Šta je novo?

UPS - 2-3h neprekidnog napajanja

Joy

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
320
Koji uredjaj moze da obezbedi neprekidno napajanje u trajanju od 2-3 sata za potrosaca od nekih 300-350W? I koje sve altenative postoje?

Pa, ups malo jace snage, i jedno tri akumulatora maznes sa tri traktora... i to bi bilo dovoljno, ja mislim.

Na poslu APC SmartUPS 1500 drži HP server nekoliko sati bez problema.

Ma najobicniji ups, izvices izlaze i spojis akumulator od kombajna ;)

Vidim da ovde ima dosta neozbiljnih. :smash:

M_M je napisao(la):
APC Smart-UPS XL 750VA + 2 dodatna 24V baterijski pack-a bi sigurno držao oko 2-3h.

http://www.apc.com/resource/include/...basket=4605,3c

http://www.apc.com/resource/include/...basket=4605,3c

Skupo jeste, ali druga je opcija agregat.

I ja sam tako nesto gledao, mada postoje i neke Enelove alternative za manje para. Agregat ipak nije opcija.

DariusIII je napisao(la):
Na poslu APC SmartUPS 1500 drži HP server nekoliko sati bez problema.

El mozes da mi kazes o kom se tacno modelu radi, posto ih ima nekoliko 1500, i da li ima i dodatne baterije (prepotsavljam da ima).

@Joy

Ovaj model.

Zar za ovaj ne pise 25 min, a ne tri sata?

Zavisi od opterećenja, naravno.Ali kažem, server u firmi radi bez gašenja mesecima a nestajalo je struje na po nekoliko sati više puta.

Edit: Doduše i softver radi svoje.

Poslednja izmena:
Typical Backup Time
at Half Load
23.9 minutes (490 Watts)
Typical Backup Time
at Full Load
6.7 minutes (980 Watts)

Uzmimo za primer da prosecan komp trosi 350W, mozda i izdrzi sat, ali ne vise od toga...

Ja bih rekao da prosečan komp koji nije masovno opterećen troši oko 100W.
Prosečan TFT monitor troši 15-20W.

Mislim da je u mom slucaju ipak bolje uzeti nesto kao APC Smart-UPS XL 750VA, zbog mogucnosti dodatnih baterija.

@dr.Tiristor

Pa 3 akumulatora za traktor kostaju 300e. i jos koliko treba punjac i za neki ups na koji ce da se prikljuce, nije bas jefitno. Da ne pricam o sigurnosti istih uredjaja. A i da ti to neko poveze isto tako kosta.

Jeftnija varijanta bi bila mozda neki Enel UPS, mada ne znam nikog ko ih je koristio i kakvi su se pokazali u praksi.

1.Punjac nije skup.
2. Ups uzmes bilo koje snage, koja ti zadovoljava potrebe.
3. Sigurnost ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, ne znam zasto je to problem.
4. Da povezes mozes i sam, ako umes da razlikujes + i -
5. Uvek mozes da ukrades 3 akumulatora :D

Koliko kosta taj sto ti hoces?

jedino mora da se osigura da kad dodje struja, UPS ne pokusa sam da napuni te akumulatore, posto nece bas da se usreci ;)

Gospodine Tiristore, ako na običan UPS, priključiš akumulator znatno većeg kapaciteta od originalnog, velike su šanse da će interni punjač pregoreti dok ga bude punio. Zaista ne znam odakle ti ideja da kapacitet UPS-a možeš jednostavno povećati ako mu samo nakačiš akumulatore većeg kapaciteta? Da li si to radio? Slično je kod automobila. Ako na alternator prikačiš akumulator recimo duplog većeg kapaciteta od predviđenog, veruj mi da će alternator uskoro crći.

Elem, 750XL je dizajniran i predviđen da se na njega kače i eksterni akumulatori. Pored toga, na izlazu daje pravu sinusoidu, što svi potrošači vole.
Sa jednim dodatnim 24V 816VAh akumulatorom (SUA24XLBP), držaće 400W potrošač (a to je dobro nabudženi QuadCore sa jednom jakom grafičkom pa sve u full load-u) preko 2h, sa 2 dodatna akumulatora preko 4h, sa 3 dodatna akumulatora preko 6h i sa 4 dodatna akumulator preko 8h. Za 300W potrošnju, vremena skaču za skoro 50%.

Za one koji žele gotov i pouzdan sistem firme sa velikim renomeom u ovoj oblasti, i voljni su to da adekvatno plate, ovo je pravo rešenje za višesatno napajanje jednog računara. Ako je potrebna veća snaga, tu su modeli 1000XL, 1500XL, 2200XL, itd.

Naravno, postoje i jeftinija gotova rešenja, ali sigurno ne mnogo jeftinija. ENEL UPS-evi su sasvim OK, i najbolje bi bilo da ih kontaktiraš da ti predlože rešenje, pa da sam proceniš šta ti je za činiti.
http://www.enelps.com/kontakt.htm
U principu, oni uglavnom rade za firme, a ne mnogo za maloprodaju tj. fizička lica, ali za svaki slučaj ih pozovi i proveri.

Poslednja izmena:
pa moje je pitanje prosto ako stavlja akumulatore (2-3 ili koliko smatrate da treba) koja je svrha UPS jer covek nije trazio uredjaj za stabilizaciju i filtriranje tj peglanje vec uredjaj koji ce da mu podrzi rad 2-3 sata bez struje

po meni punjac - pretvarac (220- 24 24-220 ) i dovoljan broj akumulatora. ups bilo koji da premosti prelazak sa mreze na ovo nije losa ideja :D

znaci ne veza akumulatora na UPS vec UPS na akumulatore kao izvor 220 V

PS ako sam neke zbunio nek se ne brinu, mozda sam i sebe :D :D

Posto je oprema dosta skupa (oko 1500e), ipak je potrebno da to bude pouzdan uredjaj.

APC kosta nekih 445e (kurs 78), autonomija pri opterecenju od 300W 52min
baterija SUA24XLBP kosta nekih 360e, sto ce obezbediti ukupnu autonomiju od 03:34h

http://www.apc.com/products/runtime_for_extendedruntime.cfm?upsfamily=164

Ukupno APC varijanta mu dodje nekih 800e.

ENUPS sa svojom baterijom kosta negde oko 350e - autonomija nekih 1h (slicno kao kod APC)
baterija 12V65Ah kosta negde oko 200e - sto ce obezbediti ukupnu autonomiju od 3h (sat manje od APC)

Ukupno ENEL varijanta mu dodje nekih 550e (250e jeftinije od APC).

Interesuje me izlazni signal: APC prava sinusoida, a Enel - sličan mrežnom naponu
(klir faktor izlaznog napona maksimalno 5%). Sta ovo prakticno znaci (mislim na Enel specifikaciju), i da li je to zadovoljavajuce? Koliko se ova dva uredjaja razlikuju u kvalitetu?

I vrlo bitno pitanje, koliko ce me kostati odrzavanje ova dva uredjaja (koliko se cesto vrsi zamena baterija i sl)?

jedino mora da se osigura da kad dodje struja, UPS ne pokusa sam da napuni te akumulatore, posto nece bas da se usreci ;)

Gospodine Tiristore, ako na običan UPS, priključiš akumulator znatno većeg kapaciteta od originalnog, velike su šanse da će interni punjač pregoreti dok ga bude punio.
Ja napisah gore da kupi punjac a to sto vi ne zelite da citate to je vas problem. M_M, nema potrebe da mi se obracas sa gospodine, deluje kao da sam te nesto uvredio ili sl. a nisam, a ovo nije ring nego forum, pa prema tome, molim te da se malo opustis, i pokusas da sire gledas na stvari, sto bi za cilj imalo malo ozbiljniju raspravu... OK?
Zaista ne znam odakle ti ideja da kapacitet UPS-a možeš jednostavno povećati ako mu samo nakačiš akumulatore većeg kapaciteta?
Iz iskustva. ,)
Da li si to radio?
NE :D
Slično je kod automobila. Ako na alternator prikačiš akumulator recimo duplog većeg kapaciteta od predviđenog, veruj mi da će alternator uskoro crći.
Ma nemoj molim te. Citaj malo sta sam napisao, prati temu malo, citaj sa razumevanjem i razmisli pre nego sto lupis odgovor. Ja nigde nisam napisao da treba da puni ups-om tri aku-a.
P.S. U kolima imam 74 umesto 45Ah, i radi vec godinu bez ikakvih problema... Eto, cisto ako te interesuje.

Uostalom, decko i dalje nije napisao za cega mu to sve treba, ni sta ce da kaci na njega, ni u kojim uslovima, a ti si odmah krenuo sa sinusoidama i ostalim, i kako potrosaci vole ovu ili onu sinusoidu ili frekvenciju...

baterija 12V65Ah kosta negde oko 200e
Zanimljivo, ja uzeh Vartu 74Ah 12V za 5.500 dinara, a ovo 65Ah 16000 dinara...
I vrlo bitno pitanje, koliko ce me kostati odrzavanje ova dva uredjaja (koliko se cesto vrsi zamena baterija i sl)?

Zavisi od ciklusa punjenja i praznjenja, zavisi od punjaca i kvaliteta baterija...

Poslednja izmena:
APC SmartUPS 3000VA

APC SmartUPS 3000VA

Postojr bsr 3 vrste 3000VA APCSmart UPS uredjaja, mada mislim da je bilo koji od njih za ovu namenu bespotreban.

@ Dr. Tiristor

Ti izgleda volis da dajes one cuvene "zavisi" odgovore? :)

Pa pitao sam za gore navedena 2 uredjaja. Znaci njihovi punjaci, njihove baterije (kvalitet), a sto se tice ciklusa praznjenja, to je Line Interactive UPS, valjda postoje neki standardi, a recimo da ce struja nestajati ukupno sat vremena mesecno u proseku. Ne trebaju meni odgovori tipa 22 meseca, 14 dana i 6h, vec nesto tipa godina, dve, tri...

Uredjaji koji ce biti na ovom UPS-u su monitor, PC, fiskalni stampac i eventualno jos jedan sitan potrosac.

Kad vec poredis cene akumulatora i baterije, koliko ce puta akumulator izdrzati puno praznjenje?

Jedno resenje moze biti pretvarac sa 12V na 220V odgovarajuce snage cak ga mozes napraviti i sam, kupiti kit da sastavis ili kupiti gotov i naravno automobilski, traktorski, kamionski akumultaor zavisi koliko hoces da ti radi bez napajanja.
Ja imam takvu kombinaciju 12 na 220 300VA akumulator od 97Ah drzi racunar sa CRT monitorom i faks 3-4 sata, duzina naravno zavisi koliko veliki akumulator stavis.
Ovo je mnogo jeftinije resenje od fabrickih UPS-ova tolikog kapaciteta ali zato i ima par mana prvo je napon za izlazu ti zavisi od opterecenja nema bas neku finu regulaciju napona na izlazu, olovni akumulatori oslobadaju stetne gasove prilikom punjenja treba da biti provetrena prostorija, vreme prebacivanja mreza baterije nije bas malo ako imas losije napajanje velika verovatnoca da ce ti se racunar ugasiti ( inace dobra stvar da vidis da napajanje nije kao sto je bilo :D) ali ako je kvalitetnije napajanje neces imat ovih problema.
I da u poslednje vreme akumulatori su fino poskupeli tako da se postavlja pitanje dal se ovo isplati ili kupiti neki kvalitetan mali UPS da drzi 10-ak minuta i kupiti mali agregat do 1kW UPS da ti drzi dok ne upalis agregat. Ovu kombinaciju imam u planu da probam UPS imam samo agregat jos da kupim.

Ja napisah gore da kupi punjac a to sto vi ne zelite da citate to je vas problem.

Ma mislio sam da samo stavi par relea koji ce da otkace akumulator od UPSa kad dodje struja. Naravno da bi ih punio odvojen punjac, ali da ipak ne budu prikljuceni na ups tokom punjenja.

@joy
I u ups-u su ti olovni akumulatori, tako da ce isto da izdrzavaju. Jedina razlika je sto su oni SLA (zatvoreni sa svih strana, imaju neki gel umesto tecne kiseline), pa nece ni da isparavaju otrove :D

El moze neko da ovde okaci neko uputstvo za nas laike koji se ne razumemo u elektroniku kako da se to izvede. Evo recimo kupim neki UPS od 50e i recimo kupim onu bateriju od 200e (sa zelatinom, zbog isparavanja da izbegnem akumulator). Kako sad ja da to povezem, a da ne dodje do pregorevanja istih? :)

I koliko bi to kostalo ukupno: akumulator, invertor, punjac i neki UPS, cisto da se ne gasi racunar? Koliko je to jeftinije od recimo Enel UPS-a koji kosta 350e (bez eksterne baterije, on u sebi ima neku bateriju mislim da je oko 50Ah)?

I koliko bi to kostalo ukupno: akumulator, invertor, punjac i neki UPS, cisto da se ne gasi racunar? Koliko je to jeftinije od recimo Enel UPS-a koji kosta 350e (bez eksterne baterije, on u sebi ima neku bateriju mislim da je oko 50Ah)?

Invertor 300VA negde oko 150-200evra, akumulator 97Ah olovni klasican sa kiselinom oko 110-120 evra.
UPS ti ne treba, punjac ti ne treba ovi invertori sto sa ja kupovao kitove i pravio prebaciju automaski na akumulator kad nestane napajanje a kad dodje posle 5-10s vrate na mrezu i kad vrate na mrezu pocnu da pune akumulator.

pitanje je dal ti pravljeni invertori mogu dovoljno brzu kad nestane struja da prebace na bateriju.. APC je tu najbolje negova brzina je ~2ms dok kod ostalih uspeva to zna da varira pa se desi da ne reaguju na vreme kad je "cudan" pad napona

pitanje je dal ti pravljeni invertori mogu dovoljno brzu kad nestane struja da prebace na bateriju.. APC je tu najbolje negova brzina je ~2ms dok kod ostalih uspeva to zna da varira pa se desi da ne reaguju na vreme kad je "cudan" pad napona

E to zavisi od ugradjenog releja koliko je brz, brzi rele i brze prebacivanje. Onaj invertor sto ja imam pravi problem sa losim napajanjima na primer ona za 1000din napajanja prebacivace ti jedno vreme dobro posle toga pocne da se resetuje komp prilikom prebacivanja, ali ako uzmes neko normalno napajanje nema vise tih problema. Mada i dalje kazem treba ozbiljno razmotiriti opciju mali UPS i mali agregat, olovni akumulatori su bas fino poskupeli UPS neki samo da drzi par minuta dok ne upalis agregat.

Poslednja izmena:
A pod agregatom podrazumevas onaj uredjaj sto radi na gorivo i sto stvara bku od 200Db? :) Ili postoje i neki drugi modeli, ja bar znam samo za taj. Treba imati u vidu da ce taj uredjaj da radi u prodajnom objektu.

Nazad
Vrh Dno