Šta je novo?

šta ide sa čim?

gillette

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2004
Poena
319
upravo sam se vratio iz jedne prodavnice hi fi opreme.
Hteo sam da vidim neki risiver i par zvučnika za manji prostor pa kao šta bi mi preporučili, kad čovek poče da deklamuje kako Denon ide dobro uz Varfejdejl, jer Varferdejl ima oštre tonove (što Denon dakako forsira) dok neki tamo drugi imaju toplije basove i nisu tako definisani itd..

E sad, mene interesuje kako mogu (bez da idem po pordavnicama i teram ljude da uključuju zvučnike) da znam šta ide uz šta, koji proizvođač uz koga isl..

Zvuk znam da ne može da se "prepriča" ali bar ta neka slaganja proizvođača me zanimaju.

Npr, da li ide Yamaha risiver i JBL zvučnici, Pioneer i Sony, isl..

Zahvaljujem i pozdrav

Malo je nezahvalno diskutovati o ovoj temi, a da pri tome ne znash sta zelish. Ali, ukratko iz mog iskustva (naravno ne znaci da ce se i tebi svideti), NAD pojacala vole Monitor Audio zvucnike (mada i starije Mission serije, npr. 702 model). Denon moze da ide u Wharfedale, ali opet zavisi koji model.. Ja sam imao Yamaha ax470 + Monitor Audio B2 kombinaciju, i zvucala je stvarno dobro! Zvuk nije bio ostar, prijatan, pun tonova i detalja! Ali, takodje sam imao Yamaha DSP A5 + Wharfedale 9.1, koja je zvucala tragicno! :mad: Zvuk je bio mutan, metalan, supalj... Dok su ti isti zvucnici na drugom pojacalu svirali fantasticno. Sve zavisi sta ti hocesh, kakvu muziku slushash, i pre svega u kom formatu. Ako ti je mp3 na prvom mestu, dobro razmisli hocesh li da zalazish u HiFi ili kvalitetan 2.1 sistem, dobru zvucnu i uzivaj;)

Poslednja izmena:
muzika - uglavnom radio i mp3
pop, jazz, akustika isl..

Ako je smao mp3, onda sto bolji sistem to vise cujes slab kvalitet mp3 formata. Generalno, osim tvojih usiju niok ti ne moze dati savet sta mora da ide uz sta. Postoji primer da hi-fi strucnjaci tvrde da nesto ne ide jedno sa drugim dok bi se bas ta "losa" kombinacija dopala nekom.

napisao sam radio i mp3.
možda bih čak više slušao radio..

Radio je jos gora opcija od mp3. Za nase stanice dovoljan ti je najobicniji tranzistor.

Kao prvo, radio je kod nas kao sto i svi znamo ocaj, jer ide mp3 format na 128kbp/s. Covek je pitao za neke kombinacije sta s cim ide, ali nikako da dobije neke proverene. Ono sto se sigurno mora znati, jeste kakav zvuk zeli da se dobije, kakav bass, srednje i visoke tonove... To je vec komplikovana stvar, i ne vredi raspravljati o tome jer je stvar ukusa i slusnih sposobnosti. Evo cisto nekih kombinacija koje su ljudi u praksi dokazali da pasuju. Stvar je u sinergiji jednog sa drugim uredjajem u lancu sistema. Recimo, Marantz ide dobro sa Tannoy zvucnicima, NAD ide lepo sa KEF-om, Wharfedale-om, Mission-om, MonitorAudio-m,.. Harman Kardon + JBL (ide lepo i sa Wharfedale-om i Mission-om), Revox vozi lepo AR i Infinity, Pioneer + Mission, Cyrus + Kef itd. Ono sto se forsira kao domaci brend je Dayens naravno, sa takodje njihovim monitorima, kao najkompatibilnijim za njihova pojacala. Sve je to uglavnom stvar reklame.:smoke:

ne bih da komplikujem ..

nikk18adsl mi je super odgovorio.
a što se tiče zvuka, mislim da neću pogrešiti ako kažem da volim (sve što vole mladi ;) ), zvuk koji će da mi ispuni prostor jasnim visokim, jasnim srednjim tonovima i basom koji nije razliven tako da zamaže sve ostalo, već lepo izbalansiran.

Ono što sam danas dobio kao predlog (Danon i Wharfedale) zvuči lepo, al mu dođe oko 43.000 din., a ja gledam da prođem jeftinije, ali tako da uštedim na recimo risiveru, (jer mi treba za radio da kasnije na njega mogu da kaćim mp3, dvd isl..) a da dam akcenat na zvučnike po sistemu što manja veličina (zobg prostora) a što bolji zvuk i naravno, da nema nikakve dodatne vufere isl.

da li je neko probao ove i koji risiver bi recimo išao uz njih?

http://www.player.co.yu/product.php?ID=685

e da, i kakvi su recimo kenwood risiveri? čini mi se da su mali jeftiniji a da za moje potrebe mogu da poteraju dobar zvuk..

Sto se tice manjih bookshelf zvucnika, Honda ti je rekao sve... Monitor Audio BR2 za 20000din i dobijas extra zvuk, pun detalja, a njihove dimenzije (350x250x185mm) umeju da zavaraju sto se tice zvukovnih mogucnosti. Iako Eltax ima kakvu-takvu istoriju iza sebe, nije nesto narocito favorizovan kao entry-level zvucnik, bar ne po kvalitetu. Sve zavisi koliko planiras da potrosis, tj. ustedis. Ako si vec bacio oko na Eltax, mozda je bolje da gledas Symphony seriju, kazu da je malo bolja od ovog monitora.

ovaj Monitor audio mi se dopada..
mislim čak da sam video to na nekom sajtu kod nas, ali ne mogu da se setim ko to prodaje ovde u bg..

sve ovo pitam nadajući se da čovek ne mora da stalno kupuje neke kombinacije i sisteme pa da mu neki možda odgovaraju a neki možda ne (kao u primeru što je naveo Honda "Ali, takodje sam imao Yamaha DSP A5 + Wharfedale 9.1, koja je zvucala tragicno! Zvuk je bio mutan, metalan, supalj... Dok su ti isti zvucnici na drugom pojacalu svirali fantasticno.") već da za određenu smu novca po sistemu kolko para tolko i muzike ipak postoji neka normalna, kvalitetna kombinacija.

nekako mi je glupo da npr čovek kupi npr yamaha risiver i kef zvučnike, da dosta para , dođe kući, proba i shvati da to nije to..

verovatno postoji neka mera "očekivanog" za ono što kupiš, bez previše iznenađenja.
Nisam neki audiofil i nemam preterane zahteve. Sve što želim je da kad odvrnem radio, da mi se zvučnici ne tresu, ne zuje, već da mi ispune nekih 20 tak kvadrata čistim zvukom. Da visoki tonovi ne šušte i "prskaju", da bas ne muti celi zvučnu sliku isl..Valjda za oko 400 eu može da se napravi neka takva kombinacija?

ako bih ovaj risiver npr kupio..
a u istoj prodavnici nema zvučnika (npr Monitor Audio Br2)
postoji li kriterijum na osnovu koga ću biti siguran da sam napravio dobar izbor, ili da sam pogrešio?

Pa kad kupujes AVR (ili bilo koje pojacalo) u toj radnji moraju imati neke zvucnike na kojima ga probas i testiras da li radi i kakav zvuk daje. Ako kupis AVR bez zvucnika, poneses ga sa sobom u radnju gde imaju zvucnike koje zelis i opet probas i ako ti se dopadne kupujes.

bojim se da se nismo razumeli..

ok, kupim AV risiver, probam ga na nekim zvučnicima u radnji, onda odem u neku drugu radnju bez risivera i kupim zvučnike i kad ih kod kuće priključim oni ne sviraju dobro.

tojest, postoji li neko drugo rešenje nego da cimam risiver iz radnje u radnju sa zvučnicima?

Jel ti *****avas ovde malo a?
Nema drugog resenja osim da se testira jedno sa drugim!
Svi ti pricamo sta i kako i ti opet.... sta hoces ti? Da ti neko sve odradi a ti da se *****avas? Kupi mini liniju, tu u kompletu idu i zvucnici i sve, nije skupo i uzivaj u radiu i mp3!!!

ne *****avam bre gvaldo..

zbunio me onaj dečko juče u prodavnci kad je počeo da mi deklamuje šta ide sa čim, pa reko, mora da su ljudi prošli kroz te neke kombinacije i sada se eto definitovno "zna" da npr yamaha ne ide sa kef-om , a da denon ide sa npr bose-om..kapiraš?

e mene zanima šta se to uspostavilo kao tačno da na osnovu toga može čovek da pravi kombinacije.

Računam , vi se ovde bavite hi-fi zezalicama, pa eto znate te stvari baš kao i taj dečko iz prodavnice?
Mislim, odgovor tipa "mora da probavaš id a znaš šta oćeš" je malo bzvz, jer tako može da mi kaže i neko ko se bavi traktorima a ne hi-hi jem, right?

Šta bi rekao nekome ko ti kaže da sluša svaku muziku, od klasike do popa, i da hoće da kupi pristojan risiver i zvučnike za oko 400 evra? Da je to nemoguće (i zašto), da je to moguće (i zašto), m?

a mini liniju nisam uzimao u obzir jer mi ne odgovara.

Generalno, ako su nam ukusi slicni i ja ti kazem da evo Yamaha AVR svira odlicno sa Mission m33i zvucnicima i ok, kupis odneses kuci i zadovoljan si. Ali sta ako tebi prija malo drugaciji zvuk, sta ako su ti u toj kombinaciji basevi prenaglaseni a smanjenje niskoih tonova ne pomaze? Zato svi i pricaju (a to je posao od 5min) da se poveze AVR i zvucnici da se pusti i ako ti prija zvuk - nosis kuci.

U pravu je Gvlada, zvuk je subjektivna pojava koju svako od nas moze na neki sebi poseban nacin da percepira. Posto nisi zasao u Hi-Fi svet, vec si na pocetku, nije ni prikladno da se zamaras sta sa cim ide, a sta ne. Time se bakcu mnogo iskusniji ljudi, koji su culi sve i svasta, pa mogu i da naprave razliku i paralelu izmedju svih tih uredjaja. Jednostavno, kupi risiver koji resis, probaj na njemu vise zvucnika i sam odluci sta ti se svidja. Ne moze niko da ti kaze sta valja, a sta ne dok ti sam svojim usima ne cujes. Kad bi se svi uredjaji uparivali po nekom sablonu, vecina ne bi bila zadovoljna. Zato vredi ekperimentisati i teziti sto savrsenijem zvuku (naravno svako za svoj sluh). U tome je i poenta pojma Hi-Fi. Znas kako kazu, koliko ljudi, toliko cudi. Isto vazi i ovde.:,,:

Poenta je sto ljudi koji nisu slusali puno sistema, nemaju referentnu vrednost i njima ce biti sve od navedenog dobro kada donesu kuci. Pod slusali muslim da posedujes sistem bar mesec dana i pohvatas mu sve aspekte, a ne udjes odslusas pesmu i spadnu ti gace. Drugi aspekt je jos podesiti sitem odredjenoj vrsti muzike kada se slusa itd. I jos kada se upetljaju individualni afiniteti postaje nezamislivo dati pravi savet bilo kome. Pored svega ovoga treba biti i objektivan ...
Poslusaj savet ljudi koji imaju vise iskustva i slobodno kupi kombinaciju koju ti savetuju ljudi koji su kompetentni (prelistaj ko je kako kotiran na osnovu dosadasnjih pisanja ovde), pa polako skupljaj iskustva i u sledecoj kupovini ces daleko bolje znati sta trazis. Nemoj da te izjeda crv sumnje da li sam mogao da za iste pare dobijem bolji sistem, vec uzivaj.

Poenta je sto ljudi koji nisu slusali puno sistema, nemaju referentnu vrednost i njima ce biti sve od navedenog dobro kada donesu kuci.

pa onda ispade da je bolje nemati nikakve referentne vrednosti i biti zadovoljan ? :)

po sistemu "što manje znam to bolje"?

ispade da svi vi koji ste duboko u svetu hi-fi-ja nikada niste u stvari zadovoljni i večito imate velikih problema dok nađete šta vam odgovara, a i to što vam odgovara nikad neće biti ono pravo jer ćete uvek čačkati nešto novo iz sveta hi-fi-ja, nešto bolje, nešto što će vaše uvo konačno zadovoljiti?

Izvinjavam se ako će da zvuči malo grubo, ali po mom mišljenju tu je potpuno glupo, da ne kažem opsesivno.

Sa toliko iskustva vi niste u stanju da preporučite sistem ili kombnaciju koja će da zadovolji normalnog slušaoca? Vi više i ne znate šta je to normalan slušalac?

Treba li da se toliko pogubimo u besomučnom tranžiranju opreme na zvučne membrane, omove i megaherce, na sinuse i (kosinuse?) ostala picajzliranja da bi dobili šta? Zvuk koji je..kakav?

Podvlačim još jednom: ako stalno ponavljate "kolko ljudi tolko ukusa" onda bolje da se zatvore ovakve "diskusije" koje ne vode ničemu. Diskusije koje nisu u stanju da daju definiciju "normalnog zvuka" Diskusije koje nisu u stanju da preporuče "optimum" (ili, što je još crnje - "minimum") kvaliteta i koje se sode na nekakvu hi-hi radi hi-fi-ja mentalno-inženjersku onaniju..

Ide li Yamaha uz Kef? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..
Ide li Pioneer uz Bose? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..
Ide li Denon uz Jamo? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..

Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..-ako je to definitivni odgovor koji ovde može da se dobije, postavlja se pitanje šta ste uopšte naučili iz tolikog kombinovanja raznih uređaja, za šta ste trošili pare, vreme, informacije..?

Covece, pa u svakom hobiju je tako. Uvek tezis boljem i savrsenijem, u stvari tako je i u zivotu. Budes li zaodovljan i stanes onda stagniras - ne napredujes!
Sto se tice kombinacije ja predlazem Yamahu 463 + Mission m33i, lep bas, fini sredni tonovi, dobri visoki, nije skupo a za taj novac dosta pruza. Ili moze uzeti i Yamahu 1800 i Monitor Audio SR6, jos bolji zvuk ali i dosta skuplje. Sigurno ide jedno sa drugim, meni se svidja. Smem li da ocekujem da mi neko kaze kako nemam pojma i da taj zvucnik i taj AVR u stvari ne zvuce nikako u kombinaciji? Ko je onda u pravu?

Poslednja izmena:
e, ajde da raščistimo jednu strvar.

šta je to dobar zvuk?

ako slušam npr koncert klasične muzike, pa čujem kako čelista hvata vazduh dok svira, ili gotaristu kako mu škripe žice, tu tvzk jeste "veran" i da kažemo, realan, ali da li je to ono što želim da čujem?

s druge strane, ako povežem risiver koji košta oko 2o iljadarki, i zvučnike koji koštaju isto toliko, da li mogu da očekujem nešto toliko loše da neću moći da slušam?

helou? to su sve dobre mašine bre..ne govorimo dakle o dve plastične čaše povezane koncem ili o poklopcu gramofona koji istovremeno služi i kao zvučnik (mada se neki kunu da su i tako slušali super muziku, naročito r'n'r singliće s početka 60-tih i da im nikad ništa posle toga nije zvučalo tako ubedljivo), već govorimo o zvučnicima koji se proizvode decenijama, koji se pakuju u drvo, koji grme preko 50 vati isl..

I ti risiveri, kojem proizvođaču ide u prilog da napravi risiver koji će da svira šuplje ili mutno? Koju on ciljnu grupu potrošača gađa? Koliko je ljjudi koji vole takav zvuk?

Ili će pre biti da ljudi ne znaju tačno šta hoće i da je sve stvar predrasuda i potrošačkih tandoprca.. ;)

pa onda ispade da je bolje nemati nikakve referentne vrednosti i biti zadovoljan ? :)

po sistemu "što manje znam to bolje"?

ispade da svi vi koji ste duboko u svetu hi-fi-ja nikada niste u stvari zadovoljni i večito imate velikih problema dok nađete šta vam odgovara, a i to što vam odgovara nikad neće biti ono pravo jer ćete uvek čačkati nešto novo iz sveta hi-fi-ja, nešto bolje, nešto što će vaše uvo konačno zadovoljiti?

Izvinjavam se ako će da zvuči malo grubo, ali po mom mišljenju tu je potpuno glupo, da ne kažem opsesivno.

Sa toliko iskustva vi niste u stanju da preporučite sistem ili kombnaciju koja će da zadovolji normalnog slušaoca? Vi više i ne znate šta je to normalan slušalac?

Treba li da se toliko pogubimo u besomučnom tranžiranju opreme na zvučne membrane, omove i megaherce, na sinuse i (kosinuse?) ostala picajzliranja da bi dobili šta? Zvuk koji je..kakav?

Podvlačim još jednom: ako stalno ponavljate "kolko ljudi tolko ukusa" onda bolje da se zatvore ovakve "diskusije" koje ne vode ničemu. Diskusije koje nisu u stanju da daju definiciju "normalnog zvuka" Diskusije koje nisu u stanju da preporuče "optimum" (ili, što je još crnje - "minimum") kvaliteta i koje se sode na nekakvu hi-hi radi hi-fi-ja mentalno-inženjersku onaniju..

Ide li Yamaha uz Kef? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..
Ide li Pioneer uz Bose? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..
Ide li Denon uz Jamo? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..

Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..-ako je to definitivni odgovor koji ovde može da se dobije, postavlja se pitanje šta ste uopšte naučili iz tolikog kombinovanja raznih uređaja, za šta ste trošili pare, vreme, informacije..?

Nemoj se nalaziti uvredjenim, samo sam pokusao da ti prikazem realnu situaciju u kojoj se nalazis. Da malo banalizujem, ali to je kao da si poceo da ucis da citas i sad se dvoumis da li da uzmes Rat i mir ili Anu Karenjinu da ucis na njima.
Niko se nije naucen rodio i to sto treba da naucis ne moze niko da ti preprica, vec moras sam da hvatas znanje. Zato slobodno kupi neku kombinaciju od navedenih i uzivaj. Ovo je specificna oblast gde individualni afiniteti dolaze do izrazaja i zato ima trista saveta i raznoraznih prepucavanja.
Ponavljam ti da je sve bilo dobronamerno upuceno.

Sto vise ulazes u ovu oblast i menjas, vise ce i nezadovoljstva biti, zato da bi ti glava bila mirna, kupi sebi lepo neku kombinaciju sto ti je vec predlozena i uzivaj u muzici:,,: Znanje se stice vremenom i iskustvom, nece odjednom, pa ce ti tako vremenom i sve postajati jasnije, a potreba za sto savrsenijim zvukom sve veca. :wave:

ubedili ste me ;)

danas kupujem onaj Hi-Files časopis..

Zhavaljujem i pozdrav :wave:

Vrh Dno