Šta je novo?

Vendetta 2 vs Hyper 212 vs TRUE vs...

nexilion

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
Ima li nekih testova gde se porede ovi kuleri i njihove cene uopste? TRUE svi hvale ali koji je odnos cena prema ostala dva kulera?

Xexe, dobar je dobar. :p

Inace meni na plavom Xilence blue led pise 44cfm na kutiji a duva osetno jace od CMa najnovijeg blueled a na skoro identicnom broju obrtaja 1280 naspram 1200 kod CMa...

Samo 40 decibela nije malo...:smoke:
E isto ja na kucishtu imam CM red led i kao to je silent verzija a ono usisava vazduh kao blesavo, a i prashinu s'njom. :d
Na koliko rpm radi tebi taj vent na Vendetti?

Pa slazem se. obaska sto kosta 1000+din sto je bas dosta, skoro duplo vise nego neki dobri ventovi

Meni je ovo zanimljivo:
VENTUSPRO_2.jpg
VENTUSPRO_s.jpg

http://www.tacens.com/ventuspro.htm
1500rpm/75CFM/16Dba !!!!

nasao sam ga u nekim cenovnicima u austriji (pitanje da li imaju na legeru), kosta ~16eur i jevtiniji je od noctua NF-S12-1200
Nesto ne verujem da moze da ima samo 16dBa na 1500RPM, protok mozda 75CFM jer ima veliki broj peraja...

noctua NF-S12-1200 ima u webhouse-u ( mislim da nema vise, zvao sam pre 10-ak dana i rekli su da "ko zna da li ce biti)
Da kod nas kosta 11eur...
Ja sam gledao austrijske cenovnike i tamo je noctua 17eur ?! (noctua je austrijska firma inace)...ne znam kako je moguce da ovde bude jevtiniji nego tamo.
Primetio sam da je tamo u poslednje vreme dosta toga postalo skuplje...ne znam

Ja sam je uzeo pre 6 meseci upravo u WebHouse-u i bila je 1020 dinara, tada je evro bio preko 80 tako da je izashlo tachno na 11,12 evra.
Znam da je austrijska firma, zato mi je i chudno odakle tamo tolika cena.:trust:

do pre nekog vremena su u Pin-u bili ~1300 i vise dinara, sad bas gledam i pala im je cena na ispod 1000din. (Noktuama) Prekljuce uzeh jedan CM 12 B LED 1200, sad mi zao sto nisam gledao cenovnik...Oh well...Ovaj bar svetli plavo :wall:

Po 7e su te Noctue u Nemackoj. ;) Provereno, za 10-11e imaju neke za perajima onako skrzanim... Samo cim je cimati ljude da donose to a i kosta... a ne svetli. :d

ps Na kolicinu se daju ponegde i popusti a ima cesto i raznoraznih akcija tako da kako god se okrene jeftinije je sve nego kod nas.

Poslednja izmena:
Nisu u pitanju nove i stare serije, vec su NFS12 namenjene za kucista i omogucuju velik protok vazduha, tise su, vrte se na max 800 i 1200 rpm, ali imaju mali staticki pritisak tj. nisu bas dobri za hladnjake sa gustim rebrima. A NFP12 se vrte na 1300 rpm, malo su bucnije ali proizvode jaci staticki pritisak, koji je potreban da bi se produvala gusta rebra na hladnjacima npr. na TRUE.

:wave:

Garson je donekle u pravu, jesu prvo izashle NF-S8 i S12 a tek onda NF-P12 tako da ako tako posmatrash P12 i jeste novija serija.:d

Nije sve u cfm, ima nesto i u db :D:D:D.

Btw ima ovih jacih(38) ventova u radioklubu, mada nisu nimalo jeftini :S:.

Znam i ja kada sam video skoro ~40dBA prenerazio sam se ali opet stvarno bije kao lud a nije skup.:d

Al', ovo iz radiokluba su ventovi, mislim pa da ih stavim na radijator na kolima da hladi a ne u kucishte.:smoke:

Nisu u pitanju nove i stare serije, vec su NFS12 namenjene za kucista i omogucuju velik protok vazduha, tise su, vrte se na max 800 i 1200 rpm, ali imaju mali staticki pritisak tj. nisu bas dobri za hladnjake sa gustim rebrima. A NFP12 se vrte na 1300 rpm, malo su bucnije ali proizvode jaci staticki pritisak, koji je potreban da bi se produvala gusta rebra na hladnjacima npr. na TRUE.

Garson je donekle u pravu, jesu prvo izashle NF-S8 i S12 a tek onda NF-P12 tako da ako tako posmatrash P12 i jeste novija serija.:d

Mislio sam upravo na ovo shto mad_skillz kaze, P12 je novi (najnoviji) model.;)

Ja mislim da to i ne mora da bude sasvim tachno.
Mozda ljudi prosto imaju dve vrste ventilatora, jedan koji je vishe naklonjen upotrebi u kucishtu i jedan koji je za korischenje na kulerima. Zato i stavljaju NF-P12 na NH-U12P kuler a NF-S12 se prodaje vishe kao case fan.

bas sam danas nesto testirao CM 212 sa i bez drugog venta.

Bez venta idle~45'c, load~63'c
Sa drugim ventom: idle ~43-44'c, load ~56-57'c

u idleu gotovo i da nema razlike ali pri loadu razlika je poprilicna

Malopre sam zvekno orthos, posle 10 min na defaultu temp nije preshla 45c. Videcu kakvo ce stanje biti kad odradim switch.

Switch odradjen, dva Xilence-a na Hyperu temp su ostale iste. CM je sad na zadnjoj strani da izvlachi.

BTW jedna zanimljiva stvar Hyper212 passive i CM na zadnjoj strani izvlachi, temp nije preshla 50c pod orthosom. :smash:

Postoji shansa da rebra na 212-ci nisu dovoljno gusta da bi mogla da profitiraju od push/pull kombinacije, ili da ti treba neka velika boleshtina tipa Sunon...:d:smoke:
Dobar info za pasivni mod, onda ako krene da ti smeta buka lepo znash da pasivni mod ti je samo 5C topliji nego sa dva venta.

Postoji shansa da rebra na 212-ci nisu dovoljno gusta da bi mogla da profitiraju od push/pull kombinacije, ili da ti treba neka velika boleshtina tipa Sunon...:d:smoke:
Dobar info za pasivni mod, onda ako krene da ti smeta buka lepo znash da pasivni mod ti je samo 5C topliji nego sa dva venta.

Probao sam i full pasivu, znachi i CM iskljuchen stigao je do 63c, tad sam ukljuchio Xilence. Videcu kakvo ce stanje biti kad OC-ujem CPU :D

Kakav protok ima onaj braon Noctua?

1 C.F.M = 1.399m3/h
1m3/h = 0.5886 C.F.M.

NFP12
noctua_nf_p12_1.jpg

92,3 m³/h = 54cfm
~1300rpm/19.8dba

NFS12-1200
noctua_nf_s12_1.jpg

81 m³/h = 47cfm
~1100-1200rpm/17dba

NFS12-800
noctua_nf_s12_1.jpg

59 m³/h = 34cfm
~800rpm/8dba

Hvala puno, Xaver!

ovaj 1200 je najbolji, ona poslednji 800 nema sanse da je 8db, 8db je bukvalno necujno, ne znam sta su oni merili ali 34cfm mora da se cuje bar malo, protok = trenje. Svakodnevna "seoska" necujna okolina ima 30-tak db...

Poslednja izmena:
Ja lično bih uvek izabrao ovaj nazubljeni, na 1300rpm i 19.8dBa, što je unutar kućišta još uvek praktično nečujno (osim ako je to jedini ventilaror kao npr. u slučaju nekog HTPC-a).

od tog nazubljenog Xilence je bolji barem 30% a ako se cuje 0.5Dba vise.
Ja sam pre neki dan stavio 3 Xilence 12cm u kuciste i uzeo i njihove gumene srafove i ne cujem nista a duva u pm.

A za jednu Noctu-u uzmem 2 Xilence-a

342590.jpg

Xilence Pro Fan XPF blau 120x120x25mm, 1400rpm, 115.6m³/h, 21.2dB(A) (XPF120.TBL)

Meni dva ta xilence-a na CM212 hlade Quadcore na 4.2ghz, na 3.8ghz temperatura ne prelazi 60'c (u loadu)

Po ovom austrijskom cenovniku koji pratim Noctua 1200 je ~17-18eur
http://geizhals.at/?cat=coolfan&sor...f&bl1_id=100&filter=+Liste+aktualisieren+&xf=

za te pare vec imate i Silent iXtrema
SilenX iXtrema Pro, 120x120x38mm, 1500rpm, 149.2m³/h, 18dB(A) (IXP-76-18)
Nisam jos video da postoji nesto slicno...jos je ceo vent od metala, i deblji je od ostalih ventilatora

214841.jpg
silenx16.JPG

silenx3.JPG

inace ta firma pravi neke suludo tihe ventilatore:
http://www.overclockers.com/articles1192/
http://www.dragonsteelmods.com/inde...k=view&id=4502&Itemid=38&limit=1&limitstart=2

a nisu ni nesto nenormalno skupi ako nude to sto pise
http://geizhals.at/?cat=coolfan&sor...f&filter=+Liste+aktualisieren+&bl1_id=100&xf=

Poslednja izmena:
1000rpm bez prepreka (mrezica, grilova) za 12ice je neki prag cujnosti sa 1m kod dobro odradjenih ventilatora, a podaci za decibele uvek treba uzimati sa rezervom.
Takodje, onako jeftino odradjen Xilence (ja imam obican) na 1400 rpm se bas cuje, iako je jedno vreme vazio za "necujan" ovde na forumu. Xilence ventovi samo najbolji od najjeftinijih...

EDIT: Ja bih licno bio odusevljen kad bih mogao da nadjem kvalitetniji 2-ball (ili 3-ball?) bearing 120x120x38mm fan na oko 1000rpm...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno