Šta je novo?

nVidia 280...

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa recimo 4850 ne bih uzeo NIKADA - barem ne ove sa ref kulerom.
Performanse su nesto bolje od 8800GTS a temperature nenormalne ! Znaci ako imam izvor toplote od 80+ C u kompu onda moram da investiram jos u dodatno hladjenje kako te furune, tako i celog kucista. Pa mi automatski cena 4850 nije 150E nego dolazi blizu 180 - 190.
Znaci ove sa referentnim hladjenjem mi ne igraju nikako. Jesu tihe ali sta vredi kad moram da odvrnem sve ventove u kucistu na max pa dobijem opet bucan sistem.
A ako imam 4850 koji se usijao na 80+C i TRUE koji navodno treba da mi omoguci da OC-nem Q6600 pa u IDLE krene da ide preko 40C onda zaista mislim da mi takva grejalica ne radi posao.
Tako da verujem da ima ljudi koji bi za zaista smesne novce uzeli GK koja apsolutno fino pokrece sve naslove a pri tom je hladna ko spricer i tiha.

poz
M.

Znam da nije lepo, ali moram reci da lupetas. To sto fabricki cooler ne radi regulaciju broja obrtaja kako treba ne znaci da je karta ******. Lepo u CCC namestis profil, izmenis 1 red u html fajlu, dodas da se automatski startuje profil po podizanju win i nece preko 70C na nekih 50%, a i dalje je tiha karta. jeste moze i u BIOS-u, ali ako te mrzi da cackas BIOS nemora. Mozes skinuti i vec "nacackan" BIOS. U svakom slucaju resenje je jednostavno. Zasto nije i fabricki tako dobro to treba pitati ATI. Bice neove serije karti, siguran sam da ce promeniti BIOS-e. U svakom slucaju vredi svake pare, nije nesto vruca (toliko se greje i ref. 8800GT), tiha je, lepo radi.

Uopste ne razumem kako to ljudi razviju tako emotivan odnos prema HW koji poseduju pa lako prelaze granicu kulturnog ophodjenja. Izvini sto sam ti uvredio 4850.

Ukoliko bolje pogledas moj post videces da nigde nisam rekao da je 4850 los GPU. Jednostavno referentni dizajn im je za moj ukus JAKO los. 70C je za mene zaista previse pogotovo sto vruc vazduh ostaje u kucistu. Hladjenje se moze srediti nekim 3rd party coolerom (apx 30E) ali je onda bolje dodati jos 20E i uzeti 4870.

Nije poenta samo koliko se GPU zagreje nego i kako se odvodi toplota sa njega.

poz
M.

Evo imam 280-ku vec neke 2 nedelje i zadovoljan sam, kao i svaki put kad sam uzimao single karticu, mada ce mi uvek ostati u secanju 8800gtx jer je stvarno nesto posebno, cak i posle ovoliko vremena (u kompjuterskim godinama) u stanju je da podnese u FULL HD res sve bez ikakvih problema, osim Crysisa (ali sad, iskreno , koga je za to vise briga ) . 280 gtx jeste da je 'bucna' kad se dobro 'oznoji', mada nista manje od 9800gx2 sa kojom sam imao nekih drugih problema. E sad taj pojam 'buke' sam stavio pod navodnike jer ce vam ta 'buka' jedino skretati paznju ukoliko volite da igrate na pr. sa iskljucenim zvucnicima ili da igrate sa jednim uvetom na kucistu i ukljucenim zvucnicima (hmmm). Sto se ostalih stvari tice , kupili najbolju ATI ili NVIDI-a graficku, uvek ce te biti zadovoljni. Ovde govorim o onom vrhunskom igrackom utisku,kada lepo sednes, igras, uzivas u i ne razmisljas o broju FPS-a jer grafa jednostavno seche i ubija. Trenutno sam na NVIDI-a strani i sigurno cu tu ostati jos duuugo. Mada je 4870 odlicna grafa (cena-kvalitet) za onoga kome je svaki dinar bitan , ATI je jednostavno osudjen da kaska za svojom konkurencijom. NVIDI-a je jos malo sacekala da iscedi 65nm i tek ono sledece sto izvadi iz rukava ostavi ce sve u prasini. To je, jednostavno jedna u igrana , namazana, odmerena i iscenirana ekipa(nvidia i ati) koja jedna bez druge ne bi imale smisla . Evo sad opet, ako ste citali, nvidia nudi ati-u physx engine da bi udarila samar Intel-u.A to moze biti i te kakav samar. Primenom CUDA-e i Physx tehnologije moze doci do ogromnih promena u samoj racunarskoj arhitekturi. Vec je dokazano da je serija 200 u stanju da vrsi i do 20 puta brze kalkulacije od najbrzeg intelovog procesora , Sta to izmedju redova znaci ? Znaci da se vec sada postavlja pitanje sa vec nametnutim odgovorom: dali je bolje dati, na primer, 1000 eura i ubosti dve grafe jedna da ti radi obradu grafike a druga da sluzi kao procesor koji radi 20x brze od intelovog, ili u startu dati 1200 eura samo za procesor(koliko u sustini uvek manje-vise kosta vrh intelove ponude). O drugim stvarima kao na primer kompatibilnosti da i ne govorim. Sve u svemu bice jaaako zanimljivih stvari u buducnosti. Ala sam se razblebetao kao neko blebetalo:d: Sushtina je, kao na pocetku sto rekoh, zadovoljan sam, preporucujem i to je to ( :guitar: 'hajmo svi da igramo...'- Fahreta Jahic :d:d😛)

Evo imam 280-ku vec neke 2 nedelje i zadovoljan sam, kao i svaki put kad sam uzimao single karticu, mada ce mi uvek ostati u secanju 8800gtx jer je stvarno nesto posebno, cak i posle ovoliko vremena (u kompjuterskim godinama) u stanju je da podnese u FULL HD res sve bez ikakvih problema, osim Crysisa (ali sad, iskreno , koga je za to vise briga ) . 280 gtx jeste da je 'bucna' kad se dobro 'oznoji', mada nista manje od 9800gx2 sa kojom sam imao nekih drugih problema. E sad taj pojam 'buke' sam stavio pod navodnike jer ce vam ta 'buka' jedino skretati paznju ukoliko volite da igrate na pr. sa iskljucenim zvucnicima ili da igrate sa jednim uvetom na kucistu i ukljucenim zvucnicima (hmmm). Sto se ostalih stvari tice , kupili najbolju ATI ili NVIDI-a graficku, uvek ce te biti zadovoljni. Ovde govorim o onom vrhunskom igrackom utisku,kada lepo sednes, igras, uzivas u i ne razmisljas o broju FPS-a jer grafa jednostavno seche i ubija. Trenutno sam na NVIDI-a strani i sigurno cu tu ostati jos duuugo. Mada je 4870 odlicna grafa (cena-kvalitet) za onoga kome je svaki dinar bitan , ATI je jednostavno osudjen da kaska za svojom konkurencijom. NVIDI-a je jos malo sacekala da iscedi 65nm i tek ono sledece sto izvadi iz rukava ostavi ce sve u prasini. To je, jednostavno jedna u igrana , namazana, odmerena i iscenirana ekipa(nvidia i ati) koja jedna bez druge ne bi imale smisla . Evo sad opet, ako ste citali, nvidia nudi ati-u physx engine da bi udarila samar Intel-u.A to moze biti i te kakav samar. Primenom CUDA-e i Physx tehnologije moze doci do ogromnih promena u samoj racunarskoj arhitekturi. Vec je dokazano da je serija 200 u stanju da vrsi i do 20 puta brze kalkulacije od najbrzeg intelovog procesora , Sta to izmedju redova znaci ? Znaci da se vec sada postavlja pitanje sa vec nametnutim odgovorom: dali je bolje dati, na primer, 1000 eura i ubosti dve grafe jedna da ti radi obradu grafike a druga da sluzi kao procesor koji radi 20x brze od intelovog, ili u startu dati 1200 eura samo za procesor(koliko u sustini uvek manje-vise kosta vrh intelove ponude). O drugim stvarima kao na primer kompatibilnosti da i ne govorim. Sve u svemu bice jaaako zanimljivih stvari u buducnosti. Ala sam se razblebetao kao neko blebetalo:d: Sushtina je, kao na pocetku sto rekoh, zadovoljan sam, preporucujem i to je to ( :guitar: 'hajmo svi da igramo...'- Fahreta Jahic :d:d😛)

Bravo, kratko i je*itacno.
Svako ima izbor sta i kada ce da kupi komad hardvera. Ako je zadovoljan s time sto ima, ne vidim razloga, osim ljubomore sta ima njegov drugar koji je isto tako zadovoljan onim sto ima.

Dobro je sto se pojavilo toliko novih i zahtevnih igara da opravdavaju kupovinu novog hardvera :d:d

Nesto vas gledam kako se svadjate oko temperature kartica i dali je bolje single ili dual slot hladjenje i dali je manji ili veci problem 70C u kucistu. Dokle god ta kartica na izbacuje vruc vazduh van kucista potpuno je nebitno dali ima 70 ili 85C ako joj to ne ometa rad.
Isto tako, potpuno je isto i kad sa dobrim kulerom ohladite karticu na 60C. Ona toplota koju je ona prozvela je i dalju u kucistu i podjednako utice na zagrevanje ostalih stvari unutra.

Ako ne zelite da vam kartica zagreva kuciste, mnogo je bitnije da gledate koliko snage ona disipira, tj koliko od energije utrosene za njen rad se pretvori u toplotu.

Ako ringlu od 100W ukljucite bez hladjenja i ona dostigne nekih 200C za 10 minuta, ona je u tom periodu u toplotu pretvorila 60 KJ i i ta energija je tu, u vazduhu. Ako joj stavite neki ultra mocan kuler i ohladite je na 100C, ona ce opet da potrosi onih 60 KJ i da i dalje proizvodi istu energiju i podjednako zagreje okolni vazduh (ili vodu ako ste sebi stavili kafu dok citate ovo).

Dakle, ako samoj kartici ne smeta visoka temperatura, potpuno je nebitno dali radi na 60 ili 85C. Ona greje.

Poenta ti je ok. Ali si prevideo da treba odvoditi toplotnu energiju van sistema - sistem je unutrasnjos tkucista. Najefikasniji nacin u slucaju tackastog izvora kao sto je GPU je fan sa ductom koji izbacuje vruc vazduh.

U slucaju tvoje ringle lepo jedan duct iznad coolera pa u otvor za ventilaciju...

@ BenRektum

u zdravlje da te služi,nego reci mi samo koje su ti temp u krizi pošto sam imao taj gigabitov model i pregrejavao se dok ovaj xfx ne ma tih problema...

@soko

u pravu si ali vidiš kakav sam ja imao problem sa tim gigašitom u krizi za manje od 30sek nabije 115c i gasi se,verovatno taj primerak nije valjao...

Poslednja izmena:
Poenta ti je ok. Ali si prevideo da treba odvoditi toplotnu energiju van sistema - sistem je unutrasnjos tkucista. Najefikasniji nacin u slucaju tackastog izvora kao sto je GPU je fan sa ductom koji izbacuje vruc vazduh.

U slucaju tvoje ringle lepo jedan duct iznad coolera pa u otvor za ventilaciju...
Nista ja nisam prevideo. Lepo sam napisao "ako karta ne izbacuje vruc vazduh".

Moj komentar je bio upucan na onu vasu raspravu o temperaturi GPU. Pogresan vam je parametar kojim merite kvalitet karte. Snaga disipacije je ono sto treba da vam bude bitno u ovoj raspravi a to nisam vidjao u specifikacijama kartica.

Poenta price je da je svejedno dali se koristi single ili dual slot kuler i da je svejedno kolika je temperatura (dokle god cipu ne smeta). A izbacivanje te toplotne energije ces svakako da radis, i bice je u istoj kolicini i kada je GPU na 65 i na 85C.

znaci 4850 ref design je los posmatrano sa strane toplotnog bilansa UNUTAR kucista. Cak mu ni 3rd party ne pomazu previse - toplotnom bilansu UNUTAR kucista.

@ BenRektum

u zdravlje da te služi,nego reci mi samo koje su ti temp u krizi pošto sam imao taj gigabitov model i pregrejavao se dok ovaj xfx ne ma tih problema...

@soko

u pravu si ali vidiš kakav sam ja imao problem sa tim gigašitom u krizi za manje od 30sek nabije 115c i gasi se,verovatno taj primerak nije valjao...

Pozdrav! Ne nisam imao problema sa sa temp(sve u granicama normale), ali sam se doobro pomucio sa gigabajtovim 9800gx2 o cemu sam pisao u threadu sa tom karticom- isto vrlo cudna stvar . Nego, molim te, posalji mi bar u direktnom odgovoru gde si kupio xfx-a (promace mi:wall🙂. Samo za lepo pakovanje i po koju orig. igru dao bi i 100e vise majke mi. Kod asusove 8800 gtx sam dobio 2 igre, benchmark 06, cd wallet, nalepnice i td. A ovaj gigabajt se tako stisno,ne da nista, a pakovanje mi je ruznije i od palita

Banzaiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!

sledeci put ce biti i koji warn... 😉

Poslednja izmena:
evo poslednji put pričam o temp za gtx,dok sam imao tt armor jr. u osatalim igrema sam krize sam imao oko 85c max a u krizi sve zavisi od 92 do 97c a sad sve igre osim krize sve zavi si koja je ogra od 60 do 72c max a u krizi 85c max,znači antec 900 je extra napajanje što se tiče protoka vazduha a fanovi su na low,čak i proesor sad ne prelazi 45c u loadu

Poslednja izmena:
Lepa slicica nema sta, covek kad je otvori prosto se zagleda nekih minut-dva 😀

off topic, prosle nedelje sam razmenio par PM sa jednim korisnikom foruma u vezi GTS-a a u vezi ovog topica, ali sam omaskom obrisao sve PM pa sad ne znam ko je bio 🙁
Ako procita ovo neka me cimne na PM pre nego sto ode na more 🙂

poz
M.

Ljudi, dali ce moja napojna moci "izgurati" ovu graficku, jer imam namjeru da je u skorije vrijeme kupim, il cu morati napraviti dodatne troskove kupovinom nove napaojne jedinice?

napojna je iz potpisa Cheftec 550 W

Ljudi, dali ce moja napojna moci "izgurati" ovu graficku, jer imam namjeru da je u skorije vrijeme kupim, il cu morati napraviti dodatne troskove kupovinom nove napaojne jedinice?

napojna je iz potpisa Cheftec 550 W

koja je tačna oznaka napajanja i raspitaj se po netu dali to tvoje napajanje ima min 40A na 12V...

Evo ovo je tacno moja napojna znam sigurno da ima 2x PSI expres 6 pin konektor

U ostale stvari voltaze, amperaze itd se nerazumujem😀

NE brini drzace taj Chiefonja to(iako nije najkvalitetnije iz Chiefa nije za potcenjivanje jer je bolje od cak nekih renomiranijih napajanja ako gledash pare/performanse ratio) GTX280...totalno nisam u toku...meni je i 3870 previse...Samo napred ali mislim da ti je pametnije da ulozish tj da stavish 300e u dzep i uzmesh za 100e 3870 ili cak za 150e 4850 a u dzep da stavish 250(pricam ti zbog monitora jer tebi realno ne treba ni jaca karta cak od 3870 a kamoli GTX280)

Izvinjavam se na blagom offtopicu

Ako sada uzme GTX280 bice siguran dok ne izadje sledeci DirectX, mada to isto vazi i za 4870, samo on mozda malo duze posluzi.

Ako sada uzme GTX280 bice siguran dok ne izadje sledeci DirectX, mada to isto vazi i za 4870, samo on mozda malo duze posluzi.

mislim DX 10.1... i sluzenje vise zbog toga, smesni ste 🙂

chif onaj "krs" od GPS-a koji ne radi na UPS-u, neznam ali gurati GTX280 bi bilo nesto na limitu, gledao sam strane forume i ljudi i sa 4870 i gtx280 bas imaju problema sa raznim Brand napajanjima, mislim da prvo treba istestirati kombinaciju pre nego sto neki tvrde da je tim sistemima dovoljno i 400w...

Poslednja izmena:
Ko kaze da Chief neradi na UPS-u? I nepricamo o 400W nego 550.
Znam da je na granici i kad se odlucim da kupim ovu graficku uzet cu i jace napajenje i to opet krsh od Chiefa al ovog puta nesto od Turbo serije

"krs" se odnosilo na GPS seriju zbog i koje je bas izgubio dosta na imenu, a ta serije napajanja radi samo sa Smart UPSevima koji kostaju kao suvo zlato

Nazad
Vrh Dno