je verovatnoca da ce ti zbog dimenzija biti pred facom kao meni iako sam imao veliki sto :) a sada mi je svaki momenat kao sa sluskama, samo ne Senn vec Microlab. :d

nemam nista na tastaturi...jel' moze da se dovede zvuk sa audigy-ja napred na kuciste ili samo sa ploce? ne vredi, na ovim HD 201 nemam potenciometar pa mi obavezno trebaju zvucnici sa izlazom za sluske. a sluske koristim svaku noc, tako da...nema veze, ionako mi se nesto ne daju pare sada...:)
steta, da imaju izlaz verovatno bih ih kupio cak iako mi dimenzije i dizajn nikako ne odgovaraju, ali ovo je kap u prepunoj casi...

Znaci ipak Altec?:d Videh danas MX5021, lepo izgledaju. :)

nemam nista na tastaturi...jel' moze da se dovede zvuk sa audigy-ja napred na kuciste ili samo sa ploce? ne vredi, na ovim HD 201 nemam potenciometar pa mi obavezno trebaju zvucnici sa izlazom za sluske. a sluske koristim svaku noc, tako da...nema veze, ionako mi se nesto ne daju pare sada...:)
steta, da imaju izlaz verovatno bih ih kupio cak iako mi dimenzije i dizajn nikako ne odgovaraju, ali ovo je kap u prepunoj casi...

Mislim da moze, ali to vec nisam probao. I ja imam te sluske ali sve u winu podesavam. Preko tastature ili izlaskom u win, to je sitnica a sto rece deckonja imas Altece 5021, dobri su :D Ili z2300, pala im je cena taman.

Mnogo postova za kratko vreme :D

@Chinaski Racva je prost razvodnik sa jednog 3,5mm muskog konektora na dva zenska, pa u njih ubodes zvucnike i slusalice - ne bas pametno resenje. Druga mogucnost je da u drajverima kopiras prednji kanal i na zadnje, a to zavisi od drajvera i kartice. u Kx-u je to ovaj zvucnik sa znakom pitanja u gornjem desnom uglu (ili surrounder u dsp). Tu odaberes 4.1 pa copy. Na creative driver-ima na audigy ls, to je u eax podesavanjima gde stavis na stereo surround.
@Dule13 Ako ti radi kx driver, onda je sve ok. Posto imas audigy, nema potrebe za menjanjem kanala (prednji na zadnje) radi boljeg zvuka. Za dsp procitaj ispod
@Mare Sa Live! 5.1 stvarno nisam nikad imao problema sa igrama , kao ni sa dvd-ovima. Zvuci losije zato sto fali eax (ili bese ima eax 1?) ali u pravu si, ko cepa igre, neka vozi originalne drivere.
@c-p-r To za kablove je bila sala, zato sto audiofili obicno bacaju pare na takve gluposti. Nema potrebe za skupljim kablom, od najobicnijeg koji ima dobre kontakte i ne krci.

Sad o Kx i zvuku, ukratko. Glavna poenta ovih drivera (sem Asio podrske, ali nas to sad ne zanima) je mogucnost finog stelovanja zvuka. Sta sad to znaci?

Glavni problem jeftinijih zvunika pa i zvucnih karti je frekventna kriva. Ukoliko neko kaze da zvucnici rade od 20-20000Hz to ne znaci nista, ali isto tako ne znaci da nije u pravu. Skoro svi zvucnici to mogu da reprodukuju, pitanje je sa kojom jacinom na kom delu spektra. Sem samih zvucnih jedinica, problem su i zvucne kutije koje imaju svoju rezonantnu frekvenciju na kojoj "prosviraju" i koja zavisi od dimenzija kutije, a jacina kojom ce zasvirati od kvaliteta kutije. Onda postoji problem sa sobom i njenom rezonantnom frekvencijom, opet direktno zavisnom od velicine sobe. Problem sa skretnicom kod zvucnika sa vise zvucnih jedinica, itd... Sve to utice da zvuk opisujemo kao muljav, rezak, cist, dubok, neutralan, prostoran....

Sa kx driverima mozete da popravite vecinu ovih problema. U DSP sekciji drivera nas zanimaju prva dva izlaza Surroundera i prva dva ulaza epiloga (gledajuci odgore) (http://djdecks.be/images/kxDSP_Audigy2.gif ). Iz surroundera izlazi zvuk i ide u epilog koji predstavlja izlaz. Izmedju toga mozete da dodajete raznorazne efekte.

Za popravku rezonantnih frekvencija kutije i sobe dodajte wave generator i njegov sine izlaz spojite na oba ulaza epiloga. Pomerajte frekvenciju od 0-100Hz i slusajte kada se brujanje naglo pojaca. Kada nadjete problematicnu frekvenciju, skinite wave, a dodajte notch filter koga podesite na tu frekvenciju , i povezete izmedju surroundera i epiloga. (i podesavajte sirinu notch filtera pri slusanju muzike sa jakim basovima - ne zelite da ukinete mnogo basa) Ovim bi trebalo da se smanji tutnjanje sobe i kutija. Samo pazljivo slusajte pri stelovanju. Kasnije samo enable/disable-ujete efekat i cujete razliku.

Za fino stelovanje ostalih frekvencija, zgodan je peak efekat, u kome mozete da podesite tacnu frekvenciju i na tom mestu da menjate njenu jacinu. Npr. probajte 1,5khz sa default sirinom, i povecavajte/smanjujte jacinu efekta. Na tom podrucju mozete da najuocljivije pojacate/smanjite ljudski glas. Na 16khz-20khz isticete veoma visoke frekvencije koje govore o ambijentu muzike i daju ostrinu zvuku. Na oko 7kHz smanjujete efekat piskavosti kao kod losijih slusalica,itd... Isprobajte malo.

Sve je ovo u stvari isto obicnom equalizeru samo zamislite equalizer sa neogranicenim brojem slidera. Ovako mozete da najcesce probleme kutija resite sa max 2 notch i 3 peak efekta.

Poz

A za sve ovo navedeno postoji i gomila pluginova za, recimo, foobar2000 - a verovatno i Winamp.

Vrh Dno