Šta je novo?

Vendetta 2 vs Hyper 212 vs TRUE vs...

nexilion

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
Ima li nekih testova gde se porede ovi kuleri i njihove cene uopste? TRUE svi hvale ali koji je odnos cena prema ostala dva kulera?

hahha sanjaj o 90cfm na 2000rpm :)

od noctue p-12 ili scythe s-flex nece biti bolji

ali nece biiti u-b-e-d-lj-i-v-o najbolji :)

@activated1 Nema na chemu.:wave:

Evo iskopah link ponovo sa foruma:

Momak upravo kaze da nema pravih 90CFM vec da je to samo napisano, ali kaze takodje da je jako dobar i da ima dobre performanse.

Da li je bolji od Scythe S-FlexF ili Noctue NF-P12 ne znam, oba ova su vrhunski ventovi mozda ako neko nadje neki test moze da podeli sa ljudima, ja nisam nashao.

@xaver Ali sam nashao da postoji Scythe S-Flex SFF21G (1900rpm verzija). E od toga stvarno nema nishta jache a da nije neko Sunon ludilo ili sl.:d U najmanju ruku taj CM moze da bune ovoj S-Flex verziji konkurent.:smoke:

Poslednja izmena:
Po njima 780-800din ?

http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0205098105&k=02

Inace trebalo bi da ga sigurno imaju jer sam ga bas video kad sam uzimao zvucnu u cetvrtak tamo.

Mada ja sam recimo samo stavio kod 5.25 bay-a jednu 12-ticu i memorija je skroz mlaka, a bez fana se bas dosta greje skoro da ne verujem koliko fan utice a ni ne duva direktno na nju vec samo odnosi vazduh pored nje.

Probaj samo tako da i ti stavis fan pa je pipni sa i bez fana - meni je ovako uvek radilo super posao.

ali nece biiti u-b-e-d-lj-i-v-o najbolji :)

Ovaj Coolermaster pravi ~69-70Cfm a ne 90!!!

Asto se tice ti Scythe-a:
ja imam ovde jednu 12-cu (no name) koja se vrti na 3600 obrtaja i mislim da pravi 150cfm ali sta vredi kad se cuje ko ves masina.
2000rpm/70cfm za ispod 20-21dba ja nisam nigde video. Scythe su svi 30-40dba (oni koji vrte preko 1000-1200rpm).

Ono sto je zanimljivo je da Xilence 120TBL pravi 69cfm sa ~21Dba sto je po meni izvanredno. Ja probao, stavio jedan pored drugog taj Xilence i CM 12cm Silent SU1 (1200rpm/45CFM) i Xilence duva osetno jace pa pretpostavljam da je tu negde oko tih 70CFM na koliko je deklarisan (nek je 65 pa je ok)

Znaci nisam rekao da je ovaj CM najjaci vent koji postoji vec da je najbolji u skoru CFM/noise

Noctua NF-S12-1200 je dobar vent pre svega jer je ultra tih - 17Dba ali mu je airflow ~45CFM(81m3/h)
Scythe S-FLEX je 28Dba/1600rpm. - 63CFM.

Noctua NF-S12-1200 i Scythe S-FLEX nisu ista kategorija.

Meni je taj Xilence bolji od S-Flexa a kosta 3 puta manje

Poslednja izmena:
pa 90cfm sigurno nece biti tiho, sigurno ne tise od scythe s-flex

ja imam ovde jednu 12-cu koja se vrti na 3600 obrtaja i mislim da pravi 150cfm ali sta vredi kad se cuje ko ves masina.

2000rpm/70cfm za ispod 20dba ja nisam nigde video. Scythe su svi 30-40dba (oni koji vrte preko 1000-1200rpm.

Ono sto je zanimljivo je da Xilence 120TBL pravi 69cfm sa ~21Dba sto je po meni izvanredno.

Znaci nisam rekao da je ovaj CM najjaci vent koji postoji vec da je najbolji u skoru CFM/noise

Mislim da si ih pomeshao ;)

CM - 2000RPM/69.69CFM/19dBA

Xilence - 1300RPM/44.71CFM/20.5dBA

EDIT: my bad, ladno nadjoh sad kutiju od Crvenog venta i ono 1400Rpm/68CFM/21.2dBA , a kod Plavog 1300RPM/44.71CFM/20.5dBA. Nije mi jasno kako to poshto fizichki izgledaju identichno...

Poslednja izmena:
70cfm 19dB :)

Xilence je extra, bukvalno silent a 1400RPM, i cfm je pod rukom dosta dobar, bas sam merio mislim da baca do nekih ~25-30cm a drzim papir ispred i na toj razdaljini papir se pomera od duvanja.

A mislim da su i crveni i plavi isti, imam oba pod rukom mi deluju isto, samo druga boja :trust:

Imam ja 9-ke Sunon, na 24V, 120CFM ali nivo buke 57.6 dB.
To je neopisivo bučno, tek na 6V su tihi i ako duvaju osetno jako pitanje je protoka na tom naponu.
Xilence 120TBL / 69cfm sa ~21Dba je po meni extra ali extra ako je stvarno taj nivo buke sa tim protokom vazduha.

http://www.levicom.de/xilence/en/xpf120.r.pwm.htm
http://www.levicom.de/xilence/en/xpf120.htm
http://www.levicom.de/xilence/en/xpf120.tbl.htm

na slici na sajtu nije slika ventilatora koji se prodaje kao RedWing ni blackWing, drugaciji je dizajn peraja, peraja su masivnija, sira. Ali kod 12cm Transparent/LED je potpuno drugaciji dizajn od ova dva (pogledajte sliku)

Kod tih xilencea ima nesto cudno, negde pise 44 a negde 68cfm, koliko sam provalio svi "REDWING" i "BLACKWING" su 44cfm ali TRANSPARENT LED duva mnogo jace a necuje se i ima drugaciji dizajn krilaca, razlika je tolika da nema sanse da se ne primeti.
I taj "redwing" koji je deklarisan na 21.2dba je tisi od coolermaster 12cm silent SU1 koji je deklarisan na 20dba a duva nesto jace od njega.
Meni za taj Coolermaster ocitava ~1100rpm umesto 1200 a za Xilence ocitava 1300 kao sto pise (1280)

evo par slicica;

Poslednja izmena:
Imam ja 9-ke Sunon, na 24V, 120CFM ali nivo buke 57.6 dB.
To je neopisivo bučno, tek na 6V su tihi i ako duvaju osetno jako pitanje je protoka na tom naponu.
Xilence 120TBL / 69cfm sa ~21Dba je po meni extra ali extra ako je stvarno taj nivo buke sa tim protokom vazduha.

Xilence nije buchan, samo ne znam koji je tachan podatak za protok, na kutiji od crvenog je 68CFM, a na kutiji od plavog 44.7CFM, a ventovi izgledaju identichno.

Ma dobro, znam i ja da čitam šta piše na kutijama :d nije to, nego kad bih našao neki Sunon 120mm kupio bih i te Xilence pa ih onda "bench-ovao" nekom metodom ko što je OCz spomenuo, poenta je da mi to što Xilence piše deluje nestvarno... :)
Sad ću da iskopam podatke za neki Sunon sa približnim protokom da vidimo koja je buka...

Ili samo realnije iznošenje podataka a ne glasnije. ;)

sve zavisi i na kojoj daljini mere zvuk. meni su svi kuleri u kucistu na 900rpm i necuju se. taj xilence (samo crni ventilator) sam imao u kucistu i cuo se na 900rpm zato vise nije u kucistu :)

I ja sam na isto mesto stavio jednu CM 8-cu koja se vrti na 1500 rpm.Ali sam joj dodao 4-ri gumice tamo gde se srafi (one najmanje za ventile ze vodu precnika 7-8 mm :p ).. Jedva se cuje.Valjda one gumice smanjuju vibracije..

10x...to ću i da probam...E sad kako da utišam ovu CM PWM 8icu tj da joj smanjim broj obrtaja ?
Zar to BIOS ne bi trebalo da reguliše? Ili mi treba neki softver?
Čisto što mi je zbog 212ice zauzet jedini 3pin priključak pa mi dva 4pin zvrje prazna... Zato sam i uzeo ovu 4pin 8icu... :smash:

Mislim da si ih pomeshao ;)

CM - 2000RPM/69.69CFM/19dBA

Xilence - 1300RPM/44.71CFM/20.5dBA

EDIT: my bad, ladno nadjoh sad kutiju od Crvenog venta i ono 1400Rpm/68CFM/21.2dBA , a kod Plavog 1300RPM/44.71CFM/20.5dBA. Nije mi jasno kako to poshto fizichki izgledaju identichno...

Moze da ima drugi elektro motor, a mozda chak i isti samo je podeshen da operishe pod manjim naponom.

@xaver Noctua NF-S121200 je dobar vent jako za kucishte ali za neki kuler ne bash, zato ga ja i menjam - ne duva dovoljno jako...:smoke:

Poslednja izmena:
@xaver Noctua NF-S121200 je dobar vent jako za kucishte ali za neki kuler ne bash, zato ga ja i menjam - ne duva dovoljno jako...:smoke:

Pa slazem se. obaska sto kosta 1000+din sto je bas dosta, skoro duplo vise nego neki dobri ventovi

Meni je ovo zanimljivo:
VENTUSPRO_2.jpg
VENTUSPRO_s.jpg

http://www.tacens.com/ventuspro.htm
1500rpm/75CFM/16Dba !!!!

nasao sam ga u nekim cenovnicima u austriji (pitanje da li imaju na legeru), kosta ~16eur i jevtiniji je od noctua NF-S12-1200

Poslednja izmena:
Pa slazem se. obaska sto kosta 1000+din sto je bas dosta, skoro duplo vise nego neki dobri ventovi

Meni je ovo zanimljivo:

...nasao sam ga u nekim cenovnicima u austriji (pitanje da li imaju na legeru), kosta ~16eur i jevtiniji je od noctua NF-S12-1200
Dopada mi se shto ima svoj potenciometar a i lepo izgleda.:)
Ako je 16 evra, kako je jeftiniji od NF-S121200, kada je on kod nas ~11 evra?

Ja sam iskopao strashan vent za TRUE:
http://www.pc-koolance.eu/shop/product_info.php?products_id=288

Dimensions: 120x120x38mm
Type: Dual Ball-Bearing
Connector: 3-pin (3-wire with tachometer)
Speed: 2600RPM (max)
Static Pressure: 6.333mm-H2O
Airflow: 116.101CFM (max)
Noise: 39.00dBA (max)

Koja ludnica, a koshta 10 evra.:smoke:

Poslednja izmena:
Xexe, dobar je dobar. :p

Inace meni na plavom Xilence blue led pise 44cfm na kutiji a duva osetno jace od CMa najnovijeg blueled a na skoro identicnom broju obrtaja 1280 naspram 1200 kod CMa...

Nazad
Vrh Dno